Cursuri si ajutoare pentru nevoiasi la Asociatia “Hora” din Forlì

Email Imprimare PDF


Asociatia Hora din Forli are mai bine de patru ani de cand s-a infiintat, iar activitatea pe care a desfasurat-o in tot acest timp, o poate situa pe un loc fruntas in asociationismul romanesc din Italia, transmite Romanian Global News, care citeaza Gazeta Romaneasca.Desi nu a beneficiat niciodata de fonduri sau sponsorizari, are o activitate constanta, la care participa multi romani si italieni.

Presedinta asociatiei, Monica Padurean, are 35 de ani si locuieste impreuna cu sotul si copilul la Dovadola, o localitate cu mai putin de 2.000 de locuitori, situata in apropiere de Forli, in regiunea Emiglia-Romagna. Este originara din Baia Mare si a absolvit, impreuna cu sotul ei, Academia de Arta si design din Cluj-Napoca. Pentru o perioada, ambii au lucrat ca profesori la Baia Mare, iar in anul 2005 au decis sa vina in Italia, desi aveau o situatie materiala satisfacatoare.

Asociatia Hora a fost infiintata in anul 2007, dar Monica Padurean este presedinte de un an. Dupa venirea in Italia Monica si sotul sau au luat legatura cu romani din comunitatea din Forli si si-au aratat disponibilitatea de a participa la actiuni ale asociatiei Hora, infiintata inca din anul 2007. Anul trecut Monica a avut placerea sa fie propusa de catre membrii fondatori, in numar de 11, pentru a conduce activitatea asociatiei si a primit cu mare placere, ca pe o misiune.

Activitatile din cadrul asociatiei se desfasoara intr-o sala pusa la dispozitie de catre "Caritas" din Forli. Cea mai importanta dintre actiuni este un curs de arta pentru copii, care se desfasoara in fiecare sambata iar de putin timp si adultii pot participa la un curs de iconografie. Sunt 34 de copii, atat romani, cat si italieni.

Copiii invata sa picteze si au avut satisfactia sa participe si la cateva expozitii. S-a organizat pe 1 Decembrie o expozitie cu desene despre Romania, pe 8 martie tema a fost evident Ziua Femeii iar pentru sarbatoarea de Paste se vor pregati niste oua incondeiate. Activitatea mea nu se opreste doar la copii, ci s-a organizat si un curs de iconografie pentru adulti. Cursul a inceput de cateva saptamani si ca prim obiectiv, in noaptea de Paste va fi prezentata o expozitie de icoane, la slujba de inviere. Asociatia are si o mica filiala la Cesena, dar acolo sunt doar sase copii.

Monica Padurean a explicat ca activitatile asociatiei nu se rezuma doar la cursurile de arta pentru copii si adulti. O alta membra a asociatiei se ocupa de un curs de limba, literatura si traditii romanesti, dedicat in special copiilor. Ca fiii sa nu uite limba si traditiile parintilor, aproape in fiecare saptamana se organizeaza vizionari de filme romanesti, copiii invata poezii in limba romana, iar oridecate ori se apropie vreo sarbatoare se organizeaza recitaluri de cantece si poezii in limba romana. Ultimul spectacol a fost dedicat mamelor cu ocazia Zilei femeii.

Asociatia "Hora" a pus bazele unul ansamblu folcloric, denumit "Romanasul" cu care a participat la diferite spectacole. A organizat, fara sponsori sau fonduri de la vreo institutie, diferite spectacole, nu doar la Forli, ci si la Imola si Cesena, cu invitati din tara, cum ar fi Emeric Imre, de la cenaclul Flacara si ansamblul studentesc din Cluj.

Ajutorarea familiilor nevoiase este o alta activitate la care membrii asociatiei participa constant. Exista o lista reactualizata permanent cu familiile de romani care se gasesc in dificultate, fie ca nu au un loc de munca, fie sunt sositi de putin timp in Italia si nu au reusit inca sa se integreze. La Forli sunt cam 200 de persoane, iar la Cesena cam 150. Cu ajutorul asociatiei "Banco Alimentare Onlus", in fiecare luna asociatia Hora distribuie alimente celor au nevoie.

Monica Padurean va face parte din comisia electorala formata in cadrul primariei din Forli, pentru alegerea unui comitet al strainilor. Se gandeste sa participe peste trei ani chiar la alegerile locale pentru ocuparea unui loc de consilier. Totodata, romanca doreste sa ia legatura cu alte asociatii si cu alti romani care au activitati ca similare si care iau in serios asociationismul.

 


-->