“Ziua cravatei” croate sarbatorita si de istroromanii din Susnevita

Email Imprimare PDF


În ziua de 18 octombrie a fost sarbatorita în Croatia "Ziua cravatei"... Da, chiar daca în afara Croatiei putini stiu, acest accesoriu vestimentar s-a nascut în Croatia, de unde s-a extins apoi în întreaga lume. Însusi numele o spune, croat, crovat, de unde cravata. O garda de ofiteri de origine croata de la curtea lui Ludovic al XIV, Regele-Soare, purtând cravata, pe atunci necunoscuta în afara Croatiei, a raspândit-o în Franta si apoi în lume.


Guvernul croat a fixat de câtiva ani ziua de 18 octombrie ca "zi a cravatei", care se sarbatoreste în toata tara, mai toti punându-si în aceasta zi cravata, inclusiv doamnele. O frumoasa traditie, care a fost sarbatorita si la Scoala medie din Cepich, la care vin si scolarii din localitatea cu populatie istroromâna Susnievita. Dar revirimentul mare al acestei zile a fost prezenta ambasadorului român, Dl. Cosmin George Dinescu, în mijlocul personalului didactic si al elevilor croati si istroromâni de la aceasta scoala, condusa de doamna directoare Mirela Vidak, care împreuna cu doamna profesoara Romina Licul si doamna învatatoare Dianora Radola, s-au aratat atât de sensibile la prezenta elementului istroromân în scolile din teritoriu, înfiintând grupa "tinerilor istroromâni" care a dat în ultimii doi ani recitale de poezie, scurte spectacole de teatru, deprinzând copiii cu aceasta limba pe care multi dintre ei, din pacate, nu o mai vorbeau si a venit reînvatata de acestia cu sprijinul oamenilor mai batrâni, veniti la scoala, sa-si învete nepotii limba strabuna.
Nu putea lipsi de la aceasta sarbatoare istroromânca licentiata în economie si comert, Viviana Bercarich, care în satul natal, Susnievita, tine în colaborare cu scoala, saptamânal, cursuri de învatare (mai bine zis de re-învatare) a graiului istroromân, pentru scolari si toti cei care vor sa reînvete graiul strabun, în care bunicii si strabunicii lor au rostit primele si ultimele cuvinte, si-au exprimat gândurile si sentimentele în tot cursul vietii lor. Ca semn de mare dragoste si apreciere, elevii Scolii medii din Cepich, au confectionat o cravata pentru Domnul ambasador Dinescu, devenit o prezenta de suflet pentru locuitorii istroromâni, pe care, dupa anii de absenta indiferenta si vinovata a fostei ambasadoare, îi viziteaza des.
Dupa ce în aplauzele sincere ale asistentei, i-a fost oferita domnului ambasador aceasta cravata, în prezenta a trei membri ai Consiliului comunal din Cepich, domnii Vidak, Persic si un al treilea, caruia ne scuzam ca nu-i retinem numele, domnul ambasador, spre bucuria locuitorilor istroromâni, a tinut o frumoasa cuvântare în limba româna, tradusa de o doamna de la ambasada si în limba croata. În frumoasa cuvântare, nu numai în forma, dar si în continut, domnul Ambasador a declarat ca scoala din Susnievita si din Cepich, va primi contributii financiare si de la statul român. În sfârsit, se face ceea ce trebuie facut, ceea ce orice stat constient face pentru conationalii sai!
Amintim ca scoala medie din Cepich si cea elementara din Susnievita, au fost acum doi ani la un pas de desfiintare din cauza numarului redus de elevi, sub media pe tara, si la protestele adresate atunci regiunii si asesoratului pentru învatamânt al Istriei, de catre Asociatia culturala "Andrei Glavina", cu posibilitatea de extindere, de catre subsemnatul, a protestului în fata Parlamentului european, doamna ambasadoare de la Zagreb, a tacut mâlc, vitrega fata de orice scânteie de viata româneasca în Istria.
Acum lucrurile, slava Domnului, s-au schimbat radical. Acestea sunt faptele frumoase de la "sarbatoarea cravatei" de la Cepich, anul acesta. În spatele faptelor sta însa simtirea si sufletul românesc al tânarului domn ambasador Cosmin Dinescu, ca un semn de primavara mult asteptata, de speranta pentru viitor, nu numai pentru Istria dar pentru întreaga tara, ca arborele neamului românesc este înca viu, da lastare de viata, care vor birui în cele din urma putreziciunea unei pseudo-Românii, instalate în 1945 si a unui sistem care se continua înca, în ciuda jertfelor unei Revolutii, aparute ca un astru de lumina, a adevaratei Românii, în decembrie 1989!
O corespondenta de la Emil Petru Ratiu, presedinte al Asociatiei culturale istroromâne "Andrei Glavina".

 

 


-->