Expoziţia „Mănăstiri rupestre din Basarabia” la Muzeul Naţional de Istorie din Chisinau

Email Imprimare PDF


Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei vernisează mâine, 18 martie, expoziţia „Mănăstiri rupestre din Basarabia" semnată de Dan Barcea. Această expoziţie, un proiect al Institutului Fraţii Golescu pentru relaţii cu românii din străinătate, este cea de-a cincia manifestare dedicată mănăstirilor rupestre din Basarabia (Bucureşti 2008, Sulina 2009, Bucureşti 2010, Klosterneuburg-Austria 2010), scrie Timpul.md, preluat de Romanian Global News.

Potrivit unui comunicat de presă al Muzeului Naţional de Arheologie şi istorie, sihăstriile rupestre aparţin creştinismului timpuriu.

În spaţiul românesc, fenomenul bisericilor rupestre e întâlnit în regiunea Mehedinţi, munţii Buzăului, Moldova şi Dobrogea. În Basarabia au fost identificate mai mult de 42 de biserici rupestre situate în marea lor majoritate pe malurile Nistrului, între vărsarea Răutului la sud şi cetatea Hotinului la nord. Le găsim pe malul drept, cu excepţia mănăstirii Roghi aflată pe malul stâng, lângă Molovata. Deşi se află alăturea de Nistru, pe râul Răut, Orheiul Vechi a reprezentat pentru mult timp un adevărat „Athos ruprestru" al Basarabiei. Unele biserici sunt menţionate încă din sec. al X-lea, când împăratul Constantin Porfirogenetul aminteşte în „De imperio administrato" despre crucile şi semnele lapidare cioplite pe stâncile din jurul oraşelor ruinate, aflate pe malul drept al Tyras-ului ( Nistru).

Mănăstirile rupestre au jucat un rol semnificativ în istoria creştinismului de la miazăzi, constituind vreme îndelungată graniţa îndepărtată a Europei creştine. Începând din secolul al XIV-lea mănăstirile rupestre cunosc o renaştere sub influenţa Sfântului Grigorie Palama şi a teologiei isihaste, pe care scrierile sale o legitimează.

Expoziţia reprezintă un omagiu adus numeroşilor anonimi, care au contribuit la prefacerea unor peşteri reci, în lăcaşuri sfinte.

Dan Barcea, cineast şi fotograf român, este stabilit în Austria. A absolvit Academia de Film şi Televiziune din Viena. Filmografia sa cuprinde pelicule artistice, documentare şi publicitare, realizate atât în România, cât şi în Franţa, Italia, Japonia şi Statele Unite. În prezent, colaborează cu televiziuni din Austria şi Germania. A publicat (în colaborare cu Mihai Nicolae) volumul „Românitatea răsăriteană. Biserici rupestre din Basarabia", Editura Semne, Bucureşti, 2006.

 


-->