Romania preocupata de pastrarea identitatii aromanilor din Albania

Email Imprimare PDF

Andrei Marga si Excelenta Sa Sami Shiba
Ministrul afacerilor externe, Andrei Marga, l-a primit miercuri 6 iunie 2012, pe ambasadorul Republicii Albania în România, E. S. Sami Shiba.In cadrul intalnirii s-a subliniat ca având în vedere că cele două comunităţi, respectiv de aromâni din R. Albania albanezii din România constituie punţi de legătură între cele două state şi stau la baza relaţiilor existente de prietenie româno-albaneze, Andrei Marga reiterand mesajul privind importanţa acordată de România prezervării propriei identităţi a minorităţii de aromâni din R. Albania, transmite Romanian Global News.

Cei doi oficiali au examinat stadiul şi perspectivele de dezvoltare a relaţiilor bilaterale prin prisma cooperării în domenii cu relevanţă pentru dialogul UE – Albania, cât şi pentru creşterea schimburilor economice şi a comerţului bilateral.
De comun acord, ambele părţi au agreat importanţa intensificării dialogului politic şi a contactelor bilaterale interguvernamentale. Totodată, s-a subliniat importanţa stabilirii de contacte directe între comunităţile oamenilor de afaceri din cele două state.

Şeful diplomaţiei române a exprimat convingerea că Tirana va intensifica eforturile pentru a trece cu succes cele două teste importante în parcursul european al R. Albania: alegerea preşedintelui şi continuarea implementării reformelor într-un mod susţinut, până la evaluarea Comisiei Europene din această toamnă. Ministrul Andrei Marga a reiterat disponibilitatea părţii române de a oferi expertiză europeană în domenii de interes pentru partea albaneză, ca o dovadă concretă de sprijin pentru perspectiva europeană a Albaniei.

Ambasadorul R. Albania în România, E.S. Sami Shiba a exprimat mulţumiri pentru sprijinul constant acordat de România pentru parcursul euro-atlantic al ţării sale, cât şi pentru rolul jucat de România în momente importante din istoria Albaniei, evocându-se în context aniversarea, în noiembrie 2012, a centenarului independenţei de stat albaneze. De asemenea, ambasadorul albanez a accentuat interesul  R. Albania pentru consolidarea cooperării bilaterale multisectoriale, cu accent pe domeniul economic, şi a menţionat deschiderea părţii albaneze pentru abordarea problemelor de pe agenda bilaterală.

Romanian Global News reaminteste ca in cadrul vizitei efectuate la Tirana, Presedintele Traian Basescu a cerut recunoasterea minoritatii aromane din Albania ca minoritate romaneasca si acordarea tuturor drepturilor ce decurg din acest statut.

In prezent minoritatea romaneasca din Albania se afla sub o dubla presiune asimilationista. Prima este a statului albanez care nu-I recunoaste statutul de minoritate romaneasca si a doua este a statului grec care practic cumpara identitatea aromanilor din sudul Albaniei, oferind,chiar si in conditiile de criza cu care se confrunta Grecia, pensii si legitimatii de greci din strainatate pentru aromanii care sunt de acord sa recunoasca in scris ca sunt greci.

Conform estimarilor asociatiilor romanesti din Albania, in acest stat traiesc intre 250.000 si 300.000 de romani, mare parte dintre ei vorbind inca dialectul aroman. Ei nu au scoli in limba materna si nu se bucura de niciun drept care sa le garanteze pastrarea identitatii nationale.