Viorel Badea, vizită de lucru la aromânii din Aminciu în nordul Greciei

Email Imprimare PDF


În perioada 24 – 28 octombrie 2013, senatorul Viorel Badea a efectuat o vizită de lucru în nordul Greciei. Astfel, în data de 25 octombrie, însoţit de Martin Ladislau Salamon, consulul general al României la Salonic, senatorul Badea s-a întâlnit cu membrii ai comunităţii româneşti din Salonic. În cadrul întrevederii s-a discutat despre problemele cu care se confruntă românii rezidenţi în această zonă, precum şi modalităţi de soluţionare a acestora se arată într-un comunicat de presă preluat de Romanian Global News.

 

Totodată, a fost readusă în discuţie intenţia românilor din Salonic de a înfiinţa o asociaţie reprezentativă, iar cei prezenţi au expus demersurile întreprinse până în prezent în acest sens. Cu acest prilej, domnul senator i-a încurajat pe cei prezenţi în finalizarea acestu proiect, afirmând: "Cel mai important lucru pe care îl putem face este să fim împreună, să ne sprijinim. Acesta este cel mai important proiect pe care trebuie să-l aibă toţi românii, oriunde s-ar afla."

Tot în cadrul acestei întrevederii a fost exprimată necesitatea înfiinţării unei şcoli cu predare în limba română în Salonic. În acest context, domnul Badea a reiterat importanţa păstrării şi promovării identităţii naţionale şi lingvistice şi şi-a luat angajamentul de a trimite informaţii despre cum se poate realiza un astfel de proiect.

În cadrul discuţiilor au fost abordate şi subiecte precum oportunitatea deschiderii unei reprezentanţe ICR în Grecia, importanţa implicării românilor rezidenţi în Grecia în viaţa socială şi politică locală, precum şi necesitatea promovării unei imagini pozitive a României şi românilor, în acest sens, fiind lăudabilă iniţiativa înfiinţării portalului de ştiri Ro Info.

Sâmbătă, 26 octombrie, senatorul Badea a efectuat o vizită de informare în localitatea Metsovo (foto) ("Aminciu" în dialectul aromân), aşezare situată în nord-estul Greciei (Munţii Pindului). Oraşul este locuit în mare majoritate de aromâni, iar locuitorii, în cea mai mare parte, vorbesc dialectul aromân şi îşi păstrează obiceiurile şi tradiţiile multimilenare.

Duminică, 27 octombrie, vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni din Senat a participat la Sfânta Liturghie oficiată la Parohia Ortodoxă Română din Polichni, Salonic. Cu acest prilej, Viorel Badea a ascultat problemele enoriaşilor şi i-a îndemnat pe aceştia să fie prezenţi în Biserică ori de câte ori au ocazia, aceasta având un rol deosebit de important în păstrarea şi afirmarea identităţii spirituale, etnice şi culturale a românilor.