Primul film horror românesc, "Domnişoara Christina", va fi lansat în seara de Halloween la Bucureşti

Email Imprimare PDF


Lungmetrajul "Domnişoara Christina", regizat de Alexandru Maftei, o adaptare a nuvelei fantastice scrise de Mircea Eliade, va avea premiera de gală în seara zilei de 31 octombrie, urmând să fie lansat în cinematografele româneşti pe 1 noiembrie se arată într-un comunicat de presă preluat de omanian Global News.

Pelicula a fost proiectată astă vară, în avanpremieră, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). "Domnişoara Christina" este unul dintre cele mai îndrăzneţe filme realizate în România în ultimii 20 de ani, potrivit comunicatului, iar, pe lângă o distribuţie de excepţie, beneficiază din plin de efecte speciale şi de o direcţie vizuală rar întâlnită în producţiile autohtone. Imaginea este semnată de Radu Aldea, Adriana Ionică este cea care a supervizat echipa responsabilă cu efectele speciale, iar producătorul filmului este Gabriel Antal.

Decorurile realizate de Vali Ighigheanu şi costumele Mariei Miu reconstituie fidel atmosfera de epocă. Muzica originală a compozitorului englez Jon Wygens, înregistrată în studio cu o orchestră simfonică, alături de coloana sonora 5.1 surround semnată de sound designerul Tudor Petre, contribuie la regalul audio-vizual.

Absolvent al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, în 1994, Alexandru Maftei face parte din prima generaţie de regizori de film postdecembristă. Debutul său pe marile ecrane, cu comedia "Bună! Ce faci?" (Rollin Studio, 2011), a fost descris în revista americană Variety drept "o gură de aer proaspăt", în contextul cinematografiei româneşti sumbre. Alexandru Maftei a mai regizat şapte din cele paisprezece episoade ale serialului românesc "Lombarzilor 8", precum şi mediumetrajul de televizune despre "Ştefan cel Mare şi Sfânt" (Rollin Studio, TVR, 2006) prezentat în emisiunea "Mari Români".

Alexandru Maftei are la activ sute de spoturi publicitare, din care numeroase premiate în competiţii internaţionale. La numai 24 de ore de la lansare, trailerul filmului "Domnişoara Christina" a fost vizualizat de peste 100.000 de oameni în reţelele sociale şi are deja o comunitate puternică de fani.

Filmul este o producţie Abis Studio, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune, cu participarea HBO, BV McCann Erickson, Omnicom, Initiative Media, Orange, Mediaedge:Cia, Media Direction, Mindshare Media.

Din distribuţia filmului "Domnişoara Christina", fac parte Tudor Aaron Istodor, Maia Morgenstern, Ioana Anastasia Anton, Anastasia Dumitrescu, Ioana Sandu, Ovidiu Ghiniţă, Ioan Andrei Ionescu, Daria Puşa, Andreea Gheorghe.

Acţiunea filmului se întâmplă în România perioadei interbelice. Tânărul pictor Egor Paşchievici (Tudor Aaron Istodor), sosit la conacul doamnei Moscu (Maia Morgenstern) împreună cu iubita lui Sanda (Ioana Anastasia Anton), observă că întreaga ei familie o venerează pe domnişoara Christina, mătuşa ucisă în împrejurări neclare pe când avea doar 20 de ani, în timpul răscoalelor din 1907. Egor este atras într-un mod inexplicabil de portretul domnişoarei Christina şi începe să o viseze. Curând însă graniţa dintre vis şi realitate se estompează, iar domnişoara Christina (Anastasia Dumitrescu), îndrăgostită de Egor, este adusă înapoi la viaţă prin ritualuri oculte chiar de către familia ei. Când realizează însă că viaţa Sandei este în pericol, Egor decide să lupte cu strigoiul.

Pentru regizorul filmului, Alexandru Maftei, ecranizarea nuvelei lui Mircea Eliade a constituit o provocare majoră. "Demersul meu s-a îndreptat spre realizarea unui spectacol cinematografic bogat care să nu-i dezamăgească pe iubitorii genului horror şi fantasy. Am dorit să fiu cât mai aproape de spiritul nuvelei păstrând misterul, fantasticul şi componenta horror în proporţiile originale", a declarat acesta.