Expoziţia "Artiști români la Pontelongo 1960-1990", în onoarea doctorului Livio Zanolini, salvatorului artiştilor pe vremea comunismului

Email Imprimare PDF


Doctorul Livio Zanolini s-a născut în România, a emigrat în Italia pe timpul comuniştilor şi le-a dat o mână de ajutor tuturor artiştilor din ţară care vroiau să scape de ororile regimului. Acum aceşti artişti sunt comemoraţi printr-o expoziţie în oraşul Pontelongo (Padova) scrie Gazeta Românească preluată de Romanian Global News.

Orășelul Pontelongo este important în viața doctorului Livio Zanolini. Peste 30 de ani a profesat aici ca medic de familie, ajutând sute de familii, ajutând la nașterea pruncilor sau la salvarea oamenilor. Nu este întâmplător așadar că a primit titlul de Cetățean de onoare în urmă cu câțiva ani și că acum i s-a dedicat o carte semnată de scriitorul Umberto Marinello, intitulată „Un ponte verso la liberta"!

Livio Zanolini, salvatorul artiştilor români

Nu de puține ori, de-a lungul activității sale profesionale, invita acasă artiștii români prezenți la Bienala de la Veneția, care își amintesc cu mare drag ospitalitea doctorului Zanolini. O parte dintre artiști au fost chiar ajutați să plece mai departe, uneori peste Ocean sau în celelalte țări occidentale, în timpul regimului comunist.

Povestea unui OM care i-a ajutat pe români: doctorul Livio Zanolini

Livio Zanolini recunoaște că dragostea pentru artă i-a fost insuflată de marele critic de artă Ion Frunzeti, care deseori poposea cu drag în pragul casei sale sau chiar rămânea câteva zile. Soția doctorului Zanolini, Rosy Baraldi s-a ocupat personal de expoziția „darurilor", fiecare tablou, caricatură, sculptură având o poveste.

La prezentarea cărții „Un ponte verso la liberta" și la inaugurarea expoziției „Artiști români la Pontelongo 1960-1990" au participat, alături de sărbătorit, primarul din Pontelongo, Fiorella Canova, directorul Institutului Român de Cultură și Cercetare de la Veneția, profesorul Rudolf Dinu și președintele Asociației Pro Loco Pontelongo, Andrea Vettorato.

Expoziția intitulată „Artiști români la Pontelongo 1960-1990" poate fi vizitată în Sottotetto Barchessa Villa Foscarini-Erizzo până în 3 noiembrie. În 26 /27 octombrie – și 1/2/3 noiembre între orele 10 - 12 și 15 - 18.

Lucrările expuse sunt semnate de Henry Mavrodin, Jo Teodorescu, Tiberiu Nicorescu, Theodor Hrib, Edmondo Zanolini, Eugen Ciuca, Hildegarde Klepper, Anton Eberwein, Ion Titoiu, Iosif Teodorescu, Valentin Ionescu, Marcel Chirnoaga şi Nelu Pascu.

Un material de Crina Suceveanu