Rusia prin Gazprom șantajează Ucraina înainte de Vilnius

Email Imprimare PDF


Gigantul rus Gazprom acuză Ucraina că nu a achitat suma de 882 de milioane de dolari, lăsând să planeze astfel ameninţarea unui conflict cu privire la livrarea de gaze, în contextul în care Kievul se pregăteşte să semneze la summitului european de la Vilnius, Acordul de Asociere cu UE, scrie jurnal.md, preluat de Romanian Global News.

„Suntem extrem de îngrijoraţi de situaţia actuală a plăţilor gazelor ruseşti de către Ucraina. Situaţia este foarte gravă, deoarece contractul prevede ca în caz de încălcare a condiţiilor de plată să trecem la un sistem de plată în avans", a declarat șeful Gazprom, Aleksei Miller.

El afirmă că a fost de acord de acord cu o amânare a plăţii unei facturi în valoare de 882 de milioane de dolari în contul gazelor livrate în august, dar că această amânare a expirat la 1 octombrie.

Relaţiile tensionate dintre Rusia şi Ucraina au condus în mai multe rânduri, în ultimii ani, la o întrerupere a livrărilor de gaze naturale către această ţară, care este foarte dependentă de ele.

Aceste conflicte au perturbat în trecut exporturile de gaze ruseşti către UE, Ucraina fiind principala ţară de tranzit.

În ianuarie, Gazprom a cerut Naftogaz, operatorul ucrainean în domeniu, şapte miliarde de dolari pentru gaze neconsumate dar prevăzute în contract.

Kievul solicită o reducere a preţului impus de Moscova, care doreşte în schimb ca Ucraina să se integreze în Uniunea Vamală şi să permită Gazprom accesul la o parte a reţelei sale de transportare a gazelor.

Aceste noi ameninţări au loc odată cu apropierea summitului european de la Vilnius, la sfârşitul lui noiembrie, când Ucraina ar putea să semneze un Acord de Asociere cu UE.

Moscova a avertizat recent Kievul asupra posibilităţii unor represalii comerciale în cazul unei asocieri cu UE, care ar crea o zonă de liber-schimb. Consilierul economic al Kremlinului Serghei Glaziev a avertizat în privinţa unei "acţiuni sinucigaşe".

Economia ucraineană, aflată în recesiune de un an, rămâne foarte orientată spre Rusia, unde efectuează un sfert din exporturi.