Mihai Goțiu: O lumânare pentru Justiţie. Timp de 30 de ani tragedia de la Certej a fost ascunsă de autorităţi. Jurnalistul care a făcut public dezastrul a fost condamnat săptămâna trecută

Email Imprimare PDF


La Cluj, la Bucureşti, la Timişoara şi în alte localităţi s-au aprins astăzi lumânări pentru victimele tragediei de la Certej. Pe 30 octombrie 1971, digul iazului de decantare s-a rupt. 89 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 79 au fost rănite. Ancheta oficială nu a găsit vreun vinovat, toată tragedia fiind pusă pe seama unor „factori imprevizibili", scrie Mihai Goțiu pe www.voxpublika.ro, preluat de Romanian Global News.

Mai mult, autorităţile fostului regim comunist au păstrat tăcerea asupra proporţiilor dezastrului. Au trecut 30 de ani până când, un jurnalist de investigaţii, Tudor Ştirbu, a publicat, în Hunedoreanul, prima anchetă despre tragedie. După accidentul de la Kolontar, din Ungaria, din octombrie 2010, pe baza articolului din Hunedoreanul, a fost realizat un nou material, care a apărut la nivel naţional, în cotidianul Adevărul.


Acum, tragedia de la Certej este cunoscută de opinia publică. Mai puţin cunoscut e faptul că Tudor Ştirbu a fost condamnat săptămâna trecută de către Curtea de Apel Cluj la daune civile în valoare de 5.000 de euro şi cheltuieli de judecată de 3.700 de euro. Pentru un alt articol de investigaţie, publicat în Clujeanul, în vara anului 2006. Decizia Curţii de Apel o menţine pe cea a Tribunalului Cluj din primăvara acestui an. Nu intru în amănunte de fond, pentru că motivarea este absurdă (detalii aici şi în Raportul FreeEx, paginile 39-40).

Ceea ce i se reproşează jurnalistului este titlul cu care articolul a fost promovat pe prima pagină a Clujeanului. Rămân la convingerea că nici acel titlu nu justifica despăgubirile, dar chiar şi dacă ar fi fost aşa responsabilitatea nu-i aparţine lui Tudor Ştirbu, ci conducerii ziarului. Prima pagină este atribuţia redactorului şef sau, după caz, redactorului şef adjunct. Lucru pe care l-am şi susţinut în faţa instanţei. În vara lui 2006 eram redactor şef adjunct la Clujeanul, iar dacă ar fi trebuit să fie cineva amendat pentru respectivul titlu, eu ar fi trebuit să fiu, nu reporterul!

Tudor Ştirbu este unul dintre puţinii jurnalişti de investigaţii din presa locală. Articolele lui (inclusiv cel în discuţie) pot fi predate la şcolile de jurnalism, din punct de vedere al documentării şi al citării tuturor părţilor. Doar eu ştiu câţi peri albi mi-a scos când trebuia să amân publicarea unei anchete cu săptămânile, pentru că mai avea de dat telefon, mai trebuia lămurit un amănunt, aparent minor.

De fapt, formularea corectă e Tudor Ştirbu a fost unul din ultimii jurnalişti de investigaţie din presa locală. Pentru că, la ora actuală, jurnaliştii de investigaţie nu mai au căutare în redacţii. De ce ar mai avea nevoie ziarele şi televiziunile de jurnalişti care să scrie despre tragedii precum cele de la Certej, despre corupţie, mizeriile din spitale?


Astăzi s-au aprins lumânări pentru victimele tragediei de la Certej. Vă rog aprindeţi una şi pentru Justiţia română. Nutresc speranţa că dezastre ca cele de la Certej nu se vor mai produce. Dar dacă se vor repeta, nu vor mai fi jurnalişti care să le aducă în atenţia opiniei publice. Are Justiţia grijă de asta...

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/o-lumanare-pentru-justitie-timp-de-30-de-ani-tragedia-de-la-certej-a-fost-ascunsa-de-autoritati-jurnalistul-care-a-facut-public-dezastrul-a-fost-condamnat-saptamana-trecuta-99877.html