A plecat în veșnicia Neamului un alt mare poet român- Dumitru Matcovschi

Email Imprimare PDF

Marele scriitor și academician Dumitru Matcovschi a plecat la cele veșnice la vârsta de 73 de ani. Informația a fost confirmată pentru Jurnal de preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, scrie jurnal.md, preluat de Romnaian Global News.

Poetul suferise acum două săptămâni o intervenţie chirugicală foarte dificilă. El a rămas conectat la aparate, fiind în stare foarte gravă.

Precizăm că, în anul 1989, Dumitru Matcovschi a fost lovit grav de un autobuz în urma căruia scapă cu viaţă în mod miraculos după şase luni de comă, urmate de peste 20 de intervenţii chirurgicale.

Născut la 20 octombrie 1939 în satul Vadul-Raşcov din judeţul Soroca, Dumitru Matcovschi este considerat unul dintre cei mai mari poeţi din arealul românesc, recunoscut pe plan internaţional, şi un simbol al mişcării de renaştere naţională din Basarabia.

Opera sa cuprinde peste 50 de volume, inclusiv de poezii: „Melodica", „Patria, poetul şi balada", „Soarele cel mare", „Tu, dragostea mea", „Veşnica toamnă". A publicat de asemenea cărţi de proză: „Duda", „Toamna porumbeilor albi", „Focul din vatră" şi piese de teatru: „Cântec de leagăn pentru bunici", „Tata", „Pomul vieţii", „Abecedarul" ş.a.

În anii de avânt ai mişcării de eliberare naţională (1987-1989) s-a manifestat ca publicist redutabil, a revigorat revista „Nistru", care, în 1988, şi-a schimbat denumirea, devenind „Basarabia".

Multe dintre versurile sale sunt astăzi cântate, fiind puse pe note de mai mulţi compozitori printre care regretaţii soţi Doina şi Ion Aldea Teodorovici, Eugen Doga, Mihai Dolgan, Mircea Oţel sau Constantin Rusnac.

În 2011, scriitorul Dumitru Matcovschi a fost decorat de către președintele României, Traian Băsescu, cu Ordinul „Meritul Cultural". Ordinul i-a fost oferit în semn de înaltă apreciere pentru promovarea valorilor naţionale şi culturale ale românilor.