Presa austriacă anunță că azerii au renunțat la Nabucco. Eșec major al politicienilor și serviciilor de informații din România

Email Imprimare PDF

În timp ce pe 19 iunie 2013, Ambasadorul României la Viena, Silvia Davidoiu, prin "bunăvoinţa" Preşedintelui Băsescu, îi înmâna Ordinul "Steaua României" lui Wolfgang Ruttenstorfer, fost preşedinte, din 2002 pănă în 2011, al Consiliului de Administraţie al OMV, și unul dintre artizanii „achiziţionării" pachetului majoritar de acţiuni la Petrom (citește spolierii statului român de rezervele sale strategice de petrol și gaze dar și achiziționarea pe degeaba a celei mai profitabile companii românești), acest personaj știa deja ceea ce serviciile de informații ale României, și politicienii statului român, încă habar nu aveau.

 

Aveau să afle câteva zile mai târziu din presa austriacă că Proiectul Nabucco West, în care este implicată şi România, a pierdut cursa pentru gazele extrase din Marea Caspică, de la Şah Deniz (Azerbaijan). Consorţiul care operează exploatarea a ales o altă rută de export către Europa, a anunţat miercuri grupul austriac OMV: "Consorţiul Şah Deniz II a informat OMV, un acţionar al Nabucco Gas Pipeline International Gmbh (NGPI), în ceea ce priveşte decizia privind ruta preferată de transport al gazelor către Europa. Proiectul Nabucco West nu a fost selectat de consorţiu".

Ziarul austriac Die Presse anunța pe 26 iunie că proiectul Nabucco a eşuat, deoarece consorţiul Şah Deniz a optat pentru o altă rută de export către Europa.

Nabucco a fost susţinut politic de UE şi folosit demagogic de tot felul de politicieni din România pentru a-și acoperi incompența și jaful produs de privatizarea Petrom și a rezervelor strategice de petrol și gaze ale României.

Acest proiect viza alimentarea cu gaze naturale extrase din regiunea Mării Caspice, pentru a reduce dependenţa Europei de gazul importat din Rusia.

Principalul proiect concurent al Nabucco West în cadrul coridorului sudic de transport al gazelor naturale este TAP (Trans-Adriatic Pipeline), care face legătura între Turcia şi Italia, tranzitând Grecia, Albania şi Marea Adriatică. Proiectul TAP este dezvoltat de companiile Axpo (Elveţia), Statoil (Norvegia) şi E.ON (Germania).

Acest eșec major al politicienilor și serviciilor de informații din România a și început să fie exploatat pe de o parte de agentura rusească care invocă relații mai bune cu Rusia, încercând să treacă de cele două probleme majore pe care doar trădătorii pot să nu le invoce: Basarabia și tezaurul.

Iar pe de altă parte de cei care, în pofida evidențelor dezastruase legate de mediu, insistă pentru otrăvirea unei alte rezerve strategice a României și românilor, rezerva de apă potabilâ, prin exporarea și exploatarea gazelor de șist.

Lipsa de viziune, corupția, trădarea intereselor naționale, neprofesionalismul au făcut din România o pradă din care state străine, unele zise prietene sau aliați strategici, încearcă să rupă o ciosvârtă cât mai mare și să plece. Resturile le aruncă politicienilor din România care le fac jocurile, pentru a avea și ei ce să roadă.