Titus Corlăţean i-a amintit ambasadorului Republicii Serbia, Zoran Popovic că respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este parte a criteriilor politice obligatorii de integrare în UE

Email Imprimare PDF

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, l-a primit joi, 27 iunie 2013, în vizită de rămas bun pe ambasadorul Republicii Serbia, Zoran Popovic, cu prilejul încheierii misiunii sale la Bucureşti. În cadrul discuțiilor Titus Corlățean a reamintit că un punct de referinţă pentru partea română, atât în cadru bilateral cât şi multilateral, rămâne asigurarea respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, ca parte a criteriilor politice obligatoriu de îndeplinit de către Belgrad pentru a se integra pe deplin în familia europeană, transmite Romanian Global News.

 

Ministrul Titus Corlăţean a apreciat activitatea ambasadorului sârb şi implicarea sa constantă şi directă în consolidarea relaţiilor bilaterale, caracterizate de o dinamică substanţială a dialogului politic la nivel înalt.

De comun acord, a fost subliniat interesul pentru continuarea consolidării relaţiei economice dintre România şi R. Serbia şi au fost salutate rezultatele Comisiei Mixte de Cooperare Economică, întrunită recent la Belgrad (25-26 iunie 2013). Continuarea cooperării bilaterale pentru construirea unei noi linii electrice între România (Reşiţa) şi Serbia (Pancevo) va contribui la creşterea securităţii energetice şi va avea un impact pozitiv şi pentru promovarea comerţului cu energie electrică în zona Europei de Sud-Est.

De asemenea, trebuie încurajate şi susţinute noi proiecte de cooperare, transfrontaliere sau sub egida Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD). Cooperarea transfrontalieră este promiţătoare şi are un potenţial crescut de a oferi rezultate concrete pentru cetăţenii ambelor state. România şi Serbia cooperează foarte bine în cadrul Strategiei UE pentru Dunăre, care oferă mijloacele cele mai adecvate pentru întărirea cooperării transfrontaliere şi transnaţionale.

În contextul viitorului Consiliu European din 28 iunie 2013, Ministrul Titus Corlăţean a reiterat că Serbia beneficiază de sprijinul constant al României, care va susţine stabilirea unei date concrete de începere a negocierilor de aderare la UE ale acestui stat.

Ministrul Titus Corlăţean şi-a exprimat speranţa că rezultatele aşteptate, respectiv implementarea cu succes a tuturor prevederilor Protocolului sesiunii a doua a Comisiei Mixte Interguvernamentale între România şi Serbia privind minorităţile naţionale (semnat la 1 martie 2012, Bruxelles), nu vor întârzia să apară, asigurând astfel respectarea efectivă a drepturilor individuale ale etnicilor români de pe întreg teritoriul Serbiei, în conformitate cu standardele europene, drepturi de care etnicii sârbi din România beneficiază.