Haosul și amatorismul de la DPRRP periclitează relațiile statului român cu organizațiile care luptă cu adevărat pentru identitatea românească din Sudul Basarabiei și Timoc

Email Imprimare PDF

Joi, 27 iunie 2013, Asociaţia Naţional-Culturală "Basarabia" a Românilor din regiunea Odesa împreună cu coordonatorii ansamblului folcloric românesc "Dor Basarabean" din Erdek-Burnu/Utkonosovka, raionul Ismail (Ucraina) au anunţat că renunţă la locurile solicitate pentru copiii români din Sudul Basarabiei, în vederea participării acestora la tabăra de la Poiana Pinului, judeţul Buzău, în cadrul Programului ARC-2013, organizat de Politici pentru Relaţia cu Români de Pretutindeni din cadrul MAE, transmite corespondentul Romanian Global News din Sudul Basarabiei.

 

Motivele care au dus la această decizie ţin de "deficienţa de organizare şi comunicare venită din partea misiunii diplomatice române de la Odesa şi tendinţa permanentă a acesteia de favorizare în asemenea acţiuni a anumitor grupuri de interese, cu o vagă prestaţie şi contribuţie la afirmarea identităţii naţionale româneşti în Sudul Basarabiei", a declarat preşedintele Asociaţiei "Basarabia", Anatol Popescu.

Cu alte cuvinte, DPRRP a lăsat la latitudinea Consulatului General al României la Odesa repartiţia locurilor în tabără, fără a consulta în prealabil asociaţiile româneşti cu experienţă în promovarea valorilor româneşti în Sudul Basarabiei. Aşa se face că, atât în 2012, cât şi în 2013, mai bine de jumătate de locuri pentru taberele din Ţară, indiferent de organizator, au ajuns pe seama nou-înfiinţatelor asociaţii: Organizaţia de tineret "Noua Generaţie a Europei" din raionul Reni (ONG care nu prevede, statutar, vreo contribuţie la promovarea valorilor identitare româneşti şi nu poate fi considerată drept asociaţie românească doar prin simplul fapt că ocazional preşedintele acesteia se declară a fi român) sau Asociaţia românilor din regiunea Odesa "Nistru" (înfiinţată în 2012 de persoane din împrejurimea cercurilor moldoveniste din Ucraina, denigratoare a tot ce înseamnă limbă română şi identitate românească în regiunea Odesa).

De altfel, în condiţiile în care nu a fost comunicat de către organizatori un program cultural concret al taberei de la Poiana Pinului, Asociaţia "Basarabia" nici nu poate populariza acţiunea în sânul comunităţii româneşti locale.

Anatol Popescu, preşedintele Asociaţiei "Basarabia" consideră exagerate şi criteriile pentru eligibilitatea participanţilor impuse de DPRRP. Participanţii trebuie să:

- participe pentru prima dată la programul „ARC";

- sunt câştigători ai olimpiadelor/concursurilor naţionale şi internaţionale;

- au rezultate bune la învăţătură, media generală peste 8,00;

- au rezultate pentru aptitudini deosebite (muzică, arte plastice, sport etc.);

- provin din medii defavorizate din punct de vedere socio-economic şi familial;

- au rezultate remarcabile în promovarea identităţii româneşti;

- îndeplinesc toate cerinţele pentru deplasarea în România (viză, aviz epidemiologic etc).

"Din formulare, se prezumă că un candidat trebuie să îndeplinească, cumulativ, toate aceste criterii. Pe lângă toate criteriile, adesea imposibil de întruchipat într-o fiinţă umană de nivelul unui elev de şcoală şi organizatoric este foarte complicat pentru un ONG românesc din această regiune să îndeplinească aceste solicitări. Prin simpla apartenenţă la <mediile defavorizate> DPRRP îi pune pe copii în imposibilitatea de a participa vreodată la taberele programului ARC, întrucât doar costurile de eliberare paşaport, achitarea procurii pentru un adult din grup, achitarea deplasării spre Odesa pentru a fi pozat digital la consulat - conform standardelor Shengen la consulatul din Odesa e nevoie ca intreg ansamblul de 35 de copii sa se deplaseze de la Ismail cale de 500 km dus-întors, achitarea asigurării medicale, ajung la 100 de Euro, preţ pe care o familie defavorizată nu şi-l poate permite" – a declarat Anatol Popescu, preşedintele Asociaţia Naţional-Culturală "Basarabia" a Românilor din regiunea Odesa.

În ciuda faptului că noua generaţie de copii ai ansamblului "Dor Basarabean" (fondat în 1994), unicul ansamblu promotor al valorilor culturale româneşti în Sudul Basarabiei, a mai participat anul trecut la tabara de la Sulina, nu vedem motivele pentru care ei n-ar putea să mai participe şi de această dată la tabara organizată în Poiana Pinului. A-i aduce pe copiii din acest ansamblu care evoluează în costume populare româneşti, cu tricolorul la brâu şi cu mari piedici din partea autorităţilor ucrainene în peste 30 de spectacole folclorice anual, majoritatea în satele româneşti din Sudul Basarabiei, înseamnă foarte mult şi aceasta chiar şi cu preţul încălcării unui criteriu care presupune că dacă a mai fost în tabără în alţi ani, nu o mai poate face încă o dată.

De altfel, mai bine de jumătate de copii din ansamblu sunt eligibili pentru criteriile expuse de DPRRP, în ce priveşte media la învăţătură, aportul de promovare a limbii şi culturii române, olimpiade, mediul defavorizat.

Aceeași situație în Timoc

Probleme identice întâmpină organizațiile românilor/vlahilor din Timoc. Cele care sunt cu adevărat angrenate în apararea identității românești sunt „uitate" când este vorba de împărțirea locurilor de tabără repartizate. Locurile sunt repartizate de către controversatul Iulian Nițu, consulul României la Zaicear unor organizații „bidon" care nu reprezintă pe nimeni și sunt controlate de serviciile secrete sârbe. Acest lucru se întâmplă la indicația DPRRP, conform declarațiilor personajului.

„Ni s-a dat un formular în care să luam acceptul părinților pentru taberele în România, urmand ca cei care vor merge să fie selecționați de către DPRRP. Adică de aceiași funcționari care pe timpul secretarei de stat Intotero ne-au lăsat pe noi cu o datorie de 15.000 de euro. De unde să știe ei pe cine să selecționeze? Cunosc ei oamenii noștrii? Unii din ei nuștiu nici unde este Timocul.

Este un fel de bătaie de joc. Oamenii care se implică în lupta identitară de aici, care sunt anchetați, care sunt dați afară din servici nu pot sa-si trimită copii în tabără în Țara Mamă, iar tot felul de „bate toba" care dau doar din gură ca să fie auziti și care sunt prietenii de pahar ai consulului României pe aici, împart la cine vrea și la cine nu vrea locuri de tabără în România. Parcă cineva vrea cu tot dinadinsul să ne facă să ne lasăm de lucru ăsta de păstrare a rumânilor de aici. Și parcă acel cineva este vorbit cu altcineva de aici de la securitatea sârbă", a declarat Zavișa Jurj, Presedintele Asociației „Ariadnae Filum", corespondentului Romanian Global News din Timoc.