Acordul privind cooperarea în domeniul militar între armatele celor doua state românești a fost votat în prima lectură de Parlamentul de la Chișinău

Email Imprimare PDF

Parlamentul de la Chișinău a votat astăzi în prima lectură Acordul privind cooperarea în domeniul militar între guvernele Moldovei şi României. Discuţiile pe marginea documentului au stârnit dicuţii arprinse şi critici din partea deputaţilor comunişti, care au precizat că s-ar putea pune în pericol integritatea şi neutralitatea Republicii Moldova, scrie www.publika.md, preluat de Romanian Global News.

"Constituţia Republicii Moldova prevede că Moldova este un stat neutru. Noi avem conflictul înghetat la Nistru. Pe de altă parte, încheiem un acord cu o ţară care este membru al blocului NATO, care este interesul Moldovei?", a întrebat comunistul Artur Reşetnicov, unul din agenții dovediți ai Moscovei la Chisinau.

"Nu sunt prevăzute termenele acestor exerciţii care vor avea loc pe teritoriul Republicii Molodova. Semnarea acestui acord este o provocare,o bombă cu efect întârziat, este împotriva neutralităţii statuluişi duce la tensionarea conflictului transnistrean. Se oferă drepturi nelimitate părţii române", a declarat înfierbântat un alt agent de influență al Moscovei, deputatul comunist Grigore Petrenco, care uită de trupele de ocupație rusești care ocupă o parte din teritorilu R. Moldova.

După ce au criticat dur acest Acord, în semn de nemulţumire, deputaţii comunişti au părăsit sala de şedinţe a Parlamentului.

Acordul privind cooperarea în domeniul militar între Republica Moldova şi România prevede consultări, vizite şi exerciţii militare comune, întâlniri cu caracter ştiinţific şi schimb de ofiţeri. De asemenea, se vor întocmi planuri de cooperare pe activităţi şi pe domenii concrete. Cheltuielile vor fi suportate de ambele părţi, în baza principiului de reciprocitate. Acordul este încheiat pe o perioadă de timp nedeterminată.