Proiecte organizate de Institutul Cultural Roman cu ocazia Zilei Limbii Romane

Email Imprimare PDF


Ziua Limbii Romane va fi marcata, in 2014, de reteaua institutelor culturale romanesti in strainatate prin organizarea unor programe si manifestari culturale ample, spectacole de teatru, conferinte, lansari de carte, proiectii de film. De asemenea, Directia Romanii din Afara Granitelor si Limba Romana din cadrul ICR propune, cu aceasta ocazie, o serie de evenimente dedicate comunitatilor de romani din Italia, Ungaria si Serbia.

 

Aniversare instituita prin Legea nr. 53/2013 Ziua Limbii Romane a fost sarbatorita pentru prima data la 31 august anul trecut, prilejuind o serie de manifestari reprezentative sub egida Institutului Cultural Roman.

Institutul Cultural Roman de la Budapesta a invitat-o pe actrita Ioana Ginghina, care va sustine la Scoala generala romaneasca din Micherechi, in data de 8 septembrie 2014, un spectacol interactiv pentru copiii romani dornici sa pastreze viu tezaurul lingvistic mostenit. Promovarea limbii romane constituie o preocupare permanenta a Institutului Cultural Roman de la Budapesta. Scoala generala romaneasca din Micherechi este cea mai importanta scoala generala cu predare in limba romana din Ungaria

Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu" de la Chisinau in colaborare cu Academia de Stiinte a Moldovei, Institutul de Filologie al ASM si toate institutiile de invatamant superior din Republica Moldova organizeaza, in perioada 31 august – 1 septembrie 2014, a doua editie a Conferintei Internationale „Limba romana – limba a integrarii europene". Institutul va sustine prezenta urmatorilor invitati: acad. Eugen Simion (Romania) – Academia de Studii Economice din Moldova, acad. Mihai Cimpoi (Romania/ Republica Moldova) – Academia de Politie „Stefan cel Mare si Sfant" din Chisinau, Ileana Malancioiu (Romania) – Universitatea Academiei de Stiinte a Moldovei, Bogdan Cretu (Romania) – Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Balti, Eugen Uricariu (Romania) – Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul in Chisinau, Bogdan Horia Zilieru (Romania) – Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice, dr. conf. Galaction Verebceanu (R. Moldova) – Universitatea de Stat din Moldova, dr. hab. conf. Vasile Bahnaru (R. Moldova) – Academia de Administratie Publica de pe langa Presedintia Republicii Moldova, dr. conf. Ana Vulpe (R. Moldova) – Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul, dr. hab. conf. Inga Druta (R. Moldova) – Universitatea Agrara de Stat din Moldova, Ileana Ursu (Serbia) – Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemitanu" din Chisinau, Milan Nenadic (Serbia) – Universitatea Tehnica a Moldovei, dr. hab. prof. Elena Constantinovici (R. Moldova) – Institutul de Relatii Internationale din Moldova, dr. univ. conf. Vasile Cujba (R. Moldova) – Universitatea Pedagogica de Stat „Ion Creanga" din Chisinau, dr. hab. prof. Cornel Munteanu (Romania) – Universitatea Libera Internationala din Moldova, dr. hab. prof. Anatol Gavrilov – Universitatea Cooperatist-Comerciala din Moldova.

De asemenea, Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu"de la Chisinau, in colaborare cu Biblioteca Nationala a Republicii Moldova si Primaria Municipiului Chisinau, organizeaza expozitia stradala „Lupta cu inertia – Poetii generatiei '60" in data de 31 august 2014, la Biblioteca Nationala a Republicii Moldova. Expozitia va reuni portrete si texte ale unora dintre cei mai reprezentantivi poeti romani, precum: Nicolae Labis, Nichita Stanescu, Marin Sorescu, Ion Gheorghe, Ioan Alexandru, Ana Blandiana, Cezar Baltag, Adrian Paunescu, Gabriela Melinescu, Leonid Dimov, Ioanid Romanescu, Grigore Hagiu, Constanta Buzea, Grigore Vieru, Victor Teleuca, Liviu Damian, Gheorghe Voda, Pavel Botu, Anatol Codru, Ion Vatamanu, Dumitru Matcovschi.

Din seria evenimentelor organizate cu ocazia celebrarii Zilei Limbii Romane in Republica Moldova face parte si „Congresul International al Eminescologilor", editia a III-a, organizat la Academia de Stiinte din Moldova, in perioada 3-4 septembrie 2014. Proiectul, organizat in colaborare cu Academia Romana, Academia de Stiinte a Moldovei, Institutul de Filologie al Academiei de Stiinte a Moldovei, Centrul Academic International „Mihai Eminescu" din Chisinau, intruneste eminescologi importanti din Romania, Italia, Germania, China, Franta Ucraina, Turcia, Slovacia, Cehia si Bulgaria. Institutul Cultural Roman de la Chisinau sustine prezenta in cadrul Congresului a urmatorilor cercetatori: prof. Giuseppe Manitta (Italia), acad. Eugen Simion (Romania), Cornel Munteanu (Romania), Milan Nenadic (Serbia), Ileana Ursu (Serbia).

Institutul Cultural Roman „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul organizeaza proiectul „Limba romana prin jocuri si necuvinte", in data de 28 august 2014, la sediu. In deschiderea evenimentului, ICR Istanbul va prezenta si proiecta filmul documentar despre opera si personalitatea poetului roman Nichita Stanescu, produs de editura Film Location Guide, in anul 2007, scenariu Alexandru Condeescu si Traian Cosovei.

Filmul este subtitrat in limba engleza si contine interviuri cu Dora Stanescu, Florin Iaru, Nicolae Breban, Johnny Raducanu, Gabriela Melinescu si Adam Puslojic. In vederea promovarii identitatii etnice prin invatarea si utilizarea limbii romane de catre copiii proveniti din familiile mixte si a popularizarii cursurilor de romana pentru copii de la ICR Istanbul, va avea loc si un curs demonstrativ de introducere in limba romana. Totodata, in perioada 25 august – 5 septembrie, ICR Istanbul va posta online poeme in limbile romana si turca pe pagina de Facebook a ICR Istanbul si pe site. Selectia poeziilor va fi realizata de traducatorii formati in cadrul Atelierului de traduceri literare: Sunia İliaz Acmambet, Semra Selim si Erkut Tokman.

Institutul Cultural Roman de la Lisabona va marca Ziua Limbii Romane, in data de 2 septembrie 2014, printr-un eveniment care va oferi publicului portughez ocazia de a cunoaste mai bine Romania. La sediul Institutului, participantii vor putea asista la minicursuri de limba romana cu tematici diverse: notiuni generale despre istoria si geografia Romaniei, asemanari si deosebiri intre limbile romana si portugheza (similitudini semantice/ fonetice, „falsi prieteni"), evocari ale unor personalitati romanesti, informatii turistice despre Romania, lectii culinare demonstrative finalizate cu degustarea produsului prezentat. Minicursurile vor fi sustinute de Prof. Dr. Simion Doru Cristea si Prof. Rodica-Adriana Covaci.

Institutul Cultural Roman de la Madrid in colaborare cu Hispatriados.com, portal interactiv care ofera informatii utile comunitatii vorbitoare de spaniola din Romania, organizeaza o campanie online de promovare a limbii romane si a similitudinilor dintre romana si spaniola. Astfel, in perioada 20-29 august 2014 vor fi postate zilnic pe site-ul si pe facebook-ul celor doua institutii proverbe/zicatori/expresii in limba romana si in limba spaniola, explicate cu ajutorul dictionarelor de specialitate. Publicul va putea propune si altele, si va fi incurajat sa il voteze pana pe 30 august pe cel favorit. Pe data de 31 august, de Ziua Limbii Romane, o lista completa de proverbe/zicatori/expresii in romana si in spaniola, explicate cu ajutorul dictionarelor de specialitate, se va regasi pe paginile web ale Institutului Cultural Roman de la Madrid si Hispatriados.com, precum si proverbul/zicatoarea/expresia cea mai votata de public. Campania nu se adreseaza doar vorbitorilor de limba spaniola din Spania, ci si celor din Romania si vor fi promovate, de asemenea, dictionarele de specialitate – Dictionarul roman-spaniol, respectiv spaniol-roman, de expresii si locutiuni, realizate de Constantin Teodorovici si Rafael Pisot si publicate de Editura Polirom.

Institutul Cultural Roman de la New York organizeaza, in perioada 29 august – 9 septembrie, la sediu, expozitia de carte „Modernitatea Limbii Romane/ The Modernity of Romanian Language", ce va include opere ale scriitorilor romani care au marcat evolutia limbii romane de-a lungul veacurilor, de la cronicari pana la marii moderni, de la avangardisti (Tristan Tzara, Felix Aderca, Ilarie Voronca, Benjamin Fondane, Marcel Iancu, Ion Vinea etc.) si reprezentantii absurdului suprarealist (Urmuz) si existential (Eugen Ionescu) pana la generatiile de dupa proletcultism.

Totodata, actori din tanara generatie, care traiesc la New York, vor recita in limba romana poeme ce ilustreaza marile creatii lirice, dar si exemple de poezie retorica, patriotarda, ocazionala (poezia proletcultista). De asemenea, vor fi prezentate filme documentare, proiectii dedicate unor scriitori care au contribuit la amplificarea expresivitatii limbii romane prin mari constructii imaginare.

Cu ocazia Zilei Limbii Romane, Institutul Cultural Roman de la Paris si Ambasada Romaniei in Franta organizeaza un spectacol unic menit sa aduca limba romana in atentia publicului. Sambata, 30 august 2014, Sala Bizantina a Palatului Béhague din Paris va gazdui in premiera recitalul „Lectia", sustinut de maestrul Tudor Gheorghe. Prezentat in turneu in Romania si Republica Moldova, in primavara anului 2014, spectacolul a cunoscut un mare succes. „Lectia" este un act cultural dedicate frumusetii limbii stramosesti, o incursiune in poezia si scriitura unor nume mari omanesti precum Alecsandri, Eminescu sau Arghezi.

Institutul Cultural Roman de la Praga sustine prezenta romaneasca la festivalul Barevna Devitka, editia a X-a, pe 30 august, in parcul Podviní din Praga. In cadrul etnofestivalului, ICR Praga va promova Romania si comunitatea romaneasca din Cehia printr-un stand comun cu Asociatia Romanilor din Republica Ceha, organizat sub inaltul patronaj al Ambasadei Romaniei la Praga. In cadrul standului vor avea loc prezentari cu vanzare de produse romanesti, iar ICR Praga va oferi premii, constand in materiale promotionale, in cadrul unei tombole organizate pentru participanti.

Totodata, ziua de 31 august, Ziua Limbii Romane, va fi marcata de ICR Praga prin distribuirea, in randul spectatorilor, a unor materiale cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific, precum si a unor mini-cursuri de limba romana si quiz-uri despre Romania. De asemenea, un profesor invitat de la Catedra de Romanistica va sustine cursuri demonstrative de limba romana intr-o maniera interactiva.

Cu ocazia celebrarii Zilei Limbii Romane, Accademia di Romania din Roma organizeaza prezentarea cartii Limba romana – „intre paranteze", urmata de o dezbatere, pe tema limbii romane din afara granitelor Romaniei, in cadrul bibliotecii, in data de 12 septembrie 2014. In volumul Limba romana – „intre paranteze?", Eugenia Bojoga urmareste sa raspunda la intrebarea De ce limba romana vorbita la Chisinau este altfel?.

Institutul Cultural Roman de la Stockholm a organizat spectacolul Dor de Eminescu conceput si sustinut de actorul Ion Caramitru si clarinetistul Aurelian-Octav Popa, la TeaterStudio Lederman din Stockholm, in data de 23 august 2014. Spectacolul a mai fost prezentat, cu sprijinul Institutului Cultural Roman, comunitatilor romanesti din Budapesta, Londra, Paris si Statele Unite, bucurandu-se de un real succes. Spectacolul include un colaj din versurile lui Mihai Eminescu, dar si sectiuni din manuscrisele de poezie, proza si filosofie ale poetului, cu intermezzo-uri de muzica clasica si contemporana.

Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv organizeaza, cu ocazia Zilei Limbii Romane, o proiectie a filmului Despre oameni si melci r.: Tudor Giurgiu, la sediul Institutului, pe 28 august 2014. Proiectia va fi urmata de o lectie speciala de limba romana in cadrul careia discutiile se vor concentra asupra tematicii filmului vizionat, iar cursantii vor primi informatii suplimentare despre subiectul filmului.

Despre oameni si melci a fost proiectat, in premiera in Israel, la Festivalul International de Film de la Haifa (octombrie 2013), cu sprijinul ICR Tel Aviv.

Institutul Cultural Roman de la Varsovia va sarbatori Ziua Limbii Romane, in data de 31 august 2014, printr-un eveniment organizat in capitala poloneza si avand in centru un reper al creativitatii limbii – poezia romaneasca din secolul XX.

Evenimentul va fi realizat impreuna cu libraria-cafenea „Kafka", unul dintre cele mai populare si indragite locuri din Varsovia, frecventate de iubitorii de lecture si discutii despre carti. Libraria-cafenea „Kafka" va fi deschisa publicului pana seara si va oferi un spatiu de intalnire cu limba si literatura romana. In interiorul si exteriorul librariei vor fi expuse planse de dimensiuni mari cu poezii de Nichita Stanescu. In tot spatiul vor fi dispuse mostre de poezie romaneasca contemporana, sub forma unor flyere bilingve (romano-polona), cu versurile unor importanti poeti: Emil Brumaru, Simona Popescu, Angela Marinescu, Octavian Soviany, Ioana Nicolaie, Robert Serban, Claudiu Komartin, Ileana Malancioiu, Ioan Es. Pop. De asemenea, vor fi pregatite materiale tiparite despre limba romana, puse la dispozitia publicului, si vor fi expuse publicatii furnizate de Centrul National al Cartii din cadrul ICR.

Institutul Cultural Roman de la Viena organizeaza, la sediu, pe 30 august 2014, inaugurarea bibliotecii. Cu aceasta ocazie, Institutul gazduieste spectacolul-lectura Vrei sa fii prietenul lui Dumnezeu? de Daniel Banulescu, in prezenta autorului, incepand cu ora 19. Biblioteca Institutului Cultural Roman de la Viena cuprinde un numar de 11.000 de volume, aproximativ 500 dintre acestea reprezentand donatia Editurii Polirom. In colectie se regasesc exemplare in limba romana si traduceri in limba germana si limba franceza, carti de fictiune si non-fictiune, albume de arta, dictionare, ghiduri turistice si carti pentru copii. Daniel Banulescu se afla in perioada august-septembrie la Museumsquartier din Viena ca rezident in cadrul programului Writers-in-Residence al quartier21. Biblioteca ICR Viena si sala de lecturi vor fi deschise zilnic, de luni pana vineri, intre orele 10 si 17. Cititorii au posibilitatea de a gasi lista volumelor pe pagina de internet a ICR Viena, www.rkiwien.at, incepand din data de 1 septembrie.

 


Acest website folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Pentru a afla mai multe despre cum puteti controla sau sterge cookie-urile cititi politica de utilizare Cookie-uri.

Continuarea navigării implică acceptarea lor.