Ar risca Klaus Iohannis să îmbrăţişeze o guvernare lipsită de sprijin popular instaurată la Chişinău?

Email Imprimare PDF


Preşedintele României Klaus Iohannis vine astăzi într-o vizită de două zile la Chişinău, după ce în luna ianuarie şi-a amânat vizita din cauza instabilităţii politice din Republica Moldova, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu în dw.de, preluat de Romanian Global News.

Şeful statului român se va întâlni cu exponenţii guvernării minoritare, contestate la nivel popular din cauza încrengăturii tacite cu comuniştii. Aceasta, în opinia unor analişti politici locali, i-ar putea afecta imaginea încă destul de fragilă a preşedintelui român în rândul basarabenilor. Nimeni nu se aşteaptă ca Iohannis să fie întâmpinat de către basarabeni precum Traian Băsescu în perioada când era preşedinte al României, mai ales că vine într-o perioadă în care susţinătorii partidelor pro-europene se simt trădaţi şi furaţi la propriu de partidele pe care le-au votat.

Context

Acestea, pe de o parte, au trimis Partidul Liberal în opoziţie, l-au scos din joc pe Iurie Leancă, promovat în campania electorală ca viitor prim-ministru, creând o alianţă dubioasă tacită cu comuniştii, iar pe de altă parte au permis scoaterea unui miliard de dolari din ţară, punând pe butuci întregul sistem bancar. Iar pentru a acoperi gaura formată, au recurs la un şiretlic prin care au determinat populaţia să-şi scoată puţinii bănuţi de sub saltea. Pentru a salva cele trei bănci din care s-au furat banii, au recurs la pârghii administrative – prin fluctuaţii foarte bruşte de curs valutar au creat panică pe piaţa valutară, au manipulat cursul valutar şi au determinat populaţia să-şi schimbe mai întâi rezervele de Lei moldoveneşti în Euro, iar ulterior – să schimbe Euro în Lei moldoveneşti. O astfel de guvernare ar urma să îmbrăţişeze marţi, la Chişinău, Klaus Iohannis – o guvernare care, potrivit directorului adjunct al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, ar urma să-l readucă, în 2016, în baza unui plan, pe liderul comunist, Vladimir Voronin, în funcţia de şef al statului, acesta fiind preţul pe care cele două partide (PLDM şi PDM) ar urma să-l plătească pentru suportul din umbră acordat de comunişti până atunci.

Proteste

Duminică, 22 februarie, sute de protestatari s-au adunat în centrul Chişinăului purtând pancarte pe care scria: „Vă rugăm să ne scuzaţi că nu producem atât cât puteţi voi fura!". Oamenii au scris mesaje politicienilor pe care le-au colectat într-o cutie amplasată la poalele unui imens portret cu chipul domnitorului Ştefan cel Mare. Alte proteste se anunţă pentru începutul lunii martie.

La Chişinău, Klaus Iohannis va avea întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, cu prim-ministrul Chiril Gaburici şi cu liderii unor partide politice. De asemenea, şeful statului român va efectua o vizită la Universitatea de Stat, unde va ţine un discurs în faţa studenţilor.

Vizita lui Iohannis menită să „spele" păcatul coalizării cu comuniştii

Guvernarea de la Chişinău mizează pe simbolismul vizitei lui Klaus Iohannis în Republica Moldova. Într-un interviu acordat postului de radio „Europa Liberă", ministrul adjunct de Externe, Valeriu Chiveri, a declarat că „este o vizită pe cât de importantă din punct de vedere practic, pe atât de simbolică. Este prima vizită a unui demnitar străin de aşa nivel în Republica Moldova după instaurarea noului guvern şi este un semnal de sprijin continuu al României pentru Republica Moldova în realizarea obiectivelor de integrare europeană". Solicitat să comenteze aprecierile apărute în ultima vreme în spaţiul public despre îndepărtarea Moldovei de UE prin instaurarea unui guvern minoritar, Chiveri a spus: „Realităţile sunt puţin altele. Deşi trecem printr-o perioadă destul de dificilă, programul de guvernare al noului guvern stipulează foarte clar – integrarea europeană rămâne prioritatea de bază a Republicii Moldova. Şi din acest motiv nu am nici un dubiu că aşa şi va fi".

Chiveri a precizat că în cadrul vizitei lui Klaus Iohannis la Chişinău nu va fi semnat nici un document. Potrivit lui, „greutatea unei vizite sau importanţa nu se măsoară prin documentele semnate, ci prin înţelegeri care pot fi implementate ulterior, prin semnale de încredere şi de sprijin pe care îl vom primi din partea preşedintelui român".

Iohannis: „Moldova este stat suveran care are partide"

Pe 28 noiembrie 2014, cu numai două zile înaintea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie din Republica Moldova, Klaus Iohannis a susţinut o conferinţă de presă la sediul PLDM, împreună cu liderul acestui partid, Vlad Filat. Atunci, preşedintele României a îndemnat cetăţenii moldoveni să voteze partidele pro-europene. El i-a asigurat pe moldoveni că „aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este un proiect naţional al României".

Ulterior, pe 20 februarie, după învestirea guvernului minoritar, sprijinit de comunişti, al Republicii Moldova, Iohannis a declarat la „Digi 24" că Guvernul de la Chişinău este „o soluţie de compromis": „Varianta pe care am văzut-o noi cea mai bună ar fi fost ca partidele pro-europene care au fost votate de majoritatea cetăţenilor să formeze acest guvern. Nu s-a întâmplat aceasta şi s-a ajuns la această soluţie de compromis". (...) „Trebuie să fim conştienţi de faptul că există două curente politice în Romania - unii au impresia că noi trebuie să dictăm moldovenilor ce să facă şi nu mă număr printre ei, şi alţii sunt de părere că Moldova este un stat suveran care are partide, instituţii ale statului şi noi putem să ne exprimăm o opţiune, dar nu cred că putem să mergem acolo să le dictăm ce să facă. Această chestiune nu aş agrea-o, ca să fiu foarte clar", scrie Vitalie Călugăreanu în dw.de,

Comentariu Romanian Global News

Legat de ultimele declarații ale lui Iohannis făcute Digi 24, întro analiză a Agenției de presă Romanian Global News, jurnaliștii agenției comentau că dacă Klaus Iohannis ar fi fost președintele României în timpul când Chișinăul era presat să aplice "planul Kozac", visul de aur al Rusiei și Germaniei de federalizare a R. Moldova era realizat.

Cam asta ar fi concluzia după declarația Preşedintelui României, Klaus Iohannis, care după ce încearcă să legitimeze guvernul marionetă instalat la Chișinău de Voronin, spunând într-un interviu acordat Digi 24 că reprezintă o soluţie de compromis, afirmă că România poate doar să exprime o opţiune, însă nu trebuie să "dicteze" Republicii Moldova ce are de făcut.

România nu a "dictat" niciodată celui de-al doilea stat românesc ce are de făcut. Dar dacă România și aliații săi nu ar fi pus piciorul în prag atunci când Rusia și Germania insistau pentru federalizarea R. Moldova, acum Șevciuk și Usatîi conduceau la Chișinău, și armata rusă făcea raliuri între Tiraspol și Chișinău, punând întro situație imposibilă Ucraina.

România nu "dictează" însă are datoria legală de a-și proteja cetățenii români de dincolo de Prut și interesele naționale românești. Acest lucru îl fac toate statele normale la cap și care contează cât de cât ca state și nu ca gloate. Și o va face în continuare fie că vrea, fie că nu vrea Iohannis, Berlinul sau Moscova!

După ce și-a pus de-a stânga și de-a dreapta sa doi apropiați ai intereselor Germaniei în zonă, ca să nu-i numim altfel pe Lazăr Comănescu și Mihai Răzvan Ungureanu, Iohannis începe să aplice cu rigurozitate germană planurile Berlinului. Brusc în discursul său vorbește de "moldoveni" și nu de cetățeni moldoveni, preluând cu ușurință modelul stalinist de inventare a unui alt popor, model aplicat de altfel și de diplomația germană.

Absolut întâmplător numește la șefia SRI un etnic german, apropiat acelorași interese ca ale sale. Nu este rău ar zice unii! "Europenizarea" SRI, după o colaborare prea strânsă cu SUA a serviciului, poate fi o misiune îndrăzneață a lui Helvig. Misiune "dictată" ca să folosim termeni dragi lui Iohannis, nu știm încă de cine. Putem să bănuim totuși!

Rugat să comenteze afirmaţiile fostului preşedinte Traian Băsescu care a susţinut recent că România putea face mai mult pentru ca un guvern pro-european să fie la Chişinău, Iohannis a declarat cu aroganță că nu ştie ce a declarat fostul preşedinte. Măi să fie! A rămas fără curent Cotroceniul sau Iohannis este un intelectual rasat care stă și citește pe Kant toată ziua și nu se uită la televizor?

Fără îndoială că Traian Băsescu a făcut greșeli în mandatul să, însă experiența sa în probleme internaționale sau în relațiile cu Chișinăul este uriașă față de Iohannis. Atunci de unde vine această aroganță a neamțului?

Unii pot spune că ea vine din prostie sau din necunoașterea temei. Ca și răspunsurile monosilabice cu care Iohannis răspunde la întrebările jurnaliștilor. Lingăii lui Iohannis, care îl văd ca pe un salvator providențial fără de pată, spun că așa este el neamțul, concis! Dar dacă adevărul este că nu are ce spune pentru că nu știe ce să spună?

„Noi am folosit toate instrumentele corecte democratice pentru a-i încuraja. E destul de simplu. Trebuie să fim conştienţi de faptul că există două curente poltice în România. Unii au impresia că noi trebuie să dictăm moldovenilor ce să facă, şi nu mă număr printre ei, şi alţii sunt de părere că Moldova este un stat suveran care are partide, instituţii ale statului şi noi putem să ne exprimăm o opţiune, dar nu cred că putem noi să mergem acolo să le dictăm ce să facă. Această chestiune nu aş agrea-o, ca să fiu foarte clar", a declarat Iohannis, în interviul dat Digi 24.

Nu știm cine i-a băgat lui Klaus Iohannis în cap că în România ar fi un curent care susține că "că noi trebuie să dictăm moldovenilor ce să facă". Probabil Mihai Răzvan Ungureanu sau Comănescu! Nu există așa ceva.

Există însă o majoritate de peste 70% evidențiată de trei sondaje, care dorește și sprijină reunirea României cu R. Moldova.

Și mai există un curent minoritar alimentat de propaganda rusă din România și care este încurajat și de Berlin care susține statalitatea R. Moldova, adică rămânerea celui de-al doilea stat românesc și a celor trei milioane de români de dincolo de Prut, sub influența Rusiei. Povestea cu integrare europeană este tot o marotă preluată de stataliștii pro-ruși și rostogolită și prin România ca să prostească populația. Integrarea se poate face doar prin reunirea cu România sau deloc! Apropos domnule Iohannis, pe modelul reunificării germane, model de bună practică europeană!

Din declarația lui Iohannis înțelegem că el face parte din acest al doilea curent.

Cam asta ar fi pe scurt ce a vrut să ne transmită Klaus Iohannis. Sau în orice caz asta este ce am înțeles noi din răspunsurile monosilabice ale președintelui german care conduce România.

Același Klaus Iohannis urmează să întreprindă o vizită la Chişinău săptămâna care vine în care merge să credibilizeze un guvern marionetă susținut de Vladimir Voronin. Este alt pas greșit pe care îl face Iohannis. Ar trebui văzut ce face guvernul de la Chișinău timp de vreo șase luni înainte de a-I da girul.

Dar dacă Berlinul a insistat ca PCRM să intre în coaliția de guvernare și dacă Voronin și-a pus omul premier care culmea suține "integrarea europeană a R. Moldova" atunci da, vizita lui Iohannis are un sens.

Nu unul românesc evident!

Mai rămâne să așteptăm vizita lui Iohannis la Kiev în care acesta să declare că România nu are nimic împotriva asimilării celor 124.000 de români din regiunea Odesa, pentru că, nu este așa, ei nu sunt români. Sunt moldoveni!

 


Acest website folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Pentru a afla mai multe despre cum puteti controla sau sterge cookie-urile cititi politica de utilizare Cookie-uri.

Continuarea navigării implică acceptarea lor.