Traficul de femei - viata lor conteaza!

Email Imprimare PDF


Articolul de astazi e scris de o romanca cu care ne mindrim, invitata noastra speciala de astazi, Adelina Ghilea. Preocupata de exploatarea sexuala a femeilor, de conditiile inumane in care traiesc femeile care sunt traficate pentru sex, Adelina vrea sa faca ceva. In primul rind vrea sa informeze Romania si toti romanii privind situatia tragica a femeilor care sunt traficate si exploatate sexual, in special femeile Romaniei care ajung in Occident.

Subiectul acesta e o prioritate pentru interesele ei intelectuale si academice. Este un subiect in care a devenit unul sau una din expertii Romaniei. Ne mindrim cu Adelina si pentru ca e o crestina cu o inima mare pentru cei din jurul ei. O tinara studenta, Adelina a plecat din Romania cu ani in urma la studii in Statele Unite. Studiaza la Moody Bible Institute in Chicago, unde este Asistenta Programatoare si Manager de Statie de Radio la Moody Campus Radio. Adelina, insa, nu a uitat Romania. Periodic se intoarce in Romania pentru conferinte cu femeile si toti cei interesati in subiectul explotarii sexuale a femeilor Romaniei in Occident. Recent a fost la Iasi cu acelasi scop. Pe unde ajunge se informeaza, si ia marturii ale femeilor romance care ajung in Occident unde traiesc o viata de veritabila sclavie, intr-un cerc vicios din care nu mai pot iesit. Articolul de mai jos e scris in intregime de ia. Ii dam cuvintul si ii multumim pentru ca a acceptat invitatia noastra de a scrie citeva rinduri pentru cititorii nostri. Suntem convinsi ca articolul ei va va captiva atentia.

Viața Lor Contează !

de Adelina Ghilea

Acest articol este bazat pe informații care provin din proiectul de informare inițiat de Adelina Ghilea și Adriana Rus.

Înainte de a călători în America pentru studii, nu auzisem niciodată despre așa-numitul trafic de persoane.Pe la programele de știri mai apăreau tot felul de informații, dar nimic care săfi descris adevărul și să fi informatcorect audiența. Pe de cealaltă parte însă, în America mi se părea că se vorbește exagerat de mult despre această problemă. Devenisem destul de sceptică, credeam eu, din pricinătemerii ca nu cumva acest interes săfie doar, ceea ce numesc americani, un trend; doar o acțiune misionară care este la modă în biserici. Aveam să aflu mai târziu însăcă problema nu era la ce vedeam în jurul meu, ci mai degrabă la felul în care percepeam eu situația.

În urma cu aproximativ trei ani,am fostimplicată într-un proiect de cercetare în domeniul organizațiilor misionare pentru o grupare studențească din cadrul Institutului Teologic Moody Bible din Chicago. Printre multele organizații cu care am luat legătura, se afla și un cuplu căsătorit din Italia care nu demult puseseră bazele unui proiect numit Vitae Transformate(vieți transformate). În schimbul de e-mailuri pe care l-am avut cu acest cuplu, primisem o grămadă de informații în detaliu care aveau să îmi schimbe gândirea pe deplin. A fost ca și cum ceva puternic m-a străfulgerat atunci când am ajuns să învăț despre traficul de persoane din Bologna, Italia- acolo unde activează Vitae Transformate.

De ce? Pentru că era vorba despre oamenii mei, despre femei din poporul meu care sufereau peste măsura de mult. Instant,totul devenise mult prea apăsător și supărător.

Nu mi-aș fi putut închipui vreodată că într-un orașeuropean ca și Bologna, cele două principale orașe din care sunt traficate femeile pentru prostituție sunt Giurgiu și Oradea. Pentru mine acela a fost un moment decisiv care m-a ajutat să pricep nu doar problema din bisericile noastre, ci și problema la nivel de societate.

Problema societății românești

Din cauza unei ignoranțe general dezvoltată, femeile prostituate au devenit parte din peisajul societații românești; iar efectul acestei realități l-am văzut prima și prima dată în viața mea. Ori de câte ori ieșeam înafara orașului, fie el Arad, Oradea, Timișoara, sau altele, le vedeam pe aceste femei. Și ori de câte ori le vedeam, singurul sentiment respectabil care îl simțiam era mila, iar alteori, sau mai degrabăde cele mai multe ori, un sentiment de judecată aspră. Dar asta nu se întâmpla întotdeauna, din pricina faptului că deja mă obișnuisem să le văd. Deja nici nu le mai observam.Erau parte din peisaj. Aparțineau pe "traseu." Aș vrea din toată inima să cred că sunt singura care am căzut plasă acestei mentalități, dar cu toții știm că realitatea este alta.

Doar din prostituție, în Statele Unite ale Americii, există un venit anual de 3 miliarde de dolari. Iar în alte țări, ca și Cambodgia, unde veniturile nu sunt atât de abundente, copii de la cea mai fragedă vârstă sunt vânduți de către propii părinți pentru prostituție. Este ușor însă să privim la alte țări, unde traficul de persoane se manifestă cu o prevalență mult mai mare, fără a ne da seama de durerea din mijlocul țării noastre. În concordanță cu Global Slavery Index 2014 -cea mai recentă colectare de date în privința traficului de persoane, realitățile sunt crude: România are aproximativ 22.600 de oameni care sunt înrobiți în traficul de persoane, în care este inclusă cu perponderență și prostituția, traficul de persoane fiind un termen folosit pentru a descrie toate acele persoane care sunt exploatate prin amenințare, forță fizică, răpire, fraudă, înșelăciune. Pe deasupra, din cele 37 de țări europene care au fost încadrate în acest studiu, România se afla pe locul 8 în topul vulnerabilități la această problemă.

Cine sunt aceste femei?

În mod eronat, se crede că femeile pe care noi le vedem în stradă, sau femeile care pleacă în alte țări pentru prostituție, sunt acolo fiindca își doresc să fie acolo. Le ignorăm fiindcă ni se pare absolut denigrant să îți vinzi trupul pentru sex și bani. Pe deasupra, mai îmbinam și discriminearea socială și rasială, fiindcă, ni se pare nouă, cele mai multe femei din strada sunt țigănci.

Cu toată seriozitatea însă, care femeie credeți că își dorește cu adevărat să fie în stradă, expusă pericolului, și "gata" să ofere intimitatesupremă unor necunoscuți? Multe din aceste femei, mai ales cele care sunt denținute de traficanți, sunt obligate sălucreze cu normă întreagă, adică să întrețină relații sexuale timp de 8 ore neîntrerupte.

În urmă cu ceva timp, o organizație din Amsterdam, Olanda, care militează pentru eliberarea femeilor din prostituție, punea la dispoziție o informație care arâta că din cele 8 mii de femei care lucrează în cartierul roșu, aproximativ 3000 sunt românce.

Vă mai întreb încă o dată- cine credeți că își dorește cu adevărat să fie într-o asemenea situație?

Femeile implicate în prostituție sunt dintre cele mai vulnerabile. În prostituție sunt trei categorii de femei: cele care "aleg de bună-voie" să se vândă pe ele însăși, cele care sunt fraudate (sau prostite), și cele care sunt forțate. În general aceste femei au un punct vulnerabil care are de face, de cele mai multe ori, cu contextele din care provin: situație economică dificilă, lipsa de perspectivă, abuz în copilărie, familii dezorganizate, sau inexistența unei familii. În România, femeile cele mai vulnerabile sunt cele care provin din orfelinate.Dat fiind faptul că nu au pe nimeni, în momentul în care ele absolvesc sistemul, sunt momeală protrivită. Nimeni nu le observă lipsa.

Femeile eliberate sunt foarte rar ajutate. Atitudinea față de aceste femei, o dată eliberate, este cu adevărat tristă, ba chiar mai mult- păcătoasă- și aceasta foarte mult pe fondul mentalității mai sus explicate. De cele mai multe ori o supraviețuitoare a traficului de persoane este nu doar aspru criticată, ci considerată vinovată și adesea trimisă la închisoare pentru prostituție. Adeseori ele sunt ostracizate nu doar de societate ci și de biserici din cauza "necurăției" și a "păcatului." În loc să fie primite, ajutate, și consiliate, ele sunt alungate.

Motiv pentru care de foarte multe ori se întâmplă ca aceste femei să se reîntoarcă în prostituție. Stigma care noi le-o atribuim contribuie la deteriorarea identității acestor ființe. Dureros însă este faptul că aceasta stigmă chiar și creștinii practicanti o atribuie femeilor din stradă. Nu vrem să ne atingem de ele pentru că sunt murdare, pline de păcat. Nu vorbim despre ele și despre problema traficului de persoane fiindcă ne este frică să folosim cuvinte ca și prostituție și sex în biserică. Dar daca ne întoarcem către Cristos, vedem că există speranță, și pricepem în același timp că exemplul Lui e cu totul diferit de cum trăim noi.

O poveste adevărată

Dați-mi voie să închei cu mărturia unei femei care astăzi este un creștin puternic, dar care a trait ani de coșmar fiind traficată în Italia peste mai mult de 10 ani.

M-am născut în România într-un oraș frumos și plin de creștini. Eu însumi am avut membri în familie care făceau parte din contextul evanghelic. Când însă mi-am pierdut mama, viața mea a început ăa devină din ce în ce mai grea și obositoare. Cu toate acestea, am stat aproape de Dumnezeu și l-am primit pe Isus în inima la vârsta de 13 ani. Îmi dorisem sădevin doctor din pricina faptului că vedeam o grămadă de oameni săraci care nu puteau beneficia de servicii medicale. Însă, încercând să lucrez și să studiez la medicină, făra nici un fel de ajutor și fără familie, a fost foarte greu.

Într-o după-masă, dupa 8 ore lungi de lucru, am poposit într-o cafenea ca să studiez. Eram o persoană foarte rezervată, însă chelnerul a reșsit să îmi atragă atenția.Mi-a vorbit despre oportunități de slujbă în afara țării. M-a întrebat dacă vorbesc engleza și s-a oferit să mă ajute, chiar daca eu nu îmi manifestasem interestul. Date fiind toate greutățile și presiunile financiare, câteva săptămâni mai târziu am revenit în aceiași cafenea și am cerut mai multe informații.

Individul îmi promisese o slujbă la un restaurant și aranjase să vorbesc cu o familie gazdă din Italia. Am vorbit cu ei la telefon și păreau a fi oameni cumsecade. Am decis într-un final să mă duc în Italia să lucrez peste vară. Nu îmi luase la revedere de la nimeni altcineva în afară de bunica mea, știind că voi fi plecată doar pe perioada verii.Aceasta a fost în 1999.

Când am sosit în Italia, lucrurile au luat o întorsătură dramatică. Una dintre fetele care vorbeau românește mi-a explicat noul loc de muncă. Nu puteam să cred ce îmi era dat să aud. Speram că totul e o greșeala și doar un vis urât. Contactasem din nou familia cu care am vorbit inițial iar răspunsul lor a fost un râset pe care nici în ziua de azi nu îl pot uita. Mi-au luat toate documentele și le-au înlocuit cu unele false.Mai apoi, m-au vandut unui patron albanez.

De atunci încolo viața mea a fost caracterizată de abuzuri și violență în fiecare zi. Ironic, mi se spunea ca sunt printre femeile norocoase care nu a ajuns triată în bucăți în tomberonul de gunoi, ca alte femei. Prima dată când am încercat să scap a fost la 2 luni după ce am ajuns în Italia, însă am fost prinsă și bătută în mod violent.

Viața acestor femei contează.Veșnicia lor și mai mult.

Un articol trimis de ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA

 


Acest website folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Pentru a afla mai multe despre cum puteti controla sau sterge cookie-urile cititi politica de utilizare Cookie-uri.

Continuarea navigării implică acceptarea lor.