Dan Hașdean: Periplu în comunitatea românească din Grecia (4) – Mihai Dohotar și Carpathian Bakery

Email Imprimare PDF

Mihai Dohotar, Grecia
După o „călătorie" printre câteva asociații ale românilor din Grecia iată-ne trecând pragul companiei unui român ambițios și de succes, putem spune fără nici o reținere, din Atena.

Biroul este chiar deasupra laboratorului de patiserie, fără uși capitonate și fără secretară, așa cum suntem obișnuiți să găsim în țara noastră la aproape orice patron, și asigură o „panoramă" foarte bună asupra întregii patiserii. Un birou de pe peretele căruia nu putea lipsi ceva care să amintească tuturor locul de origine a patronului: o bundă populară din zona Sucevei, scrie Dan Hașdean în http://www.romedia.gr, preluat de Romanian Global News.

 

- Domnule Mihai Dohotar, vă spun bună ziua și chiar de la început vreau să precizez că drumul către biroul dumneavoastră a fost pavat cu vorbele frumoase ale mai multor români din Atena. Prin urmare, ca să fiu mai explicit, la un moment dat, fiecare dintre gazdele mele, din episoadele anterioare, au amintit de Mihai Dohotar și firma Carpathian Bakery, de aceea am fost curios să cunosc omul de care se vorbește și vă mulțumesc pentru receptivitatea de care ați dat dovadă imediat la lansarea provocării mele.

- Bună ziua și bine ați venit! Nu știu ce ați auzit dumneavoastră dar eu nu am făcut altceva decât să mă implic, în limita posibilităților noastre, în viața comunităților de români de aici din Grecia și dacă am reușit într-o oarecare măsură mă simt mulțumit. Cât despre receptivitate, întotdeauna am fost deschis în fața celor curioși, neavând nimic de ascuns.

- Ca să putem intra în subiect, descrieți-ne vă rog afacerea în câteva cuvinte.

- Firma Carpathian Bakery are ca obiect de activitate laboratorul de patiserie și desfacerea produselor și importul de suc de mere bio din România, de la o firmă din Oradea mai exact, și distribuirea lui în Grecia.

- Cum v-a venit ideea?

- Trebuie să vă spun că noi mai avem și o firmă de curățenie. În urmă cu 12 ani am început cu firma de curățenie. Până să deschidem firma de curățenie am fost lucrător, apoi asociat cu un patron grec și în cele din urmă, după decesul grecului, am decis să continuăm pe propriile picioare. Pentru că inevitabil criza ne-a afectat și pe noi, mai precis, plățile au început să întârzie, în urmă cu 3 ani, ne-am gândit să întreprindem ceva pentru a avea tot timpul lichidități. În același timp, tot din cauza crizei trebuia să restrângem activitatea de curățenie. Astfel, plecând de la ideea că oricât de criză ar fi, mâncarea va fi strict necesară, am pornit această afacere care se bazează pe produse de patiserie, românești și grecești. La toată această poveste a contribuit din plin și o dorință mai veche de a mea și anume aceea de a găsi în preajma noastră produse de patiserie românești. Ca o paranteză, ori de câte ori mergeam în România, la întrebarea, ce vrei să mănânci, spuneam, doi covrigi și o sana. Peste toate acestea a venit și o pasiune mai veche a soției pentru produsele de patiserie. Pentru fabricarea produselor de patiserie am cumpărat drepturi de folosire a rețetelor, acestea având o valoare de aproximativ 30% din investiția inițială, tehnologie de lucru și am plătit profesioniști pe perioade între 7 și 10 zile pentru a ne specializa.

- Cum este organizată și condusă afacerea?

- Trebuie neapărat să fac precizarea că în această afacere sunt asociate două familii: Dohotar și Andrișca. Ca angajați, prima dată trebuie să ne numim noi cei din familie: eu, soția, doi copii și ginerele. La patiserie mai avem un angajat, iar la firma de curățenie avem 16 persoane dintre care jumătate sunt români, un sfert greci și celălalt sfert de alte naționalități. Tot timpul trebuie să facem cumva ca cel puțin unul dintre noi, cei din familie să fie prezent la o activitate indiferent că vorbim despre patiserie sau curățenie.

- Ce planuri aveți pentru viitorul apropiat?

- Chiar zilele acestea am participat la un târg de mâncare și băuturi, Food Expo, cu scopul de a promova produsele noastre și de a încheia contracte de vânzare en-gros. Ca un proiect imediat avem în vedere mutarea și dezvoltarea laboratorului de patiserie, aici să rămână doar ca un punct de vânzare, și o extindere a desfacerii en-gros. Ne-am dat seama că plăcintele, covrigii și cozonacul românesc sunt foarte apreciate.

Chiar am început demersurile pentru asta și am deschis contactele cu oameni de afaceri interesați. În plus noi preparăm și produse de patiserie cu specific grecesc. Sperăm ca până la sfârșitul anului să reușim. Tot ca proiect apropiat este și extinderea importului de suc de mere, bio, din țară și desfacerea pe piața grecească. Este un produs foarte apreciat deja.

- Care sunt cele mai mari satisfacții pe care le aveți în urma acestor afaceri?

- Pe lângă promovarea produselor românești, este acea satisfacție pe care o are, cred, orice patron: aceea de a fi propriul său șef și a organiza lucrul așa cum e convins că e mai bine.

- Cum se împacă afacerea dumneavoastră cu legislația, fiscală în principal, elenă?

- Din păcate, odată cu criza, povara fiscală a crescut și implicit au apărut și greutățile. Avem perioade când ținem afacerea pe linia de plutire cu beneficiu zero. Criza a lovit cel mai puternic în firmele mici și mijlocii. Sperăm totuși că în viitorul nu prea îndepărtat totul va reveni la normal.

- Dacă am ajuns în acest punct al discuției aș divaga un pic și v-aș întreba, ați fi avut curajul să porniți o afacere în România?

- Am să vă răspund scurt: nu. Stând de vorbă cu alți întreprinzători din România mi-au mărturisit că sunt exasperați și ținuți într-un stres permanent datorită controalelor excesive care au loc acolo. Pur și simplu aceste controale, uneori fără nici o noimă, îi terorizează. Ca să fac și aici o paranteză și să compar cele două țări, vreau să vă spun că de câte ori merg în România, atunci când mă întorc în Grecia răsuflu ușurat imediat ce trec granița aici. La noi poliția este un instrument de pândă și vânătoare și nu unul de protecție așa cum este aici. Îmi pare rău să spun asta dar acesta este o realitate crudă care sper ca în timp să dispară. În acest context, în țară am o firmă de curățenie în așteptare deocamdată tocmai în acest sens, al reglementărilor legislative și trezirii la realitate a organismelor abilitate că într-o afacere se investesc bani, timp și cunoștințe și pentru asta trebuie creat un cadru legislativ și adoptată o atitudine de respect pentru cei care de fapt aduc bani mai apoi la bugetul statului și creează locuri de muncă.

- Din ce direcție ați primit sprijinul cel mai consistent în intreprinderile dumneavoastră?

- Fără nici o cât de mică reținere, acea direcție, cum ați numit-o dumneavoastră, se numește Gheorghe Andrișca. Chiar nu știu ce m-aș fi făcut fără sprijinul dânsului. Îi mulțumesc și de această dată omului care, glumind, pentru unii este în umbră, dar care pentru noi este cel mai de nădejde sprijin și partener.

- Cu ce alte instituții, persoane sau comunități românești țineți legătura și colaborați?

- Cel mai intens colaborăm cu Malbox Impex SRL din România, un exportator de produse românești în Grecia, iar dintre cele din Atena, cu restaurantele To Iasio și Dorna. Bineînțeles că participăm la aproape toate evenimentele românești cu diferite ocazii, sărbători naționale, religioase și laice, care au loc la Ambasada României din Atena sau la asociațiile românești, aducându-ne aportul, în limita posibilităților, cu diferite produse de patiserie. Ca persoane fizice, am colaborat și suntem în relații foarte bune cu d-na Angela Bratsou, ultima dată chiar la organizarea vizitei Comunității Elene din Prahova în Nafplio, la comunitatea de români aflată acolo.

- În ce relații sunteți cu angajații dumneavoastră?

- Am căutat tot timpul, și nu doar eu ci toți membrii familiei implicați, să avem o relație de serviciu bazată pe exemplul personal în tot ce facem. În relația umană am încercat să avem o apropiere pentru a înțelege problemele fiecăruia și de a ne face înțeleși la rându-l nostru. Aici pot face o precizare, sau mai degrabă o constatare. Fără să fiu misogin mi-am dat seama că bărbații sunt mult mai detașați de problemele familiare, prin urmare, atunci când vin la muncă, după ce au închis ușa apartamentului a lăsat problemele acasă și vin la muncă cu gândul la ceea ce urmează să facă în acea zi. Femeile în schimb, probabil pentru că sunt mult mai emoționale, iau cu ele întotdeauna problemele de acasă, la serviciu. În timp am reușit să mă obișnuiesc cu acest aspect și să ajung la o înțelegere mai mult decât bună cu ele.

- Acum am să vă pun o întrebare mai aparte. Ce credeți că aveți mai deosebit de sunteți amintit în toate locurile pe unde am fost, aici în Grecia?

- Asta ar trebui să-i întrebați pe ei. Dacă totuși mi se forțează mâna, ca să zic așa, cred că gradul ridicat de imparțialitate și de neutralitate. Personal nu am făcut deosebire, sub nici o formă, între cei cu care am colaborat. La toate evenimentele am participat în egală măsură cu aceleași produse și în aceeași cantitate. Dacă vine cineva și mă întreabă, magazinul nostru fiind mai ușor de găsit, unde ar putea să-și ducă copilul să învețe limba română eu întotdeauna îi dau o listă cu toate școlile de acest profil și îl las pe el să aleagă singur. Această imparțialitate am găsit-o ca pe o soluție unică de a menține prietenia cu toată lumea.

- Vă mulțumim și vă dorim succes în continuare!

- Și noi vă mulțumim și vă așteptăm la inaugurarea noului laborator de patiserie, care sperăm să aibă loc cât mai grabnic.

Material realizat de scriitorul Dan Hașdean

 


Acest website folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Pentru a afla mai multe despre cum puteti controla sau sterge cookie-urile cititi politica de utilizare Cookie-uri.

Continuarea navigării implică acceptarea lor.