Românii din SUA îi cer lui Joe Biden să-l sprijine pe Iohannis în consolidarea statului de drept în România. Rămâne de văzut dacă Iohannis vrea/poate cu adevărat acest lucru!

Email Imprimare PDF


Lideri de organizatii ale romanilor din Statele Unite, preoti, administratori de grupuri pe Facebook, reprezentanti ai presei de limba romana, precum si alti romani-americani i-au adresat, pe data de 26 septembrie, o scrisoare Vicepresedintelui american Joe Biden, in care i-au solicitat sa abordeze in discutia cu Presedintele Klaus Iohannis modul in care Statele Unite pot ajuta concret la intarirea statului de drept in Romania, cu precadere la protejarea independentei justitiei, transperanta guvernarii si sustinerea libertatii presei, scrie www.coalitiaromanilor.org, preluat de Romanian Global News.

 

Preşedintele Klaus Iohannis va fi primit luni la Casa Albă de vicepreşedintele SUA, Joe Biden. Aceasta va fi cea mai importantă întâlnire directă pe care o va avea şeful statului în vizita din SUA, care mai cuprinde o întâlnire de grup cu Barack Obama, discursuri la Adunarea Generală a ONU şi alte participări la summituri organizate de liderii mondiali.

Parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite functioneaza deja foarte bine la nivel militar, iar semnatarii scrisorii i-au multumit vicepresedintelui Biden pentru faptul ca Statele Unite au instalat scutul antiracheta in Romania si si-au marit prezenta militara in zona.

"Un domeniu in care mai trebuie facute progrese in acest parteneriat strategic este intarirea statului de drept", se arata in scrisoarea catre Joe Biden.

Vicepresedintele Biden si Presedintele Iohannis au fost deja de acord, in discutia pe care au avut-o dupa alegerile prezidentiale de anul trecut, "ca statul de drept are o importanta cruciala atat pentru dezvoltarea economica cat si pentru securitatea nationala".

"O democratie functionala, cu un stat de drept consolidat, necesita o justitie puternica care sa actioneze independent de orice presiune din exterior, indiferent ca ar veni de la politicieni, oameni de afaceri sau servicii secrete. Legea trebuie aplicata respectand demnitatea umana si urmand regulile si procedurile in toate situatiile", i-au spus romanii-americani vicepresedintelui Biden.

"Nu in ultimul rand, procesul judiciar necesita transparenta si responsabilitate, deoarece nici procurorii sau judecatorii nu sunt deasupra legii. Lupta pentru consolidarea statului de drept nu se termina niciodata, necesitand o monitorizare continua, cetateni angajati si o presa libera", au continuat acestia.

"Acolo unde se intrunesc aceste conditii tarile sunt in siguranta, cetatenii prospera, iar economiile se dezvolta", se spune in scrisoare.

"Din moment ce statul de drept este o componenta a parteneriatului strategic, va rugam sa abordati in discutia cu presedintele Iohannis pasi concreti pe care Statele Unite ii pot face pentru a sprijini procesul de a asigura si proteja independenta sistemului judiciar, o guvernare transparenta si o presa libera in Romania", i-au cerut romanii-americani lui Joe Biden.

Romanii-americani au profitat de aceasta ocazie pentru a felicita Casa Alba pentru desemnarea lui Hans Klemm ca ambasador al Statelor Unite in Romania. "Acesta deja face o treaba extraordinara, iar expertiza sa in domeniul statului de drept va fi de o importanta valoare in sustinerea consolidarii democratiei in Romania."

In incheiere, semnatarii scrisorii si-au reafirmat deschiderea de a colabora si mai intens cu autoritatile americane in construirea unei relatii si mai puternice intre Romania si Statele Unite, "care va contribui la prosperitatea si securitatea ambelor natiuni".

"Democratiile puternice depind de institutii puternice si independente, iar in contextul situatiei de instabilitate regionala Romania are nevoie de astfel de institutii mai mult decat oricand. Un stat de drept puternic, cu o justitie independenta si solida, este conditia fundamentala pentru a oferi securitate cetatenilor si, totodata, garantul respectarii drepturilor fundamentale ale omului. O astfel de societate creaza prosperitate si oportunitati egale, unde fiecare persoana isi poate urma visul si infaptui propriul destin", a spus Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition, organizatia care a initiat aceasta scrisoare.

"Vizita Presedintelui Iohannis a fost pentru noi prilejul de a reafirma angajamentul comunitatii romano-americane in a sprijini intarirea relatiei dintre Statele Unite si Romania si ajuta la consolidarea statului de drept in Romania, un proces continuu care necesita implicarea tuturor cetatenilor atat din Romania cat si din diaspora", a concluzionat Terhes.

Scrisoarea către Joe Biden

26 September 2015

The Honorable Joseph R. Biden, Jr.

Vice President

1600 Pennsylvania Ave., NW

Washington, DC 20500

Dear Vice President Biden,

We would like to thank you on behalf of the Romanian-American community for meeting with the new Romanian President Klaus Iohannis during his first official visit to the United States, since he was elected in November of 2014.

Our community is a bridge between Romania and the United States and we are reaffirming our commitment to help strengthening the relationship between the two partner and ally countries.

The two countries are already undergoing a very strong partnership at the military level and we thank the American administration for placing the U.S. missile defense system in Romania and for increasing the number of U.S. troops there.

One area of this strategic partnership that still has room for improvement in Romania is the rule of law. As you and President Iohannis discussed after his election, the rule of law is of critical importance for both the economic growth and the national security.

A healthy rule of law democracy requires a strong judiciary that acts independently of any influence from outside, regardless if it is from politicians, businessmen or intelligence agencies. The enforcement of the law must be done respecting human dignity and the due process in all the cases.

Nonetheless, the judicial process requires transparency as well as accountability, because even the prosecutors and the judges are not above the law. The struggle to ensure a genuine state of rule of law is never ending, and requires constant vigilance, an engaged citizenry and free media.

Where these conditions exist, countries are secure, citizens thrive and economies flourish.

Since the rule of law is a key component of the strategic partnership, please discuss with President Iohannis concrete steps on how the United States can support the process to ensure and safeguard the independence of the judiciary, transparent governance and a free media in Romania.

We take this opportunity to congratulate the White House for nominating Hans Klemm as the new US Ambassador to Romania. He is already doing an outstanding job and his expertise in the rule of law will be a great asset to help solidification the democracy in Romania.

We are looking forward to working closer with the American administration in building a stronger relationship between Romania and the United States that will help both of our nations prosper and stay safe.

Respectfully,

Organizations

Chris Terhes – Romanian Community Coalition

Marian Petruta – North Americam Romanian Press Association

Gina Dobbs – Romanian Greek-Catholic Association

Neculai Popa – Romanian-American Council

Ady Simion – President, "Romani in Los Angeles"

Simona Botezan – "Miorita USA" Cultural Association, Sacramento, California

Marius Marin – President, Romanian Cultural Center Oregon SUA

Mass Media

Viorel Nicula – Director "Miorita" USA Newspaper, Sacramento, California

Dwight Luchian – Patton – Director Clipa Magazine, Anaheim, California

Vera Luchian – Patton – Editor Clipa Magazine

Lucian Oprea – Publisher, Gandacul de Colorado Newspaper

Ioan Ciorba – Director, Romanian Times Newspaper, Portland, OR

Mircea Visan – Radio Ro Michigan

Ioan Ciorba – Director Romanian Times Newspaper, Portland, Oregon

Grigore Culian – Director New York Magazin, New York

Raul Dudnic – Romanii TV Canada

Strajeri Stefan – Curentul International

Marius Marin – Director, "Mesagerul Romanesc" Portland Oregon

Dan Boanta – American Romanian News Agency

Groups on Facebook and websites

Adrian Bogdan – Grup "Romani in USA – East Coast"

Daniel Suciu – Grup "Comunitatea romanilor din Los Angeles"

Marius Grunstain – Grup "Romani in California"

Ciprian Caprar – Romani la Los Angeles

Religious leaders

Fr. Calin Tamiian – "St. John the Evangelist" Mission, Oxnard, California

Fr. Dr. Petru Stinea – Greek-Catholic community, Cleveland, Ohio

Fr. Radu Titotean – Greek-Catholic community, New York

Fr. Gabriel Didita – Newburgh, Indiana

Fr. Michael Kirila – Mesa, Arizona

Fr. Cristian Laslo – "Sf. Maria" Greek-Catholic Church, Deaborn, Michigan

Others from US

Prof. Univ. Muscutariu, Ioan – Cleveland, Ohio

Dr. Cristina Barba – Tustin, California

George Mioc - businessman, Texas

Others from Romania

Claudia Postelnicescu – attorney

Alexandru Gabor - political analyst

Organizații și personalități ale românilor-americani i-au adresat o scrisoare și lui Klaus Iohannis în care îi cer să condamnare a presiunilor vicepremierului Oprea asupra presei.

 

Domnului Klaus Iohannis

Presedintele Romaniei

Re: Solicitare de condamnare a presiunilor vicepremierului Oprea asupra presei

Stimate Domnule Presedinte Klaus Iohannis,

Va uram bun sosit in prima dumneavoastra vizita oficiala in Statele Unite ale Americii, tara care ne-a oferit unora refugiu iar altora oportunitati de viata pe care, din pacate, nu le-am gasit in tara.

Cea mai importanta oportunitate, insa, oferita de aceasta tara a fost sa invatam valoarea democratiei, a libertatii, a transparentei in actul de guvernare, modul de functionare a unei justitii independente si importanta unei prese libere. In cheia acestor valori, spre care si Romania tinde, urmarim cu atentie ce se intampla in tara.

Profitam, de aceea, de vizita dumneavoastra in Statele Unite pentru a ne manifesta profunda ingrijorare fata de restrangerea libertatii presei in Romania, ca urmare atat a interventiei oamenilor politici in a opri stiri de la publicare, cat si a refuzului unor autoritati publice de a furniza informatii de interes public.

Recenta interventie a vicepremierului si ministrului de interne, generalul Gabriel Oprea, de a opri difuzarea de stiri care informau ca si-a plagiat teza de doctorat este un atac la independenta si libertatea presei care nu poate fi tolerat intr-o tara democratica. Independenta presei este cheia unei democratii functionale.

Subiectul este de un larg interes public si ne preocupa deoarece, in baza acestui doctorat plagiat, domnul general Oprea a devenit profesor universitar si coordonator de doctorate si la Academia Nationala de Informatii a SRI-ului, serviciu de informatii cu rol esential in securitatea nationala.

Increderea in absolventii Academiei FBI de la Quantico, Virginia, este data de prestigiul profesorilor de acolo. Din pacate, atat plagiatul domnului Oprea, cat si refuzul Academiei SRI si al Ministerului Educatiei de a oferi informatii de interes public despre cine sunt cei care si-au obtinut doctoratele sub indrumarea generalului Oprea, pun institutia de invatamant a SRI intr-o pozitie care o discrediteaza.

Clarificarea acestui subiect este important pentru noi toti deoarece, in spatele acestei hotii intelectuale, se poate ascunde incompetenta unor oameni de ale caror decizii depinde soarta tarii si a familiilor noastre ramase acasa.

Buna guvernare a unei tari nu se poate face decat de catre oameni competenti si bine pregatiti, aflati constant in atentia unei prese libere si independente care informeaza corect opinia publica. Orice actiune de ingradire a libertatii presei din Romania este o ingradire a democratiei si trebuie condamnata categoric.

Va solicitam de aceea ca, in baza prerogativelor constitutionale pe care le aveti de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, sa luati o pozitie publica in vederea apararii independentei si libertatii presei si sa solicitati autoritatilor sa furnizeze informatiile de interes public atunci cand li se solicita.

In incheiere va felicitam pentru reiterarea faptului ca Romania va fi acelasi partener de incredere al Statelor Unite. Din pozitia in care suntem vom continua sa promovam Romania in Statele Unite si sa sustinem intarirea democratiei, transparentei si statului de drept in Romania.

Cu stima,

Viorel Nicula - Director 'Miorita' USA Newspaper, Sacramento, California

Chris Terhes - Romanian Community Coalition

Marian Petruta - North Americam Romanian Press Association

Gina Dobbs - Romanian Greek-Catholic Association

Ady Simion - President, 'Romani in Los Angeles'

Simona Botezan - "Miorita USA" Cultural Association, Sacramento, California

Adrian Bogdan - Grup "Romani in USA - East Coast"

Daniel Suciu - Grup "Comunitatea romanilor din Los Angeles"


Despre întâlnirea lui Klaus iohannis cu români din New York citiți aici:

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20454597-video-foto-spus-iohannis-romanilor-din-new-york-impresii-monolog.htm

 


Acest website folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Pentru a afla mai multe despre cum puteti controla sau sterge cookie-urile cititi politica de utilizare Cookie-uri.

Continuarea navigării implică acceptarea lor.