Vlad Cubreacov: Cetățenia română pentru românii din Ucraina. O soluție corectă și justificată chiar de practicile statului ucrainean: recunoașterea cetățeniei române

Email Imprimare PDF

15_vlad_cubreacov
Articolul 7 al noii Legi a educației din Ucraina, votate de Rada Supremă la 5 septembrie 2017, a trezit neliniștea și indignarea comunităților etnice autohtone din acest stat, ca și preocuparea tuturor statelor înrudite cu aceste comunități. Legea respectivă este nu doar antiminoritară, ci și antiucraineană prin consecințele ei multiple, inclusiv geopolitice, scrie Vlad Cubreacov pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Clubul Istoricilor din Republica Moldova: noua Lege a Educaţiei creează o situaţie de discordie în relaţiile interetnice din Ucraina

Email Imprimare PDF

15_kievul_inchide_scolile_romanesti_din_ucraina
Recenta decizie a Radei Supreme de la Kiev, de a adopta o lege controversată a învățământului, care limitează drastic dreptul la educație în limba maternă, inclusiv pentru etnicii români din Ucraina, a generat reacții și la Chișinău. Una dintre acestea vine chiar din partea istoricilor, care au înaintat public un apel către Parlamentul ucrainean – scrie www.infoprut.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Marius Lulea: Ucraina, din victimă în agresor - la un pas de nulitatea Tratatului de Frontieră

Email Imprimare PDF

15_marius_lulea
Ucraina nu a învăţat nimic din experienţa ultimilor ani. La acest moment, a reuşit cu succes că piardă toată simpatia regională de care se bucura în calitate de victimă şi a devenit vinovatul de serviciu datorită măsurilor dictatoriale prin care reduce drepturile minorităţilor naţionale de a-şi conserva limba şi identitatea culturală, scrie Marius Lulea pe blogul său din www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Valentin Naumescu: “Germany First”. Paradoxal, ce ar însemna un guvern Merkel IV fragil?

Email Imprimare PDF

15_merkel_doctrina_trump
Când Donald Trump și-a anunțat, în discursul inaugural, Doctrina care-i poartă numele, sub semnul unui teribil de populist slogan America First, am înțeles imediat că, pentru puterea americană asupra lumii și pentru ordinea liberală globală, se pregătește exact contrariul, adică un declin al influenței și autorității politice și morale cu care Statele Unite își inspirau aliații și partenerii după 1945, o întoarcere a Americii cu fața spre interior, spre propriile probleme, o dezangajare parțială din Europa și o răcire a relațiilor politice transatlantice, o încurajare indirectă a rivalilor mai mari sau mai mici ai Americii de a o sfida (astăzi le vedem pe toate ca realități ale acestei doctrine cu substrat izolaționist), scrie Profesorul Valentin naumescu pe www.contributors.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Scriitorul Paul GOMA, Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe din R. Moldova

Email Imprimare PDF

15_scriitorul_paul_goma
Consiliul Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică, în ședința din 22 septembrie curent, a aprobat în unanimitate acordarea titlului onorific de Doctor Honoris Causa scriitorului Paul Goma, pentru întreaga sa creație artistică. Candidatura lui Paul Goma a fost înaintată de Consiliul Științific al Institutului de Filologie și recomandată de Biroul Secției Științe Umanistice și Arte a AȘM, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Kristina Baleisyte, șefa Biroului de legătură NATO din Chișinău: „Securitatea începe cu instituții democratice puternice și bună guvernare”

Email Imprimare PDF

15_kristina_baleisyte
La începutul lunii decembrie 2016, Parlamentul de la Chişinău a ratificat Acordul privind deschiderea Biroului de legătură NATO la Chişinău.

Citeşte mai mult...
 

Premierul Pavel Filip a cerut Adunării Generale a ONU retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană

Email Imprimare PDF

15_premierul_pavel_filip
Premirul Pavel Filip a susținut un discurs în numele Republicii Moldova în cadrul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, potrivit unui comunicat de presă al Gvernului de la Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ducu Bertzi REVINE la Chișinău și promite un recital SPECIAL: Când și unde va avea loc concertul

Email Imprimare PDF

15_ducu_bertz
Îndrăgostit de publicul de la noi, care știe de fiecare dată să-i răsplătească piesele cu emoții și aplauze, Ducu Bertzi revine la Chișinău, transmite www.ziarulnational.md, preluat Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii plecați în străinătate pot divorța online

Email Imprimare PDF

15_divort_online
Zeci de români plecați în străinătate au divorțat prin metoda divorțului online. După mai bine de 4 ani de existență a „Divorțului Online", majoritatea oamenilor cred că divorțul se poate realiza doar în țara în care locuiesc sau doar acolo unde s-au căsătorit, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

DESCHIDEREA ŞCOLII PAROHIALE ROMÂNEȘTI, SF.GHEORGHE DIN LONDRA

Email Imprimare PDF

15_scoala_parohiala_londra_sfantul_gheorghe
Şcoala Parohială Sfântul Gheorghe Londra se va deschide pe 7 octombrie și are ca obiectiv principal promovarea credinţei ortodoxe a tradiţiilor şi culturii româneşti în rândul copiilor români din diaspora londoneză, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ovaţii pentru opera „Oedipe“ de Enescu la Royal Festival Hall din Londra

Email Imprimare PDF

15_opera_oedipe
Opera „Oedipe" de George Enescu, condusă de maestrul Vladimir Jurowski, director artistic al Festivalului „George Enescu", a deschis, sâmbătă seară, noul sezon London Philharmonic Orchestra în celebra Royal Festival Hall din Londra. La finalul spectacolului, creaţia lui Enescu în variantă concertantă a fost ovaţionată de cei peste 2.000 de oameni prezenţi în eleganta sală din Southbank Londra, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ziua Culturală Românească la Biharkeresztes, în Ungaria

Email Imprimare PDF

15_ziua_culturala_ro_Biharkeresztes_ungaria
Duminică, 24 septembrie 2017 a avut loc în localitatea Biharkeresztes, jud. Hajdu-Bihar din Ungaria, "Ziua Culturală Românească".În această localitate, situată în apropierea frontierei ungaro-române, trăiesc membri ai comuntății istorice românești din Ungaria,dar și mulți cetățeni români care au cumpărat aici proprietăți în ultimii ani, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vavila Popovici : „ÎMPĂCAREA CU LUMEA”

Email Imprimare PDF

15_vavila_popovici
„Nu e nimic mai imoral decât să apari ca om de treabă, tocmai atunci când ești necinstit." – Cicero

Constantin Noica (1909-1987) filozof, eseist, publicist și scriitor român, a rămas în conștiința noastră ca un mare pedagog al culturii și un formator de caractere în spiritul autentic al valorilor morale. În cartea „Eseuri de Duminică", Constantin Noica intitulează un capitol „Împăcare cu lumea". În el am găsit o frază care mi-a trezit interes: „Te miri, chiar, cum de nu s-a scris până acum o filozofie a regăsirii, un sistem, atent gândit și subtil, prin care să ni se explice cum se face trecerea de la prospețime la putreziciune...".

Citeşte mai mult...
 

Mesaj ferm transmis de Președintele României, Președintelui Poroșenko, ca urmare a adoptării de Parlamentul Ucrainei a unei legi care va genera un genocid identitar față românii din Ucraina

Email Imprimare PDF

16_iohannis_mesaj_porosenko
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi, 21 septembrie a.c., la sediul ONU din New York, în cadrul unei declarații de presă, că a contramandat vizita pe care urma să o efectueze în Ucraina și a contramandat și primirea Președintelui Parlamentului Ucrainei, care se anunțase pentru sfârșitul lui septembrie la București, dând altfel semnale diplomatice extrem de puternice Ucrainei, după adoptarea de către parlamentul Ucrainei a unui proiect de lege a educației care desfințează școlile românești, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

George Damian: Câtă limbă română mai există în școlile din Ucraina?

Email Imprimare PDF

16_george_damian
Ministra Educației din Ucraina Lilia Grinevici a afirmat că în nici o țară din lume nu există școli cu predare integrală în limba minorităților naționale – încercând astfel să motiveze noua lege a educației prin care vor fi eliminate școlile minorităților naționale, scrie George Damian pe http://moldnova.eu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Liceul „Taras Șevcenko” din Sighetul Marmației învățământul se desfășoară exclusiv în limba ucraineană. Ministra educației de la Kiev minte cu nerușinare!

Email Imprimare PDF

16_lilia_grinevici
În contextul discuțiilor despre noua Lege a Învățământului din Ucraina, istoricul și editorialistul Marius Diaconescu de la Universitatea din București, a realizat un interviu, pentru Radio Cernăuți, cu profesorul Casian Pițura, directorul Liceului „Taras Șevcenko" din Sighetul Marmației, care a menționat că în acest liceu toate materiile sunt predare în limba ucraineană, iar legislația românească permite minorităților să-și facă studiile în limba maternă, scrie http://bucpress.eu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Guvernul a rezolvat problema privind acordarea cetățeniei române pentru minori. Mii de copii români erau afectați!

Email Imprimare PDF

16_guvern_tudose
Guvernul a modificat și completat cadrul legal privind acordarea cetățeniei române, modificările propuse urmărind reglementarea de o manieră detaliată a condițiilor privind dobândirea cetățeniei de către copiii minori ai cetățenilor străini sau fără cetățenie, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ce a spus Klauss Iohannis comunității românești din Philadelphia?

Email Imprimare PDF

16_iohanis_philadelphia
Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 21 septembrie a.c., la Philadelphia, Statele Unite ale Americii, o alocuțiune cu ocazia întâlnirii cu membrii comunității românești din Philadelphia, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Autorităţile mureşene trebuie să acţioneze pentru revenirea în proprietatea statului sau a administraţiei locale a clădirilor Colegiului „Unirea”

Email Imprimare PDF

16_marius_pascan
Deputatul PMP de Mureş, Marius Paşcan, a anunţat, pe fondul disputelor legate de Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC), că a informat autorităţile locale şi judeţene cu privire la o ordonanţă de clasare a DNA, în care se arată că imobilele în care funcţionează Colegiul Naţional „Unirea" din Târgu Mureş au fost retrocedate „în mod nelegal" Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia, care funcţionează în acele spaţii, dar că răspunderea penală în acest caz s-a prescris în acest caz, transmite www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Copiii olandezi descoperă limba română printre alte sonorităţi multilingve

Email Imprimare PDF

16_limbi_diferite
Institutul Cultural Român Bruxelles sărbătoreşte Ziua Europeană a Limbilor, alături de institutele naționale pentru cultură din Olanda, prin organizarea de lecţii demonstrative de limba română pentru 150 de elevi olandezi cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani.

Citeşte mai mult...
 

Scriitorul Norman Manea este onorat la Paris

Email Imprimare PDF

16_norman_manea
Aflat într-un amplu turneu în Europa, scriitorul şi eseistul român Norman Manea va fi la Paris în perioada 26-28 septembrie 2017, unde își va întâlni admiratorii cu ocazia a două seri literare organizate în cinstea sa, la Maison de l'Amérique Latine şi la Maison de la poésie de la Paris. Norman Manea va dialoga cu Olivier Guez, scriitor şi jurnalist, care de-a lungul anilor i-a luat numeroase interviuri scriitorului român pentru presa franceză, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Varujan Vosganian și Cartea șoaptelor la Festivalul de Literatură „Zygmunt Haupt”

Email Imprimare PDF

16_varujan_vosganian
În acest final de săptămână (23-24 septembrie), Varujan Vosganian va fi invitatul special al Festivalului de Literatură „Zygmunt Haupt" din Polonia, unde își va prezenta multpremiata Cartea șoaptelor și va discuta cu publicul polonez. Împreună cu editura Książkowe Klimaty, ICR Varșovia sprijină prezența scriitorului român la eveniment, vizând în acest fel larga promovare a literaturii române și a creatorilor români în Polonia, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu s-a întâlnit cu omologul său ucrainean și au avut discuții pe tema noii legi a educației...Discuțiile au fost cam degeaba!

Email Imprimare PDF

17_melescanu_omologul_sau_ucrainean
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut la 19 septembrie 2017, o întrevedere cu omologul ucrainean, Pavlo Klimkin, în marja lucrărilor Adunării Generale a ONU.

Citeşte mai mult...
 

Experți din România și Ucraina au adus critici noii Legi ai Educației în direct la TV Bucovina Cernăuți

Email Imprimare PDF

17_studioul_de_seara_tv_bucovina
Subiectul emisiunii „Studioul de seară" de la TV Bucovina Cernăuți a fost noua Lege a Educației din Ucraina și efectele ei asupra minorităților naționale – context juridic, social-politic și geopolitic, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alexandru Vakulovski: Şcolile românești din Ucraina se închid, iar politicienii moldoveni dorm

Email Imprimare PDF

17_alexandru_vakulovski
Sunt foarte multe discuții despre noua lege a educației din Ucraina. Ieri ea a fost semnată de președintele Radei Supreme Andrei Parubii şi trimisă mai departe la semnare, preşedintelui Petro Poroşenko. Poroşenko probabil va aproba rapid legea, el deja se lăuda cu ea în SUA, unde se află şi spunea că de-abia o aşteaptă. Se va grăbi şi pentru că aşa fac politicienii: „îngroapă" rapid rahatul puturos sub covor, ca lumea să înceapă să uite, scrie Alexandru Vakulovski oe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Klaus Iohannis, la întâlnirea cu premierul Pavel Filip: ,,România trebuie să ajute Republica Moldova; cred că se poate acorda a treia tranșă de împrumut''

Email Imprimare PDF

17_iohannis
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, cu premierul Republicii Moldova Pavel Filip, context în care a afirmat că România trebuie să ajute instituțional Republica Moldova și nu anumiți politicieni din Republica Moldova, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nou gazoduct din România către Republica Moldova. Proiectul costă 131,7 milioane euro şi va demara în 2019

Email Imprimare PDF

17_nou_gazoduct
Ministerul Energiei a emis, în 15 septembrie 2017, autorizaţia de construire a conductelor de transport al gazelor naturale pe ruta Oneşti-Gherăşti şi Gherăşti-Leţcani. Cele două conducte, cu o lungime totală de 169 kilometri, urmează să fie conectate la gazoductul Iaşi-Ungheni (Rep. Moldova) şi vor contribui la consolidarea infrastructurii pentru BRUA, transmite www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: “Lupul sătul al propagandei ruse și oaia întreagă a libertății de exprimare”

Email Imprimare PDF

17_n_negru
Cum să contracarăm propaganda rusă dușmănoasă în așa fel încât să nu aibă de suferit libertatea de exprimare, diversitatea de opinii, pluralismul ideologic din societatea noastră? E vechea dilemă a împăcării caprei cu varza, a găsirii unei căi de a hrăni lupul, ca acesta să se simtă „sătul", fără însă a sacrifica oaia, ca aceasta să rămână „întreagă". În cazul nostru, lupul este propaganda rusă care ne amenință și pare imposibil de alungat sau „neutralizat", dacă nu sacrificăm „oaia" libertății de exprimare din Republica Moldova, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Atenție la vaccinuri! Senatorul Vasile-Cristian Lungu aduce în vederea Prim-ministrului Tudose și a ministrului Sănătății date cruciale ce pot schimba viziunea oamenilor despre vaccinarea obligatorie

Email Imprimare PDF

17_efecte_secundare_vaccin
După dezbaterea publică din data de 11 Mai 2017, organizată mai mult din obligativitatea transparenței decizionale cu care se laudă Ministerul Sănătăţii decât din pura dorință a consultării opiniei publice (fapt susținut și de mărturia participanților la dezbatere), Senatorul Vasile-Cristian Lungu trage un nou semnal de alarmă referitor la legea vaccinării obligatorii, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alianța Familiilor din România: APEL LA ROMANII DIN AUSTRALIA - PARTICIPATI IN PLEBISCITUL PRIVIND CASATORIILE HOMOSEXUALE

Email Imprimare PDF

17_alianta_familiilor
Adresam o pledoarie speciala romanilor din Australia cu rugamintea de a participa in numar cit mai mare la plebiscitul organizat de Guvernul australian privind casatoriile homosexuale. Cei care cititi cu regularitate buletinele noastre informative de marti sunteti la curent ca de aproape zece (10) ani homosexualii Australiei fac presiune asupra parlamentarilor si guvernelor Australiei sa legalizeze casatoriile homosexuale. Au esuat de fiecare data. Dar asta nu inseamna ca oamenii de buna credinta din Australia, si mai ales romanii, pot sa ramina nepasatori fata de eforturile curente de legalizare a casatoriilor unisex, se arată într-un comunicat al Alianței familiilor din România, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tineri muzicieni au concertat în celebra biserică St. Martin-in-the-Fields de la Londra, iar scurtmetraje româneşti sunt prezentate la Bristol

Email Imprimare PDF

17_celebra_biserica_st_martin
Mai multe evenimente, care au în prim plan tineri tineri artişti români, au loc la Londra în aceste zile. Pe 19 septembrie, protagoniștii „Seriei muzicale românești" de la celebra biserică St. Martin-in-the-Fields de la Londra au fost violoncelistul Cornelius Zirbo şi pianistul Dimitri Malignan, laureați ai Concursului Naţional „Mihail Jora", ediţia 2016. Pianista Miriam Drașovean a fost invitată specială în timpul concertului de la St. Martin-in-the-Fields . În prezenţa unui numeros public aceşti tineri muzicieni au prezentat, marţi la prânz, un program de mare diversitate, ce a cuprins lucrări de Schumann, Hindemith, Lipatti și Piazzola, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Începerea noului an şcolar la Schitul Ortodox Român “Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Italia

Email Imprimare PDF

17_spirit_romanesc
Ieromonah Ştefan (Victor Simion), în calitate de egumen al Schitului Ortodox Român "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul" din Rignano Flaminio (ROMA- ITALIA) şi Asociaţia "Spirit Românesc" Onlus cu sediul la Roma, organizează festivitatea dedicată începerii noului an şcolar, organizată în cadrul proiectului "ARMONIZAREA IDENTITĂŢII ROMÂNEŞTI LA CONTEXTUL EUROPENIZĂRII", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Parlamentul României face apel la Ucraina să nu promulge legea genocidului identitar

Email Imprimare PDF

18_parlamentul_ro_apel
Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu unanimitate de voturi, Declaraţia referitoare la modificarea Legii Educaţiei din Ucraina, care va provoca asimilarea a jumătate de milion de români, stabilind, totodată, o delegaţie care să meargă în Ucraina, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Liderul Grupului PSD din Senat a primit în vizită de lucru pe liderii românilor/vlahilor din Timoc

Email Imprimare PDF

18_liderii_romanilor_din_timoc_si_serban_nicolae
O delegație a liderilor comunității românilor/vlahilor din Timoc a efectuat o vizită de lucru la Senatul Românei la invitația liderului grupului PSD din Senat, senatorul Șerban Nicolae, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Controversata Lege a Educaţiei din Ucraina care va declanșa genocidul identitar împotriva românilor de acolo, a fost semnată de preşedintele Parlamentului de la Kiev

Email Imprimare PDF

18_andrii_parubii
Preşedintele Radei Supreme a Ucrainei Andrii Parubii a semnat în data de 19 septembrie 2017 proiectul de lege „Despre Învăţământ". Semnarea proiectului de lege, votat de Rada Supremă la 5 septembrie curent, a avut loc în cadrul unui briefing la Kiev – notează BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Parlamentul Ungariei a adoptat în unanimitate un decret care condamnă noua lege a educației din Ucraina

Email Imprimare PDF

18_parlamentul_ungariei
Parlamentul Ungariei a adoptat marți în unanimitate un decret susținut de cinci partide care condamnă "ilicita lege a educației din Ucraina" și cere adoptarea de măsuri împotriva acesteia, relatează Agerpres, citând MTI, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Constantin Codreanu: „Solicit deschiderea ICR la Bălți, la Cahul și în statele cu comunități istorice românești”

Email Imprimare PDF

18_codreanu
Deputatul PMP, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a susținut marți, 19 septembrie, o declarație politică în plenului Camerei Deputaților privind punerea în aplicare a Hotărârii de Guvern nr. 492/2004 privind Institutele Culturale Române de la Kiev, Cernăuți, Belgrad, Moscova și Atena și înființarea unor institute culturale românești noi sau filiale în Republica Moldova, Serbia, Bulgaria și Albania, se arată într-o declarație de presă a deputatului Constantin Codreanu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mai mulți angajați ai penitenciarelor din R. Moldova își vor face studiile în România

Email Imprimare PDF

18_angajati_ai_penitenciarelor_din_rm
Șaptesprezece subofițeri din cadrul sistemului penitenciar din R. Moldova au fost selectați să-și facă studiile, timp de un an, la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare din Târgu Ocna, România, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Exercițiu comun la Bulboaca al militarilor români din cele două state românești

Email Imprimare PDF

18_bulboaca_exercitii
Exercițiul româno-român „Scutul de Foc 2017" a demarat luni, 18 septembrie, la Baza Militară de Instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca, transmite www.moldova.org, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proiect ICR: „Caravana cu povești” ajunge la românii din regiunea Cernăuți

Email Imprimare PDF

18_caravana_cu_povesti
După succesul edițiilor Caravanei cu povești din 2016 și 2017 din zona Maramureșul istoric (Transcarpatia, Ucraina), Institutul Cultural Român prin Direcția Românii din Afara Granițelor inițiază în premieră un eveniment similar în Nordul Bucovinei (Ucraina) în perioada 27 septembrie – 4 octombrie 2017. Astfel, Caravana cu povești ajunge la românii bucovineni cu ocazia începutului de an școlar 2017-2018, în cinci sate românești, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Comedia românească "Două lozuri" va rula timp de o săptămână la Torino

Email Imprimare PDF

18_comedia_doua_lozuri
Românii din Torino vor avea posibilitatea să urmărească, timp de o săptămână, comedia românească "Două lozuri", transmite Agenda Diasporei, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Întalnirea scriitorilor Liliana Angheluta (Nechita), Cornel George Popa si Dan Lungu, cu comunitatea romana din Milano

Email Imprimare PDF

18_asociatia_freedom_smile
Asociaţia Freedom Smile organizeaza sambata, 23 septembrie, evenimentul "Scriitori despre România" la Milano – Italia. Scriitorii Liliana Angheluţă, Dan Lungu şi Cornel George Popa îşi vor lansa cele mai recente cărţi, vor oferi autografe şi vor răspunde întrebărilor românilor, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Educaţie în limba română pentru românii din Italia

Email Imprimare PDF

18_edu_ro_italia
Românii din Italia pot căuta pe o hartă interactivă unităţile de învăţământ în care se predau cursuri în limba română, trasmite Radio România Internațional, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Instalarea noului paroh la Parohia românească din Casale Monferrato

Email Imprimare PDF

18_parohie_ro_cassale_monferrato
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, duminică, 17 septembrie, a avut loc în Parohia Ortodoxă Română "Sfântul Ioan Valahul" din Casale Monferrato, instalarea noului preot paroh, părintele Marius C. Șutic, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Continuă represiunea autorităților sârbe împotriva Bisericii Ortodoxe Române și credincioșilor români/vlahi din Timoc

Email Imprimare PDF

19_politie_politica_serbia
Autoritățile sârbe, asmuțite de Biserica Ortodoxâ Sârbă „soră", continuă represiunea împotriva Bisericii Ortodoxe Române (BOR) și a credincioșilor ei români/vlahi din Timoc, în pofida promisiunilor și angajamentelor luate de oficialii sârbi și a Protocolului semnat cu România, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc, Serbia.

Citeşte mai mult...
 

Întrebare pentru Dodon: „Nu-ți plac unioniștii, dar te duci să tai panglici la grădinițe reconstruite cu banii românilor din Țară?!”

Email Imprimare PDF

19_igor_dodon_fatarnicul
Președintele Igor Dodon a declarat de mai multe ori public faptul că „nu este președintele tuturor cetățenilor R. Moldova", iar acest lucru este taxat de fostul premier al R. Moldova, Ion Sturza, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Președintele României, Klaus Iohannis, se va întâlni cu premierul Pavel Filip la New York

Email Imprimare PDF

19_pavel_filip_iohannis
Premierul Pavel Filip va reprezenta R. Moldova la cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care va avea loc în perioada 19 - 23 septembrie curent la New York, SUA, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: Maia Sandu și mizeria româno-scepticismului

Email Imprimare PDF

19_petru_bogatu_foto
Orice stat, chiar și cel mai decăzut dintre ele, este o mină de aur pentru elitele lui politice, indiferent că sunt la guvernare sau în opoziție. Intrând în jocurile de putere, ele caută, de regulă, să-i perpetueze existența, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: „Stataliștii” care demolează „statalitatea”

Email Imprimare PDF

13_nicolae_negru
Deși Dodon s-a strofolit că nu va permite plecarea militarilor la exercițiile NATO, în Ucraina, ei au ajuns acolo, fiindcă premierul Filip a decis să ignore capriciile semipreședintelui. A urmat imediat un decret prezidențial prin care a fost suspendată hotărârea respectivă a Guvernului, dar nimeni nu l-a luat în seamă. Conform Constituției Republicii Moldova (art.88 i), președintele poate suspenda „actele Guvernului, ce contravin legislației, până la adoptarea hotărârii definitive a Curții Constituționale", scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

Parteneri din Basarabia

NewsletterFacebook

RSS Syndicator

Banner


Acest website folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Pentru a afla mai multe despre cum puteti controla sau sterge cookie-urile cititi politica de utilizare Cookie-uri.

Continuarea navigării implică acceptarea lor.