Stiri RGN

Liderul Grupului PSD din Senat a primit în vizită de lucru pe liderii românilor/vlahilor din Timoc

Email Imprimare PDF

18_liderii_romanilor_din_timoc_si_serban_nicolae
O delegație a liderilor comunității românilor/vlahilor din Timoc a efectuat o vizită de lucru la Senatul Românei la invitația liderului grupului PSD din Senat, senatorul Șerban Nicolae, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mai mulți angajați ai penitenciarelor din R. Moldova își vor face studiile în România

Email Imprimare PDF

18_angajati_ai_penitenciarelor_din_rm
Șaptesprezece subofițeri din cadrul sistemului penitenciar din R. Moldova au fost selectați să-și facă studiile, timp de un an, la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare din Târgu Ocna, România, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proiect ICR: „Caravana cu povești” ajunge la românii din regiunea Cernăuți

Email Imprimare PDF

18_caravana_cu_povesti
După succesul edițiilor Caravanei cu povești din 2016 și 2017 din zona Maramureșul istoric (Transcarpatia, Ucraina), Institutul Cultural Român prin Direcția Românii din Afara Granițelor inițiază în premieră un eveniment similar în Nordul Bucovinei (Ucraina) în perioada 27 septembrie – 4 octombrie 2017. Astfel, Caravana cu povești ajunge la românii bucovineni cu ocazia începutului de an școlar 2017-2018, în cinci sate românești, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Întalnirea scriitorilor Liliana Angheluta (Nechita), Cornel George Popa si Dan Lungu, cu comunitatea romana din Milano

Email Imprimare PDF

18_asociatia_freedom_smile
Asociaţia Freedom Smile organizeaza sambata, 23 septembrie, evenimentul "Scriitori despre România" la Milano – Italia. Scriitorii Liliana Angheluţă, Dan Lungu şi Cornel George Popa îşi vor lansa cele mai recente cărţi, vor oferi autografe şi vor răspunde întrebărilor românilor, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Instalarea noului paroh la Parohia românească din Casale Monferrato

Email Imprimare PDF

18_parohie_ro_cassale_monferrato
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, duminică, 17 septembrie, a avut loc în Parohia Ortodoxă Română "Sfântul Ioan Valahul" din Casale Monferrato, instalarea noului preot paroh, părintele Marius C. Șutic, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: Maia Sandu și mizeria româno-scepticismului

Email Imprimare PDF

19_petru_bogatu_foto
Orice stat, chiar și cel mai decăzut dintre ele, este o mină de aur pentru elitele lui politice, indiferent că sunt la guvernare sau în opoziție. Intrând în jocurile de putere, ele caută, de regulă, să-i perpetueze existența, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Întâlnirea părinților copiilor români ce vor frecventa școala parohială din Pescara, Italia în 2017-2018

Email Imprimare PDF

19_scoala_parohiala_pescara
La sfârșit de săptămână a avut loc în parohia românească Pescara din Italia, întâlnirea cu părinții copiilor înscriși la școala românească a parohiei, transmite Romanian Global News citând http://parohia-pescara.it.

Citeşte mai mult...
 

Cvintetul psaltic Tronos în recital la Viena

Email Imprimare PDF

20_cvintetul_psaltic
Grupul psaltic Tronos, aflat sub conducerea Părintelui Arhidiacon Mihail Bucă – protopsaltul Catedralei Patriarhale din Bucureşti, va susţine două recitaluri de cântări bizantine la Viena, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin intermediul Direcției Românii din afara granițelor. Evenimentele la care participă cvintetul sunt prilejuite de punerea pietrei de temelie a unei noi biserici româneşti la Viena, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Controversata Lege a Educaţiei din Ucraina care va declanșa genocidul identitar împotriva românilor de acolo, a fost semnată de preşedintele Parlamentului de la Kiev

Email Imprimare PDF

18_andrii_parubii
Preşedintele Radei Supreme a Ucrainei Andrii Parubii a semnat în data de 19 septembrie 2017 proiectul de lege „Despre Învăţământ". Semnarea proiectului de lege, votat de Rada Supremă la 5 septembrie curent, a avut loc în cadrul unui briefing la Kiev – notează BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Exercițiu comun la Bulboaca al militarilor români din cele două state românești

Email Imprimare PDF

18_bulboaca_exercitii
Exercițiul româno-român „Scutul de Foc 2017" a demarat luni, 18 septembrie, la Baza Militară de Instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca, transmite www.moldova.org, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Comedia românească "Două lozuri" va rula timp de o săptămână la Torino

Email Imprimare PDF

18_comedia_doua_lozuri
Românii din Torino vor avea posibilitatea să urmărească, timp de o săptămână, comedia românească "Două lozuri", transmite Agenda Diasporei, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Educaţie în limba română pentru românii din Italia

Email Imprimare PDF

18_edu_ro_italia
Românii din Italia pot căuta pe o hartă interactivă unităţile de învăţământ în care se predau cursuri în limba română, trasmite Radio România Internațional, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: „Stataliștii” care demolează „statalitatea”

Email Imprimare PDF

13_nicolae_negru
Deși Dodon s-a strofolit că nu va permite plecarea militarilor la exercițiile NATO, în Ucraina, ei au ajuns acolo, fiindcă premierul Filip a decis să ignore capriciile semipreședintelui. A urmat imediat un decret prezidențial prin care a fost suspendată hotărârea respectivă a Guvernului, dar nimeni nu l-a luat în seamă. Conform Constituției Republicii Moldova (art.88 i), președintele poate suspenda „actele Guvernului, ce contravin legislației, până la adoptarea hotărârii definitive a Curții Constituționale", scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Rugăciuni de binecuvântare a elevilor la început de an şcolar în Parohia românească „Sfânta Cruce” – Torino II

Email Imprimare PDF

19_sfanta_cruce_torino
Începutul unui nou an şcolar reprezintă de fiecare dată un moment plin de emoţie atât pentru părinţi cât mai ales pentru copiii ce pornesc într-o adevărată aventură a cunoaşterii la capătul căreia se întrevede bogăţia spirituală dobândită prin conştiinciozitate şi mai ales prin dragoste faţă de Dumnezeu „din a cărui gură izvorăşte toată ştiinţa", după cuvintele înţeleptului Solomon, transmite ipod. Valeriu Andrei Grosu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Guvernul României a RENOVAT a 832-a grădiniță din R. Moldova: „România face ceea ce promite”

Email Imprimare PDF

20_gradinita_rm_renovata_ro_c
Cea de-a 832-a grădiniță, renovată cu bani din grantul acordat de Guvernul României în sumă totală de 26 de milioane de euro pentru reabilitarea instituţiilor preşcolare din Republica Moldova, a fost inaugurată ieri în satul Târnova din raionul Edineț, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

PS Macarie: „Europa stă sau cade în măsura în care atârnă de Crucea lui Iisus”

Email Imprimare PDF

21_ps_macarie_dragoi
Părintele Macarie Drăgoi, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, a prăznuit joi, 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci, împreună cu un grup de pelerini români din Germania și din alte țări, la Capul Nordului, Norvegia. Capul Nordului este considerat punctul geografic cel mai nordic nu doar al Norvegiei, ci și al Europei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Parlamentul Ungariei a adoptat în unanimitate un decret care condamnă noua lege a educației din Ucraina

Email Imprimare PDF

18_parlamentul_ungariei
Parlamentul Ungariei a adoptat marți în unanimitate un decret susținut de cinci partide care condamnă "ilicita lege a educației din Ucraina" și cere adoptarea de măsuri împotriva acesteia, relatează Agerpres, citând MTI, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Continuă represiunea autorităților sârbe împotriva Bisericii Ortodoxe Române și credincioșilor români/vlahi din Timoc

Email Imprimare PDF

19_politie_politica_serbia
Autoritățile sârbe, asmuțite de Biserica Ortodoxâ Sârbă „soră", continuă represiunea împotriva Bisericii Ortodoxe Române (BOR) și a credincioșilor ei români/vlahi din Timoc, în pofida promisiunilor și angajamentelor luate de oficialii sârbi și a Protocolului semnat cu România, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc, Serbia.

Citeşte mai mult...
 

Trenul de pe cursa Chișinău – București, repus în circulație zilnică

Email Imprimare PDF

19_tren_chisinau_bucuresti
Trenul de pe cursa Chişinău – Bucureşti a fost repus în circulaţie zilnică şi va porni zilnic din Gara Chişinău la ora 16:45, transmite www.moldova.org, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eugen Doga va susţine concerte la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, cetatea Soroca şi la „Manuc Bey”

Email Imprimare PDF

19_maestrul_eugen_doga
Maestrul Eugen Doga va susţine concerte în această săptămână la Căușeni, Soroca și Hâncești, în incinta monumentelor de arhitectură, care fac parte din patrimoniul național, transmite www.moldova.org, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Emisiune pe Adevărul live: “Închiderea școlilor românești din Ucraina înseamnă lichidarea identității românilor de acolo. România tace!”

Email Imprimare PDF

20_marius_diaconescu
Emisiune pe Adevărul live referitor la închiderea școlilor românești din Ucraina – invitați prof.univ. dr. Marius Diaconescu, istoric și Cosmin Plăiașu, editor coordonator Revista Historia, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

96 de români prezenți la Congresul Carpaților, organizat de Oierii Vlahi din Polonia, în sfârșit de august!

Email Imprimare PDF

20_congresul_carpatilor
Sunt momente ale vieții, care merită trăite măcar odată în viață cum spune numele unei emisiuni din România. Așa a fost și cu acest congres din Istebna – Polonia, al doilea eveniment cultural major la care participă delegații românești (2016: 50 de persoane; 2017: 96 de persoane), eveniment la care în mod indirect prin mass media, o lume de peste 1000 000 de urmași ai oierilor vlahi din Carpații Păduroși au luat contact vizual cu frații lor din Carpații României (de care mulți dintre ei nici nu știu că există), scrie Avram Fițiu pe http://romanianoastra.info, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Burse anuale pentru studenţii români din Franţa

Email Imprimare PDF

20_burse_studenti_ro_franta
Studenţii români din Franţa pot aplica pentru bursa anuală "Ierunca-Lovinescu", în valoare de 500 de euro lunar, pentru o perioadă de stagiu de 10 luni consecutive, informează Ministerul Afacerilor Externe, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Înălțarea Sfintei Cruci! 14 septembrie românesc. Un sfert de secol de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Românii basarabeni reveneu acum 25 de ani în sânul Bisericii Neamului Românesc

Email Imprimare PDF

22_inaltare_sfintei_cruci
Acum 25 de ani, în seara zilei de 14 septembrie 1992, se producea la Chişinău un eveniment care, în mod indiscutabil, a marcat pozitiv, profund şi pentru mult timp Istoria românilor de la răsărit de Prut: era reactivată vechea Mitropolie a Basarabiei. Evenimente ca acesta impun o retrospectivă serioasă, chiar solemnă. Începând cu 1992, ziua de 14 septembrie a devenit în cununa anului un loc de întâlnire sufletească pentru toţi românii ortodocşi de la răsărit de Prut care simt şi gândesc la fel ideea de neam şi de Biserică a Neamului. Vorbim, aşadar, de un 14 septembrie românesc în Basarabia, transmite RomanianGlobal News.

Citeşte mai mult...
 

Constantin Codreanu: „Solicit deschiderea ICR la Bălți, la Cahul și în statele cu comunități istorice românești”

Email Imprimare PDF

18_codreanu
Deputatul PMP, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a susținut marți, 19 septembrie, o declarație politică în plenului Camerei Deputaților privind punerea în aplicare a Hotărârii de Guvern nr. 492/2004 privind Institutele Culturale Române de la Kiev, Cernăuți, Belgrad, Moscova și Atena și înființarea unor institute culturale românești noi sau filiale în Republica Moldova, Serbia, Bulgaria și Albania, se arată într-o declarație de presă a deputatului Constantin Codreanu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Festivalul „Două state, o literatură” la a III-a ediție

Email Imprimare PDF

19_festivalul_doua_state_o_literatura
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România și Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, organizează, în perioada 21-24 septembrie 2017, festivalul „Două state, o literatură", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vlad Cubreacov: Cea mai costisitoare publicație din lume- Monitorul Oficial al României în limba maghiară, la 1754 euro cheltuieli pe exemplar

Email Imprimare PDF

20_monitorul_oficial_al_romaniei_in_maghiara
Ordonanța de Urgența a Guvernului României nr. 36/2012 privind unele măsuri de reorganizare şi pentru modificarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României stabilește următoarele în punctul 9 al art. II, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Protest față de vaccinarea obligatorie la București și în alte orașe ale țării. Virgiliu Gheorghe,doctor în bioetică: “Acceptarea acestei legi înseamnă dechiderea unei cutii a Pandorei. Dacă legea va trece, se prefigurează un nou totalitarism”

Email Imprimare PDF

20_vaccinarea_obligatorie_ilegala
Zeci de persoane au participat, duminică, 17 septembrie, în Parcul Izvor din Capitală, la protestul împotriva proiectului privind legea vaccinării. Protestatarii au strigat „Jos dictatura", „Asasinii" și „Nu vrem vaccinare obligatorie", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Clarificări ale Ministerul Finanțelor Publice privind amenzile pentru românii din străinătate care nu depun chestionarul la timp

Email Imprimare PDF

21_amenzi_romani_strainatate
Având în vedere informațiile apărute în media privind instituirea unei obligații a cetățenilor români care pleacă din România de a completa un chestionar, nedepunerea acestuia fiind sancționabilă cu amendă de la 50 la 100 lei, MFP face următoarele precizări:

Citeşte mai mult...
 

Doi DJ români vor concerta pe 29 septembrie, la Paris, în cadrul Săptămânii culturilor străine

Email Imprimare PDF

21_bogdan_vix
Este vorba despre Bogdan Vix, celebru DJ român şi un reprezentant important al muzicii trance în România. Alături de DJ Snatt, ei au marcat muzica trance pe scena românească, lansând totodată la finalul lui 2015 primul lor album (şi primul album din România al muzicii de gen), Trancendance, marcând 10 ani de la formarea grupului Snatt & Vix, transmite Agenda Diasporei, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

S-au terminat cursurile Școlii de vară pentru români/aromânii din Deviaca, „Cultură și limbă românească”organizate de ICR. Ce face statul român pentru a păstra identitatea românilor din Balcani?

Email Imprimare PDF

23_romani_deviaca
În perioada 4-12 septembrie, cu sprijinul ICR, s-a desfășurat la Deviaca, Albania, a treia ediție a Școlii de vară pentru români/aromâni, „Cultură și limbă românească". Aceasta este singura formă de învățământ susținută de către statul român în prezent în Albania, și se derulează prin Direcția Românii din Afara Granițelor din Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Asociația Aromânilor din Albania, transmite corespondentul Romanian Global News din Albania.

Citeşte mai mult...
 

Întrebare pentru Dodon: „Nu-ți plac unioniștii, dar te duci să tai panglici la grădinițe reconstruite cu banii românilor din Țară?!”

Email Imprimare PDF

19_igor_dodon_fatarnicul
Președintele Igor Dodon a declarat de mai multe ori public faptul că „nu este președintele tuturor cetățenilor R. Moldova", iar acest lucru este taxat de fostul premier al R. Moldova, Ion Sturza, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O capodoperă recucerește Londra: „Oedipe“-ul enescian din nou în prim-plan

Email Imprimare PDF

19_oedipe
La numai un an după excepționala producție de la Covent Garden, realizată tot cu sprijinul Institutului Cultural Român, „Oedipe", capodopera lui George Enescu, revine la Londra, în 23 septembrie, într-o mult așteptată versiune de concert, prezentată de prestigioasa London Philharmonic Orchestra la impunătoarea Royal Festival Hall, sub bagheta unuia dintre cei mai importanți dirijori ai momentului, Vladimir Jurowski, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ce s-a discutat la seminarul internaţional cu tema "Membrii parlamentelor europene implicaţi în lupta împotriva traficului de fiinţe umane şi sclaviei moderne"?

Email Imprimare PDF

20_angel_talvar_t
Într-o lume în care peste 20 de milioane de persoane sunt traficate sau trăiesc în stare de sclavie, implicarea reprezentanţilor forurilor legislative la nivel regional în contracararea acestor adevărate plăgi sociale capătă un caracter mandatoriu, se arată într-un comunicat al deputatului Angel Tîlvăr, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

În perioada 16 – 17 septembrie, 2017 va avea loc prima întâlnire a presei românești din Diasporă organizată în America de Nord

Email Imprimare PDF

21_cultivand_junalismul_romanesc
Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (AJRP), cu sediul la Montreal, în Canada, a lansat invitația membrilor de a se reuni în acest frumos oraș nord-american, unde se află și sediul asociației.

Citeşte mai mult...
 

Ionuț Caragea: Insula lui Ovidiu

Email Imprimare PDF

21_publius_ovidius_naso
Poem dedicat marelui poet latin Publius Ovidius Naso la împlinirea a 2060 de ani de la naştere şi a 2000 de ani de la moarte. Poemul este inspirat din legenda Insulei lui Ovidiu.

Citeşte mai mult...
 

Salvați școlile românești din Ucraina! – protest în fața Ambasadei Ucrainei la București. Sunt așteptați și politicienii care susțin cauza românilor din Ucraina!

Email Imprimare PDF

23_salvati_scolile_ro_ucraina
Toți românii sunt așteptați să fie solidari cu cei 500 000 de conaționali și cu școlile cu predare în limba română din Ucraina, sâmbătă, 16 septembrie, la ora 11:00 în fața ambasadei Ucrainei din București (Bulevardul Aviatorilor 24), se arată într-o postare pe facebook, de către ONG-uri din România, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mărturii ale Apărătorilor Ortodoxiei românești la Roma

Email Imprimare PDF

24_reprezentatie_teatrala_trupa_sf_ardalion_arad
În contextul comemorării „Apărătorilor Ortodoxiei în perioada Comunismului", Parohia Zămislirea Maicii Domnului din Roma, în colaborare cu Parohia Sfântul Silvestru din Rocca di Papa, au creat cadrul prielnic bunei desfășurări a unei reprezentații teatrale pusă în scena de trupa de tineri Sf. Ardalion din Arad, regizată de actrița Georgiana Popan. Aceasta este prima manifestare din turneul pe care-l vor desfășura în mai multe capitale europene, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Președintele României, Klaus Iohannis, se va întâlni cu premierul Pavel Filip la New York

Email Imprimare PDF

19_pavel_filip_iohannis
Premierul Pavel Filip va reprezenta R. Moldova la cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care va avea loc în perioada 19 - 23 septembrie curent la New York, SUA, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Limba română în programa academică a Colegiului Europei din Bruges

Email Imprimare PDF

19_colegiul_europei_din_bruges
Institutul Cultural Român Bruxelles organizează pentru studenţii Colegiului Europei din Bruges cursuri de limba română pe durata anului academic 2017-2018. Cursurile încep la 18 septembrie a.c., şi se adresează tuturor studenţilor interesaţi de limba şi cultura românească, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Concentrarea mass-media și propaganda rusească - problemele actuale ale mass-media din Republica Moldova

Email Imprimare PDF

21_mass_media
Pluralismul mass-media și combaterea propagandei în Republica Moldova au fost principalele subiectele discutate joi, 14 septembrie, la Chișinău de experții în mass-media, parlamentari și diplomați. Aceștia au atenționat că nu există instrumente de combatere a propagandei care vine din exterior, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Și românii din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa,îi scriu Președintelui României, cerând ajutor statului român. Iohannis continuă să tacă! Sunt autoritățile române complice cu cele ucrainiene la asimilarea românilor din Ucraina?

Email Imprimare PDF

22_iohannis_porosenko
În numele asociaţiilor româneşti din regiunea Odesa, Ucraina, ne adresăm Statului Român cu solicitarea să interveniţi, pe plan internaţional şi bilateral, în apărarea comunităţilor istorice româneşti din Ucraina, puse la ultima şi cea mai grea încercare din istoria noastră milenară în Maramureşul Istoric, Nordul Bucovinei, ţinutul Herţa, Nordul şi Sudul Basarabiei, se arată în scrisoarea deschisă adresată Președintelui României de liderii celor 124.000 de români din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Catania – Te Deum la început de an școlar pentru copiii români

Email Imprimare PDF

24_tedeum_catania
A venit toamna și odată cu ea se deschid porțile școlilor, pentru luminarea minții copiilor, prin descoperirea tainelor cunoașterii.Astfel, duminică 10 septembrie, în prag de nou început, în Parohia Sfânta Muceniță Agata din Catania, preotul paroh Mihai Gabriel Ichim a săvârșit, la final, slujba de Te Deum pentru toți școlarii, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Hramul parohiei românești din Asolo

Email Imprimare PDF

25_parohie_asolo
În data de 10 septembrie, cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, Parohia „Sfântul Prooroc Moise" din Asolo și-a sărbătorit hramul, concomitent a fost adus un omagiu Limbii Române prin cântec, poezie și joc românesc, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Militarii Armatei Naţionale din R. Moldova participă la „Rapid Trident 2017” în pofida refuzului lui Dodon

Email Imprimare PDF

27_MILITARI_MD
Un contingent al Armatei Naţionale a celui de-al doilea stat românesc, format din 57 de militari, participă, în perioada 7-23 septembrie curent, la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017", desfăşurat la Centrul internaţional de menţinere a păcii Yavoriv din Ucraina, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice„Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultură şi civilizaţie” la Sfântul Gheorghe

Email Imprimare PDF

19_romanii_din_sud_estul_transilvaniei
În perioada 28 -30 septembrie 2017, la Sfântu Gheorghe şi Covasna va avea loc Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice„Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultură şi civilizaţie", transmite Rpomanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Secretarul de stat din MAE Victor Micula: “Declaraţiile oficialilor ucraineni, care ne-au asigurat pe noi şi pe alţi parteneri europeni că drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale nu vor fi restrânse, nu au corespuns adevărului”

Email Imprimare PDF

20_victor_micula
Secretarul de stat din MAE Victor Micula a declarat sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că reproşează Kievului că nu au existat consultări cu românii din Ucraina înainte pe marginea noii legi a învăţământului, în timp ce România cere Kievului să nu promulge legea fără avizul Comisiei de la Veneţia, transmite MEDIAFAX, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Poziție clară: “Noi vrem să fim!”

Email Imprimare PDF

21_domeniile_basarabiei
Suferindă este Limba Română în Bucovina. Precum și în Basarabia. Și în Maramureșul Istoric. Dar și prin Cetatea Ismailului. Chiar și acasă la Timoc. Și prin celelalte Lumi, cu sau fără rezonanță, în care frații mei de sânge (încă) își mai numesc copii cu nume de Voievozi români. Și câți alții nu ar fi cedat, nu ar fi acceptat alte „ambalaje seducătoare": limbi străine – cu perspectivă, școli alese – cu potențial, locuințe în Zgârie-Nori – cu priveliști uluitoare... Câți alții! Dar nu noi, Românii,scrie Dorina POPESCU pentru BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proiectul „Basm Românesc” își începe a doua călătorie și ajunge la elevii români din comunitățile din afara granițelor țării

Email Imprimare PDF

22_proiectul_basm_romanesc
Odată cu începerea noului an şcolar, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni (IEH), instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni lansează cea de-a doua ediție a proiectului „Basm Românesc", transmite un comunicat de presă al IEH, preluat de Romaian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ucraina pregătește genocid identitar împotriva celor jumătate de milion de români, dar și împotriva altor minorități! Cine vrea să destabilizeze Ucraina?

Email Imprimare PDF

27_scoli_romanesti_desfintate_ucraina
În seara zilei 5 septembrie 2017, ora 18:21, Parlamentul de la Kiev a adoptat o nouă Lege a Educației prin care desființează practic sistemul de învățământ în limba maternă, deci și cel în limba română, declanșând practic un adevărat genocid identitar împotriva celor circa jumătate de milion de români dar și împotriva rușilor, ungurilor, polonezilor sau bulgarilor din Ucraina, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Creatoarea de modă româno-americană Alexandra Popescu-York își lansează, la Couture Fashion Week New York, colecția ‘Joie de Vivre’, cu rochii de seară și de cocktail

Email Imprimare PDF

27_alexandra_popescu_york
Excepționala artistă și creatoare de modă Alexandra Popescu-York revine pentru al optulea sezon consecutiv la Couture Fashion Week New York pentru a-și lansa colecția de Primavară-Vară 2018 intitulată 'Joie de Vivre', cu rochii de seară și de cocktail, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Protest în faţa Ambasadei Ucrainei din Bucureşti faţă de ÎNCHIDEREA şcolilor româneşti: ”Fiţi europeni, nu sovietici”/ MAE român: “România cere promulgarea legii după avizul Comisiei de la Veneţia”

Email Imprimare PDF

20_fiti_europeni
Câteva zeci de persoane au protestat, sâmbătă, 16 septembrie, în faţa Ambasadei Ucrainei în Bucureşti, faţă de proiectul legii privind limbile regionale, care ar închide şcolile în limbile materne, afişând pancarte pe care scria "Fiţi europeni, nu sovietici", "Românii vor respect" şi "Respectaţi tratatul de bază", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Avocatul Poporului din România cere clarificări Ombudsman-ului ucrainean în legătură cu adoptarea noii legi a Educației

Email Imprimare PDF

20_avocatul_poporului
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și cere clarificări Ombudsman-ului ucrainean în legătură cu adoptarea noii legi a Educației din Ucraina, care afectează învățământul în limba maternă în cazul comunității etnicilor români.

Citeşte mai mult...
 

Vlad Țurcanu: “Nici Igor Dodon, nici alți politicieni n-au nicio șansă să obțină avantaje economice din partea Rusiei”

Email Imprimare PDF

22_vlad_turcanu
Nici Igor Dodon, nici alți politicieni care pledează pentru o relație apropiată cu Federația Rusă, n-au nicio șansă să obțină avantaje economice din partea acestei țări, care percepe Republica Moldova ca pe o provincie a sa, susține fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

960 de copii învaţă acum în şcolile bilingve ale naţionalităţii române din Ungaria

Email Imprimare PDF

23_copii_ro_ungaria
Clopoţelul a sunat pe 1 septembrie şi pentru elevii şcolilor de naţionalitate română din Ungaria, anunţând începutul noului an şcolar 2017–2018. În şcolile bilingve ale naţionalităţii române din Ungaria învaţă în total 960 de copii, transmite Foaia Românească, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii de pe cele două maluri ale Prutului aflați în Cehia, s-au reunit la Praga duminică, 10 septembrie 2017

Email Imprimare PDF

23_romani_cehia_praga
Românii de toate vârstele din Cehia au răspuns la invitația lansată de către organizatori, și anume Asociația românilor din Republica Cehă (ARRC) și Comunitatea moldovenilor, și au venit la cea de-a opta ediție a Sărbătorii Românilor într-un număr mare, în ciuda vremii capricioase, transmite Romanian Global News cițând o corespondență sosită la redacție.

Citeşte mai mult...
 

Tabără pentru 20 de copii din parohia ortodoxă de limbă română din Praga

Email Imprimare PDF

28_tabara_copii_praga
Parohia ortodoxă de limbă română din Praga a organizat o tabără pentru copiii din cadrul comunităţii parohiale. La evenimentul desfăşurat în perioada 27 august – 1 septembrie au participat 20 de copii, transmite romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nou gest antiromânesc al Primarului maghiar din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad

Email Imprimare PDF

20_antal_arpad
Asociațiile, ligile și fundațiile din Sfântu Gheorghe, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, au luat la cunoștință cu indignare de înlăturarea, din nou, a steagului tricolor de pe turla Primăriei, gest reprobabil și jignitor la adresa memoriei eroilor Armatei Române care au luptat pentru eliberarea orașului Sfântu Gheorghe de sub dominația străină, transmite Romanian Global News citând un comunicat de presă.

Citeşte mai mult...
 

Salvăm școlile românești din Ucraina! Proteste în fața ambasadelor Ucrainei din București și Chișinău!

Email Imprimare PDF

23_salvati_scolile_ro_ucraina
Un protest al organizațiilor din cadrul Alianței pentru Centenar la adresa noii Legi a Învățământului din Ucraina care va conduce la desființarea școlilor românești va avea loc sâmbătă, ora 11:00, în fața Ambasadei Ucrainei la București (Bulevardul Aviatorilor, nr. 24), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Radu Carp: “Minoritatea românească din Ucraina: calea spre dispariţie”

Email Imprimare PDF

23_radu_carp
Ceea ce era de aşteptat să se întâmple de mai multă vreme s-a întâmplat: autorităţile ucrainene au adoptat o lege prin care elimină practic pe termen lung studierea limbii române, scrie Radu Carp pe www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ambasada SUA la Kiev de acord cu genocidul identitar programat de Ucraina! Cum va explica România aliatului său strategic că cei jumătate de milion de români din Ucraina contează!

Email Imprimare PDF

25_sua_kiev
"Ambasada SUA a felicitat Ucraina cu ocazia adoptării noii legi a educației. Anterior, președintele Petru Poroșenko a declarat că legea "ne oferă cheia viitorului Ucrainei", acesta este tilul dat de agenția de presă UNIAN, care citează un mesaj al Ambasadei SUA de la Kiev, postat pe Twitter și preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sărbătoarea Limbii Române în Parohia românească, Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Cagliari

Email Imprimare PDF

29_parohie_ro_sf_ierarh_martir_antim_ivireanul
Parohia "Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul" din Cagliari, duminică 3 septembrie 2017, după bucuria Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, l-a avut ca oaspete pe scriitorul, criticul literar, poetul și italienistul Geo Vasile de la București , în cadrul sărbătorii închinate Zilei Limbii Române, transmite preoteasa Rodica Agape, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Încă un pas către interconectare a sistemului de transport de gaze naturale dintre cele două state românești

Email Imprimare PDF

30_iasi_unghieni
Certificatul de urbanism pentru proiectarea lucrărilor de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni – Chișinău a fost eliberat Întreprinderii de Stat „Vestmoldtransgaz" de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, potrivit unui comunicat de presă citat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Noi aplicații în stânga Nistrului. Armata rusă de ocupație își antrenează lunetiștii

Email Imprimare PDF

20_trupe_de_ocupatie_ruse_lunetist
Trupele ruse de ocupație staționate ilegal în stânga Nistrului au desfășurat pe 14 septembrie, noi aplicații militare. De această dată lunetiștii din cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) s-au antrenat pentru a-și dezvolta capacitățile tactice, anunță serviciul de presă al Districtului militar Vest din cadrul Ministerului de Apărare al Federației Ruse, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Reîntoarcerea acasă, în Basarabia, a actriței Ileana Popovici. Eveniment susținut de jurnaliști din Chișinău și Iași

Email Imprimare PDF

21_intalnirea_ileana_popovici
Evenimentul 'Întâlnire cu actrița Ileana Popovici', care va avea loc pe 21 septembrie, ora 18.00, la Filarmonica Națională 'Serghei Lunchevici' din Chișinău, aduce în atenția publicului o lansare de carte, un moment muzical marca Folk Reverse Jazz Trio, precum și vizionarea filmuluiReconstituirea, regizat de Lucian Pintilie în 1971, transmite www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dan Dungaciu: Rusia s-a prins de marea șmecherie care se petrece la Chișinău

Email Imprimare PDF

23_dungaciu
Republica Moldova joacă, în acest moment, la două capete, după proverbul rusesc „Vițelul deștept mănâncă de două ori", spune Dan Dungaciu. Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei a comentat la Digi24 anunțul făcut de președintele Igor Dodon, potrivit căruia a ordonat ca armata Republicii Moldova să nu mai participe la exerciții alături de NATO, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Guvernul de la Budapesta forțează agresiv deschiderea ilegală a unui liceu maghiar în România, iar arhiepiscopul romano-catolic maghiar, Jacubinyi Gyorgy și Zsolt Nemeth incită la manifestații, dorind destabilizarea zonei

Email Imprimare PDF

27_Jacubinyi_Gyorgy_Zsolt_Nemeth
Ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, fost convocat miercuri de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș, care funcționa ilegal, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cererea Republicii Moldova de retragere a trupelor rusești va fi discutată la Adunarea Generală a ONU în luna octombrie

Email Imprimare PDF

20_ministerul_afacerilor_externe
Cererea Republicii Moldova privind includerea pe agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale ONU a unui subiect suplimentar intitulat „Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova" va fi discutată la una dintre ședințele Adunării Generale din luna octombrie curent, anunță Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Festivalul „Două state, o literatură” la a III-a ediție

Email Imprimare PDF

21_festival_doua_state_o_literatura
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România și Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, organizează, în perioada 21-24 septembrie 2017, festivalul „Două state, o literatură", transmite Romaian Global News.

Citeşte mai mult...
   

Românii din Transilvania: vă atragem atenţia că presiunile UDMR, susţinute şi de persoane malefice ale politicii româneşti, sunt un atentat asemănător Diktatului de la Viena, împotriva statului naţional, unitar şi suveran român

Email Imprimare PDF

21_trei_nenorociti_politicieni_ro
Proiectul propus de UDMR este nu numai un atentat asupra Constituţiei României şi asupra limbii române, ci şi asupra convieţuirii armonioase dintre cetăţenii ţării noastre, români şi maghiari, deoarece UDMR-ul vrea cu îndârjire să elimine tot ce este românesc din administraţie şi chiar din cultură şi din viaţa cotidiană, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de 50 de asociații civice românești din Transilvania și adresată conducerii statului român și preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eveniment istoric pentru comunitatea românească din Viena. IPS Serafim va sfinţi piatra de temelie pentru un nou lăcaş de cult

Email Imprimare PDF

22_nou_lacas_de_cult
Duminica aceasta va avea loc un eveniment istoric pentru comunitatea ortodoxă românească din Viena. IPS Părinte Serafim va aşeza piatra de temelie pentru noua biserică românească din capitala Austriei. Pentru a alina dorul de casă al românilor de peste hotare, lăcaşul de cult va fi ridicat după modelul Mănăstirii Voroneţ, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alexandru VAKULOVSKI: Ucraina trebuie să aleagă

Email Imprimare PDF

24_s_ucraina
Spuneam că am observat în ultimii ani cum ucrainenii au început să vorbească în limba lor, unii chiar și atunci când le vorbești în rusă. Paradoxal sau nu, războiul cu Rusia le-a trezit sentimentele naţionale şi limba ucraineană a început să renască din cenuşa în care a fost lăsată după căderea Uniunii Sovietice, scrie Alexandru VAKULOVSKI pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Distrugerea României înainte de Centenar! Plăcuțe bilingve în maghiară și rromani, în București? Dobrogea devine ruso-turco-tătară! PSD și ALDE complici ai UDMR!

Email Imprimare PDF

21_cei_trei_rahati_cu_ochi
Comisia de muncă din Camera Deputaților, condusă de social-democratul Adrian Solomon și în care PSD deține majoritatea, a avizat favorabil, atenție, în regim de urgență, proiectul de lege al UDMR care ar permite extinderea folosirii limbii materne, prin scăderea pragului (de la 20% la 10%) de la care autoritățile locale sunt obligate să asigure acest drept. Unda verde primită de la PSD vine în contextul în care Liviu Dragnea susținea, marți, că „sub nicio formă" nu va accepta scăderea pragului după dorința UDMR, transmite www.digi24.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Palatul românesc din inima Londrei, una dintre atracțiile Festivalului de arhitectură „Open House”

Email Imprimare PDF

22_festival_ahitectura_open_house
La finele acestei săptămâni, în zilele de 16 şi 17 septembrie, somptuosul sediu al Institutului Cultural Român din Londra va fi inclus, alături de alte instituții publice și locuințe private din capitala britanică, în lista clădirilor remarcabile ce pot fi vizitate în cadrul Festivalului de arhitectură „Open House" („Porţi deschise"), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dan Dungaciu: România se află într-un clenci întrucât dacă va fi agresivă cu Ucraina ar putea să pară că face jocul Rusiei. Diplomaţia românească a tolerat toate gesturile agresive ale Kievului

Email Imprimare PDF

25_dan_dungaciu
„Contextul geostrategic este următorul: Ucraina se află într-un război nedeclarat cu Federaţia Rusă. Şi măsurile pe care autorităţile de la Kiev le iau sunt îndreptate împotriva minorităţii ruse care este una destul de numeroasă. Minoritatea românească este o victimă colaterală în acest caz. În al doilea rând, în relaţiile bilaterale Kievul nu este inocent pentru că indiferent de guvernare a lovit în minoritatea românească, făcând distinctie între români şi moldoveni astfel încât minoritatea românească să ocupe locurile cinci şi opt şi nu poziţia a doua în rândul minorităţilor de pe teritoriul ucrainean. Au avut acest proiect de fiecare data şi l-au jucat cu Chişinăul, indiferent de guvernare. Minoritatea românească este o victimă a unui război direct al Kievului faţă de Rusia", a declarat analistul Dan Dungaciu pentru http://www.jurnalistii.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Delegația Parlamentului României la APCE va propune dezbaterea de urgență la Sesiunea APCE a situației îngrijorătoare din Ucraina generate de restrângerea drastică a dreptului la învățământ în limba maternă

Email Imprimare PDF

21_t_corlatean
Președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), senatorul Titus Corlățean, a convocat miercuri, 13 septembrie 2017, o ședință de urgență a delegației române pe tema situației îngrijorătoare generate de adoptarea de către Rada Supremă a Ucrainei a unei noi legi a educației, potrivit căreia este restrâns în mod drastic dreptul la învățământ în limba maternă pentru persoanele aparținând minorităților naționale, inclusiv pentru membrii comunității românești autohtone din Ucraina, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

POETUL OVIDIU OMAGIAT LA BERLIN, LA DOUĂ MILENII DE LA MOARTE

Email Imprimare PDF

22_poetul_ovidiu_omagiat
În cadrul prestigioasei manifestări Internationales Literaturfestival Berlin, Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" din Berlin organizează, în colaborare cu Ambasada României în Germania, colocviul intitulat „Exil și însingurare: Ovidiu – România – Identitate Europeană – Patria cuvântului". Evenimentul este consacrat împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului. Colocviul va avea loc în spațiile de reprezentare ale Ambasadei României, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

FADERE: Guvernul vrea să impoziteze încă o dată în ţară veniturile românilor din diaspora

Email Imprimare PDF

25_daniel_tecu
Românii care intenţionează să plece din ţară pentru mai mult de şase luni de zile vor risca, de la 1 ianuarie 2018, să fie amendaţi dacă nu notifică Fiscul în prealabi. Daniel Țecu, președintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) îi cere prim-ministrului Mihai Tudose anularea amenzilor fiscale pentru românii din diaspora şi a dublei impozitări, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România , Ungaria, Grecia și Bulgaria avertizează Kievul să nu promulge legea care va provoca un adevărat genocid identitar al minorităților din Ucraina

Email Imprimare PDF

21_kievul
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, alături de omologii săi din Bulgaria, Ekaterina Zakharieva, din Grecia, Nikos Kotzias și din Ungaria, Péter Szijjártó, au transmis ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland și Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, o scrisoare comună prin care au exprimat îngrijorarea și profundul regret față de adoptarea recentă de către Rada Supremă a proiectului de Lege a Învățământului din Ucraina, la 5 septembrie 2017, transmite un comunicat de presă al MAE, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La caduta / Căderea. Expoziție de picturăla Accademia di Romania, 13 – 30 septembrie 2017

Email Imprimare PDF

22_pictura_caderea
Miercuri, 13 septembrie 2017, la orele 18.30, la Accademia di Romania va avea loc vernisajul expoziției de pictură La caduta / Căderea, expoziție personală a artistei Nadia Ioan. Evenimentul se bucură de susținerea Institutului Cultural Român, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputat Constantin Codreanu: Lichidarea învățământului românesc din Ucraina nu va trece. Derapajele antidemocratice, asimilaționiste și antiminoritare ale Kievului trebuie curmate

Email Imprimare PDF

26_constantin_c
Am primit cu revoltă și indignare știrea privind adoptarea de către Rada Supremă a Ucrainei a noii legi a educației care, prin articolul său 7, dă startul procesului de lichidare metodică și sistematică a învățământului preșcolar, școlar, liceal, profesional și universitar în limbile popoarelor autohtone și ale minorităților naționale din Ucraina, printre care și limba română, se arată într-un comunicat al Președintelui Comisiei pentru comunitățile românești din afara granițelor Țării, deputat Constantin Codreanu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România a cerut Ucrainei să solicite avizul Comisiei de la Veneția înainte de promulgarea noii Legi a educației

Email Imprimare PDF

21_mae
La data de 13 septembrie 2017, la Kiev, s-a desfășurat cea de-a VI-a sesiune a plenului Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecția persoanelor aparținând minorităților naționale. Delegația română a fost condusă de secretarul de stat Alexandru Victor Micula și a cuprins reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Departamentului pentru Relații Interetnice, Secretariatului de Stat pentru Culte și ai Uniunii Ucrainenilor din România, transmite un comunicat de presă al MAE, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nu uitați ISTORIA! 77 de ani de când sute de români au fost uciși bestial de trupele maghiare ale lui Horthy la Ip și Traznea

Email Imprimare PDF

24_77_ani_de_la_masacrarea_romanilor_de_catre_maghiari
Oficialități locale și județene, veterani de război și reprezentanți ai partidelor politice, alături de un grup restrâns de localnici, au participat sâmbătă la manifestările organizate pentru marcarea a 77 de ani de la masacrul de la Treznea, din 9 septembrie 1940, când 86 de oameni au fost uciși de trupele maghiare horthyste, transmite Romanian Global News citând o știre www.agerpres.ro

Citeşte mai mult...
 

ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA: RECENZIE DE CARTE - SUICIDUL EUROPEI

Email Imprimare PDF

27_suicidul_europei
Auzim si citim deseori expresia – "Europa se sinucide"! Nu e o expresie noua si a fost scrisa, rostita si repetata de mai bine de o suta de ani de catre politicieni, scriitori si dictatori si din perspective filosofice si ideologice diverse. Nu se stie exact cine a conceput fraza ori notiunea, dar ele apar si reapar frecvent in multe din cartile despre Europa care au fost scrise in Secolul XX ori se scriu astazi, se arată într-o analiză a Alianței Familiilor din România, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul liberal Daniel Gheorghea transmis Ministrului de externe al României o interpelare pe tema încercării autorităților de la Kiev de a suprima învățământul în limba maternă

Email Imprimare PDF

22_daniel_gheorghea
Deputatul liberal Daniel Gheorghe îi cere ministrului de externe al României, Teodor Meleșcanu, să ia de urgență o poziție fermă pe marginea noii Legi a Educației adoptate pe 5 septembrie de Rada Supremă de la Kiev, potrivit căreia învățământul se va derula numai în limba ucraineană, ceea ce aduce atingere celor peste 400.000 de români din nordul Bucovinei, Ținutul Herța, Transcarpatia și sudul Basarabiei, transmite InfoPrut, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Participarea pianistului român Florin Răducanu la Festivalul Internațional Jaffa Jazz, Centrul Cultural Mandel, 14 - 16 septembrie 2017

Email Imprimare PDF

24_jaffa_jazz_florin_raducanu
Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, pianistul român de jazz Florin Răducanu va participa în programul muzical al festivalului internațional Jaffa Jazz organizat la Centrul Cultural Mandel în perioada 14 - 16 septembrie 2017, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vavila Popovici –IDEEA – FORȚĂ

Email Imprimare PDF

27_fouille_alfred
„Stropi-mă-vei cu isop și mă vei curăța; spăla-mă-vei, și mai vârtos decât zăpada mă voi albi"(Ps. 50,8).

Ne aflăm într-un punct al istoriei omenirii în care se ivesc multe probleme și nu se întrevăd moduri echitabile de rezolvare a lor. Există o superficialitate cu privire la justă observație, meditație și gândire. Nu mai avem timp pentru a reflecta asupra vieții și problemelor ei, în adâncime. Nu avem timp pentru a filozofa! Aceasta însemnând, în concepția lui Aristotel, în primul rând a căuta să afli dacă merită a te opri asupra problemei ivite și a te dedica contemplației filosofice.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul LucianRomașcanu: “Îmi doresc ca în Ucraina să se poate citi și în românește”

Email Imprimare PDF

22_lucian_romascanu
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a declarat marți, 13 septembrie, la Buzău, că își dorește "ca în Ucraina să se poată citi și să se țină slujbele bisericești în românește", subliniind că "avem puterea să negociem și să obținem acest lucru de la dumnealor", transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
   

Ce le transmite Klaus Iohannis foștilor deținuți politici și victime ale dictaturii din România?

Email Imprimare PDF

28_detinuti_politici_iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 5 septembrie a.c., un mesaj la deschiderea lucrărilor celui de-al XXIV-lea Congres al Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România, organizat la Oradea. Mesajul a fost prezentat de către Constantin Ionescu, Consilier de Stat - Departamentul Securității Naționale - Directorul Oficiului Informații Integrate, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Guvernul României va deschide anul acesta centre de informare al României la Slatina în Ucraina, Bor, Serbia și Corcea, Albania

Email Imprimare PDF

22_ministerul_pentru_romanii_de_pretutindeni
Guvernul a aprobat, ieri, 13 septembrie 2017, deschiderea centrului de informare al României la Slatina/Solotvino (Ucraina), ca parte a demersurilor guvernamentale pentru sprijinirea comunităților românești din afara granițelor țării în promovarea și conservarea identității etnice, culturale și lingvistice, transmite un comunicat al MpRP, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Primul post de televiziune independent din Republica Moldova, care funcționează exclusiv pe bază de donații, 10TV, a împlinit duminică un an de activitate

Email Imprimare PDF

25_10_tv_1_an
„Ne-am aflat în miezul celor mai fierbinți evenimente, de unde am relatat realitate și am transmis informația obiectiv. Un an în care am realizat subiecte cu caracter instoric, cultural, social și politic. Am adus adevărul în fața Dumneavostră. Am muncit cot la cot cu o echipă tânără, ambițioasă și profesionistă. Nu regretăm nimic și avem planuri mari pe viitor", anunță echipa 10TV, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dan Tănasă: Demontarea neadevărurilor susținute de UDMR la Consiliului Europei în privința Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare (III)

Email Imprimare PDF

28_hunor
Cu privire la Raportul asupra problemelor referitoare la angajamentele asumate de România privind protecția și dreptul de a utiliza limba maghiară, prin ratificarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, adoptată la Strasbourg la 5 noiembrie 1992 întocmit de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) prin Serviciul de reprezentare și asistență juridică „Mikó Imre" (raportul UDMR aici) cu ocazia celui de-al doilea Raport periodic depus de România la Secretarul General al Consiliului Europei, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), prin domnul Dan Tanasă în calitate de președinte, face următoarele precizări și completări menite să combată unele neadevăruri și manipulări prezente în raportul UDMR, se arată pe www.dantanasa.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un grup de deputați de la Chișinău inițiază modificarea art. 13 din Constituție: Limba oficială a Republicii Moldova să fie LIMBA ROMÂNĂ!

Email Imprimare PDF

22_lb_ro_r
Deputații Partidului Liberal Democrat din Moldova propun modificarea articolului 13 din Constituție prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine" cu sintagma „limba română", transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Limba română, în prim plan la Istanbul

Email Imprimare PDF

25_limba_ro_prim_plan_istambul
Adulți sau copii, cu toții sunt nerăbdători să înceapă cursurile de limbă, cultură și civilizație românească, din semestrul al -II-lea, anul 2017. Din 25 septembrie și până pe 8 decembrie se va vorbi limba lui Eminescu la sediul Institutului Cultural "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alexandru Vakulovski:Basarabia e România pe 6000 de voci la Iași

Email Imprimare PDF

29_iasi_6000_voci_basarabia_e_romania
Unul dintre reproșurile constante ale basarabenilor către românii de peste Prut este că nu i-ar interesa Basarabia, că li-e indiferent dacă va avea lor reunirea şi în general tot ce se întâmplă la noi. Dar, cum spune un coleg din redacţie: nu-i chiar aşa, scrieAlexandru Vakulovski în www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Traian Băsescu: Putin are doi jucători principali în Republica Moldova. Primul este Igor Dodon și a doua este Maia Sandu

Email Imprimare PDF

22_dodon_maia_sandu
Fostul președinte al României a reacționat extrem de nervos, după ce lidera PAS, Maia Sandu, a declarat în cadrul Congresului formațiunii că chiar dacă în PAS sunt și unioniști, ea personal și întreg partidul sunt împotriva unirii cu România. Mai mult, Maia Sandu a dorit să concretizeze că unirea cu România este chiar imposibilă, iar acum 100 de ani, Marea Unire a fost realizată contrar voinței moldovenilor, fiind o unire defapt impusă, scrie https://presaindependenta.wordpress.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eveniment IEH: Conferința “Cultură, spiritualitate și identitate româneasă”

Email Imprimare PDF

26_ev_conf_ieh_cernauti
La Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți a avut loc în organizarea Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni din cadrul Ministerului pentru Românii de pretutindeni, conferința "Cultură, spiritualitate și identitate româneasă", care s-a axat pe teme, ce țin de păstrarea limbii și identității românești în comunitățile istorice, statutul, rolul și funcțiile limbii române în Ucraina, legislație și practici, rolul și vocația tinerilor în promovarea culturii în societate, credință, în condiții de deznaționalizare și asimilare, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Implicarea Rusiei şi narcisismul lui Viktor Orban scot Bucureştiul de pe hartă. Analiză de Dan Dungaciu şi de Petrişor Peiu în Adevărul

Email Imprimare PDF

29_orban_putin
Ce îi lipseşte politicii româneşti faţă de Ungaria ca să devină şi mai ineficientă? În ultima vreme, din ce în ce mai puţine lucruri. Iar după lipsa de reacţie la ultima vizită a lui Vladimir Putin la Budapesta din 28 august 2017, aproape nimic, se arată în analiza lui Dan Dungaciu și Petrișor Peiu de pe http://adevarul.ro, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Anatol Şalaru: „Reunirea Basarabiei cu România va aduce linişte şi bunăstare”

Email Imprimare PDF

22_anatol_salaru
R.Moldova va sta sub semnul geopoliticii, al incertitudinii geostrategice şi în bătaia vânturilor ruse, dacă nu se va reuni cu România, susţine Anatol Şalaru, liderul PUN, transmite EpochTimes, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 
Mai multe articole..

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

Parteneri din Basarabia

NewsletterFacebook

RSS Syndicator

Banner


Acest website folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Pentru a afla mai multe despre cum puteti controla sau sterge cookie-urile cititi politica de utilizare Cookie-uri.

Continuarea navigării implică acceptarea lor.