Trupele ruse de ocupație staționate ilegal în stânga Nistrului au desfășurat pe 14 septembrie, noi aplicații militare. De această dată lunetiștii din cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) s-au antrenat pentru a-și dezvolta capacitățile tactice, anunță serviciul de presă al Districtului militar Vest din cadrul Ministerului de Apărare al Federației Ruse, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.
La etapa de pregătire, o atenție aparte a fost acordată pregătirii psihologice a lunetiștilor. De asemenea, aceștia s-au antrenat asupra dezvoltării atenției și memoriei vizuale. În acest scop militarii au fost instruiți de psihologi în cadrul unor traininguri.
Lunetiștii au exersat asupra utilizării armelor de ultimă-generație, precum și a sincronizării maxime în timpul tragerii și a vitezei în doborâre a câtorva ținte.
Amintim că Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) a anunțat că cererea Republicii Moldova privind includerea pe agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale ONU a unui subiect suplimentar intitulat „Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova" este inclusă în lista punctelor suplimentare propuse spre înscriere în agenda Adunării Generale.
La 22 august R. Moldova a cerut ONU să includă retragerea trupelor ruse de ocupație(GOTR) din regiunea transnistreană pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale, care se va desfășura pe 12 septembrie.
Cererea a fost făcută prin intermediul unei scrisori semnate de către reprezentantul Parlamentului Moldovei la ONU, Victor Moraru, care susține că prezența trupelor ruse (GOTR) „reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale".
„Guvernul Republicii Moldova, în conformitate cu articolul 11 din Carta Națiunilor Unite, cere ca subiectul retragerii complete a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova să fie inclus pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU", se arată în demers.
Rusia a declarat - prin reprezentantul său la ONU, Vasili Nebeznea - că cererea Republicii Moldova de a include problema retragerii trupelor ruse de ocupaţie din reginea transnistreană pe agenda celei de-a 72-a Adunări Generale a organizaţiei nu va conduce la un proces paşnic de reintegrare, ca în cazul formatului „5+2".
Totodată, amintim că Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis o hotărâre prin care califică orice unități militare străine de pe teritoriul R.Moldova, drept trupe de ocupație.
< Anterior | Următor > |
---|