Warning: getimagesize(images/stories/2017/10/12_rumanische_kulturtage.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/fundatia/web/rgnpress.ro/public_html/rgn_17/plugins/content/imageresize.php on line 37

Warning: exec() has been disabled for security reasons in /home/fundatia/web/rgnpress.ro/public_html/rgn_17/plugins/content/imageresize.php on line 56

Festivalul Filmului Românesc la München. Maraton de filme româneşti în capitala Bavariei

Email Imprimare PDF


Timp de aproape o lună, în capitala Bavariei, vor rula filme româneşti, în cadrul unuia dintre evenimentele culturale cele mai importante organizate în afara graniţelor României. Este vorba de Festivalul Filmului Românesc la München, eveniment ajuns în acest an la cea de-a 11-a ediţie, un adevărat maraton cinematografic organizat în cadrul Zilelor Culturii Române la München (7-25 noiembrie a.c.), transmite Gazeta Românească, preluat de Romanian Global News.

Filmele vor fi prezentate în frumoasă sală de cinema din incinta Filmmmuseum München (St. Jakobs-Platz 1), iar spectatorii se vor putea întâlni chiar cu o parte dintre regizorii producţiilor cinematografice, Dan Chișu, Iulia Rugină, Markus Mörth şi Anca Miruna Lăzărescu.

„Cultura este cea mai frumoasă punte între două ţări ", este mesajul transmis de Brigitte Drodtloff, preşedinta organizaţiei Ge-fo-rum München (Asociaţia de promovare a culturii şi a tradiţiilor române), cea care de ani şi ani de zile este implicată trup şi suflet în organizarea acestui important eveniment cultural.

Alături de asociaţia „Ge-Fo-Rum ", în organizarea Zilelor Culturii Romane la München, ediţia 2017 (a 16-a), sunt implicate şi Societatea culturală româno-germană „Apoziţia ", Filmmuseum München şi Städtische Sing-und Musikschule München, manifestările fiind organizate sub patronajul Consulatului General al României la München.

Festivitatea de deschidere a Zilelor Culturii Romane la München va avea loc marţi, 7 noiembrie, începând cu ora 18.00, în Galeria Consulatului General al României, în prezenţa consulului general Iulia-Ramona Chiriac, dar şi a Ministrului afacerilor europene şi relaţiilor regionale în Bavaria din partea Cancelariei de stat a Bavariei, dr. Beate Mark. Cu acest prilej se va organiza o recepţie festivă, precedată de vernisajul expoziţiei „Dezrădăcinat-înrădăcinat "a pictorului Radu-Anton Maier, de un concert cu piese din repertoriul român şi german, interpretate de Petra Varlan-Hein (vioară) şi Oliver Vârlan (bass), în colaborare cu Şcoala de muzică Städtische Sing-und Musikschule München, şi de prezentare a unui proiect internaţional de scurtmetraje, iniţiat de Goethe-Institut, „Vitrina generaţiei nepoţilor ", în care vor fi vizionate filmuleţe de câteva minute fiecare cu poveştile de viaţă a patru tineri, din diferite regiuni ale României care, după diferite stagii în Germania şi în străinătate, au ales să se întoarcă în ţara lor natală şi să îşi construiască aici o carieră.

Dan Chişu vine la München la deschiderea Festivalului de Film Românesc. „Aniversarea "(2017) – ultimul film în care a jucat Mircea Albulescu

Joi, 9 noiembrie, începând cu ora 19.00, este programată deschiderea oficială a Festivalului Filmului Românesc, invitatul special fiind cunoscutul actor, regizor şi producător Dan Chişu, publicul putând să urmărească şi recenta producţie a acestuia „Aniversarea "(2017), ultimul film în care a jucat marele actor român Mircea Albulescu.

Lungmetrajul spune povestea celei de-a 94-a aniversări a lui „Radu Maligan ", jucat de Mircea Albulescu. Personajul principal împlineşte 94 de ani, iar rudele, prietenii de familie se adună în casa nonagenarului să-l felicite cu ocazia aniversării frumoasei vârste. „Radu Maligan ", personaj important în perioada de dinainte de '89 ar avea multe de confesat, mai ales din perioada comunismului, iar la un moment apare o controversă între o parte dintre invitaţi, care vor ca bătrânul să se spovedească unui preot, şi cealaltă parte care nu e de acord.

Înaintea filmului artistic, va rula şi un film de scurt metraj „Scris/Nescris "(producţie 2017), în regia lui Adrian Silișteanu, film care a câştigat deja numeroase premii la festivaluri de film internaţionale. Acţiunea filmului are în prim-plan o familie de romi, a căror fata minoră aduce pe lume un copil, iar de aici o grămadă de probleme birocratice.

Intrarea pentru vizionarea celor două producţii este de numai 5 euro.

„Fixeur ", filmul propus de România pentru Oscar

Pe 10 noiembrie, vizionările vor începe la 18.30, în aceeaşi sală din incinta Filmmusseum din München.

Vor fi prezentate publicului trei producţii, pentru primele două intrarea fiind de 5 euro, iar pentru cea de-a treia, de 4 euro.

În prima parte, de la ora 18.30, va rula filmul de scurt metraj „Artă "(producţie 2014, regizor Adrian Sitaru), care prezintă povestea unei fete de 13 ani, invitată să joace un rol într-un film despre care nu ştie nimic, urmat de filmul artistic „Fixeur "(producţie 2016, în regia aceluiaşi Adrian Sitaru), în care personajul principal „Radu "este un jurnalist la început de cariera care lucrează pentru o echipă televiziune franceză, venită în România să realizeze un reportaj despre o faţă de 14 ani, forţată să se prostitueze în Paris, trimisă de poliţie înapoi în ţara ei şi luată în custodie de nişte măicuţe.

În urmă cu câteva săptămâni, Centrul Naţional al Cinematografiei a anunţat că lungmetrajul „Fixeur "este propunerea Romanei pentru trofeul Oscar acordat celui mai bun film într-o limbă străină.

De la ora 21.00, va fi prezentat publicului filmul artistic „Inimi Cicatrizate "(producţie 2016, în regia lui Radu Jude).

„6,9 pe scara Richter "al lui Nae Caranfil şi „Bacalaureat ", în regia lui Cristian Mungiu

Sâmbăta 11 noiembrie, de la ora 18.30, va fi prezentat filmul artistic „6,9 pe scara Richter "(producție 2016, Nae Caranfil).

O comedie în regia lui Nae Caranfil, care spune povestea unui tânăr actor ce trebuie să se împartă între un rol complicat, o nevastă geloasă până la depresie, o locuinţă într-un bloc cu „bulina roşie "şi obsesia cutremurului, şi un tată care apare intempestiv, după o perioadă mare de absentă din viaţa fiului său. Intrarea: 4 euro.

În aceeaşi seară, vor rula începând cu ora 21.00, alte două producţii: filmul de scurt metraj „Farul"(2017, regia Ionuţ Gaza) şi filmul artistic „Bacalaureat" (2016, regia Cristian Mungiu). Primul prezintă un pariu între Dumnezeu şi Diavol că mai există oameni oneşti pe Pământ, pariu ce urmează să se adjudece în urma unui banal control în trafic, când un bărbat care se grăbea să-şi vadă fiica înainte ca aceasta să plece din ţară, e tras pe dreapta de poliţie.

Lungmetrajul „Bacalaureat ", o are drept personaj principal pe „Eliza "care trebuie să ia note mari, pentru a primi o bursă la o universitate din Anglia. Cu o zi înainte de ziua primului examen, un accident grav complica din ce în ce mai rău lucrurile. Preţul unui bilet: 5 euro.

Cinci filme româneşti într-o singură seară. De la „Breaking News "(2017) cu Andi Vasluianu la „Directorul nostru "(1955) cu Birlic

Scurt metrajul „Să mori de dragoste rănită" (2014, regia: Iulia Rugina) un omagiu adus marii cântăreţe Angela Similea, deschide de la 17.30 seria filmelor care vor rula duminică, 12 noiembrie.

Filmul artistic „Breaking News" (2017), tot în regia Iuliei Rugină, îl are drept protagonist pe „Alex" (interepretat de Andi Vasluianu), un redactor de televiziune care pleacă la Marea Neagră pentru a realiza un reportaj despre un coleg care a murit în timpul unor filmări.

Regizoarea Iulia Rugina va fi de altfel prezenta în acea seară la Festivalul de film românesc de la München, urmând să primească „Premiul de onoare "al festivalului.

De la ora 21.00, vor urma alte două scurt metraje, „Excursie "(2014, regia Adrian Sitaru) şi „Mă cheamă Costin" (2016, regia Radu Potcoavă), seara urmând să fie încheiată cu vizionarea filmului satiric românesc „Directorul nostru" (producţie 1955, regizor Jean Georgescu), film care a produs un imens scandal la vremea respectivă, din distribuţia să făcând parte nume mari ale scenei româneşti, printre care Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu-Birlic, Mișu Fotino, Puiu Călinescu, Iurie Darie, Radu Beligan (narator). Pentru prima parte a serii, preţul unui bilet este de 5 euro (până la ora 21.00), pentru cea de-a doua de 4 euro.

Invitat special al ultimei seri a festivalului: regizorul Anca Miruna Lăzărescu, care a emigrat la 11 ani din România şi a studiat cinematografie la München

În programul celei de-a două săptămâni a festivalului vor rula următoarele producţii:

- marţi, 14 noiembrie, de la ora 21:00, documentarul „Varza, cartofi şi alţi demoni" sau tragi-comedia satului românesc, o producţie 2017, regia Şerban Georgescu, durata 64 de minute;

- miercuri, 15 noiembrie, tot de la ora 21.00, documentarul „Planeta Petrila" (2017, regia Andrei Dăscălescu), 80 de minune, care urmăreşte povestea unui fost miner din Petrila, artist şi activist, care luptă să salveze clădirile unei mine de cărbuni închise şi să le transforme în locuri dedicate culturii şi istoriei;

- vineri, 17 noiembrie, ora 18.30, filmul artistic „Geschwister" (Sora şi frate), producţie 2017, în regia lui Markus Mörth, care spune drama unor emigranţi „Bebe" (19 ani) şi „Mihail" (16 ani), care trebuie să părăsească Moldova şi să plece spre Germania;

- sâmbătă, 18 noiembrie, de la 18.30, spectatorii prezenţi vor putea viziona în frumoasă sală de film producţia artistică "Ana, mon amour" (2017, regia Călin Peter Niezer), o coproducţie româno-germană-franceză, care prezintă, explica producătorii, "analiza unei poveşti de dragoste, o incursiune atipică ce surprinde cele mai tensionate şi delicate momente din evoluţia unui cuplu ";

- duminică, 19 noiembrie, de la ora 17.30, în ultima seară a Festivalului Filmului Românesc la München, sunt programate două producţii, ambele în regia Ancăi Mirunei Lăzărescu: scurtmetrajul „Apele tac" (2011) şi filmul artistic „La drum cu tata" (2016). Primul este cel mai premiat film scurt românesc, adunat peste 75 de trofee naţionale şi internaţionale, iar cel de-al doilea este tragicomedia unei familii pornite într-o călătorie în Germania anului '68, a doi fraţi care pleacă cu tata lor bolnav în Occident, pentru că acesta să fie operat la Dresda. Cele două producţii vor rula în prezenţa regizoarei Anca Miruna Lăzărescu, care la 11 ani a emigrat din România, împreună cu familia sa, şi a studiat cinematografie şi televiziune, în München.

Pentru serile de marţi, miercuri şi vineri, preţul unei bilet va fi de 4 euro, iar cei care doresc să vizioneze filmele de sâmbătă şi duminică, intrarea va fi de 5 euro.

Organizatorii anunţă că rezervarea de bilete trebuie făcută din timp (la numărul de telefon 08923396450), pentru că locurile sunt limitate, iar prezenţa la acest festival se anunţă deja numeroasă.

Manifestările prilejuite de Zilele Culturii Române la München vor continua vineri şi sâmbăta, 24, respectiv 25 noiembrie.

Vineri seara, de la 18.30, de data aceasta în Galeria Consulatului General al României la München va avea loc conferinţă: „Lucian Blaga – Actualitate: Un filozof însemnat roman ", susţinută de renumitul traducător al lucrărilor filozofice ale lui Blaga, Rainer Schubert.

Sâmbătă, de la ora 17.00, la Kulturzentrum Gasteig, Sala Carl-Amery (Rosenheimer Str. 5) va avea loc închiderea ediţiei din acest an a Zilelor Culturii Române, pe scenă urmând să se întâlnească personalităţi importante din domeniul istoriei şi culturii româno-germane. Brigitte Ddrodtloff, preşedinta Ge-Fo-Rum va prezenta o scurtă introducere despre istoria de sute de ani a prieteniei între cele două naţiuni, moment urmat de un program artistic cu violonistul Andrei Ciobanu, absolvent al Hochschule für Musik und Theater München, şi, la final, o recepţie festivă.

Sergiu RUSU/München

 


Acest website folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Pentru a afla mai multe despre cum puteti controla sau sterge cookie-urile cititi politica de utilizare Cookie-uri.

Continuarea navigării implică acceptarea lor.