Hristos s-a înălțat! Praznicul Înălţării Domnului nostru Iisus Hristos și Ziua Eroilor Neamului!

Email Imprimare PDF

15_inaltarea_domnului
În fiecare an, la 40 de zile de Sfânta Învierea, Biserica Ortodoxă sărbatoreşte praznicul Înălţării Domnului nostru Iisus Hristos. Cea mai veche menţiune despre această sărbătoare o găsim la Eusebiu de Cezareea, în lucrarea ,,Despre sărbătoarea Paştilor", scrisă în anul 332. În această operă se menţionează că Înălţarea Domnului era sărbătorită în Orient, în secolul IV, odată cu Rusaliile. Începând cu secolul V sărbătoarea Înălţării s-a despărţit cea a Pogorârii Sfântului Duh. Sfântul Roman Melodul, în secolul VI, compune Condacul şi Troparul Înălţării, iar imnografii din secolele următoare: Sfântul Ioan Damaschin şi Sfântul Iosif Imnograful, compun canoanele din slujba Înălţării.

Citeşte mai mult...
 
Booking.com

Comisia pentru românii de pretutindeni din Senatul României: Românilor din Transcarpatia ar putea să li se recunoască dreptul la redobândirea cetățeniei române

Email Imprimare PDF

15_comisia_romanii_de_pretutindeni_senat
„Soluția este să aducem modificări la legea cetățeniei", este concluzia formulată de senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, în urma discuțiilor care au avut loc marți, 23 mai la comisie, pe tema situaţiei românilor din partea dreaptă a Tisei – Maramureşul istoric, Transcarpatia (Ucraina), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proiect IEH pentru lectorii care predau limba română în Timoc

Email Imprimare PDF

15_proiect_ieh_lb_ro_timoc
Lectorii care predau limbă, cultură și civilizație românească în Timocul sârbesc au participat în perioada 23-24 mai 2017, la Drobeta Turnu Severin, la cursuri de perfecționare organizate de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni. Atelierele au fost susținute de profesori-formatori specializați în metodica, psihopedagogia şi didactica predării de la Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți și au fost organizate în parteneriat cu Protopopiatul Daciei Ripensis din Timoc și Asociația pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia "Ariadnae Filum", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dezvelirea bustului domnitorului Alexandru-Ioan Cuza, în Basarabia

Email Imprimare PDF

15_alexandru_ioan_cuza
În data de 28 mai 2017, la ora 11.00, în localitatea Alexandru-Ioan Cuza din raionul Cahul, Republica Moldova va avea loc dezvelirea bustului domnitorului român al cărui nume îl poartă localitatea, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proiect ICR: Ziua românilor de pretutindeni va fi sărbătorită în nordul Bucovinei

Email Imprimare PDF

15_radacini_ioan_bocsa
Ziua românilor de pretutindeni va fi sărbătorită în nordul Bucovinei prin concerte deosebite, cu intrare liberă, marca maestrului Ioan Bocsa (Ioan Bocșa) și Alina Lucia Stan, ce conduc Ansamblul Icoane din Transilvania, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Veaceslav Șaramet, numit secretar de stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

15_veaceslav_saramet
Veaceslav Șaramet a fost numit marți, 23 mai, în funcția de secretar de stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, printr-o decizie a premierului Sorin Grindeanu, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Constantin Codreanu: „Ministerul Justiției are răgaz până la sfârșitul lunii mai. Dacă nu se schimbă nimic, îl chemăm la dialog prin portavoci”

Email Imprimare PDF

15_codreanu_c_min_justitiei
Joi, 24 mai 2017, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu a susținut o conferință de presă în care a solicitat ministrului Justiției să soluționeze cu celeritate situația dramatică ce afectează zeci de mii de cetățeni români ajunși „non-cetățeni", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Angel Tîlvăr: traficul de persoane, continuă, din nefericire, să facă victime, atât în ţară, cât şi în comunităţile româneşti de peste hotare

Email Imprimare PDF

15_deputatul_angel_talvar
Traficul de persoane este unul dintre cele mai grave flageluri ale epocii moderne, o încălcare a drepturilor omului cu efecte dramatice în viata victimelor şi un fenomen social care distruge nu doar persoane, ci şi familii sau comunităţi întregi. Sclavia modernă face, an de an, zeci de milioane de victime în întreaga lume. Din păcate, acest fenomen extrem de grav afectează şi cetăţeni români, care cad pradă reţetelor de trafic de persoane sau unor indivizi lipsiţi de scrupule, deseori violenţi, transmite Romanian Global News citând un comunicat de presă al de deputatului Angel Tîlvăr.

Citeşte mai mult...
 

Simpozion cu tema „Chipuri de mărturisitori în temnițele comuniste”

Email Imprimare PDF

15_temnita
În perioada 27-28 mai 2017 la Oslo va avea loc un simpozion cu tema Chipuri de mărturisitori în temnițele comuniste. Lucrările se vor desfăşura în Sala Bisericii parohiale româneşti din capitala Norvegiei, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Număr record de absolvenți ai cursurilor de limbă română pentru străini de la ICR Istanbul

Email Imprimare PDF

15_icr_istambul_cursuri_lb_ro
Datorită numărului record de cursanți înscriși în semestrul 27 februarie – 13 mai 2017 (apx. 80 de persoane), ICR Istanbul a organizat două ceremonii de absolvire a cursurilor de limbă română pentru străini. Sâmbătă, 13 mai 2017, peste cincizeci de cursanți, dintre care unsprezece copii, au primit diplomele de absolvire a celui de-al doilea semestru de cursuri de limbă română organizate de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ziua Românilor din Chitighaz, Ungaria, sărbătorită pe 27 mai

Email Imprimare PDF

15_ziua_romanilor_din_chitighaz_ungaria
Autoguvernarea Românească din organizează în ziua de sâmbătă, 27 mai, o zi dedicată naţionalităţii române din localitate, scrie Foaia Românească preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alianța Familiilor din România: CRESTINISMUL LA ROMANI IN CIFRE: VESTI BUNE SI VESTI NU PREA BUNE

Email Imprimare PDF

15_alianta_familiilor_din_romania
Ne ocupam de un subiect mai delicat astazi care are de a face cu devotamentul romanilor fata de crestinism si valorile lui. Scriem mult despre altii si atragem atentia asupra scaderilor altor tari. Periodic mentionam sondaje de opinie care reflecta declinul drastic al crestinismului in Marea Britanie (unde tot la 26 de persoane care se lasa de crestinism doar o persoana se converteste); ascensiunea uluitoare a ateismului in Norvegia (unde crestinismul e minoritar iar ateismul majoritar); indiferenta germanilor fata de religie; inchiderea bisericilor in Olanda pentru ca olandezii au incetat sa mearga la biserica; ori analfabetismul biblic al americanilor se arată într-o analiză a Alianței familiiilor din România preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

EXPOZIȚIA “SEEDS (PLANTED BY OTHER WOMEN INSIDE MY HEAD)” LA GALERIA ICR BERLIN

Email Imprimare PDF

15_expozitia_seeds
La galeria de artă a Institutului Cultural Român din Berlin va avea loc vineri, 26 mai, vernisajul expoziției „SEEDS (Planted By Other Women Inside My Head)", a artistei Larisa Crunţeanu. Expoziția este un experiment artistic-curatorial rezultat din cercetarea de doctorat a Larisei Crunțeanu despre metode și practici în colaborarea artistică, în cadrul Universității Naționale de Arte din București şi este formată din lucrări realizate ca răspuns la conversații și experiențe personale sau de lucru în care autoarea s-a aflat de-a lungul timpului alături de artistele Xandra Popescu, Alina Popa, Sonja Hornung și Karolina Bielawska.

Citeşte mai mult...
 

Posturile rusești retransmise pe teritoriul R.Moldova prezintă informații manipulatorii, instigă la ură și la război

Email Imprimare PDF

17_asociatia_presei_independente
Posturile rusești de televiziune retransmise pe teritoriul Republicii Moldova prezintă informații manipulatotii și propagandistice, instigă la ură și la război prin mesaje agresive, arată cel de-al doilea raport de monitorizare realizat de Asociația Presei independente, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Radio România Constanța implicat în războiul informațional împotriva salbei de comunități istorice din jurul României?

Email Imprimare PDF

17_radio_romania_constanta
Radio România Constanța binevoiește să ne transmită pe 23 mai 2017 cum că aromânii, ramura sudică a poporului român, sunt națiune aparte, astăzi, la 112 ani de la recunoașterea lor ca români de către Imperiul Otoman, scrie Alexandra Caragiu pentru Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Constantin Codreanu: "Ajutorul acordat Chișinăului trebuie condiționat de protejarea și cinstirea mormintelor românești de război de la răsărit de Prut"

Email Imprimare PDF

17_codreanu_c
Declarația politică a președintelui Comisiei pentru românii din Afara Granițelor Țării din Camera Deputaților, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 
 

PS Macarie continuă demersurile pentru restabilirea situației familiale în care se află Camelia-Mihaela Smicală și copiii ei răpiți de statul finlandez

Email Imprimare PDF

17_macarie_al_europei_de_nord
Episcopul Macarie al Europei de Nord a continuat marți, 23 mai 2017, în Tampere, Finlanda, demersurile de ajutorare a Cameliei-Mihaela Smicală și a copiilor acesteia, informează site-ul oficial al Eparhiei, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Cernăuţi va avea loc sesiunea ştiinţifică „Documenta Bucovinae Historica”

Email Imprimare PDF

17_centrul_cultural_roman_eudoxiu_hurmuzachi
La 27 mai 2017, începând cu orele 15.00 în incinta sălii „București" a Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" (str. Kobyleanska, 9) se va desfășura o sesiune științifică deosebit de interesantă, întitulată „Documenta Bucovinae Historica", transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii prezenți la cea de-a 30-a ediție a Salonului Internaţional de Carte de la Torino

Email Imprimare PDF

17_salonul_international_de_carte_torino_a_30_a_editie
În perioada 18–22 mai 2017 aavut loc cea de-a 30-a ediție a Salonului Internaţional de Carte de la Torino. Tema ediției din acest an este Oltre il confine/Dincolo de graniță. Pentru al nouălea an consecutiv, Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și prin Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneția, a organizat participarea țării noastre la cea mai importantă manifestare de profil din Italia cu un stand național intitulat I nostri autori „oltre" la Romania – Autorii noștri„din afara" României, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Conferință științifică „Strategii XXI - România în noul context de securitate internațional”

Email Imprimare PDF

17_strategii_xxi
Colegiul National de Apărare din Universitatea Națională de Apărare „Carol I" organizează a doua ediție a Conferinței științifice internaționale „România în noul context de securitate internațional", marți 30 mai 2017, începând cu ora 09.00, la sediul instituției, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

PS Siluan a efectuat o vizită pastorală în mijlocul comunității românești din Brescia

Email Imprimare PDF

17_ps_siluan_brescia
Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, a fost prezent weekend-ul acesta în mijlocul comunităţii româneşti din Brescia, informează site-ul oficial al Eparhiei, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alexandra Tudose: Sistemul de educatie românesc şi aripile mele găurite

Email Imprimare PDF

17_alexandra_tudose
Te-a ajutat sistemul de învăţământ românesc în dezvoltarea ta personală? A avut un impact pozitiv?

Fac parte din generaţia anilor '80 şi am prins exact perioada de tranziţie dinspre sistemul comunist înspre acel sistem aşa-zis democrat. Haos şi nebunie, dar în mare parte pot spune că în proporţie de 70 % am prins în continuare conceptele educaţionale clasice, din comunism.

Citeşte mai mult...
 

Forumului „Oportunități de Investiții în România” la Bilbao

Email Imprimare PDF

17_oportunitati_de_investitii_in_romania
Ambasada României în Regatul Spaniei și Consulatul General al României la Bilbao, alături de Camera de Comerț Bilbao, organizează a doua ediție a Forumului „Oportunități de Investiții în România".

Citeşte mai mult...
 

ZIUA EROILOR LA CIMITIRUL MILITAR DIN PROSECCO COMEMORATĂ DE PROTOPOPIATUL ROMÂNESC

Email Imprimare PDF

17_episcop_siluan_triveneto
Cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Siluan, preoții și credincioșii din parohiile protopopiatului românesc Triveneto 1 s-au adunat ca în fiecare an, în prima duminică înainte de sărbătoarea Înălțării Domnului, la unul din cimitirele militare din zona protopopiatului, transmite Părintele protopop AVRAM MATEI, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ziua familiei tradiționale și FESTIVALULUI PORTULUI POPULAR ROMÂNESC în Sicilia

Email Imprimare PDF

17_festivalul_portului_popular_romanesc_sicilia
Ocrotitorii familiei, sfinții împărați Constantin și mama sa Elena, au unit la românii din Sicilia, două importante manifestări: Ziua familiei tradiționale și FESTIVALULUI PORTULUI POPULAR ROMÂNESC, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Accademia di Romania organizează SPAZI APERTI 2017

Email Imprimare PDF

17_spazi_aperti_2017
Accademia di Romania la Roma organizează evenimentul SPAZI APERTI 2017 (9-16 iunie a.c.) organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român din București, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O nouă traducere în limba germană din opera lui Lucian Blaga se lansează la Viena

Email Imprimare PDF

17_experimentul_si_spiritul_matematic
Experimentul şi spiritul matematic

La sediul Institutului Cultural Român de la Viena are loc în data de 29 mai, de la ora 18.30, lansarea traducerii în limba germană a volumului Experimentul şi spiritul matematic / Das Experiment und der mathematische Geist în traducerea prof. dr. Rainer Schubert, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

MAE face precizări de presa privind actul terorist din Manchester

Email Imprimare PDF

18_atentat_manchester
Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord are în atenție incidentul produs în seara de 22 mai 2017 în localitatea Manchester. Misiunea diplomatică română a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale în vederea obținerii unor informații privind circumstanțele producerii incidentului, precum şi date cu privire la naționalitatea victimelor, transmite Romanian Global News citând un comunicat al MAE.

Citeşte mai mult...
 

Dosarele pentru redobândirea cetăţeniei române se efectuează, pe teritoriul României, doar în baza programărilor online

Email Imprimare PDF

18_pasaport
De luni, 22 mai, depunerea dosarelor pentru obținerea cetăţeniei române, la toate birourile teritoriale din România, se efectuează doar în baza programărilor online, pe site-ul www.cetatenie.just.ro, transmite Autoritatea Națională pentru Cetăţenie de la București, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Constantin Codreanu: „Rușii-lipoveni din România au drepturi la care cei 700 000 de români din Rusia nici nu pot visa. Propaganda Kremlinului nu are trecere în România”

Email Imprimare PDF

18_codreanu
Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a luat atitudine față de declarațiile inacceptabile ale deputatului lipovean,  din Parlamentul Romaniei, Miron Ignat din 18 mai 2017, transmite un comunicat de presă al deputatului, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi în Finlanda, pentru a o încuraja pe Camelia-Mihaela Smicală, căreia statul finlandez i-a răpit copiii

Email Imprimare PDF

18_macarie_smicala_finlanda
Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a mers, luni, 22 mai 2017, în Tampere, Finlanda, pentru a o întări sufletește pe Camelia-Mihaela Smicală, mama româncă ai cărei copii au fost luați de Protecția Copilului, autoritate a statului finlandez, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Moment de sărbătoare pentru comunitatea românească din Odesa! Spectacol de gală organizat de ICR pe scena Filarmonicii Regionale din Odesa

Email Imprimare PDF

18_spectacol_de_gala_odessa_icr
Prima reprezentatie din cadrul turneului memorial Gavriil Musicescu sustinut de corala "Armonia" in Odesa și Sudul Basarabiei, s-a incheiat cu succes in seara de 22 mai. Scena Filarmonicii Regionale din Odesa a fost martora unui moment important pentru comunitatea românească din Odesa, dar și pentru restul publicului spectator din orașul de pe malul Mării Negre, transmite corespondentul Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Teodor Meleșcanu a exprimat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, la Summit-ul Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră

Email Imprimare PDF

18_summitul_organizatiei_cooperarii_economice
Ministrul afacerilor externe al României, Teodor Meleșcanu, a condus delegația României la Summit-ul aniversar al Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră, care s-a desfășurat la Istanbul, la 22 mai 2017. Reuniunea la nivel înalt - organizată de Turcia, Președinție-în-Exercițiu a OCEMN şi, totodată, inițiatoarea cooperării în acest format - a marcat 25 de ani de la adoptarea Declarației de la Bosfor, în cadrul primei reuniuni a Cooperării Economice a Mării Negre (CEMN), care ulterior, în 1999, a devenit Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Întrevederea Viceprim-ministrului Gheorghe BĂLAN cu reprezentantul special al Federaţiei Ruse în conflictul transnistrean, E.S. Serghei Gubarev

Email Imprimare PDF

18_viceprim_ministrul_gheorghe_balan
Viceprim-ministrul guvernului de la Chișinău, Gheorghe Bălan a avut luni, 22 mai, o întrevedere cu reprezentantul special al Federaţiei Ruse în conflictul transnistrean, E.S. Serghei Gubarev, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: “Scopul adevărat al vizitei lui Plahotniuc în SUA”

Email Imprimare PDF

25_nicolae_negru
Evadat la Moscova, Renato Usatîi, liderul fugar al „Partidului Nostru", primar, prin Skype, al municipiului Bălți, l-a acuzat pe Dodon de trădare, după ce ultimul a sărit în ajutorul lui Plahotniuc, introducând în Parlament proiectul sistemului electoral mixt, în locul celui proporțional. Tot atunci, Dumitru Ciubașenco, vicepreședintele PN, și-a cerut scuze de la alegători pentru faptul că i-a îndemnat să-l voteze pe Dodon în turul doi al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2016, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proiecte IEH: Ziua Românilor de pretutindeni, sărbătorită în Salamanca-Spania, Cernăuți– Ucraina, Tel Aviv- Israel și Drobeta Turnu Severin

Email Imprimare PDF

18_28_mai_ziua_romanilor_de_pretutindeni
Manifestări dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni sunt organizate anul acesta de către Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni la Drobeta Turnu Severin, Cernăuți– Ucraina, Salamanca – Spania și Tel Aviv- Israel, transmite un comunicat de presă al IEH, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Valentin Naumescu: După alegerile germane, începe reforma UE. Riscuri și oportunități pentru România. Să grăbim anunțarea datei pentru trecerea la Euro!

Email Imprimare PDF

18_valentin_naumescu
După primăvara electorală cu Happy End din Europa, Berlinul și Parisul au convenit recent, practic a doua zi după instalarea noului președinte francez, că se va deschide curând o fereastră de oportunitate strategică pentru reforma structurală a Uniunii Europene (2018-2020), menționându-se, mai mult sau mai puțin discret, chiar și varianta revizuirii Tratatului UE, o idee pe care până nu demult Germania nu o vedea nici necesară, nici realistă, scrie profesorul Valentin Naumescu pe www.contributors.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Biserică nouă pentru românii din localitatea spaniolă Figueres

Email Imprimare PDF

18_figueres
PS Timotei al Spaniei și Portugaliei a oficiat în 20 mai 2017 slujba de punere a pietrei de temelie a noii biserici ce se va construi pentru comunitatea ortodoxă română din Parohia Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Figueres – Spani, informează site-ul oficial al Eparhiei, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Omagiu adus prizonierilor români decedați în Alsacia și Lorena în Primul Război Mondial

Email Imprimare PDF

18_omagiu_alsacia_lorena
Institutul Cultural Român Bruxelles sprijină participarea profesorului universitar Florin Ţurcanu la conferința dedicată Centenarului martiriului soldaților români decedați în captivitate în Marele Război, sâmbătă, 3 iunie, la Primăria din localitatea franceză Soultzmatt, transmite ICR, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sorin Zlat pe aceeași scenă cu Chick Corea Trio și The Commondores, la Jacksonville Jazz Festival

Email Imprimare PDF

18_jack_sonville
Institutul Cultural Român de la New York susține prezența – printr-un recital – a lui Sorin Zlat, la prestigiosul pe plan internațional Jacksonville Jazz Festival (Florida), SUA, programat duminică, 28 mai 2017. Apreciatul jazzman român va fi acompaniat de doi muzicieni americani: Dennis Marks (contrabas) și Clyde Connor (tobe), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Parohia românească din Cirié și-a serbat hramul de vară

Email Imprimare PDF

18_parohie_romaneasca_cirie
Membrii comunității românești din Cirié și-au cinstit duminică 21 mai, ocrotitorii, pe "Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena". Programul liturgic dedicat acestui eveniment deosebit din viaţa comunităţii cirieceze a început sâmbătă seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia, continuând a doua zi cu Utrenia și Sfânta Liturghie, transmite Pr. Ioan Lupășteanu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Jazz românesc în festivalul internațional Brussels Jazz Weekend. Comunitatea românească așteptată la spectacol

Email Imprimare PDF

18_bruselles_jazz_weekend
ICR Bruxelles susține participarea formației de jazz Bega Blues Band la Festivalul Brussels Jazz Weekend (26-28 mai). Bega Blues Band, condusă de Johnny Bota, va prezenta albumul Brassica Soup într-un concert, susținut în aer liber, în Place du Grand Sablon, la 27 mai, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Imnul Naţional pentru doctoriţa Camelia Smicală! Părintele Stareţ Hariton Negrea de la Petru Vodă şi Protopopul de Piatra Neamţ la marşul de solidaritate pentru copiii Mihai şi Maria Smicală, răpiţi şi chinuiţi de Finlanda

Email Imprimare PDF

16_cazul_smicala
Aproape 100 de persoane, majoritatea oameni reprezentantivi pentru comunitatea din Neamț, au venit, sâmbătă, la Turnul lui Ștefan cel Mare din Piatra Neamț, în semn de solidaritate cu familia doctoriței Camelia Smicală și pentru a condamna, totodată, abuzurile pe care statul finlandez le comite împotriva ei, scrie Gabriel Apetrei pe News Allert Ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un nou act împotriva Bisericii Ortodoxe Române în Timoc: Vandalizare a intrării Protopopiatului Dacia Ripensis din Timoc

Email Imprimare PDF

16_parintele_boian_cruce
Continuă agresiunile la adresa Bisericii Ortodoxe Române din Timoc. Pe 19 mai, geamul cutiei de înștiințări de la intrarea în Protopopiatul Dacia Ripensis din Negotin, a fost spart, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Citeşte mai mult...
 

România se întoarce prin cultură la Odesa.Concert omagial Gavriil Musicescu pentru românii din Odesa și Ismail

Email Imprimare PDF

16_romania_cultura_odessa
Institutului Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Granițelor organizează, în parteneriat cu Consulatul General al României la Odessa, un turneu omagial Gavriil Musicescu în Regiunea Odessa (sudul Basarabiei), cu ocazia a 170 de ani de la nașterea marelui muzician, transmite corespondentul Romanian Global News din Sudul Basarabiei.

Citeşte mai mult...
 

Ana Birchall: “Bucureștiul pledează în favoarea unei relații corecte și reciproce cu Chișinăul”

Email Imprimare PDF

16_ana_birchal
România pledează pentru o relație corectă și responsabilă cu R. Moldova și se va abține de la acțiuni inadecvate care nu corespund realităților și raporturilor speciale dintre cele două state, a declarat ministrul delegat pentru afaceri europene Ana Birchall într-un interviu la Chișinău, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cea de-a VII-a ediţie a Reuniunii lectorilor de limba română din străinătate

Email Imprimare PDF

16_reunune_lectori_romani_stainatate
Manifestarea din acest an se desfăşoară la Viena şi Budapesta, fiind organizată de Institutul Limbii Române în parteneriat cu Universitatea din Viena şi Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, cu sprijinul ambasadelor României şi al institutelor culturale româneşti din cele două capitale, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România va ajuta ANI-ul de la Chișinău să elaboreze „Manualul procedurilor de control al averii”

Email Imprimare PDF

16_romania_ani_chisinau
Delegația Autorității Naţionale de Integritate (ANI) din RM a convenit să colaboreze cu instituția omologă din România la elaborarea Manualului de proceduri de control al averii și al intereselor personale și privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților și al restricțiilor și Ghidului de prevenire a conflictelor de interese, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mii de cărți adunate în România, pentru o școală din Chișinău

Email Imprimare PDF

16_mii_carti_scoala_chisinau
Peste cinci mii de volume, în limba română – literatură artistică, dar și manuale școlare, adunate de mai multe cluburi și organizații montane din România, vor fi donate unei școli din Republica Moldova. Cărțile, colectate în cadrul unei campanii desfășurate în perioada aprilie-mai în orașele Brașov, București și Piatra Neamț, urmează să fie centralizate și trimise Gimnaziului nr. 7 din Chișinău, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Unioniștii se mobilizează! Cimitirul Eroilor Români din Chișinău va fi restaurat

Email Imprimare PDF

16_hrusauti_hilboca_capela
Memoria eroilor români, care și-au dat viața pentru patrie, trebuie veșnic păstrată. Cu acest crez, mai multe organizații obștești au hotărât să dea startul unei campanii de salubrizare și restaurare a Cimitirului Eroilor Români amplasat pe strada Decebal 17 din Chișinău, transmite www.libertv.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

În satul românesc Hrușăuți, raionul Hliboca, a fost sfințită o Capelă în cinstea Sfântului Gheorghe

Email Imprimare PDF

16_hrusauti_hilboca_capela
Fiecare om şi-a pus vreodată întrebarea – ce lasă ca amintire urmaşilor? Cum îşi vor aduce aminte de el generaţiile viitoare? De aceste întrebări a fost dominat şi domnul Nicolae Paulencu din pitorescul sat Hruşăuţi care face parte din comunitatea teritorială Voloca a raionului Hliboca, Adâncata de cândva, transmite corespondentul BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

De sărbătoarea Sfinților Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și Elena, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord i-a cercetat pe românii care muncesc sezonier în Suedia

Email Imprimare PDF

16_episcop_macarie_al_europei_de_nord
Duminică, 21 mai 2017, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord a săvârșit Sfânta Liturghie în localitatea Österbybruck, Suedia. Cu acest prilej, ierarhul român i-a cercetat pe românii, care muncesc sezonier în aceste locuri din partea centrală a Suediei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Zi de sărbătoare pentru românii din Parohia Ortodoxă Veneția 2. Și-au sărbătorit hramul bisericii!

Email Imprimare PDF

16_parohie_ortodoxa_venetia_2_s
Duminică, în data de 21 mai, parohia Ortodoxă Veneția 2 şi-a sărbătorit hramul. Comunitatea românească de aici, înfiinţată în anul 2013, şi păstorită, începând cu anul 2016 de părintele Viroel Grec, îşi desfăşoraă activitatea în Biserica de insula Sfânta Elena, ce adăposteşte moaştele Sfintei Împărătese care este şi ocrotitoarea ei, transmite pr. Ioan Lupășteanu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

PS Ioan Casian în vizită de lucru la românii din Calgary

Email Imprimare PDF

16_casian_calagary
Preasfințitul Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei, a efectuat în 18 mai 2017 o vizită pastorală la Parohia Sf. Andrei din oraşul canadian Calgary, transmite Alexandru Popovici citat de www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Artiști din România și Diaspora expun la Muzeul Naţional Cotroceni

Email Imprimare PDF

16_muzeul_national_cotroceni_aici_acolo
Duminica, 28 mai, şi luni, 29 mai, va avea loc previzionarea şi vernisarea expoziţiei "Aici-Acolo. Artiști din România și Diaspora. Trasee subiective din anii 80 atunci și acum", expoziţie care va rămâne deschisă până în 18 iunie, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Constantin Codreanu despre cum ar putea basarabenii cu cetățenie română să primească pensie

Email Imprimare PDF

19_constantin_c
Este vorba despre un proiect de lege care va substitui o lege care a existat. Legea respectivă prevede ca un cetățean român care se află în afara României să-și poată plăti contribuțiile la fondul de pensii pe o perioadă de cinci ani." Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA de deputatul Constantin Codreanu, transmite Romanian global News.

Citeşte mai mult...
 

Conferința cu participare din România la Chișinău: „Mediul strategic de securitate: provocări și tendințe”

Email Imprimare PDF

19_Patriarhia_Romana
Centrul pentru Studii Strategice de Apărare și Securitate (CSSAS) al Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun" organizează, în perioada 17-19 mai, conferința internațională „Mediul strategic de securitate: provocări și tendințe", scrie www.infoprut.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ziua Românilor de Pretutindeni, aniversată prin programe speciale la TVRi

Email Imprimare PDF

19_ziua_romanilor_de_pretutindeni
In perioada 22-28 mai, TVR Internaţional aduce in prim-planul telespectatorilor campania „Ziua românilor de pretutindeni. 28 mai 2017. Mai pe româneşte". Timp de o săptămână, , românii din afara graniţelor vor urmări, la TVRi, emisiuni în premieră, precum şi alte programe de marca ale TVR înregistrate, care scot în evidenţă importanţa limbii române în păstrarea identităţii etnice şi lingvistice a românilor de pretutindeni, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Comemorarea lui Grigore Vieru la Academia de Științe, poet-academician, care nu doar a scris în limba română, dar a trăit în limba română

Email Imprimare PDF

19_comemorar_grigore_vieru_academia_de_stiinte
La Academia de Științe a Moldovei și-a ținut lucrările, la 17 mai 2017, Simpozionul ştiinţific, consacrat comemorării scriitorului Grigore Vieru. Evenimentul a fost organizat în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Grigore Vieru, ediţia a IX-a. La manifestarea, moderată de directorul Institutului de Filologie al AȘM, dr.hab. Vasile Bahnaru, au participat cercetători, scriitori, oameni de cultură, editori din Republica Moldova și din România, precum și studenți, doctoranzi, dar și soția regretatului poet, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Seară literară împreună cu scriitoarea Felicia Mihali la Ottawa

Email Imprimare PDF

19_felicia_mihail_ottawa
Scriitoarea de origine română, Felicia Mihali, a participat miercuri, 17 mai, la o întâlnire cu cititorii găzduită de magazinul de carte francofonă Librairie du Soleil din Ottawa și organizată de Ambasada României, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Premiera cinematografică poloneză a filmului „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, la Varşovia

Email Imprimare PDF

19_sieranevada_crisian_puiu
Vineri, 19 mai 2017, va avea loc la Varşovia, premiera cinematografică poloneză a filmului Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu. Filmul este distribuit în Polonia de Gutek Film şi va intra în reţeaua de distribuţie cinematografică poloneză după premieră, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Publicațiile de artă românești, expuse la celebrul Tate Modern din Londra

Email Imprimare PDF

19_tate_modern_din_londra
La finalul acestei săptămâni, pe 19 mai, se deschide, în capitala britanică, unul dintre cele mai mari târguri de publicații de artă din Marea Britanie - Offprint London. Aflat la cea de-a treia ediţie şi găzduit de celebrul muzeu de artă contemporană Tate Modern, evenimentul este o celebrare a artei tipografice și design-ului de carte din întreaga lume, deschis atât marelui public, cât și colecționarilor, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Despre Eminescu și literatura italiana, la Salonul Intenational de Carte de la Torino

Email Imprimare PDF

19_salonul_international_de_la_milano
Salonul International de Carte de la Torino s-a deschis pe 18 mai 2017, la Centrul Expozitional Lingotto Fiere din Torino. Joi, de la ora 17.00, la Sala Romania, s-a desfașurat o intalnire cu autorul Giuseppe Manitta,„Despre Mihai Eminescu și literatura italiana", care a prezentat volumul omonim, alaturi de profesorul Roberto Merlo, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Patriarhia Română răspunde atacurilor mizerabile la adresa Bisericii Ortodoxe Române

Email Imprimare PDF

Patriarhia Română răspunde atacurilor mizerabile la adresa Bisericii Ortodoxe Române
Patriarhia Română constată cu îngrijorare creșterea frecvenței și a virulenței atacurilor publice împotriva Bisericii Ortodoxe Române, în legătură cu demersul democratic al Coaliției pentru Familie privind modificarea Constituției în ceea ce privește definirea clară a noțiunii de căsătorie, transmite Romanian Global News citând un comunicat al Patriarhiei Române.

Citeşte mai mult...
 

Se întoarce represiunea la Chișinău? Liderul „UNIREA - ODIP”, Vlad Bilețchi și președintele Tineretului Liberal Ciocana, Ilie Crețu, REȚINUȚI DE POLIȚIE

Email Imprimare PDF

Se întoarce represiunea la Chișinău? Liderul „UNIREA - ODIP”, Vlad Bilețchi și președintele Tineretului Liberal Ciocana, Ilie Crețu, REȚINUȚI DE POLIȚIE
Președintele Asociației Unioniste „Unirea – ODIP”, Vlad Bilețchi și președintele Tineretului Liberal din sectorul Ciocana, Ilie Crețu au fost reținuți astăzi seara. Incidentul a avut loc la ora 18:30, iar tinerii se află până la momentul de față la Sectorul de Poliție Buiucani Nr.1 din Chișinău, se arată într-un comunicat preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Problema basarabenilor care au rămas fără cetățenie română, discutată la Chișinău

Email Imprimare PDF

Problema basarabenilor care au rămas fără cetățenie română, discutată la Chișinău
Mii de cetățeni ai Republicii Moldova care dețin și cetățenia României se confruntă cu problema documentării cu acte de identitate a copiilor minori, care nu au fost incluși în dosarele de cetățenie ale părinților lor. Acest subiect a fost discutat în cadrul unei dezbateri organizate “Atelierul Legislativ "Legea cetățeniei române, necesitați de ajustare", organizată” ieri, 17 mai, la Chișinău de deputatul din Parlamentul României, Constantin Codreanu, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România NU va reduce numărul de locuri de studii acordate tinerilor din R.Moldova

Email Imprimare PDF

România NU va reduce numărul de locuri de studii acordate tinerilor din R.Moldova
Ministerul Educației de la Chișinău precizează că numărul de locuri de studii acordate de România elevilor și studenților din Republica Moldova nu s-a redus față de anii precedenți, se arată într-un comunicat difuzat de Ministerul Educației al Republicii Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ambasadorul Franței în România decorat cu „Steaua României” în grad de Comandor

Email Imprimare PDF

Ambasadorul Franței în România decorat cu „Steaua României” în grad de Comandor
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 17 mai a.c., decretul de decorare a Excelenţei Sale domnul François Saint-Paul, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Franceze la Bucureşti, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

IPS Mitropolit Nicolae a vizitat parohia Învierea Domnului din Sacramento, CA

Email Imprimare PDF

IPS Mitropolit Nicolae a vizitat parohia Învierea Domnului din Sacramento, CA
Prima vizită pastorală a IPS Mitropolit Nicolae după intronizarea ca și Mitropolit a fost parohia Învierea Domnului din Sacramento, California. Sâmbătă 13 mai, IPS Nicolae, însoțit de preotul paroh Teodor Gârlonța și de mai mulți membrii ai Consiliului Parohial, a vizitat proprietatea parohiei care se află în proces de pregătire pentru a găzdui slujirea parohiei.

Citeşte mai mult...
 

Guvernul Republicii Moldova va achiziţiona 500 de bilete la taberele din R. Moldova pentru mai mulți elevi din Ucraina și România

Email Imprimare PDF

Chișinău, România de Est (Basarabia)/Romanian Global News
Executivul de la Chișinău a aprobat astăzi o hotărâre privind organizarea odihnei pentru copii şi adolescenţi în sezonul estival 2017, transmite Unimedia, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dialog româno-portughez în cheie barocă la Palatul regal din Lisabona

Email Imprimare PDF

Dialog româno-portughez în cheie barocă la Palatul regal din Lisabona
Cu ocazia celebrării a 100 de ani de relații diplomatice româno-portugheze prin proiectul maraton „Douăsprezece capitole ale creativității românești“, Ambasada României în Republica Portugheză, Institutul Cultural Român de la Lisabona, Fundaţia Bonte şi Direcţia Generală a Patrimoniului Cultural din Portugalia au inaugurat în seara de 15 mai 2017, la Muzeul Palatului Naţional Ajuda din Lisabona, expoziţia artistului Gheorghe Fikl, intitulată Fikl. Portuguese Storylines/ Fikl. Puneri în scenă portugheze, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Isărescu: Sistemul bancar din Republica Moldova s-a înscris pe o direcție bună

Email Imprimare PDF

Isărescu: Sistemul bancar din Republica Moldova s-a înscris pe o direcție bună
Sistemul bancar din Republica Moldova s-a înscris pe o direcție bună, odată cu derularea proiectului de colaborare avut cu Banca Națională a României (BNR) și Banca Centrală a Olandei, de care a beneficiat timp de doi ani, a declarat, marți, 17 mai, într-o conferință de specialitate, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR., transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

De Ziua Românilor de Pretutindeni Junimea Română organizează o excursie in capitala Canadei. Intalnire de suflet cu romani in regiunea Ottawa-Gatineau, jocuri si voie-buna!

Email Imprimare PDF

De Ziua Românilor de Pretutindeni Junimea Română organizează o excursie in capitala Canadei. Intalnire de suflet cu romani in regiunea Ottawa-Gatineau, jocuri si voie-buna!
Haideti sa celebram impreuna sarbatori ce sunt subliniate in jurul acestei date in Romania : Ziua Romanilor de Pretutindeni si Ziua internationala a copilului, se arată în invitația Junimei Române din Montreal, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Teatrele românești se vor aduna „Sub căciula lui Guguţă” la Chișinău

Email Imprimare PDF

Teatrele românești se vor aduna „Sub căciula lui Guguţă” la Chișinău
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău sprijină participarea a 3 teatre de păpuşi din România: Teatrul "Merlin" din Timişoara, Teatrul „Ţăndărică” din Bucureşti şi Teatrul „Aşchiuţă” din Piteşti la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi „Sub căciula lui Guguţă”., transmite ICR pe site-ul său, preluat de Romanian Global News.

Evenimentul este organizat de Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” şi va avea loc în perioada 22-29 mai.

Citeşte mai mult...
 

„Iona” lui Marin Sorescu, în spațiul teatral al ICR Londra. Românii din capitala britanică așteptați la spectacol

Email Imprimare PDF

„Iona” lui Marin Sorescu, în spațiul teatral al ICR Londra. Românii din capitala britanică așteptați la spectacol
Una dintre cele mai importante piese ale dramaturgiei românești va fi prezentată, la sfârșitul acestei săptămâni (18-19 mai), la Londra, ca parte a programului teatral ce se desfășoară, de mai bine de un an, în sala de spectacole a Institutului Cultural Român din Londra, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Trio Nicolas Simion în cadrul „My Unique Jazz Festival”

Email Imprimare PDF

Trio Nicolas Simion în cadrul „My Unique Jazz Festival”
Nume importante ale jazz-ului european se află în perioada lunii mai la Berlin, pentru a participa la „My Unique Jazz Festival. Jazz aus Europa”. Evenimentul, organizat de EUNIC Berlin, se află deja la a patra ediție și reunește peste 40 de muzicieni din 10 țări . Concertele au loc în clubul de jazz Kunstfabrik Schlot, transmite ICR pe site-ul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România la Târgul Internaţional de Carte de la Varşovia

Email Imprimare PDF

România la Târgul Internaţional de Carte de la Varşovia
În perioada 18-21 mai, în capitala poloneză va avea loc cea de-a opta ediție a Târgului Internațional de Carte de la Varșovia. Institutul Cultural Român de la Varșovia, împreună cu Ambasada României, va organiza un stand românesc, în care va expune și oferi spre vânzare publicului o largă paletă de volume româneşti și publicații despre România, apărute în Polonia în ultimii ani, de asemenea dicționare și albume, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Centenar Lipatti: conferințe și concerte susținute de muzicieni români, 22-23 mai 2017, Ierusalim și Tel Aviv

Email Imprimare PDF

Centenar LipattiInstitutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Universitatea Națională de Muzică din București, Academia de Muzică și Dans din Ierusalim și Școala de Muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universității Tel Aviv, organizează în perioada 22-23 mai 2017 o serie de conferințe și concerte de muzică de cameră, cu participarea muzicologului dr. Irina Hasnaș și a artiștilor români Mircea Marian- violoncel și Mădălina Dănilă- pian, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Președintele Comisiei pentru comunitățile românești din afara granițelor Țării a Camerei Deputaților se va întâlni cu ambasadorul Bulgariei în cazul Ivo Gheorghiev. Declarație politică în Parlament

Email Imprimare PDF

20_codreanu_ivo
"Așa cum promiteam săptămâna trecută, am susținut o Declarație politică în Parlamentul României privind cazul Ivo Gheorghiev", scrie deputatul Constantin Codreanu pe contul său de facebook, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Anatol Şalaru face coaliţie cu Ana Guţu. Se poate creea un singur și puternic partid unionist dincolo de Prut?

Email Imprimare PDF

20_anatol_salaru_ana_gutu
Ex-ministrul Apărării din Rep. Moldova, Anatol Șalaru, a anunțat pe o rețea de socializare că poartă discuţii cu fosta sa colegă de partid Ana Guţu, pentru reunificarea dreptei naționale.

Citeşte mai mult...
 

Plahotniuc are nevoie de o pauză de somn sau nori negri la orizontul relațiilor dintre Chișinău și Bruxelles

Email Imprimare PDF

25_nicolae_negru
Ca martor ocular, pot să confirm că duminică numărul protestatarilor din fața Parlamentului a fost mai mare decât și-ar fi dorit Plahotniuc, dar mai mic decât și-ar fi dorit organizatorii. Au fost prezenți nu câteva sute, ci câteva mii de oameni, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Valeriu Dulgheru: DODON NU E PREŞEDINTELE MEU

Email Imprimare PDF

20_dodon
Privesc cu câtă râvnă comsomolistă s-a apucat Dodon de colectarea semnăturilor pentru demiterea primarului Chirtoacă. De fapt această luptă nu a încetat din momentul când a pierdut alegerile la primărie în 2011. Însă după pierderea repetată a alegerilor de către candidata sa Greceanîi această luptă a luat avânt. Dodon se luptă nu pentru binele omului de rând ci pentru a obţine cu orice preţ şi această jucărie (cum a obţinut preşedinţia), scrie Valeriu Dulgheru, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vlad Cubreacov: PRUT – TRUP RUPT sau despre debelatio de la 16 mai 1812

Email Imprimare PDF

20_provincii_istorice_romanesti
Scriam pe blogul meu cu ocazia împlinirii a 197 de ani de la răşluirea din trupul viu al Moldovei a părţii ei de răsărit, numită mai târziu Basarabia: „La 16 mai 2009 nici un ziar nu a scris despre această tristă aniversare, nici un post de radio sau de televiziune, fie la Chişinău, la Iaşi sau la Bucureşti, nu şi-a amintit de marea tragedie întâmplată în istoria noastră la 16 mai 1812. Pe câţi oare îi mai doare astăzi cu adevărat 16 mai 1812, se întreabă analistul Vlad Cubreacov pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Lansarea cărții “De la sârbi românizați până la limba vlahă”, scrisă dr. Slavoliub Gațovici, la Zaicear în Timoc

Email Imprimare PDF

20_slavoliub_gatovici_lansare_carte_zaicear
În seria "Lucrări selectate privind istoria românilor (vlahilor) din Serbia de Răsărit în cinci cărți" patru titluri au văzut lumina zilei: "Oiconimia neslavă a zonei Vidin în secolele XV-XVI", "De la romani și limba latină până la românii timoceni și limba română", "Vlahii în documentele istorice a arhivei din Zaiecear" și "Unde dispărură românii ai lui Tihomir Djordjevic"? Este vorbă de edițiile lui retipărite. La sfârșitul anului trecut a fost publicat primul volum al cincelea cărții sub titlul "De la sârbi românizați până la limba vlahă", care a fost lansată la Zaiecear și Bor, scrie Timoc Press, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Reprezentanți ai 12 țări din zona Mării Negre se vor reuni în Parlamentul R.Moldova

Email Imprimare PDF

20_parlamentul_republicii_moldova
Parlamentul Republicii Moldova va găzdui cea de-a 49-a Reuniune a Comisiei pentru chestiuni politice şi juridice a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră., transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Republica Moldova va beneficia de proiecte în valoare de 5 mln de euro în cadrul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020

Email Imprimare PDF

20_programul_transnational_dunarea
În cadrul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020, Rep. Moldova va beneficia de proiecte în valoare totală de 5 milioane euro pentru îmbunătățirea politicilor publice și dezvoltarea cooperării instituționale. Declarația a fost făcută astăzi de către ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor de dincolo de Prut, Vasile Bîtca în cadrul atelierului de informare privind cel de-al doilea apel de proiecte pentru Programul Transnațional Dunărea 2014-2020, organizat la Chișinău, transmite www.moldova.org, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

25.0000 de persoane, la Ziua României pe Broadway

Email Imprimare PDF

20_ziua_romaniei_pe_broadway
ICR New York a susținut, și în acest an, Festivalul Ziua României pe Broadway (Romania Day on Broadway), transmite un comunicat de presă al ICR, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vernisaj al expozitiei Fikl. Puneri in scena portugheze, la Muzeul Palatului National Ajuda din Lisabona

Email Imprimare PDF

20_expozitie_fikl
Cu ocazia celebrarii a 100 de ani de relatii diplomatice romano - portugheze, Ambasada Romaniei in Republica Portugheza, Institutul Cultural Roman de la Lisabona, Fundatia Bonte si Directia Generala a Patrimoniului Cultural din Portugalia a fost inaugurat în 15 mai 2017, la Muzeul Palatului National Ajuda din Lisabona, expozitia Fikl. Portuguese Storylines/ Fikl. Puneri in scena portugheze, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sãrbãtoarea sfinţilor Chiril şi Metodiu -ocrotitorii Parohiei românești Sanremo

Email Imprimare PDF

20_parohia_romana_sanremo
Cea de a 9-a Aniversarea a sfinţilor noştri ocrotitori şi anul acesta a adunat Comunitatea ortodoxã româneascã a zonei Sanremo la momentul deosebit pe care îl reprezinta Hramul Bisericii, transmiteParintele Ion Lupășteanu preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Școala jurnalistului român, în premieră, la Cernăuți

Email Imprimare PDF

20_scoala_jurnalistului_roman_din_cernauti
Centrul Media BucPress (Cernăuți) și Asociația Convergențe Europene (București) organizează, pe data 26 mai 2017, prima ediție a Școlii jurnalistului român din Cernăuți - un atelier de media dedicat jurnaliștilor de limbă română din regiune. În cadrul acestui atelier, câțiva jurnaliști profesioniști din România și din Ucraina vor discuta despre cele mai bune tehnici media pentru o presă de calitate, abordând tematici adaptate presei scrise, online, radio și tv, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Români nu vă uitați Istoria!16 mai 1812-16 mai 2017, 205 ani de la Raptul Basarabiei în urma semnării Pactului ruso-turc

Email Imprimare PDF

21_basarabia_1812
Prin tratatul de pace de la București, din 16 mai 1812, jumătate din Principatul Moldovei era anexată la Imperiul Rus sub denumire de Basarabia, transmite Romanian Global News citând www.historia.ro.

Citeşte mai mult...
 

Ce a spus și cu cine s-a întâlnit Teodor Meleșcanu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles?

Email Imprimare PDF

21_teodor_melescanu_bruxelles
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat luni 15 mai 2017, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles , unde a subliniat importanța pe care România o acordă continuării procesului de integrare europeană și menținerii deschise a celor mai ambițioase opțiuni politice în raport cu statele partenere, precum și importanța continuării proceselor de reformă în conformitate cu angajamentele asumate de statele partenere în relațiile cu UE, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Washington: Primul Summit Mondial pentru Apararea Crestinilor Persecutati

Email Imprimare PDF

21_crestini_persecutati
În perioada 10-13 mai 2017, a avut loc primul Summit Mondial pentru Apărarea Creștinilor Persecutați, în Washington, în Statele Unite.Configurat de Asociația Evanghelică Billy Graham, acest eveniment a reunit lideri ai Bisericilor și victime ale persecuției creștine din întreaga lume, scrie https://lonews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Andrian Candu vrea un sistem educațional și financiar-bancar INTEGRAT cu România

Email Imprimare PDF

21_adrian_candu
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, consideră că România a fost și va rămâne, indiferent de culoarea politică a guvernării de la București, cel mai important partener al R. Moldova. În același timp, Candu își dorește ca reprezentanții celor două state românești să se miște mult mai repede în ceea ce privește procesele de integrare, inclusiv în domeniul financiar-bancar, scrie www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eveniment IEH: Gala laureaților Concursului Internațional de Pian „Arthur Rubinstein”, Ierusalim, 17 mai 2017

Email Imprimare PDF

21_concurs_arthur_rubinstein
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Academia de Muzică și Dans din Ierusalim, va organiza pe 17 mai 2017, în Sala Auditorium a hotelului internațional YMCA (JIY) din Ierusalim, Gala laureaților Concursului Internațional de Pian „Arthur Rubinstein", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

“Forum economic Romania-Italia, redam increderea investitorilor romani si italieni in economia romaneasca”

Email Imprimare PDF

21_forum_economic_it
CCIRO Italia a organizat la sediul Camerei de Comert din Verona, editia XVIII a forumului economic "Redam increderea investitorilor romani si italieni in economia romaneasca", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ziua Familiei sărbătorită de către Protopopiatele românești din Lazio, Italia

Email Imprimare PDF

21_protopopiatele_romanesti_din_latzio
În lumina Învierii Domnului, duminică 14 mai, s-a desfăşurat prima ediţie a evenimentului organizat de către Departamentul pentru Familie al EORI, pentru a marca Ziua Familiei, transmite Pr. Ioan Lupasteanu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

ARHIVELE NAŢIONALE ALE ROMÂNIEI:„Campaniile militare din 1917”

Email Imprimare PDF

21_romania_arhivele_nationale
Într-un an bogat în evenimente menite să comemoreze prima conflagrație mondială a secolului trecut, Arhivele Naţionale propun publicului o expoziţie de documente care evocă eforturile armatei române de a se redresa şi de a opri înaintarea inamicului în Moldova, care în acel an constituia tot ce mai rămăsese din România, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Participare românească la Festivalul de la Cannes

Email Imprimare PDF

21_participare_romaneasca_festivalul_cannes
Ajuns la cea de-a 70-a ediţie, Festivalul internațional de film de la Cannes este programat între 17 şi 28 mai. Ca în fiecare an, Institutul Cultural Român de la Paris își face un punct de onoare în a contribui la susținerea prezenței românești la acest festival. Cel mai prestigios și mediatizat festival de film din lume, Festivalul de la Cannes rămâne fidel principiilor sale fondatoare: descoperirea și promovarea operelor de calitate care servesc dezvoltării industriei de film în lume și celebrarea celei de-a șaptea arte la nivel Internaţional, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 
Pagina 1 din 2

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

Parteneri din Basarabia

NewsletterFacebook

RSS Syndicator

Banner


Acest website folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Pentru a afla mai multe despre cum puteti controla sau sterge cookie-urile cititi politica de utilizare Cookie-uri.

Continuarea navigării implică acceptarea lor.