Banner

“Doamna comediei românești”, românca basarabeancă Tamara Buciuceanu Botez a plecat în veșnicia Neamului și a lui Dumnezeu

Email Imprimare PDF

01_tamara_buciuceanuA trecut la cele veșnice marea doamnă a teatrului românesc, basarabeanca noastră, românca noastră, minunata noastră actriță, "Doamna comediei românești", Tamara Buciuceanu Botez. Drum bun spre scena din cer!

Citeşte mai mult...
 

O.Țîcu, către alegătorii din Chișinău: Nu dispersați votul și oferiți-mi șansa de a învinge cârdășia Dodon-Năstase

Email Imprimare PDF

01_o_ticaCandidatul pentru funcția de primar general al capitalei, Octavian Țîcu, crede că deja nu mai are sens să-i îndemne pe candidații de dreapta să se retragă din cursa electorală în favoarea sa, însă balanța poate fi închinată doar de către alegătorii din municipiul Chișinău, care vor ieși la urne duminică, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Episcopul Italiei despre exodul românilor: “Alegerea aceasta de a pleca din ţară este legată şi de faptul că nu se mai vede perspectivă la faţa locului”

Email Imprimare PDF

01_episcopul_italieiÎntr-un interviu oferit pentru Revista Familia Ortodoxă, Episcopul Siluan al Italiei a vorbit despre exodul românilor peste granițe și motivele care duc la alegerea de a pleca sau nu din țară, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Florian Bichir în EVZ.ro: Câți români au pierit în Gulag și cine-i cinstește?

Email Imprimare PDF

01_vasile_soareVasile Soare este la cei 48 de ani ai săi unul dintre cei mai străluciți diplomați ai României. În perioada 1990 - 1995 a fost trimis bursier al Ministerului Afacerilor Externe la Institutul de Studii Mongole/ Universitatea de Stat a Mongoliei, Ulan-Bator, studii finalizate cu un doctorat la Academia de Ştiinţe a Mongoliei (Institutul de Limbă şi Literatură) în filologie mongolă / altaică (1995 -1998), scrie istoricul Florian Bichir în www.evz.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

George Damian: Începutul sfârşitului pentru Viktor Orban

Email Imprimare PDF

01_sfarsitul_lui_viktor_orbanOpoziţia din Ungaria a reuşit să câştige puncte importante împotriva stăpânului necontestat Viktor Orban la alegerile locale de ieri. Cea mai importantă victorie este cea de la primărie Budapestei, însă merită analizat şi modul în care au fost câştigate alegerile, scrie George Damian în www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Paris a fost inaugurată Promenada Regina Maria a României

Email Imprimare PDF

01_paris_promenada_mariaMarți, 15 octombrie, a fost inaugurarea oficială a «Promenadei Regina Maria a României», situată pe malul Senei, în proximitatea Turnului Eiffel, transmite Romanian Global News,

Citeşte mai mult...
 

Ungaria fondează o nouă instituție de învățământ în limba maghiară în localitatea Velika Dobron, raionul Ujgorod. România când va deschide o astfel de instituție în Ucraina?

Email Imprimare PDF

01_ucraina_ungariaO nouă instituție de învățământ în limba maghiară a fost deschisă în localitatea Velika Dobron, raionul Ujgorod. Până în prezent, 95 de studenți ai Centrului de formare profesională se vor putea iniția în șapte profesii diferite, transmite Bucpress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Palermo a avut loc Festivalul Portului Popular Românesc din Sicilia - ediția a-III-a

Email Imprimare PDF

01_palermo_festivalul_portului_popular_romanescProtopopiatul Sicilia a organizat Festivalul Portului Popular Românesc la Palermo, duminică 13 octombrie 2019. Fiecare parohie din cuprinsul Siciliei, după ce a săvârșit Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie, de la mic la mare au luat drumul către Palermo, întâlnindu-se în fața bisericii „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie", de unde la ora 16.00 au ieșit în formație, făcând o paradă a costumelor populare, în inima capitalei Siciliei, parcurgând via Maqueda, Quatro Canti și Vittorio Emmanuele, timp de 30 minute traversându-se centrul orașului Palermo, transnite părintele Martinian Constantin Epure, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Prof. dr. John Ionescu din Germania: nutritia în cancer. „Hrănim în continuare celulele canceroase fără să știm”

Email Imprimare PDF

01_john_ionescuProf. dr. John Ionescu, fondator şi director ştiinţific al Clinicii Speciale Neukirchen din Bavaria, este o personalitate în domeniul terapiilor integrative. Deşi plecat încă din anii '70 din România, doctorul Ionescu nu-şi uită ţara, ci doreşte ca ultimele descoperiri ale medicinii să fie integrate şi în terapiile clinicilor din România,

Citeşte mai mult...
 

Român din Cernăuți câștigă cea de-a 6-ea gală a showului „Te cunosc de undeva” de la Antena 1

Email Imprimare PDF

01_grigore_ghermanInterpretul Grigore Gherman, originar din satul Pasat, regiunea Cernăuți, a câștigat cea de-a 6-ea Gală a showului „Te cunosc de undeva" la Antena 1 și a donat 1000 de euro lui Mihăiță Florea din Ploiești, un tânăr de 16 ani, singur la părinți, care suferă de o maladie ale cârei crize sunt rezistente la tratament și care le face viața acestor oameni un adevărat calvar, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Soliști de muzică folk din România la Rădăuţi şi Cernăuţi, în Festivalul „Folkever”

Email Imprimare PDF

01_folkeverFestivalul de atitudine culturală „Folkever" se va desfăşura, pe 19 şi 20 octombrie, la Rădăuți și Cernăuți, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Delegați din România la primul forum regional pentru tineri găzduit de Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi

Email Imprimare PDF

01_universitate_baltiTineri pentru tineri. Este numele primului forum regional al studentilor, desfăşurat la Universitatea „A. Russo" din Bălţi. Evenimentul a adunat delegaţi din România, Ucraina şi Republica Moldova pentru a discuta subiecte ce ţin de politicile educaţionale şi de tineret, transmite TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expoziția de fotografii „Sguardo cangiante” / „Iridiscent look”, a artistei Alexandra Mitakidis

Email Imprimare PDF

01_sguardo_cangianteVineri, 18 octombrie 2019, va avea loc, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția (Palazzo Correr, Campo Santa Fosca, Cannaregio 2214, Venezia), inaugurarea expoziției de fotografii intitulată „Sguardo cangiante" / "Iridiscent look" a artistei Alexandra Mitakidis, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Participarea României la Festivalul Internaţional de Orgă Terra Sancta, în Grecia, Cipru, Iordania și Israel

Email Imprimare PDF

01_erzsébet_windhager_gerédFestivalul Internaţional de Orgă Terra Sancta va avea loc în perioada 29 septembrie – 21 noiembrie 2019 în lăcaşuri de cult din Grecia, Cipru, Iordania şi Israel. România va fi reprezentată, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, de prof. Erzsébet Windhager-Geréd, care va susţine trei recitaluri de orgă în perioada 22-24 octombrie în Yaffo, Nazareth și Ierusalim, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Generalul Constantin Degeratu:"Nicio ţară europeană nu are capabilităţile necesare pentru a se apăra în faţa Rusiei"

Email Imprimare PDF

01_generalul_constantin_degeratuForţele armate europene nu sunt pe mărimea celor ale Federaţiei Ruse, a declarat generalul Constantin Degeratu, fostul preşedinte al Eurodefense Româ¬nia, în cadrul conferinţei anuale a Eurodefense care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Palatul Parlamentului şi unde au fost dezbătute ameninţările de securitate la adresa Uniunii Europene.Domnia sa a afirmat: "Nicio ţară europeană nu are capabilităţile necesare pentru a se apăra în faţa Rusiei",scrie www.bursa.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Constantin Codreanu: ,,Cer noii guvernari să renunțe la ideea desființarii MRP pentru cei peste 10 milioane de români din comunitățiile istorice RM și Diaspora''

Email Imprimare PDF

01_deputatul_codreanuDeputatul Constantin Codreanu va susține, astăzi, 15 octombrie, în sesiunea de declarații politice a Camerei Deputaților, o serie de argumente în favoarea păstrării în viitoarea structură guvernamentală a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Citeşte mai mult...
 

Trece Guvernul Orban?

Email Imprimare PDF

01_guvernul_orbanUDMR nu vrea alegeri în două tururi pentru primari, ALDE se opune ca Secţia Specială pentru magistraţi să fie desfiinţată, PMP cere minister special pentru Republica Moldova, iar USR vine cu patru condiţii, plus un angajament pentru alegeri anticipate. ProRomânia râvneşte la un minister, susţin surse politice pentru www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Traian Băsescu a solicitat în Parlamentul European respectarea drepturilor minorității române din Ucraina de a învăța în limba maternă

Email Imprimare PDF

01_traian_basescu_a_solicitat_in_parlamentul_european_respectEurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE) a solicitat în Parlamentul European, respectarea respectarea drepturilor minorității române de a învăța în limba maternă în Ucraina, în cadrul unei dezbateri pe care eurodeputații au avut-o cu privire la Ucraina, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Principesa Margareta, mesaj dur pentru UE: „Încetați cu aerele de superioritate și amenințările. Suntem mai religioși, mai patrioți și mai suspicioși în privința nivelului ridicat de imigrare. S-ar putea ca unora din Occident să nu le placă asta”

Email Imprimare PDF

01_principesa_margareta_mesaj_ueCustodele Coroanei Române, Principesa Margareta, a susținut un discurs la Institutul Olandez de Relații Internaționale din Haga, unde a vorbit despre intrarea țării în Schengen. Ea i-a criticat pe olandezi pentru blocarea accesului țării noastre în Schengen și a atras atenția UE că, precupată excesiv de procesul de integrare a unor state, a neglijat viziunea de ansamblu a construcției și a ajuns să vadă doar jumătatea goală a paharului. "Încetați cu aerele de superioritate" le-a transmis Margareta occidentalilor, scrie www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Preşedintele AEP, despre votul din diaspora: Într-o singură secție pot vota 10.000 de alegători

Email Imprimare PDF

01_presedintele_aepConstantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a anunțat că sunt, până în prezent, 444 de secții de votare înființate pentru românii din străinătate și Basarabia, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Lista celor 714 secții de votare din străinătate și Basarabia aprobate de AEP până în prezent

Email Imprimare PDF

01_lista_celor_714_sectiiNumărul secțiilor de votare din străinătate aprobate până în prezent de Autoritatea Electorală Permanentă a ajuns la 714, din cele 838 de secții de votare preconizate a fi înființate la alegerile pentru Președintele României din anul 2019.

Citeşte mai mult...
 

Traian Băsescu se implică în alegerile din Republica Moldova: dă semnalul de susținere pentru Octavian Țîcu

Email Imprimare PDF

01_tacu_basescuFostul președinte Traian Băsescu urmărește cu atenție procesul electoral din Republica Moldova și dă un semnal de susținere pentru Octavian Țîcu la primăria Chișinăului și pentru PUN la alegerile locale.

Citeşte mai mult...
 

Românii din suburbia Roșa a Cernăuțiului s-au rugat pentru sufletele martirilor neamului românesc

Email Imprimare PDF

01_romanii_din_suburbia_rosaÎn suburbia Roșa a Cernăuțiului, din inițiativa Societății ,,Golgota" a românilor din Ucraina și cu susținerea Bisericii locale, condusă de părintele Ioan Blaga, a fost organizează o Slujbă de comemorare a Martirilor Neamului românesc, localnici din Roșa , care au fost deportați în Siberia, Kazahstan și Carelia Finlandeză, fără să se mai întoarcă la vatra strămoșească – informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Lansarea cărții „Cum i-am cunoscut” de George Simion

Email Imprimare PDF

01_cum_i_am_cunoscut_george_simionLa București se lansează un volum care îi va pune pe jar pe foști și actuali lideri politici din România. Este vorba despre „Cum i-am cunoscut", cea de-a doua apariție editorială a lui George Simion, reprezentant al mișcării politice „România Mare în Europa", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tezaurul antic al României, prezentat în expoziția „Dacia Felix“, la festivalul EUROPALIA

Email Imprimare PDF

01_tezaurul_antic_al_romanieiO expoziție-eveniment dedicată patrimoniului istoric al României, ce reunește sute de artefacte și seturi de piese antice descoperite pe teritoriul țării noastre, prezentat ca spațiu de interferență al civilizațiilor scitică, greacă, celtică, dacică, getică și romană, va fi deschisă în Belgia, în perioada 19 octombrie 2019 – 26 aprilie 2020, la Muzeul Galo-Roman din Tongeren, în cadrul festivalului EUROPALIA, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Conservatorii polonezi au câștigat alegerile. Partidul lui Jaroslaw Kaczynski a obținut majoritate absolută în Parlament cu 43,6% din voturi, potrivit exit-pollurilor

Email Imprimare PDF

01_conservatorii_poloneziPartidul Lege și Justiție a câștigat alegerile din Polonia, în alegerile parlamentare de duminică, obținând 43,6% din voturi, potrivit exit-pollurilor publicate după încheierea votului, la ora locală 9.00 p.m., transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România este campioană europeană în securitate cibernetică

Email Imprimare PDF

01_romania_campioana_securitate_ciberneticaRomânia a câştigat titlul de campioană europeană la competiţia European Cyber Security Challenge 2019, care a avut loc în perioada 9-11 octombrie, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, informează AGERPRES, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii de pretutindeni se pot înscrie la festivalul internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, ediția a XIII-a

Email Imprimare PDF

01_romeo_si_julieta_la_mizilNu am câtuşi de puţin intenţia să glumesc, atunci când voi afirma că una dintre marile dorinţe ale vieţii mele a fost să vizitez Mizilul. Dorinţa aceasta mi s-a împlinit, în fine, în toamna anului trecut. (Geo Bogza, „175 de minute la Mizil")

Au mai „vizitat" Mizilul, din postura de invitați de onoare ai festivalului „Romeo și Julieta la Mizil", Solomon Marcus, Nicolae Dabija, Ștefan Cazimir, Daniel Cristea-Enache, Mircea Ionescu-Quintus, Ecaterina Andronescu, Vasile Tărâţeanu, Corneliu Leu, Lucia Olaru Nenati, Elis Râpeanu, Mihai Stănescu, Mircea Dinescu, Dan C. Mihăilescu, Sorin Roșca Stănescu, George Stanca, Alexandru Mironov, Dan Mircea Cipariu, Sorin Preda, Daniela Vlădescu, Aurel Antonie, Nicolae Dragoș, Dan Lupescu, Gheorghe Brezeanu, Mircea Vintilă. La ediția precedentă s-au înscris, la Poezie și Epigramă, 422 de concurenți. De-a lungul celor 12 ediții s-au înscris la festival cca 4000 de concurenți români din România, Austria, Canada, Cehia, Elveția, Franţa, Germania, Israel, Italia, Portugalia, R. Moldova, Spania, Scoţia, Spania, Ucraina, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dorin Popescu: S.O.S. – Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

01_dorin_popescu_izvmO administrație centrală suplă și eficientă reprezintă o condiție obligatorie pentru o politică externă solidă a statului român și totodată un răspuns corect și oportun la îngrijorările cetățenilor români privind supradimensionarea aparatului central de stat. Politica externă a României și interesele românilor cer, din această perspectivă, o reducere a aparatului de stat, o de-birocratizare a acestuia, o comasare creativă și inspirată a structurilor și instituțiilor, aplicarea rezultatelor referendumului privind reducerea numărului de parlamentari etc. Birocrația și administrația stufoasă, care au generat permanent locuri de odihnă pentru sinecuriști și beneficiarii relațiilor clientelare, au reprezentat o boală canceroasă care a diminuat în mod constant potențialul de expresie al României, scrie Dorin Popescu pe www.contributors.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Candidatul la prezidențiale Theodor Paleologu: “Este nevoie de un minister pentru relaţia cu Republica Moldova”

Email Imprimare PDF

01_theodor_paleologuCandidatul PMP la alegerile prezidențiale din acest an, Theodor Paleologu, a declarat, vineri, la Craiova, că România are nevoie de un minister pentru relația cu Republica Moldova, care ar trebui să aibă scopul de a pregăti unire, informează MEDIAFAX, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ucraina pregătește măsuri represive împotriva celor care se vor opune asimilării

Email Imprimare PDF

01_ucraina_pregateste_misiuni_represiveÎncepând cu 2020 toate școlile cu predarea în limba rusă din Ucraina vor trece la ucraineană. Inițiativa Ministerului Învățământului este explicată de ombudsmanul educațional din Ucraina. Serhii Gorbaciov, în cadrul unei emisiuni la Oboz TV, notează Libertatea Cuvântului, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România alocă 780 de mii de lei liceului Mihai Eminescu din Comrat

Email Imprimare PDF

01_bloc_de_studiu_comratLiceul „Mihai Eminescu" din Comrat este unica instituție cu predare în limba română din localitate. În cadrul vizitei efectuate în Găgăuzia, pe 11 octombrie, prim-ministrul Maia Sandu a ajuns și în orașul Comrat, Găgăuzia, Primi-ministrul a adus o veste bună pentru elevii și profesorii de la Liceul „Mihai Eminescu" , unica instituție cu predare în limba română din Comrat: Guvernul României a aprobat alocarea a circa 780 de mii de lei din Programul de asistență pentru Republica Moldova, bani necesari pentru construcția unui bloc de studiu adiacent Liceului. Astfel, în câteva luni va începe construcția clădirii. Totodată, contribuția autorităților Găgăuziei, în acest scop, va constitui circa 9 milioane de lei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

"Satul nostru rumânesc" sărbătoare a românilor/vlahilor din Timoc la Mânăstirea din Malainița

Email Imprimare PDF

01_sarbatoare_malainitaSub acest titlu, la Mănăstirea Mălainița, în Valea Timocului (estul Serbiei) am luat parte astăzi, alături de consulul general al României la Zajecar, domnul Oliver Marius Dilof, soție, colegi și prieteni din Serbia și România, la o frumoasă manifestare populară, de profundă vibrație națională, transmite Ringo Dămureanu pentru Romanian Global News din Timoc.

Citeşte mai mult...
 

La un pas de România – emisiune TVR Internațional despre româniidin Ucraina

Email Imprimare PDF

01_la_un_pas_de_romaniaSingura emisiune tv dedicată românilor care trăiesc în comunitățile istorice din jurul României se difuzează, din 2016, la TVR Internațional. Este, într-un fel, o lecție de istorie trăită de români care tânjesc mereu după neamul și țara lor, transmit.e Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un sfânt martir român/aromân din Balcani canonizat de Patriarhia de Constantinopol

Email Imprimare PDF

01_un_sfant_martir_aromanUn sfântul martir român/aromân canonizat de Patriarhia de Constantinopol - Marcu al Petru Marculi din Clisura (Μάρκου Πέτρου Μαρκούλη ἐκ Κλεισούρας), născut în Clisura (Vlahoclosura) și martirizat prin spânzurare în anul 1598 în Hrupiște (astăzi numit Argos Orestiko în prefectura Kastoria), transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

A început campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. Românii din diaspora vor vota timp de trei zile. Care sunt candidații și secțiile de votare

Email Imprimare PDF

01_campania_electorala_pentru_alegerile_prezCampania pentru alegerile prezidenţiale a început sâmbătă. Sunt 14 candidaţi la funcţia de şef al statului, dar şi noi măsuri, de exemplu, românii din diaspora pot vota pe parcursul a trei zile sau prin corespondenţă, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Lovitura totală pentru România! Cel mai grav fenomen - ”exodul creierelor” - care afectează România

Email Imprimare PDF

01_exodul_creierelor_din_romaniaUn raport al Băncii Mondiale scoate la iveală un fenomen extrem de îngrijorător: "exodul creierelor", al mâinii de lucru calificate din ţările de origine. Astfel, persoanele cu un nivel superior de educaţie tind să emigreze mai des, scrie www.capital.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Biserică ortodoxă, construită din donațiile enoriașilor români, premiată în Spania

Email Imprimare PDF

01_biserica_spania_ro_premiataBiserica ortodoxă „Sfântul Gheorghe", ridicată de românii din Alcalá de Henares, Madrid, a primit premiul orașului pentru arhitectură, juriul recunoscând valoarea lăcașului de cult și modul în care s-a integrat în peisajul urban din localitate, anunță , ȘtirileTVR,preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expoziție de artă inedită! Românul care a impresionat Londra

Email Imprimare PDF

01_expozitie_de_arta_inedita_londraConstantin Botezat, un fost student al Universității de Artă și Design din Cluj și-a desfășurat pe parcusul acestui an activitățile artistice la Londra. Tânărul a reușit să expună cea de-a 10-a expoziție organizată la Londra timp de un an de zile la Capital Art Gallery.Constantin a ajuns in Marea Britanie prin intermediul programului Erasmus, cel mai celebru program educational din Uniunea Europeana. La moment tanarul isi dasfasoara doua internship-uri in calitate de Designer/ Creative Strategist pentru o revista britanica si pentru un post de radio iar in paralel Constantin isi organizeaza proprile expozitii de arta, se arată într-un materia pe www.capital.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Guvernul Dăncilă a cazut! Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost adoptată, joi, de Parlament

Email Imprimare PDF

01_guvernul_dancila_a_cazutCu 238 de voturi "pentru"ale Parlmentului României, guvernul Dăncilă a căzut, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Zvonuri despre noul guvern! Ministerul pentru românii de pretutindeni ar putea fi desființat!

Email Imprimare PDF

01_zvonuriNou guvern de tranziție ar urma să fie unul mai suplu. Vor fi între 15 și 18 ministere și încă se discută de unul sau doi vicepremieri cu portofoliu sau nu, scrie www.stiripesurse.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu: UM 29155 în Republica Moldova: punct ochit, punct lovit

Email Imprimare PDF

01_petru_bÎntre destabilizarea Republicii Moldova, tentativa loviturii de stat din Muntenegru, otrăvirea colonelului GRU Serghei Skripal în Marea Britanie și a traficantului de arme Emilian Ghebrev în Bulgaria există o legătură directă. Într-o investigație, realizată de cotidianul New York Times, se afirmă că toate acestea atacuri au un singur autor – UM 29155, o unitate de elită a Serviciului de Informații Militare a Rusiei (GRU).

Citeşte mai mult...
 

„Angajamentul României pentru Republica Moldova face deja parte din ADN-ul statului român”

Email Imprimare PDF

01_ramona_manescu_maia_sandu„România este fermă în a oferi sprijin Republicii Moldova prin implementarea mai multor proiecte de cooperare. Este vorba despre sprijinul ce ţine de infrastructura energetică reciproc avantajoasă, sprijinul politic pentru consolidarea relaţiilor bilaterale, dar şi cel financiar. Angajamentul României pentru Republica Moldova face deja parte din ADN-ul statului român și va continua cu aceeași intensitate, indiferent de cine este la guvernare sau cine e președinte în România", transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un sfert de milion de români au emigrat în 2018. Cine or fi fi vinovații? Banca Mondială: 40% din totalul emigranţilor din România sunt absolvenţi de studii superioare!

Email Imprimare PDF

01_romanii_isi_iau_talpasitaPeste un sfert de milion de români au emigrat în 2018, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Un procent de aproape 40% din totalul emigranţilor din România sunt absolvenţi de studii superioare, potrivit datelor furnizate de Banca Mondială, scrie Ziarul Financiar, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un bust al poetului Mihai Eminescu va fi instalat în curând la Cahul

Email Imprimare PDF

01_mihai_eminescu_cahulUn bust al marelui poet roman, Mihai Eminescu, va fi instalat în curând în scoarul Palatului de Cultură „Nicolae Botgros" din municipiul Cahul, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Aproape 300.000 de români s-au înscris deja pentru obţinerea noului statut în Marea Britanie

Email Imprimare PDF

01_trei_sute_de_mii_de_romani_statut_special_ukMinisterul Afacerilor Externe (MAE) informează că, din datele oficiale furnizate de autorităţile britanice cu privire la implementarea schemei de înregistrare (EUSS), rezultă că până la finalul lunii septembrie 280.600 de cetăţeni români s-au înregistrat deja pentru obţinerea noului statut (pre-settled şi settled status), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii populează Marea Britanie. Cel mai mare număr de nașteri, după pakistanezi

Email Imprimare PDF

01_romanii_populeaza_marea_britanieCopiii români născuți în Marea Britanie ocupă locul 2, după cei pakistanezi, ca număr de nașteri în Marea Britanie. Astfel, în anul 2018, s-au născut 15.196 de copii din părinți români, în Regatul Unit, cu aproape 2.000 mai mulți decât în anul precedent, transmite www.ziarulromanesc.net, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Reprezentanța ICR Madrid a preluat președinția rețelei EUNIC Spania

Email Imprimare PDF

01_instituto_cultural_romanoInstitutul Cultural Român de la Madrid a preluat președinția rețelei institutelor de cultură EUNIC Spania și a găzduit, in această săptămână, prima reuniune de lucru a directorilor, la sediul institutului. Vicepreședinte este Alianța Franceză, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

ICR New York lansează „Conferințele Leon Feraru”, Program organizat împreună cu Universitatea Columbia

Email Imprimare PDF

01_conferinta_leon_feraru„Conferințele Leon Feraru", cel mai nou program permanent al Institutului Cultural Român din New York, se lansează vineri, 11 octombrie, cu un eveniment dedicat celui care, printr-o activitate vizionară și consecventă în domeniul relațiilor culturale româno-americane, poate fi considerat întemeietorul diplomației culturale române în Statele Unite, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ramona Mănescu la Chișinău: România este gata să ofere expertiză pentru reglementarea transnistreană

Email Imprimare PDF

01_ramona_manescu_n_popescuRamona Mănescu a declarat că România este gata să ofere asistenţă şi expertiză Republicii Moldova în soluţionarea problemei transnistrene, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Negocierile de la Bratislava în „formatul 5+2” au început. Nicolae Negru: “Acordarea unui statut special regiunii transnistrene este imposibilă fără democratizarea regiunii”

Email Imprimare PDF

01_negru_radioLa Bratislava au început astăzi negocierile pe reglementarea transnistreană, în formatul 5 plus 2, găzduite de către ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak. Delegația R. Moldova este condusă de vicepremierul pentru Reintegrare, Vasili Șova, transmite Radio Chișinău.

Citeşte mai mult...
 

Ion Moraru, fostul deţinut și disident politic din Basarabia, care s-a luat de piept cu regimul sovietic la 17 ani, s-a stins din viață la 90 de ani

Email Imprimare PDF

01_ion_moraru_tvr_moldovaFostul deținut și disident politic, Ion Moraru, care a făcut ani grei de gulag în stepele kazahe, s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani. Într-un reportaj recent, realizat de „TVR Moldova", Ion Moraru, care a suportat chinuri groaznice în închisorile sovietice din cauza dragostei sale pentru neamul românesc, luându-se de piept cu regimul de ocupaţie sovietic la vârsta de numai 17 ani, spunea că nu regretă nimic din ce i s-a întâmplat în viață, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Matei Adrian Dobrovie cere ca România să-i susțină pe românii din Ucraina de urgență

Email Imprimare PDF

01_matei_adrian_dobrovieÎn condițiile în care noul Ministru ucrainean al Educației declară că din septembrie 2023 toate școlile cu predare în limba română din Ucraina vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învățământ în limba ucraineană, România trebuie să-i susțină pe românii din Ucraina de urgență, afirmă deputatul Matei Adrian Dobrovie, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Valeriu Munteanu: „Dintr-o obligație morală, de români basarabeni, nu trebuie să dăm Chișinăul pe mâna Federației Ruse”

Email Imprimare PDF

01_valeriu_munteanu_nValeriu Mundeanu, candidatul Partidului „Uniunea Salvați Basarabia" la funcția de primar al mun. Chișinău a declarat într-un interviu pentru Tribuna.md că a decis să se înscrie în aceeastă cursă electorală „dintr-o obligație morală, de român basarabean", transmite InfoPrut, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cătălin Sturza în Adevărul: Aurică Antonie, eroul de 105 ani al României. Facebook a cenzurat articolul….!

Email Imprimare PDF

01_aurica_antonie„Aurică Antonie are 105 ani şi este unul dintre puţinii veterani de război care încă mai sunt în viaţă. Îşi aminteşte fiecare moment de pe frontul din Basarabia şi, apoi, dintr-un lagăr din Siberia. Tot în închisoare a ajuns şi când credea că s-a întors acasă." „Era primăvara lui 1941, când Aurică Antonie primea vestea că trebuie să plece la război. Avea 27 de ani pe-atunci. Şi-a lăsat acasă soţia însărcinată şi a plecat pe front. A fost trimis peste Prut, alături de alţi tineri soldaţi, să elibereze Basarabia şi nordului Bucovinei de sub ocupaţia rusească", citim într-un portret realizat anul trecut de Digi 24, scrie Cătălin Sturza pe www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Seară cutremurătoare la Cernăuți: Teatrul „Olga Kobyleanska” a găzduit spectacolul „Dosarele Siberiei”

Email Imprimare PDF

01_dosarele_siberiei_cernautiMarți seară, 8 octombrie, trupa Teatrului național „Mihai Eminescu" din Chișinău a zguduit inimile spectatorilor care au umplut până la refuz sala Teatrului muzical-dramatic „Olga Kobyleanska" din Cernăuți. Actorii Teatrului chișinăuian au adus în scenă drama în două acte „Dosarele Siberiei". Timp de aproape trei ore spectatorii de parcă au trăit acel calvar stalinist prin care au trecut românii din Basarabia în 1940 apoi după 1944, când armata roșie a venit să elibereze aceste pământuri de „sub ocupația română", a relatat Nicolae Șapcă, Vicepreședinte al Societatății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„Biblia pentru tineri” în limba germană publicată de teologi români la Viena

Email Imprimare PDF

01_biblia_pentru_tineri„Biblia pentru tineri" în limba germană va vedea în noiembrie lumina tiparului la Viena.Cuvântul înainte, intitulat „Prietenia lui Dumnezeu cu oamenii", aparţine Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. La acest volum, coordonat de Părintele Nicolae Dura, paroh la biserica românească din Viena, au lucrat timp de doi ani următorii profesori: Pr. Dr. Constantin Oancea (Sibiu), Dr. Irina Dura-Niţu (Viena), Pr. Dr. Stelian Tofană (Cluj) şi Dr. Olimpiu-Nicolae Benea (Cluj)m, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Volumul „Paul Goma. Cuvântul basarabeanului răzvrătit” și revista „Dialogica. Revistă de studii culturale și literatură”, au fost lansate la AȘM

Email Imprimare PDF

01_volumul_paul_gomaLa Academia de Științe a Moldovei a fost lansat, la 8 octombrie 2019, volum „Paul Goma. Cuvântul basarabeanului răzvrătit", prefață, selecție și coordonare, dr.hab. Aliona Grati. Evenimentul a inclus și lansarea revistei „Dialogica. Revistă de studii culturale și literatură", Nr. 1 și Nr.2, manifestare organizată de Secția Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a AȘM, transmite Eugenia Tofan preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Capital.ro: Aur’a, apa miraculoasă din România și istoria ei

Email Imprimare PDF

01_aur_aHorațiu Rada și Eleodor Coptil sunt prieteni de-o viață și împreună au găsit cheia succesului în afaceri cu adevărat durabile. În anul 2007, cei doi au construit Cons Electrificarea Instal (CEI), care se ocupă cu rețele si instalații electrice. Astăzi, aceasta este considerată a fi cea mai importantă și cea mai sigură sigură companie de acest tip din zona de vest a țării, scrie Anca Andrei în www.capital.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul PNL Daniel Gheorghe: România trebuie să ia măsuri asupra abuzurilor din Ucraina privind drepturile minorităților. Tratatul semnat în 1997 cu Ucraina este complet caduc

Email Imprimare PDF

01_daniel_gheorghe_in_parlamentDeputatul liberal Daniel Gheorghe a declarat marți în Parlamentul României că țara noastră ar trebui să facă „demersuri politico-diplomatice internaționale de mare anvergură" pentru a-și proteja etnicii români din părțile Bucovinei, Basarabiei și Maramureșului istoric, actualmente cetățeni ai Ucrainei, de politica deznaționalizării forțate pe care autoritățile de la Kiev o impun, prin sistarea până în anul 2023 a învățământului în limba maternă pentru minoritățile naționale, scrie www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Rusia se apropie PERICULOS de România dacă cumpără Portul de la Giurgiulești

Email Imprimare PDF

01_portul_de_la_giurgiulestiRușii se apropie periculos de România prin cumpărarea unui obiectiv strategic din R. Moldova. Este vorba despre Portul Giurgiulești, care este singura ieșire a R. Moldova la Dunăre, menționează fostul ministru al Energiei din România, Răzvan Nicolescu, scrie www.ziarulnational.md, prelaut de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

PMP și Traian Băsescu îl vor susține pe Octavian Țâcu la alegerile pentru primăria Chișinăului

Email Imprimare PDF

01_pmp_sustine_octavian_tacuPartidul Mișcarea Populară (PMP) din România, condus de Eugen Tomac și Traian Băsescu, a anunțat că va susține candidații Partidului Unității Naționale (PUN) la alegerile locale din R. Moldova, scrie www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

80 de ani de la înființarea postului de radio, Radio Basarabia

Email Imprimare PDF

01_radio_basarabiaMarți, 8 otombrie 2019 s-au împlinit 80 de ani de la inaugurarea postului de radio românesc Radio Basarabia, dincolo de Prut, transmite România Actualități, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

“Satul nostru românesc” la Mânăstirea Malainița din Timoc

Email Imprimare PDF

01_satul_nostru_romanesc_timocVicariatul Ortodox Român al Timocului înpreună cu Comitetul pentru Drepturile Omului Negotin și Asociația pentru Cultura Românilor/Vlahilor din Serbia "Ariadnae Filum" organizează manifestarea "Satul nostru românesc", duminică 13 octombrie, în ansamblul Mănăstirii Sf. Parascheva din Malainița, transmite corespondentul Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Romanul lui Noica „Despărțirea de Goethe” prezentat la Veneția

Email Imprimare PDF

01_romanul_lui_noicaJoi, 10 octombrie 2019, va avea loc, în Sala de Conferințe a Institutului Român de Cultură și Cercetate Umanistică de la Veneția prezentarea cărții "Despărțirea de Goethe" a filosofului român Constantin Noica (1909-1987), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Congresul tinerilor NEPSIS din MOREOM la a XX-a ediție | Evenimentul a avut loc în insulele Canare din Spania

Email Imprimare PDF

01_congresul_tinerilor_nepsisAnul acesta, în arhipelagul Canare din Oceanul Atlantic, a fost organizată cea de-a XX-a ediție a Congresului Nepsis MOREOM, în perioada 3-6 octombrie, o ediție aniversară la care au participat peste 150 de tineri români din Spania, Danemarca, Portugalia, Anglia, Irlanda, Franța, Elveția, Germania, Belgia, Italia și România, alături participanții din Insulele Canare, trransmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Râdeți și cântați cu noi - Spectacol extraordinar pentru românii din Washington, DC

Email Imprimare PDF

01_radeti_si_cantati_cu_noiRomânii din zona capitalei americane, Washington, DC sunt invitați duminică, 20 octombrie începând cu ora 17 la spectacolul extraordinar Râdeți și cântați cu noi care îi va aduce publicului pe cunoscuții interpreți Romică Țociu și Cornel Palade, Angela Rusu și Ionuț Dulgeriu, transmite Bogdan banu pentru Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cine vrea golirea spațiului românesc de români? Cine o fi în spatele politicienilor trădători de Neam? Aproximativ două milioane de români au aplicat, anul acesta, pentru joburi în străinătate

Email Imprimare PDF

01_capitalele_europeiJoburile în străinătate existente pe platforma de recrutare online eJobs.ro au adunat, de la începutul anului și până acum, aproape 2 milioane de aplicări, cele mai multe aparținând candidaților din categoria de vârstă 25-35 de ani (aproximativ 855.000 de aplicări), se arată într-un reportaj Realitatea.net, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Jocuri Ruso-germane la Chișinău care vor transnistrizarea R. Moldova și trupele rusești la Prut. Ce face Bucureștiul? Doarme sau trădează?

Email Imprimare PDF

01_jocuri_ruso_germaneUn nou document intrat în posesia redacției DESCHIDE.MD confirmă că autoritățile moldovenești (Guvernul, Parlamentul și Președinția) au fost ultimele care au făcut cunoștință cu „proiectul Declarație privind intensificarea eforturilor comune ale mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri 5+2, în atingerea unei reglementări atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean". Aceasta în condițiile în care vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova a expediat acest document partenerilor externi încă pe data de 5 august 2019, scrie www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Se definitivează funcționarea Consiliului Național al Românilor din Ucraina (CNRU). A fost adoptat Regulamentul după care CNRU se va ghida

Email Imprimare PDF

01_cnruÎn data de 7 octombrie 2019 a avut loc ședința ordinară a Consiliului Național al Românilor din Ucraina, subiectul discuțiilor fiind activitatea Consiliului şi a societăţilor culturale – membre ale Consiliului. În scopul coordonării şi armonizării activităţii membrilor Consiliului Naţional al Românilor din Ucraina, a fost discutat şi aprobat proiectul Regulamentului de funcţionare a Consiliului care prevede, printre altele, păstrarea autonomiei fiecărei societăţi culturale –membră a Consiliului pentru a evita o suprapunere a manifestărilor organizate de mediul asociativ românesc din Ucraina. În cadrul ședinței au fost aprobați noi membri ai Consiliului, fiind exprimată deschiderea pentru aderarea altor asociații, scrie https://bucpress.eu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Anuța Dan, profesor român în Ucraina: NU LAS PE NIMENI SĂ-MI BATJOCOREASCĂ LIMBA ROMÂNĂ!

Email Imprimare PDF

01_nu_ne_furati_limba_romanaRecent, Hanna Novosad, Ministrul Educației de la Kiev, a declarat că până în 2023 toate școlile românești din Ucraina vor trece la predarea în limba de stat. Excepție ar face doar disciplina limba și literatura română. Excepție ar face doar disciplina limba și literatura română, care ar rămâne să se predea – cum altfel? – în limba maternă. Efectele vor fi devastatoare pentru comunitățile de români dințara vecină. Știrea integrală este disponibilă AICI. Va dispărea în câțiva ani o bucată neștiută de Românie. Noi urmărim de la distanță acest genocid identitar. Cu detașarea cu care privim – fără să mișcăm un deget – un om zbătându-se între viață și moarte pe stradă, chiar sub ochii noștri, scrie https://bunatate.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Într-o căsătorie de interes, Dodon și Maia Sandu se ceartă ca doi iubiți sau de ce PSRM repetă greșeala PD

Email Imprimare PDF

01_nicolae_negru_nDupă ce Maia Sandu i-a reproșat lipsa de bărbăție la ONU, Dodon s-a simțit ofensat ca un flăcău de Sadova și a comparat activitatea Guvernului în primele 100 de zile cu țiuitul unui țânțar, afirmând că Executivul a realizat „mai nimic", scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu: Eu te-am făcut, eu te omor!

Email Imprimare PDF

01_petru_bDouă momente ale vieții politice din ultimele zile par să anunțe colapsul actualei guvernări de la Chișinău. Cel dintâi a fost creat de Igor Dodon, iar cel de-al doilea de APCE, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul PNL, Daniel Gheorghe, reacționează la anunțul Kievului privind suprimarea limbii române în școli: “Cer public Președintelui și Guvernului de la București să denunțe tratatul de bază cu Ucraina”

Email Imprimare PDF

01_pnl_daniel_gheorgheDeputatul PNL, Daniel Gheorghe, a reacționat la anunțul noului Ministru al Educației de la Kiev, Hanna Novosad conform căreia, din 2023, toate școlile cu predare în limbile minorităților vor trebui să treacă la predarea exclusivă în ucraineană, transmite www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Lista secțiilor de votare în R.Moldova pentru alegerile prezidențiale din 10 noiembrie, din România

Email Imprimare PDF

01_alegeri_pentru_presMinisterul de Externe de la București a propus deschiderea a 36 de secții de votare în Republica Moldova pentru alegerile prezidențiale din 10 noiembrie din România. MAE a transmis către Biroul Electoral o listă cu 444 de secții care urmează a fi deschise peste hotare și care au fost recomandate de către misiunile diplomatice românești. Ministerul de Externe estimează că până în 19 octombrie acest număr poate ajunge la 800, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Unioniștii de la Chișinău, i-au trimis un “cadou”, lui Putin, în ziua în care împlinește 67 de ani: „Sănătate, luciditate și respect pentru celelalte națiuni”

Email Imprimare PDF

01_unionisti_cadou_putinO hartă a României întregite și o sticlă de vin cu denumirea sugestivă „Maluri de Prut", fabricat din struguri produși atât în R. Moldova, cât și în România, este cadoul unioniștilor de la Chișinău pentru președintele rus, Vladimir Putin, care împlinește astăzi vârsta de 67 de ani, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Primii români din străinătate au votat deja la alegerile prezidențiale

Email Imprimare PDF

01_primii_romani_din_strainatate_au_votat_dejaPrimii români au votat deja pentru viitorul președinte. Sunt cei care locuiesc în străinătate și au ales să voteze prin corespondenţă. Digi24 a vorbit cu câţiva dintre cei care au votat deja, se arată într-un reportaj Digi24, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Președintelui A.J.R.P., Cristian Bucur: Candidatii la functia de președinte dau impresia că fac o concesie alegătorilor din diaspora dacă stau de vorbă cu ei

Email Imprimare PDF

01_cristian_bucur_ajrpAsociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (A.J.R.P.) a propus o dezbatere publică, la care să participe candidații la Președenția României. Despre acest subiect, ca și despre urmările acestui demers, i-am solicitat un interviu în exclusivitate președintelui A.J.R.P., Cristian Bucur, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ziua portului popular românesc, la biserica Sf. Cruce, Torino 2

Email Imprimare PDF

01_biserica_sfanta_cruce_torino_2Cu ajutorul bunului Dumnezeu, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei şi la îndemnul părintelui Lucian Roșu, duminică, 6 octombrie, după Sfânta Liturghie, la Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci", Torino 2, a avut loc o întâlnire de suflet, prilejuită de sărbătoarea Zilei Portului Popular în Episcopia Italiei, a consemnat Rodica Manciu pentru www.episcopia-italiei.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Noul ministru al Educației din Ucraina la puțin timp după întâlnirea Iohannis- Zelenski: Toate școlile românești din Ucraina vor trece la predarea în limba ucraineană din 2023. Reacții ale românilor din Ucraina

Email Imprimare PDF

01_klaus_iohanis_tradatorul_romanilor_din_ucrainaDin septembrie 2023 toate școlile cu predare în limba română din Ucraina vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învățământ în limba ucraineană, în afară de limba și literatura română. Potrivit noului ministru al Educației din Ucraina, Hanna Novosad, „școlile minorităților naționale, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene, din septembrie 2023" vor trece la predarea în limba ucraineană, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Constantin Codreanu solicit autorităților române să se implice ferm și să nu mai tolereze asimilarea românilor din Ucraina de către statul vecin

Email Imprimare PDF

01_codreanu_uIată ce a transmis președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor din Camera Deputaților în contextul declarațiilor ministrului ucrainean al Educației, Hanna Novosad, precum că școlile minorităților naționale, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene, vor trece, din 2023, la predarea în limba ucraineană, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

George Simion, liderul mișcării politice România Mare în Europa: “Rușine conducătorilor români! Comunitatea românească rămâne fără școală în această țară”

Email Imprimare PDF

01_liderul_miscarii_politice_romania_mare_in_europaEste sfârșitul pentru școlile românești din Ucraina! Anunțul a fost făcut de ministrul Eduacției din Ucraina. Ca atare, românii din Cernăuți nu vor mai avea parte de predare în limba română, a transmis George Simion pe o rețea de socializare.

Citeşte mai mult...
 

Noaptea minții! În timp ce 300.000 de români/vlahi sunt supuși unui adevărat genocid cultural, ambasadorul României la Belgrad declară că: ambasada urmarește atent poziția minorității române și se poate constata un progres semnificativ!

Email Imprimare PDF

01_ambasada_romaniei_la_belgrad_sfideaza_romanii_vlahiAmbasada (României) urmarește atent poziția minorității române și se poate constata un progres semnificativ în realizarea unor chestiuni și un progres în colaborarea la toate nivelele de putere, dar există spațiu de progres în continuare, care se poate realiza print-o muncă în continuare în realizarea planului de acțiune în ceea ce privește drepturilor minoritare, a declarat ambasadorul României la Belgrad, Oana Cristina Popa citată de https://www.ljudskaprava.gov.rs, preluat de corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Formula Steinmeier, pe dos

Email Imprimare PDF

01_nicolae_negru_nUcraina reintră într-o nouă perioadă de turbulențe după ce Zelenski a acceptat „formula lui Steinmeier" în procesul de reglementare a conflictului din Donbas. Aceasta prevede că Ucraina își recapătă controlul asupra teritoriului ocupat (Crimeea nu este luată în considerare) și a frontierei sale de est numai după ce în regiunile separatiste se organizează alegeri libere și corecte, sub egida OSCE, în conformitate cu legile ucrainene, și li se acordă acestor regiuni un statut special, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alianță ruso-turcă împotriva intereselor românești! APCE a blocat inițiativele antiromânești! Rusia și Turcia voiau trupe rusești în regiunea transnistreană și autonomie largă pentru regiunea găgăuză în Basarabia

Email Imprimare PDF

01_parlamentary_assemblyAdunarea Parlamentară a Consiliului Europei a respins un amendament al Rusiei cu privire la situaţia trupelor ruseşti din regiunea transnistreană şi un amendament al Turciei prin care era prevăzută o autonomie lărgită pentru zona găgăuză, transmite IPN, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită la unul din eroii piesei „Dosarele Siberiei”: „M-a rugat ca atunci când ajung în România să sărut pământul Țării și pentru Dumnealui. Am avut acel sentiment unic că mă întâlnesc cu ISTORIA”

Email Imprimare PDF

01_daniel_ionita_in_vizita_la_ion_moraruAmbasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, l-a vizitat pe Ion Moraru, unul din eroii piesei „Dosarele Siberiei", despre care spune că este „un luptător pentru libertatea și demnitatea românilor din Basarabia, un martor ocular al atrocităților Războiului al II-lea Mondial și un supraviețuitor al lagărelor staliniste din Siberia unde a fost trimis "cu generozitate" de NKVD".

Citeşte mai mult...
 

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, despre zona Covasna-Harghita: “Nu am văzut, timp de 20 ani, o strategie a autorităţilor de stat române referitoare la acest spaţiu românesc”

Email Imprimare PDF

01_ioan_selejan_mitropolitul_banatuluiMitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a participat miercuri, 2 octombrie, la Izvoru Mureşului, la manifestările prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, pe care a condus-o timp de 20 ani, şi şi-a exprimat tristeţea că pentru acest spaţiu nu a fost elaborată o strategie de păstrare a identităţii şi culturii româneşti. Transmite Mesagerul de Covasna, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Camelia Smicală, presată prin intermediul copiiilor să accepte tratament psihiatric pentru tulburări inexistente

Email Imprimare PDF

01_camelia_smicala_tratamentCamelia Smicală scrie pe Facebook că Serviciile Sociale din Finlanda, care îi țin abuziv copiii în centre de stat, îi presează pe aceștia să-și convingă mama că are nevoie de tratament psihiatric, transmite www.stiripentruviata.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Colocviul „Emil Cioran, gânditor esențial al secolului XX“

Email Imprimare PDF

01_emil_cioranAmbasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu Direcția de Activități Culturale de la El Corte Inglés, organizează vineri, 11 octombrie 2019, începând cu ora 18:30, colocviul „Emil Cioran, gânditor esențial al secolului XX". Evenimentul va avea loc în sala de conferințe „Âmbito Cultural" de la El Corte Inglés din Lisabona și îi va avea ca invitați pe profesorii Ciprian Vălcan de la Universitatea „Tibiscus" din Timişoara, Ricardo Gil Soeiro și Paulo Borges de la Universitatea din Lisabona, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Zilele Filmului Românesc / Muestra de Cine Rumano în Sevilia

Email Imprimare PDF

01_muestra_de_cine_rumeno_2Institutul Cultural Român de la Madrid și Filmoteca din Andaluzia organizează a II-a ediție a Zilelor Filmului Românesc / Muestra de Cine Rumano en Sevilla, în perioada 7 octombrie – 16 decembrie 2019, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu: Cum poate fi unită partida națională și democratică în Chișinău

Email Imprimare PDF

01_petru_bArătam în editorialul de lunea trecută cine îl poate împiedica pe Putin să pună stăpânire pe Chișinău în alegerile de la 20 octombrie. După cum au demonstrat evenimentele din cursul săptămânii curente, situația creată în urma guvernării hibrid ACUM/PSRM nu contenește să stârnească destulă tulburare sufletească în mijlocul electoratului de dreapta, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Aventurile candidatului Barna în diaspora: „Mânca și nu se mai oprea. Cum să vorbim, să-l oprim din mancat?”

Email Imprimare PDF

01_aventurile_candidatului_barna_din_strainatateEma Prișcă, o româncă stabilită la Barcelona, cu un portofoliu impresionant în domeniul publicitar și cu premii internaționale la activ, a povestit pe Facebook cum a decurs întâlnirea Dan Barna cu românii din capitala Cataloniei. Fără patimă, dar cu detalii generoase, postarea are deja peste 1000 de distribuiri și comentarii și scoate în evidență lipsa de adecvare la context și chiar goliciunea pe alocuri a candidatului USR-PLUS la alegerile prezidențiale, scrie Ileana Renia pe http://www.romaniacurata.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Omagiu adus actorului Ilarion Ciobanu, născut în Basarabia, la Zilele Filmului Românesc de la Chișinău

Email Imprimare PDF

01_ilarion_ciobanuUn omagiu dedicat actorului român cu origini basarabene Ilarion Ciobanu, o selecţie cu scurtmetraje de şcoală ale regizorilor noului cinema şi un film celebru pentru copii fac parte din programul celei de-a 5-a ediţii a Zilelor Filmului Românesc de la Chişinău, care va avea loc între 10 şi 13 octombrie la Centrul Cultural „Odeon" şi la AMTAP, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un criminal de război şi un scriitor fascist, promovaţi la Zilele Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca

Email Imprimare PDF

01_criminal_de_razboi_si_fascist_omagiat_in_clujZilele Sfântul Mihail, eveniment organizat, în weekendul trecut, de Parohia romano-catolică din centrul municipiului Cluj-Napoca au fost transformate într-o tribună a promovării a două personaje extrem de controversate. Organizatorii au ales ca programul evenimentului să includă momente artistice realizate după operele criminalului de război Wass Albert şi a scriitorului fascist Nyro Jozsef, transmite ziarulfaclia.ro.

Citeşte mai mult...
 

România și Republica Moldova promovează un traseu turistic comun, traseul turistic ,,Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”

Email Imprimare PDF

01_traseu_turistic_comun_voievodul_stefan_cel_mare_si_sfantRomânia și Republica Moldova s-au unit ca să atragă mai mulți turiști internaționali pe cele două maluri de Prut. La Sibiu, unde are loc în aceste zile Forumului Anual Consultativ al Rutelor Culturale Europene, autoritățile de la București și Chișinău prezintă ruta transfrontalieră culturală „Ștefan cel Mare și Sfânt", informează Rador, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

De Hramul Chișinăului va fi dezvelit bustul lui Dumitru Matcovschi. Andra și Fuego, alături de interpreți autohtoni, vor cânta în PMAN

Email Imprimare PDF

01_hramul_chisinauluiHramul Chișinăului este marcat pe 14 octombrie, iar autoritățile anunță activitățile programate în această zi pentru locuitorii și oaspeții celei de-a doua capitale românești, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Florin Piersic și Medeea Marinescu revin la Chișinău cu “Străini în noapte”

Email Imprimare PDF

01_florin_piersic_medeea_marinescuO piesă care a făcut istorie va fi repusă în scenă la Chișinău. Legendarul actor român Florin Piersic și inconfundabila Medeea Marinescu invită la spectacolul "Străini în noapte", în regia maestrului Radu Beligan.

Citeşte mai mult...
 

Tinerii români Nepsis din Italia prezenți la cea de-a XX-a ediție a CONGRESULUI NEPSIS MOREOM

Email Imprimare PDF

01_tineri_nepsisCu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, o delegație a Frăției Nepsis Italia, formată din 40 de tineri români, alături de preoți și preotese și avându-l în frunte pe Preasfințitul Atanasie de Bogdania, va lua parte zilele acestea la Congresul Nepsis MOREOM ce se va desfășura anul acesta în perioada 3 -6 octombrie în insula spaniolă Gran Canaria, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ziua internațională a emigrantului sărbătorită în Parohia românească ”Sfânta Muceniță Agata” din Catania

Email Imprimare PDF

01_ziua_internationala_a_emigrantului2 octombrie - o zi ca oricare alta pentru românii Parohiei "Sfânta Muceniță Agata" din Catania ce trăiesc în orașul Giarre. Muncă, piață, pregătirea copiilor pentru școală...Seara însă a adus ceva special, pentru cei ce care au avut răgaz și au ajuns la primărie. Preotul paroh Mihai Gabriel ICHIM venit din Catania, înconjurat de câțiva parohieni din Giarre s-a întâlnit cu însuși primarul cetății, Angelo D'Anna și preoți italieni de la Oficiul pentru ecumenism și dialog interreligios al Episcopiei romano-catolice din Acireale pentru celebrarea zilei internaționale a emigrantului, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Propunerea Guvernului de la Chișinău pentru negocierile în formatul 5+2 de la Bratislava. Când va înțege Bucureștiul că modul în care se rezolvă problema transnistreană reprezină o problemă de securitate națională pentru România?

Email Imprimare PDF

01_problema_transnistreana_problema_romanieiDeschide.MD publică proiectul Declarației cu privire la intensificarea eforturilor comune ale mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri 5+2 în atingerea unei reglementări atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean. Documentul a fost expediat de către Cancelaria de Stat Membrilor Mecanismului de coordonare pe problema transnistreană. Transmite Romanian Global News citând www.deschide.md.

Citeşte mai mult...
 
Pagina 1 din 5