Banner

Planul lui Dodon de federalizare a R. Moldova, o variantă modificată a „Memorandumului Kozak”

Email Imprimare PDF

01_putin_dodon_legatiPlanul de federalizare a R. Moldova, pus recent pe masa partenerilor occidentali de către președintele Igor Dodon, este o „versiune modificată" a Memorandumului Kozak, eșuat în anul 2003, și reprezintă o altă încercare de „transnistrizare" a R. Moldova, dorindu-se a o plasa în sfera de influență a Federația Rusă, în așa-numitul concept de „lume rusă", transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române: garanții scrise din partea autorităților bisericești şi ale statutului ucrainean că identitatea etnică şi lingvistică a românilor din Ucraina va fi respectată

Email Imprimare PDF

01_sinodul_bisericii_ortodoxe_romaneSinodul Bisericii Ortodoxe Române a luat o poziție de etapă privind situația bisericească din Ucraina. În ziua de 21 februarie 2019, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, scrie BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Întâlnirea ministrului Natalia-Elena Intotero cu membrii comunității românești din Brisbane. Distincție acordată de ministru domnului Traian Chirilă, cercetător-șef la Institutul Ochiului din Queensland

Email Imprimare PDF

01_traian_chirila_intoteroO întâlnire specială a avut loc între ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Elena Intotero, și reprezentanții comunității de români stabiliți în Brisbane, Australia, și reuniți în cadrul asociației "Unirea Brisbane". La dialog a participat și E.S. doamna Nineta Bărbulescu, ambasadorul României în Australia și Noua Zeelandă, alături de domnul Iulian Nițu, Consulul General al României la Sydney, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Delegație din Timoc în dialog cu autorități de la București

Email Imprimare PDF

01_zavisaJoi 21 februarie 2019 o delegație a Congresului Românilor din Serbia (Timoc) a avut mai multe întâlniri de lucru pentru a prezenta autorităților de la București situația dificilă a românilor/vlahilor din Timoc, a declarat pentru corespondentul Romanian Global News din Timoc, Zavișa Jurj, președintele Asociației pentru cultura vlahilo/românilor din Serbia, "Ariadnae Filum".

Citeşte mai mult...
 

Economia Spaniei atrage din nou străini: lucrătorii români sunt cei mai mulți

Email Imprimare PDF

01_economia_spanieiSchimbare importantă în situația pieței muncii din Spania: a devenit din nou o țară importatoare de forță de muncă străină, după mulți ani în care șomajul a provocat o pierdere accentuată a populației active, transmite www.ziarulromanesc.es, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Parteneriat turistic între cele două state românești. Ce pot vizita turiştii pe „Ruta voievodului Ştefan cel Mare”

Email Imprimare PDF

01_putnaMinistrul Turismului ar României, Bogdan Trif, a lansat, joi, 21 februarie, la deschiderea Târgului de Turism, "Ruta voievodului Ştefan cel Mare", printr-un parteneriat cu Republica Moldova, care include obiective turistice şi culturale din ambele ţări, transmite Mediafax, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Prima companie din Republica Moldova listată la Bursa de Valori București premiată la deschiderea Anului Bursier 2019

Email Imprimare PDF

01_purcariPrima companie din Republica Moldova listată la Bursa de Valori București (BVB), Purcari Wineries, este unul dintre câștigătorii premiilor pieței de capital. Anunțul a fost făcut în cadrul galei de inaugurare a Anului Bursier 2019, care a avut loc la Teatrul Național din București, transmite InfoPrut, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Evenimente culturale dedicate Mărțișorului la Jula și Aletea, în Ungaria

Email Imprimare PDF

01_martisor_julaConsulatul General al României la Jula, în colaborare cu parteneri din România și Primăria orașului Aletea, Şcoala generală bilingvă Aletea și Căminul cultural din oraș, va organiza evenimentul „Mărţișor cultural românesc". Manifestarea este dedicată nu doar doamnelor și domnișoarelor din rândul comunităţii româneși din Ungaria, dar și tuturor celor care iubesc cultura și tradiţiile românești. Evenimentul va avea loc pe 6 martie, cu începere de la ora 14.00, la Căminul cultural din orașul Aletea, transmite Foaia Românească, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Aradul de acum un secol prezentat de actorii arădeni într-un spectacol la Jula (Ungaria)

Email Imprimare PDF

01_actori_aradeni_julaSpectacolul „Oraşul nostru" poartă semnătura regizorului Cristian Ban şi are la bază un scenariu adaptat după piesa lui Thornton Wilder. Scenografia este realizată de Cristina Milea. „Fiind născut în Arad, de multe ori m-am întrebat oare cine locuia în clădirile pe care azi scrie monument istoric sau ce fel de magazine erau acum 100 de ani în locul farmaciilor şi casinourilor care există azi pe bulevard şi ce făceau oamenii într-o seară de sâmbătă, transmite Foaia Românească, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Manifestări religioase şi culturale la hramul Parohiei Ortodoxe românești din Alcamo

Email Imprimare PDF

01_hramul_parohiei_romanesti_alcamoCredincioșii ortodocși români din mai multe zone ale Siciliei au participat în zilele de 19 şi 20 februarie 2019 la hramul Parohiei „Sfântul Ierarh Leon al Cataniei" - Alcamo. În seara zilei de 19 februarie a fost organizată după slujba Vecerniei o procesiune. Programul liturgic din ziua hramului a fost urmat de vernisajul expoziţiei de fotografie „Rădăcini", organizată în contextul Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română, transmite Pr. Ioan Lupasteanu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vor fi românii din Ucraina în atenția Sfântului Sinod?

Email Imprimare PDF

01_sfantul_sinodDin 1992, Ucraina este măcinată nu doar de corupție și sărăcie, ci și de o schismă bisericească, scrie Ștefan Cervenschi în www.romanialibera.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Suveranitate limitată, „statalism” fals

Email Imprimare PDF

07_nicolae_negruParticiparea lui Dodon la Conferința de Securitate de la Munchen ar fi putut fi un eveniment, dacă el ar fi avut acces la tribuna conferinței, ca alți șefi de state și de guverne. Afirmația că a ținut un discurs în cadrul CSM „unde un președinte al R. Moldova nu a ținut discurs încă din anul 2007" este pe cât de lăudăroasă, pe atât de falsă. „Discursul" său a fost prezentat în cadrul unei „mese rotunde", cu participarea „informală" a nici zece persoane, interesate, într-o măsură oarecare, de situația din Republica Moldova. Șefi de state sau de guverne nu au figurat printre ele, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Constantin Codreanu: „Federația Rusă își mută hotarul pe Prut. România, trezește-te!”

Email Imprimare PDF

01_codreanuPe 25 februarie curent, adică imediat după alegerile parlamentare din R. Moldova, Rusia și-ar putea „muta hotarul pe Prut", este avertismentul deputatului Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării în Parlamentul României, care a prezentat astăzi, în Camera Deputaților, o declarație politică cu privire la scenariul „ce poate deveni realitate" în stânga Prutului, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un candidat la alegerile parlamentare de peste Prut propune SOLUȚIA unirii pentru o integrarea rapidă a Republicii Moldova în UE

Email Imprimare PDF

01_ion_lascencoCandidatul la alegerile parlamentare din 24 februarie pe lista Partidului „UNIREA - Democrația Acasă", Ion Leașcenco, susține că R. Moldova nu are nicio perspectivă de integrare europeană în următorii 25 de ani, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Atelier de creatie despre Martisor la Ismail

Email Imprimare PDF

01_martisor_ismailCentrul de Informare al României din Ismail va organiza, la data de 2 martie 2019, în colaborare cu Asociația "Centrul de Informare Românesc" ( CIRo) și cu sprijinul Consulatului General al României la Odesa, un Atelier de creație, cu genericul "Cu datina în chip de Mărțișoare", dedicat tradiţiei româneşti a mărţişorului din zona Bugeacului, transmite Natalia Ursu, administrator al Centrului, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din Londra invitați la expoziția de design vestimentar “Romanian Fashion Exposed”, la sediul ICR Londra

Email Imprimare PDF

01_romanian_fashion_expozedInstitutul Cultural Român din Londra găzduiește, în această lună, expoziția de design vestimentar "Romanian Fashion Exposed", ce prezintă creaţiile designerului român Gabriela Popa - unul dintre artiștii români de succes stabiliți în capitala britanică, fondatoarea brandului de lux Gabriela Rose -, alături de colecția Naturalis, propusă pentru sezonul de toamnă-iarnă 2019-2020 de către Thais Coman și Oana Stroe, cele două creatoare din spatele brandului THAÏS & STRÖE, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

UE introduce măsuri de securitate mai stricte pentru cărţile de identitate: Format uniform de card de credit, zonă de citire optică, fotografie şi două amprente digitale ale titularului stocate pe un cip fără contact

Email Imprimare PDF

01_citire_optica_ciReprezentanţii Preşedinţiei române a Consiliului şi ai Parlamentului European au ajuns la un acord informal cu privire la un regulament care va spori securitatea cărţilor de identitate ale cetăţenilor Uniunii Europene. Potrivit acordului, cărţile de identitate vor avea un format uniform de card de credit, o zonă de citire optică şi va respecta standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale). Acestea vor trebui, de asemenea, să includă o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact, transmite www.news.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

George Banu conferențiazăla sediul Institutului Cultural Român Budapesta

Email Imprimare PDF

01_george_banuDuminică, 3 martie 2019, de la ora 16.00, Institutul Cultural Român la Budapesta este onorat să îl aibă ca oaspete, pe domnul prof. dr George Banu, prestigioasă personalitate a culturii contemporane, cu notorietate academică. Criticul teatral, președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru va susține o conferință cu titlul „Livada și poetica dispariției", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Asociaţia Românilor din Italia : Renunțarea la sintagma de diaspora pentru a desemna românii aflaţi în străinătate

Email Imprimare PDF

01_asociatia_romanilor_din_italia„Vă aducem în atenţie şi vă solicităm a analiza şi dispune, potrivit competenţelor constituţionale cu care sunteţi investiţi în Statul român, demersurile necesare pentru a schimba un concept care nu corespunde realităţii din teren şi grevează în mod discriminatoriu imaginea noastră, a românilor aflaţi în afara graniţelor – atât în conştiinţa conaţionalilor din ţară, cât şi a naţiunilor în arealul cărora ne-am găsit adăpost temporar sau permanent", se arată în scrisoarea deschisă adresată conducerii statului român de către Asociaţia Românilor din Italia și preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Întâlnirea ministrului Natalia-Elena Intotero cu membrii comunității românești din Canberra

Email Imprimare PDF

01_natalia_intotero_canberraComunitatea românească din Canberra s-a reunit la sediul Ambasadei României în Australia și Noua Zeelandă, pentru a lua parte la o seară specială dedicată României și valorilor sale, în prezența ministrului Natalia-Elena Intotero, aflată într-o vizită de lucru în Australia și Noua Zeelandă, și a doamnei ambasador Nineta Bărbulescu, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eugen Șerbănescu: “Diaspora și omul providential”

Email Imprimare PDF

01_eugen_serbanescuDin capul locului, se impune o nuanţare. Se vorbeşte, în general, despre românii stabiliţi sau angajaţi în străinătate folosind termenul de Diaspora. Sensul iniţial al cuvântului vine din grecescul împrăştiere. Nu este greşit, dar nici nu indică natura „împrăştierii", care – în cvasitotalitatea cazurilor – nu a fost una benevolă, ci forţată, din cauze politice, economice etc. Aşadar, Diaspora română (nu o includem aici pe cea istorică) are o puternică amprentă de exil, scrie Eugen Șerbănescu pe www.romanialibera.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Localitățile din România ar putea atrage în proiecte europene nu numai satele din Basarabia de la graniță, așa cum se întâmplă acum: „Ne dorim să implementăm programe acolo unde există înfrățiri”

Email Imprimare PDF

01_mariana_gajuLocalitățile din Republica Moldova care au semnat acorduri de înfrățire cu cele din România ar putea implementa împreună proiecte mari de infrastructură pe bani europeni, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Parlamentul a RESPINS proiectul de lege al USR privind cenzurarea mesajelor antivaccinare

Email Imprimare PDF

01_parlamentulProiectul de modificare a legii audiovizualului inițiat de USR, prin care posturile radio și televiziune erau fi obligate să prezinte opinia unui medic specialist în cadrul oricărui program sau oricărei emisiuni care abordează teme privind sănătatea, conform unui proiect de lege respins, luni, de Senatul României, scrie www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Primul Ministru Viorica Dăncilă transmite că România va pleda în faţa instituţiilor europene pentru Republica Moldova

Email Imprimare PDF

01_viorica_dancilaGuvernul României va continua să ajute Republica Moldova, iar reprezentanţii Executivului de la Bucureşti vor pleda în plenul instituţiilor europene pentru R. Moldova, a declarat premierul Viorica Dăncilă, luni, la cea de-a XXII-a sesiune ordinară a Adunării generale a Asociaţiei Comunelor din România, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul Teodor Meleşcanu apreciază că cea mai bună soluţie în Republica Moldova ar fi o majoritate care să continue parcursul european

Email Imprimare PDF

05_melescanuCea mai bună soluţie după apropiatele alegeri din Republica Moldova ar fi o majoritate proeuropeană care să continue parcursul acestei ţări pe drumul integrării sale europene, a subliniat luni ministrul român de externe Teodor Meleşcanu, după încheierea reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE), desfăşurat la Bruxelles, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Constantin Codreanu: „Decizia de expulzare a unui cetățean român din Italia nu poate fi ignorată de autoritățile statului român”

Email Imprimare PDF

01_dajemadaDeputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat o interpelare ministrului Afacerilor Externe prin care aduce în atenția instituțiilor statului român decizia autorităților italiene de expulzare din Italia a doamnei Mădălina Gavrilescu, se arată un comunicat de presă primit la redacție, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tensiuni în comunitățile românești din Ucraina. O comunitate religioasă din regiunea Cernăuți a refuzat să treacă în subordinea Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autocefale

Email Imprimare PDF

01_comunitatile_romanesti_ucrainaÎn data de 17 februarie 2019 la biserica „Arhanghelii Mihail și Gavriil" din Maidan Storojineț a avut loc adunarea comunității religioase, în cadrul căreia enoriașii și-au expus părerea prin vot, în privința trecerii la Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală. Ei au decis să rămână comunitate religioasă în cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Patriarhia Moscovei, scrie Buc Press, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„Maşina cu poeţi” din nou la Cernăuţi

Email Imprimare PDF

01_masina_cu_poetiÎn prima jumătate a zilei de duminică, 24 februarie a.c., la ora 11.00, în incinta Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din oraşul Cernăuţi va avea loc şedinţa lunară a Cenaclului Literar transfrontalier „Maşina cu poeţi", transmite Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Filme românești la „Zilele Filmului Francofon” din Ungaria

Email Imprimare PDF

01_licuSub auspiciile Sezonului România-Franța, în perioada 27 februarie – 8 martie 2019, Institutul Cultural Român Budapesta va participa la cea de-a IX-a ediție a „Zilelor Filmului Francofon", ce se va desfășura la cinematografele de artă Corvin, Puskin și Toldi, precum și la sala Auditorium a Institutului Francez din Budapesta, se arată într-un comunicat al ICR Budapesta primit la redacție, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Parteneriatul Strategic dintre cele două state românești, discutat în cadrul întrevederii dintre Tudor Ulianovschi şi Ana Birchall

Email Imprimare PDF

01_ulianovschi_birchalMinistrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chișinău, Tudor Ulianovschi şi viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice de la București, Ana Birchall au discutat despre aprofundarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova şi România, dezvoltarea cooperării bilaterale în cele mai diverse domenii şi implementarea agendei europene a Republicii Moldova, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Pavel Filip și Ana Birchall au inaugurat gazoductul Iași – Chișinău

Email Imprimare PDF

01_pavel_filip_birchalLuni, 18 februarie, a fost inaugurat șantierul de construcție a gazoductului Iași-Chișinău care urmează să asigure Capitala Republicii Moldova cu gaz din România. La eveniment au participat reprezentanții companiei care vor construi gazoductul, premierul Pavel Filip, viceprim-ministrul român, Ana Birchall dar și amabsadori acreditați la Chișinău, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

În această vară va fi introdusă o linie de feribot între localitățile Isaccea (România) și Cartal (Sudul Basarabiei, Ucraina)

Email Imprimare PDF

01_cartalUcraina va lansa o linie de feribot de-a lungul graniţei cu România, în ideea de a consolida conectivitatea regională, a anunţat luni mass media din Ucraina, citată de BucPress și preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Protest în fața Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău

Email Imprimare PDF

01_protest_amba_rusaStop manipulării ruse" și „Libertatea nu se vinde". Cu aceste slogane, mai mulți unioniști, membri ai Asociației „UNIREA-ODIP", alături de candidatul unionist Vlad Bilețchi, au protestat în fața Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău, transmite Romanian Gl;obal News.

Citeşte mai mult...
 

10 milioane de euro, oferite de România, pentru curățarea celui mai poluat râu din Republica Moldova, râul Bâc

Email Imprimare PDF

01_fratii_in_veci_fratiPotrivit autorităților, în luna martie curent, urmează a fi votată o hotărâre de guvern care va reglementa transmiterea acestor fonduri. „Râul Bâc este unul dintre cele mai degradate și poluate râuri din țara noastră. Vreau să mulțumesc poporului român pentru tot ajutorul oferit municipiului Chișinău. Guvernul României este gata să ofere 10 milioane de euro pentru amenajarea și curățarea râului Bâc, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cele două state românești colaborează pentru a obține înscrierea în lista UNESCO a Cămășii cu altiță, piesă reprezentativă a portului tradițional românesc

Email Imprimare PDF

01_camasa_altitaCămașa cu altiță, piesă reprezentativă a portului românesc, ar putea fi înscrisă în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Lansări de carte pe 23 februarie la Centrul Cultural Roman „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi

Email Imprimare PDF

01_centrul_c_ro_eudoxiu_hurmuzachiPe 23 februarie a.c., la ora 10.00, va avea loc o întâlnite de neuitat în incinta Centrului Cultural Roman "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi (str. Kobyleanska, 9) cu autorii unor cărţi minunate – informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Iată documentele pentru care NU MAI SUNT NECESARE traduceri, legalizări și apostile pentru românii care locuiesc în afara țării

Email Imprimare PDF

01_bruxelle_belgiaÎncepând de pe data de 16 februarie, noi norme ale UE elimină birocrația pentru cetățenii care locuiesc sau lucrează în alt stat membru, transmite www.ziarulromanesc.at, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Oficialităţi britanice au oferit clarificări românilor din Regatul Unit în privinţa statutului lor post-Brexit

Email Imprimare PDF

01_romanians_in_the_ukOficialităţi britanice au oferit o serie de lămuriri românilor din Marea Britanie, în cadrul a două sesiuni de informare şi discuţii organizate la Manchester şi Londra de ambasada britanică la Bucureşti cu reprezentanţi ai comunităţilor de români din Regatul Unit, la data de 11 şi respectiv 15 februarie, transmite Agerpres, prelut de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Spectacolul ”Caramitru-Mălăele, câte-n lună și în stele ” la Chișinău

Email Imprimare PDF

01_caramitru_malaeleInstitutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău organizează o nouă manifestare culturală de excepție în cadrul programului Centenar, transmite un comunicat de presă al ICR Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sute de primari de pe cele două maluri ale Prutului participă la o reuniune generală, care a început duminică

Email Imprimare PDF

01_reuniune_generalaPeste 500 de primari de comune din cele două state românești participă în perioada 17-20 februarie la Adunarea generală a Asociației Comunelor din România, informează Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii care muncesc în străinătate ar putea fi protejați de o nouă instituție europeană

Email Imprimare PDF

Bruxellesul a ajuns la un acord pentru a pune pe picioare Autoritatea Europeană a Muncii, o nouă instituție de supraveghere care să apere drepturile muncitorilor din blocul comunitar. Au fost destule cazuri în care a ieșit la iveală exploatarea prin muncă pe teritoriul Europei sau diferențe salariale pe criterii de naționalitate, scrie www.digi24.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Lucrările pentru extinderea până la Chișinău a gazoductului Iași – Ungheni vor DEMARA săptămâna viitoare. Complexul operațional va fi CONSTRUIT lângă Universitatea Agrară de Stat

Email Imprimare PDF

01_romania_conecteaza_moldovaLucrările de montare a conductei de interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din R. Moldova, pe direcția Ungheni - Chișinău, demarează luni, 18 februarie, se arată într-un comunicat al „Vestmoldtransgaz" SRL, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O nouă provocare a Rusiei la adresa Chișinăului. Un așa-zis ONG transnistrean lucrează în regim de consulat

Email Imprimare PDF

01_provocare_a_rusiei_chisinauPeste 20 de persoane s-au adresat deja la așa-numita reprezentanță a Transnistriei în Federația Rusă pentru a cere servicii consulare, în speță, asistență pe probleme de cetățenie, pașapoarte, permise de conducere și de restabilire a documentelor pierdute. Deși Moscova a negat caracterul diplomatic al oficiului transnistrean, oferirea unor asemenea servicii demonstrează că oficiul are statut de consulat, scrie www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Microbuzul tricolor al candidatului independent la alegerile europarlamentare George Simion, inscripționat „România MARE în Europa”, interzis în Republica Moldova

Email Imprimare PDF

01_microbuz_de_campanie_george_simionMicrobuzul de campanie al candidatului independent la alegerile europarlamentare George Simion nu este lăsat să treacă în Republica Moldova. Mașina tricoloră este blocată în vama Leușeni, transmite www.infoprut.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România îi răspunde Rusiei. Ministrul Apărării Gabriel Leș: “Nu ne schimbăm în funcție de ce zice Putin”

Email Imprimare PDF

01_gabriel_lesMinistrul Apărării, Gabriel Leș, a făcut precizări pe marginea declarației președintelui rus Vladimir Putin, după ce acesta a spus că niciun stat din Europa nu își dorește rachete balistice americane, transmite www.evz.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nou post de televiziune cu emisiuni și în maghiară la Ujgorod. Societatea culturii maghiarilor din Transcarpatia (KMKS) a achiziționat 50 la sută din pachetul de acțiuni al televiziunii „Danio''

Email Imprimare PDF

01_KMKSÎn luna mai 2018, Societatea culturii maghiarilor din Transcarpatia (KMKS) a achiziționat 50 la sută din pachetul de acțiuni al televiziunii „Danio" (canalul 21, Ujgorod) și a deschis un post de televiziune, împărțind cu proprietarul canalului o jumătate a licenței de emisie, scrie www.bucpress.eu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Pe Prutul de Jos va fi realizat un proiect de conservare a biodiversităţii cu fonduri allocate de România

Email Imprimare PDF

01_conservare_prutUn proiect de restabilire şi menţinere a ecosistemelor lacustre din lunca Prutului de Jos (Manta, Beleu) urmează să fie realizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, implicit Agenţia "Moldsilva". Pentru aceasta Guvernul României va aloca 1,5 milioane de lei, transmite MOLDPRES, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vicepremierul italian Matteo Salvini, cuvinte de laudă la adresa comunităţii româneşti din Italia: “Este cea mai integrată și mai numeroasă din Italia”

Email Imprimare PDF

01_vicepremierul_italianMatteo Salvini, invitat miercuri, 13 februarie, la Ambasada României din Roma, la un eveniment legat de preluarea, de către România, a Preşedinţiei Consiliului UE, a avut un discurs extrem de prietenos şi favorabil la adresa comunităţii româneşti din Italia dar şi la adresa României. În discursul său a menţionat că, personal, este foarte mulţumit de românii bine integraţi în ţara sa şi că suntem popoare înrudite, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Reportaj BucPress: Situația lingvistică din regiunea Cernăuți în viziunea tinerilor

Email Imprimare PDF

01_tanara_cernautiTinerii din regiunea Cernăuți caracterizează situația lingvistică din nordul Bucovinei, Ținutul Herța și nordul Basarabiei în cadrul unui proiect de documentare „Conflicte lingvistice: identificare, analizare, dezamorsare" realizat de Centrul Media BucPress cu sprijinul MAE al Germaniei prin intermediul Moldova Institut Leipzig, transmite www.bucpress.eu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Omagiu pentru poetul renașterii naționale. Liderii unioniștii din Republica Moldova propun redenumirea satului Pererîta în Grigore Vieru

Email Imprimare PDF

01_omagiu_poetul_renasterii_nationaleDegeaba a venit libertatea dacă frații nu se cunosc între ei. Fac parte din elită prin faptul că vorbesc, gândesc şi simt româneşte, spunea marele poet al tuturor românilor, Grigore Vieru. Pe 14 februarie ar fi împlinit 84 de ani, iar cu această ocazie, liderii unioniști din Republica Moldova au venit cu o propunere inedită: de a redenumi localitatea în care s-a născut poetul român, din Pererîta în Grigore Vieru, notează Infoprut, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Secretarul de stat Victor Alexeev a participat la conferința Tradiții sănătoase – Știință pentru Generațiile Următoare la Timișoara

Email Imprimare PDF

01_victor_alexeevÎn data de 14 februarie 2019, secretarul de stat Victor Alexeev a participat la conferința care marchează deschiderea proiectului Tradiții sănătoase – Știință pentru Generațiile Următoare (Healthy Traditions –Science for Next Generations, eMS ROHU 285), finanțat de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Interreg V-A România – Ungaria. Acest proiect este implementat de Asociația „Iris Research" din Arad, în calitate de beneficiar și de Universitatea de Vest din Timișoara și Liceul „Nicolae Bălcescu" din Jula, în calitate de parteneri, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Prinţul de Wales alături de Înaltpreasfinţitul Iosif Pop au fost prezenți joi, la Londra, la o slujbă ortodoxă la care au luat parte circa 200 de români

Email Imprimare PDF

01_printul_de_walesPrinţul de Wales, a fost prezent joi, la Londra, la o slujbă ortodoxă la care au luat parte români care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie, potrivit unui comunicat al ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Campania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!” în bilanțul anual al Agenției Națională Împotriva Traficului de Persoane

Email Imprimare PDF

01_campania-de_informare_acasaCampania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!" derulată în 2018 în toate județele țării și în municipiul București este un exemplu de parteneriat reușit între Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, fapt relevat și în evaluarea anuală prezentată de ANITP miercuri, 13 februarie a.c., cu participarea subsecretarului de stat MRP Victor Ionescu.

Citeşte mai mult...
 

Noi servicii pentru pasagerii care aleg să zboare cu aceste doua companii aeriene românești

Email Imprimare PDF

01_tarom_unitiÎn calitate de membre ale prestigioasei Asociații Internaționale de Transport Aerian (IATA), companiile TAROM și Blue Air anunță semnarea a două parteneriate privind protecția pasagerilor în caz de întârzieri și eliminarea formalităților de check-in a bagajelor de cală pentru zborurile cu escală operate de ambele companii.

Citeşte mai mult...
 

Maraton de lectură „Portugalia citește românește“ – sub semnul personalității lui Constantin Brâncuși

Email Imprimare PDF

01_constantin_brancusiPentru al treilea an consecutiv, Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează maratonul de lectură „Portugalia citește românește", pus de această dată sub semnul personalității lui Constantin Brâncuși (Maratona de leitura. Portugal recorda Brancusi). Evenimentul va avea loc în data de 23 februarie, între orele 10.00 – 13.00, concomitent la Lisabona (sediul ICR Lisabona, Rua de Barão, nr. 10, Alfama) și la Porto, în colaborare cu Asociația Culturală Porto d'Artes (la sediul acesteia, Rua Padre António Vieira, 76), transmite ICR Lisabona într-un comunicat de presă primit la redacție, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expoziție retrospectivă a artistului Ion Popescu la ICR Stockholm

Email Imprimare PDF

Pentru a marca Ziua Naţionala Constantin Brâncuşi, sediul Institutului Cultural Român din Stockholm găzduieşte pe data de 19 februarie vernisajul expoziţiei retrospective a sculptorului româno-suedez Ion Popescu. Expoziția conține o serie de lucrări din colecțiile personale ale sculptorului. Evenimentul va fi deschis de prelegerea sculptorului Ion Popescu, urmată de o prelegere susţinută de Mircea Iliescu, doctor în istoria artei la Universitatea din Stockholm, transmite ICR într-un comunicat de presă primit la redacție, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

84 de ani de la naşterea marelui poet Grigore Vieru

Email Imprimare PDF

01_vieruVineri 14 februarie 2019, marele poet contemporan Grigore Vieru ar fi împlinit 84 de ani. Cel care avea să devină un adevărat fiu al neamului românesc s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta, în familia lui Pavel şi Eudochia Vieru, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dorin Popescu: “Sinodul BOR mută cu piesele albe în șahul geopolitic”

Email Imprimare PDF

01_dorin_popescuCred că nimeni nu se așteaptă ca Biserica Ortodoxă Română / BOR să devină un simplu "agent electoral" la scrutinul prezidențial din Ucraina din martie-aprilie a.c. (primul tur al alegerilor va avea loc la 31 martie, iar al doilea – la 21 aprilie). Cel puțin așa se va percepe dacă BOR va decide, la reuniunea de la 21 februarie a.c. a Sinodului acesteia, recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene / BOU (care a primit tomosul de autocefalie din partea Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol la începutul anului curent), scrie Dorin Popescu pe www.contributors.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Peste 500 de primari de pe cele două maluri ale Prutului se reunesc la București

Email Imprimare PDF

Peste 500 de primari de comune din România și din Republica Moldova vor participa în perioada 17-20 februarie la Adunarea generală a Asociației Comunelor din România. Evenimentul va avea loc la Hotel Rin Grand din București, transmite www.infoprut.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Valentin Naumescu: “Scutul antirachetă din România, temă de negociere între Rusia şi SUA?”

Email Imprimare PDF

01_valeriu_naumescuPuncte cheie:

De ce ne-a fost frică încă din ianuarie 2017, înainte de inaugurarea preşedintelui ales Donald Trump (şi am explicat pe larg în articolul Este într-adevăr posibilă o negociere Trump-Putin pe sistemul antirachetă din România și Polonia?[1], din 6 ianuarie 2017, în urma interviului-bombă din 4 ianuarie 2017 al fostului director al CIA, Michael Morell, în care acesta dezvăluia intenţia lui Trump de a negocia o înţelegere complexă cu Putin, care ar putea include în pachet stoparea programului antirachetă din România şi Polonia în schimbul altor concesii), adică de o includere a temei scutului antirachetă de la Deveselu pe agenda negocierilor ruso-americane ale acestui mandat, se pare că nu vom scăpa; scrie Valentin Naumescu pe www.contributors.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cei 6 deputați PSRM din Parlamentul de la Chișinău mint public. Nu vor să renunțe la cetățenia română. Și „e logic, nu”?

Email Imprimare PDF

01_deputati_psrmȘi în actuala campanie electorală, Uniunea Europeană, în general, și România, în special, sunt țintele preferate ale socialiștilor. Cu toate acestea, șase deputați ai PSRM dețin cetățenia română și, în ciuda declarațiilor anterioare, nu s-au dezis de aceasta și nici nu au făcut vreun demers în acest sens. Cei șase sunt Alla Dolinţă, Corneliu Furculiţa, Anatolie Labuneţ, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc şi Adrian Lebedinschi, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sărbătoarea primăverii „Mărţişor” la Cernăuţi

Email Imprimare PDF

01_cernauti_martisorTradiţionala Sărbătoare a primăverii „Mărţişor"- ediţia a XXIV-a, organizată de Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu" din regiunea Cernăuţi, va avea loc duminică, 03 martie, în sala Palatului Academic al Universităţii Bucovinene de Medicină din Cernăuţi (str F. Schiller, 11), între orele 12.00-15.00, cu susținerea Consulatului General al României la Cernăuți, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Parohia românească din Lille achiziţionează un teren pentru construirea unei capele. Donează şi tu!

Email Imprimare PDF

01_parintele_ioan_mereaPărintele Ioan Mera, de la Parohia Lille – Franţa, a demarat o campanie de strângere de fonduri în vederea achiziţionării unui teren pentru construirea unui lăcaş de cult din zid.

Citeşte mai mult...
 

Proiectul “DĂRUIND VEI DO(IZ)BÂNDI!”, al tinerilor NEPSIS - Ciriè, a ajuns la final

Email Imprimare PDF

01_proiect_nepsisGrupul NEPSIS al Parohiei "Sfântul Apostol și Evanghelist Matei" – Ciriè a desfășurat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în perioada octombrie 2018 – ianuarie 2019 proiectul: "DĂRUIND VEI DO(IZ)BÂNDI!", transmite www.episcopia-italiei.it, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Irina Sârbu Band la Festivalul European de Jazz Izmir 2019

Email Imprimare PDF

01_irina_sarbu_bandInstitutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul anunță participarea extraordinarului Irina Sârbu jazz Band, la unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz din lume, membru al Europe Jazz Network, Festivalul European de Jazz de la Izmir, ediția XXVI. Evenimentul este cel mai mare de acest gen programat primăvara, pe malul Egeei, transmite ICR Instanbul într-un comunicat de presă, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eveniment la Londra: Atelierul de lucru Working with Whitehall

Email Imprimare PDF

01_eveniment_white_wallPe data de 13 februarie a.c. la Londra (Anglia) în clădirea Ministerului Afacerilor Externe și al Commonwealth-ului a avut loc atelierul de lucru Lucrând cu Whitehall (Working with Whitehall). Aceasta este o întâlnire anuală a jurnaliștilor și corespondenților străini vechi sau nou veniți în Londra, pentru a stabili contacte și a face cunoștintă cu reprezentanți din diferite departamente, transmite Ion- Marius Tatomir pentru Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expoziţia «Respiraţia formelor» a artistei Laura Nicolae

Email Imprimare PDF

01_expozitia_respiratiaVineri, 15 februarie 2019, la ora 17,00, în Galeria Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Cannaregio 2215, 30121 Veneţia (VE), va avea loc vernisajul expoziţiei de artă contemporană «Respiraţia formelor» a artistei Laura Nicolae. Expoziţia va rămâne deschisă publicului în perioada 15 februarie–1 martie 2019, de marţi până sâmbăta, în intervalul orar 14,00–17,00, transmite ICR Veneția, într-un comunicat de presă, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Jocuri germano-ruse la Conferința de Securitate de la Munchen! Dodon invitat să vorbească despre federalizarea R. Moldova, adică planul rusesc

Email Imprimare PDF

01_merke_putinPreședintele Igor Dodon va participa la Conferința de Securitate de la Munchen, deși, tradițional, la acest forum mondial participă prim-ministrul și ministrul de Externe ai Republicii Moldova. Igor Dodon a fost invitat de către organizatorii conferinței direct, cu evitarea canalelor diplomatice. Guvernul de la Chișinău a decis că nu va merge la Munchen pentru a nu certifica în nici un fel prin participare viziunea de politică externă a Președintelui Igor Dodon și abordarea sa în ceea ce privește soluționarea conflictului transnistrean, scrie presa de dincolo de Prut, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: “Unde se întâlnesc pro-Moldova lui Plahotniuc cu pro-Moldova lui Dodon”

Email Imprimare PDF

07_nicolae_negruE uimitor cât de mult seamănă uneori politicienii noștri unii cu alții, parcă ar fi de la o mamă. Deși poartă nume diferite, deși s-ar afla pe poziții opuse în lupta pentru sufletele alegătorilor și ar vedea diferit perspectiva geopolitică a Republicii Moldova, descoperi la un moment dat cu surprindere că nu e nicio diferență între ei. Am rămas cu această impresie și după ce am citit interviul pe care Andrian Candu l-a acordat, săptămâna trecută, publicației ucrainene „Evropeiskaia pravda" („Adevărul european"), scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul de externe Teodor Meleşcanu: Scutul de la Deveselu, pretext pentru Rusia să acopere problemele pe care le are

Email Imprimare PDF

01_scut_deveseluMinistrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a spus, marţi, că declaraţiile din partea Rusiei pe tema scutului antirachetă de la Deveselu sunt un pretext pentru a încerca să acopere problemele pe care le are cu respectarea prevederilor Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), transmite www.mediafax.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Felicia Nichita-Toma: “Obţinerea tomosului va fi inclusă în manualele de istorie. Dar unde e istoria românilor înstrăinaţi?”

Email Imprimare PDF

Românii din Ucraina, din istoricele provincii ale României, nu au un manual de istorie, unde să fie elucidate toate grozăviile şi nedreptăţile, jugul pe care l-au dus oamenii rupţi de la sânul Pa triei şi înstrăinați de Ţară, în deosebi tragediile de la Lunca şi Fântâna Albă, deportările şi exterminările în masă ale populaţiei autohtone de către „eliberatorii" sovietici, alţi asupritori. Au fost chinuiţi, încarceraţi, deportaţi pentru că-şi iubeau vatra străbună, limba, neamul, acum românilor li se ia şi sufletul – limba română, scrie Felicia Nichita-Toma pe www.zorilebucovinei.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii intrați în șomaj în străinătate au dreptul la alocații pentru copii chiar dacă aceștia trăiesc în țară

Email Imprimare PDF

01_euroDreptul Uniunii nu impune ca o persoană să desfăşoare o activitate salariată într-un stat membru pentru a beneficia pe teritoriul acestui stat de alocații pentru copiii săi cu reşedinţa în alt stat membru, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii joi, 7 februarie, de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), transmite www.ziarulromanesc.de, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alianța Românilor din Italia are o nouă filială în Sicilia

Email Imprimare PDF

01_alianta_romanilor_italia_sicilia"ALIANȚA ROMÂNILOR, după 4 ani de existenta pe teritoriul Italiei, a reusit să ducă la bun sfârșit o parte din obiectivele sale. Unul dintre cele mai importante a fost acela de a crea o filială in Sicilia (24 decembrie 2018), astfel că în AN CENTENAR, a luat nastere filiala Ragusa ce cuprinde orasul Vittoria, Santa Croce Camerina si celelalte orase din județ, transmite Cornelia Nicola, Președinte Alianța Românilor Filiala Ragusa, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Workshop referitor la promovarea participării civice și politice a cetățenilor europeni mobile la Roma

Email Imprimare PDF

01_cetateni_europeni_mobileAsociația Europaeus, alături de asociaţia Spirit Românesc Onlus, organizează o întâlnire de lucru adresată asociațiilor de cetățeni comunitari şi membrilor comunităţii de români, transmite Romanian Global News, citând un comunicat de presă primit la redacție.

Citeşte mai mult...
 

La ICR Istanbul încep cursurile de limba română

Email Imprimare PDF

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul organizează, conform tradiției, cursuri de limba română pentru adulți și copii. Începând cu25 februarie și până în data de 18 mai 2019, la sediul Institutului Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul, viitorii cursanți vor pătrunde, pas cu pas, în tainele limbii române, sub atenta îndrumare a profesoarei Jenny - Marilena Vișa, transmite un comunicat de presă al ICR Instanbul, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cartierul Creativ, proiect invitat la Madrid Design Festival pentru a reprezenta Bucureștiul

Email Imprimare PDF

01_made_in_bucharestBucureștiul este oraș invitat în cadrul ediției de anul acesta a Madrid Design Festival, eveniment care așază capitala Spaniei pe harta celor mai importante festivaluri europene de profil. O expoziție dedicată Cartierului Creativ va reprezenta Bucureștiul în programul festivalului de design spaniol. Expoziția Bucharest Creative Quarter@Madrid Design Festival, un proiect Institutul Cultural Român și The Institute, va fi deschisă publicului în perioada 15 februarie - 31 martie 2019, la sediul Institutului Cultural Român din Madrid - Plaza del Cordón, 1, transmite un comunicat de presă al ICR Madrid, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Țara mamă, România, va acorda un nou ajutor financiar nerambursabil de 100 mln € Basarabiei

Email Imprimare PDF

01_roGuvernul Republicii Moldova și Guvernul României vor semna încă un protocol la Acordul de ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, semnat în 2010, care prevede inclusiv extinderea perioadei acestui document. Un proiect în acest sens a fost aprobat pe 11 februarie, de membrii Cabinetului de miniștri de la Chișinău, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: „Primăvara rusă” la Chișinău: lovitură de stat sau intoxicare?

Email Imprimare PDF

01_petru_bogatuUn interviu bombă publică cvasioficiosul serviciilor secretei ruse „Russkaia vesna". Potrivit acestui organ de presă, la Chișinău, s-ar pregăti o lovitură de stat în cazul în care forțele pro-europene ar câștiga alegerile parlamentare de la 24 februarie, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Manifestare de doliu la Lunca Herței în memoria martirilor neamului românesc

Email Imprimare PDF

01_lunca_herteiLa 10 februarie 2019 la Lunca Herței, regiunea Cernăuți, a avut loc o manifestare de doliu în memoria martirilor neamului românesc, secerați de gloanțele grănicerilor sovietici în timpul masacrului sângeros din iarna anului 1941 – notează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Zilele acestea s-au împlinit 100 de ani de la nașterea marelui duhovnic, Părintele Iustin Pârvu

Email Imprimare PDF

01_iustin_parvuPărintele Iustin Pârvu s-a născut în satul Petru Vodă în 10 februarie 1919 și a primit la botez numele Iosif. A intrat, ca frate, la Mănăstirea Durău în anul 1936, iar în anul 1940 a fost tuns în monahism primind numele de Iustin. În anul 1941 a fost hirotonit preot.A participat ca preot militar în al doilea război mondial, apoi a fost întemnițat pe motive politice între anii 1948-1964, scrie https://www.fundatiaarsenieboca.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Gratuitate pentru transportul public din București și pentru elevii din R. Moldova care studiaza în capitală

Email Imprimare PDF

01_stb_gratuit_studenti_basarabeniElevii din R. Moldova care-şi fac studiile la Bucureşti vor beneficia începând de astăzi, 11 februarie, de abonamente gratuite pentru transportul public urban, transmite Romanan Global News, conform unui anunţ făcut de primarul de Bucureşti, Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook.

Citeşte mai mult...
 

Mitropolitul Iosif a sfinţit biserica din Palaiseau, înălţată cu ajutorul comunităţii româneşti

Email Imprimare PDF

01_mitropolitul_iosifMitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale a sfinţit sâmbătă Biserica „Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana" – Paraclis Mitropolitan din Palaiseau, Île de France, ridicată cu ajutorul comunităţii româneşti, , transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Activități culturale românești la CENTRUL DE CULTURĂ ȘI TRADIȚIE ROMÂNEASCĂ din Torino

Email Imprimare PDF

01_centro_di_culturaLa inițiativa și în organizarea CENTRULUI DE CULTURĂ ȘI TRADIȚIE ROMÂNEASCĂ din Torino, Italia, se va desfășura în perioada 21-23 februarie 2019 un ciclu de manifestări dedicate "ZILEI INTERNAȚIONALE A FEMEII", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Iarna se încheie în Universuri paralele la ICR Istanbul. O expoziție de artă contemporană semnată Zeynep Oezbay

Email Imprimare PDF

01_universuri_paralele_icr_istambulInstitutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" din Istanbul organizează joi, 28 februarie 2019, de la ora 19:00, vernisajul expoziției „Parallel Universes/ Universuri paralele", transmite ICR Istanbul preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Episcopia Italiei îi ajută cu proteze gratuite pe românii din Peninsulă rămaşi fără membre

Email Imprimare PDF

01_eori_italiaÎn incinta Centrului Mariapoli din localitatea Castel Gandolfo au avut loc marţi, 5 februarie, lucrările Adunării Eparhiale și ale Congresului Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei1.

Citeşte mai mult...
 

Conferința „Luminile științei și lumina credinței” la Parohia românească din Firenze II

Email Imprimare PDF

01_conferinta_luminile_stinteiSâmbătă, 9 februarie 2019, Arhid. Dr. Adrian Sorin Mihalache, cadru didactic la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae" din Iași, a susținut la Parohia Sfânta Muceniță Lucia Firenze II conferința cu titlul „Luminile Științei și Lumina Credinței., a consemnat Pr. Paroh Ioan Trandafir Bobîrnea, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

HotNews.ro: Cazul Mădălina Gavrilescu, activistă din România care a primit ordin de expulzare din Italia: "Sunt deportată pentru că am participat la proteste"

Email Imprimare PDF

01_cazul_madalina_graulescuPe 15 ianuarie, carabinierii din Roma au convocat-o pe Mădălina Gavrilescu, o româncă de 39 de ani, la secţia de poliţie. Aici i-au dat un ordin de expulzare şi interdicţia de a intra, timp de cinci ani, pe teritoriul italian. Autorităţile îi impun ca, până pe 15 februarie, să părăsească Italia, ţara unde locuieşte de 10 ani şi pe care o consideră "casa ei", scrie www.hotnews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni va demara unui stagiu de pregătire pentru mass-media

Email Imprimare PDF

04_mrprMRP are în intenție demararea unui stagiu de pregătire pentru mass-media, ce va fi organizat în perioada 17 - 20 martie 2019, cu sosire în București pe 17 martie 2019 și plecare pe 20 martie 2019, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Centrul de Informare al României la Ismail, sub ochiul „fratelui mai mare”

Email Imprimare PDF

01_centrul_de_info_al_romanieiRecent, membrii Consiliului Reprezentanţilor Asociaţiilor Româneşti din Regiunea Odesa (uniune civică fără personalitate juridică, înfiinţată la 14.12.2018), au fost informaţi că în data de 1 februarie 2019 conducerea Universităţii Umaniste de Stat din Ismail a instalat, fără permisiunea coordonatorului Centrului de Informare al României (CIR), situat în clădirea universităţii o cameră de supraveghere audio-video, transmite într-o corespondență pe contul său de facebook, Anatol Popescu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România și Republica Moldova mai fac un pas pentru consolidarea unui spațiu informațional comun

Email Imprimare PDF

01_dep_dobrovie_badea_orbanDeputatul Matei Adrian Dobrovie propune înființarea unui Fond de Cooperare și Coeziune mass-media România – R. Moldova, prin care se va urmări susținerea financiară a instituțiilor media independente și de calitate din R. Moldova, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Valeriu Dulgheru: DODON - RUȘINEA NAȚIONALĂ

Email Imprimare PDF

01_hidra_cu_trei_capeteEste vorba de cunoscutul basm rusesc despre țarul Dadon și cocoșelul de aur scris de A. Pușchin. Morala basmului e scurtă: unde nu-i minte vai de capul tău. Se referă întru totul pseudopreședintelui Dodon, scrie Valeriu Dulgheru prelaut de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un film românesc – scurtmetraj – a luat marele premiu în Franța, la Festivalului de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand

Email Imprimare PDF

01_film_ro_scurt_metrajFilmul "Cadoul de Crăciun'' al regizorului român Bogdan Mureşanu a câştigat sâmbătă seara, 9 februarie, marele premiu al competiţiei internaţionale a celei de-a 41-a ediţii a Festivalului de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand (centrul Franţei), au anunţat organizatorii, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Politicianul american, Markwayne Mullin: Rusia îşi sporeşte ocupaţia agresivă secretă a Republicii Moldova

Email Imprimare PDF

01_markwayne_mullinRepublica Moldova este gata să accepte democraţia şi toate idealurile acesteia, dar acum în joc este pus viitorul ei, deoarece Rusia îşi sporeşte ocupaţia agresivă secretă a ţării, a declarat politicianul şi omul de afaceri american Markwayne Mullin, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cine distruge învățământul în limba română din Crasna, regiunea Cernăuți

Email Imprimare PDF

01_gimnaziul_din_crasnaLa Gimnaziul din Crasna, raionul Storojineț, regiunea Cernăuți, ar putea fi deschise clase cu predarea în limba ucraineană, în pofida faptului că în localitate există deja o școală ucraineană. Anunțul a fost făcut de șeful secției de învățământ al comunei Crasna Ecaterina Maximiuc în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune 1+1 de la Kiev, transmite Bucpress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tânăr român, premiat de Regina Marii Britanii pentru rezultatele excepționale obținute la Imperial College

Email Imprimare PDF

01_cornel_micuUn tânăr român, plecat din localitatea Ghidici, județul Dolj, a fost premiat cu medalia de aur de către Regina Elisabeta II a Marii Britanii, ca urmare a rezultatelor excepționale obținute în ultimul an de liceu la King Edward VII School (KES) Academy Sixth Form, la Imperial College din Londra, transmite www.ziarulromanesc.net, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul Natalia Intotero prezentă la emisiunea Articolul VII producție a TVR Internaționale - un nou început

Email Imprimare PDF

01_natalia_intoteroPrima ediție din 2019 a emisiunii ARTICOLUL VII a fost dedicată diasporei în contextul deținerii, de către România, a președinției Consiliului Uniunii Europene, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Manifestara de doliu din satul Lunca, regiunea Cernăuți

Email Imprimare PDF

01_satul_lunca_cernautiÎn data de 10 februarie 2019 în satul Lunca, regiunea Cernăuți, va avea loc o manifestare de doliu în memoria martirilor neamului, secerați de gloanțele grănicerilor sovietici în timpul masacrelor sângeroase din iarna anului 1941, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Campania de informare a MRP privind Ghidul Beneficiarului 2019 a ajuns în Albania

Email Imprimare PDF

01_campania_de_informare_a_mrpDelegația MRP condusă de secretarul de stat Victor Alexeev a ajuns în Albania. În prima parte a agendei, demnitarul MRP a avut o întrevedere de lucru cu ambasadorul României în Republica Albania, Excelența Sa, Mircea Perpelea și cu consulul onorific al României, Elvis Toci. Discuțiile s-au concentrat pe situația actuală a comunității de aromâni din Albania, cu accent pe nevoile și speranțele etnicilor din teritoriu, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Teodor Meleșcanu: “Printr-o acţiune comună la nivelul UE trebuie sprijinite aspirațiile europene ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei”

Email Imprimare PDF

01_melescanuMinistrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut miercuri o întrevedere cu o delegaţie a Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul Germaniei, condusă de preşedintele Gunther Krichbaum, discuţiile vizând inclusiv vecinătatea estică a Uniunii Europene şi evoluţiile din regiunea Mării Negre, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Maghiarii din Transcarpatia, alături de reprezentanți ai comunității românești, au prezentat la Kiev un studiu despre dreptul la învățământ în limba maternă

Email Imprimare PDF

01_ukrinformÎn data de 5 decembrie la Kiev, în incinta centrului de presă al Ukrinform maghiarii din Transcarpatia, conduși de Vasyl Brenzovych au prezentat un material didactic despre dreptul de a studia în limba maternă în Ucraina și în țările vecine, transmite Elvira CHILARU pentru Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 
Pagina 1 din 2

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook