Nicolae Negru: “Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de ce revine Dmitri Kozak”

Email Imprimare PDF

21_nicolae_negruMinistrul Apărării, Eugen Sturza, a motivat absența sa la summitul NATO de la Bruxelles prin faptul că problemele care s-au discutat acolo nu ne vizează în mod direct. „Agenda summitului NATO din acest an nu include subiecte de discuții care vizează direct Republica Moldova...", a explicat el, solicitat de portalul deschide.md, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Experți de la Chișinău: Revenirea lui Kozak - un semnal deloc bun pentru R.Moldova

Email Imprimare PDF

21_dimitri_kozakNumirea lui Dmitrii Kozak în calitate de reprezentant special al lui Putin pentru relația cu R.Moldova, nu reprezintă nici pe departe un semnal bun pentru statul nostru. Unii consideră că autorul Memorandumului din 2003 privind federalizarea R.Moldova pregătește terenul pentru victoria PSRM la parlamentarele din toamnă, alții că, de fapt, Dmitrii Kozak are scopul de a readuce în discuție principiile memorandumului său, eșuat în perioada lui Voronin, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Solidaritate româno-română! Caravana dăruirii în Eparhia Hușilor și Mitropolia Basarabiei

Email Imprimare PDF

21_eparhia_husilorCu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, în perioada 09-12 iulie, Protoieria Emilia Romagna I a trimis un TIR de pachete, constând în câteva tone de articole de vestimentație și jucării pentru copii, cât și peste 8 tone de alimente, în România și Republica Moldova, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proclamaţie de felicitare a României cu ocazia Centenarului Marii Uniri, emisă de guvernatorul statului american New Hampshire

Email Imprimare PDF

21_new_hampshire_declaratieGuvernatorul statului american New Hampshire, Christopher T. Sununu, a emis o proclamaţie oficială prin care felicită România cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918, se arată într-un comunicat transmis de Ambasada României în Statele Unite ale Americii (SUA).

Citeşte mai mult...
 

Cooperare între MRP și Comitetul de Stat pentru Diaspora din Republica Azerbaidjan

Email Imprimare PDF

21_intoteroMinistrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a semnat luni, 16 iulie a.c., un Memorandum de Cooperare între MRP și Comitetul de Stat pentru Diaspora din Republica Azerbaidjan, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sondaj CNMR: Peste 87 % dintre români se consideră patrioţi, iar 88 % cred că România nu face suficient pentru a-şi apăra valorile

Email Imprimare PDF

21_roPeste 87% dintre români se consideră patrioţi, iar peste 88% cred că România nu face destul pentru a-şi apăra valorile şi identitatea Naţională, conform unui sondaj realizat de CURS, transmite AGERPRES, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

IT-iştii din România au început să prefere firmele din Basarabia

Email Imprimare PDF

21_itisti_ro_firme_mdRepublica Moldova ne prinde cu paşi repezi din urmă în domeniul IT. Vecinii noştri au pregătit o infrastructură puternică şi vor acum să-şi consolideze poziţia de creatori inteligenţi în mediul online, transmite ProTv, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Momente unice la Cumpăna la înfrățirea cu Cazangic, localitate din Republica Moldova

Email Imprimare PDF

21_cumpana_cazangicSâmbăta, 14 iulie, la Cumpăna, a fost o zi specială. Primarul Mariana Gâju a avut oaspeți frați români de peste Prut. O delegaţie din comuna Cazangic, Raionul Leova, Republica Moldova, condusă de primarul localităţii domnul Ion Guțu a fost prezentă în comuna Cumpăna cu ocazia înfrățirii celor două localități, transmite Ziarul Amprenta, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„O carte pentru un frate” – colectă de carte în Drobeta Turnu Severin pentru românii din Ucraina și Republica Moldova

Email Imprimare PDF

21_donatie_de_carte_pentru_bucovina„O carte pentru un frate" este sloganul campaniei desfășurate în această vară de Asociația „Eudava" din Drobeta Turnu Severin, care intenționează să strângă cărţi pentru românii din provinciile istorice. Volumele vor fi donate românilor din Ucraina și din Republica Moldova. Campania se va încheia în 31 august, de Ziua Limbii Române, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Primarul din Bălţi a avut nevoie de traducător de română în timpul întâlnirii cu ambasadorul Japoniei în Republica Moldova

Email Imprimare PDF

21_primarul_din_balti_ambasadorul_japonieiLecție de limbă română pentru primarul din Bălți, Nicolae Grigorișin. Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii a întreprins o vizită de lucru în municipiu, iar în cadrul întrevederii cu autoritățile locale a vorbit fluent limba română. Edilul de la Bălţi însă, a vorbit doar în limba rusă, transmite www.publika.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Conferinţă omagială Nicolae Dabija, poet și savant, la 70 de ani

Email Imprimare PDF

21_nicolae_dabijaAcademia de Științe a Moldovei organizează conferința omagială a marelui poet, prozator, publicist, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei și membru de onoare al Academiei Române, Nicolae Dabija, care va marca vârsta de 70 de ani, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Succese româneşti la Festivalul Internaţional al Filmelor de Animaţie „ANIMATOR” de la Poznań

Email Imprimare PDF

21_animatorÎn perioada 6-12 iulie 2018 a avut loc la Poznań cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmelor de Animaţie „ANIMATOR", cel mai important eveniment de gen din Polonia, transmite un comunicat de presă al ICR, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alexandru Șafran – Rezistența spirituală despre personalitatea și activitatea Marelui Rabin al României la ICR Tel Aviv

Email Imprimare PDF

21_alexandru_safranInstitutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizat, în data de 10 iulie 2018, un eveniment de evocare a personalității și activității Marelui Rabin al României, Alexandru Șafran, trapnsmite un comunicat de presă al ICR, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dan Tanasa: “O nouă concesie făcută UDMR care va epura românii din instituțiile publice din Transilvania”

Email Imprimare PDF

21_dan_tanasaParlamentarii PSD, ALDE și PNL au făcut o nouă concesie legislativă UDMR și au modificat Statutul funcționarilor publici. Această modificare legislativă va contribui decisiv la epurarea etnică a românilor din instituțiile administrației publice în zonele controlate politic și administrativ de UDMR, scrie Dan Tanasa pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Premieră istorică la un summit aliat: NATO cere Rusiei să își retragă trupele staționate ilegal în Republica Moldova, Georgia și Ucraina

Email Imprimare PDF

22_tarile_membre_natoȚările membre ale NATO reunite pentru summitul de la Bruxelles au solicitat miercuri retragerea forțelor militare pe care Rusia le-a staționat ilegal pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, într-o precizare inclusă în premieră în declarația finală a unui summit NATO, transmite www.caleaeuropeana.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ce spune Klaus Iohannis că a obținut România la Summitul Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles?

Email Imprimare PDF

22_iohannis_natoPreședintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat, în perioada 11-12 iulie a.c., la Summitul Alianței Nord-Atlantice care a avut loc la Bruxelles, Regatul Belgiei, transmite un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Camera Reprezentanților din Congresul SUA a aprobat o rezoluție privind susținerea Republicii Moldova

Email Imprimare PDF

22_camera_reprezentantilor_din_congresul_suaCamera Reprezentanților din Congresul SUA a votat o Rezoluție de susținere a NATO și de reafirmare a suveranității și integrității teritoriale a partenerilor din Europa Centrală și de Est, inclusiv R. Moldova. Despre aceasta a anunțat congresmenul american Steve Cohen, membru al comisiei pentru securitate și cooperare în Europa (așa-numita Comisie Helsinki), transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Măsuri post-BREXIT pentru cetățenii români din UK

Email Imprimare PDF

22_mrpAnul 2019 are o importanță deosebită pentru România, atât din prisma preluării mandatului pentru Președinția Consiuliul Uniunii Europene, cât și din cauza ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite pe site-ul său Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Constănțenii semnează pentru Unire

Email Imprimare PDF

22_constanta_voluntariÎncepând de vineri, 13 iulie, și constănțenii se alătură inițiativei naționale de strângere a unui milion de semnături pentru Unirea cu Basarabia. Astfel, participanții la mitingul aviatic de la Tuzla, Aeromania 2018, sunt invitați să semneze pentru proiectul unionist de modificare a Constituției, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Guvernul României a decis să mai aloce alte trei milioane de euro pentru renovarea grădinițelor din Repblica Moldova

Email Imprimare PDF

22_renovarea_gradinitelor_mdGuvernul României a decis să mai aloce alte trei milioane de euro pentru renovarea instituțiilor preșcolare din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, la inaugurarea unei grădinițe din satul Hansca, raionul Ialoveni, miercuri 11 iulie, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Guvernul de la Chisinau a aprobat ratificarea Acordurilor de împrumut cu BERD și BEI pentru interconectarea la rețelele energetice din România

Email Imprimare PDF

22_cabinetul_ministrilor_de_la_chisinauCabinetul de miniștri de la Chișinău a aprobat miercuri, 11 iulie, ratificarea a două Acorduri de împrumut cu BERD și BEI pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România. Împrumuturile de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) sunt în valoare de câte 80 de milioane de euro fiecare, transmite www.realitatea.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Elevi din Ucraina se vor odihni gratuit în taberele din Republica Moldova

Email Imprimare PDF

22_elevi_din_ucraina_tabere.100 de elevi din regiunile estice ale Ucrainei şi 50 de elevi din instituţiile ucrainene cu predare în limba română vor merge gratuit la taberele de odihnă din Republica Moldova. Guvernul a aprobat o hotărâre în acest sens, transmite TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

În timp ce Ucraina lovește în cei jumătate de milion de români din Ucraina, România va finanța renovarea Secției de Radiologie din cadrul Spitalului Regional de Oncologie din Cernăuți

Email Imprimare PDF

22_renovarea_sectiei_de_radiologieÎn data de 12 iulie 2018, delegația Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, RoAid, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România, condusă de Cezar Cătălin Marin, directorul general adjunct, a efectuat o vizită de lucru în regiunea Cernăuți cu scopul semnării actului de implementare a Proiectului „Renovarea Secţiei de Radiologie din cadrul Spitalului Regional de Oncologie din Cernăuţi", transmite www.bucpress.eu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expoziţie despre naţionalităţile din Ungaria la Arhiva Naţională a Ungariei

Email Imprimare PDF

22_expozitie_despre_nationalitatile_din_ungariaLa Arhiva Națională a Ungariei s-a deschis miercuri, pe 11 iulie, o expoziție despre naționalitățile din Ungaria, transmite Foaia Românească, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Concert dedicat Centenarului Marii Uniri în cadrul festivalului Salzburger Mozart Matineen

Email Imprimare PDF

22_salzburger_mozart_matineenÎn data de 12 iulie, de la ora 19.30 are loc la Salzburg un concert de muzică clasică susţinut de tineri muzicieni români stabiliţi în Austria. Evenimentul se desfăşoară în Romanischersaal din cadrul complexului monastic Sf. Petru şi face parte din cea de-a XI-a ediţie a festivalului Salzburger Mozart Matineen, care are loc până pe 15 iulie. Concertul din 12 iulie este dedicat Centenarului Marii Uniri şi este organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Viena şi Consulatul onorific al României la Salzburg, transmite un comunicat de presă al ICR, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ungaria își apără ferm conaționalii din Ucraina. Și are mai puțini decât România…Budapesta va continua să blocheze toate întâlnirile Ucraina-NATO, din cauza legii ucrainene a educației

Email Imprimare PDF

23_peter_szijartoUngaria va continua să blocheze toate întâlnirile Ucraina-NATO la cel mai înalt nivel, din cauza legii ucrainene a educației, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România, exemplu pozitiv la summitul NATO confruntat cu tensiuni între SUA și aliații europeni: În top-ul aliaților care alocă cei mai mulți bani pentru înzestrare militară

Email Imprimare PDF

23_nato_romaniaNATO a publicat marți noi cifre care estimează cheltuielile militare ale membrilor săi înaintea summitului de miercuri și de joi, 10 și 11 iulie, de la Bruxelles, în condițiile unui reuniuni la vârf care se anunță tensionată pe fondul criticilor lui Donald Trump privind angajamentele financiare ale aliaților europeni în materie de bugete pentru Apărare, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Donald Trump: "Germania este prizoniera Rusiei pentru că îşi primeşte o mare parte din energie de la Rusia"

Email Imprimare PDF

23_trump_merkel"Germania este prizoniera Rusiei pentru că îşi primeşte o mare parte din energie de la Rusia", a spus Trump la un mic dejun cu secretarul general al NATO, Jesn Stoltenberg, înainte de deschiderea oficială a summitului. Germanii "plătesc miliarde şi miliarde de dolari Rusiei când noi trebuie să-i apărăm de Rusia Nu este normal", a spus Trumpcitat de agențiile de presă și preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul Natalia Intotero prezentă la școala de vară „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei”, dedicată profesorilor de istorie din comunitățile istorice

Email Imprimare PDF

23_intotero_cluj_napoca_scoala_de_vara.Ministrul Natalia-Elena Intotero a participat pe 11 iulie a.c., la seria de conferințe din cadrul Școlii de vară „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei", ediţia a XIV-a, organizată la Cluj-Napoca, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Universitatea de Vară Izvoru Mureşului: „Biserica Ortodoxă Română şi românii de peste hotare, în anul Centenarului”

Email Imprimare PDF

23_manastirea_izvoru_muresuluiMănăstirea de la Izvoru Mureşului cu hramurile Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul, supranumită Biserica Românilor de Pretutindeni, şi-a deschis larg porţile, săptămâna trecută, pentru a-i primi pe românii din comunităţile istorice şi Balcani, precum şi pe cei din diaspora, care se reunesc an de an la Universitatea de Vară, transmite corespondentul Daniela Mezey de la Informația Harghitei, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Europarlamentarul Cătălin Ivan, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului: „Sunt deja în lupta asta şi sunt foarte hotărât, putem spune că aveţi un europarlamentar român de Covasna şi Harghita”

Email Imprimare PDF

23_europarlamentarul_catalin_ivan_izvm_2018Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan, singurul reprezentant al statului român care a onorat invitaţia organizatorilor şi a venit la întâlnirea cu românii de pretutindeni, a anunţat că s-a „alăturat celor care luptă" pentru drepturile românilor din Covasna şi Harghita. „Sunt deja în lupta asta şi sunt foarte hotărât, putem spune că aveţi un europarlamentar român de Covasna şi Harghita", a declarat eurodeputatul Ivan, transmite corespondentul Daniela Mezey de la Informația Harghitei, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Casa lui Aron Pumnul din Cernăuți: nepăsare, uitare... (documentar BucPress TV) BucPress TV vă prezintă documentarul „Casa lui Aron Pumnul din Cernăuți: nepăsare, uitare...”

Email Imprimare PDF

23_casa_lui_aron_pumnul_cernautiCasa, veche de aproape 200 de ani, situată pe strada Aron Pumnul nr. 19, este construită într-un autentic stil moldovenesc și pare condamnată la uitare. Casa lui Aron Pumnul din Cernăuți, în paragină, așteaptă de peste 20 de ani să găzduiască „Muzeul Eminescu", transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, OBLIGAT de instanță să respecte drapelul României

Email Imprimare PDF

23_ultra_sovinul_antal_arpadTribunalul Covasna a admis joi, 5 iulie a.c., acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) și l-a obligat pe primarul UDMR din Sfântu Gheorghe să respece drapelul național al României, scrie Dan Tanasa pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România, tot mai aproape! Grădinița din Hansca, Ialoveni a fost inaugurată cu sprijinul României

Email Imprimare PDF

23_gradinita_hanskaTot mai multe grădinițe sunt renovate cu sprijinul Guvernului României. Astăzi, 11 iulie, a fost inaugurată grădinița din satul Hansca, raionul Ialoveni, transmite www.libertv.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Prima Școală de Vară la noul sediu administrativ al Parohiei Sfântul Vasile cel Mare din Udine Italia în An Centenar ( 1918 - 2018 )

Email Imprimare PDF

23_udine_italia_parohie_scoala_de_varaÎn luna aprilie comunitatea ortodoxă românească din Udine a reușit să cumpere printr-un credit bancar, o amplă proprietate de peste 2200 m2 , într-o zonă foarte bună a orașului Udine, pentru a pune bazele unei autentice vetre ortodoxe românești în teritoriul patriarhatului de Aquileia. Se are în vederea dinamizarea vieții comunității la toate nivelele : dialog , socio-cultural , educațional -catehetic și pastoral-misionar , scrie Pr Iustinian Deac, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

DE 100 DE ORI MAI UNIȚI ÎN TABĂRA E.O.R.I. “Nu uita că ești român” – Tossignano, 2018

Email Imprimare PDF

23_tabara_eori_tossignanoA VI-a ediţie a Tabărei EORI " Nu uita că ești român " s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan, în perioada 1-8 iulie, într-o deosebită și liniștită localitate turistică Tossignano, în apropierea orașului Imola, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Spectacol vizual inedit, la Vaslui – expoziție cu cele mai vechi și bine păstrate covoare, din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea din Basarabia

Email Imprimare PDF

23_muzeul_judetean_din_vaslui_covoareLa Muzeul Județean din Vaslui vor fi expuse 38 de covoare cu mare valoare de patrimoniu, transmite www.estnews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Conferință, concert şi concurs de şah dedicate Centenarului la Jula

Email Imprimare PDF

23_centenarul_de_la_jula_confÎn zilele de 6 şi 7 iulie, la Jula au avut două manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri: manifestarea „Lungul drum al Unirii" ce a cuprins o conferinţă şi un concert de muzică folk a artistei Maria Gheorghiu şi Concursul Internaţional de Şah „Alexandru Hoţopan", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Stindardul Unirii în parohia românească "Sfântul Mucenic Acachie" din Crotone

Email Imprimare PDF

23_parohia_romaneasca_acache_de_crotoneMomente de rememorare a împlinirii celor 100 de ani de la Marea Unire din 1918, simțite de către credincioșii parohiei românești Sf. Mc. Acachie din Crotone, prin prezența Stindardului adus duminica, 24 iunie, de către Pr. Ioan Manea, împreună cu un grup de credincioși ai parohiei, unde a poposit până duminica, 08 iulie, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O dezbatere literară de excepție despre volumul “ Istoria Transilvaniei ” (Avant- Propos, 2017) oferită de academicianul Răzvan Theodorescu și criticul de artă Jan de Maere, la Bruxelles

Email Imprimare PDF

23_bruxelles_istoria_transilvanieiInstitutul Cultural Român Bruxelles cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Belgiei a organizat în data de 6 iulie, la Reședința ambasadorului României, o fascinantă dezbatere dedicată volumului Histoire de la Transylvanie, publicat de criticul de artă Jan de Maere, la editura belgiană Avant-Propos, în septembrie 2017, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Desant cinematografic românesc la Vila do Conde

Email Imprimare PDF

23_curtas_do_vila_do_condeContinuând excelentul şi îndelungatul parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Lisabona, organizatorii festivalului de scurtmetraj Curtas do Vila do Conde au programat în acest an o consistentă selecție din cinematografia românească recentă, la alcătuirea căreia au colaborat şi cu Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale" din Bucureşti, transmite un comunicat de presă al ICR, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Adunarea Parlamentară a OSCE cere retragerea forțelor armate ruse de pe teritoriul Republicii Moldova

Email Imprimare PDF

24_adunare_parlamentara_osceAdunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa a reafirmat necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit unor amendamente incluse în Rezoluția sesiunii anuale a Adunării, care se desfășoară zilele acestea în Bundestagul Germaniei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alexandru VAKULOVSKI // Analfabetismul “bilingv”

Email Imprimare PDF

24_alexandru_vakulovkiMulţi moldoveni se declară vorbitori de limbă rusă, dar realitatea tristă e că o bună parte dintre ei nu ştie bine nici rusa, nici româna. Astfel că toată lumea e fericită, şi deşi preşedintelui Dodon şi ex-consilierului său, Ivan Ceban, li s-a atras de mai multe ori atenţia că îşi scriu postările agramat, ei sunt pe deplin mulţumiţi, pentru că îşi consideră alegătorii la fel contaminaţi de analfebetismul „bilingv", scrie Alexandru VAKULOVSKI pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Municipiul Ungheni va avea un frate în București

Email Imprimare PDF

24_daniel_ionitaÎn perioada 2-4 iulie 2018 o delegație de la Primăria Sectorului 5 al Municipiului București a întreprins o vizită de documentare în municipiul Ungheni cu scopul stabilirii relațiilor de înfrățire, transmite www.ungheni.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Predrag Balaşevici: “Dacă nu se va investi în şcoala românească, în limba română, aici, noi vom dispărea!”

Email Imprimare PDF

24_predrag_balasevici„Situaţia românilor din Timoc este dramatică. Dacă nu se va investi în educaţie, în a avea şi a ţine şcoala românească, noi vom dispărea", a atras atenţia, cu amărăciune în glas, pentru Matricea Românească, unul dintre liderii comunităţii româneşti din regiunea Timoc, Serbia, medicul Predrag Balaşevici, pe care l-am întâlnit la Belgrad, scrie Teodor Burnar pe www.matricea.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Participanții la Marșul Centenar, întâmpinați cu fanfară, pâine și sare, cu dansuri și vorbe frumoase la Reghin

Email Imprimare PDF

24_mars_centenar_reghinParticipanții la Marșul Centenar au ajuns la Reghin, oraș în care au fost întâmpinați cu brațele deschise, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

MRP: Ziua Limbii Române, celebrată printr-un concurs de interpretare de poezie care se adresează românilor de pretutindeni

Email Imprimare PDF

24_nichita_stanescuMRP lansează un concurs de interpretare de poezie adresat copiilor și tinerilor români de pretutindeni cu prilejul Zilei Limbii Române, sărbătorită pe data de 31 august 2018, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Analiză Ziarul Financiar: “Evoluția salariilor și rata șomajului din Republica Moldova și România”

Email Imprimare PDF

24_bani_mdUn angajat din Republica Moldova a câştigat anul trecut un salariu mediu net de aproximativ 4.500 de lei moldoveneşti (circa 215 euro la cursul mediu de anul trecut), în creştere cu circa 9% faţă de anul precedent. Cu acest nivel al salarizării, Republica Moldova stă la coada Europei, notează jurnaliștii de la Ziarul Financiar, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Profesorii care predau limba română sau cursuri în limba română în Ucraina au participat la cursuri de perfecționare în România

Email Imprimare PDF

24_suceava_stadiu_profesoriProfesorii din Ucraina, care predau limba română sau cursuri în limba română au participat, timp de 6 zile, la Suceava la un stagiu de perfecţionare. Participanţii au beneficiat de stagiu de perfecționare, axat pe trei teme majore: metodica predării limbii și literaturii române, metodica psihopedagogiei școlare și psihopedagogie școlară și spiritualitate românească. Cu această ocazie, şi-au putut bucura şi sufletul în timpul vizitelor la mănăstirile Voroneț, Humor, Putna , Moldovița și Sucevița, dar și la Cetatea de Scaun a Sucevei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Festivalul Internațional de Film Transilvania începe joi la Chișinău

Email Imprimare PDF

24_chisinau_festival_de_filmCele mai așteptate premiere cinematografice ale anului, proiecții în aer liber și workshop-urile dedicate cinefililor vor transforma Chișinăul, timp de patru zile, într-o capitală a filmului. Cea de a III-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, revine la Chișinău, în perioada 12-15 iulie. Proiecțiile vor avea loc la Cinematograful Odeon, scuarul Liceului „Gh. Asachi" și Cinema Buiucani, transmite IPN, citat de Radio Chișinău, preluat de Romania Global News.

Citeşte mai mult...
 

România a participat la dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate al ONU privind copiii și conflictele armate

Email Imprimare PDF

24_romania_jinga_onuReprezentantul Permanent al României la Națiunile Unite, ambasadorul Ion Jinga, a susținut luni, 9 iulie, o intervenție în cadrul dezbaterii deschise a Consiliului de Securitate ONU privind copiii și conflictele armate, organizată de Președinția suedeză a Consiliului, sub deviza "protejarea copiilor de astăzi previne conflictele de mâine", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tabăra interparohială „Nu uita că ești român” Genzano di Roma

Email Imprimare PDF

24_tabara_interparohialaÎn perioada 1-7 iulie 2018 parohiile „Înălțarea Sfintei Cruci" din Roma și „Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana" din Prato au organizat o Tabără dedicată adolescenților, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Muzică clasică de Ziua Imnului României, la Istanbul, Un concert de Strings Quartet ARTE

Email Imprimare PDF

24_strings_quartet_arteÎn marja Zilei Imnului, Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul celebrează acest important eveniment diplomatic printr-un concert de muzică clasică în interpretarea Strings Quartet ARTE, transmite un comunicat de presă al ICR, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Fotografa Oana Stoian, prezentă la Londra pentru lansarea proiectului “Another Europe“

Email Imprimare PDF

24_oana_stoianȊn după-amiaza zilei de 12 iulie, în capitala Marii Britanii, se dă startul programului "Another Europe" / „O altă Europă", un proiect expozițional derulat în spațiul public londonez în perioada 12 iulie - 9 august 2018, în cadrul căruia câte un fotograf din fiecare stat membru al Uniunii Europene a fost selectat să expună o imagine pe câte o bancă de beton proiectată special și instalată în zona Kings Cross. România este reprezentată în cadrul acestui proiect de tânăra fotografă Oana Stoian, unul dintre finaliștii ediției din acest an a Sony World Photography Awards, cea mai mare competiție de profil din lume, transmite un comunicat de presă al ICR, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

George Simion: „Ne lipsește o clasă politică dedicată unui ideal național și o generație educată în spiritul întregirii naționale. Clasa politică din România și Republica Moldova manifestă o nepăsare complice față de reunificarea neamului”

Email Imprimare PDF

25_george_simion_mars_centenarÎndură călduri insuportabile sau ploi nemiloase pentru a aduce Flacăra Unirii la Chișinău pe 1 septembrie 2018. Unioniști de pe ambele maluri ale Prutului sunt de o săptămână în drum, după ce au pornit într-un Marș Centenar de la Alba Iulia, urmând să parcurgă pe jos mai mult 1,3 mii de kilometri, scrie www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU // Pregătiri de război în Transnistria

Email Imprimare PDF

25_petru_boFoială suspectă în jurul depozitului de arme din Cobasna. De câteva săptămâni bune în regiunea separatistă are loc o ciudată mișcare de blindate și tehnică militară, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul de Externe de la Chișină a informat ambasadorii Republicii Moldova că relațiile cu România și Ucraina sunt o prioritate absolută

Email Imprimare PDF

25_ministrul_de_externe_de_la_chisinauAstăzi Republica Moldova are nevoie de o diplomație dinamică, pragmatică, axată pe rezultate și care are datoria şi vocaţia de a lucra la ameliorarea imaginii ţării, de a prezenta realităţile interne din perspectiva statului de drept, a legislaţiei şi interesului naţional. Declarația a fost făcută de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, la Reuniunea anuală a diplomației de la Chișinău, organizată de MAEIE în perioada 9 – 11 iulie curent, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Noua formă a Legii 321/2006 privind regimul acordării de finanțări nerambursabile a fost promulgată

Email Imprimare PDF

25_MRPMinisterul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) anunță promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 12/2018 pentru modificarea Legii nr. 321/2006 privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acțiunile privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni şi a organizațiilor reprezentative ale acestora, precum şi a modului de repartizare şi de utilizare a sumei prevăzute în bugetul instituției pentru această activitate, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Târgul Universităţilor din România a fost organizat la Bălţi şi Cahul

Email Imprimare PDF

25_targul_universitatilor_din_romania_balti_cahulPeste 20 de Universităţi din România şi-au expus oferta educaţională pentru studenţii basarabeni. Târgul Universităţilor a făcut un popas la Bălţi şi Cahul. Absolvenţii din Republica Moldova, care îşi doresc să-şi continue studiile în România, au primit răspunsuri la întrebările care îi frământă, transmite TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Transfer de carte cu titlul gratuit de la Biblioteca Metropolitană București către Biblioteca Bogdan Petriceicu Hașdeu din Chișinău, Republica Moldova

Email Imprimare PDF

25_biblioteca_metropolitana_bucurestiBiblioteca Metropolitană București a transferat cu titlu gratuit către Biblioteca Bogdan Petriceicu Hașdeu din Chișinău, Republica Moldova, în data de 6 iulie 2018, un număr de 3000 de volume, reprezentând a treia tranșă dintr-un transfer de 20.000 de volume, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Care sunt problemele profesorilor români de istorie din Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria?

Email Imprimare PDF

25_centrul_de_studii_transilvane_al_academiei_romaneCentrul de Studii Transilvane al Academiei Române - Filiala Cluj şi UBB organizează între 9 şi 14 iulie, la Cluj, a XIV-a ediţie a şcolii de vară cu tema „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei", scrie www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Stindardul Unirii în parohia Zămislirea Maicii Domnului, din Roma

Email Imprimare PDF

25_stindardul_unirii_zamislireaMoment emoționant, duminică 8 iulie, de bucurie și simțire românească a fost pentru comunitatea parohiei Zămislirea Maicii Domnului, din Roma primirea în mijlocul ei a Stindardului Unirii. Delegația de la Monterotondo care l-a adus a fost întâmpinată înainte de Sf. Liturghie.

Citeşte mai mult...
 

Expoziţia “Sacrificiu” a sculptorului Mircea Roman va fi inaugurată la Mânăstirea Batalha din Portugalia

Email Imprimare PDF

25_sacrificioMânăstirea Batalha, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Lisabona şi Asociaţia "Făuritori", inaugurează în data de 14 iulie, ora 17.30, expoziţia "Sacrificiu" a sculptorului Mircea Roman. Transmite un comunicat de presă a ICR, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din Londra invitați la concert! Concert al trupei “Subcarpați" la Londra

Email Imprimare PDF

25_electric_balroom_londonDupa succesul de anul trecut "Sărbătoarea Subcarpați" revine la Londra sâmbătă, 17 Noiembrie.

Citeşte mai mult...
 

Expoziția de pictură „Simfonia culorilor” semnată de artistul israelian Emanuel Nisipeanu la Tel Aviv

Email Imprimare PDF

25_simfonia_culorilorInstitutul Cultural Român de la Tel Aviv găzduiește, în perioada 3 iulie – 31 august 2018, expoziția de pictură „Simfonia culorilor" semnată de regretatul artist israelian Emanuel Nisipeanu, transmite un comunicat de presă al ICR, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ce le transmit participanții la Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, Ediția – 2018 conducătorilor României? O Rezoluție cât un program politic românesc!

Email Imprimare PDF

26_izvmParticipanţii la Universitatea de Vară de la Izvoru-Mureşului, ediţia a XVI-a, cu genericul "România și românii de pretutindeni în anul Centenarului Marii Uniri", desfăşurată în perioada 1-7 iulie 2018, la finalul dezbaterilor, au adoptat următoarea rezoluţie adresată Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului și Guvernului României, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Legea educației din Ucraina - temă de discuție între Ministrul Educației naționale din România și Ministrul de externe al Ungariei

Email Imprimare PDF

26_peter_szjartoMinistrul Educaţiei Naţionaleal României, Valentin Popa, a discutat vineri la telefon cu ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, la solicitarea acestuia, ocazie cu care oficialul ungar l-a informat pe demnitarul român despre rezultatul celei mai recente întâlniri între reprezentanţii Ungariei şi Ucrainei pe marginea aplicării articolului 7 al Legii Educaţiei din Ucraina, , se arată într-un comunicat al MEN transmis AGERPRES, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Întrevederi ale ministrului pentru românii de pretutindeni cu oficiali eleni. ministrul Intotero a cerut și sprijin părții elene pentru introducerea cursurilor de limba română în școlile grecești

Email Imprimare PDF

26_intotero_intrevederi_grecestiCu prilejul vizitei de lucru efectuate în Republica Elenă, ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a avut în 6 iulie a.c, întrevederi cu autoritățile centrale și locale din Atena, respectiv membri ai Parlamentului elen, Terens Quick, ministru adjunct de externe, Mihalis Kokkinos, secretar general pentru grecii de pretutindeni și Elefterios Papagianakis, viceprimarul Atenei pentru migranți, refugiați și descentralizare municipală, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Marșul Centenarului la finalul primei săptămâni

Email Imprimare PDF

26_marsul_centenarului_finalul_primei_saptAu pornit pe jos la 1 iulie din Alba Iulia – cetatea simbol a Marii Uniri, au trecut prin Cluj-Napoca, Reghin, Târgu Mureș și alte zeci de localități din Ardeal, iar acum se îndreaptă cu Flacăra Unirii spre Sibiu, trasmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi dă startul admiterii în Republica Moldova

Email Imprimare PDF

26_universitatea_tehnica_gheorghe_asachiUniversitatea Tehnic „Gheorghe Asachi" din Iaşi, România, organizează săptămâna aceasta puncte de înscriere la studii de licenţă pe locuri la buget pentru candidaţii din Republica Moldova. Comisiile de admitere vor veni în patru oraşe din Republica Moldova, transmite IPN, citat de TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Litta, femeia născută la Chișinău, care a fondat o școală de română în Rusia

Email Imprimare PDF

26_litta_fem_nascuta_la_chisinauLitta Spirina a fondat o școală de română în inima orașului St. Petersburg și a numit-o simplu, Mărțișor. Litta, 28 de ani, este o tipă zveltă, șatenă, cu ochii albaștri și vioi; vorbește fluid și uneori face pauze scurte, în căutarea celui mai potrivit cuvânt. Are un accent cristalin, tipic pentru cineva care a învățat să pronunțe corect, ca la carte. S-a născut la Chișinău, dar să nu credeți că de-acolo știe limba. Provine dintr-o familie de ruși, care s-a mutat în Moldova în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„100 de eseuri pentru 100 de ani” – concurs de eseuri pentru tinerii participanți la Taberele ARC

Email Imprimare PDF

26_100_pentru_romaniaMinisterul pentru Românii de Pretutindeni (MRP)lansează concursul „100 de eseuri pentru 100 de ani" dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

A fost înfiinţată o nouă parohie românească în Germania

Email Imprimare PDF

26_noua_parohie_romaneasca_germaniaRomânii din Esslingen, Germania, au posibilitatea, începând cu 1 iulie, să participe la cultul divin public ortodox odată cu înfiinţarea parohiei cu hramul „Nașterea Maicii Domnului", transmite www.basilica.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Centrul Ortodox de Studii și Cercetare Dumitru Stăniloae (CDS) din Paris organizează sesiune de evaluare

Email Imprimare PDF


Centrul Ortodox de Studii și Cercetare Dumitru Stăniloae (CDS) din Paris organizează sesiune de evaluare în perioada 9-11 octombrie 2018, transmite www.basilica.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Conferinţa Republica Moldova – România. Investiţii, comerţ, finanţare la Chişinău

Email Imprimare PDF

26_conf_rep_mdZiarul Financiar va organiza pe 12 iulie la Chişinău conferinţa „Republica Moldova – România. Investiţii, comerţ, finanţare", prin care vrea să aducă la aceeaşi masă antreprenori, bancheri, economişti, manageri din România şi Republica Moldova pentru a găsi împreună cele mai bune idei pentru creşterea economică, dar şi dezvoltarea culturii antreprenoriale şi de business peste Prut. Conferinţa organizată cu sprijinul Băncii Transilvania şi Victoriabank este prima iniţiativă de acest tip dedicată parteneriatelor de business dintre companiile din cele două ţări şi vine în contextul în care Republica Moldova devine tot mai atractivă pentru antreprenorii români, transmite Ziarul Financiar, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Doliu în literatura română: Academicianul Dimitrie Vatamaniuc, cel mai cunoscut eminescolog, a încetat din viață

Email Imprimare PDF

26_dimitrie_vatamaniucDimitrie Vatamaniuc, membru de onoare al Academiei Române, reputat eminescolog, apărător şi promotor al culturii şi civilizaţiei româneşti din Bucovina de Nord, a încetat din viaţă miercuri, potrivit unui comunicat remis www.mediafax.ro și preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tabăra Nepsis a Protopopiatului Emilia Romagna II, o nouă tabără românească în Italia

Email Imprimare PDF

26_tabara_nepsis_emilia_romagna_IIÎn perioada 29 iunie – 6 iulie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, s-a desfășurat tabăra Nepsis din Protopopiatului Emilia Romagna II, sub îndrumarea părintelui Florin Haniș și cu colaborarea preoților din Protopopiat, precum și a voluntarilor din parohii, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Școala de vară în parohia românească Latina din Italia

Email Imprimare PDF

26_parohie_latina_italiaCu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Siluan și în acest an, parohia "Buneivestiri" din Latina organizează școala de vară adresată copiilor în perioada 2-13 iulie. Un număr de șaisprezece copii cu vârste cuprinse între 8- 14 ani se bucură în fiecare zi de activități concepute pentru a parcurge o călătorie în spațiul de spiritualitate și cultură românească, transmite Presb. Cristina Agavriloae, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Români nu uitați! 6 iulie 1949 - al doilea val de deportări din Basarabia. Zeci de mii de basarabeni deportați de Moscova. Zi de doliu peste Prut!

Email Imprimare PDF

27_deportari_din_basarabiaAcum 69 de ani, sovieticii au deportat mii de familii din Basarabia acuzate de „colaborare cu fasciştii", de „apartenenţă la partidele burgheze româneşti sau la secte religioase ilegale". În Republica Moldova, 6 iulie este zi de doliu naţional, În memoria victimelor deportărilor staliniste. Drapelele de stat au fost coborâte în bernă peste Prut şi a fost ţinut un minut de reculegere, scrie http://m.tvrmoldova.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Teroare antiromânească la Cernăuți! Familie de români agresați de poliția ucraineană pentru că ....mergeau acasă!

Email Imprimare PDF

27_familie_de_romani_agresati_de_politie_cernautiO familie de români dintr-o pitorească localitate de pe malul Siretului a fost bătută de polițiștii cernăuțeni, chiar în fața casei lor. Cei doi soți au fost bătuți de poliție sub ochii fiicei minore. Femeia este însărcinată, iar atacul asupra ei cu pumnii de către reprezentanții organelor de drept din Ucraina ar putea crea complicații sarcinii. Ambii soți au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind spitalizați, transmite Buc Press, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„Singura șansă pentru Republica Moldova să ajungă în Uniunea Europeană este prin unirea cu România”

Email Imprimare PDF

27_romania_republica_md„Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv strategic al românilor", a fost tema principală a celei de-a treia zi a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului. Analiști, comentatori politici și reprezentanți ai românilor din Republica Moldova au dezbătut pe larg posibilitatea revenirii milioanelor de români de la est de Prut la trupul Țării Mame, scrie DANIELA MEZEY în Informația Harghitei, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Universitatea Izvorul Mureşului: E nevoie de o strategie pentru românii din judeţele Covasna şi Harghita. 90.000 de români discriminați în mijlocul României!

Email Imprimare PDF

27_universitatea_de_vara_izvm_2018Reprezentanţii societăţii civile româneşti din Covasna şi Harghita, prezenţi joi la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului, consideră necesar ca autorităţile statului să elaboreze o strategie de dezvoltare economico-socială a acestor judeţe, care să garanteze "dăinuirea" comunităţii româneşti în această zonă în care este minoritară din punct de vedere numeric, scrie Oana Negrea pentru www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Problemele românilor din diaspora, discutate la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului

Email Imprimare PDF

27_daniel_tecuDacă vorbim despre românii din diaspora, problemele lor sunt fie cu caracter general, fie cu caracter zonal. Mai există și probleme specifice anumitor state, cum ar fi, de pildă, cele pe care le au românii din Anglia, generate de Brexit. Una peste alta, diaspora românească numără peste șase milioane de suflete, iar România trebuie să își asume responsabilitatea pentru toți cetățenii ei, scrie Daniela Mezey în Informația Harghitei, prelută de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Universitatea Izvorul Mureşului: Învăţământul în limba română şi parohiile ortodoxe din localităţi etnic mixte, în pericol

Email Imprimare PDF

27_universitatea_de_vara_izoru_muresuluiReprezentanţi ai societăţii civile româneşti din Covasna şi Harghita, prezenţi joi la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului, au tras un semnal de alarmă cu privire la pericolul ca învăţământul în limba română din localităţile etnic mixte din cele două judeţe să se desfiinţeze, iar parohiile ortodoxe să rămână în viitor fără niciun credincios, pe fondul scăderii numărului membrilor comunităţilor româneşti din zonă, transmite www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Modificările propuse de MRP pentru Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni au trecut de Plen

Email Imprimare PDF

20_mrpModificările legislative aduse de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) Legii nr. 299/ 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni au trecut de Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului cu 230 voturi pentru, 20 abțineri și 4 voturi împotrivă, transmite un comunicat de presă al MRP, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Emisiune Tv despre românii din Bulgaria la Digi24 Craiova

Email Imprimare PDF

27_digi_24_craiovaLimba noastră se aude tot mai rar în şcolile şi bisericile româneşti din Bulgaria unde trăiesc conaţionali. Românii din Bulgaria cer autorităţilor să îi ajute să îşi păstreze identitatea culturală, nu doar să le spună că ştiu despre problemele lor. Un reportaj pe acest subiect a fost realizat de Digi24 Craiova, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Târgul Universităților din România se desfășoară la Chișinău

Email Imprimare PDF

27_targul_universitatilor_din_romaniaTârgul Universităților din România se desfășoară joi, 5 iulie și vineri la Chișinău. Tinerii absolvenți care doresc să își facă studiile la o universitate de peste Prut pot afla informații despre condițiile de admitere, dar și cum este să fii student în România de la profesori universitari și de la studenții basarabeni din România. Târgul se desfășoară pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ștefan cel Mare, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Decizie a Universității Tehnice din Iaşi. Candidații din Republica Moldova vor fi scutiți de taxe

Email Imprimare PDF

27_universitatea_tehnica_din_iasiIeri 4 iulie, în incinta aulei Universitãţii Tehnice ,,Gheorghe Asachi" din Iaşi, a avut loc o conferinţa pe tema informării viitorilor ,,boboci", cu privire la tot ceea ce însemnã studenţia în cadrul UTI, informează bunadimineataiasi.ro, citat de www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Gala „100 pentru Centenar” ajunge la Atena

Email Imprimare PDF

27_100_pentru_centenar_galaSeria evenimentelor organizate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) dedicate promovării comunităților românești din afara granițelor continuă prin organizarea Galei „100 pentru Centenar" în Grecia. Atena va deveni astfl a 6-a capitală "100 pentru Centenar", al șaselea punct nodal din parcursul acesti proiect care celebrează excelența românească de pretutindeni, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

”Rădăcini românești oglindite în folclor”. Concert cu ocazia zilei iei, la Berlin

Email Imprimare PDF

27_ioana_maria_ardeleanInstitutul Cultural Român „Titu Maiorescu" Berlin organizează, în colaborare cu Ambasada României în Germania, un concert intitulat "Rădăcini românești oglindite în folclor ", care propune o evocare a cântecului popular din zona marilor regiuni folclorice ale României – Transilvania, Banat, Muntenia, Oltenia, Basarabia, aducând laolaltă cântecul de dragoste, doina, învârtita – cântece din repertoriul unor mari interpreți ai folclorului românesc, precum Maria Tănase, Maria Lătărețu, Maria Butaciu, dar și din repertoriul tinerei interprete Ioana Maria Ardelean. Evenimentul va avea loc pe 5 iulie 2018, în spațiile de reprezentare ale Ambasadei României la Berlin, transmite un comunicat de presă al ICR, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, ediţia a XVI-a: “Durerile românilor de pretutindeni”

Email Imprimare PDF

28_izvm_2018_pNenumărate întrebări aveau pregătite reprezentaţii românilor care trăiesc în afara graniţelor României şi ai diasporei româneşti pentru reprezentantul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, aşteptat în prima zi a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului. Multe şi dureroase probleme au fost dezbătute în prezenţa secretarului de stat Veaceslav Şaramet, transmite Informația Harghitei, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

MRP și Academia Română- Protocol de Colaborare în Anul Centenarului

Email Imprimare PDF

28_mrp_academia_romanaMinistrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, și președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, au semnat astăzi, 4 iulie a.c., un protocol de colaborare între instituțiile pe care le coordonează, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dialogul dintre Dan Tanasă, preşedintele Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa și Secretarul de stat din cadrul MRP, Veaceslav Şaramet la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșului

Email Imprimare PDF

28_dan_tanasa_saramet„Vreau să vă contrazic public, domnule Cubreacov. Aţi spus la început că este o veste foarte bună, că anul acesta bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MPRP) e de 15.225.000 de lei. Acest buget este o mizerie inacceptabilă – şi mă bucur că este dl secretar de stat aici –, pentru că anul acesta Guvernul României dă 26 de milioane de lei Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR)" a declarat Dant Tănasă la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșului, citat de DANIELA MEZEY în Informația Harghitei, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vlad Cubreacov la Izvorul Mureșului: Majoritatea comunităţilor istorice româneşti din jurul graniţelor ţării înregistrează regrese însă în ultimul an s-au înregistrat şi unele progrese promiţătoare

Email Imprimare PDF

28_vlad_cubracov_izvm_2018Majoritatea comunităţilor istorice româneşti din jurul graniţelor ţării înregistrează regrese în ce priveşte posibilităţile de păstrare şi afirmare a identităţii naţionale, însă în ultimul an s-au înregistrat şi unele progrese promiţătoare, a declarat preşedintele Asociaţiei "Răsăritul românesc" din Republica Moldova și secretar general al Federaţia Organizaţiilor Româneşti din Centrul şi Sud-Estul Europei, Vlad Cubreacov, care a făcut o trecere în revistă a stării actuale a acestora în cadrul Universităţii Vară de la Izvorul Mureşului, transmite Oana Negrea pentru www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a deschis taberele „ARC” la Sulina

Email Imprimare PDF

28_programul_taberelor_arcMinisterul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului, a deschis oficial programul de tabere „ARC" de la Sulina, ediția 2018, dedicat în acest an celebrării Centenarului Marii Uniri, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Republica Moldova și România au încheiat un protocol de colaborare în domeniul educaţiei financiare

Email Imprimare PDF

28_autoritatea_de_supraveghere_financiaraAutoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) din Republica Moldova au încheiat un protocol de colaborare în domeniul educaţiei financiare, a anunţat, marţi, ASF, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Marius Lulea în Adevărul: “Te lepezi de România? Mă lepăd”

Email Imprimare PDF

28_marius_luleaAndrei Năstase se foloseşte de fiecare ocazie pe care o are pentru a se lepăda de România şi de unionism, iar acest lucru nu doar când este întrebat. Cu toate acestea cetăţenia română îi stă foarte bine, dar aşa cum zice şi el despre alţi un milion de moldoveni: este luată din interes, scrie Marius Lulea pe blogul său din www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alexandru VAKULOVSKI: “Președintele a tras o linie”

Email Imprimare PDF

28_alexandru_vakulovskiȚara arde iar baba se piaptănă, spune o vorbă care rămâne mereu actuală. În contextul nostru o putem ușor parafraza: țara arde, iar președintele susține conferințe de presă despre nimic, scrie Alexandru Vakulovski pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„Lungul drum al Unirii - conferinţă istorică şi un concert de muzică folk la Jula la românii din Ungaria

Email Imprimare PDF

28_lungul_drum_al_uniriiVineri, 6 iulie 2018 (vineri), de la ora 18.00 va avea loc la Jula o conferinţă istorică şi un concert de muzică folk la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (Jula, str. Doja nr. 8) sub genericul „Lungul drum al Unirii, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expoziția „Azulejo”, în viziunea artiștilor români la Viseu

Email Imprimare PDF

28_expozitia_azulejoInstitutul Cultural Român de la Lisabona și Primăria orașului Viseu vor inaugura în data de 7 iulie 2018, ora 16.30, la Muzeul Quinta da Cruz, expoziția Azulejo, în viziunea artiștilor români, alcătuită din lucrări de pictură, grafică, sculptură, ceramică și fotografie, ale unor artiști români consacrați sau în curs de afirmare. La vernisaj vor fi prezenți Almeida Henriques, primarul orașului Viseu, Corina Duma, curatorul expoziției și Alexandre Nobre Pais, istoric de artăși curator al Muzeului Național Azulejo din Lisabona, se arată într-un comunicat de presă al ICR, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 
Pagina 1 din 2

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

Parteneri din Basarabia

NewsletterFacebook

RSS Syndicator

Banner


Acest website folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Pentru a afla mai multe despre cum puteti controla sau sterge cookie-urile cititi politica de utilizare Cookie-uri.

Continuarea navigării implică acceptarea lor.