Banner

Guvernul a decis să prelungească termenul până la care românii din diaspora se pot înscrie în registrul pentru vot prin corespondență la alegerile prezidențiale

Email Imprimare PDF

01_prelungire_a_programuluiRomânii din diaspora mai au trei zile să se înscrie pe site-ul www.votstrainatate.ro. Executivul a decis să prelungească din nou termenul pentru cei care vor să voteze la alegerile prezidențiale din noiembrie, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Constantin Codreanu: “Insist asupra creșterii fondurilor alocate românilor din diaspora, comunitățile istorice și Republica Moldova”

Email Imprimare PDF

01_codreanu_insistaPreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a solicitat, de la tribuna Camerei Deputaților, printr-o declarație politică, creșterea fondurilor alocate organizațiilor reprezentative ale românilor din afara granițelor țării, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petrișor Peiu: România, o țară mică și săracă, cheltuie cu serviciile secrete aceeași pondere din PIB precum SUA. RGN: Rezultate oha! Basarabia pierdută încă odată, ocuparea de facto a centrului României de interese maghiare continuată!

Email Imprimare PDF

01_serviciile_secretePonderea în PIB a bugetului agregat pentru servicii secrete din România este la același nivel ca în Statele Unite, ponderea fiind dublă față de cea din Marea Britanie, a doua mare putere de „intelligence" din lumea occidentală, scrie Petrișor Peiu într-o analiză publicată de Marginalia.ro.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru:„În procesul „normalizării relațiilor cu Rusia”, Chișinăul se situează pe poziția celui „vinovat”. Guvernarea ACUM spală de zor și imaginea lui Putin, și imaginea vasalului său Dodon”

Email Imprimare PDF

01_negru_radioExprimându-și intenția de a „normaliza" relațiile cu Federația Rusă, Chișinăul nu face decât să se poziționeze pe o treaptă inferioară, reabilitând, astfel, „Rusia agresivă, revanșardă", care pândește să recucerească, într-un fel sau altul, teritoriile „Rusiei istorice" sau cele care consideră Moscova că aparțin „lumii ruse".De această părere este editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, care comentează vizita de ieri a ministrului de Externe Nicu Popescu, la Moscova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu: Cine va sta în opoziție față de guvernarea ACUM/PSRM?

Email Imprimare PDF

01_petru_b„Nu există nimeni după noi", a declarat Pavel Filip la ultimul congres al Partidului Democrat, având în vedere că la ora actuală doar formațiunea sa are forța să stea împotriva guvernării ACUM/PSRM. Și de bună seamă, PDM reprezintă pentru moment singura opoziție politică reală în Parlamentul din Republica Moldova, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Peste 80 de milioane de euro de la UE pentru România și R. Moldova. Care sunt cele patru proiecte mari de infrastructură, implementate în stânga Prutului și gestionate de la București

Email Imprimare PDF

01_bani_ueProgramul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 este în plină desfășurare, iar Comisia Europeană a alocat, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, în total 81 de milioane de euro pentru a îmbunătăți viața cetățenilor din stânga Prutului, cu ajutorul Bucureștiului.

Citeşte mai mult...
 

Ambasadorul Daniel Ioniță: MAI din România va continua să acorde sprijin și să se implice în reformele implementate la nivelul ministerului omolog din R. Moldova

Email Imprimare PDF

01_ionita_ambAmbasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat cu un mesaj de salut la ceremonia de deschidere a Cursului de formare în domeniul managementului pentru cadrele MAI, la sediul Academiei de Administrare Publică a Republicii Moldova.

Citeşte mai mult...
 

Scriitorul Ilie Tudor Zegrea: ”Dacă pierdem şcolile şi bisericile, vor dispărea imediat şi satele noastre,... încărcate de istoria şi gloria strămoşilor”

Email Imprimare PDF

01_ilie_tudor_zegreaUna dintre realizările importante ale activităţii desfăşurate de Societatea „Mihai Eminescu" este deschiderea şcolii medii nr. 29 din Cernăuţi (astăzi gimn. „Alexandru cel Bun") la 1 septembrie 1991. În iunie 1990 în curtea casei lui Aron Pumnul a fost dezvelit bustul lui Mihai Eminescu, iar primăria oraşului a aprobat locul unde urma să fie înălţată statuia poetului, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Apariție nouă la editura Rediviva din Milano: ”L’identità romena” sau ”Felul de a fi român de-a lungul timpului” de Ioan Aurel Pop

Email Imprimare PDF

01_l_identita_romenaEditura Rediviva din Milano a lansat ediția în limba italiană a volumului „Identitatea românească (L'identità romena) de Ioan Aurel Pop, ediție în română publicată la editura Contemporanul, București (2016), tradusă în italiană de Violeta Popescu. Volumul, cu o prefață semnată de prof. Cesare Alzati, apare în colecția Culturi și civilizații (Culture e civiltà), 243 pagini și cuprinde o serie de conferințe ale profesorului și academicianului Ioan Aurel Pop, susținute cu ocazia unor simpozioane de istorie și cultură desfășurate în cadrul academic românesc, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

361 de candidaţi la alegerile minoritare locale româneşti din Ungaria

Email Imprimare PDF

01_vot_budapestaLuni, 9 septembrie, la ora 16.00 s-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile minoritare locale din 13 octombrie 2019, iar până în 10 septembrie, ora 16.00, a fost termenul de depunere a listelor teritoriale, judeţene şi pe ţară. Cinci organizaţii de desemnare au depus liste cu candidaţi la alegerile româneşti: Alianţa pentru Românii din Ungaria (preşedinte: Traian Kreszta), Asociaţia Românilor din Micherechi (preşedinte: Mihai Ardelean), Asociaţ ia Română din Budapesta (preşedinte: Roxin Anna), Asociaţia Românilor din Aletea (preşedinte: Vasile Botaş) şi Uniunea Democrată Româno-Maghiară (preşedinte: Papp Zoltán), scrie Foaia Românească preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Semnal de alarmă tras de Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni pentru protejarea caselor de patrimoniu din București

Email Imprimare PDF

01_casele_de_patrimoniu_din_romaniaSă protejăm casa în care au locuit scriitorii Victor Eftimiu și Cezar Ivănescu!, se transmite în semnalul de Semnal de alarmă tras de Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni pentru protejarea caselor de patrimoniu din București.

Citeşte mai mult...
 

Se pot face propuneri pentru distincţiile AŢRU

Email Imprimare PDF

Oficiul Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungari solicită şi anul acesta instituţiile, autoguvernările de naţionalitate şi organizaţiile civile din rândul comunităţii româneşti din Ungaria să facă propuneri cu privire la conferirea distincţiilor fondate de AȚRU: „Pentru românii din Ungaria" şi „Pentru învăţământul românesc din Ungaria", transmite Foaia Românească, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Festivalul Internațional de Muzică George Enescu la Chișinău

Email Imprimare PDF

01_festivalul_george_enescu_chisinauInstitutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău, în parteneriat cu Filarmonica Națională Serghei Lunchevici din Chișinău, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova, organizează ediția a II-a a Festivalului Internațional de Muzică George Enescu la Chișinău, care va avea loc în ziua de 20 septembrie 2019, ora 19.00, și va include concertul simfonic din Sala Mare a Filarmonicii Naționale, susținut de Orchestra simfonică a Filarmonicii sub bagheta maestrului Mihail Agafiță, având soliși invitați de la București și Chișinău (Vitalie Cebotari, Ştefan Cazacu, Efim Pânzari și Vasile Prepeliță). Evenimentul e dedicat și Centenarului Marii Uniri, transmite un comunicat de presă al ICR, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

ActiveNews: Răspuns oficial al Ministerului Educației: Înscrierea copiilor la școală NU este condiționată de vaccinarea acestora

Email Imprimare PDF

01_copii_au_drepturiMinisterul Educației Naționale afirmă, într-un răspuns oficial adresat Asociației Părinților pentru o Educație Sănătoasă, că înscrierea copiilor în unitățile de învățământ preuniversitar nu depinde de vaccinarea acestora transmite www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Accesul la educație, mass-media și serviciu religios în limba maternă românilor din Timoc pe agenda întâlnirii delegației Senatului României cu o delegație a Adunării Naționale a Republicii Serbia

Email Imprimare PDF

01_adunarea_nationala_a_republicii_serbiaSenatorul Liviu-Lucian Mazilu, secretarul Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Serbia, a avut o întrevedere, marți, 10 septembrie 2019, cu Dragan Marković, membru al Adunării Naționale a Republicii Serbia, însoțit de o delegație oficială, aflat în România la invitația deputatului Dorel-Gheorghe Căprar, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ordin din “Centrala” de la Moscova pentru Popescu: Nu vă atingeți de dezinformarea Moscovei în R. Moldova

Email Imprimare PDF

01_lavrov_popescuMinistrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a cerut la întrevederea cu omologul și vasalul său din R. Moldova, Nicu Popescu, mai multe garanții pentru limba rusă, presa de limbă rusă și libera circulație a cetățenilor ruși pe teritoriul Republicii Moldova, adică, în traducere liberă, nu vă atingeți de campaniile de dezinformare ale presei ruse din R. Moldova, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării interpelează MRP în cazul ilegalităților preotului Nicolae Brânzea de la IEH și întreabă de ce nu este demis!

Email Imprimare PDF

01_PENALUL_NICOLAE_BRANZEAMarți 10 septembrie , deputatul Constantin Codreanu, Președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei Deputaților, de la tribuna Parlamentului, a interpelat Ministerul pentru Românii de pretutindeni în problema ilegalităților comise de dir.gen.adj. al IEH, preotul Nicolae Brânzea.

Citeşte mai mult...
 

Reuniune festivă a autorităților locale din România și Republica Moldova, în cadrul Festivalului Cultural al Românilor de Pretutindeni de la Chișinău

Email Imprimare PDF

01_festivalul_cultural_al_romanilor_de_pretutindeniÎn cadrul Festivalului Cultural al Românilor de Pretutindeni, care se va desfășura în perioada 14-15 septembrie 2019, la Complexul etno-cultural VATRA, din raionul Strășeni, va fi organizată o reuniune festivă a autorităților centrale și locale din România și Republica Moldova, se arată într-un comunicat de presă primit la redacție, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Minoritatea autohtonă sorabă din Germania se bucură de întreaga susținere din partea statului, dar care este situația comunității românești din Ucraina?

Email Imprimare PDF

01_minoritatea_autohtona_soraba_din_germaniaÎn Germania se desfășoară Școala de toamnă "Strategii de autoafirmare a minorităților naționale în societățile majoritare", la care participă tineri din Ucraina și Republica Moldova. Evenimentul este organizat de Moldova Institut Leipzig, coordonat de vice-președintele ascestei asociații Vasile Dumbravă. În cadrul acestui proiect participanții încearcă să afle modul în care minoritatea sorabă din Germania își păstrează limba, cultura strămoșească, în ce măsură autoritățile germane susțin minoritățile naționale și contribuie la păstrarea și promovarea valorilor lor naționale, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Înfrățire istorică între două localități din România și Republica Moldova

Email Imprimare PDF

01_criuleni_berceniÎncă două localități din Republica Moldova și România au semnat Acordul de Înfrățire. Este vorba despre satul Izbiște din raionul Criuleni și comuna Berceni din județul Prahova, transmite InforPrut, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Societatea de Cultură Macedo sărbătorește a 140 de ani de la inființare. 140 de ani de apărare a drepturilor românilor (aromânilor, meglenoromânilor) din Balcani

Email Imprimare PDF

01_societatea_culturala_macedo_romanaSocietatea de Cultură Macedo-Română organizează în ziua de luni, 23 septembrie 2019, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la inființare, urmatoarele activitati, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Câţi bani face o antreprenoare din Republica Moldova cu un business cu produse basarabene deschis în Capitală

Email Imprimare PDF

01_basarabia_bCu toate că pe rafturile marilor hipermarketuri găseşti acum de toate pentru toţi, există nostalgici care duc dorul produselor de acasă, care să le amintească de copilărie sau de ţara pe care au lăsat-o în urmă din cine ştie ce motiv. Pe asta a mizat Angela Cupcea prin lansarea magazinelor Basarabia, scrie Andra Stroe în https://www.businessmagazin.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ultima zi de înscriere pentru votul românilor din afara frontierelor, la alegerile prezidenţiale din noiembrie

Email Imprimare PDF

01_ultima_zi_de_inscrieire_votMiercuri este ultima zi de înscriere a românilor din afara frontierelor la votul pentru alegerile prezidenţiale. Pentru votul prin corespondenţă sunt, înscriși 31.716 de cereri, iar pentru votul în secţii sunt 29.937, potrivit site-ului www.votstrainatate.ro, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Există riscul ca în schimbul restabilirii relațiilor cu Rusia, Republica Moldova să-și piardă din suveranitate

Email Imprimare PDF

01_nicolae_negru_zMinistrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu va întreprinde mâine o vizită la Moscova unde va discuta posibilitatea normalizării relațiilor bilaterale, dar și despre retragerea munițiilor și militarilor ruși de pe teritoriul Republicii Moldova. Analiștii politici atenționează însă asupra riscului ca apropierea de Rusia să afecteze suveranitatea Republicii Moldova și se arată sceptici în privința posibilității ca Moscova să-și fi schimbat abordarea față de retragerea forțelor sale militare din stânga Nistrului. O relatare de Cornel Ciobanu, la Radio România Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ambasadorul Dan Mihalache cere prelungirea termenului de înregistrare a cetăţenilor români din străinătate

Email Imprimare PDF

01_ambasadorul_dan_mihalacheAmbasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a făcut un apel la Guvernul României şi la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) să aprobe prelungirea termenului de înregistrare a cetăţenilor români din străinătate, atât pentru votul prin corespondenţă, cât şi pentru solicitarea înfiinţării de secţii de votare, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul de externe de la Chișinău face o vizită în “Centraă”, la Moscova, să ia lumină despre cum să europenizeze R. Moldova

Email Imprimare PDF

01_ministrul_de_externe_de_la_chisinauDeja celebrul Ministrul "european" al Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Nicu Popescu, va efectua miercuri, pe 11 septembrie, o vizită în "centrală", la Moscova, anunță diplomația de la Chișinău, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Popa Brânzea de la IEH s-a făcut de râs în fața Comisiei de la Parlament încercând să-și justifice ilegalitățile

Email Imprimare PDF

01_popa_branzea_de_rasMarți 10 septembrie, la Comisia pentru comunitățile românești din afata granițelor țării au fost audiați reprezentanții MRP, dar și preotul Nicolae Brânzea dir.gen.adj. la IEH și două dintre fostele angajate ale IEH, date abuziv afara din instituție, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Reuniunea Teatrelor Naționale românești din Chișinău a ajuns la ediția a V-a a

Email Imprimare PDF

01_reuniunea_teatrelor_nationale_bucurestiDouăsprezece colective teatrale din R. Moldova, România și Serbia vor participa la cea de-a cincea ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale românești, care se va desfășura la Chișinău, în perioada 16-29 septembrie, în cadrul celei de-a 98-a stagiuni a Teatrului Național "Mihai Eminescu", informează MOLDPRES, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mircea Cosma si-a prezentat volumul "Jurnalul Cavalerului", la Nisporeni, chiar de Sărbătoarea „Limba Noastră”

Email Imprimare PDF

01_mircea_cosmaMircea Cosma si-a prezentat volumul "Jurnalul Cavalerului", la Nisporeni, chiar de Sărbătoarea „Limba Noastră, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Primar din R. Moldova, măiestrie coregrafică demonstrată la Ploiești în cadrul Festivalului „Prahova iubește Basarabia”

Email Imprimare PDF

01_primar_din_rep_moldovaIon Dolganiuc, primarul satului Colibași din raionul Cahul, a urcat pe scena celei de-a cincea ediții a Festivalului „Prahova iubește Basarabia", desfășurată la începutul lunii septembrie curent la Ploiești, și a dansat cu foc, demonstrând că se pricepe nu numai la administrarea localității din stânga Prutului, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Salonul Internațional de Carte Românească de la Cernăuți a ajuns la ediția a VII-ea

Email Imprimare PDF

/01_salonul_international_de_carte_romaneasca_cernautEditura „Alexandru cel Bun" din Cernăuți și Centrul Media BucPress – asociaţia jurnaliştilor români din Ucraina, Liga Tineretului Român "Junimea" cu sprijinul Mănăstirii Putna şi a Consulatului General al României la Cernăuţi organizează Salonul Internaţional de Carte Românească, ediţia a VII-ea, care are loc în perioada 10-13 septembrie 2019, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

“Zilele limbii române“ la BOLZANO

Email Imprimare PDF

01_zilele_limbii_romane_bolzanoParohia ortodoxă română din BOLZANO a marcat începutul anului școlar printr-o manifestare devenită populară în comunitatea noastră: " ZILELE LIMBII ROMÂNE ". În acest sens, copiii școlii parohiale au recitat, după Sf. Liturghie, poezii scrise de marii noștri poeți naționali: Mihai Eminescu, Nicolae Labiş, Geo Bogza, Vasile Alecsandri, Grigore Vieru, Nichifor Crainic, Anton Pann, Radu Gyr, Ion Minulescu şi alṭii, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Cernăuți va avea loc cea de a douăsprezecea reuniune a medicilor români de pretutindeni

Email Imprimare PDF

01_a_douasprezecea_reuniune_a_medicilorSocietatea Regională Medicală „Isidor Bodea" din Cernăuți organizează cea de a douăsprezecea reuniune a medicilor români. Reuniunea va include un simpozion dedicat istoriei medicinii în nordul Bucovinei și realizărilor medicilor români din regiunea Cernăuți, informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Unda românească de la RRI despre românii din Ucraina

Email Imprimare PDF

01_bucpress_radio_romania_internationalÎn data de 9 septembrie a.c., emisiunea „Unda românească" a postului de Radio România Internațional a fost consacrată situației românilor din Ucraina, în special proiectelor media și culturale realizate de Centrul Media BucPress – asociația jurnaliștilor români din Ucraina, cu sediul la Cernăuți și o filială în regiunea Transcarpatia, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

AEP dă asigurări că datele alegătorilor înregistraţi pe portalul www.votstrainatate.ro nu sunt furnizate organelor fiscal

Email Imprimare PDF

01_autoritatea_electorala_permanenta_cAutoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că numărul alegătorilor din străinătate care s-au înregistrat până astăzi, 6 septembrie 2019,ora 16:00, cu opțiunea pentru votul prin corespondență este de 22.636 de persoane și depășește numărul celor care au optat pentru votul la secția de votare. Pentru votul la secția de votare figurau înregistrate până la același moment 21.900 de persoane, se arată într-un comunicat de presă al AEP, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Protest la MRP: “De ce este menținut în funcție Nicolae Brînzea, deși cunoașteți faptul că instanța a decis că și-a mărit ilegal salariul?”

Email Imprimare PDF

01_protest_mrpCei nemulțumiți de activitatea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) s-au adunat cu mături și fărașe în fața instituției pentru „a face curățenie generală". Sub genericul „Dacă nu vă descurcați, plecați", participanții flashmob-ului au protestat față de bătaia de joc practicată de MRP și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" (IEH) față de românii din afara granițelor țării, scrie www.infoprut.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Forumului Românilor de Pretutindeni la final

Email Imprimare PDF

01_forumul_romanilor_de_pretutindeni_oForumul Românilor de Pretutindeni a reprezentat o ocazie ca reprezentanți ai mediului asociativ românesc de peste hotare să intre în legătură, să facă schimb de informații și idei și să se familiarizeze cu câteva dintre măsurile recente luate de Guvernul României pentru a veni în sprijinul conaționalilor care trăiesc în străinătate sau care doresc să revină în țară, se arată într-un comunicat de presă al MRP, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tenismena Bianca Andreescu, interviu în limba română la New York: „Am luat din România pasiunea mea pentru acest sport”

Email Imprimare PDF

01_bianca_andreescuBianca Andreescu este noua campioană de la US Open. Tânăra de 19 ani s-a impus în finala cu Serena Williams și și-a adjudecat astfel primul titlu de Grand Slam din carieră.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu: Guvernul Sandu nu poate fi trântit, însă riscă să cadă singur

Email Imprimare PDF

01_petru_bDe la un timp încoace, unii comentatori îi cântă prohodul Guvernului Sandu. Curios este faptul că tot aceștia acum trei luni au aplaudat frenetic instalarea lui la putere, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Anunţ pentru românii din Marea Britanie care doresc să se înregistreze pentru statutul de rezident

Email Imprimare PDF

01_brexit_pMinistrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, anunţă, într-o postare, că românii care locuiesc în Marea Britanie vor avea timp până la finalul anului 2020 să se înregistreze pentru statutul de rezident, transmite Romanian Global News citând postarea diplomatului.

Citeşte mai mult...
 

Concert extraordinar cu Paula Seling pentru românii din Washington, DC

Email Imprimare PDF

01_paula_seling_concertRomanians of DC invită comunitatea românească din zona Washington, DC la un Concert extraordinar cu Paula Seling, vineri, 4 octombrie începând cu ora 19:30 la Auditorum Columbia Heights Educational Campus - 3101 16th Street, NW, Washington, DC, transmite Bogdan Banu pentru Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Cernăuți a avut loc cea de-a 30-a ediție a tradiționalei sărbători ”Limba noastră cea română”

Email Imprimare PDF

01_a_30_a_aniversare_a_limba_noastra_cea_romanaLa Cernăuți s-a desfășurat cea de-a 30-a ediție a tradiționalei sărbători "Limba noastră cea română" organizată de Societatea pentru cultură și Literatură Română în Bucovina "Mihai Eminescu", potrivit Agenției BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sesiune de admitere pentru cea de-a treia generație de studenți ai Extensiei de la Roma a Facultății de Teologie Ortodoxă din București

Email Imprimare PDF

01_stuedenti_ai_extensiei_de_la_romaCu ajutorul Domnului, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și în prezența Preasfințitului Părinte Arhiereu-vicar Atanasie de Bogdania, la Institutul Pontifical Oriental din Roma, în perioada 9-11 septembrie 2019, are loc sesiunea de admitere pentru cea de-a treia generație de studenți ai Extensiei de la Roma ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul" din cadrul Universității București, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„Mugurel” de pe ramura culturii românești din Bucovina

Email Imprimare PDF

01_ansamblul_mugurel_din_bucovinaRomânii din localitatea Pătrăuții de Jos, raionul Storojineţ, întotdeauna au căutat să-și exprime starea sufletească prin cântec și dans, prin crearea valorilor spirituale. Mărturie este Ansamblul coregrafic popular „Mugurel" (conducătoare Natalia Balan), care a împlinit 15 ani de activitate scenică. Dansatorii satului, care prin evoluarea lor dau un farmec deosebit sărbătorilor de la Pătrăuții de Jos, s-au afirmat și la unele concursuri internaționale, mai ales în România, se arată într-un reportaj din Libertatea Cuvântului, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Biblioteca Metropolitană București a inaugurat prima Colecție de carte românească la Biblioteca San Francesco della Vigna din Veneția, Italia

Email Imprimare PDF

01_bmb_prima_colectie_de_carte_romaneasca_din_venetiaContinuarea unei prestigioase tradiții culturale asumată de Biblioteca Metropolitană București (BMB), cu sprijinul Primăriei Municipiului București și al Institutului Cultural Român, a culminat cu inaugurarea primei Colecții de carte românească din Veneția, Italia, constituită din cărți preponderent religioase, volume de beletristică și cărți istorice, dar și ultimele ediții ale prestigioasei reviste „Literatorul", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Radu Flora omagiat la Zrenianin în cadrul ,,MEMORIALULUI RADU FLORA”

Email Imprimare PDF

01_radu_flora_omagiat_zrenaninLa 5 septembrie, adică la ziua de naștere a regretatului om de știință și cultură Radu Flora, Societatea de Limba Română a organizat la Zrenianin, și anul acesta, prestigioasa manifestare cultural-științifică internațională ,,MEMORIALUL RADU FLORA", cu tradiționalul Simpozion Internațional, transmite Romanian Global News citând un comunicat primit la redacție.

Citeşte mai mult...
 

În Voloca și Ostrița, localități românești din Ucraina, a fost inaugurat monumentul lui Ștefan cel Mare

Email Imprimare PDF

01_stefan_cel_mare_2În Voloca și Ostrița, localități românești din Ucraina, au fost inaugurate două busturi ale lui Ștefan cel Mare. Mărețul vis al românilor bucovineni era ridicarea sub geana Codrilor Cosminului a monumentului viteazului domnitor Ștefan cel Mare, transmite www.infoprut.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la întâlnirea cu participanții la Forumul Românilor de Pretutindeni: Preocupare constantă pentru românii din afara graniţelor

Email Imprimare PDF

01_forumul_romanilor_de_pretutindeni_patriarhul_danielPatriarhul Daniel s-a întâlnit sâmbătă, 7 septembrie 2019, cu participanții la Forumul Românilor de Pretutindeni (FRP) format din peste 100 de persoane din diaspora și comunitățile istorice românești, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării: “Intenționăm să ne întâlnim cu parlamentarii ucraineni pentru a discuta despre drepturile comunității românești”

Email Imprimare PDF

01_codreanu_parlamentari_ucrainieiniÎn adoua zi a Forumului Românilor de Pretutindeni, a avut loc o întâlnire cu reprezentanții românilor din Ucraina la care au participat ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Elena Intotero, deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, secretarul general al MRP, Alina Hagima și subsecretarul de stat MRP, Victor Ionescu.

Citeşte mai mult...
 

Protest al Platformei Unioniste Acțiunea 2012 la MRP, față de mențirea în funcția de dir.gen. adjunct al IEH a preotului Nicolae Brânzea, acuzat de numeroase ilegalități

Email Imprimare PDF

01_preotul_mason_nicolae_branzeaUn protest față de tolerarea de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a cheltuirii banului public în mod discreționar de instituția aflată în subordine, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi", prin directorul general adjunct Nicolae Brînzea, dar și față de susținerea limitată a proiectelor dedicate românilor din afara granițelor țării, va avea locluni, ora 17:00, în fața sediului MRP din strada Muzeul Zambaccian, nr. 17, se arată într-un comunicat al al Platformei Unioniste Acțiunea 2012, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Incompatibilitatea unioniștilor cu unioniștii

Email Imprimare PDF

01_nicolae_negru_2Alegerile îi prind pe politicienii unioniști, ca întotdeauna, neuniți, dispersați într-o mulțime de partide mici, care continuă să mai apară și care, de multe ori, își consumă energia în rivalități stupide, egoiste, derutându-i, îndepărtându-i pe alegătorii, destul de mulți conform sondajelor, care își doresc reUnirea cu România. Nici Băsescu nu a reușit să-i unească, se pare că genele liderilor unioniști determină o incompatibilitate față de alți lideri unioniști, iar atâta timp cât nu se pot uni, unioniștii nu pot deveni o forță politică importantă, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Iurie Reniță: "Bucureștiul ne-a ajutat, ne ajută și ne va ajuta mereu, fiindcă e și o datorie frățească, dar trebuie uneori să demonstrăm că suntem frați adevărați, nu doar declarați”

Email Imprimare PDF

01_iurie_renitaRomânia și Rep. Moldova trebuie să se axeze pe implementarea proiectelor comune de anvergură, susține președintele Comisei parlamentare de politică externă și integrare europeană Iurie Reniță, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O nouă acțiune de intimidare a românilor/vlahilor din Timoc! Ministrul Aparări al Serbiei militarizează așa zisul Consiliu Național Vlah!

Email Imprimare PDF

01_noua_actiune_de_intimidare_a_romailor_din_timocȘirul de scandaluri pe care instituțiile de securitate al Serbiei le produc de ani de zile încercând să oprească comunitatea românească să obțină drepturile sale, este completat cu încă un scandal. În ziua de 4 septembrie 2019 la ședința așa numitului Consiliului Național Vlah care s-a ținut la Primaria din Zaiecar, Consiliu alcatuit din funcționari al partidelor sârbești de origină română, a fost prezent și Ministrul Aparării, Aleksandar Vulin, se arată într-un comunicat al Congresului Românilor din Serbia, preluat de corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Citeşte mai mult...
 

Autoritățile din România și R. Moldova au lansat un nou Serviciu Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare la Cahul și va deservi inclusiv raioanele Cantemir și Taraclia

Email Imprimare PDF

01_smurd_2Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare SUD (SMURD) a fost lansat astăzi la Cahul, cu sprijinul autorităților din România, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sorin Jivcu, român din Serbia a câștigat Marele Premiu al Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur” 2019 la Alba Iulia

Email Imprimare PDF

01_sorin_jivcuSorin Jivcu, instrumentist, roman din Serbia, a câștigat marele premiu al Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur", ediția a XIX-a, de la Alba Iulia. Acesta a interpretat în concurs cântece la clarinet, transmite www.alba24.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ambasada României în Spania caută voluntari, membri în secțiile de vot

Email Imprimare PDF

01_membrii_voluntari_sectii_votAmbasada României în Regatul Spaniei caută voluntari, cetățeni români, dispuși să contribuie la activitatea birourilor secțiilor de vot organizate pentru alegerile pentru Președintele României din luna noiembrie 2019, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O româncă a primit titlul de cetățean de onoare al localității unde trăiește în Italia

Email Imprimare PDF

01_denisa_zamfiraPrimăria din Pragelato, o comună mică, de nici 1000 de locuitori, situată în nordul Italiei, în provincia Torino, a conferit titlul de cetățean de onoare Denisei Zamfira, o tânără de 25 de ani, de origine română, "pentru a da un semnal – explică primarul Giorgio Merlo – despre cât de bună și justă integrare se poate face fără extremism și fără controverse care au caracterizat prea mult timp tema imigrației în țara noastră", transmite www.gazetaromaneasca.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul Eugen Teodorovici asigura pe românii din străinătate nu vor fi urmăriţi fiscal prin Spaţiul Privat Virtual

Email Imprimare PDF

01_eugen_teodorovici_urmarirea_fiscalaRomânii din Diaspora nu vor fi urmăriţi fiscal de ANAF prin Spaţiul Privat Virtual, a transmis ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici. Avocatnet.ro explică, detaliat, ce modificări aduc Finanţele la SPV: Nicio prevedere legală aflată acum în vigoare sau în dezbatere publică nu obligă persoanele fizice să se înscrie în SPV. Proiectul de ordin le va da posibilitatea să ceară înregistrarea în SPV celor din Diaspora care nu doreau să facă pentru asta un drum special în România.

Citeşte mai mult...
 

Premierul Viorica Dancilă a participat la Forumul românilor de pretutindeni. Ce a declarat!

Email Imprimare PDF

01_dancila_forumul_romanilor_de_pretutindeniPremierul Viorica Dăncilă a afirmat, joi, 5 septembrie, în cadrul deschiderii Forumului românilor de pretutindeni, că Guvernul și-a propus să ia măsuri pentru a convinge cât mai mulți români să se întoarcă în țară. Șeful Executivului a vorbit și despre proiectele depuse în acest sens, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Primul Ministru Viorica Dăncilă: “Am cerut AEP să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul electoral”

Email Imprimare PDF

01_autoritatea_electorala_permanentaPremierul Viorica Dăncilă a declarat joi că a cerut Autorităţii Electorale Permanente să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul electoral, pentru a creşte numărul celor care pot vota prin corespondenţă. De altfel, AEP a anunțat zilele trecute că va prelungi cu încă 4 zile perioada de înscrieri a cetăţenilor cu drept de vot străinătate la alegeri, a declarat Constantin Mituleţu-Buică pentru DigiFM, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: „Dodon încearcă să „vândă” societății și partenerilor de alianță proiectul de federalizare a R. Moldova, în redacția lui Kozak”

Email Imprimare PDF

01_negru_nicolaePreședintele Igor Dodon ar intenționa să înlocuiască termenul de „federalizare", care a scandalizat opinia publică din R. Moldova, cu „autonomie foarte puternică" pentru Transnistria, fiind vorba, de fapt, despre același proiect de federalizare al lui Dmitri Kozak. De această părere este editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, care presupune că ar fi fost atins și un „consens internațional" în ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Români din Ucraina la Forumul Românilor de Pretutindeni, organizat la București de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

01_romanii_din_ucraina_forumReprezentanți ai mediului asociativ românesc din străinătate și profesioniști români din diverse domenii iau parte, în perioada 4-8 septembrie 2019, la Forumul Românilor de Pretutindeni, organizat la București de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

George Damian: Nicu Popescu, negustorul sufletelor din Basarabia

Email Imprimare PDF

01_nicu_popescu_maia_sanduStudenţii de la Chişinău au fost învăţaţi să-şi scoată sufletul la tarabă pentru cine plăteşte mai mult de însuşi ministrul de Externe Nicu Popescu din guvernul Maia Sandu, scrie George Damian pe https://m.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

140 de ani de apărare a românilor/aromânilor din Balcani! Societatea de Cultura Macedo-Română la 140 de ani (1879-2019)

Email Imprimare PDF

01_macedo_romana_te_deumSocietatea de Cultura Macedo-Română va organiza un Te Deumul care va avea loc in ziua de luni, 23 septembrie 2019, ora 13, la Biserica Izvorul Tamaduirii Mavrogheni, str. Monetariei nr. 4 (langa Muzeul Taranului Roman), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din Sudul Basarabiei vor sărbători Ziua Limbii Române

Email Imprimare PDF

01_romani_din_sudul_basarabieiInstitutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni va derula proiectul „ Ziua Limbii Române la Ismail", la Ismail, în Ucraina, în 07 septembrie 2019. Proiectul se va desfășura în parteneriat cu Asociația Centrul de Informare Românesc din Ismail, și cu sprijinul Universității „Dunărea de Jos" din Galați, se arată într-un comunicat de presă al IEH, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Marea Britanie RENUNŢĂ la planul de a anula libertatea de circulaţie pentru imigranţii UE imediat după Brexit / Românii vor putea circula liber în Marea Britanie până în decembrie 2023

Email Imprimare PDF

01_eu_brexitGuvernul britanic a renunţat la planul de a anula libertatea de circulaţie pentru imigranţii din state UE imediat după producerea Brexit şi va acorda cetăţenilor europeni drept de şedere temporară pe o perioadă de trei ani, informează agenţia de ştiri Reuters, citat de Mediafax, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un cercetător român a câștigat un grant de 1,5 milioane de euro de la UE. „Activitatea sa va fi deosebit de utilă pentru analiza datelor din secvențierea ADN”

Email Imprimare PDF

01_alexandru_tomescuAlexandru Tomescu, cercetător român în științe computaționale la Universitatea din Helsinki, a primit un grant de 1.5 milioane de euro din partea Consiliului European pentru Cercetare pentru proiectul "Algoritmi siguri și compleți pentru bioinformatică (SAFEBIO)" care vizează analiza datelor din secvențierea ADN, o tehnologie care poate fi folosită în diagnosticul medical, transmite Hotnews, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Senatorul Cristian Lungu cere îndepărtarea antenelor 5G din Florești (Cluj): Nu suntem laboratorul de experimente al nimănui!

Email Imprimare PDF

01_indepartarea_antenelor_5_g_floresti_clujSenatorul PMP Cristian Lungu atrage atenția asupra lipsei de informare a cetățenilor asupra efectelor adverse ale folosirii tehnologiei 5G, deși în alte state există dubii serioase asupra acestui subiect, informează un comunicat de presă, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Români de pe toate meridianele iau parte la Forumul Românilor de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

01_ministerul_mrpReprezentanți ai mediului asociativ românesc din străinătate și profesioniști români din diverse domenii iau parte, în perioada 4-8 septembrie 2019, la Forumul Românilor de Pretutindeni, organizat la București de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), transmite un comunicat de presă al ministerului, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Scandal uriaș din cauza votului de 3 zile în Diaspora. Ambasadorii: Vă bateți joc de noi?”

Email Imprimare PDF

01_scandal_vot_3_zile_ambasadeVotul din Diasporă la alegerile prezidențiale din noiembrie, care se va desfășura pe parcursul a trei zile, vineri, sâmbătă și duminică, ridică mai multe probleme de logistică decât au fost luate în calcul la adoptarea noii legislații electorale prin care s-a dorit să nu se mai repete ceea ce s-a întâmplat în 26 mai la alegerile europarlamentare în secțiile de votare din afara țării. Ambasadorii care au comunități mari de români au avut o întâlnire foarte tensionată, săptămâna trecută, cu reprezentanții MAE, AEP și STS, reproșându-le acestora că este imposibil să rezolve, logistic, cerințele introduse în legislație, scrie Adriana Dutulescu pe https://www.digi24.ro/, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul afacerilor externe, Ramona Mănescu, l-a primit pe a ambasadorului Ucrainei la București, Bankov Oleksandr. Români din Ucraina reacționează

Email Imprimare PDF

01_manescuMinistrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, l-a primit miercuri, 3 septembrie 2019, pe ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, se arată într-un comunicat de presă al MAE, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Pentru 58.000 de ucrainieni din România se poate, pentru cei jumătate de milion de români din Ucraina nu se poate!

Email Imprimare PDF

01_semnal_anatol_popescu_asociatia_basarabiaÎn timp ce cei 58.000 de ucraineni din România sunt sprijiniți să-și organizeze nestingheriți în România Consiliul național al cadrelor didactice din învățământul ucrainean din România – pentru că, evident, aici, în România, li se acordă și respecta dreptul la învățământ în limba maternă – cei jumătate de milion de români din Ucraina trag disperați semnale de alarmă către instuțiile din România referitor la desființarea propriilor școli în Ucraina și ravagiile pe care le face Legea educației din Ucraina în rândul comunității românești, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Din seria aberațiilor ministrului de externe Nicu Popescu de la Chișinău: Elementele identității nostre naționale - pluralism politic și salariul asigurat de UE

Email Imprimare PDF

01_nicu_popescu_chisinauMinistrul de Externe și Integrare Europeană, Nicu Popescu a declarat în cadrul unei prelegeri ținute în fața studenților că identitatea națională a cetățenilor Republicii Moldova se bazează pe două compenente - pluralismul politic și exporturile spre Uniunea Europeană, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

”Cărți pentru Cernăuți” – o colectă de carte anunțată de Primăria Sectorului 6, București

Email Imprimare PDF

01_carti_pentru_cernautiÎncepând cu data de 2 septembrie 2019, Primăria Sectorului 6 a dat startul unei campanii cu genericul "Cărţi pentru Cernăuţi". Bucureştenii sunt invitaţi să doneze cărţi de orice tip - beletristică, manuale, culegeri şcolare, cărţi de colorat etc. - la cele nouă Puncte de Informare şi Asistenţă şi la cele două sedii ale Magazinului SocialXChange din Sectorul 6, informează București FM, citat de BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Motivul aberant pentru care unionistul George Simion a fost declarat „indezirabil” de Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău

Email Imprimare PDF

01_george_simion_sis_chisinauServiciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău explică motivele pentru care liderul unionist George Simion a fost declarat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova. Într-un răspuns pentru deputaţii Blocului ACUM, Lilian Carp şi Iurie Reniţă se menţionează că decizia a fost luată de fostul director al instituţiei, Vasile Botnari, în baza propriilor estimări, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Festivalul International George Enescu se va desfășura în acest an și Republica Moldova

Email Imprimare PDF

01_festivalul_international_george_enescu_cFestivalul International George Enescu se va desfășura în acest an și în Republica Moldova, Germania, Belgia, Canada, Italia. Reprezentații asociate Festivalului Internațional „George Enescu" vor onora astfel tezaurul muzical lăsat posterității de marele compozitor roman, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Colecție de carte românească pentru românii din Veneția de la Biblioteca Metropolitană Bucureşti

Email Imprimare PDF

01_biblioteca_metropolitana_bucurestiBiblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) inaugurează în perioada 5 – 6 septembrie 2019 prima Colecție de carte românească din cadrul Bibliotecii San Francesco della Vigna, Veneția, Italia. Pentru românii stabiliți în Italia, BMB va transfera, cu titlu gratuit, cărți preponderent religioase, dar și volume de beletristică și cărți istorice, se arată într-un comunicat de presă al instituției, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Români cu care ne mândrim! Saltul unui arădean în Chicago, de la 70 dolari de buzunar la afaceri de milioane

Email Imprimare PDF

01_air_chicagoNathan Juncan, cel de-al doilea investitor/fondator și președintele companiei Air Chicago Jet Card, s-a lansat într-o afacere inovatoare și destul de profitabilă pe piața aeriană americană. După o experiență de circa 15 ani în dezvoltarea propriilor afaceri, românul este convins de potențialul noii companii, relatează HORA in America, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu: Alternativa Republicii Moldova: unirea cu România sau realipirea la Rusia

Email Imprimare PDF

01_petru_bogatuNu polemizez cu antiunioniștii autohtoni care de cele mai multe ori sunt niște sociopați deghizați care îmbracă forma unor românofobi ordinari. Ei au nevoie întotdeauna de niște dușmani, de niște persoane pe care să le poată demoniza. Orice discuție cu aceștia este deci inutilă, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Daruri de la unioniști pentru elevii satului Aluatu din raionul Taraclia

Email Imprimare PDF

01_elevii_satului_aluatuCărți românești, agende școlare și multe rechizite. De toate aceste surprize au avut astăzi parte elevii singurei școli românești din raionul Taraclia - gimnaziul-grădiniță „Dimitrie Cantemir" din satul Aluatu, care a fost renovat anul trecut de Asociația „UNIREA-ODIP", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O casă românească de secol 19 din Timoc a fost restaurată și așezată în curtea mănăstirii românești din Mălainița prin grija Părintelui Boian Aleksandrovici, protopop al Daciei Ripensis şi Vicar al Timocului

Email Imprimare PDF

01_casa_romaneasca_de_sec_18_timocÎn cadrul ansamblului mănăstirii românești Mălainița, de pe Valea Timocului, a fost translatată și renovată o casă românească construită în jurul anului 1850, scrie www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Lecție în aer liber la Gimnaziului „Alexandru cel Bun” din Cernăuțidespre valorile spirituale românești

Email Imprimare PDF

01_alexandru_cel_bunÎn data de 2 septembrie 2019 în toate școlile regiunii Cernăuți a răsunat primul sunet de clopoțel, chemând toți elevii la ore. Nu a făcut excepție și Gimnaziul românesc "Alexandru cel bun" din orașul Cernăuți, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cazul Smicală revine în atenție. Comisarul UE pentru Justiși Vera Jurova răspuns evaziv despre copiii luați de statul finlandez

Email Imprimare PDF

01_cazul_smicala_revine_in_atentieComisarul UE pentru Justiție Vera Jurova a dat un răspuns evaziv în cazul doctoriței Camelia Smicală, căreia Finlanda i-a luat doi dintre copii, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Început de An bisericesc și omagierea satului românesc în Parohia ”Sf. Mc. Agata” din Catania în Sicilia

Email Imprimare PDF

01_parohie_catania_siciliaDupă cum se știe, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca 2019 să fie anul omagial al satului românesc. De aceea în Parohia Ortodoxă Română"Sf. Mc. Agata" de la Catania, din Sicilia, părintele paroh Mihai-Gabriel Ichim a organizat un dublu eveniment în cadrul ZILELOR LIMBII ROMÂNE: FESTIVALUL PORTULUI POPULAR ROMÂNESC și FESTIVALUL LIMBA NOASTRĂ-I O COMOARĂ, transmite preoteasa Geta Ichim pentru www.episcopia-italiei.it, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Conferința Anuală a Consiliului Mondial Român pe teme legate de comunitățile românești de pretutindeni va avea loc la Palatul Parlamentului

Email Imprimare PDF

01_conferina_anuala_2019Conferința Anuală CMR va avea loc în perioada 7-8 Septembrie 2019, orele 09:00-14:00, la București în clădirea Parlamentului, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Moașa din România care a asistat mii de nașteri ale celebrităților din Beverly Hills

Email Imprimare PDF

01_simona_istrateSimona Istrate s-a născut în Ialomița, în sudul României. Pentru femeile care au născut la Spitalul Universitar din București cu Simona rămâne o amintire minunată. Este pasionată să înțeleagă individualitatea fiecărei femei în procesul nașterii și depune un efort considerabil ca să asigure o sincronizare perfectă cu natura, relatează revista HORA in America. , preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Limba si istoria românilor dar și situația dramatică a românilor din comunitățile istorice dezbătute la Congresul Profesorilor de Istorie si Limba Română

Email Imprimare PDF

01_congresul_profesorilor_de_istorie_iasiPeste 120 de cadre didactice din Romania si comunitatile istorice romanesti din jurul granitelor s-au reunit in zilele de 31 august - 1 septembrie la Universitatea „Gh. Asachi" din Iași pentru a discuta despre unitatea lingvistica si istoria comuna a romanilor de pretutindeni, dar și de problemele grave cu care se confruntă comunitățile istorice românești, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Milițiile separatiste proruse din regiunea transnistreană au interzis arborarea drapelului și intonarea imnului de stat la școlile cu predare în limba română

Email Imprimare PDF

01_militiile_separatiste_transnistriaÎncălcarea dreptului la educație pentru elevii celor opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană a devenit o normă, după ani de abuz din partea regimului terorist prorus din regiunea transnistreană a R. Moldova, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vlad Țurcanu, liderul Partidului Popular Român de la Chișinău: Toate argumentele sunt de partea unui viitor comun cu România

Email Imprimare PDF

01_vlad_turcanu_chisinauVlad Țurcanu, jurnalist, unul dintre fondatorii Radio România Chișinău, în 2011, expert în comunicare, comentator politic, fost consilier prezidențial, liderul Partidului Popular Român a declarat pentru Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că intenționează să protejeze minoritățile naționale….deocamdată doar verbal…

Email Imprimare PDF

01_volodimir_zelenski_uPreședintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, intenționează să prezinte un proiect de lege pentru protejarea drepturilor minorităților naționale, transmite www.bucpress.eu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Mândria prostească de sine

Email Imprimare PDF

01_n_negruDodon face o gaură în cerul lingvisticii recunoscând, în sfârșit, că experimentul sovietic a eșuat, că vorbim aceeași limbă și în România, și în Republica Moldova. „Fie că îi spunem moldovenească..., fie că îi spunem română... – e aceeași limbă și e a noastră. Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne unește", constată el filosofic, cu ocazia sărbătorii „Limba noastră cea română". Dodon s-a referit la realitățile din Republica Moldova, dar rolul unificator al limbii este transfrontalier, se manifestă pretutindeni, chiar dacă „semipreședintele" nu s-a gândit și nu agreează ideea reunirii, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu: Dacă Groenlanda nu e de vânzare, Trump poate cumpăra Basarabia

Email Imprimare PDF

01_petru_bDonald Trump, precum se știe, a lăsat să se întrevadă că ar dori să cumpere Groenlanda. Deși a fost refuzat de danezi, președintele american nu pare descurajat, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

ANALIZĂ “Adevărul”: Pe unde va trece noua Cortină de Fier a Europei şi unde va fi plasată Moldova

Email Imprimare PDF

01_john_bolton_maia_sanduConsilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump a făcut, la sfârşitul săptămânii trecute, o vizită în trei state foste sovietice - Ucraina, Republica Moldova şi Belarus- pentru vedea care este situaţia la graniţa de est a aliaţilor săi cu Rusia, scrie Viorica Marin pe www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Partidele unioniste sunt chemate să înainteze un candidat comun pentru Primăria municipiului Chișinău: „Blocul „ACUM” și PSRM pregătesc cel mai mare BLAT

Email Imprimare PDF

01_miscarea_populara_antimafie_chisinauMișcarea Populară „Antimafie" anunță că nu va înainta un candidat pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău și îndeamnă partidele unioniste să desemneze un candidat comun pentru această funcție, care ar putea reveni, în premieră, unui reprezentant al PSRM, în urma unui „blat făcut cu Blocul ACUM", transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Liderul Partidului Popular Românesc (PPR), Vlad Țurcanu despre Blocul „ACUM” „Adăpostesc o seamă de moldoveniști obsedați de ideea națiunii civice, în care românii au un rol marginal”

Email Imprimare PDF

01_turcanu_despre_blocul_acumLiderul Partidului Popular Românesc (PPR), Vlad Țurcanu, consideră că Blocul „ACUM" s-a „apropiat periculos de mult" de PSRM, iar acest lucru nu ar fi tocmai rău. Mai mult, Țurcanu îndeamnă liderii Blocului „ACUM" să se miște spre „stânga eșichierului politic", deoarece în rândurile PAS și PPDA sunt o seamă de moldoveniști obsedați de ideea națiunii civice, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din Antwerpen vor avea propriul lăcaș de cult

Email Imprimare PDF

01_antwerpen_belgiaRomânii din Antwerpen – Belgia vor avea propriul lăcaș de cult. Biserica romano-catolică Preasfânta Doamnă a Rozariului va fi transferată în 2 septembrie către comunitatea românească, anunță Kerk&leven, citat de www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alianța Familiilor din România anunță convocarea Adunării Constituante a Partidului Renașterea României

Email Imprimare PDF

01_alianta_familiilor_partidul_renasterea_romanieiAFR are deosebita plăcere să vă invite pe toți cei care citiți aceste rânduri la Adunarea Constituantă a Partidului Renașterea României. Adunarea va avea loc la Brașov, sâmbătă, 14 septembrie 2019, începând cu orele 10, se arată într-un comunicat de presă primit la redacție, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Academia de Științe a Moldovei a găzduit cea de-a VIII-a ediție a Congresului Mondial al Eminescologilor

Email Imprimare PDF

La Academia de Științe a Moldovei a fost dat startul, la 1 septembrie 2019, celei de-a VIII-a ediții a Congresului Mondial a Eminescologilor, cu genericul „Viziunea cosmică în opera lui EminescuLa Academia de Științe a Moldovei a fost dat startul, la 1 septembrie 2019, celei de-a VIII-a ediții a Congresului Mondial a Eminescologilor, cu genericul „Viziunea cosmică în opera lui Eminescu".Evenimentul a reunit eminescologi, oameni de cultură, scriitori, editori, traducători, experți internaționali, iubitori de poezie eminesciene din peste 10 țări, transmite Eugenia Tofan, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Scriitorul Radu Țuculescu invitat la evenimentele Salonului Dunafeszt din Budapesta

Email Imprimare PDF

01_salonul_dunafestScriitorul Radu Țuculescu participă la evenimentele Salonului Dunafeszt, ce se vor desfășura la Cafeneaua Három Holló dinBudapesta, pe 6 septembrie 2019. În cadrul Salonului Dunafeszt vor avea loc lecturi publice, prezentări de carte și reviste, proiecții de film și expoziție de artă, organizate de Societatea Scriitorilor (Szépírók Társasága), a Fundației Lettre din Ungaria, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Goethe Institut și Institutul Cultural Bulgar, alături de Editura Typotex și l'Harmattan, se arată într-un comunicat de presă remis la redacție, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tabăra de la Parohia românească Valeggio sul Mincio la final

Email Imprimare PDF

01_tabara_valeggio_sul_mincioDuminică 1 septembrie, după Sfânta Liturghie s-a încheiat Tabăra de copii și tineret de la Parohia Sfinții Neofit și Meletie de la Stânișoara, Valeggio Sul Mincio (provincia Verona, Protopopiatul Triveneto II). Tabăra intitulată Calea Bucuriei este la prima ediție la sfârșitul primului an de la înființarea parohiei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 
Pagina 1 din 3