Banner

Petrisor Peiu: Republica Moldova, 2019: Cea mai mare catastrofa diplomatica a statului roman de la 1940 incoace

Email Imprimare PDF

01_peiu_pIstoria se repeta - prea simplu sa fie si adevarat?

Ce se intampla la Chisinau incepand cu 3 iunie 2019 este dovada suprema a izolarii in care se gaseste Romania si reprezinta culmea unei degradari progresive a pozitiei internationale a tarii, scrie Petrisor Peiu pe www.ziare.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

Email Imprimare PDF

01_nicolae_negru_zPornisem să descriu în continuare, după cum am promis, laturile amuzante, ridicole, grotești ale spectacolului politic de azi, când m-a telefonat un coleg să mă mustre pentru că, i se pare lui, nu mă aflu pe partea corectă a baricadei. „Intelectualii trebuie să fie de partea revoluției. Ia seama, se face o listă neagră...", m-a prevenit el binevoitor, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Marcela Tusca: Tuturor entuziastilor zilelor astea

Email Imprimare PDF

01_marcela_tucsaDa sa va lamuresc altfel. Tuturor entuziastilor zilelor astea.Si celor care au trait revolutia in direct, si amatorilor de pronosticuri de cate ore are nevoie Armata a 14-a sa intre in Chisinau.

Citeşte mai mult...
 

Preşedintele României, Klaus Iohannis salută evoluțiile politice din R. Moldova

Email Imprimare PDF

01_iohannisPreşedintele României, Klaus Iohannis, salută ultimele evoluţii legate de situația politică din Republica Moldova, care sunt de natură să contribuie la ieşirea din criză şi la o tranziţie paşnică a puterii, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale de la București, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Prim-Ministrul Viorica Dăncilă o felicită pe Maia Sandu pentru preluarea mandatului şi o invită la Bucureşti, în Țara-Mamă

Email Imprimare PDF

01_dancila_sanduPrim-ministrul Viorica Dăncilă i-a transmis premierului Republicii Moldova, Maia Sandu, un mesaj de felicitare pentru preluarea mandatului şi a invitat-o pe aceasta la Bucureşti, ca primă vizită în străinătate, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului de la București, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Semnează petiția „Unirea e singura soluție pentru Rep. Moldova”

Email Imprimare PDF

01_petitia_unirea_singura_solutieLiderul unioniștilor, George Simion, îndeamnă pe românii de peste Prut să semneze petiția „Unirea e singura soluție pentru Republica Moldova", transmite InfoPrut, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eugen Tomac: “Dispariţia de la butoane a lui Plahotniuc ar putea crea promovarea unirii cu R. Moldova”

Email Imprimare PDF

01_tomac_dPreşedintele PMP Eugen Tomac a afirmat că „dispariţia de la butoane a lui Plahotniuc" ar putea duce la un context pentru consolidarea unui pol politic care să promoveze unirea României cu Republica Moldova, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alegeri parlamentare 2019 - Ucraina. Cine va reprezenta românii din regiunea Cernăuți în Rada Supremă?

Email Imprimare PDF

01_ALEGERI_PARLAMENTARE_UCRAINACampania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 21 iulie 2019 este în toi. Partidele politice au început să anunțe listele candidaților. Și de data aceasta alegerile parlamentare vor fi organizate pe baza sistemului electoral mixt. Adică, 225 de candidați incluși pe listele de partid vor obține în mod garantat un mandat de deputat. Restul vor fi aleși în circumscripțiile uninominale. De menționat că Legislația ucraineană nu garantează minorităților naționale dreptul la un mandat garantat la nivel parlamentar. Unica posibilitate ca vocea românilor din regiunea Cernăuți să fie auzită în Parlament rămâne Circumscripția electorală nr. 203, cu centrul la Noua Suliță. Această circumscripție include raioanele românești Herța, Hliboca, Noua Suliță, parţial raionul Storojineț și o parte din raionul Sadagura a orașului Cernăuți. În total sunt aproximativ 175 mii de cetățeni cu drept de vot și 131 secții de votare, transmite Libertatea Cuvântului, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Hărțuită de un sistem abuziv, Camelia Smicală cere azil politic în România: Îmi este frică pentru viața mea și a copiilor

Email Imprimare PDF

01_camelia_smicalaSituația medicului Camelia Smicală, ai cărei copii au fost luați abuziv de lângă ea, în urmă cu 4 ani, de statul finlandez , devine tot mai dramatică. Cel mai recent mesaj postat de Camelia Smicală este un nou strigăt de disperare, în condițiile în care, spunea ea, hărțuirea la care este supusă continuă. Acum, românca este cercetată penal, după o plângere a soțului, pentrtu că a pus poze cu copiii pe Facebook. „Îmi este frică pentru viața mea și a copiilor, având în vedere antecedentele, care dovedesc ca sunt în stare de orice. Am cerut azil politic în România. Am fost informați că azil politic putem cere doar dacă ajungem în România. Și asta nu putem, deoarece copiii nu au nici un act", a scris Camelia Smicală, transmite www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Comemorarea a 130 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu în Ținutul Herța

Email Imprimare PDF

01_tinutul_herta_mihai_eminescuA vorbi în zilele noastre despre Eminescu este un act paradoxal, atâta timp cât acest act implică, în aceeași măsură, curajul de a vorbi despre o operă vie şi complexă, cât şi nevoia de a ne raporta constant la reperul cultural reprezentat de „omul deplin al culturii româneşti", cum îl numea Constantin Noica pe poet. Chiar și după cei 130 de ani de la trecerea la cele veşnice, poetul şi publicistul Mihai Eminescu ne trimite lumini modelatoare, care ne ajută să înţelegem ce se întâmplă astăzi cu noi, cu lumea, cu valorile, a transmis Mirela AMARIE, pentru Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Chestionar MRP adresat mediului asociativ românesc din comunitățile istorice și diaspora

Email Imprimare PDF

Românii de pretutindeni interesați să transmită opinii și propuneri privind activitatea și proiectele Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și să semnaleze dificultățile cu care se confruntă comunitățile din care fac parte au posibilitatea să utilizeze două chestionare inițiate de MRP, transmite ministerul pe site-ul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Preşedintele CJ Harghita Borboly Csaba, amendat pentru evenimentele de la Valea Uzului

Email Imprimare PDF

01_borboly_csabaPreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost amendat de Jandarmerie cu 3.000 de lei pentru participarea la lanţul uman de la Cimitirul Valea Uzului, după ce o amendă similară a fost aplicată vicepreşedintelui CJ Covasna, transmite corespondentul MEDIAFAX, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

A fost aşezată piatra de temelie pentru o nouă biserică românească în Germania

Email Imprimare PDF

01_biserica_germania_piatra_temelieÎn localitatea Sögel din nord-vestul Germaniei a fost aşezată piatra de temelie pentru o nouă biserică românească de lemn care va avea hramurile „Sf. Ap. Iacob, ruda Domnului și Sf. Ier. Nectarie de Eghina".

Citeşte mai mult...
 

Putin sprijină pe Dodon și pe Maia Sandu, confirmând amprenta rusească a alinței de la Chișinău și că “statul moldovenesc și poporul modovenesc” sunt elemente tactice ale revenirii Moscovei la Prut. Ce face CSAT de la București?

Email Imprimare PDF

01_putinPutin a promis susținere coaliției Dodon - Sandu "pentru a scăpa pentru totdeauna de oamenii care au uzurpat puterea", președintele Rusiei considerând că, în Republica Moldova, oligarhii "au acaparat toate instituțiile de stat". El a calificat acțiunile președintelui Dodon și partenerilor săi de coaliție drept "un pas spre construirea unui stat civilizat și modern", transmite presa rusă preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dorin Popescu: Chișinău: SOS, București!

Email Imprimare PDF

01_sos_bucurestiEvaluări provizorii privind evoluțiile din R. Moldova: Situația de la Chișinău reprezintă, pe scurt, un SOS geopolitic pentru București. Din păcate, devine sigur că nici acesta nu va fi auzit. Corifeii noștri dâmbovițeni nu mai știu să ocolească taifunuri. Prioritatea zero a României redevine re-educarea geopolitică a „elitei" dâmbovițene, scrie Dorin Popescu într-o analiză din www.contributors.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Daniel Gheorghe în Parlamentul României despre situația din Republica Moldova: “Nu am fost capabili să avem nicio strategie de Reunificare. Soluția? Unirea”

Email Imprimare PDF

01_daniel_gheorghe_in_parlamentDeputatul în Parlamentul de la București Daniel Gheorghe a susținut miercuri, 13 iuni, o declarație de la tribuna Parlamentului, prin care a afirmat că actuala criză politică din Republica Moldova este consecința directă a politicii falimentare a statului român față de teritoriul și populația dintre Prut și Nistru și că singura soluție o reprezintă Unirea, scrie www.infoprut.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Titus Corlățean critică poziția UE în privința crizei politice din Republica Moldova

Email Imprimare PDF

01_titus_coFostul ministru de Externe Titus Corlățean a declarat, marți, că deciziile Curții Constituționale a Republicii Moldova, respectiv alegerile anticipate, trebuie respectate „de toată lumea", inclusiv de către Comisia Europeană și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini.Declarația vine în condițiile în care atât UE, cât și SUA și-au exprimat sprijinul pentru Guvernul numit de Parlament, condus de Maia Sandu, scrie Digi24, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dan Tanasă: “Degeaba sprijinim acest parcurs european al R. Moldova, dacă noi politic o lăsăm în mâinile Moscovei”

Email Imprimare PDF

01_dan_tanasaActuala criză politică din R. Moldova ar fi consecința proastei gestionări a României a intereselor românești în stânga Prutului. De această părere este jurnalistul de la București, Dan Tanasă. Totodată, acesta susține că Bucureștiul a susținut financiar Chișinăul fără a avea o strategie, viziune și un proiect de țară, informează infoprut.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: Rolul României în soluționarea crizei constituționale de la Chișinău

Email Imprimare PDF

01_petru_bArena Ibrox Park din Glasgow. Un stadion plin ochi la o partidă de fotbal din campionatul Scoției de la începutul secolului trecut. Meci viu disputat nu doar în teren, ci și în tribune.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru și Igor Boțan, despre scrisoarea lui Iohannis adresată liderilor UE

Email Imprimare PDF

01_nicolae_negru_igor_botanComentatorii politici sunt de părerea că scrisoarea adresată de președintele României, Klaus Iohannis, către conducerea Uniunii Europene privind identificarea acțiunilor concrete pentru a pune capăt situației actuale din Republica Moldova este binevenită, însă o poziție oficială a statelor-membre UE în acest nu trebuie așteptată mai devreme decât după ce Comisia de la Veneția va veni cu un aviz în privința acțiunilor Curții Constituționale, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un nou Pact Ribentropp-Molotov? Rusia și Germania au semnat un ACORD pentru aprofundarea cooperării economice. Cu sancțiunile economice impuse de UE Moscovei cum rămâne?

Email Imprimare PDF

01_noul_pact_ribentropp_molotov_merkel_putinPentru prima dată în ultimii ani, Germania și Rusia au semnat un document comun pentru aprofundarea cooperării economice. Cu ocazia Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, din 7 iunie 2019, ministrul german al economiei, Peter Altmaier și omologul său rus, Maxim Oreshkin, au încheiat un acord privind cooperarea economică aprofundată dintre cele două țări, scrie uawire.org., citat de www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Hotărârea pe care trebuie s-o adopte Guvernul cu privire la Cimitirul de la Valea Uzului

Email Imprimare PDF

01_constantin_cPreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, cere Guvernului adoptarea unei Hotărâri pentru transmiterea necropolei internaționale de război din Valea Uzului către Ministerul Apărării Naționale și alocarea de fonduri pentru ridicarea unei Capele ortodoxe, transmite Romanian Global News, conform unui comunicat de presă primit la redacție.

Citeşte mai mult...
 

Pelerin pentru o zi la Cimitirul de Onoare al eroilor români de la Tiganca

Email Imprimare PDF

01_comemorarea_eroilor_romani_de_peste_prutSâmbătă 22 iunie 2019, Institutul Fratii Golescu lansează invitația de a merge în pelerinaj la Cimitirul de Onoare al eroilor români de la Țiganca. Cu 78 de ani în urmă, în această zi, armata română a început eliberarea Basarabiei, mii de ostaşi români jertfindu-se pentru reîntregirea ţării.

Citeşte mai mult...
 

Editura Noi din Jula, invitată la Târgul de carte „Open Book” din Arad

Email Imprimare PDF

01_editura_noi_din_julaÎntre 5 şi 9 iunie, la Arad s-a desfăşurat Târgul de carte în aer liber „Open Book", ediţia a doua, având pentru prima dată invitaţi din afara graniţelor, care au dus în faţa cititorilor din Arad apariţii ale unor edituri din Serbia şi Ungaria, transmite Foaia Românească, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Români, nu vă uitați istoria! 12-13 iunie 1941 – primul val de deportări staliniste din Basarabia şi nordul Bucovinei

Email Imprimare PDF

01_deportari_siberiaTeroarea comunistă împotriva populaţiei Basarabiei şi Bucovinei a început imediat după anexarea acestor teritorii în 28 iunie 1940. Apogeul terorii a fost noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, se arată într-un material Bucpress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Klaus Iohannis scrie liderilor europeni legat criza de peste Prut

Email Imprimare PDF

01_iohannisPreședintele României a transmis, miercuri, 12 iunie, o scrisoare către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi către preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker în care prin implicarea României cere acțiune pentru a pune capăt crizei constituţionale şi politice din Republica Moldova, transmite Mediafax, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Veteranii MAI de la Chișinău cer demisia lui Dodon, iar Kozak și ambasadorul rus, declarați indezirabili

Email Imprimare PDF

01_veteranii_mai_chisinauVeteranii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de la Chișinău și Asociația veteranilor războiului de pe Nistru cer demisia lui Igor Dodon, dar și declararea vicepremierului rus, Dmitri Kozak, și Ambasadorului Federației Ruse, Oleg Vasnețov – persoane non-grata. În cadrul unui miting în centrul Capitalei, veteranii s-au arătat nemulțumiți de intenția lui Igor Dodon privind federalizarea Republicii Moldova, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Marius Diaconescu în dialog cu Maia Sandu, interviu în exclusivitate pentru presa din România…Intrebarea despre ReUnirea cu România evitată…

Email Imprimare PDF

01_marius_diaconescu_maia_sanduEvenimentele din Chişinău au ajuns pe prima pagină a presei din România, care se întrece în comentarii şi analize făcute în birourile sau studiourile din Bucureşti. Surprins de succesiunea evenimentelor în Chişinău, am decis să profit de ocazie pentru a oferi cititorilor blogului meu informaţii direct de la sursă, scrie Marius Diaconescu pe www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Soluția lui Nicolae Negru, pentru ca tensiunile din cele două tabere să nu genereze haos

Email Imprimare PDF

01_nicolae_negru_z„Evenimentele pot lua o turnură periculoasă, dacă fiecare tabără își va excita susținătorii, dacă va face apeluri care să „transfere" dualitatea de putere la nivelul instituțiilor. Lucrurile în Republica Moldova pot degenera în haos, în violențe, dacă nu se acționează cu reținere, cu prudența la care cheamă toți partenerii externi".De această părere este editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, care comentează atât incidentul din această dimineață de la Direcția nr. 6 a Inspectoratului Național de Investigații, cât și apelurile ambelor tabere potrivit cărora funcționari sunt îndemnați să fie loiali, să semneze tot felul de declarații de sprijin, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Flashmob de Ziua Națională a Federației Ruse în fața Ambasadei ruse de la Chișinău: „La mulți ani! Ieșiți afară!”

Email Imprimare PDF

01_flashmob_de_ziua_nationala_a_rusieiUn grup de unioniști de la Asociația „Unirea-ODIP" a organizat un flashmob de Ziua Națională a Federației Ruse în fața Ambasadei ruse la Chișinău. Aceștia au adus cu ei pancarte pe care era scris „La mulți ani! Ieșiți afară!" sau „Jos ocupația!", cerând armatei ruse să părăsească teritoriul Republicii Moldova, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Acţiunea 2012 te invită să cunoşti Basarabia prin programul „Cunoaște-ți frații”

Email Imprimare PDF

01_basarabia_programul_cunoaste_ti_fratiiAcţiunea 2012 te invită să cunoşti Basarabia - să îţi cunoşti fraţii de peste Prut. Platforma Unionistă Acțiunea 2012 inițiază programul „Cunoaște-ți frații", în care românii din Țară sunt invitați să cunoască Basarabia „în teren" prin intermediul unor excursii tematice. Prima excursie va avea loc la finalul acestei săptămâni.

Citeşte mai mult...
 

Fratele lui Eminescu își sărbătorește azi ziua de naștere. Emoții și flori la Tiraspol

Email Imprimare PDF

01_fratele_lui_eminescuUn adevăr ar trebui să ne fie mai clar ca orice. Eroii nu trăiesc doar în manualele de istorie, ci sunt și contemporanii noștri. Cel mai de frunte exemplu al zilelor noastre este al profesorului Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic "Lucian Blaga" din Tiraspol, scrie Dan Gheorghe în www.evz.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Raport BOMBĂ al MApN complet despre situația din Valea Uzului

Email Imprimare PDF

01_raport_mapn_valea_uzuluiCimitirul Eroilor de la Valea Uzului a luat fiinţă, în perioada 1926-1927, urmare a unei ample activităţi de centralizare a osemintelor eroilor descoperite pe Valea Uzului, efectuate de Societatea „Cultul Eroilor", se arată între amplu documentar cu privire la situația Cimitirului Eroilor din Valea Uzului publicat pe pagina de internet a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, scrie Dan Tanasă pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Poetul Național Mihai Eminescu a fost comemorat la Apateu

Email Imprimare PDF

01_apateu_eminescuPoetul Național Mihai Eminescu a fost comemorat marţi, 11 iunie, în localitatea Apateu din Ungaria, cu câteva zile mai înainte de împlinirea a 130 de ani de la trecerea sa la cele veşnice, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

”Fii mândru că ești român!”, spectacol excepțional organizat de românii din Atena

Email Imprimare PDF

01_romanii_din_atena_spectacolAsociatia Interculturală Dacia din Atena și Fundația Comunitară "Țara Făgărașului" vă invită la cea de-a doua ediție a spectacolului FII MÂNDRU CĂ EȘTI ROMÂN!, proiect finanțat de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, transmite www.gazetaromaneasca.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Prima participare românească la Jerusalem Design Week

Email Imprimare PDF

01_jerusalem_design_weekJerusalem Design Week – cea mai relevantă manifestare dedicată designului din Israel, are ca temă principală, pentru ediția din anul 2019, EAST. În acest context, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv susține prezența la Jerusalem Design Week a unuia dintre fondatorii revistei Kajet, Petrică Mogoș, a cărui arie de cercetare vizează contextul din Europa de Est și România în particular, se arată într-un comunicat de presă al ICR Tel Aviv, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Apel disperat!Fiul Cameliei Smicală va fi transferat forțat în Estonia de autoritatea finlandeză de „protecție” a copilului

Email Imprimare PDF

01_smicala_famCamelia Smicală, mama româncă rezidentă în Finlanda, ai cărei copii au fost confiscați, separați și instituționalizați de autoritățile statului, a postat marți seară pe Facebook un apel disperat al fiului ei, Mihai, care urmează să fie transferat împotriva voinței sale în Estonia, dacă autoritățile române nu intervin până miercuri dimineața, scrie www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Poziția României privind situația politică din Republica Moldova

Email Imprimare PDF

01_pozitia_romanieiAvând în vedere evoluțiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019,

Citeşte mai mult...
 

Igor Dodon a anulat deciziile lui Pavel Filip privind dizolvarea parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate /PDM răspunde: Decretul lui Filip a produs deja efecte juridice

Email Imprimare PDF

01_igor_dodon_pavel_filipPreşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a anunţat ca a semnat marţi un decret prin care a anulat deciziile anterioare ale lui Pavel Filip de a dizolva parlamentul şi de a organiza alegeri anticipate, informează Unimedia şi Radio Chişinău, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Victor Ponta despre ce poziție ar trebui să aibă România față de ce se întâmplă în Rep. Moldova: România trebuie sa actioneze AZI în interesul romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului!

Email Imprimare PDF

01_ponta_cLiderul Pro România Victor Ponta susține pe contul său de Facebook, că România „trebuie să acționeze imediat" și să ceară „imperativ" ca „soarta și drumul în viitor al Republicii Moldova să fie decise de către cetățenii săi prin vot liber și nu de jocurile ascunse ale Marilor Puteri". „Romania trebuie sa actioneze IMEDIAT - si trebuie sa ceara imperativ un singur lucru: soarta si drumul in viitor al Republicii Moldova sa fie decis de catre cetatenii sai prin vot liber - nu de jocurile ascunse ale Marile Puteri sau de politicieni locali ambitiosi si egoisti!", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Parlamentul României va adopta o Declarație privind situația din Republica Moldova

Email Imprimare PDF

01_parlamentul_roCamera Deputaților și Senatul vor adopta o Declarație a Parlamentului României cu privire la situația din Republica Moldova, decizia fiind luată luni în ședința conducerii reunite a celor două camera, transmite www.stiripesurse.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Noi probe cu Dodon când cere federalizarea Rep. Moldova dorită de Moscova: „Așa mi-a dictat Kozak”

Email Imprimare PDF

01_dodon_fNoi probe video au apărut cu Igor Dodon când dictează lui Serghei Iaralov, un apropiat al liderului democrat Vlad Plahotniuc, formularea „federalizării" pentru documentul public, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Parlamentul a aprobat înfiinţarea comisiei de modificare a legislaţiei privind votul din diaspora

Email Imprimare PDF

01_parlamentul_roBirourile Permanente ale Parlamentului au aprobat, marţi, înfiinţarea unei comisii speciale pentru modificarea legislaţiei privind votul din Diaspora, a anunţat Călin Popescu Tăriceanu. Comisia are termen ca până la finalul lunii iunie să vină cu o propunere de modificare a legii, transmite Mediafax, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din diaspora încep să se întoarcă acasă „timid, uşor“, crede Ministrul Muncii

Email Imprimare PDF

01_marius_budai_mÎntoarcerea românilor acasă este una dintre sursele de venit suplimentare pe care Ministrul Muncii Marius Budăi se bazează pentru creşterea accelerată a pensiilor în următorii trei ani, după cum a declarat acesta într-un interviu pentru Digi 24, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Raport șocant al Comisiei Europene: Românii din străinătate, mi mulți decât cei din România

Email Imprimare PDF

01_romanii_din_strainatate_mai_multi_decat_in_taraRomânia va pierde 40% din populație, în special cea activă, arată un raport al Comisiei Europene. În ultimii 25 de ani, cele mai mari pierderi demografice din cauza migrației au avut loc în țările din Estul Europei, transmite www.ziarulromanesc.net, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Cernăuți va fi lansată cartea „Mihai Eminescu în arhivele diplomatice”

Email Imprimare PDF

01_mihai_emCu prilejul împlinirii a 130 de ani de la trecerea în eternitate a marelui nostru poet Mihai Eminescu, în ziua de luni, 17 iunie, la sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi (str. Kobyleanska, 9), cu începutul la ora 17.00, va avea loc lansarea cărţii scriitorului Dan Toma Dulciu „Mihai Eminescu în arhivele diplomatice", informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Donaţie de carte românească din partea Universităţii Suceava pentru Editura „Alexandru cel Bun” Cernăuţi

Email Imprimare PDF

01_usvBiblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare" din Suceava (USV) a donat Bibliotecii Editurii „Alexandru cel Bun" peste 110 titluri de carte românească (ale unor autori ca Tudor Arghezi, Lucian Blaga, George Bacovia, Nichita Stănescu, Liviu Rebreanu, Ioan Luca Caragiale, Emil Cioran, Mircea Eliade, Ana Blandiana, Panait Istrati, Constantin Negruzzi etc.) şi câteva numere din revistele „Codrul Cosminului", „Analele USV, Seria Filologie", transmite Libertatea Cuvântului, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sărbătoarea popoarelor la Catania

Email Imprimare PDF

01_cataniaPentru a omagia înfrățirea și integrarea tuturor acelora care au ales să trăiască în Sicilia, la Catania s-a organizat în prag de vacanță, SĂRBĂTOAREA POPOARELOR - un eveniment ce adună laolaltă, italieni și străini care, deși sunt de alt neam, limbă și cultură, trăiesc și muncesc în pace, înțelegere și respect, transmite www.episcopia-italiei.it, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

A V-a ediție a Universității de Vară a fost deschisă prin rugăciune de către PS Atanasie de Bogdania

Email Imprimare PDF

01_centrul_tabor_din_gaiataLuni, 10 iunie 2019, au debutat, din mila lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cursurile celei de a V-a ediții a Universității de Vară „Sfântul Maxim Mărturisitorul și Sfânta Mare Muceniță Ecaterina". Organizate de către Centrul de Studii Teologice „Sfântul Dionisie Exiguul", al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, la Centrul Tabor din Gaiata, în Apeninii Modenezi, acestea se desfășoară sub spectrul tematic al „Satului Romanesc", trasmite www.episcopia-italiei.it, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Scrii frumos? Participă la concursul EMIGRANTUL TALENTAT”!

Email Imprimare PDF

01_emigrantul_talentatZiarul Emigrantul organizează concurs de eseuri. Tot mai mulți români emigrerază și, odată cu ei, iau în valize și amintiri, gânduri, trăiri, talente ascunse. Așa că ne-am gândit să vă punem la încercare iar creațiile frumoase să vi le premiem, se arată într-un anunț al publicației, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

EuroNews a lansat un fake news uriaș despre evenimentele de la Valea Uzului. Autoarele articolului sunt două jurnaliste maghiare

Email Imprimare PDF

01_romanian_crowd_breakEuroNews redă în mod deliberat de o manieră falsă evenimentele care au avut loc la Valea Uzului, scrie jurnalistul Victor Roncea pe pagina sa de facebook.

Citeşte mai mult...
 

Maia Sandu, Plahotniuc și „oportuniștii care își vând țara pentru interesele proprii”

Email Imprimare PDF

01_ni_negru„Oportuniștii care își vând țara pentru interesele proprii" sunt cuvintele de acum doi ani ale Maiei Sandu, rostite de Ziua Independenței, și îl vizau pe Igor Dodon. În numele partidului PAS, ea îl declara „trădător de țară" și cerea ca „procurorul general al Republicii Moldova să iniţieze o anchetă cu privire la acţiunile de subminare a statului de către cetăţeanul Dodon Igor, iar Parlamentul să decidă punerea sub acuzare a acestuia pentru infracţiunea de Trădare de Patrie" (e-democracy.md), scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: Venezuela Europei

Email Imprimare PDF

01_petru_bVladimir Voronin, prin 2001, în primul an al mandatului său prezidențial, spunea că își dorește ca Republica Moldova să fie Cuba Europei. Ei bine, visul său sinistru s-a împlinit, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

NATO urmăreşte cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova. Anunţul Alianţei Nord-Atlantice

Email Imprimare PDF

01_nato_criza_politica_din_chisinauAlianţa Nord-Atlantică a anunţat că urmăreşte cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova şi doreşte ca părţile politice implicate să rezolve situaţia prin intermediul dialogului, cu respect pentru statul de drept, se menţionează într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei, transmite Mediafax, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Teodor Meleșcanu, despre criza din Republica Moldova: Singura soluție, întoarcerea la popor

Email Imprimare PDF

01_teodor_melescanu_dMinistrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, luni, 10 iunie, într-o conferință de presă, că ambasadorul României la Chișinău a avut o întrevedere cu președintele Igor Dodon. Ambasadorul urmează să aibă discuții și cu președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Meleșcanu a mai spus că România a făcut un apel la calm pentru toate forțele politice din Moldova. Sâmbătă, președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire a liderului formațiunii PAS, Maia Sandu, în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, transmite RFI, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Într-o declarație comună de sprijin al noului Parlament de la Chișinău, Franţa, Germania, Marea Britanie, Polonia şi Suedia, pe model sovietic, reinventează “poporul moldovean” . Proști sau ticăloși? Va cere România explicații?

Email Imprimare PDF

01_stalinMarea Britanie, Franţa, Germania, Polonia şi Suedia au emis o declaraţie comună cu privire la recunoaşterea şi sprijinirea noului Parlament şi Guvern de la Chişinău, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul gov.uk, ce aparţine Guvernului de la Londra, citat de Mediafax, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, anunță discuții cu toate partidele după haosul de la europarlamentare: “Este normal ca statul român să le creeze posibilitatea aceasta”

Email Imprimare PDF

01_natalia_intotero_cMinistrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, a declarat, luni, că este bucuroasă că tot mai mulţi români care trăiesc în afara ţării şi-au manifestat dorinţa de a participa la alegeri, iar statul român este normal să le creeze posibilitatea de a o face. Ea a afirmat că se va discuta cu toate partidele politice pentru a se găsi o soluţie la această problemă, până la alegerile prezidenţiale, tranmite www.stiripesurse.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeniși Episcopia Basarabiei de Sud au semnat un Acord pentru proiecte în comunitățile istorice românești

Email Imprimare PDF

01_institutul_eudoxiu_hurmuzachi_episcopia_basarabiei_de_sudEpiscopia Basarabiei de Sud şi Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, instituție subordonată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, au semnat un Protocol de colaborare în vederea organizării de activităţi, evenimente culturale, educaţionale şi derularea de programe stabilite de comun acord, transmite un comunicat de presa al IEH, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proiect excepțional realizat de CJ Dâmbovița peste Prut. Rebilitarea Gimnaziului Săiți, Raionul Căușeni din R. Moldova. Delegație IEH prezentă la inaugurare

Email Imprimare PDF

01_gimnaziul_saitiLa invitația președintelui Raionului Căușeni din Republica Moldova, Nicolae Gorban și a Președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, o delegație a Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, condusă de directorul general, Eugen Tiberiu Popescu, a participat în perioada 05-08 iunie la hramul satului Săiți- Înălțarea Domnului și la inaugurarea proiectului „Reparație capitală a blocului I al Gimnaziului Săiți, din loca litatea Săiți, Raionul Căușeni", transmite un comunicat de presa al IEH, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

RAPORT. Ministerul de Externe nu își asumă nicio responsabilitate pentru dezastrul de la votul din diaspora

Email Imprimare PDF

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) susține, în raportul privind votul din diaspora trimis premierului, că printre factorii care au dus la cozile interminabile de la secțiile de votare din străinătate se numără suprapunerea referendumului cu europarlamentarele, turismul electoral, mai exact "acțiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetățeni cu 5-6 autocare", faptul că partidele nu și-au trimis reprezentanți în comisiile secțiilor de votare sau viteza redusă a internetului "în diferite țări și locații", care a dus la probleme în funcționarea sistemului STS de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului illegal, transmite Hotnews, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Victimele deportărilor comuniste, comemorate la Costiceni

Email Imprimare PDF

Zilele acestea se împlinesc 78 de ani de la primul val al deportărilor staliniste din Basarabia și nordul Bucovinei, când peste 25.000 de persoane, considerate o amenințare la adresa URSS, au fost trimise în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice, precum Siberia sau Kazahstan.

Citeşte mai mult...
 

Un român ar putea deveni noul primar al orașului Görlitz din Germania

Email Imprimare PDF

01_octavian_ursu_gorlitz_germaniaOctavian Ursu a părăsit România în 1990 și s-a angajat la Filarmonica din Görlitz. Mai târziu a intrat în Uniunea Creștin-Democrată, ulterior în legislativul din Saxonia, iar acum luptă pentru primăria orașului Görlitz, scrie https://www.dw.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eleve ale liceului românesc din Slatina, Maramureșul Istoric printre învingătorii unui concurs de creație din Izvoare, județul Maramureș

Email Imprimare PDF

01_eleve_slatinaÎn perioada 7-9 iunie a.c. la Izvoare, județul Maramureș, s-a desfășurat concursul „Orașul din inima mea", eveniment organizat în cadrul proiectului educațional internațional "Prietenul meu din străinătate", transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Zilele Andrei Şaguna, ediția a XXVII-a, 20 - 30 iunie 2019

Email Imprimare PDF

01_zilele_andrei_sagunaZilele Andrei Şagunareprezintă titlul generic al unei suite de manifestări de cultură românească şi spiritualitate ortodoxă desfășurate anual la Sfântu Gheorghe şi în alte localităţi ale judeţului Covasna, în onoarea marelui patriot român transilvănean care a fost Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna, anunță Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna-Harghita într-un comunicat de presă, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vești bune pentru românii care muncesc în Germania: Alocațiile pentru copii cresc de la 1 iulie

Email Imprimare PDF

01_alocatie_copii_germaniaGuvernul german a decis să mărească începând din iulie 2019 alocațiile pentru copii, suplimentul de alocație pentru copii și suma neimpozabilă în favoarea acestora. Astfel, începând de luna viitoare, părinții vor primi alocații (Kindergeld) cu 10 euro mai mari pentru fiecare copil, transmite www.ziarulromanesc.de, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Concert caritabil susţinut la Roma de 3 coruri italiene în favoarea echipei naționale de fotbal de stradă a României. “PRIN CANTEC, UN ȘUT INDIFERENȚEI”

Email Imprimare PDF

01_concert_caritabil_romaSâmbătă 8 iunie 2019, Bazilica Sant'Eustachio din Roma a găzduit un concert caritabil pentru strângerea de fonduri menite să ajute echipa națională de fotbal de stradă a României să participe la campionatul mondial Homeless World Cup 2019 în Cardiff, Marea Britanie, se arată într-un comunicat de presă preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Av. Antonie Popescu: Ce se-ntâmplă la Chișinau?

Email Imprimare PDF

01_antonie_popescuLa Chișinau se bat doua tabere ghidonate de rusi, care dintre ele sa convinga Occidentul (EU&US) să fie recunoscută ... pentru a fi sau a rămane la putere ... în actuala încleștare! Niciuna nu alege și nu vine spre reintegrarea în România ca sa se reintegreze european, sincer si real, efectiv in UE, scrie avocatul Antonie Popescu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dan Dungaciu: „N-au venit America, Rusia și Uniunea Europeană la Chișinău pentru dl. Plahotniuc. Au venit pentru un proiect mai amplu, numit CORDON SANITAR”

Email Imprimare PDF

01_dan_dungaciuPentru a înțelege ce se întâmplă în Republica Moldova în aceste zile trebuie să ne raportăm la data de 3 iunie 2019, când la Chișinău au ajuns concomitent trei reprezentanți importanți: Johannes Hahn, comisarul UE pentru politica de vecinătate și extindere, Dmitri Kozak, reprezentant special al președintelui Federației Ruse pentru Republica Moldova (el este autorul celebrului plan Kozak, care propunea rezolvarea conflictului din Transnistria prin federalizarea Republicii Moldova, în anii când la putere la Chișinău se afla comunistul Vladimir Voronin - n.r.) și Bradley Freden, director în Biroul de afaceri pentru Europa de Est al Departamentului de Stat, a declarat Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române la la Digi24, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Lulea Marius Dorin: Se bat găştile la Chişinău: R.Moldova în prag de război. România exclusă

Email Imprimare PDF

01_gastile_de_la_chisinauLa Bucureşti politicienii care au girat pentru clasa politică de la Chişinău şi-au pierdut vocea. S-a dovedit în acest zile că noii şi vechii au în spate aceeaşi putere: Moscova. La acest moment statul Republica Moldova are două conduceri paralele ce îşi adună forţele pentru un război, scrie Lulea Marius Dorin pe blogul său din www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Degrigoladă dincolo de Prut. Premierul Filip a decretat alegeri anticipate pe data de 6 septembrie. România se uită de pe margine la jocurile făcute de interese neromânești

Email Imprimare PDF

01_pavel_filip_alegeri_anticipateBătălia pentru putere în Republica Moldova s-a acutizat duminică, zi în care Curtea Constituțională controlată de Vladimir Plahotniuc l-a suspendat pe președintele Igor Dodon și a dizolvat Parlamentul, șef interimar al statului fiind numit Pavel Filip.

Citeşte mai mult...
 

Poziția Guvernului României și a Președintelui Klaus Iohannis față de evenimentele de la Chișinău

Email Imprimare PDF

01_iohanis_si_guvernGuvernul României a venit cu un comunicat de presă care se referă la situația politică din R. Moldova. Executivul de la București spune că „cetățenii Republicii Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să le asigure prosperitatea, continuarea reformelor și consolidarea parcursului pro-european", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputați de la București referitor la situația din Republica Moldova: “Rep. Moldova face primul pas pentru a ieşi din izolare. România trebuie să recunoască prima Guvernul”

Email Imprimare PDF

01_deputati_de_la_bucurestiDeputatul român Eugen Tomac a declarat că are multe puncte de vedere diferite faţă de liderii politici proeuropeni de la Chişinău, dar nu poate să nu salute „mişcarea curajoasă" a acestora de a forma o majoritate parlamentară şi a învesti un nou Guvern. Tomac declară că autorităţile din România trebuie să recunoască primii noul Guvern de la Chişinău.

Citeşte mai mult...
 

MAE acuză Ungaria că a permis profanarea simbolurilor statale de la ambasada României din Budapesta

Email Imprimare PDF

01_mae_acuza_ungariaMinisterul de Externe acuză profanarea simbolurilor statale românești de la Ambasada din Budapesta de către două grupuri extremiste și arată într-un comunicat că profanarea a avut loc în prezenţa echipajelor poliţiei ungare, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

MAE, despre incidentul de la cimitirul din Valea Uzului: “Solicităm părţii ungare să se abţină de la provocări”

Email Imprimare PDF

01_cimitirul_din_valea_uzuluiMinisterul Afacerilor Externe solicită părţii ungare să se abţină de la provocări şi de la escaladarea tensiunilor alimentate inclusiv prin prezenţa la cimitirul din Valea Uzului şi cere autorităţilor ungare să demareze o anchetă cu privire la vinovaţii pentru profanarea însemnelor României, transmite Mediafax, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dr. Ion Popescu, asociat onorific al AP a Consiliului Europei va candida ca independent la alegerile parlamentare anticipate din Ucraina

Email Imprimare PDF

01_ion_popescuUniunea Interregionala "Comunitatea Romaneasca din Ucraina", nefiind partid politic, nu poate depune liste sau crea coaliții la alegerile parlamentare de pe 21 Iulie.

Citeşte mai mult...
 

Cel mai mare investitor in Cahul statul roman. Aniversare: UDJG a- sarbatorit 20 deani de prezenta active in Basarabia

Email Imprimare PDF

01_aniversare_udjgUniversitatea Dunărea de Jos" din Galaţi a celebrat împlinirea a 20 de ani de învăţământ superior românesc în Republica Moldova, în cadrul unei ceremonii găzduite de Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Cahul, în prezenţa reprezentantului Ministerului Educaţiei Naţionale, a consulilor, rectorilor, a Episcopului Basarabiei de Sud, profesorilor şi studenţilor de pe ambele maluri ale Prutului, transmite www.www.viata-libera.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ziua Eroilor și hram românesc în Ungaria

Email Imprimare PDF

01_ziua_eroilor_si_hram_roPraznicul Înălțării Domnului (6 iunie 2019) este și hramul bisericii ortodoxe românești din Otlaca-Pustă (Pusztaottlaka), din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. În cadrul slujbei au fost făcute și rugăciuni de pomenire pentru eroii neamului românesc, în această zi specială din timpul anului care le este dedicată. Consulul general român Florin Vasiloni s-a recules cu această ocazie la troița eroilor, situată la marginea localității.

Citeşte mai mult...
 

Senatorii Liviu-Marian Pop şi Viorel Badea au participat la reuniunile Comisiei APCE pentru egalitate și nediscriminare și Subcomisiei APCE pentru drepturile minorităților

Email Imprimare PDF

01_viorel_badea_liviu_marian_popLiviu-Marian Pop, președintele delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și Viorel Badea, membru al delegației, au luat parte la reuniunile Comisiei APCE pentru egalitate și nediscriminare (Belgrad, 5 iunie 2019) și Subcomisiei pentru drepturile minorităților (Novi Sad, 6 iunie 2019), se arată într-un comunicat de presă remis la redacție, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„Evrei români în literatura israeliană” – scriitorul Moshe Granot la „Cafeneaua Românească” de la ICR Tel Aviv

Email Imprimare PDF

01_literatura_israeliana_elevi_roÎn continuarea seriei de manifestări organizate în limba ebraică și destinate descendenților evreilor originari din România, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizat un nou eveniment, în cadrul „Cafenelei Românești", ce l-a avut ca invitat pe scriitorul de origine română Moshe Granot, membru al Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba Ebraică și a cărui vastă operă conține 7 cărți de proză cu subiectul evreimii din România, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Continuă lucrările la biserica Sf. Ap. Toma din Melboune. Au fost aşezate pe poziţie panourile de ciment

Email Imprimare PDF

01_lucrarile_bisericii_sf_apostol_tomaLucrările la biserica „Sfântul Apostol Toma" din Melbourne continuă într-un ritm susţinut. Sâmbătă, 8 iunie 2019, au fost aşezate pe poziţie panourile de ciment, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tabăra Nepsis Junior a Parohiei Sf. Cruce Torino II, Susa 2019

Email Imprimare PDF

01_tabara_nepsis_juniorCu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, pe 7 iunie 2019 s-a deschis tabăra Nepsis Junior a parohiei "Înălțarea Sfintei Cruci Torino II" care se desfășoară la Susa, transmite www.episcopia-italiei.it, preluat de Romanian Globa News.

Citeşte mai mult...
 

Ambasadorul României în Rusia, Vasile Soare, tur de forță de 5000 de km pentru comemorare a prizonierilor români din lagărele sovietice

Email Imprimare PDF

01_vasile_soare_rusiaPentru a marca Ziua Eroilor Neamului, sărbătorită la 6 iunie, Ambasadorul Romaniei în Federația Rusă, domnul Vasile Soare, a pornit într-un tur de forță de aproximativ 5000 km prin Rusia pentru a sfinți monumentele ridicate în memoria prizonierilor români de război care au murit în lagărele sovietice.

Citeşte mai mult...
 

Secretarul general al Ministerului Apărării Naţionale al României, Codrin-Dumitru Munteanu, în vizită în R.Moldova

Email Imprimare PDF

01_codrin_dumitru_munteanuSecretarul general al Ministerului Apărării Naţionale al României, Codrin-Dumitru Munteanu, se află într-o vizită la Ministerul Apărării de la Chișinău, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proiect PSD pentru votul din diaspora: Liste electorale permanente și secții de votare în funcție de numărul celor înscriși / Votul electronic ridică probleme organizatorice şi de costuri

Email Imprimare PDF

01_serban_nicolaeSenatorul PSD Șerban Nicolae a depus un proiect de lege care stabilește noi condiții pentru exercitarea dreptului de vot pentru românii din străinătate, care și la alegerile din 26 mai au stat ore în șir la cozi interminabile ca să poată vota. Șerban Nicolae susține că votul prin corespondență și cel electronic ar fi mai costisitor și ar ridica dubii privind asigurarea corectitudinii procesului de votare și propune ca românii din străinătate să voteze pe liste electorale permanente, iar secțiile de votare să fie organizate în funcție de numărul celor de pe liste, adică o secție la 1.500-2.000 de alegători, transmite Hotnews, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Peste 2.000 de români prezenți la cimitirul de la Valea Uzului pentru cinstirea eroilor neamului

Email Imprimare PDF

01_2000_de_romani_cimitir_valea_uzuluiLa Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului., Joi, 6 iunie, de praznicul Înălțării Domnului și de Ziua Eroilor, au fost cinstiți toți ostașii ce au pierit pe acele meleaguri, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Martirii neamului românesc au fost comemorați la cimitirul din Cernăuți

Email Imprimare PDF

01_cimitir_cernautiÎn data de 6 iunie 2019, de Înălțarea Domnului, Societatea ,,Golgota" a românilor din Ucraina, condusă de Octavian Bivolaru, a comemorat martirii neamului românesc din nordul Bucovinei, ținutul Herței și nordul Basarabiei, care au fost deportați în 1941 și nu s-au mai întors la vatra părintească, informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Comemorarea lui Mihai Eminescu, la Parohia Ortodoxă din Apateu

Email Imprimare PDF

01_mihai_eminescu_cÎn ziua de 11 iunie, în Biserica Ortodoxă Română din Apateu va fi organizat un eveniment cultural cu ocazia comemorării poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), transmite Foaia Românească, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Armata SUA a adus la Deveselu lansatoare Thaad, cel mai perfomant sistem antirachetă American

Email Imprimare PDF

01_sua_romania_thaadȚările europene din NATO sunt protejate de cel mai performant sistem antirachetă american, amplasat la Deveselu. Armata SUA a adus în România lansatoare Thaad, anunță jurnalistul TVR Adelin Petrișor, citat de G4Media, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor sărbătorită în Țară, în Basarabia și diasporă

Email Imprimare PDF

01_inaltarea_domnuluiBiserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Domnului la 40 de zile după Înviere, în Joia din cea de-a șasea săptămână după Sfintele Paști. Aceasta sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Ispas. Înălțarea Domnului marchează ziua în care creștinii se salută unul pe celălalt cu „Hristos S-a înalțat!" și „Adevărat S-a înălțat!„, scrie www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

PROVOCARE. UDMR anunță PROTEST la Valea Uzului pentru a-i împiedica pe români să marcheze Ziua Eroilor: nu suntem de acord ca să aibă loc orice inaugurare sau orice sfinţire a crucilor de acolo

Email Imprimare PDF

01_protest_udmr_extremistSenatorul UDMR Tanczos Barna a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că mai mulţi membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, alături de liderii lor politici, organizează joi la cimitirul de la Valea Uzului un protest paşnic, în aceeaşi zi în care mai multe organizaţii româneşti, dar şi Primăria din Dărmăneşti, judeţul Bacău, au anunţat organizarea unor manifestări comemorative cu ocazia Zilei Eroilor, transmite Agerpres preluată de Hotnews.

Citeşte mai mult...
 

REPORTAJ DESCHIDE.MD. Ultimul sunet la liceul român din Tiraspol. Nu ridică tricolorul, ca să poată intona imnul

Email Imprimare PDF

01_liceul_roman_din_tiraspolFațada clădirii liceului „Lucian Blaga" din Tiraspol: tencuiala mov e decolorată, pe alocuri formează pete închise. Coridoarele sunt slab iluminate, pe jos se întinde un linoleum deculoare cărămizie. Pereții, albaștri denivelați, se decojesc pe alocuri și sunt traversați de dâre și crăpături. Clasele sunt amenajate în stilul anilor '90 ai secolului trecut: tapete ornamentate floral, draperii transparente. Doar mobila și băncile par noi, dar nu sunt, se arată într-un reportaj marca www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Constantin Codreanu avertizează asupra lipsei de finanțare din partea statului român pentru presa românească de la Chișinău

Email Imprimare PDF

01_codreanuPreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a prezentat, miercuri, 4 iunie, în Camera Deputaților, o declarație politică în care abordează situația dramatică a presei românești din Republica Moldova, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

EXPERȚII despre acțiunile provocatoare din regiunea transnistreană: Tiraspolul nu face niciodată jumătate de pas și niciodată nu s-a oprit de bunăvoie din aplicarea armelor

Email Imprimare PDF

01_tiraspolAcțiunile provocatoare din ultima perioadă din regiunea transnistreană și așa-zisele decrete emise de regimul separatist de la Tiraspol privind unele localități aflate sub jurisdicția Chișinăului, pot fi explicate prin implicarea Rusiei și vizita lui Kozak la Chișinău și Tiraspol. Experții în conflictul transnistrean atenționează că toate aceste acțiuni au loc în timp ce la Chișinău persistă incertitudinea politică, relatează Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Comisarul militar al regiunii Cernăuți a comentat filmulețul provocator despre anexarea Bucovinei

Email Imprimare PDF

01_vitali_ciuraiComisarul militar al regiunii Cernăuți, Vitalii Ciurai, a comentat materialul video amatoricesc publicat pe YouTube, în care este ilustrată anexarea nordului Bucovinei de către România în 2022 după un război la scară largă dintre Rusia și Ucraina, transmite Libertatea Cuvântului, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sentință DEFINITIVĂ: primarul UDMR din Târgu Secuiesc, obligat la plata amenzii dată de prefect în 2018 pentru arborarea ilegală a drapelului Ungariei

Email Imprimare PDF

01_sentinta_definitiva_primar_udmr_targul_secuiescTribunalul Covasna a respins pe 4 iunie, apelul primarului UDMR din Târgu Secuiesc împotriva sentinței Judecătoriei Târgu Secuiesc care a constatat faptul că acesta a fost amendat în mod legal de Prefectura Covasna pentru arborarea ilegală a drapelului Ungariei în data de 15 martie 2018, scrie Dan Tanasă pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

DNA are în lucru un dosar privind votul de pe 26 mai din diaspora

Email Imprimare PDF

01_dna_vot_26_maiDirecţia Naţională Anticorupţie (DNA) are în lucru un dosar privind desfăşurarea alegerilor europarlamentare din diaspora de pe 26 mai, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Parchetului General, care au înregistrat primii cauza, însă aceasta a fost declinată către DNA, structura central, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Medalii pentru România la Olimpiada Europeană de Fizică

Email Imprimare PDF

01_medalii_pentru_romaniLotul olimpic de fizică al României și-a trecut în palmares patru medalii și o mențiune de onoare la a III-a ediție a Olimpiadei Europene de Fizică, care s-a desfășurat la Riga (Letonia), în perioada 31 mai – 4 iunie 2019, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul PNL, Daniel Gheorghe susține revizuirea Constituției doar dacă va conține și modificarea potrivit căreia căsătoria să poată avea loc doar între un bărbat și o femeie

Email Imprimare PDF

01_daniel_gheorghe_pnlÎn contextul discuțiilor inițiate de Președintele Iohannis pe tema modificării Constituției pentru a o pune în acord cu votul de la Referendumul pe justiție, mai multe voci au propus ca legea fundamentală să cuprindă și modificarea propusă de inițiativa „Fără penali în funcții publice", transmite www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Senatul a adoptat propunerea privind obiectivele de investiţii 'Autostrada Unirii Principatelor Române' şi 'Autostrada Basarabia'

Email Imprimare PDF

01_autostrada_unirii_hSenatul a adoptat tacit luni, 3 iunie, propunerea legislativă privind aprobarea obiectivelor de investiţii "Autostrada Unirii Principatelor Române" - Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău-Paşcani-Siret şi "Autostrada Basarabia", între Focşani şi Albiţa, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Marius Lulea : 4 iunie 1920 - Tratatul de la Trianon, actul ce a pus bazele României Mari

Email Imprimare PDF

01_m_luleaPe 4 iunie 1920 avea să se semneze Tratatul de la Trianon între puterile învingătoare din primul război mondial, printre care şi România şi Ungaria, ca succesor a fostului imperiu austro-ungar. Practic prin acest document juridic se recunoaşteau graniţele fireşti ale României. 99 de ani au trecut de la acel moment, scrie Marius Lulea pe blogul său de pe www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 
Pagina 1 din 4

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook