Banner

Funcționarii din regiunea Cernăuți sunt concediați din cauza deținerii dublei cetățenii. Românii din zonă afectați de măsura represivă a Kievului

Email Imprimare PDF

09_ruslan_storojukFuncționarii de stat din regiunea Cernăuți sunt concediați din cauza deținerii dublei cetățenii. Anunțul respectiv a fost făcut în cadrul unui briefing de șeful Serviciului de securitate al Ucrainei în regiunea Cernăuți, Ruslan Storojuk, transmite www.bucpress.eu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Premierul României: “Unul dintre proiectele prioritare este construcţia conductei Ungheni-Chişinău”

Email Imprimare PDF

09_viorica_dancilaPremierul Viorica Dăncilă a reiterat, joi, 17 Ianuarie, că România sprijină parcursul european al Republicii Moldova şi că unul dintre obiectivele de investiţii prioritare rămâne cel al construcţiei conductei de transport de gaze Ungheni-Chişinău, potrivit Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Teodor Meleșcanu: „R. Moldova este, în mod firesc, una dintre priorităţile majore ale Preşedinţiei României la Consiliul UE”

Email Imprimare PDF

09_melescanuRepublica Moldova este, în mod firesc, una dintre priorităţile majore ale Preşedinţiei României la Consiliul UE. Declaraţia aparţine ministrului Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu, făcută în cadrul unei conferinţe de presă şi care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova. Oficialul român a subliniat că România îşi doreşte să valorifice această oportunitate pentru aprofundarea relaţiilor din R. Moldova şi UE, transmite TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul Natalia-Elena Intotero, în dialog cu studenții unicului curs universitar despre românii de pretutindeni organizat în România

Email Imprimare PDF

La invitația Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București, ministrul Natalia-Elena Intotero a conferențiat în cadrul cursului masteral dedicat problematicii românilor din afara țării, organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Burse pentru viitorii educatori de limba română din Ungaria

Email Imprimare PDF

09_ungaria_bȘapte studenți de la Facultatea Pedagogică din Sarvaș pot benefi cia anul acesta de o bursă de studiu, oferită din partea Statului Ungar, pentru specializarea de pedagog în limba română, transmite Foaia Românească, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România pierde nouă profesionişti în fiecare oră. Ne pleacă ingineri, IT-işti, bucătari şi strungari

Email Imprimare PDF

09_exodul_romanilorÎn timp ce România se confruntă cu o criză uriaşă pe piaţa forţei de muncă, străinii recrutează români pe bandă rulantă. Ne pierdem nouă oameni în fiecare oră, un exod care ne lasă fără ingineri, IT-işti, bucătari sau strungari, transmite www.observator.tv, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Acad. Eugen Doga: „Totuși, Eminescu merită sărbătoare națională. El merită să fie numită această zi, „Ziua lui Eminescu”

Email Imprimare PDF

09_eugen_dogaEugen Doga: „Nu cred că avem multe personalități care merită să reprezinte cultura națională, dar Eminescu este tot și toate".

Citeşte mai mult...
 

O televiziune din Cremona va difuza telejurnale în limba română

Email Imprimare PDF

09_tvSâmbătă, 19 ianuarie 2019, postul de televiziune #CrhomeTv din Cremona va începe difuzarea unui telejurnal în limba română, transmite www.emigrantul.it, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ghită Munteanu Live pentru românii din Washington, DC

Email Imprimare PDF

09_ghita_munteanuLa început de an nou vă invităm la o petrecere românească în Washington, DC cu mult îndrăgitul cântăreț de muzică populară Ghița Munteanu căruia i se vor alătura Dorina Hoza și Orchestra Live. Evenimentul va avea loc duminică, 27 ianuarie începând cu ora 19 la Restaurantul Mari Vanna - 1141 Connecticut Ave NW, Washington, DC, transmite Bogdan Banu pentru Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Recunoașterea Patriarhiei Kievului și românii din Ucraina

Email Imprimare PDF

10_ro_ucrainaPatriarhul Ecumenic Bartolomeu a semnat la Istanbul Tomosul de recunoaștere a Bisericii Ortodoxe din Ucraina, scrie Eduard Dumitrache în www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni: “Efectele Brexit-ului sunt o prioritate pentru România în contextul PRESRO2019”

Email Imprimare PDF

10_mrpReamintim că, în cadrul negocierilor derulate la nivel european privind efectele Brexit-ului, ne-am concentrat pe protejarea drepturilor cetățenilor.

Citeşte mai mult...
 

Teodor Meleşcanu: “O ieşire a Marii Britanii din UE fără un acord ar crea probleme şi pentru cetăţenii români”

Email Imprimare PDF

10_melescanuMinistrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri că decizia Parlamentului de la Londra cu privire la acordul Brexit este regretabilă şi echivalează cu o ieşire din Uniunea Europeană fără niciun fel de prevederi juridice, el susţinând că în acest caz se vor crea probleme pentru toţi cetăţenii europeni aflaţi în această ţară, inclusiv pentru români, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Klaus Iohannis: “Acordul privind Brexit-ul nu va fi renegociat”

Email Imprimare PDF

10_iohannisPreședintele României, țară care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a făcut miercuri, 16 ianuarie, precizări cu privire la situația Brexit-ului, după respingerea acordului de retragere a Marii Britanii din UE în Parlamentul de la Londra, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Secretarul de stat MRP Victor Alexeev, în vizită la Liceul „Mihai Eminescu” din Carapciu, regiunea Cernăuți

Email Imprimare PDF

10_victor_alexeevDupă participarea la Zilele Culturii Naționale la Cernăuți, secretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Victor Alexeev, întreprinde o vizită de lucru în satele din nordul Bucovinei. În momentul de față are loc o întâlnire a demnitarului român cu cadrele didactice din Carapciu, Suceveni, Prisacareni, raionul Hliboca, transmite www.bucpress.eu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alexandru VAKULOVSKI: Polițistul care a vorbit în rusă

Email Imprimare PDF

10_aalexandru_vakulovkiDin seria cum să ne mai batem joc de moldoveni și de limba română în Moldova e și cazul „polițistului care n-a vrut să vorbească în rusă cu un găgăuz". Cam toți, indiferent de părere, au reacționat la cald, după apariția filmării și a știrii pe portalul gagauzinfo, scrie Alexandru VAKULOVSKI pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Monica Babuc: “Statul trebuie să elaboreze un program clar de studiere a limbii române”

Email Imprimare PDF

10_monica_babucStatul Republica Moldova trebuie să elaboreze un program foarte clar de studiere a limbii române, preferențial pentru alolingvi.

Citeşte mai mult...
 

Analiză Digi24: “Cum vor fi afectați românii din Marea Britanie de respingerea acordului pentru Brexit”

Email Imprimare PDF

10_brexit_euÎn cei doi ani şi jumătate trecuţi de la votul prin care britanicii au decis să părăsească UE, Brexitul pare să fi adunat nenumărate întrebări fără răspuns. Unele dintre ele îi privesc direct pe români. 400.000 de conaționali locuiesc şi muncesc în Marea Britanie. Ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, şi-a exprimat speranţa că Guvernul de la Londra îşi va respecta promisiunile în ceea ce-i priveşte pe aceştia. Este vorba despre menţinerea drepturilor pe care le au în acest moment, în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, transmite Digi24, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Editura Rediviva. Retrospectiva 2018; Întâlnirea cu două mii de cititori în Italia, Elveția și România

Email Imprimare PDF

Î10_redvivan anul 2018, editura Rediviva din Milano a participat ca organizator sau în calitate de invitată la 25 de evenimente organizate în Italia, Elveția și România, întâlnind peste 2.000 de cititori în cursul anului, în orașe precum: Milano, Torino, Roma, Bari, Vasto, Lodi, Como, Lugano, Varese, Cremona, Trento, Lugano, București, Bistrița, Brașov, transmite Romanian Global News citând un comunicat al editurii.

Citeşte mai mult...
 

Preluarea Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene marcată la Lisabona printr-un concert al Cvartetului Bălănescu

Email Imprimare PDF

10_balanescu_quartetÎn data de 17 ianuarie 2019, Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona marchează preluarea Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene, printr-un concert de gală susținut de Cvartetul Bălănescu, la Palatul Național Ajuda din Lisabona, transmite un comunicat de presă al ICR, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expoziția pictorului Mircea Teleagă, deschisă la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în Marea Britanie

Email Imprimare PDF

10_mircea_teleagaÎn acest an, programul Institutului Cultural Român din Londra a debutat, în data de 8 ianuarie, cu o expoziție de pictură semnată de tânărul artist Mircea Teleagă, deschisă la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în Marea Britanie. Înainte de închiderea acesteia la finalul săptămânii, tânărul pictor va fi prezent în galeria 12 Star a Reprezentanței, pentru o întâlnire cu publicul britanic ce va avea loc în seara zilei de 17 ianuarie, transmite un comunicat de presă al ICR, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Avantaje.ro: Învățătoarea care REVOLUȚIONEAZĂ sistemul de învățământ românesc. A experimentat o nouă metodă de predare pe elevii ei și a avut rezultate spectaculoase

Email Imprimare PDF

10_claudia_chiruO învățătoare din România aplică, în premieră, o nouă metodă de predare, învățată la Oxford, și are rezultate spectaculoase cu elevii săi. Școala de gândire aplicată fondată de ea nu pune accentul pe teorie, teme și note, ci pe învățarea prin experiență, scrie https://www.avantaje.ro/, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Preşedinţia României la Consiliul UE: dezbatere cu Prim - ministrul Viorica Dăncilă

Email Imprimare PDF

10_romania_euCompetitivitatea economică, digitalizarea, protecţia şi securitatea cetăţenilor vor fi teme centrale în cadrul preşedinţiei României la Consiliul UE, a declarat Premierul Dăncilă, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

MRP a semnat un Memorandum de Înțelegere cu organizațiile italiene INCA-CGIL și ITACA

Email Imprimare PDF

10_mrp_itacaInstitutul Național Confederal de Asistență din cadrul celei mai mari confederații sindicale din Italia (CGIL) și asociația transnațională ITACA au devenit partenerii Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în demersurile de informare și protejare a românilor care muncesc în Peninsula Italiană, dar și în alte state europene, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Romanii din Cernăuți au participat la manifestările dedicate Zilei Culturii Naţionale . Delegație a MRP prezentă la evenimente

Email Imprimare PDF

10_mrp_cernauti_zilele_culturii_romaneLa Cernăuți s-au desfășurat manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 169 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, marți, 15 ianuarie 2019, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România, principalul cumpărător al unui nou produs de export din Rep. Moldova

Email Imprimare PDF

10_ro_mdAcordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, suportul Guvernului SUA prin proiectul Agricultură Performantă și entuziasmul apicultorilor, au fost cele trei ingrediente necesare pentru apariția unei noi ramuri de export în Republica Moldova: mierea de albine, scrie pe blogul său Veaceslav Ioniță, expert în economie din cadrul IDIS „Viitorul", citat de InfoPrut, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Lucrările de construcție a conductei Ungheni-Chișinău au ÎNCEPUT. Gaburici: „Datorită acestui proiect, avem o nouă alternativă de gaz”

Email Imprimare PDF

10_lucrari_de_constructieCompania românească „Transgaz" a început lucrările de construcție a conductei de transport al gazeor naturale Ungheni-Chișinău. Administratorii „Vestmoldtransgaz" au semnat la începutul săptămânii curente contractul de achiziție a lucrărilor pentru construirea complexului administrativ Ghidighici, scrie www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Polițistul basarabean care a insistat să vorbească în limba de stat cu un șofer a procedat LEGAL

Email Imprimare PDF

10_politistul_de_frontieraAndrei Rotaru, polițistul de patrulare care a insistat să vorbească în limba română atunci când i-a solicitat unui șoferdin Găgăuzia, stopat la Cimișlia, actele la control a procedat legal, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Fiica de 10 ani a unor medici români care au emigrat, trimisă direct în finala „Suedezii au talent“. Vedetele din juriu, în lacrimi după momentul fabulos

Email Imprimare PDF

10_suedezii_au_talent_copil_romanEva, fiica în vârstă de 10 ani a unor medici români care au emigrat, a impresionat juriul emisiunii „Suedezii au talent", iar una dintre vedete a fost emoţionată până la lacrimi şi a apăsat butonul auriu, care a trimis-o pe copilă direct în finala show-ului, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tomosul privind autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, publicat de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol

Email Imprimare PDF

10_patriarhia_ecumenica_constatinopolPatriarhia Ecumenică de Constantinopol a publicat pe site-ul său textul decretului (Tomos) privind acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, documentul fiind redactat în limbile engleză, greacă și ucraineană - scrie agenţia RBC, citată de Rador, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Volumul Vampirul pasiv de Gherasim Luca, lansat în Polonia

Email Imprimare PDF

10_bierni_wampirInstitutul Cultural Român de la Varşovia organizează în data de 16 ianuarie, la Cracovia, o seară dedicată avangardei literare românești, cu prilejul apariției în limba polonă a unui însemnat volum – Vampirul pasiv, de Gherasim Luca, în seria „Wunderkamera" editată de Institutul Mikołowski, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Academia Română lansează „Mihai Eminescu, întreaga operă” - aplicaţie gratuită pentru telefoanele inteligente

Email Imprimare PDF

11_mihai_eminescuAcademia Română lansează de Ziua Culturii Naţionale, astăzi, 15 ianuarie 2019, la Ateneul Român, aplicaţia digitală „Mihai Eminescu, întreaga operă", transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ioan Aurel Pop: „Istoria, adică viața, se lasă cunoscută și receptată numai prin voci sincere și dăruite meseriei, cu dragoste de om, de țară și de omenire. »

Email Imprimare PDF

11_aurel_popPartea a doua a interviului acordat de istoricul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Romȃne, corespondentului Romanian Global News la Ottawa, Cristina Balaj Mihai.

Citeşte mai mult...
 

Ziua Culturii Naționale pe ambele maluri ale Prutului, evenimente dedicate lui Mihai Eminescu

Email Imprimare PDF

11_ziua_culturii_nationaleMai multe evenimente culturale dedicate zilei lui Eminescu, se vor desfășura la Chișinău, marți, 15 ianuarie, când este marcată Ziua Culturii Naționale pe ambele maluri ale Prutului, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sala de sport a gimnaziului „Nicolae Costin” din Chișinău, renovată datorită parteneriatului cu un liceu din orașul Ineu, România

Email Imprimare PDF

11_nicolae_costinLa Gimnaziul Nicolae Costin din Capitală a avut loc vineri, 11 ianuarie, o ceremonie festivă, dedicată inugurării sălii de sport, care a fost renovată în cadrul unui proiect de parteneriat educational între această instituție și Liceul tehnologic "Sava Brancovici" din orașul Ineu, România, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ungaria a inaugurat Casa Maghiară în regiunea Transcarpatia, investind în construcții circa 250 mii de euro

Email Imprimare PDF

11_casa_maghiara_transcarpatiaÎn regiunea Transcarpatia a fost inaugurată Casa Maghiară, a cărei valoare este de 70 de milioane de forinți (circa 250 mii euro), transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Cernăuți va fi susținut spectacolul teatral „Floare albastră”

Email Imprimare PDF

11_floarea_albastraÎn data de 17 ianuarie la Cernăuți va fi susținut spectacolul teatral „Floare albastră"în cadrul căruia vor evolua doi actori chişinăuieni, Iurie Gologan şi Daniela Burlacu, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

A apărut CIRCULARA care explică în detaliu SECHESTRAREA mașinilor cu numere românești și amenzile în Italia

Email Imprimare PDF

A fost publicată Circulara Ministerului de Interne, care explică în detaliu cum se aplică normele decretului siguranței, cu referire la circulația în Italia a mașinilor cu numere străine, transmite www.gazetaromaneasca.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Bursă a locurilor de muncă pentru românii din Italia, organizată în luna februarie

Email Imprimare PDF

11_bursa_locurilor_de_munca_italiaAutorităţile vor organiza, în februarie, în Italia, o bursă a locurilor de muncă pentru românii care muncesc acolo, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi, duminică, 13 ianuarie,, la Antena 3, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

A crescut numărul ortodocşilor din oraşul Waldkraiburg. Comunitatea românească pe primul loc

Email Imprimare PDF

11_waldkraiburg_ortodocsiNumărul credincioşilor ortodocşi din oraşul german Waldkraiburg a crescut faţă de anul 2018. Comunitatea românească este cea mai numeroasă, fiind alcătuită din 759 membri, informează OVB Online, citat de www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ziua Culturii Naţionale şi inaugurarea unui nou lectorat de limbă română la Madrid

Email Imprimare PDF

11_eminescu_madridReprezentanța Institutului Cultural Român de la Madrid, Ambasada României în Regatul Spaniei și Universitatea Complutense din Madrid, în colaborare cu Centrul Cultural „Casa de Vacas" și cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, organizează în data de 15 ianuarie, ora 19.00, la Centrul Cultural „Casa de Vacas" din Madrid, evenimentul „Eminescu ieri și azi", dedicat poetului Mihai Eminescu, evocându-se, dintr-o perspectivă multidisciplinară, personalitatea artistică a poetului naţional la 130 de ani de la moartea acestuia. Acest eveniment marchează, totodată, inaugurarea Lectoratului de Limbă Română la Universitatea Complutense din Madrid, transmite ICR Madrid, într-un comunicat de presă, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Concert simfonic „Valori românești și europene”, la Chișinău

Email Imprimare PDF

11_valori_romanesti_si_europeneICR Chisinău și Ambasada României în Republica Moldova organizează pe data de 16 ianuarie 2019, ora 18.00, în incinta Sălii cu Orgă din Chișinău, concertul simfonic „Valori românești și europene" pentru a celebra Ziua CulturiiNaționale. Evenimentul marchează și preluarea, începând cu 1 ianuarie 2019, a președinției Consiliului UE de către România, la 12 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană, transmite ICR Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expoziția ”100 cămăși basarabene salvate de la dispariție”

Email Imprimare PDF

11_100_de_camasi_basarabeneInstitutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău în colaborare cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, Societatea de Etnologie din Republica Moldova și Comunitatea "Șezătoarea" din Republica Moldova organizează, pentru a marca Ziua Culturii Naționale, o inedită expoziție de cămăși (ii) basarabene, transmite ICR Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cunoașterea trecutului național-aerul necesar pentru un prezent integru și un viitor sănătos

Email Imprimare PDF

12_aurel_popInterviu acordat de istoricul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Romȃne, corespondentului Romanian Global News la Ottawa, Cristina Balaj Mihai.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul Natalia-Elena Intotero, în dialog cu comunitatea originarilor din România din Tel Aviv și Petah Tikva

Email Imprimare PDF

12_intotero_tel_avivLa Tel Aviv au avut loc întâlniri ale ministrului Natalia-Elena Intotero cu reprezentanți ai comunității originarilor români din statul Israel, în cadrul vizitei de lucru a unei delegații a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

MRP aproape de comunitatea românească din Serbia

Email Imprimare PDF

12_mrp_sserbiaSecretarul de stat Victor Alexeev a participat ieri, 12 ianuarie a.c., la evenimentul intitulat „Românii pentru Români", de la Veliko Gradiste, o inițiativă dedicată promovării, dezvoltării și încurajării coeziunii mediului asociativ românesc din Republica Serbia, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Liderul mișcării unioniste, candidat la alegerile europarlamentare

Email Imprimare PDF

12_george_simionGeorge Simion, președintele Acțiunii 2012, va candida la alegerile europarlamentare din luna mai. Sub sloganul „ROMÂNIA MARE ÎN EUROPA", liderul mișcării unioniste va aduce în atenția opiniei publice teme de interes național: Unirea Basarabiei cu România, protejarea drepturilor românilor din comunitățile istorice, sprijinirea românilor din județele Harghita și Covasna, valorificarea potențialului diasporei și contracararea sistemului mafiot care blochează dezvoltarea României și a Republicii Moldova, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Cine și de ce disprețuiește geopolitica?

Email Imprimare PDF

19_n_negruȘi Israelul a ajuns să se teamă, după SUA, Marea Britanie, Germania și alte state europene, că Rusia va influența după propriul plac rezultatele viitoarelor alegeri în Knesset, planificate pentru luna aprilie, scrie Nicolae Negru în www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vavila Popovici: EMINESCU ȘI DRAGOSTEA

Email Imprimare PDF

12_eminescu„Eminescu este expresia integrală a sufletului românesc" – N. Iorga

Născut ca Mihail Eminovici, la 15 ianuarie 1850, în satul Ipotești, județul Botoșani, poetul Mihai Eminescu a bucurat nația noastră cu doar 39 ani de viață, dar cu o mare activitate literară. A fost cea mai importantă voce poetică din literatura română, prozator și jurnalist. A fost activ în societatea literară „Junimea" și a lucrat ca redactor la ziarul Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator.

Citeşte mai mult...
 

Ziua Culturii Naționale – Nume impresionante ale picturii române la vernisajul Expoziției „Pictori români în Franța”, organizată de ICR

Email Imprimare PDF

12_pictori_romani_in_frantaNume de excepție ale picturii românești se reunesc pe 15 ianuarie 2019, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, într-o expoziție al cărei vernisaj va avea loc în Sala Mare a Institutului Cultural Român, cu începere de la ora 18.00, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ziua Culturii Naționale la Istanbul

Email Imprimare PDF

12_ziua_culturii_nationale_la_istambulÎn contextul marcării Zilei Culturii Române, Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul lansează o invitație originală. În urma succesului din 2015, printr-o campanie ingenioasă de promovare online a proverbelor şi aforismelor comune celor două culturi pe paginile de facebook administrate de către institut și a implicării active a utilizatorilor platformei de socializare prin postarea mai multor variante de traduceri, ICR Istanbul își propune să repete experiența și să își apropie iubitorii culturii, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani: Cunosc și apreciez poporul român de mai multe decenii. Sunteți curajoși, hotărâți și generoși

Email Imprimare PDF

12_antonio_tajaniBună seara, România! La mulți ani! Cele mai bune urări pentru noul an! Permiteți-mi, în primul rând, să vă adresez cele mai bune urări pentru noul an. 2019 va fi un an crucial pentru România și pentru Europa. Președinția română va ghida Consiliul Uniunii în lunile dinaintea alegerilor europene, într-un moment în care cetățenii noștri cer o Europă mai eficientă, se arată în Discursul Președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, cu ocazia deschiderii oficiale a Președinției române, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk, discurs integral în română: Sunt sigur că preşedinţia dumneavoastră va fi la fel de energică, de românească şi de europeană ca muzica lui George Enescu

Email Imprimare PDF

12_donald_tusk"Sunt foarte mândru şi fericit că voi conduce, împreună cu dumneavoastră, afacerile noastre europene comune în acest semestru al primei preşedinţii române a Consiliului Uniunii Europene. Sunt convins că, în aceste şase luni, veţi interpreta cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română", a spus în română, Preşedintele Consiliului European Donald Tusk la ceremonia de la Ateneu care a marcat preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului UE de către România, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Prim Ministrul Viorica Dăncilă: “Indiferent de scenariul în care vor evolua negocierile privind Brexit-ul, cetăţenii trebuie să rămână prioritatea”

Email Imprimare PDF

12_viorica_dancilaPremierul Viorica Dăncilă a declarat joi, 10 ianuarie, că, indiferent de scenariul în care vor evolua negocierile cu Marea Britanie privind Brexit-ul, prioritatea UE trebuie să rămână protejarea drepturilor cetăţenilor europeni care locuiesc, muncesc sau studiază în Regatul Unit, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Președintele României a discutat cu Subsecretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Afaceri Politice, David Hale, despre întărirea parteneriatului transatlantic

Email Imprimare PDF

12_iohanis_david_halePreședintele României Klaus Iohannis, l-a primit joi, 10 ianuarie a.c., pe David Hale, Subsecretarul de stat pentru afaceri politice în Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează în România prilej cu care a fost reiterat angajamentul consecvent al României pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, subliniind, totodată, caracterul de excelență, substanța și dinamica acestuia, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Secretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni Victor Alexeev, vizită de lucru la românii din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa

Email Imprimare PDF

16_ministerul_pentru_romanii_de_pretutindeniDin dorința de a încuraja dezvoltarea și coeziunea mediului asociativ românesc din afara granițelor, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni organizează în perioada 15 – 17 ianuarie a.c. o sesiune de informare privind metodologia depunerii de proiecte, aferentă anului 2019, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Unioniștii din R. Moldova, invitați pe 24 ianuarie la Iași, pentru a sărbători Mica Unire: Autocarele vor porni de la Chișinău

Email Imprimare PDF

12_mica_unireBasarabenii sunt invitați să participe la evenimentul organizat la Iași care va marca, pe 24 ianuarie curent, împlinirea a 160 de ani de la Mica Unire, înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

SOS românii din Covasna , Harghita și Mureș

Email Imprimare PDF

12_forumul_civic_ro_harghita_covasnaConducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) a luat la cunoștință cu surprindere de lipsa de reacție a Guvernului, Președinției și Parlamentului României față de știrea transmisă de Agenția MTI, potrivit căreia, în decembrie 2018, a fost lansat Programul pentru dezvoltarea economică a Ţinutului Secuiesc, pentru finanţarea căruia Guvernul Ungariei a alocat un buget de 25 de miliarde de forinţi, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al FCRCHM, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

ANAF transmite românilot care muncesc în străinătate să-şi declare veniturile. Care sunt amenzile

Email Imprimare PDF

12_anaf_roANAF a făcut o serie de precizări cu privire la stabilirea rezidenţei fiscale şi declararea veniturilor din străinătate, amintind că obligativitatea depunerii chestionarului se referă atât la românii care muncesc în străinătate mai mult de 6 luni, cât şi a celor care vin din străinătate şi muncesc în România aceeaşi perioadă, transmite Adevărul, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Elveția ridică restricțiile pentru români, după luna mai nu va mai exista nicio îngrădire pe piaţa muncii

Email Imprimare PDF

12_elvetia_restrictiiRomânii pot lucra fără restricții în Elveția, începând din acest an. Restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari au fost ridicate complet în 2016, dar reintroduse, din cauza afluxului mare de lucrători din cele două țări pe piața muncii, transmite www.gazetaromaneasca.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

Email Imprimare PDF

12_euresAngajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 1.517 locuri de muncă vacante, astfel, transmite www.timpromanesc.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Din 2019, se schimbă pașapoartele în România

Email Imprimare PDF

12_pasaportNoile documente de călătorie vor arăta diferit!. Ministerul de Interne a decis schimbarea actualelor pașapoarte, urmând ca în ședința de Guvern să se aprobe modificările, care vor intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial.

Citeşte mai mult...
 

MEMORIU privind Doleanțele Vitale ale Comunității Românești din Ucraina adresat conducerii statului român

Email Imprimare PDF

13_nu_ne_furati_limba_roÎntr-un memoriu adresat conducerii statului român, precum și altor instituții responsabile din România, Uniunea Interregională Comunitatea Românească din Ucraina, organizație umbrelă a românilor din Ucraina, precizează că "prin Memoriul anexat readucem la cunoștința Domniilor Voastre cerințele vitale ale Comunității Românești din Ucraina, care în condițiile actuale sunt foarte necesare pentru menținerea identității noastre etno-culturale și supraviețuirea noastră ca Neam și care în permanență sunt abordate de către reprezentanții noștri", se arată în Memoriul preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

MRP a lansat spre consultare noul Ghid al Beneficiarului 2019

Email Imprimare PDF

16_ministerul_pentru_romanii_de_pretutindeniMinisterul pentru Românii de Pretutindeni pune în consultare publică Ghidul Beneficiarului 2019 și Documentarul aferent acordării de finanțări nerambursabile 2019, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 lansează candidatul mișcării unioniste pentru Parlamentul European

Email Imprimare PDF

13_g_simionPlatforma Unionistă Acțiunea 2012 vă invită sâmbătă, 12 ianuarie, ora 12:00, la conferința dedicată lansării candidatului mișcării unioniste pentru Parlamentul European. Evenimentul are loc la sala de conferințe a Hotelului Epoque din București (Intrarea Aurora, nr. 17C, în apropiere de Parcul Cișmigiu), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dorin Popescu: “Conflictele religioase din Ucraina ajung în Cernăuți” (analiză)

Email Imprimare PDF

13_dorin_popescÎn premieră de la constituirea sa, înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe a Ucrainei promit menținerea limbii române ca limbă de cult în parohiile comunităților românești în cazul trecerii acestor parohii în subordinea canonică a noii Biserici, scrie Dorin Popescu, citat de BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

După trecerea parohiilor românești la Biserica Ortodoxă Ucraineană autocefală, limba de cult a acestora se va păstra. RGN: Dar de ce nu ar trece parohiile românești din Ucraina la Biserica Neamului, adică la Biserica Ortodoxă Română?

Email Imprimare PDF

13_biserica_ro_ucraina„în Bucovina, după trecerea parohiilor comunităților minorităților naționale la Biserica Ortodoxă ucraineană autocefală se va păstra limba de cult a acestora, cu care ele erau obișnuite". Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă susținute la 8 ianuarie a.c. de către reprezentanții Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (Patriarhia Kievului), respectiv arhiepiscopul Onufrie (Iaroslav Havruk) al Cernăuțiului și Chițmaniului și arhiepsicopul Gherman al Bucovinei și Hotinului.

Citeşte mai mult...
 

Românii din comuna Crasna organizează sărbătoarea tradițională a obiceiurilor de iarnă ”Malanca”

Email Imprimare PDF

13_crasna_sarbatoae_traditionalaPe data de 13 ianuarie 2019, de Sfântul Vasile cel Mare, pe stil vechi, în orășelul Crasna va avea loc Festivalul obiceiurilor de iarnă „Malanca" de la Crasna" – cea mai spectaculoasă reprezentație populară a românilor din nordul Bucovinei, transmite Libertatea Cuvântului, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Preşedintele Iohannis l-a decorat pe Gheorghe Bălan, vicepremier în Guvernul Republicii Moldova în perioada 2016 - 2018

Email Imprimare PDF

13_gheorghe_balanPreşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul pentru decorarea lui Gheorghe Bălan, vicepremier responsabil pentru politicile de reintegrare (2016 - 2018) în Guvernul Republicii Moldova, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un român va crea strategia de imagine a SUA în lume

Email Imprimare PDF

13_silvian_centiuDepartamentul de Stat American a angajat compania Transiris, condusă de un român, Silvian Cenţiu, şi cu mai mult de jumătate din personal în România, pentru a crea strategia de imagine a Statelor Unite în lume, informează Mediafax, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Modificări pentru depunerea modelului ISEEîn Italia- noutăți pe 2019

Email Imprimare PDF

13_iseeModulul ISEE (Modello ISEE) este acronimul lui Indicator al Situației Economice Echivalente (Indicatore di Situazione Economica Equivalente) și folosește cetățenilor rezidenți în Italia pentru a putea accede la anumite prestații sociale, reduceri, diminuări ale tarifelor sau concesii, accesibile numai în prezența anumitor instrumente de venit sau situații familiale deosebite (ex. existența unui minor, a unui bătrân, a unui student sau persoane cu handicap în casă)., transmite www.emigrantul.it., preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Masă rotundă pe tema drepturilor copiilor ai căror părinți lucrează în străinătate

Email Imprimare PDF

13_copil_roPreședintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, senatorul Dorin Valeriu Bădulescu, propune organizarea unei mese rotunde în prima săptămână de activitate parlamentară, pe tema analizei și dezbaterii efectelor Legii compensațiilor familiale asupra copiilor românilor care lucrează în Austria, transmite Romanian Global News, citând un comunicat de presă, primit la redacție.

Citeşte mai mult...
 

Boboteaza a fost sărbătorită în Melbourne

Email Imprimare PDF

13_boboteaza_melbourneBoboteaza a fost sărbătorită luni în Melbourne, al doilea oraş ca mărime din Australia.Slujba sfinţirii cea mare a apei a fost oficiată în Port Melbourne, locul în care au sosit emigranţii europeni în Australia în anii '50 – '60, de Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande, precum şi de Preasfințiţii Părinţi Ezechiel de Dervis și Iakovos de Militupoleos, vicarii Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești din Australia, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expoziţia « Românii care au îmbogăţit Franţa »

Email Imprimare PDF

13_les_roumains_qui_ont_fait_la_franceEugen Ionescu, Emil Cioran, Constantin Brâncuşi, George Enescu, Anna de Noailles, Tristan Tzara... : sunt tot aâtea personalități care au contribuit la excelenţa relațiilor franco-române de-a lungul secolelor şi care sunt dezvăluite publicului francez, prin fotografii de excepţie, de expoziţia "Românii care au îmbogăţit Franţa", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alianța Națională a Organizațiilor Studentești din România cere creșterea fondului de burse pentru românii din afara țării

Email Imprimare PDF

14_anosrAlianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Guvernului României creșterea fondului de burse acordat studenților bursieri ai statului român (românii din Republica Moldova, Ucraina, Serbia și de pretutindeni), se arată într-un comunicat de presa al organizației, remis marți, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul Natalia- Elena Intotero a discutat cu ambasadorul Japoniei în România despre comunitatea românească din Japonia

Email Imprimare PDF

14_intotero_japoniaMinistrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a avut marți, 8 ianuarie a.c., o întrevedere de curtoazie cu E.S. Domnul Hitoshi Noda, Ambasadorul Japoniei în România, transmite Romanian Global News, conform unui comunicat de presă al MRP.

Citeşte mai mult...
 

Serată de omagiere a marelui nostru poet național Mihai Eminescu în casa compozitorului Eugen Doga

Email Imprimare PDF

14_dogaPe data de 15 ianuarie a.c. în Salonul muzical în casa unde locuiește compozitorul Eugen Doga (Chișinău,Eminescu,53) se va petrece tradiționala serată de omagiere a marelui nostru poet național Mihai Eminescu se arată într-o corespondnță trimisă Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Intelectualii și alegerile parlamentare

Email Imprimare PDF

19_n_negruCu unele excepții, scriitorii, artiștii, intelectualii în general nu se grăbesc să răspundă chemărilor de a urca pe baricadele electorale, pe care le adresează adepții blocului PPDA-PAS. Majoritatea preferă să nu se implice, să rămână neutri, iar unii artiști de calibru și-au manifestat deschis sprijinul pentru unii candidați PD, scrie Nicolae Negru în www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Maluri de Prut | Gina Necula – profesoara de la Galați care inspiră dragostea față de limba româna în Găgăuzia

Email Imprimare PDF

14_gina_neculaPeste 200 de profesori din regiunea găgăuză au studiat sau și -au perfecționat nivelul de cunoaștere a limbii române la cursuri predate de profesoara Gina Necula, doctor, conferențiar în cadrul Universității "Dunărea de Jos" din Galați. Gina Necula este și inițiatoarea unei reviste a profesorilor implicați în aceste proiecte, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ștefan BROASCĂ: “Românii din nordul Bucovinei sub steaua eternității lui Eminescu “

Email Imprimare PDF

14_eminescu_bucovinaLa aproape 170 de ani de când a apărut pe firmamentul universului steaua eternității lui Eminescu românii încă nu au conștientizat cum se cuvine, pe deplin, rolul mesianic al Luceafărului Poeziei noastre. Cu atât mai mult, noi, românii din afara Țării. Pentru noi, cei din nordul Bucovinei, Eminescu exprimă în mod plenar și desăvârșit spiritualitatea noastră națională, esența identității noastre etnice. De acest adevăr ne-am pătruns în mod deosebit la confluența de milenii, în jurul emblematicului an 2000, odată cu dezvelirea statuii lui Eminescu la Cernăuți, în această veche urbe moldavă, întemeiate de un înțelept Voievod, Alexandru cel Bun, "întemeietorul de legi", după cum îi spunea însuși Eminescu, scrie Ștefan BROASCĂ pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii care lucrează în Germania, îndemnați să renunțe la alocația pentru copii din România în favoarea celei germane

Email Imprimare PDF

14_alocatie_copii_germaniaAlocaţia pentru un copil din România este de aproape 11 ori mai mică este faţă de alocaţia unuia din Germania, care se apropie de suma de 200 de euro, adică de 900 de lei, scrie Ziarul de Iași citat de www.ziarulromanesc.de, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mitropolitul Banatului și-a serbat onomastica alături de oamenii străzii

Email Imprimare PDF

14_mitropolitul_banatuluiÎPS Ioan și-a cinstit ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul, printr-un gest caritabil, oferind daruri persoanelor cazate în Adăpostul de noapte din Timișoara, informează Basilica, citând pressalert.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Comisia Europeană reacționează la situaţia copiilor nerezidenţi în Austria, inclusiv români : Aceleaşi beneficii, indiferent unde se află

Email Imprimare PDF

15_comisia_europeanaComisia Europeană a reacţionat, luni, după ce guvernul austriac a decis diminuarea alocaţiilor pentru copiii românilor care muncesc în acest stat, arătând că aceştia trebuie să primească "aceleaşi beneficii, indiferent de naţionalitatea lor sau de locul unde se află copiii lor", scrie www.caleaeuropeană.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Minune de Crăciun!! Patriarhia rusă recunoaște Limba Română în R.Moldova

Email Imprimare PDF

15_patriarhia_rusa_recunoaste_lb_roPatriarhia Moscovei își calcă pe inimă și recunoaște abia acum, în anul mântuirii 2019, identitatea și unitatea lingvistică moldo-română (adică a Republicii Moldova și a României), publicând pe pagina sa oficială Pastorala de Crăciun a Patriarhului Kirill în limba română cu alfabet latin, specificând că este vorba despre o singură limbă, nu despre două, scrie Vlad Cubreacov, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul Natalia-Elena Intotero a participat la semnarea unui nou acord de înfrățire între localități din România și Republica Moldova

Email Imprimare PDF

15_intotero_acord_hunedoara_greblestiMinistrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a participat la semnarea acordului de înfrățire între comuna Luncoiu de Jos din județul Hunedoara și comuna Greblești, raionul Strășeni din Republica Moldova, transmite un comunicat de presă al MRP, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Stefan Both în Adevărul: Povestea aromânilor din Banatul Timişean. De unde a venit acest „neam frate cu românii“

Email Imprimare PDF

15_aromani_banatul_timiseanOdată cu cucerirea Banatului de către Imperiul Habsburgic şi organizarea acestea în provincii (după Tratatul de la Pojorevac din 1718), tot mai mulţi aromâni îşi fac prezenţa pe aceste meleaguri, ca negustori stabiliţi în unele localităţi (Timişoara, mai ales) sau în mişcare ca păstori cu turme de oi, scrie Stefan Both, în www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România rămâne principala destinaţie pentru vacanța de iarnă a basarabenilor

Email Imprimare PDF

15_romania_destinatie_vacantaRomânia rămâne principala destinaţie pentru sărbătorirea Crăciunului şi a Revelionului pe rit vechi a turiştilor din Republica Moldova, deşi numărul lor este în descreştere. Mulţi dintre basarabeni şi-au îndreptat atenţia în acest an şi spre staţiuni din Ucraina sau chiar Bulgaria, unde preţurile sunt mai mici, transmite AGERPRES, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mitropolitul Clujului, de Bobotează, apel ca românii plecaţi în străinătate să se întoarcă acasă

Email Imprimare PDF

15_andrei_andreicutMitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuţ, a făcut un apel la regenerarea satelor româneşti, la slujba de Bobotează, spunând că ar vrea ca românii plecaţi la muncă în străinătate să se întoarcă acasă, astfel încât să se schimbe curentul creat de emigrare, transmite corespondentul MEDIAFAX, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Seară de Romanţe la Cernăuţi de Ziua Naţională a Culturii Române

Email Imprimare PDF

15_cernauti_ziua_nationala_a_culturii_romaneCa de obicei, în seara zilei de 15 ianuarie 2019, de ziua naţională a Culturii Române, la sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi (str. Kobyleanska, 9) va avea loc o seară de romanţe dedicată Zilei de naştere a Luceafărului poeziei româneşti Mihai Eminescu, transmite www.zorilebucovinei.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cupa de Şah „Foaia românească”, ediţia a X-a la Jula

Email Imprimare PDF

15_cupa_de_sah_julaSâmbătă, 12 ianuarie 2019, Jula Asociaţia de Şah a Românilor din Ungaia (AŞARU) şi redacţia „Foaia românească" va organiza, şi în această iarnă, Cupa internaţională de şah „Foaia românească", transmite revista Foaia Românească, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Poeții români în festival la Istanbul - “Întâlniri poetice internaționale Cemal Süreya”

Email Imprimare PDF

15_poeti_romani_festival_istambu2019 pornește în ritm de poezie la Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul, printr-o seară literară de excepție, în cadrul celei de-a treia ediții a evenimentului "Întâlniri poetice internaționale Cemal Süreya", unde sunt invitați poeții români Ion Cristofor și Maria Pal. Süreya a fost unul dintre cei mai importanți scriitori, poeți și traducători turci, transmite ICR Istanbul preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Romanian Global News urează Crăciun Fericit românilor de pretutindeni care serbează Nașterea Domnului pe stil vechi!

Email Imprimare PDF

16_nasterea_domnului_stil_vechiCu prilejul Nașterii Mântuitorului și a sărbătorilor de Crăciun pe stil vechi, Romanian Global News urează românilor de pretutindeni care serbează Crăciunul în aceste zile, sănătate, bucurii și multe împliniri. Păstrați Credința, Limba și apărați Neamul oriunde ați fi pe acest pământ! Crăciun fericit!

 

Marius Lulea: “Cuza Vodă, cel mai mare conducător pe care l-a avut România”

Email Imprimare PDF

16_alexandru_ioan_cuzaAcum 160 de ani, la Iaşi, în capitala Moldovei ciopârţite de Imperiul Ţarist, avea loc alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca şi domnitor al Moldovei. Peste doar câteva zile, la Bucureşti, în prezenţa a zeci de mii de români, adunarea Ad-Hoc din Ţara Românească avea să facă acelaşi lucru. Dar nu asta a contat atât de mult cât intensitatea domniei lui Cuza care a impus cu forţa reforme ce la acele vremuri era de neconceput, scrie Marius Lulea pe blogul său din Adevărul, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni tratează cu prioritate situația românilor din Austria afectați de indexarea alocațiilor pentru copii

Email Imprimare PDF

16_ministerul_pentru_romanii_de_pretutindeni.Ministerul pentru Românii de Pretutindeni tratează cu prioritate situația cetățenilor români care sunt afectați de decizia prin care care autoritățile de la Viena reduc alocațiile copiilor cetățenilor europeni care lucrează în Austria, în funcție de statul de rezidență al copiilor, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Guvernul României consider că Austria că încalcă legislaţia UE după ajustarea alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi. Ce demersuri va face Executivul român

Email Imprimare PDF

16_maeMAE consideră că legea privind ajutarea nivelului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai muncitorilor din Austria, intrată în vigoare la începutul anului, este o decizie care contravine legislaţiei UE, şi creează o situaţie discriminatorie, potrivit unui comunicat al instituţiei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni sprijină românii volohi din Ucraina

Email Imprimare PDF

16_romani_volohi_ucrainaInstitutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni (IEH), instituţie aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, dorește, la început de an, să mulțumească tuturor organizațiilor și instituțiilor care au sprijinit derularea proiectelor realizate de IEH în 2018, în comunitățile istorice românești și în diaspora, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Anul politic 2019, aşteptări şi posibilităţi (în Basarabia)

Email Imprimare PDF

19_n_negru.Cine va învinge în alegerile parlamentare din 24 februarie? Se va produce schimbarea puterii în Republica Moldova şi, dacă se va produce, cine o va prelua? PPDA-PAS cu Andrei Năstase (Victor Ţopa) şi Maia Sandu? Sau PSRM cu Dodon, se întreabă Nicolae Negru în www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alți doi unioniști şi-au anunţat intenţia de a candida la parlamentarele din 24 februarie din Republica Moldova

Email Imprimare PDF

16_ion_leascenco_anatol_ursuLiderul unionist, Anatol Ursu și-a anunțat candidatura la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe circumscripția nr. 22, Ialoveni. Anunțul a fost făcut în cadrul unei intervenții live pe pagina sa de Facebook, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Directoarea liceului românesc de la Grigoriopol va candida într-o circumscripție uninominală în Transnistria

Email Imprimare PDF

16_eleonora_cercavschiDirectoarea Liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt" din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi, candidează la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea blocului ACUM pe o circumscripție uninominală în Transnistria, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Europa noastra: in cautarea paradisului pierdut

Email Imprimare PDF

16_petrisor_peiuDin 1945 pana la inceputul anilor 80, Vestul Europei era considerat paradisul pe pamant: economia crestea cu ritmuri mai inalte decat media globala, ranile razboiului se inchisesera si fiecare noua generatie era mult mai prospera decat precedenta. Comunitatea Economica Europeana, cum se numea atunci Uniunea Europeana, ajunsese in 1980 sa reprezinte 30% din economia globala, cu o treime mai mult decat economia americana (doar 21% din totalul mondial), scrie Petrișor Peiu pe www.ziare.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Elevii români din Ucraina pot să se înscrie la concursul „Universul Cuvintelor”, care se va desfășura la Iași

Email Imprimare PDF

16_cuvinteConcursul „Universul Cuvintelor" se adresează elevilor din clasele I-VIII (6-14 ani), care au preocupări literare şi care doresc să-şi prezinte creaţiile într-o competiţie şcolară.

Citeşte mai mult...
 
Pagina 1 din 3

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook