Ai cetățenie română? Iată ce trebuie să știi despre referendumul pentru redefinirea familiei în Constituția românească. Interviu al lui Vlad Cubreacov la Vocea Basarabiei

Email Imprimare PDF

14_da_nuPe 6 și 7 octombrie 2018, suntem chemați să aprobăm legea inițiată de trei milioane de români prin care se va clarifica definiția căsătoriei din Constituție. Dacă nu ați auzit despre referendum, sau dacă nu vă sunt clare unele aspecte legate de acesta și de miza lui, sperăm ca punctele de mai jos să vă lămurească.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul Apărării de la Chișinău despre „acțiuni provocatoare” ale Rusiei în Transnistria: „Cum poți să-ți ameninți vecinul și să spui că ți-l dorești prieten?”

Email Imprimare PDF

14_eugen_sturzaMinistrul Apărării, Eugen Sturza, a vorbit în cadrul unui interviu acordat Asociației pentru Politică Externă, și despre trupele ruse aflate în stânga Nistrului, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul Natalia-Elena Intotero a luat parte la sfințirea bisericii cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” din Dondușeni, Basarabia

Email Imprimare PDF

14_intotero_doduseniMinistrul Natalia-Elena Intotero a luat parte la târnosirea bisericii cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului" din localitatea Dondușeni, în cadrul unei vizite de lucru efectuate duminică, 23 septembrie a.c., în Basarabia, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mitropolitul Nicolae a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul lui Mircea Eliade

Email Imprimare PDF

14_mitropolitul_nicolae_chicagoÎnaltpreasfinţitul Părinte Nicolae a oficiat sâmbătă, 15 septembrie 2018, o slujbă de pomenire pentru Mircea Eliade în cimitirul Oak Woods din Chicago, informează Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Marşul automobilistic programat de unioniști pentru 23 septembrie a fost amânat

Email Imprimare PDF

14_mars_automobilistic_amanatMarșul automobilistic unionist, programat să aibă loc duminică, 23 septembrie, a fost amânat. Preşedintele Blocului Unităţii Naţionale, Ion Leaşcenco, a spus că evenimentul a fost amânat deoarece, la o zi după ce a fost anunţată acţiunea, Partidul Liberal a anunţat că organizează în aceeaşi zi un marş automobilistic şi o strângere de semnături pentru unire, transmite IPN, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Academia de Muzică şi Teatru din Republica Moldova i-a conferit actorului şi regizorului Ion Caramitru, cel mai înalt titlu academic

Email Imprimare PDF

14_ion_caramitruActorul şi regizorul român Ion Caramitru a devenit Doctor Honoris Causa al Academiei de Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova, transmite TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Cernăuți se va desfășura cea de-a unsprezecea Reuniune a medicilor români de pretutindeni

Email Imprimare PDF

14_reuniune_a_medicilor_cernautiÎn perioada 27-29 septembrie a.c. la Cernăuți se va desfășura cea de-a unsprezecea Reuniune a medicilor români de pretutindeni, în cadrul căreia va avea loc simpozionul „Dezvoltarea medicinii și evoluția sferei medicale în regiunile populate compact de români din Ucraina (în special Bucovina)" – informează Agenția BucPress din Cernăuți, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sindromul Italia” – marca ROMÂNIA, TE IUBESC!

Email Imprimare PDF

14_romania_te_iubescVa invităm să urmăriți cele trei părți ale emisiunii „Sindromul Italia" – marca ROMÂNIA, TE IUBESC! de pe PRO TV, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Elevi din România și Republica Moldova, premiați în Macedonia

Email Imprimare PDF

14_elevi_ro_premiati_macedoniaElevi din România au obţinut nouă premii la cea de-a IV-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Limba Franceză, derulată în perioada 15-19 septembrie la Ohrid, în Macedonia. În cadrul aceleiași competiții, șase eleve din Republica Moldova au obținut o medalie de bronz și șase premii, transmite InfoPrut, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Transfer de carte de la Biblioteca Metropolitană București pentru Centrul Cultural Românesc ”’Sf. Antim Ivireanul” din Parla, Spania

Email Imprimare PDF

14_biblioteca_metropolitana_bucurestiCu ocazia deschiderii Centrului Cultural Românesc "'Sf. Antim Ivireanul'" din Parla, Spania, în perioada 21-23 septembrie 2018, Biblioteca Metropolitană București va transfera, cu titlu gratuit, un lot de cărți în limba română, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un investitor din România vine în Republica Moldova pentru a crea sute de locuri de muncă

Email Imprimare PDF

15_investitor_ro_mdCongresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) anunță că un mare investitor din România intenționează să vină în R. Moldova, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Inițiativa unioniștilor de colectare a milionului de semnături pentru Unire a fost publicată în Monitorul Oficial

Email Imprimare PDF

15_semnez_pentru_unire_un_milionInițiativa unioniștilor de colectare a milionului de semnături a fost publicată miercuri, 19 septembrie, în Monitorul Oficial, transmite 10tv, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Conflict Transnistria. Dan Dungaciu, despre miza Rusiei: Cuțit înfipt în spatele Ucrainei. România girează

Email Imprimare PDF

15_dungaciuPolitologul Dan Dungaciu a comentat pentru Defense România afirmația lui Igor Dodon care a anunțat că forma de reintegrare a regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova va fi decisă la referendum, iar scenariile concrete de reintegrare vor fi discutate după următoarele alegeri parlamentare, transmite Romanian Global News citând https://www.defenseromania.ro.

Citeşte mai mult...
 

Natalia Intotero în județele Galați și Brăila: sperăm ca tot mai mulți dintre cei plecați să afle despre evoluțiile din localitățile de origine și să se întoarcă acasă

Email Imprimare PDF

15_brailaMinistrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a prezentat în județele Galați și Brăila campania „Informare acasă! Siguranță în lume!", o inițiativă a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) care urmărește prevenția, combaterea și stoparea cazurilor de abuz de orice fel asupra cetățenilor români care decid să efectueze activități lucrative în afara granițelor țării, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eugen Tomac: “România de la 1918 nu înseamnă România până la Prut. Cel mai greu meci diplomatic în deceniile următoare pentru România este să înfăptuiască unirea și s-o consiolideze pe plan internațional”

Email Imprimare PDF

15_tomacPreședintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, a vorbit, într-un interviu pentru Rostonline, preluat de Romanian Global News, despre mișcarea unionistă care în acest an al Centenarului își face mai mult decât oricând auzită vocea, dar și despre reîntregirea națională, afirmând că „unirea se poate face prin votul parlamentelor de la Chișinău și de la București". Ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, prin acele declarații de unire pe care le fac aleșii locali, oameni care adoptă aceste declarații simbolice de unire, sunt de o importanță uriașă pentru că au încărcătură politică foarte puternică, afirmă Tomac, adăugând că majoritatea parlamentară de la Chișinău, chiar dacă nu e unionistă, măcar nu este ostilă.

Citeşte mai mult...
 

Problemele ridicate de organizațiile românești la întâlnirea cu secretarul de stat Ciamba, vor fi reluate de partea română cu partea sârbă în cadrul reuniunilor Comisiei Mixte Interguvernamentale România - Republica Serbia

Email Imprimare PDF

15_george_ciambaSecretarul de stat George Ciamba, co-președintele Comisiei Mixte Interguvernamentale România-Republica Serbia pentru protecția minorităților naționale, a avut, pe parcursul celei de-a doua zile a vizitei oficiale în Republica Serbia, o întâlnire cu liderii principalelor organizații ale persoanelor aparținând minorității române, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proiecte de promovare a companiilor româneşti în SUA

Email Imprimare PDF

15_forumul_economic_amroÎn contextul participării în zilele de 17 și 18 septembrie la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări și la Forumul Economic organizat în marja acestui eveniment, o delegaţie a Consiliului de Afaceri Americano – Român (AMRO) a fost primită de ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, se arată într-un comunicat al MAE, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni continuă Campania „Centenar prin Înfrățire”

Email Imprimare PDF

15_sectorul_5_arondismentul_5Marți, 18 septembrie 2018 , a avut loc ceremonia semnării Acordului de Cooperare între Sectorul 5 al Municipiului București și Arondismentul 5 al Municipiului Paris din Republica Franceză, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Valentin Naumescu: „Fort Trump” în Polonia. Ce ar însemna pentru Flancul Estic al NATO şi pentru UE o bază americană importantă?

Email Imprimare PDF

Cu ocazia vizitei preşedintelui polonez Andrzej Duda la Casa Albă, liderul american Donald Trump a anunţat că „analizează foarte serios" propunerea Poloniei de a înfiinţa pe teritoriul acestei ţări fost comuniste o bază militară americană; scrie Valentin Naumescu pe www.contributors.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Veşti îmbucurătoare de la şcoala din Aletea (Ungaria)

Email Imprimare PDF

15_scoala_altea_ungariaPotrivit reprezentanţilor mai multor instituţii de învăţământ din Ungaria, în care se predă limba română, în perioada vacanţei de vară s-au făcut reparaţii şi igienizări la unităţile de învăţământ pentru începerea unui nou an şcolar, dar şi renovări mai ample, cu fonduri obţinute prin proiecte sau cu bani nerambursabili obţinuţi de la Ministerul Resurselor Umane de la Budapesta. Lucrări s-au efectuat şi încă se fac la Liceul şi Şcoala generală „Nicoale Bălcescu" din Jula, la şcoala din Aletea, se lucrează încă la Grădiniţa română „Lucian Magdu" din Bătania, transmite Foaia Românească, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Despre renovări şi festivaluri la şedinţa Adunării Generale a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria

Email Imprimare PDF

15_adunarea_generala_a_autoguvernariiAdunarea Generală a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria şi-a desfăşurat lucrările în cadrul unei şedinţe ordinare pe 13 septembrie, la sediulde pe strada Eminescu, din Jula. Înainte de lucrările propriu-zise, şedinţa a început cu un moment de reculegere în memoria lui Heinek Ottó, fost preşedinte al Autoguvernării pe Ţară a Germanilor din Ungaria, şi în memoria lui Ioan Sabău, tatăl părintelui protopop Origen Sabău, paroh la Apateu, transmite Foaia Românească, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eroii neamului au fost pomeniți pe locul în care Șerban Cantacuzino a ridicat o cruce la Viena

Email Imprimare PDF

15_viena_pomenire_eroii_neamuluiPe locul unde Şerban Cantacuzino a ridicat o cruce acum 335 ani, în capitala Austriei a fost oficiată sâmbătă o slujbă de pomenire pentru soldaţii români care au murit în timpul asediului Vienei, informează Mitropolia Germaniei, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Originarii din România invitați la conferința „Teatrul evreiesc, de la Avraham Goldfaden și Mihail Sebastian la Broadway” susținută de Alexander Hausvater

Email Imprimare PDF

15_mihail_sebastianInstitutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Integral din București, vă invită la conferința „Teatrul evreiesc, de la Avraham Goldfaden și Mihail Sebastian la Broadway" susținută de regizorul român Alexander Hausvater, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Concert extraordinar Gabriel Croitoru și Tiberiu Soare, pe scena Filarmonicii de Stat Izmir

Email Imprimare PDF

15_filarmonica_de_stat_izmirÎn contextul celebrării Centenarului Marii Uniri și a celor 140 de ani de relații diplomatice între România și Turcia, Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" din Istanbul organizează un eveniment extraordinar, la Izmir, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O rezoluţie în susţinerea Republicii Moldova a fost înregistrată în Senatul Statelor Unite. Documentul cere Rusiei retragere a trupelor ruse

Email Imprimare PDF

16_ro_usaO rezoluţie în susţinerea Republicii Moldova a fost înregistrată în Senatul Statelor Unite. Documentul vine să confirme poziţia Senatului de întărire a relaţiilor SUA – Republica Moldova şi reafirmă suportul pentru integritatea teritorială a ţării, transmite TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ce s-a discutat în cadrul vizitei în Serbia a secretarului de stat George Ciamba

Email Imprimare PDF

16_george_ciambaSecretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, co-președinte al Comisiei Mixte Interguvernamentale România – Republica Serbia pentru protecția minorităților naționale efectuează, în perioada 18 - 19 septembrie 2018, o vizită de lucru în Republica Serbia. Cu acest prilej, înaltul demnitar român a avut întrevederi cu primviceprim-ministrul și ministrul de externe al Republicii Serbia, Ivica Dacic, cu ministrul integrării europene, Jadranka Joksimovic, și cu secretarul de stat Ivan Bosnjak, co-președinte din partea Serbiei al Comisiei Mixte Interguvernamentale România – Republica Serbia pentru protecția minorităților nationale, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O nouă acțiune antiromânească în Ucraina! Grădinița „Ghiocelul” din Costiceni, regiunea Cernăuți, ar putea fi închisă. Administrația Raională Noua Suliță – din nou indiferentă

Email Imprimare PDF

16_gradiGrădinița „Ghiocelul" din satul Costiceni, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, unde procesul de învățământ are loc în limba română ar putea fi închisă în cel mai scurt timp. Un grup numeros de părinți din acest sat au venit să protesteze pe lângă Administrația Raională de Stat Noua Suliță în legătură cu riscul de lichidare a grădiniței din Costiceni, însă poziția funcționarilor de stat a fost una absolut indiferentă – informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Natalia Intotero: Nu îi putem împiedica pe cei care vor să plece din țară, dar ei trebuie să știe care sunt riscurile și cum să evite să devină victime ale sclaviei moderne

Email Imprimare PDF

16_vaslui_intoteroMiercuri 19 septembrie, Ministrul Natalia-Elena Intotero s-a întâlnit cu reprezentanții unităților teritorial-administrative din județele Bacău și Vaslui.pentru a le transmite cele mai importante elemente ale campaniei prin care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și instituțiile partenere doresc să îi echipeze pe românii care intenționează să lucreze în străinătate cu informațiile necesare pentru a preveni situațiile de risc, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alexandru VAKULOVSKI: „Cum ne batem joc de români în Anul Centenar”

Email Imprimare PDF

16_alexandru_vakulovskMi-e atât de silă când scriu acest text, că îmi vine să fac din titlu o propoziție și cu asta să termin: ne batem joc de români în Anul Centenar, scrie Alexandru Vakulovski pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul Economiei din România, Dănuț Andrușcă,: “România va continua să acorde R.Moldova sprijin în realizarea proiectelor investiționale”

Email Imprimare PDF

16_chiril_gaburici_danut_andruscaMinistrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut miercuri 19 septembri, un șir de întrevederi cu membri ai Cabinetului de Miniștri din România, printre care ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Turismului Bogdan Gheorghe Trif, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea și ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă. În cadrul discuțiilor, oficialii au abordat aspecte ale relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și România în domeniile economie și comerț, turism, telecomunicații şi tehnologii informaționale. Întâlnirile au avut loc în contextul vizitei delegației Republicii Moldova în România, transmite Romanian Global News. 

Citeşte mai mult...
 

158.000 de elevi români au început școala în Italia

Email Imprimare PDF

16_elevi_ro_sc_itÎn Italia, este străin un elev din 10. În mod formal. Dar 3 elevi din 5 sunt străini născuți în Italia. La redeschiderea școlilor, în Italia clasele sunt mai multiculturale decât anul trecut. Conform datelor colectate în Dosarul Statistic al Imigrației pe 2018, realizat de Centrul de Studii și Cercetări IDOS în parteneriat cu Centrul pentru Studii Comparative, sunt 826.000 elevii cu cetățenie străină înscriși în anul școlar 2016/2017, aproximativ o zecime (9,4%) din totalul populației școlare. Un procent care continuă să crească, deoarece copiii elevilor italieni sunt în scădere din ce în ce mai accentuată (-96.300 într-un an, -1.2%) pentru reducerea constantă a nașterilor, în timp ce cei născuți din părinți străini sunt în creștere (+11.200 și + 1,4%), datorită vârstei tinere și fertilității mai mari ale populației de origine străină, transmite www.gazetaromaneasca.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Datorită românilor, ortodoxia a devenit a doua religie în Austria

Email Imprimare PDF

16_ortodoxia_a_doua_religie_austriaÎn timp ce în Austria sunt dezbateri intense pe tema populației musulmane, ortodoxia s-a dezvoltat discret până ce a devenit a doua comunitate religioasă din țară, scrie Der Standard, citat de basilica.ro, citat de www.gazetaromaneasca.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

A fost înființată o nouă parohie românească în Germania

Email Imprimare PDF

16_noua_parohie_ro_germaniaO nouă parohie a fost înființată pentru credincioșii ortodocși români din Schwabach și Roth, la sud de Nürnberg, în Germania. Duminică, 16 septembrie, a fost oficiată prima Liturghie și a fost prezentat credincioșilor parohul comunității: Părintele Marius Tăut.

Citeşte mai mult...
 

Preşedintele Academiei Ioan Aurel-Pop: “Unirea nu este un dat, ci un edificiu şi edificiile nu se lasă de izbelişte, ci se ocrotesc”

Email Imprimare PDF

17_ioan_aurel_pop_uUnirea nu este un dat, ci este o mare înfăptuire, o construcţie, un edificiu, iar edificiile nu se lasă de izbelişte, ci se apără, se ocrotesc şi se primenesc în fiecare zi, după exemplul generaţiilor trecute, a afirmat preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, la conferinţa internaţională cu tema "România şi evenimentele istorice din perioada 1914 - 1920. Desăvârşirea Marii Uniri şi Întregirea României", deschisă marţi la Ateneul Român, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Situația școlilor românești din Ucraina – subiect de discuții la ședința Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Email Imprimare PDF

17_comisia_pentru_comunitatile_romanilorMarţi, 18 septembrie 2018, a avut loc şedinţa Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, condusă de către preşedintele acesteia, deputatul Constantin Codreanu, având ca invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, respectiv Petru Andea, secretar de stat, Luminiţa Matei, director general al Direcţiei Generale Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene, şi Ministerului Afacerilor Externe, respectiv Dănuț Sebastian Neculăescu, secretar de stat, și Marius Florescu Ciobotaru, secretar 1, pe ordinea de zi fiind situația școlilor românești după adoptarea Legii Educației din Ucraina din 5 septembrie 2017, transmite Romanian Global News citând un comunicat de presă.

Citeşte mai mult...
 

Campania națională „Informare acasă! Siguranță în lume!” a ajuns în județele Iași și Neamț

Email Imprimare PDF

17_neamt_informare_acasaMinistrul Natalia-Elena Intotero a prezentat campania națională „Informare acasă! Siguranță în lume!" în județele Iași și Neamț, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: “Autocefalia Bisericii Ucrainene și impactul ei iminent asupra Republicii Moldova”

Email Imprimare PDF

17_petru_bogatuMass-media de la Chișinău trece prea ușor peste pregătirile unui eveniment internațional crucial care, odată produs, va avea efecte covârșitoare asupra celui de-al doilea stat românesc. Având o imensă încărcătură emoțională și spirituală, acesta va zgudui din temelii societatea moldovenească, impunând schimbări majore, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Concert aniversar la Sala cu Orgă din Chișinău, renovată cu banii României

Email Imprimare PDF

17_sala_orga_chisinauInaugurată în urmă cu 40 de ani, Sala cu Orgă din Chișinău va găzdui un concert aniversar de zile mari, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Parteneriat româno-român! Comunele Ciudei din regiunea Cernăuți și Maieru din județul Bistrița-Năsăud s-au înfrățit

Email Imprimare PDF

17_comuna_ciudei_ceernautiO delegație din comuna Ciudei, regiunea Cernăuți, a participat timp de trei zile la o serie de evenimente culturale din județul Bistrița-Năsăud. În cadrul acestor evenimente, comuna Ciudei a semnat un acord de înfrățire cu comuna Maieru din județul Bistrița-Năsăud – informează Agenția BucPress din Cernăuți, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Radio Chișinău lansează proiectul ”1918 – Când toți românii au zis Da!”

Email Imprimare PDF

17_cand_toti_romanii_au_zis_daProiectul prevede organizarea unei Caravane Radio Chișinău în mai multe centre urbane din Republica Moldova – Ungheni, Cahul, Căușeni, Sângerei, Soroca, Hâncești, Briceni, Drochia, Edineț, Chișinău, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Marin GHERMAN: Românii din nordul Bucovinei: între concepția „lumii ruse” și noua concepție a „lumii ucrainene” (analiză)

Email Imprimare PDF

17_romanii_nordul_bucovineiRomânii din nordul Bucovinei reprezintă o populație autohtonă care face parte din marea familie a națiunii române. În același timp, din punct de vedere politic, românii din nordul Bucovinei (astăzi – regiunea Cernăuți, care include, de asemenea, Ținutul Herța și nordul Basarabiei) sunt cetățeni ai statului ucrainean. Din aceste considerente, situația românilor din Ucraina în general trebuie analizată în contextul politicii naționale a statului ucrainean și a raporturilor geopolitice ale Kievului față de vecinii săi.

Citeşte mai mult...
 

Cea de a IV-a ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale Românești începe la Chişinău

Email Imprimare PDF

17_reuniunea_tetrelor_nationaleDouăsprezece teatre din R. Moldova și România vor participa la cea de-a patra ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care se va desfășura la Chișinău în perioada 19-30 septembrie curent, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Prima slujbă oficiată în stațiunea Garmisch-Partenkirchen din landul Bavaria

Email Imprimare PDF

17_slujba_garmishProtopopiatul Ortodox Român al Bavariei a organizat sâmbătă, 15 septembrie 2018, prima slujbă în localitatea Garmisch-Partenkirchen din landul Bavaria. Din încredințarea și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Dr. Serafim Joantă, pr. prot. dr. Alexandru Nan a săvârșit, alături de pr. Mircea Oniga de la Innsbruck, slujba Vecerniei în biserica "Sf. Sebastian" din Partenkirche,. La slujbă au luat parte între 40 și 50 de credincioși, adulți și copii a cosemnat Pr. prot. dr. Alexandru Nan, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proiect IEH: Continuarea „Basmului românesc” de către elevii români ai Școlilor de Limbã, Culturã și Civilizație Românească din Villarrobledo, Spania

Email Imprimare PDF

17_desen_proiectCea de-a doua ediție a „Basmului românesc", proiect al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, în care copii români din lumea întreagă scriu împreună o poveste, a poposit și la elevii Școlilor de Limbã, Culturã și Civilizație Românească din Villarrobledo,Spania, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Atena, Școala de limba română, cultură și civilizație ”DACIA” și-a deschis porțile pentru al treilea an consecutiv

Email Imprimare PDF

17_scoala_ro_atenaSâmbătă, 15 septembrie 2018, la sediul Asociației Interculturale Româno-Elenă DACIA, a avut loc Festivitatea de Deschidere a Școlii de Limba Română, Cultură și Civilizație DACIA – anul școlar 2018-2019. Cu sprijinul MRP – Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, am pășit cu drag în cel de-al treilea an de funcționare, scrie Daniela Popescu, din Atena pentru www.gazetaromaneasca.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Centenarul Marii Unirii la Castelul Visconti din Somma Lombardo, manifestare culturală românească deosebită

Email Imprimare PDF

17_visconti_roLa 16 septembrie a.c., în cadrul festivității zilelor Castelului Visconti din Somma Lombardo, autoritățile locale au acordat un spațiu celebrării Centenarului Marii Uniri, printr-o manifestare populară. Evenimentul a fost organizat de către Asociația Română Dacii Varezini cu sprijinul Asociației italiene ProLoco, scrie www.gazetaromaneasca.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

În România ar putea fi organizat un referendum privind Unirea cu Republica Moldova: Comisia legislativă din Parlamentul de la București, aviz POZITIV

Email Imprimare PDF

18_unire_triUn referendum în cadrul căruia românii din dreapta Prutului vor fi întrebați dacă își doresc să introducă în preambulul Constituției României dezideratul Unirii cu R. Moldova ar putea avea loc în anul 2019, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Scrisoare deschisă a europarlamentarului Mircea Diaconu către Președintele României și Guvernul României referitoare la comunitățile istorice de români din afara frontierelor în Anul Centenar

Email Imprimare PDF

18_mircea_diaconuÎn cadrul audierii publice "România și Regiunile Istorice: Cultură, Identitate, Valori Europene", care a avut loc la Parlamentul European pe 5 septembrie 2018, reprezentanți ai comunităților istorice românești din afara frontierelor au prezentat unele aspecte privind încălcări grave ale drepturilor românilor care trăiesc în Serbia, Ucraina, Bulgaria, Republica Moldova, Albania, Grecia, Croația, Ungaria, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Represiunea antiromânească în Ucraina continuă! Directorul Gimnaziului din Crasna, regiunea Cernăuți, eliberat din funcție pentru activitățile sale de apărare a limbii române

Email Imprimare PDF

18_stefan_mitricȘtefan Mitric, pedagog român din nordul Bucovinei, președinte al Asociației Malanca de la Crasna și consilier regional Cernăuți, a fost eliberat din funcția de director al Gimnaziului din Crasna, instituție de învățământ cu predare în limba română – informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

100 de mașini cu drapele tricolore și boxe cu muzică patriotică, pe străzile Chișinăului. „Să demonstrăm că unioniștii au verde pentru UNIRE”

Email Imprimare PDF

18_verde_pentru_unireUnioniștii din R. Moldova anunță un marș automobilistic unionist pentru data de 23 septembrie curent la Chișinău, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul Chiril Gaburici la întâlnirea cu conducerea „Transelectrica”: „Mizăm pe suportul României”

Email Imprimare PDF

18_transelectrica_gaburiciRepublica Moldova mizează pe sprijinul României în ceea ce priveşte modernizarea infrastructurii energetice şi integrarea pe piaţa energetică a UE, a declarat ministrul Economiei şi Infrastructurii Chirl Gaburici în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde peste Prut în perioada 17-19 septembrie. "În acest sens, experiența Transelectrica va fi mai mult decât binevenită", a specificat ministrul, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Zeci de ansambluri folclorice și primari de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit la „Vatra” la „Centenar Fest”

Email Imprimare PDF

18_centenar_festSărbătoare de suflet pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, desfășurată în week-endul trecutm (16-16 septembrie), la Centrul cultural „Vatra" din R. Moldova, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Rusia acuzată de cancelarul german Angela Merkel de destabilizarea situaţiei din Republica Moldova

Email Imprimare PDF

18_angela_merkelCancelarul german Angela Merkel a acuzat Rusia că destabilizează situaţia din mai multe ţări post-sovietice, inclusiv Republica Moldova. Ea a luat cuvântul în faţa militarilor germani dislocaţi în Lituania, menţionând că „aproape toate fostele republici sovietice care nu fac parte din NATO şi UE se confruntă cu conflicte interne, generate de Rusia", transmite IPN cu referinţă la dw.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump i-a transmis un mesaj lui Klaus Iohannis cu ocazia Summitului Iniţiativa celor Trei Mări. Angajamentul pe care Statele Unite şi-l asumă

Email Imprimare PDF

18_iohannis_trumpPreşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a transmis un mesaj şefului statului, Klaus Iohannis, cu ocazia desfăşurării la Bucureşti a Summit-ului "Iniţiativa celor Trei Mări", spunând că SUA rămâne un partener în extinderea infrastructurii energetice, de transport şi digitale, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiei remis MEDIAFAX, oreluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Gândul: #roMânia EXODUL şi efectele în marile oraşe. Sociologul Remus Gabriel Anghel: Societatea românească nu mai este ţinută într-un container

Email Imprimare PDF

18_ro_exodulExodul românilor înseamnă, pe termen lung, schimbare la toate nivelurile. Pornind de la cultură şi până la aşteptările oamenilor. Remus Gabriel Anghel, directorul Centrului pentru studiul comparat al migraţiei din Cluj, vorbeşte despre modificări majore pe care le constatăm în marile oraşe, precum Constanţa, Cluj sau Sibiu. Un lucru este sigur, societatea românească nu mai este ţinută într-un "container", iar românii vor o ţară ca cea pe care o văd afară.

Citeşte mai mult...
 

Amplu turneu nord –american al spectacolului „Ileana, Principesă de România”

Email Imprimare PDF

18_ileana_principesa_de_romaniaInstitutul Cultural Român de la New York susţine turneul nord-american al spectacolului „Ileana, Principesă de România", un omagiu adus Principesei Ileana a României, fiica Reginei Maria și figură importantă a exilului românesc, care și-a trăit ultimii ani de viață în Statele Unite, ca ctitor de mănăstire și călugăriță, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Artişti din România şi Republica Moldova în expoziţia colectivă „Orient”,la Centrul de Artă Contemporană „Bunkier Sztuki” din Cracovia

Email Imprimare PDF

18_cracoviaÎn perioada 21 septembrie – 9 decembrie, la Centrul de Artă Contemporană „Bunkier Sztuki" din Cracovia va fi deschisă publicului expoziția Orient, curatoriată de Michal Novotný, co-curator Anna Bargiel. Selecția celor peste patruzeci de artiști invitați include şi şase artişti din România şi Republica Moldova: Aurora Király, Matei Bejenaru, Vlad Nancă, Ioana Nemeş, Pavel Brăila şi Anetta Mona Chişa, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La București începe summitul Iniţiativa celor Trei Mări – cel mai important eveniment economic găzduit de România din 1989 până în prezent

Email Imprimare PDF

19_summitul_celor_trei_mariLa Bucureşti începe luni Summitul celor Trei Mări - Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică - un proiect care reuneşte 12 ţări (Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Declarație de Unire semnată de consilierii din Ialoveni și cei din județul Ilfov

Email Imprimare PDF

19_ialoveni_declaratie_unireLista declarațiilor de Unire votate și semnate de consilii locale, raionale, municipale și județene de pe ambele maluri ale Prutului a fost completată, ieri, de un nou document - O declarație de Unire comună semnată de reprezentanți ai Consiliului Județean Ilfov și ai Consiliului Raional Ialoveni, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mihai Ghimpu: “În Parlament vom face coaliţie cu cei care vor vota unirea”

Email Imprimare PDF

19_mihai_ghimpuPreşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, susţine că următoarele alegeri parlamentare care urmează să aibă loc în luna februarie 2019 vor fi complicate. Aceasta pentru că vor fi organizate în baza sistemului de vot mixt. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Moldova în direct" de la postul public de televiziune Moldova 1, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrului Natalia-Elena Intotero s-a întâlnit cu delegați ai românilor din comunitățile istorice

Email Imprimare PDF

19_natalia_intoteroMinistrul Natalia-Elena Intotero s-a întâlnit sâmbătă, 15 septembrie a.c., cu reprezentanți ai comunităților românești din ma i multe state vecine, în cadrul unui eveniment desfășurat în comuna Maieru din județul Bistrița-Năsăud, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Reprezentanți ai comunităților istorice românești au participat la un eveniment impresionant la Crucea Eroilor Neamului, la peste 2.000 de metri altitudine

Email Imprimare PDF

19_crucea_eroilor_neamuluiAproximativ 700 de persoane, militari sau civili, au participat, sîmbătă, la ceremonia de la Crucea de pe Caraiman, organizată de Ministerul Apărării Naționale cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Interviu acordat de secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Veaceslav Şaramet, Agenției de știri BucPress

Email Imprimare PDF

19_saramet„Suntem în grafic cu bursele destinate copiilor etnici români înscriși în clasa I a anului școlar 2017-2018 din sistemul de învățământ preuniversitar din Ucraina. Până la finalul anului 2018, respectiv până în luna decembrie, estimăm că vom finanța cu 1.555.000,00 lei, 1555 de copii, bursele fiind în cuantum de 200 de lei pe lună acordate pentru o durată de 5 luni" – susține Veceslav Șaramet, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, care a acordat un interviu în exclusivitate Agenției de știri BucPress din Cernăuți.

Citeşte mai mult...
 

TAROM lansează zborul Timișoara - Chișinău

Email Imprimare PDF

19_taromCursa companiei naționale TAROM unește în Anul Centenarului, zona de vest a României, Banatul și Crișana, cu Republica Moldova, transmite InfoPrut, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

În premieră, Ziua Națională a Vinului va avea loc și în afara Republicii Moldova - la Snagov, în România

Email Imprimare PDF

19_ziua_nationala_a_vinuluiPeste 60 de producători autohtoni de vinuri din regiunile cu Indicație Geografică Protejată vor participa la cea de-a 17-a ediție a sărbătorii „Ziua Națională a Vinului". Evenimentul se va desfășura sub genericul „Vin din sufletul Moldovei", în perioada 6-7 octombrie curent, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Rugăciunea de început de an şcolar şi Slujbă de mulţumire la Parohia românească Viterbo

Email Imprimare PDF

19_parohia_romaneasca_viterboDuminică, 16 septembrie la Parohia Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica din Viterbo, în cadrul Sfintei Liturghii şi la sfârşitul acesteia, s-au făcut rugăciunile specifice începutului de an şcolar, pentru toţi elevii şi studenţii din parohie, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România, lăudată în presa din SUA: Cea mai frumoasă țară a Europei!

Email Imprimare PDF

19_romania_laudata_de_suaRomânia a fost lăudată în presa din SUA, mass media americane considerând-o „cea mai frumoasă țară a Europei", scrie www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România a mai reparat o grădiniță în Republica Moldova. Pavel Filip: “Facem Unirea prin proiecte”

Email Imprimare PDF

20_gradi_rmPremierul Pavel Filip și ambasadorul României în R Moldova, Daniel Ioniță, au inaugurat grădinița din satul Sipoteni, raionul Călărași, renovată cu sprijinul Guvernului de la București, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Campania ”1 milion pentru UNIRE” continuă. Unioniștii se mobilizează în toate județele

Email Imprimare PDF

20_campania_1_milion_unireToamna se numără semnăturile pentru campania "1 milion pentru UNIRE". Proiectul presupune colectarea milionului de semnături, în vederea introducerii unui preambul în constituția României în favoarea unirii cu Republica Moldova, tr ansmite 10TV, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Români din comunitățile istorice prezenți la manifestările dedicate împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman și Centenarului Marii Uniri

Email Imprimare PDF

20_cruce_caraimanMinisterul Apărării Maționale organizează, între 14 și 16 septembrie, la Bușteni, județul Prahova, o serie de manifestări dedicate comemorării Primului Război Mondial, a celebrării Marii Uniri şi a împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman, transmite un comunicat de presă al MapN, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Acord de cooperare semnat între Poliţia Locală Galaţi şi Inspectoratul de Poliţie Cahul

Email Imprimare PDF

20_politie_galati_politie_cahulGalaţiul a găzduit semnarea acordului de cooperare dintre Poliţia Locală Galaţi şi Inspectoratul de Poliţie Cahul – Republica Moldova. Prin acest acord se are în vedere cooperarea între cele două părţi şi derularea unor activităţi comune, de pregătire de specialitate specifică şi schimb de experienţă în domeniul ordinii şi liniştii publice, siguranţei rutiere în trafic şi controlul activităţilor comerciale, transmite Adevărul, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Diplomă de Excelență oferită de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni doamnei Eleonora Bizovi din Boian (Ucraina) pentru apărarea cauzei românești din nordul Bucovinei

Email Imprimare PDF

20_elenora_bizoviÎn data de 12 septembrie a.c. Eleonora Bizovi din localitatea Boian, cetățean de onoare al acestei frumoase localități a lui Ion Neculce, a fost menționată cu o Diplomă de Excelență de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni - informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

A fost sfințită piatra de temelie a uneo noi biserici în cinstea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt în regiunea Cernăuți

Email Imprimare PDF

20_cernauti_piatra_de_temelieSlujitorii bisericilor și credincioșii din orășelul Crasna, regiunea Cernăuți, au trăit miercuri, 12 septembrie 2018, un moment de adâncă bucurie duhovnicească, deoarece a fost sfințită piatra de temelie a unui nou sfânt lăcaș, închinat Sfântului și Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare, transmite Libertatea Cuvântului, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Reprezentantul Permanent al României la ONU a susținut o intervenție în dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate pe tema reformei operațiilor de menținere a păcii

Email Imprimare PDF

20_jinga_romaniaReprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a susținut miercuri, 12 septembrie, o intervenție în cadrul dezbaterii pe tema reformei operaţiilor de menținere a păcii, organizată de președinția americană a Consiliului de Securitate ONU, transmite Marius Tatomir pentru Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Biserica Ortodoxă Română ia măsuri împotriva preotului care a jignit românii din Diaspora

Email Imprimare PDF

20_ion_croitoruReprezentanţii Arhiepiscopiei Dunării de Jos au anunţat că preotul pensionar Ion Croitoru a făcut afirmaţiile scandaloase într-un context privat, lucru care nu-l va scuti însă de o cercetare disciplinară şi de o eventuală pedeapsă, conform regulilor Bisericii Ortodoxe Române, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Identitatea românească a fost promovată de Sf. Maria în Parohia românească „Sfântul Apostol Filip” din Brisbane, Australia

Email Imprimare PDF

20_parohie_brisbane_australiaUn eveniment cultural dedicat Centenarului Marii Uniri a avut loc sâmbătă, 8 septembrie 2018, cu ocazia prăznuirii Nașterii Maicii Domnului, în Parohia „Sfântul Apostol Filip" din Brisbane, Australia, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Fotbalistă româncă, cotată în primele 50 de jucătoare ale lumii, carieră în Serie A la Verona: ”Sper să devin golgheter”

Email Imprimare PDF

20_laura_rusO tânără din oraşul Bocşa, Caraş-Severin, Laura Rus, 31 de ani, este una dintre cele mai experimentate fotbaliste ale României. De aproape un an joacă în Italia, mai întâi la Sassuolo, iar acum la Hellas Verona, în Serie A, transmite Gazeta Românească, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alianța Familiilor din România: SOLICITAM VOLUNTARI PENTRU REFERENDUM

Email Imprimare PDF

Pe 11 septembrie Senatul Romaniei a adoptat, cu un vot de 107 la 13, amendamentul la articolul 48 care prevede inscrierea in Constitutia Romaniei a casatoriei intre un barbat si o femeie. Referendumul a fost anuntat pentru duminica, 7 octombrie. Avem la dispozitie doar citeva saptamini sa mobilizam publicul din Romania si diaspora sa se prezinte la vot,se araă într-un apel al Alianței Familiilor din România, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Florida - al zecelea stat american care emite o proclamaţie cu ocazia Centenarului Marii Uniri

Email Imprimare PDF

21_rick_scottGuvernatorul statului Florida, Rick Scott, a emis o proclamaţie de felicitare a României, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, anunţă într-un comunicat reprezentanţa diplomatică românească la Washington, precizând că acesta este cel de-al zecelea stat american care omagiază Centenarul Marii Uniri printr-o proclamaţie specială, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Încă un partid din Republica Moldova acceptă dezideratul UNIRII R. Moldova cu România: „Expresie firească a idealului membrilor săi”

Email Imprimare PDF

21_pldmDupă ce și-au ales, în cadrul cadrul Congresului al VIII-lea extraordinar al partidului, un președinte nou - pe deputatul Tudor Deliu, liberal-democrații și-au trasat noi obiective pentru alegerile parlamentare din 2019. În Rezoluția adoptată de participanții la cel de-al optulea congres al formațiuni se arată că Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) „acceptă dezideratul unirii Republicii Moldova cu România ca pe o expresie firească a idealului membrilor săi", transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Constantin Codreanu: ”Cer adoptarea unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 299/2007 în vederea acordării burselor de studii copiilor instruiți în limba română în școlile publice din Ucraina, Serbia, Un

Email Imprimare PDF

21_c_codreanu_pDeputatul PMP Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a prezentat miercuri în Camera Deputaţilor o declaraţie politică privind necesitatea stringentă a adoptării unei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului pentru instituirea de burse de studii în cazul elevilor români din Ucraina, Serbia, Ungaria, Albania, Bulgaria, Croaţia şi alte state în care există comunităţi istorice minoritare româneşti, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expert: Exporturile Republicii Moldova spre România ar putea depăși cote record

Email Imprimare PDF

21_veaceslav_ionitaAnul acesta comerțul extern al Moldovei va înregistra cele mai multe recorduri iar România este eroul principal. De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniță care adaugă că pentru prima dată exporturile ar putea depăși 3 miliarde USD, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mitropolia Basarabiei: Demersuri pentru canonizarea unui episcop de Ismail hirotonit în anul Marii Uniri

Email Imprimare PDF

21_episcopul_dionisie_erhanMitropolia Basarabiei a început demersurile pentru canonizarea Episcopului Dionisie Erhan (1868-1943) hirotonit arhiereu la Iași în anul Marii Uniri, transmite Basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Duplex: Radio România Internațional - Radio Cernăuți. Actualitatea situației românilor din Ucraina

Email Imprimare PDF

21_radio_romania_international_radio_cernautiRadio România Internațional, redacția emisiuni în limba română, a realizat împreună cu Radio Cernăuți un duplex în cadrul emisiunii „Unda românească", consacrată situației românilor din Ucraina, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din regiunea Cernăuți sunt invitați să participe la festivalul internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”

Email Imprimare PDF

21_romeo_si_julieta_la_mizilIstoria literaturii se rescrie la... Mizil. Romeo și Julieta, un simbol al iubirii desăvârșite și tragice deopotrivă, renasc la Mizil într-o cheie parodică, sub zodia lui Caragiale, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

"Familia traditionala" a primit votul final in Senat. Urmeaza referendumul pentru revizuirea Constitutiei pe 7 octombrie

Email Imprimare PDF

Senatul a adoptat, marti, in calitate de for decizional, initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei potrivit careia familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, nu pe cea consimtita intre soti, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

HotNews.ro: În școlile din Italia învață aproape 160.000 de copii români / Peste jumătate sunt la grădiniţă sau în şcoala primară

Email Imprimare PDF

21_scoli_din_italia158.000 de elevi români frecventează şcoala în Italia: ei reprezintă cel mai numeros grup de tineri străini din sistemul de învăţământ din Peninsulă, se arată într-un raport al Centrului de Studii şi Cercetare IDOS, remis http://m.hotnews.ro, scrie Miruna Căjvăneanu, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Spoleto – O nouă școală românească în Italia

Email Imprimare PDF

21_scoala_romaneasca_italiaDuminică, 9 septembrie, în orașul Spoleto din Italia, la 180 de km de Roma, s-au redeschis cursurile de „Cunoaștere a limbii, culturii, civilizației și tradițiilor românești", transmite www.emigrantul.it, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

1918-2018 România se povestește… la Roma

Email Imprimare PDF

21_romania_se_povesteste_la_romaLa muzeul We-Gil, în inima Romei, ca o poveste, a început evenimentul dedicat celor 100 de ani de istorie și cultură românească. Români de pe ambele maluri ale Prutului și foarte mulți italieni au fost prezenti la deschiserea sărbătorii dedicate Centenarului, transmite www.emigrantul.it, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Suntem ţara cu cea mai mare diaspora

Email Imprimare PDF

22_romani_di17% din românii care au ales să plece au studii superioare, scriu Sorin Ghica și Afrodita Cicovschi pe www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Natalia Intotero: „Este esențial ca românii noștri să plece cu un bagaj important de informații corecte, la un loc de muncă sigur, cu documente legale și să știe cum le poate fi alături statul român în situații neprevăzute”

Email Imprimare PDF

22_natalia_pitestiMinistrul Natalia-Elena Intotero a prezentat Campania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!" în județele Argeș și Dâmbovița, în cadrul celei de-a doua etape a proiectului, derulată în perioada august-septembrie a.c, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

FADERE a sesizat CNCD în cazul preotului Ion Croitoru care a numit românii din diaspora „pleavă”

Email Imprimare PDF

22_tecuFederaţia asociaţiilor de români din Europa a sesizat, luni, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, după ce preotul Ion Croitoru din localitatea Corod a spus într-un discurs public că românii din diaspora reprezintă „pleava" şi că cei care părăsesc România sunt oameni de o „proastă calitate", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un producător de pantofi din România - cu prima franciză la Chișinău

Email Imprimare PDF

22_producator_pantofi_ro_chisinauGrupul Denis din Suceava, care operează pe piaţa locală brandurile de încălţăminte Denis Shoes şi Anna Cori, a început să se dezvolte în franciză, iar primul magazin operat în acest sistem l-au deschis la Chişinău, în timp ce al doilea pas este să ducă brandul la Sofia, în Bulgaria, anunță Ziarul Financiar, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Unirea prin fapte! Proiect: Comercianţii români, obligaţi să asigure spaţii distincte pentru alimentele din Basarabia, asemenea celor româneşti

Email Imprimare PDF

22_comercianti_roComercianţii vor fi obligaţi să asigure spaţii distincte de expunere şi vânzare produselor alimentare din Republica Moldova, aşa cum sunt obligaţi în cazul produselor româneşti, prevede un proiect de lege iniţiat de PMP în Parlament, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Artiști din Republica Moldova și România vor participa la Festivalul ”Centenar Fest”

Email Imprimare PDF

22_centenar_festArtiști din Republica Moldova și România vor participa la Festivalul "Centenar Fest", dedicat Centenarului Unirii, care se va desfășura în perioada 15-16 septembrie la Centrul Cultural "Vatra" din raionul Strășeni, informează MOLDPRES, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Bogdan Aurescu: “SUA pot ajuta membrii estici ai UE să se dezvolte”

Email Imprimare PDF

22_bogdan_aurescuSUA au nevoie de o prezenţă puternică în Europa de est, a declarat Bogdan Aurescu, înaintea unui summit cu privire la susţinerea dezvoltării regionale, relatează AP, citat de Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Războiul Patriarhilor

Email Imprimare PDF

22_razboiul_patriarhilor„Patriarhia Constantinopolului a luat-o deschis pe calea războiului." Așa a caracterizat Mitropolitul Ilarion Alfeiev, șeful departamentului de externe al Patriarhiei Moscovei, decizia Patriarhiei Ecumenice de a trimite doi exarhi în Ucraina, scrie www.romanialibera.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ungaria va pregăti actori pentru teatrele maghiare din Transcarpatia, în Ucraina

Email Imprimare PDF

22_cl_ungStudiile se vor desfășura la Institutul maghiar Ferenc Rakoczy al II-lea din Beregovo, Transcarpatia. Primul grup de actori este programat pentru 2019-2020 – scrie Inter Regio News, citat de BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Agerpres a prezentat la Praga expoziția de fotografie România: Evoluție și filmul ”Marea Unire – România, la 100 de ani” la Sărbătoarea românilor din Cehia

Email Imprimare PDF

22_praga_expo_fotoAgenția Națională de Presă Agerpres a prezentat, la Praga, expoziția de fotografie România: Evoluție și documentarul video "Marea Unire – România, la 100 de ani", cu ocazia Sărbătorii Românilor din Republica Cehă (ediţia a IX-a), ce a avut loc duminică, 9 septembrie 2018, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Biserica românească din Mannheim a fost sfinţită de trei ierarhi

Email Imprimare PDF

22_mannheim_pTrei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au sfinţit sâmbătă, 8 septembrie, biserica românească „Învierea Domnului", „Sf. M. Mc. Gheorghe" şi „Sf. Cuv. Parascheva de la Iaşi" din Mannheim, Germania, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 
Pagina 1 din 4

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

Parteneri din Basarabia

NewsletterFacebook

RSS Syndicator

Banner


Acest website folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Pentru a afla mai multe despre cum puteti controla sau sterge cookie-urile cititi politica de utilizare Cookie-uri.

Continuarea navigării implică acceptarea lor.