Banner

Interviu RFI cu Marin Gherman: “Îi va afecta independența spirituală a Ucrainei pe etnicii români?”

Email Imprimare PDF

24_porosenko_patriarhUn conciliu de prelaţi ortodocşi ucraineni a înfiinţat recent o biserică independentă de tutela religioasă a Moscovei. Este o hotărâre istorică menită să asigure "securitatea" şi "independenţa spirituală" a ţării, a transmis preşedintele Petro Poroşenko, prezent la eveniment. Ce înseamnă asta pentru etnicii români? Cum privesc ei lucrurile? Andreea Orosz a stat de vorbă cu Marin Gherman, comentator politic la Cernăuți, transmite RFI, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

CENTENARUL ROMÂNIEI ÎN RUSIA marcat printr-o serie de evenimente de excepție organizate de Ambasada României în Federația Rusă

Email Imprimare PDF

24_centenarul_ro_in_rusiaPe 7 decembrie 2018, la 13,00 am dat Startul evenimentelor de marcare în Federația Rusă a CENTENARULUI MARII UNIRI A ROMÂNILOR DE LA ALBA IULIA, printr-o Recepție la Ambasada României la Moscova la care au participat câteva sute de persoane, transmite Ambasadorul României pe pagina sa de facebook, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

7000 de români în Dubai. Reprezentanții lor s-au întâlnit cu Natalia Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

24_intotero_dubaiConsulatul General al României în Dubai a găzduit întâlnirea ministrului pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, cu reprezentanții mediului asociativ al românilor din Emiratele Arabe Unite, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

DAN DUNGACIU în Revista AS - Sociolog şi analist politic: "Ungaria vrea să-şi anexeze Transilvania fără modificarea frontierelor"

Email Imprimare PDF

24_dan_dungaciuDespre politica Budapestei în Transilvania

"Clasa politică românească va rămâne în istorie drept aceea care a ratat Centenarul"

Suntem la sfârşitul anului care marchează Centenarul Marii Uniri. E un moment al bilanţului. În opinia dvs., am reuşit să sărbătorim acest Centenar, astfel încât să ne demonstrăm unitatea naţională, cât şi aprecierea pentru un moment istoric special întreabă Claudiu târziu într-un interviu publicat pe http://www.formula-as.ro și preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Republica Moldova va utiliza o nouă strategie în formatul de negocieri 5+2 privind problema transnistreană

Email Imprimare PDF

24_cristina_lesnicÎn 2019, strategia pe care o va utiliza Republica Moldova în formatul de negocieri 5+2 de reglementare a conflictului transnistrean va include abordarea concomitentă a problemelor din toate cele trei „coșuri" convenite de membrii formatului, inclusiv cel politic. Declarații în acest sens a făcut vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic în cadrul emisiunii Punctul pe Azi, de la TVR Moldova, transmite IPN, citat de Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Banii din diaspora sunt motorul economiei românești. Iată câte miliarde s-au trimis acasă în ultimii 10 ani

Email Imprimare PDF

24_baniDe unde vin creşterea consumului şi investiţiile din imobiliare în România? Ziarul Financiar a făcut o analiză pe baza datelor disponibile, descoperind că banii trimiși de românii din diaspora acasă sunt cei care au fost motorul pentru consum și imobiliare în ultimii zece ani, scrie www.gazetaromaneasca.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La un pas de România: Românii/volohii din Poroșcovo

Email Imprimare PDF

24_transcarpatia"La un pas de România" s-a întors în Transcarpatia - Ucraina pentru a realiza noi emisiuni despre românii de dincolo de Tisa. Ultimul episod, din seria celor patru, se difuzează, sâmbătă, 22 decembrie, ora 14.30, la TVRi.Ruşii le-au spus volohi. Ucrainenii le spun "țigani albi". Ei îşi spun rumâni, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Colindul sfânt și bun Piemonte II Sud

Email Imprimare PDF

24_piemonte_iiDuminică, 16 decembrie, în protopopiatul Piemonte II Sud, a avut loc a cincea ediție a Festivalului de colinde și tradiții populare "Colindul sfânt și bun", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Români nu vă uitați Istoria! 18 decembrie 1989. Elena Ceaușescu ordonă: „Trageți cu tunul în Catedrală, să terminați odată cu ea!”

Email Imprimare PDF

26_timisoara_18_decÎn Timișoara era decretată starea de necesitate. Era interzisă deplasarea în grup. Spectacolele au fost sistate. Oamenii trebuiau împiedicați să iasă în stradă. În fabrici se făceau liste cu cei care lipseau. Șeful Securității Timiș, Traian Sima, și colonelul de securitate Filip Teodorescu au transmis ordinele pentru interogarea răniților din Spitalul Județean. Securiștii voiau să afle cine este liderul revoluționarilor, scrie www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Valeriu Dulgheru: BASARABIE ÎNCOTRO?

Email Imprimare PDF

26_valeriu_dulgheruBasarabia se află acum la răscruce (a câta oară în ultimii treizeci de ani de orbecăire prin junglă!). Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pot fi fatale pentru cursul de mai departe proeuropean prounionist. Ce putem face în această situație extremă?

Citeşte mai mult...
 

Situația școlilor românești din regiunea transnistreană, neschimbată. Acești copii nu merită să aibă o copilărie atât de dură, spun profesorii

Email Imprimare PDF

26_situatia_scolilor_romanesti_din_transnistriaÎn pofida ultimelor acorduri și documente semnate între Chișinău și Tiraspol în privința școlilor românești din stânga Nistrului, situația acestora nu s-a îmbunătățit în ultimul an, afirmă directorii celor opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mitropolitul Iosif a sfinţit biserica Sfânta Eugenia din Lyon. Slujba Vecerniei a fost oficiată de Episcopul Basarabiei de Sud

Email Imprimare PDF

26_mitropolitul_iosifÎnaltpreasfinţitul Părinte Iosif a sfinţit duminică biserica parohiei ortodoxe din Lyon aflată sub ocrotirea Sfintei Eugenia, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Convorbiri ale ministrului Natalia-Elena Intotero cu membri ai Guvernului emiratez

Email Imprimare PDF

26_natalia_intotero_emiratezO delegație condusă de ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a avut convorbiri cu înalți demnitari din cadrul Guvernului din Emiratele Arabe Unite, în cadrul unei vizite de lucru în Dubai. Vizita are în prim-plan dezvoltarea de proiecte în domeniul dialogului inter-cultural și al păstrării și afirmării identității naționale, transmite un comunicat de presă al MRP; preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Colectivele populare din Ținutul Herța promovează cultura românească departe peste hotarele țării

Email Imprimare PDF

26_tinutul_hertaÎn Comunitatea Teritorială Unită (comuna) Ostrița, ținutul Herța, regiunea Cernăuți există un Centru de Cultură cunoscut departe peste hotarele Ucrainei. Este vorba despre Centrul de Cultură Românească din satul Horbova, transmite Mariana STRUȚ pentru Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dumitru Sandu, sociolog: “Aproape jumătate dintre tinerii din România și-ar dori să plece în străinătate”

Email Imprimare PDF

26_dumitru_sanduAproape jumătate, 47% dintre tinerii cu vârste între 16 și 35 de ani spun că "da", și-ar dori să emigreze. Asta suține sociologul Dumitru Sandu, profesor la Facultatea de Sociologie a Universității din București. Într-o conferință recentă, acesta a citat datele unui sondaj internațional făcut pe 30 de mii de tineri din nouă țări ale Uniunii Europene: Germania, Suedia, Marea Britanie, Irlanda, Slovacia, Letonia, Italia, Spania și România. În țara noastră, potrivit lui Dumitru Sandu, ar fi participat 2.000 de persoane la acest sondaj, scrie www.edupedu.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Noul Consulat al României din Manchester a fost inaugurat și este functional

Email Imprimare PDF

26_maeDin 14 decembrie, românii din nordul Angliei beneficiază de serviciile unui nou consulat al României, deschis la Manchester, după mai bine de patru ani de la decretul de înființare dat de președintele Klaus Iohannis, transmite MAE, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Serbarea de Crăciun a parohiei ”Înălţarea Sfintei Cruci”, Torino II

Email Imprimare PDF

26_torino_II_craciunÎn data de 16 Decembrie 2018, începând cu orele 18.00, în sala de teatru a Institutului Suore di San Giuseppe, s-a desfăşurat Serbarea de Crăciun a parohiei "Înălţarea Sfintei Cruci", Torino II, într-o explozie de bucurie și entuziasm pe care copiii și tinerii au creat-o prin deosebitele programe pregătite de fiecare grupă în parte, scrie Diaconița Nicoleta Istina, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Programul de burse acordate de Institutul Cultural Român în perioada 2018 - 2019

Email Imprimare PDF

26_institutul_cultural_romanÎn perioada 2018 - 2019 Institutul Cultural Român va oferi o serie de burse, în diverse domenii, accesibile cetățenilor români, din țară și diaspora, cât și cetățenilor străini, transmite ICR pe pagina sa de web, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Serbare de Crăciun la Școala Româneasca în Vatra Sfântului Vasile cel Mare din Udine Italia

Email Imprimare PDF

26_udine_italia_gradinitaSâmbătă 15 Decembrie Anul Domnului 2018 , Școala Românească din Udine , care adună copilașii neamului nostru împrăștiați în NE Italiei, a prezentat prima Sărbătoare de Crăciun, acasă în Vatra Sfântului Vasile cel Mare, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Seară de prezentare a albumelor de fotografie semnate de Teodor Dădălău la Tel Aviv

Email Imprimare PDF

26_teodor_dadalauInstitutul Cultural Român de la Tel Aviv continuă organizarea de evenimente culturale din cadrul seriei „Cafeneaua Românească", cu un eveniment dedicat prezentării albumelor de fotografie semnate de artistul Teodor Dădălău: „Gorj – locuri minunate", „Ia gorjenească", „Călător prin Gorjul de odinioară", „Gorj – spectacolul lemnului", apărute în seria „Acasă la gorjeni", la Editurile Centrului Județean pentru Conservarea și Valorificarea Culturii Tradiționale Gorj și Revers. Autorul albumelor, prezent la eveniment, va susține o prelegere despre patrimoniul cultural și etnografic din zona Gorjului. Evenimentul va fi acompaniat de o prezentare a unei selecții din lucrările fotografice ale lui Teodor Dădălău, urmând ca o expoziție amplă să aibă loc începând cu data de 20 decembrie, la Galeria HaSadna LeOmanut, organizată de Primăria Yavne, transmite un comunicat de presă al ICR, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Partidul Liberal va merge în alegeri alături de blocul Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase. PL va continua să promoveze obiectivul reîntregirii neamului românesc - Unirea cu România

Email Imprimare PDF

27_chirtoacaCu 31 de voturi „pentru", 16 - „împotrivă" și 12 abțineri, PL a decis că va merge în alegeri alături de blocul Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase.

Citeşte mai mult...
 

MRP: Discuții și meorandum cu privire la cei 30.000 de români din Cipru

Email Imprimare PDF

27_intotero_cipruMinistrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a semnat vineri, 14 decembrie a.c., un Memorandum de Înțelegere cu instituția Comisarului Prezidențial al Republicii Cipru, cu privire la cooperarea în domeniul diasporei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mitropolitul Epifanie, care s-a format în nordul Bucovinei, a fost ales întâistătător al Biserici Ortodoxe Autocefale Ucrainene. CUM VOR PROCEDA ROMÂNII ORTODOCȘI DIN UCRAINA?

Email Imprimare PDF

27_biserici_ucraineneÎn data de 15 decembrie 2018, în catedrala istorică Sfânta Sofia din Kiev a fost convocat un Sinod, numit unificator, al Ortodoxiei din Ucraina, scrie Vlad Cubreacov, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Pavel Filip: „Până la sfârșitul anului 2019, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va putea asigura R. Moldova cu necesarul de gaze naturale”

Email Imprimare PDF

27_pavel_filip_gazGazoductul Iași-Chișinău -Ungheni va fi dat în exploatare până la finele anului 2019, iar interconectarea energetică a celor două maluri de Prut va fi gata în doi-trei ani, susține premierul Pavel Filip, citat de www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Traian Băsescu a fost la Chișinău. PUN a decis ce va face în campanie

Email Imprimare PDF

27_traian_basescu_chisinau_decTraian Băsescu a venit la Chișinău pentru a participa la ședința Consiliului Politic al Partidului Unității Naționale, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: Dedesubturile votului contra Nord Stream 2 în Parlamentul European

Email Imprimare PDF

27_merkel_putinNu doar țările mici, precum Republica Moldova, pot cădea sub examenul critic al Parlamentului European. Miercuri, oricât ar părea de paradoxal, a mâncat papară în Legislativul comunitar și Germania, cea mai puternică țară a UE, scrie Petru Bogatu în www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Seară de vis cu ”Tradiții prin ochi de copii” la Roma

Email Imprimare PDF

27_traditii_romaSâmbătă, 15 decembrie 2018, Asociația "Insieme per l'Athos – onlus", în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Academia di Romania la Roma, au organizat cea de-a treia ediție a Concertului de Crăciun intitulat "Tradiții prin ochi de copii". La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Academicianul Mihai Cimpoi – Cetațean de Onoare al Municipiului Iași

Email Imprimare PDF

27_mihai_cimpoi_iasiAcademicianul Mihai Cimpoi i-a fost conferit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași. Ședința festivă In Honorem Mihai Cimpo, a avut loc la 11 decembrie 2018, în cadrul celei de-a II-a ediții a Simpozionului „Unire prin Literatura", găzduită de Primăria Iași, eveniment organizat de Primăria Municipiului Iași, Muzeul Municipal Iași, Uniunea Scriitorilor Filiala Iași în parteneriat cu Asociația Culturală Feed Back Iași, transmite Eugenia Tofan preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Conferință dedicată Centenarului Marii Uniri la Milano – România, între istorie și spiritualitate

Email Imprimare PDF

27_conferinta_milano_centenarVineri, 14 decembrie 2018, la Milano, a avut loc Conferința „România, între istorie și spiritualitate", dedicată Centenarului Marii Uniri. Conferința a fost organizată prin râvna Preacucernicului Părinte Ionuț Radu, paroh al nou-înființatei parohii „Sf. Ghervasie, Protasie, Nazarie, Chelsie și Sfânta Parascheva" – Milano 2, evenimentul marcând și deschiderea oficială a acestei comunități, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Concert de Colinde în Parohia „Sfânta Cruce” – Torino II

Email Imprimare PDF

27_parohia_sfanta_cruceÎn seara zilei de 14 decembrie 2018, ca o pregustare a bucuriei aduse de praznicul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, grupul psaltic „Dynamis" şi corala „Anghelos" coordonate de Pr. Iustin Androne au susţinut un concert de colinde emoţionant în biserica Parohiei „Sfânta Cruce" din Torino, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Diaspora solidară cu Țara: Parohia ortodoxă din Bibbiena, Italia, a donat aparatură pentru spitalul Judeţean Neamţ

Email Imprimare PDF

27_bibbiena_italia_spitalul_judetean_neamtSecția Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Neamț a primit marţi din partea parohiei ortodoxe din Bibbiena, Italia, zece frigidere noi și scutece din bumbac pentru nou-născuți, transmite Romanian Global News, citând Mesagerul de Neamț.

Citeşte mai mult...
 

Despre noi perspective și orizonturi în literatura română din România și Israel la Cafeneaua Românească a ICR Tel Aviv

Email Imprimare PDF

27_cafeneaua_romaneasca_icr_tel_avivSala de evenimente a Institutului Cultural Român de la Tel Aviv s-a dovedit neîncăpătoare pentru publicul prezent în data de 13 decembrie la noul eveniment în cadrul seriei culturale „Cafeneaua Românească", cu titlul „Noi perspective și orizonturi în literatura română din România și Israel", organizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

George Friedman la București: Agresivitatea Rusiei va crește

Email Imprimare PDF

28_george_friedmanGeopoliticianul american George Friedman, prezent la București, a avertizat că NATO nu mai este relevant în actualul context geopolitic, iar Rusia va deveni tot ma agresivăscrie www.newsweek.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Protocol între Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea

Email Imprimare PDF

28_conf_bisericii_adventiste_intoteroMinistrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a semnat joi, 13 decembrie a.c., un Protocol de Cooperare între MRP și Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, reprezentată de Ștefan Tomoiagă, președintele uniunii, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alexandru VAKULOVSKI: “Unirea vs binefaceri dodoniste”

Email Imprimare PDF

28_alexandru_vakulovskiPreședintele României, Klaus Iohannis, a semnat un decret prin care dă undă verde pentru proiectele localităților din R.Moldova înfrățite cu localitățile din România, scrie: Alexandru Vakulovski pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Suporturi de curs de la MRP pentru comunitatea românească din Lodi (Italia)

Email Imprimare PDF

28_lodi_italiaSecretarul de stat MRP, Lilla Debelka a oferit, miercuri, 12 decembrie a.c., suporturi de curs pentru copiii din comunitatea românească din Lodi (Italia). Predarea materialelor educative s-a făcut la Protopopiatul Lombardia 2 din localitate, în prezența mai multor preoți care slujesc la bisericile românești din zonă, transmite un comunicat de presă al MRP, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

În Irlanda cetățenii români sunt pe locul doi în topul imigranților înregistrați în sistem, după britanici

Email Imprimare PDF

28_irlanda_muncitori_roCetățenii britanici au constituit, anul trecut, cel mai mare grup căruia i s-au alocat numere PPSN(echivalentul National Insurance Number din Marea Britanie), potrivit cifrelor Biroului Central de Statistică (CSO), transmite www.ziarulromanesc.net, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ce trebuie să facă românii din Italia pentru a nu mai lua amenzi!

Email Imprimare PDF

28_amenzi_ro_itRomânii au venit și marți în număr mare la Birourile de Înmatriculări italiene pentru a obține informații. Sute de mii de români din Italia sunt, din punct de vedere al noului cod rutier, predispuși la amenzi usturătoare pentru că dețin mașini înmatriculate în România pe numele rudelor sau prietenilor, scrie www.digi24.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Întâlnire la Parlament pe tema codurilor rutiere din Italia și efectelor lor asupra românilor din Peninsulă

Email Imprimare PDF

28_codreanu_marco_giungiPreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a avut joi, 13 decembrie, o întrevedere cu ambasadorul Republicii Italiene în România, Excelența Sa, domnul Marco Giungi, pentru a discuta situația creată de noile prevederi ale Codului Rutier italian (articolul 93), prin adoptarea Decretului-lege nr. 113/2018 care interzice persoanelor rezidente în Italia să circule cu autoturisme înmatriculate peste hotare mai mult de 60 de zile, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Senatorul Viorel Badea cere MAI trimiterea unui atașat în Andaluzia, regiune în care românii se confruntă cu fenomenul sclaviei moderne

Email Imprimare PDF

28_andaluzia_sclavie_roSenatorul Viorel Badea, secretar al Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării cere Ministerului Afacerilor Interne trimiterea unui atașat în Andaluzia, regiune în care românii se confruntă cu fenomenul sclaviei moderne, scrie https://www.timpromanesc.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Scriitorul basarabean Dumitru Crudu, premiat de Academia Română

Email Imprimare PDF

28_dumitru_cruduDumitru Crudu, editorialist al portalului Deschide.MD, a primit un important premiu acordat de Academia Română la secțiunea „Filologie și Literatură", transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News,

Citeşte mai mult...
 

Minirecital de pian „De la copii pentru copii”. Marcarea Sărbătorilor de iarnă la ICR Istanbul

Email Imprimare PDF

28_sarbatori_istambul_craciunInstitutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir", în parteneriat cu Consulatul General al României la Istanbul și Asociația Română pentru Asistență și Solidaritate Socială, organizează în data de 20 decembrie 2018, de la orele 19.00, la sediul său din str. Sıraselviler Cd. No:21, Beyoğlu, un eveniment cultural destinat, în special, diasporei românești, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Workshop-ul bilateral Spania și România ´´Femeia antreprenor 2018´´

Email Imprimare PDF

28_workshop_bilateral_spania_roÎn perioada 14-15 decembrie 2018, Ambasada României la Madrid (cu sediul in Avenida Alfonso XIII 157, cod 28016 ) va găzdui workshop-ul bilateral România și Spania "Femeia antreprenor 2018", organizat de Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din România, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Constantin Codreanu: ”Ucraina a picat testul de europenitate și rămâne tributară reflexelor din perioada totalitarismului sovietic”

Email Imprimare PDF

29_codreanuMiercuri, 12 decembrie 2018, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat în Camera Deputaților o declarație politică în legătură cu eșecul discuțiilor din cadrul celei de a VII-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale româno-ucrainene privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Legea Educaţiei din Ucraina – unul dintre motivele nesemnării protocolului sesiunii Comisiei româno-ucrainene privind drepturile minorităților naționale

Email Imprimare PDF

29_legea_educatiei_ucraina

Comunitatea românească din Ucraina de nenumărate ori și-a arătat nemulțumirea față de adoptarea în 2017 a Legii Educației, care reduce în mod substanțial dreptul la studii în limba maternă. Acest subiect a fost unul de bază în timpul sesiunii de la București a Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, transmite www.bucpress.eu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul pentru românii de pretutindeni anunță organizarea unei burse a locurilor de muncă în construcții pentru românii din afara granițelor

Email Imprimare PDF

29_ministrul_pentru_romanii_de_pretutindeniMinistrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a participat miercuri, 12 decembrie a.c., la cea de-a treia ediție a Forumului Capitalului Românesc, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mircea Popescu: respectul pentru România arătat peste ocean se confirmă din nou. De data asta oficial: Rezoluție de omagiere a Centenarului în Camera Reprezentanților

Email Imprimare PDF

29_ro_usÎn timp ce massmedia din Germania "prietenă și parteneră" din UE consideră actul Unirii din 1918 ca fiind un act de Anexare a unui teritoriu maghiar, peste ocean, în Camera Reprezentanţilor SUA, a fost introdusă miercuri 11 Decembrie 2018, Rezoluţia nr. H. Res. 1178, prin care poporul american, prin reprezentanții săi, omagiază Centenarul Marii Uniri de la 1918, scrie președintele Consiliului Mondial Român, Mircea Popescu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Noi măsuri antiromânești în Ucraina! Ziarul românilor din Ucraina „Concordia” nu va mai fi finanțat de Ministerul Culturii de la Kiev

Email Imprimare PDF

29_concordiaÎncepând cu 1 ianuarie 2019 ziarul comunității românești din Ucraina „Concordia" ar putea să nu mai apară. Ministerul Culturii de la Kiev a luat decizia să renunțe la susținerea financiară a publicației românești, motivând că trebuie să se conformeze Legii privind dezetatizarea presei scrise din Ucraina. Ministerul a inițiat procedura de ieșire din cofondatorii publicației românești, care a fost singura finanțată până acum de statul ucrainean – informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Separatiștii din Găgăuzia vor un nou referendum. Ce poate face Chişinăul

Email Imprimare PDF

29_separatistii_din_gagauzia„Autonomia găgăuză fără autonomie". Cu lozinca aceasta au descins într-o şedinţă a Adunării Populare câțiva reprezentanți ai societății civile din Găgăuzia pentru a-i convinge pe deputații găgăuzi să profite de ziua alegerilor parlamentare şi să organizeze un referendum menit să consolideze autonomia regiunii. Găgăuzia, în opinia petenţilor, fiind întru totul subordonată Chișinăului, scrie Vadim Vasiliu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Centenarul Marii Uniri, marcat în Rusia printr-o caravană a folclorului românesc. La Moscova s-a auzit „Basarabie frumoasă”

Email Imprimare PDF

29_centenarul_marii_uniriCentenarul Marii Uniri va fi sărbătorit și în Federația Rusă. Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, a anunțat că seria de evenimente de marcare a împlinirii celor 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia a debutat pe 7 decembrie, cu o recepție la care au participat sute de persoane. Invitații speciali au fost membrii Ansamblului folcloric profesionist Țara Vrancei, din Focșani, care au cântat piese patriotice, printre care și „Basarabie frumoasă" sau „Hai să-ntindem hora mare", transmite InfoPrut, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Scoala Romanească din Toronto a fost premiată cuOrdinul Meritul Cultural in grad de Cavaler al Presedintiei Romaniei

Email Imprimare PDF

29_scoala_ro_torontoOrdinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, Categoria E, al Presedintiei Romaniei, a fost conferit Scolii Romanesti din Toronto pentru promovarea culturii si limbii romane, scrie ziarulzigzag.ca, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

”Tradiții românești prin ochi de copii” la Roma

Email Imprimare PDF

29_traditii_romanesti_romaAsociația "Insieme per l'Athos – onlus" în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Accademia di Romania la Roma organizează cea de-a treia ediție a Concertului de Crăciun intitulat "Tradiții prin ochi de copii", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Operatorii Serviciului 112 din Basarabia au fost instruiţi de experţi din România

Email Imprimare PDF

29_112_basarabiaSistemul unic de urgenţă 112 a fost implementat şi datorită susţinerii României şi Suediei. Operatorii Serviciului au fost instruiţi de experţii români şi au fost elaborate campanii de informare privind utilizarea numărului 112. Acum, autorităţile se pot lăuda cu primele succese. Mai au însă de lucrat la capitolul apeluri false, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Albumul fotografic „1918. Cum s-a făcut România Mare” va fi lansat la Chișinău

Email Imprimare PDF

29_1918_album_regina_mariaAlbumul fotografic „1918. Cum s-a făcut România Mare", care reunește 200 de fotografii din colecțiile Arhivelor Naționale ale României ce ilustrează evenimentele de acum 100 de ani care au dus la Unirea românilor din anul 1918, va fi lansat și la Chișinău, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Experți din cadrul Poliției Rutiere italiene, invitați de Ambasada României în Italia la discuții. Românii din Peninsula sunt invitați

Email Imprimare PDF

29_certificat_de_inmatriculareÎn contextul modificărilor aduse Codului Rutier italian, Ambasada României în Italia organizează o sesiune de informare dedicată presei și mediului asociativ românesc din Italia. Evenimentul va avea loc luni, 17 decembrie 2018, la ora 19.00, la sediul Ambasadei (Via Nicolò Tartaglia, nr. 36, Roma), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Primul hram al Parohiei din Garmisch-Partenkirchen

Email Imprimare PDF

29_primul_hram_parohia_gramishSâmbătă, 8 decembrie 2018, nou-înființata Parohie Ortodoxă Română din Garmisch-Partenkirchen și-a sărbătorit pentru prima dată hramul. Slujba a fost oficiată de către pr. dr. Alexandru Nan, protopop al Bavariei, pr. Mircea Oniga, paroh la Innsbruck și diaconul Dumitru Aman. Slujba a fost urmată de o agapă, transmite pr. prot. dr. Alexandru Nan, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Lansarea în Portugalia a romanului „Iubire la margine de eșafod“ de Elena Dumitrescu Nentwig

Email Imprimare PDF

29_elena_dumitrescu_nentwigSâmbătă, 15 decembrie, la ora 17.00, la sediul ICR Lisabona din Rua do Barão 10, va fi lansat volumul „Iubire la margine de eșafod" de Elena Dumitrescu-Nentwig, apărut la Editura „Istros" a Muzeului Brăilei „Carol I", în 2018, transmite un comunicat de presă al ICR Lisabona, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Interviu // Ciclistul român Radu Păltineanu care a parcurs 34.500 km în vizită la Chișinău

Email Imprimare PDF

29_radu_paltineanuRomân-canadian, alpinist, cicloturist și blogger, Radu este mai presus de toate un pasionat al aventurii și călătoriei. Radu Păltineanu este primul român care a traversat cele două Americi pe bicicletă, din Alaska până în sudul Argentinei, pedalând 34.500 km.

Citeşte mai mult...
 

Raport BNR: “Unul din patru români apţi de muncă a emigrat''

Email Imprimare PDF

30_unul_din_patru_ro_emigrantiProblemele demografice, disciplina scăzută de plată în economie şi nivelul scăzut al intermedierii financiare sunt cele trei vulnerabilităţi structurale majore ale României, potrivit raportului asupra stabilităţii financiare pe luna decembrie, publicat de Banca Naţională a României. Viceguvernatorul BNR Liviu Voinea aminteşte că unul din patru români apţi de muncă este plecat în străinătate, iar întoarcerea lor ar schimba situaţia economiei, scrie www.gandul.info, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul Natalia-Elena Intotero a prezentat raportul de activitate al MRP în fața comisiilor pentru românii din afara granițelor din Senat și Camera Deputaților

Email Imprimare PDF

30_intotero_senat_camera_deputatilorO delegație a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni condusă de ministrul Natalia-Elena Intotero a participat la ședințele derulate marți, 11 decembrie 2018, în cadrul comisiilor parlamentare pentru comunitățile de români din afara țării, prilej cu care ministrul a prezentat raportul de activitate al instituției, precum și proiectele pentru anul 2019, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Blocaj în negocierile din Comisia interguvernamentale mixte româno-ucraineană privind protecția minorităților naționale

Email Imprimare PDF

30_ministerul_afacerilor_externeMarți 11 decembrie, la București, s-au desfășurat lucrărileComisiei interguvernamentale mixte româno-ucraineană privind protecția minorităților naționale, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Reportaj BucPress: “Se mai vorbește limba română în satul Ceahor din regiunea Cernăuți?”

Email Imprimare PDF

30_satul_ceahorSatul Ceahor din regiunea Cernăuți a fost puternic rusificat, apoi ucrainizat, începând cu anii 40 ai secolului trecut. Reporterul BucPress TV a dorit să afle dacă se mai vorbește limba română în această localitate și dacă mai știu oamenii de acolo despre Mihai Eminescu și poemele pe care le-a scris, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cu drag din România, Bradul din Carpaţi pentru Târgul de Crăciun, instalat în centrul Chişinăului

Email Imprimare PDF

30_bradul_de_craciun_donat_de_romaniaBradul de Crăciun, donat de România pentru târgul organizat de guvernul Republicii Moldova în perioada sărbătorilor de iarnă, a ajuns sâmbătă după-amiază în centrul Chişinăului, potrivit Radio Chişinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Povestea bisericii uitate din Transcarpatia, sâmbătă 15 decembrie la TVRi

Email Imprimare PDF

30_biserica_transcarpatiaEchipa emisiunii "La un pas de România" s-a întors în Transcarpatia - Ucraina pentru a realiza noi emisiuni despre românii de dincolo de Tisa, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mașini românești sechestrate în Italia, denunț prezentat la Comisia Europeană: «Încalcă libertatea de circulație»

Email Imprimare PDF

30_comisia_europeanaDeputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) a transmis luni o interpelare scrisă Comisiei Europene în care a întrebat dacă modificările Codului Rutier din Italia, adoptate la 1 decembrie 2018, încalcă legislația europeană și principiile liberei circulații, transmite www.gazetaromaneasca.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

A fost lansată la Madrid Revista Kryton – revistă de cultura pentru românii de pretutindeni

Email Imprimare PDF

30_revista_de_culturaPe 9 decembrie a luat ființă Revista Kryton – revistă de cultura pentru românii de pretutindeni fondată de Gelu Vlașin şi Cornel Drinovan la Madrid. Revista a fost lansată în data de 9 decembrie la Ambasada României din Madrid în prezența unui numeros public.

Citeşte mai mult...
 

Începerea lucrărilor la Așezământul Românesc “Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” de la Bari

Email Imprimare PDF

30_ASEZAMANT_ROMANESC_BARICu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în anul 2008 s-a pus piatra de temelie a bisericii româneşti pe un teren acordat de Primăria din Bari, cu un contract de comodat pe o perioadă de 45 de ani (cu posibilitatea de prelungire pentru alţi 45), transmite Romanian Global News citându-l pe părintele STEFAN-CATALIN ANDRONACHE.

Citeşte mai mult...
 

Soldații români și canadieni căzuți în Primul Război Mondial au fost pomeniți în Oshawa

Email Imprimare PDF

30_soldati_romani_si_canadieni_oshawaPreasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei, a oficiat sâmbătă, 8 decembrie 2018, la Oshawa împreună cu 13 preoți o slujbă de pomenire a soldaților români și canadieni căzuți pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Problematica românilor/aromânilor/meglenoromânilor din Macedonia discutată de ministrul Natalia Intotero cu ministrul pentru Diaspora al Republicii Macedonia

Email Imprimare PDF

31_Intotero_macedoniaMinistrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a avut luni, 10 decembrie, o întrevedere de lucru cu o delegație din Republica Macedonia formată din ministrul pentru Diaspora, Edmond Ademi, Ambasadorul Republicii Macedonia în România, E.S. Gabriel Atanasov, și directorul Agenției pentru Migrație din Macedonia, Nikola Shalvarinov, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Marius Lulea: “Recomand lui C.T.P. un articol: în Ardeal, românii erau ţărani, marginalizaţi şi săraci. Nobilii maghiari şi saşi o duceau bine”

Email Imprimare PDF

31_tarani_roCristian Tudor Popescu a făcut afirmaţii extrem de grave cu privire la veridicitatea dorinţei românilor din Ardeal de a se uni cu Ţara în anul 1918. El afirmă că românii o duceau foarte bine sub dominaţia maghiară şi că Transilvania ar fi avut mari şanse să ajungă o Elveţie a Balcanilor, scrie Marius Lulea pe blogul său de pe www.adevarul.ro preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

SONDAJ BCS // 74% dintre români își doresc Unirea României cu R. Moldova

Email Imprimare PDF

31_ro_mdUn recent sondaj de opinie dat publicității în România arată dorința românilor de reunire a celor două state româneștiaflate în stânga și în dreapta Prutului.

Citeşte mai mult...
 

România rămâne PRINCIPALUL partener comercial al Republicii Moldova

Email Imprimare PDF

31_fructe_rmRepublica Moldova a exportat, în primele zece luni ale anului curent, mărfuri în valoare de peste 2,219 miliarde de dolari, cu 15,6% mai mult decât în aceeași perioadă din anul trecut, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Precizări MRP și MAE cu privire la recentele modificări survenite în legislația rutieră italiană

Email Imprimare PDF

31_maeMinisterul Pentru Românii de Pretutindeni (MRP) urmărește cu atenție și este în permanentă legătură cu Ministerul Afacerilor Externe în vederea monitorizării evoluției modificărilor legislative introduse în legislația rutieră italiană prin Decretul-lege nr.113/2018, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Înfrățirea aduce bunăstare! A fost promulgată legea care privilegiază localitățile din Rep. Moldova înfrățite cu cele din România

Email Imprimare PDF

31_finantele_publice_localePreședintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni decretul pentru promulgarea legii privind finanțele publice locale, care prevede și aprobarea finanțării de către autoritățile locale din România a unor proiecte propuse de autoritățile locale din Republica Moldova, în baza înfrățirilor, scrie www.inforprut.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Comunitatea românească din Lamezia Terme a sărbătorit Hramul de iarnă - Sfântul ierarh Nicolae

Email Imprimare PDF

31_lamezia_termeÎmbrăcați în straie populare, cu toții cu mic cu mare credincioşi români din toată Calabria, (Cosenza, Rende, Catanzaro, Reggio Calabria, Vibo Valentia), au participat la Sfânta Liturghie, împreună cu o delegație de la Consulatul General al României la Bari, în frunte cu doamna Consul General Lucreția Tănase , transmite Camelia Ghimişi, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

100 ani de România și 10 ani de misiune ortodoxă aniversați de Parohia din Tokyo

Email Imprimare PDF

31_parohie_tokyoParohia românească din Tokyo a aniversat odată cu Ziua Națională a României împlinirea a zece ani de la înființarea ei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tudor Ulianovschi la Milano: Republica Moldova pledează pentru RETRAGEREA completă și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul său

Email Imprimare PDF

10_t_ulianovschiRepublica Moldova pledează consecvent pentru retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul său, precum și pentru transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional, scrie www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Peste 1000 de declarații de Unire adoptate în sute de școli din România și R. Moldova

Email Imprimare PDF

10_ro_2018Elevi şi cadre didactice din peste 1.000 de şcoli au semnat câte o declaraţie pentru unirea cu Republica Moldova şi drepturi pentru românii din Ucraina, Serbia de Răsărit, Bulgaria şi Balcani, informează ziarulevenimentul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alături de comunitatea românească, ministrul Natalia-Elena Intotero a participat, la Torino, la o seară festivă dedicată Zilei Naționale

Email Imprimare PDF

10_intotero_torinoSeria evenimentelor dedicate Zilei Naționale continuă în comunitățile românilor de pretutindeni. Ministrul Natalia-Intotero li s-a alăturat vineri, 7 decembrie 2018,românilor din Torino care au sărbătorit aniversarea centenară în cadrul unui eveniment organizat de Consulatul General al României, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eugen Tomac cere lui Matto Salvini să nu discrimineze pe românii din Italia

Email Imprimare PDF

10_politisti_itDeputatul Eugen Tomac, face un apel la vicepreierul Matteo Salvini, în contextul intrării în vigoare a unor prevederi din Codul Rutier din peninsulă, potrivit cărora le este interzis persoanelor care au rezidența în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în altă țară. Măsura îi afectează direct pe cetățenii români din Italia și poate fi considerată una discriminatorie, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Congresul aniversar Nepsis Italia 2018- 10 ani de tineri Nepsis în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Email Imprimare PDF

10_nepsis_italia_congresÎn prezența Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în data de 8 decembrie 2018, la Roma, a avut loc Congresul aniversar Nepsis Italia, la împlinirea a 10 ani de existență a Frăției Tinerilor Ortodocși Români din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Concert de Colinde în Parohia românească Trapani (Sicilia)

Email Imprimare PDF

10_parohia_trapani_siciliaSâmbătă, 8 decembrie, ora 18.00, la Biserica Ortodoxă Română din Trapani, Protopopiatul Misionar Sicilia, a avut loc un concert extraordinar de colinde românești susținut de grupul coral "Cvinteto Voces", compus din membri ai Filarmonicii Naționale "Moldova" din Iași și ai Universității de Arte "George Enescu" din Iași, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vernisajul expoziției de pictură și grafică „Poduri de culoare” semnată de tineri artiști români și israelieni la sediul ICR Tel Aviv

Email Imprimare PDF

10_icr_tel_avivÎn data de 6 decembrie, a cincea seară de Hanukkah și Sf. Nicolae, la Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a avut loc vernisajul expoziției de pictură și grafică „Poduri de culoare" semnată de tineri artiști din România și Israel, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Centenarul sărbătorit de români în Sicilia, la Catania

Email Imprimare PDF

10_sicilia_cataniaConsulatul Român din Catania, a celebrat 100 de ani de la Marea Unire din 1918, la Palatul Biscari, unde au fost prezente oficialitațile cetății de la poalele vulcanului Etna.La recepție, centenarul a unit autoritățile italiene cu personalitățile de seamă ce se află în fruntea românilor ce trăiesc și muncesc în Sicilia, transmite romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Copiii Cameliei Smicală, „protejați” de Barnevernetul finlandez: Cadourile pregătite de mamă pentru Moș Nicolae, CONFISCATE: „Mulțumim Finlanda! De ziua ta ni l-ai furat și pe Moș Nicolae!”

Email Imprimare PDF

10_copii_smicalaLastensuojelu, echivalentul finlandez al Barnevernetului norvegian, susține în continuare că acționează în conformitate cu principiul numit „interesul superior al copilului", iar copiii sunt beneficiari ai sistemului. Acesta a fost, probabil, motivul pentru care, de Sfântul Nicolae, sistemul finlandez nu a permis ca Maria și Mihai, cei doi copii ai doctoriței Camelia Smicală, luați cu forța de lângă mama lor, de aproape doi ani, să primească darurile pregătite de mama lor, scrie www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

MRP își asumă un rol activ în cadrul preluării ce către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene

Email Imprimare PDF

10_mrp_rol_activMinistrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a luat parte, alături de premierul Viorica Dăncilă și de membrii Cabinetului de miniștri, la vizita de lucru la efectuată la Bruxelles în perioada 4-5 decembrie a.c., unde a participat la reuniunea comună a Guvernului României și a Comisiei Europene, în marja preluării de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Studiu cu concluzii optimiste: Românii sunt cei mai religioși dintre europeni

Email Imprimare PDF

10_romanii_cei_mair_religiosiRomânii sunt cei mai religioși dintre europeni, 55% dintre ei declarându-se ''foarte religioși'', relevă un studiu realizat de Pew Research Center, dat publicității miercuri, informează Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eveniment IEH: Ziua Naţională a României sărbătorită excepțional de românii din Comrat, în Basarabia

Email Imprimare PDF

10_ev_ieh_comrat_basarabiaInstitutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, instituţie aflată în subordinea Ministerului Românilor de Pretutindeni, a organizat, alături de Consulatul General al României la Cahul, evenimentele dedicate Zilei Naționale a României în Republica Moldova, unul din ele fiind în ziua de 5 decembrie 2018, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" din Comrat, unicul liceu cu predare în limba română din UTA Găgăuzia, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mădălin Necșuțu: Lecții de română la Comrat

Email Imprimare PDF

10_bust_eminescu_comratGăgăuzia. O regiune autonomă în sud-vestul Republicii Moldova. Nici 150 de mii de oameni, ce vorbesc o limbă turcică, dar care comunică mai ales prin intermediul rusei. Și totuși, limba română pare să aibă aici tot mai mare căutare, scrie Mădălin Necșuțu în http://sinopsis.info.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Filip, Plahotniuc, Putin și Ghimpu

Email Imprimare PDF

10_n_negruDupă Mircea Druc, Pavel Filip e cel de-al doilea premier al Republicii Moldova care vorbește în mod firesc despre faptul că e român, că gândește românește. El s-a destăinuit, în această săptămână, în preajma zilei de 1 decembrie, la TVR Moldova, că familia Filip din Pănășești a avut de suferit din cauza instalării sârmei ghimpate pe Prut, o parte din frații tatălui său rămânând dincolo de sârma ghimpată, scrie Nicolae Negru în www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

CONGRESUL ANIVERSAR NEPSIS ITALIA – 8 decembrie 2018

Email Imprimare PDF

10_congresul_nepsis_itaiaDepartamentul de Tineret al Episcopiei Italiei organizează în data de 8 decembrie 2018, la Sala SERAPHICUM – Roma, CONGRESUL ANIVERSAR NEPSIS ITALIA, unde sunt invitați să participe tinerii Nepsis din parohiile românești din Italia, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Festivalul „Colindul sfânt și bun”, al Protopopiatului Triveneto 1

Email Imprimare PDF

10_festival_colinde_trivenetoÎn parohia românească Sf. Ioan Cel Milostiv din San Donà di Piave a avut loc cea de a V-a ediție a Festivalul „Colindul sfânt și bun", al Protopopiavului Triveneto 1, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Irina Iordăchescu, un recital de Crăciun la Catedrala Sf. Anton, din Istanbul

Email Imprimare PDF

10_catedrala_sf_anton_istambulLuna decembrie, presărată cu evenimente și sărbători deosebite la români, anunță să aducă bucurie și în sufletele celor care trăiesc la Istanbul. Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul organizează un recital de clasă în seara zilei de 15 decembrie 2018, de la ora 19.00, la Catedrala Franciscană „Sf. Anton" din Istanbul, aflată pe bulevardul Istiklal, principala arteră pietonală a metropolei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expoziția personală a Dr.Bruno Herșcovici, Israel, noiembrie 2018

Email Imprimare PDF

10_dr_bruno_herscoviciDr. Bruno Herșcovici s-a născut în 1939 la Iași, România. În anul 1973 s-a stabilit în Israel unde a lucrat ca medic de familie la serviciile de sănătate Macabi. În urmă cu șapte ani s-a pensionat dar își dedică timpul în arta picturii, transmite Lucretia Berzintu, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul Natalia-Elena Intotero a participat la Milano la sărbătorirea Zilei Naționale a României

Email Imprimare PDF

10_intotero_milanoSărbătoarea Zilei Naționale a României a adus laolaltă numeroși români din Italia la recepția organizată marți, 4 decembrie a.c., la Milano, în prezența ministrului pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a Ambasadorului României în Italia, George Bologan, și a Consulului General al României la Milano, Adrian Georgescu, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Circa 1 000 de solicitări pe zi de la cetățenii Republicii Moldova depuse la consulatele României din stânga Prutului: Cum puteți evita problemele tehnice și scurta perioada de așteptare

Email Imprimare PDF

10_ionita_ambasadorCetățenii R. Moldova depun zilnic la consulatele României de pe teritoriul R. Moldova circa 1 000 de cereri, ceea ce reprezintă „un număr foarte mare" de solicitări, a declarat Ambasadorul Daniel Ioniță, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretele de decorare a unor personalităţi din Republica Moldova

Email Imprimare PDF

10_iohannisPreşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat marţi decretele de decorare a unor personalităţi din Republica Moldova se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Datini și obiceiuri românești de sărbători, la Washington, DC

Email Imprimare PDF

10_datini_si_obiceiuri_romanestiÎn acest an centenar, organizațiile românești din zona Washington, DC - Biserica Ortodoxă Sfântul Andrei, Biserica Ortodoxă Sfânta Cruce, Romanians of DC și Fundația Moldova organizează spectacolul caritabil "Datini și obiceiuri de sărbători" un recital al tradițiilor populare românești de Crăciun și Anul Nou, transmite Daniel Banu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Reportaj Balkan Investigative Reporting Network (BIRN): Lecții de română la Comrat

Email Imprimare PDF

10_gagauziaGăgăuzia. O regiune autonomă în sud-vestul Republicii Moldova. Nici 150 de mii de oameni, ce vorbesc o limbă turcică, dar care comunică mai ales prin intermediul rusei. Și totuși, limba română pare să aibă aici tot mai mare căutare, se arată într-un reportaj realizat în cadrul proiectului Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), citat de InfoPrut, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Directorul Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol Ion Iovcev: “Un copil de școală știe că vorbim românește, iar Parlamentul mai discută încă... Vina e și a autorităților de la Chișinău”

Email Imprimare PDF

10_director_liceu_lucian_blagaVina pentru situația și condițiile dificile în care activează cele opt școli românești din stânga Nistrului o poartă nu doar Federația Rusă, ci și autoritățile R. Moldova, susține într-un interviu pentru Radio Chișinău, Ion Iovcev, directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 
Pagina 1 din 2

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook