Banner

Stiri RGN

Ministrul de Externe Ramona Mănescu solicită partidelor parlamentare resurse umane și bugetare pentru organizarea votului la prezidențiale în diasporă'

Email Imprimare PDF

01_ramona_manescu_ministrul_de_externeMinistrul de Externe Ramona Mănescu solicită liderilor partidelor parlamentare sprijinul pentru asigurarea numărului necesar de oameni în birourile secțiilor de votare din străinătate pentru prezidențiale. MAE are nevoie de 122 de milioane de lei pentru organizarea votului în diaspora, anunță MEDIAFAX, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu; Blatul Ceban/Năstase ca expresie a parvenirii și instalării unei dictaturi a cleptocraților

Email Imprimare PDF

01_petru_bogatu_bBlatul ACUM/PSRM în proximele alegeri de la 20 octombrie nu-i o supoziție a presei sau o metaforă politică. Este un fapt dovedit cu acte în regulă.

Citeşte mai mult...
 

Marș împotriva antenelor de telefonie 5G, considerate nocive pentru sănătate oamenilor și mediului

Email Imprimare PDF

01_stop_5gAsociația „Pro Consumatori", membră a Organizației Europene a Consumatorilor, va organiza duminică, 20 octombrie 2019, între orele 16:30 - 20:30, un marș de conștientizare a opiniei publice cu privire la pericolele generate de implementarea tehnologiei de comunicații 5G, cu sloganul „Stop 5G - viața și proprietatea noastră sunt mai importante decât tehnologia voastră!". Marșul se va desfășura în Capitală, pe traseul Ministerul Comunicațiilor - Ministerul Justiției - Ministerul Sănătății – Piața Victoriei, reunind câteva „sute de reprezentanți ai organizațiilor semnatare ale memoriului Stop 5G", transmit inițiatorii protestului, scrie www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Casa de Cultură din Hânceşti (Rep. Moldova) a fost renovată cu sprijinul Primăriei Sectorului 6, Bucureşti

Email Imprimare PDF

01_casa_de_cultura_din_hancestiCasa de Cultură raională din Hânceşti îşi trăieşte a doua tinereţe. Clădirea, inaugurată miercuri 16 octombrie, a fost reabilitată cu sprijinul financiar al Primăriei Sectorului 6 din municipiul Bucureşti. Lucrările de renovare au durat aproape un an. La eveniment au participat şi oficiali din România, transmite TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Crucile noii biserici românești din Viena vor fi sfințite duminică

Email Imprimare PDF

01_crucile_noii_biserici_din_vienaCrucile care vor fi așezate pe turlele noii biserici din sectorul 2 al Vienei, aflată în proces de construcție, vor fi sfințite duminică, 20 octombrie, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Român din Cernăuți câștigă cea de-a 6-ea gală a showului „Te cunosc de undeva” de la Antena 1

Email Imprimare PDF

01_grigore_ghermanInterpretul Grigore Gherman, originar din satul Pasat, regiunea Cernăuți, a câștigat cea de-a 6-ea Gală a showului „Te cunosc de undeva" la Antena 1 și a donat 1000 de euro lui Mihăiță Florea din Ploiești, un tânăr de 16 ani, singur la părinți, care suferă de o maladie ale cârei crize sunt rezistente la tratament și care le face viața acestor oameni un adevărat calvar, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un sfânt martir român/aromân din Balcani canonizat de Patriarhia de Constantinopol

Email Imprimare PDF

01_un_sfant_martir_aromanUn sfântul martir român/aromân canonizat de Patriarhia de Constantinopol - Marcu al Petru Marculi din Clisura (Μάρκου Πέτρου Μαρκούλη ἐκ Κλεισούρας), născut în Clisura (Vlahoclosura) și martirizat prin spânzurare în anul 1598 în Hrupiște (astăzi numit Argos Orestiko în prefectura Kastoria), transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Se definitivează funcționarea Consiliului Național al Românilor din Ucraina (CNRU). A fost adoptat Regulamentul după care CNRU se va ghida

Email Imprimare PDF

01_cnruÎn data de 7 octombrie 2019 a avut loc ședința ordinară a Consiliului Național al Românilor din Ucraina, subiectul discuțiilor fiind activitatea Consiliului şi a societăţilor culturale – membre ale Consiliului. În scopul coordonării şi armonizării activităţii membrilor Consiliului Naţional al Românilor din Ucraina, a fost discutat şi aprobat proiectul Regulamentului de funcţionare a Consiliului care prevede, printre altele, păstrarea autonomiei fiecărei societăţi culturale –membră a Consiliului pentru a evita o suprapunere a manifestărilor organizate de mediul asociativ românesc din Ucraina. În cadrul ședinței au fost aprobați noi membri ai Consiliului, fiind exprimată deschiderea pentru aderarea altor asociații, scrie https://bucpress.eu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

TAROM împlinește 65 de ani

Email Imprimare PDF

01_tarom_aniversareTAROM, Compania Naţională de Transport Aerian împlineşte a împlinit pe 18 septembrie, 65 de ani de existenţă. TAROM este şi va rămâne un deschizător de drumuri – a fost una dintre primele companii aeriene comerciale din lume, iar în prezent rămâne una dintre cele mai importante mărci româneşti, un simbol al României, o companie aeriană cu tradiţie recunoscută în întreaga lume, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ludovic Orban a anunțat că a discutat cu Prof. Ioan Aurel Pop, despre o eventuală colaborare între Guvern și Academia Română

Email Imprimare PDF

01_ludovic_orban_ioan_aurel_popPremierul desemnat Ludovic Orban a discutat, miercuri, cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, și cu vicepreședintele instituției, Victor Voicu, despre o posibilă colaborare între viitorul Executiv și Academie privind guvernarea în mai multe domenii, a anunțat premierul desemnat, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România, lider în topul țărilor în care Republica Moldova exportă

Email Imprimare PDF

01_rm_exporta_in_romania_cel_mai_multRepublica Moldova a exportat, în perioada ianuarie-august 2019, mărfuri în valoare de 1,7 miliarde de dolari SUA, în creștere cu 2 la sută în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, informează Biroul Național de Statistică de la Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Părintele Justin Pârvu, preot militar pe Frontul de Est, va fi omagiat la 100 de ani de la naștere la Cercul Militar Național de academicianul Radu Ciuceanu și generalul Radu Theodoru

Email Imprimare PDF

01_lansare_de_carte_cercul_militar_nationalJoi, la ora 14.00, la Cercul Militar Național, în cadrul Salonului de Carte Polemos al Armatei, având în vedere că Părintele Justin Pârvu a fost și preot militar pe Frontul de Est, are loc o nouă lansare a albumului publicat de Editura Doxologia, „Duhovnicul – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de portrete de Cristina Nichituș Roncea", împreună cu cartea de memorii a fostului deținut politic Radu Ciuceanu, „Thalassa! Thalassa! Thalassa!", transmite www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Episcopul Italiei despre exodul românilor: “Alegerea aceasta de a pleca din ţară este legată şi de faptul că nu se mai vede perspectivă la faţa locului”

Email Imprimare PDF

01_episcopul_italieiÎntr-un interviu oferit pentru Revista Familia Ortodoxă, Episcopul Siluan al Italiei a vorbit despre exodul românilor peste granițe și motivele care duc la alegerea de a pleca sau nu din țară, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Generalul Constantin Degeratu:"Nicio ţară europeană nu are capabilităţile necesare pentru a se apăra în faţa Rusiei"

Email Imprimare PDF

01_generalul_constantin_degeratuForţele armate europene nu sunt pe mărimea celor ale Federaţiei Ruse, a declarat generalul Constantin Degeratu, fostul preşedinte al Eurodefense Româ¬nia, în cadrul conferinţei anuale a Eurodefense care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Palatul Parlamentului şi unde au fost dezbătute ameninţările de securitate la adresa Uniunii Europene.Domnia sa a afirmat: "Nicio ţară europeană nu are capabilităţile necesare pentru a se apăra în faţa Rusiei",scrie www.bursa.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România este campioană europeană în securitate cibernetică

Email Imprimare PDF

01_romania_campioana_securitate_ciberneticaRomânia a câştigat titlul de campioană europeană la competiţia European Cyber Security Challenge 2019, care a avut loc în perioada 9-11 octombrie, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, informează AGERPRES, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un bust al poetului Mihai Eminescu va fi instalat în curând la Cahul

Email Imprimare PDF

01_mihai_eminescu_cahulUn bust al marelui poet roman, Mihai Eminescu, va fi instalat în curând în scoarul Palatului de Cultură „Nicolae Botgros" din municipiul Cahul, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Unioniștii de la Chișinău, i-au trimis un “cadou”, lui Putin, în ziua în care împlinește 67 de ani: „Sănătate, luciditate și respect pentru celelalte națiuni”

Email Imprimare PDF

01_unionisti_cadou_putinO hartă a României întregite și o sticlă de vin cu denumirea sugestivă „Maluri de Prut", fabricat din struguri produși atât în R. Moldova, cât și în România, este cadoul unioniștilor de la Chișinău pentru președintele rus, Vladimir Putin, care împlinește astăzi vârsta de 67 de ani, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Compania TAROM păstrează tradiţia şi participă la cel mai mare show aviatic - BIAS 2019!

Email Imprimare PDF

01_tarom_biasCompania TAROM are plăcerea de a vă anunţă participarea, Sâmbată, 24 August 2019, la o nouă ediţie a celui mai impresionant spectacol de forţă aeriană, viteză şi precizie, se arată într-un comunicat de presă remis la redacție, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Octavian Țîcu: Un Chișinău condus de socialistul Ceban se va afla în aceiași postură ca și Dodon: izolat internațional și cu vizite repetate la Moscova

Email Imprimare PDF

01_tacu_oDeputatul Octavian Țîcu, candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău, susține că accederea socialistului Ion Ceban în fotoliul de edil va duce la izolarea orașului de celelalte capitale europene, în special de București și celelalte orașe mari ale României. Potrivit lui, un Chișinău condus de Ceban este un Chișinău izolat internațional și cu vizite repetate la Moscova, scrie www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

“Doamna comediei românești”, românca basarabeancă Tamara Buciuceanu Botez a plecat în veșnicia Neamului și a lui Dumnezeu

Email Imprimare PDF

01_tamara_buciuceanuA trecut la cele veșnice marea doamnă a teatrului românesc, basarabeanca noastră, românca noastră, minunata noastră actriță, "Doamna comediei românești", Tamara Buciuceanu Botez. Drum bun spre scena din cer!

Citeşte mai mult...
 

La Palermo a avut loc Festivalul Portului Popular Românesc din Sicilia - ediția a-III-a

Email Imprimare PDF

01_palermo_festivalul_portului_popular_romanescProtopopiatul Sicilia a organizat Festivalul Portului Popular Românesc la Palermo, duminică 13 octombrie 2019. Fiecare parohie din cuprinsul Siciliei, după ce a săvârșit Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie, de la mic la mare au luat drumul către Palermo, întâlnindu-se în fața bisericii „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie", de unde la ora 16.00 au ieșit în formație, făcând o paradă a costumelor populare, în inima capitalei Siciliei, parcurgând via Maqueda, Quatro Canti și Vittorio Emmanuele, timp de 30 minute traversându-se centrul orașului Palermo, transnite părintele Martinian Constantin Epure, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dorin Popescu: S.O.S. – Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

01_dorin_popescu_izvmO administrație centrală suplă și eficientă reprezintă o condiție obligatorie pentru o politică externă solidă a statului român și totodată un răspuns corect și oportun la îngrijorările cetățenilor români privind supradimensionarea aparatului central de stat. Politica externă a României și interesele românilor cer, din această perspectivă, o reducere a aparatului de stat, o de-birocratizare a acestuia, o comasare creativă și inspirată a structurilor și instituțiilor, aplicarea rezultatelor referendumului privind reducerea numărului de parlamentari etc. Birocrația și administrația stufoasă, care au generat permanent locuri de odihnă pentru sinecuriști și beneficiarii relațiilor clientelare, au reprezentat o boală canceroasă care a diminuat în mod constant potențialul de expresie al României, scrie Dorin Popescu pe www.contributors.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România alocă 780 de mii de lei liceului Mihai Eminescu din Comrat

Email Imprimare PDF

01_bloc_de_studiu_comratLiceul „Mihai Eminescu" din Comrat este unica instituție cu predare în limba română din localitate. În cadrul vizitei efectuate în Găgăuzia, pe 11 octombrie, prim-ministrul Maia Sandu a ajuns și în orașul Comrat, Găgăuzia, Primi-ministrul a adus o veste bună pentru elevii și profesorii de la Liceul „Mihai Eminescu" , unica instituție cu predare în limba română din Comrat: Guvernul României a aprobat alocarea a circa 780 de mii de lei din Programul de asistență pentru Republica Moldova, bani necesari pentru construcția unui bloc de studiu adiacent Liceului. Astfel, în câteva luni va începe construcția clădirii. Totodată, contribuția autorităților Găgăuziei, în acest scop, va constitui circa 9 milioane de lei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Reprezentanța ICR Madrid a preluat președinția rețelei EUNIC Spania

Email Imprimare PDF

01_instituto_cultural_romanoInstitutul Cultural Român de la Madrid a preluat președinția rețelei institutelor de cultură EUNIC Spania și a găzduit, in această săptămână, prima reuniune de lucru a directorilor, la sediul institutului. Vicepreședinte este Alianța Franceză, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Președintelui A.J.R.P., Cristian Bucur: Candidatii la functia de președinte dau impresia că fac o concesie alegătorilor din diaspora dacă stau de vorbă cu ei

Email Imprimare PDF

01_cristian_bucur_ajrpAsociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (A.J.R.P.) a propus o dezbatere publică, la care să participe candidații la Președenția României. Despre acest subiect, ca și despre urmările acestui demers, i-am solicitat un interviu în exclusivitate președintelui A.J.R.P., Cristian Bucur, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Omagiu adus actorului Ilarion Ciobanu, născut în Basarabia, la Zilele Filmului Românesc de la Chișinău

Email Imprimare PDF

01_ilarion_ciobanuUn omagiu dedicat actorului român cu origini basarabene Ilarion Ciobanu, o selecţie cu scurtmetraje de şcoală ale regizorilor noului cinema şi un film celebru pentru copii fac parte din programul celei de-a 5-a ediţii a Zilelor Filmului Românesc de la Chişinău, care va avea loc între 10 şi 13 octombrie la Centrul Cultural „Odeon" şi la AMTAP, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Europarlamentar, originar din Transcarpatia: „Schimbarea Guvernului în Ucraina nu a oferit nimic minorităților naționale”

Email Imprimare PDF

01_andrea_bockhorPe 14 octombrie 2019, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Vadim Prystayko, a participat la o reuniune a Comisiei pentru afacerile externe a Parlamentului European.

Citeşte mai mult...
 

La Paris a fost inaugurată Promenada Regina Maria a României

Email Imprimare PDF

01_paris_promenada_mariaMarți, 15 octombrie, a fost inaugurarea oficială a «Promenadei Regina Maria a României», situată pe malul Senei, în proximitatea Turnului Eiffel, transmite Romanian Global News,

Citeşte mai mult...
 

Românii din suburbia Roșa a Cernăuțiului s-au rugat pentru sufletele martirilor neamului românesc

Email Imprimare PDF

01_romanii_din_suburbia_rosaÎn suburbia Roșa a Cernăuțiului, din inițiativa Societății ,,Golgota" a românilor din Ucraina și cu susținerea Bisericii locale, condusă de părintele Ioan Blaga, a fost organizează o Slujbă de comemorare a Martirilor Neamului românesc, localnici din Roșa , care au fost deportați în Siberia, Kazahstan și Carelia Finlandeză, fără să se mai întoarcă la vatra strămoșească – informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Lovitura totală pentru România! Cel mai grav fenomen - ”exodul creierelor” - care afectează România

Email Imprimare PDF

01_exodul_creierelor_din_romaniaUn raport al Băncii Mondiale scoate la iveală un fenomen extrem de îngrijorător: "exodul creierelor", al mâinii de lucru calificate din ţările de origine. Astfel, persoanele cu un nivel superior de educaţie tind să emigreze mai des, scrie www.capital.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu: UM 29155 în Republica Moldova: punct ochit, punct lovit

Email Imprimare PDF

01_petru_bÎntre destabilizarea Republicii Moldova, tentativa loviturii de stat din Muntenegru, otrăvirea colonelului GRU Serghei Skripal în Marea Britanie și a traficantului de arme Emilian Ghebrev în Bulgaria există o legătură directă. Într-o investigație, realizată de cotidianul New York Times, se afirmă că toate acestea atacuri au un singur autor – UM 29155, o unitate de elită a Serviciului de Informații Militare a Rusiei (GRU).

Citeşte mai mult...
 

„Biblia pentru tineri” în limba germană publicată de teologi români la Viena

Email Imprimare PDF

01_biblia_pentru_tineri„Biblia pentru tineri" în limba germană va vedea în noiembrie lumina tiparului la Viena.Cuvântul înainte, intitulat „Prietenia lui Dumnezeu cu oamenii", aparţine Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. La acest volum, coordonat de Părintele Nicolae Dura, paroh la biserica românească din Viena, au lucrat timp de doi ani următorii profesori: Pr. Dr. Constantin Oancea (Sibiu), Dr. Irina Dura-Niţu (Viena), Pr. Dr. Stelian Tofană (Cluj) şi Dr. Olimpiu-Nicolae Benea (Cluj)m, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Noaptea minții! În timp ce 300.000 de români/vlahi sunt supuși unui adevărat genocid cultural, ambasadorul României la Belgrad declară că: ambasada urmarește atent poziția minorității române și se poate constata un progres semnificativ!

Email Imprimare PDF

01_ambasada_romaniei_la_belgrad_sfideaza_romanii_vlahiAmbasada (României) urmarește atent poziția minorității române și se poate constata un progres semnificativ în realizarea unor chestiuni și un progres în colaborarea la toate nivelele de putere, dar există spațiu de progres în continuare, care se poate realiza print-o muncă în continuare în realizarea planului de acțiune în ceea ce privește drepturilor minoritare, a declarat ambasadorul României la Belgrad, Oana Cristina Popa citată de https://www.ljudskaprava.gov.rs, preluat de corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Citeşte mai mult...
 

România și Republica Moldova promovează un traseu turistic comun, traseul turistic ,,Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”

Email Imprimare PDF

01_traseu_turistic_comun_voievodul_stefan_cel_mare_si_sfantRomânia și Republica Moldova s-au unit ca să atragă mai mulți turiști internaționali pe cele două maluri de Prut. La Sibiu, unde are loc în aceste zile Forumului Anual Consultativ al Rutelor Culturale Europene, autoritățile de la București și Chișinău prezintă ruta transfrontalieră culturală „Ștefan cel Mare și Sfânt", informează Rador, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Analistul american George Friedman scrie despre rolul României și Poloniei în noua strategie americană privind relațiile SUA-Turcia

Email Imprimare PDF

01_relatiile_sua_turciaDe câțiva ani, a avut loc o schimbare semnificativă în strategia Statelor Unite în Orientul Mijlociu, unde Washingtonul a căutat în mod constant să evite luptele, scrie analistul american George Friedman, analizând impilcațiile recentului conflict izbucnit în Siria, după ofensiva Turciei, dar și modul în care ar putea evolua relațiile dintre Turcia și SUA. Dar și rolul geopolitic pe care l-ar putea juca România în această ecuație cu mai multe necunoscute.

Citeşte mai mult...
 

Delegați din România la primul forum regional pentru tineri găzduit de Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi

Email Imprimare PDF

01_universitate_baltiTineri pentru tineri. Este numele primului forum regional al studentilor, desfăşurat la Universitatea „A. Russo" din Bălţi. Evenimentul a adunat delegaţi din România, Ucraina şi Republica Moldova pentru a discuta subiecte ce ţin de politicile educaţionale şi de tineret, transmite TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

"Satul nostru rumânesc" sărbătoare a românilor/vlahilor din Timoc la Mânăstirea din Malainița

Email Imprimare PDF

01_sarbatoare_malainitaSub acest titlu, la Mănăstirea Mălainița, în Valea Timocului (estul Serbiei) am luat parte astăzi, alături de consulul general al României la Zajecar, domnul Oliver Marius Dilof, soție, colegi și prieteni din Serbia și România, la o frumoasă manifestare populară, de profundă vibrație națională, transmite Ringo Dămureanu pentru Romanian Global News din Timoc.

Citeşte mai mult...
 

Un sfert de milion de români au emigrat în 2018. Cine or fi fi vinovații? Banca Mondială: 40% din totalul emigranţilor din România sunt absolvenţi de studii superioare!

Email Imprimare PDF

01_romanii_isi_iau_talpasitaPeste un sfert de milion de români au emigrat în 2018, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Un procent de aproape 40% din totalul emigranţilor din România sunt absolvenţi de studii superioare, potrivit datelor furnizate de Banca Mondială, scrie Ziarul Financiar, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Negocierile de la Bratislava în „formatul 5+2” au început. Nicolae Negru: “Acordarea unui statut special regiunii transnistrene este imposibilă fără democratizarea regiunii”

Email Imprimare PDF

01_negru_radioLa Bratislava au început astăzi negocierile pe reglementarea transnistreană, în formatul 5 plus 2, găzduite de către ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak. Delegația R. Moldova este condusă de vicepremierul pentru Reintegrare, Vasili Șova, transmite Radio Chișinău.

Citeşte mai mult...
 

Volumul „Paul Goma. Cuvântul basarabeanului răzvrătit” și revista „Dialogica. Revistă de studii culturale și literatură”, au fost lansate la AȘM

Email Imprimare PDF

01_volumul_paul_gomaLa Academia de Științe a Moldovei a fost lansat, la 8 octombrie 2019, volum „Paul Goma. Cuvântul basarabeanului răzvrătit", prefață, selecție și coordonare, dr.hab. Aliona Grati. Evenimentul a inclus și lansarea revistei „Dialogica. Revistă de studii culturale și literatură", Nr. 1 și Nr.2, manifestare organizată de Secția Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a AȘM, transmite Eugenia Tofan preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită la unul din eroii piesei „Dosarele Siberiei”: „M-a rugat ca atunci când ajung în România să sărut pământul Țării și pentru Dumnealui. Am avut acel sentiment unic că mă întâlnesc cu ISTORIA”

Email Imprimare PDF

01_daniel_ionita_in_vizita_la_ion_moraruAmbasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, l-a vizitat pe Ion Moraru, unul din eroii piesei „Dosarele Siberiei", despre care spune că este „un luptător pentru libertatea și demnitatea românilor din Basarabia, un martor ocular al atrocităților Războiului al II-lea Mondial și un supraviețuitor al lagărelor staliniste din Siberia unde a fost trimis "cu generozitate" de NKVD".

Citeşte mai mult...
 

Pericolul ascuns din pliculeţele de ceai: ce bem, de fapt!

Email Imprimare PDF

01_ceai_cu_plasticAtunci când bem o cană cu ceai putem înghiţi miliarde de microparticule din plastic, conform unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea MCGill din Montreal, Canada, scrie Iulia Ciompoieru în www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O.Țîcu, către alegătorii din Chișinău: Nu dispersați votul și oferiți-mi șansa de a învinge cârdășia Dodon-Năstase

Email Imprimare PDF

01_o_ticaCandidatul pentru funcția de primar general al capitalei, Octavian Țîcu, crede că deja nu mai are sens să-i îndemne pe candidații de dreapta să se retragă din cursa electorală în favoarea sa, însă balanța poate fi închinată doar de către alegătorii din municipiul Chișinău, care vor ieși la urne duminică, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expoziția de fotografii „Sguardo cangiante” / „Iridiscent look”, a artistei Alexandra Mitakidis

Email Imprimare PDF

01_sguardo_cangianteVineri, 18 octombrie 2019, va avea loc, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția (Palazzo Correr, Campo Santa Fosca, Cannaregio 2214, Venezia), inaugurarea expoziției de fotografii intitulată „Sguardo cangiante" / "Iridiscent look" a artistei Alexandra Mitakidis, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Biserică ortodoxă, construită din donațiile enoriașilor români, premiată în Spania

Email Imprimare PDF

01_biserica_spania_ro_premiataBiserica ortodoxă „Sfântul Gheorghe", ridicată de românii din Alcalá de Henares, Madrid, a primit premiul orașului pentru arhitectură, juriul recunoscând valoarea lăcașului de cult și modul în care s-a integrat în peisajul urban din localitate, anunță , ȘtirileTVR,preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Aproape 300.000 de români s-au înscris deja pentru obţinerea noului statut în Marea Britanie

Email Imprimare PDF

01_trei_sute_de_mii_de_romani_statut_special_ukMinisterul Afacerilor Externe (MAE) informează că, din datele oficiale furnizate de autorităţile britanice cu privire la implementarea schemei de înregistrare (EUSS), rezultă că până la finalul lunii septembrie 280.600 de cetăţeni români s-au înregistrat deja pentru obţinerea noului statut (pre-settled şi settled status), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ion Moraru, fostul deţinut și disident politic din Basarabia, care s-a luat de piept cu regimul sovietic la 17 ani, s-a stins din viață la 90 de ani

Email Imprimare PDF

01_ion_moraru_tvr_moldovaFostul deținut și disident politic, Ion Moraru, care a făcut ani grei de gulag în stepele kazahe, s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani. Într-un reportaj recent, realizat de „TVR Moldova", Ion Moraru, care a suportat chinuri groaznice în închisorile sovietice din cauza dragostei sale pentru neamul românesc, luându-se de piept cu regimul de ocupaţie sovietic la vârsta de numai 17 ani, spunea că nu regretă nimic din ce i s-a întâmplat în viață, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

“Satul nostru românesc” la Mânăstirea Malainița din Timoc

Email Imprimare PDF

01_satul_nostru_romanesc_timocVicariatul Ortodox Român al Timocului înpreună cu Comitetul pentru Drepturile Omului Negotin și Asociația pentru Cultura Românilor/Vlahilor din Serbia "Ariadnae Filum" organizează manifestarea "Satul nostru românesc", duminică 13 octombrie, în ansamblul Mănăstirii Sf. Parascheva din Malainița, transmite corespondentul Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Colocviul „Emil Cioran, gânditor esențial al secolului XX“

Email Imprimare PDF

01_emil_cioranAmbasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu Direcția de Activități Culturale de la El Corte Inglés, organizează vineri, 11 octombrie 2019, începând cu ora 18:30, colocviul „Emil Cioran, gânditor esențial al secolului XX". Evenimentul va avea loc în sala de conferințe „Âmbito Cultural" de la El Corte Inglés din Lisabona și îi va avea ca invitați pe profesorii Ciprian Vălcan de la Universitatea „Tibiscus" din Timişoara, Ricardo Gil Soeiro și Paulo Borges de la Universitatea din Lisabona, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: My Name Is Dodon sau Occidentul și Rusia pe același cântar

Email Imprimare PDF

01_ni_negruMult așteptatul discurs al lui Dodon la ONU a fost nu numai prea lung, conceput să cuprindă totul, să compenseze, probabil, lipsa discursurilor sale de la adunările generale precedente, dar și încâlcit, repetitiv, contradictoriu, greu de înțeles pentru un străin. Nu a răsunat nicio idee nouă, le-a sonorizat pe cele vechi. Adunate la un loc, au produs o impresie penibilă: era ca și cum președintele Republicii Moldova vorbea la tribuna ONU din partea Rusiei, crezând că nimeni nu pricepe aceasta, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Florian Bichir în EVZ.ro: Câți români au pierit în Gulag și cine-i cinstește?

Email Imprimare PDF

01_vasile_soareVasile Soare este la cei 48 de ani ai săi unul dintre cei mai străluciți diplomați ai României. În perioada 1990 - 1995 a fost trimis bursier al Ministerului Afacerilor Externe la Institutul de Studii Mongole/ Universitatea de Stat a Mongoliei, Ulan-Bator, studii finalizate cu un doctorat la Academia de Ştiinţe a Mongoliei (Institutul de Limbă şi Literatură) în filologie mongolă / altaică (1995 -1998), scrie istoricul Florian Bichir în www.evz.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Participarea României la Festivalul Internaţional de Orgă Terra Sancta, în Grecia, Cipru, Iordania și Israel

Email Imprimare PDF

01_erzsébet_windhager_gerédFestivalul Internaţional de Orgă Terra Sancta va avea loc în perioada 29 septembrie – 21 noiembrie 2019 în lăcaşuri de cult din Grecia, Cipru, Iordania şi Israel. România va fi reprezentată, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, de prof. Erzsébet Windhager-Geréd, care va susţine trei recitaluri de orgă în perioada 22-24 octombrie în Yaffo, Nazareth și Ierusalim, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii populează Marea Britanie. Cel mai mare număr de nașteri, după pakistanezi

Email Imprimare PDF

01_romanii_populeaza_marea_britanieCopiii români născuți în Marea Britanie ocupă locul 2, după cei pakistanezi, ca număr de nașteri în Marea Britanie. Astfel, în anul 2018, s-au născut 15.196 de copii din părinți români, în Regatul Unit, cu aproape 2.000 mai mulți decât în anul precedent, transmite www.ziarulromanesc.net, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cătălin Sturza în Adevărul: Aurică Antonie, eroul de 105 ani al României. Facebook a cenzurat articolul….!

Email Imprimare PDF

01_aurica_antonie„Aurică Antonie are 105 ani şi este unul dintre puţinii veterani de război care încă mai sunt în viaţă. Îşi aminteşte fiecare moment de pe frontul din Basarabia şi, apoi, dintr-un lagăr din Siberia. Tot în închisoare a ajuns şi când credea că s-a întors acasă." „Era primăvara lui 1941, când Aurică Antonie primea vestea că trebuie să plece la război. Avea 27 de ani pe-atunci. Şi-a lăsat acasă soţia însărcinată şi a plecat pe front. A fost trimis peste Prut, alături de alţi tineri soldaţi, să elibereze Basarabia şi nordului Bucovinei de sub ocupaţia rusească", citim într-un portret realizat anul trecut de Digi 24, scrie Cătălin Sturza pe www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Congresul tinerilor NEPSIS din MOREOM la a XX-a ediție | Evenimentul a avut loc în insulele Canare din Spania

Email Imprimare PDF

01_congresul_tinerilor_nepsisAnul acesta, în arhipelagul Canare din Oceanul Atlantic, a fost organizată cea de-a XX-a ediție a Congresului Nepsis MOREOM, în perioada 3-6 octombrie, o ediție aniversară la care au participat peste 150 de tineri români din Spania, Danemarca, Portugalia, Anglia, Irlanda, Franța, Elveția, Germania, Belgia, Italia și România, alături participanții din Insulele Canare, trransmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petiție lansată de președintele Asociațiației Jurnaliștilor Români de Pretutindeni pentru transparența finantărilor la Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

01_cristian_bucur_petitieFoarte multe O.N.G.-uri sunt revoltate de modul in care se desfasoara finantarile (atat concursurile de selectie, cat si derularea contractelor) oferite de Ministerul care ar trebui sa se ocupe de romanii de peste hotare, indiferent de denumirea sau conducerea pe care a avut-o in diferite perioade de timp, scrie Cristian Bucur într-o petiție lansată pe internet, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

A fost sfințit lăcașul de cult al singurei mănăstiri ortodoxe românești din Elveția

Email Imprimare PDF

01_manastire_ortodoxa_elvetiaCapela în care își desfășoară activitatea liturgică prima și singura mănăstire ortodoxă românească din Elveția, a fost sfințită sâmbătă de patru ierarhi.

Citeşte mai mult...
 

Doi români au cântat în limba maternă în faţa Papei Francisc, de Ziua Migrantului"

Email Imprimare PDF

01_ziua_migrantului_papa_franciscMii de migranţi stabiliţi în Italia, printre care şi mulţi români, au participat duminică, 29 septembrie, în Piaţa Sf. Petru din Vatican, la liturghia celebrată de Papa Francisc cu ocazia "Zilei mondiale a migrantului și a refugiatului". Pentru prima oară, multe din rugăciunile euharistice au fost rostite în mai multe limbi, printre care chineză, arabă, franceză, swahili. La sfârşitul liturghiei, în piaţă au răsunat versurile melodiei "Speră mereu", cântată de doi români stabiliţi în Italia. Papa Francisc a inaugurat de asemenea un monument dedicat migranţilor: o sculptură realizată în bronz şi argilă, amplasată în Piaţa Sf. Petru.

Citeşte mai mult...
 

George Damian: Începutul sfârşitului pentru Viktor Orban

Email Imprimare PDF

01_sfarsitul_lui_viktor_orbanOpoziţia din Ungaria a reuşit să câştige puncte importante împotriva stăpânului necontestat Viktor Orban la alegerile locale de ieri. Cea mai importantă victorie este cea de la primărie Budapestei, însă merită analizat şi modul în care au fost câştigate alegerile, scrie George Damian în www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tezaurul antic al României, prezentat în expoziția „Dacia Felix“, la festivalul EUROPALIA

Email Imprimare PDF

01_tezaurul_antic_al_romanieiO expoziție-eveniment dedicată patrimoniului istoric al României, ce reunește sute de artefacte și seturi de piese antice descoperite pe teritoriul țării noastre, prezentat ca spațiu de interferență al civilizațiilor scitică, greacă, celtică, dacică, getică și romană, va fi deschisă în Belgia, în perioada 19 octombrie 2019 – 26 aprilie 2020, la Muzeul Galo-Roman din Tongeren, în cadrul festivalului EUROPALIA, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Capital.ro: Aur’a, apa miraculoasă din România și istoria ei

Email Imprimare PDF

01_aur_aHorațiu Rada și Eleodor Coptil sunt prieteni de-o viață și împreună au găsit cheia succesului în afaceri cu adevărat durabile. În anul 2007, cei doi au construit Cons Electrificarea Instal (CEI), care se ocupă cu rețele si instalații electrice. Astăzi, aceasta este considerată a fi cea mai importantă și cea mai sigură sigură companie de acest tip din zona de vest a țării, scrie Anca Andrei în www.capital.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Într-o căsătorie de interes, Dodon și Maia Sandu se ceartă ca doi iubiți sau de ce PSRM repetă greșeala PD

Email Imprimare PDF

01_nicolae_negru_nDupă ce Maia Sandu i-a reproșat lipsa de bărbăție la ONU, Dodon s-a simțit ofensat ca un flăcău de Sadova și a comparat activitatea Guvernului în primele 100 de zile cu țiuitul unui țânțar, afirmând că Executivul a realizat „mai nimic", scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ziua portului popular românesc, la biserica Sf. Cruce, Torino 2

Email Imprimare PDF

01_biserica_sfanta_cruce_torino_2Cu ajutorul bunului Dumnezeu, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei şi la îndemnul părintelui Lucian Roșu, duminică, 6 octombrie, după Sfânta Liturghie, la Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci", Torino 2, a avut loc o întâlnire de suflet, prilejuită de sărbătoarea Zilei Portului Popular în Episcopia Italiei, a consemnat Rodica Manciu pentru www.episcopia-italiei.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Reguli noi pentru redobândirea cetățeniei române, începând cu 15 octombrie

Email Imprimare PDF

01_pasaportAutoritatea Națională pentru Cetățenie din România a anunțat că, începând cu 15 octombrie, se vor accepta la depunerea dosarului de cetățenie, doar documentele cu traduceri legalizate care respectă transliterația latină din pașaportul solicitantului.

Citeşte mai mult...
 

Pompieri din R. Moldova, instruiți în România: Cursul de subofițeri a durat un an

Email Imprimare PDF

01_cursul_de_subofiter_pompierZece angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) din R. Moldova au absolvit, săptămâna trecută, cursul de subofiţeri din cadrul Şcolii de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu" din Boldeşti, România.

Citeşte mai mult...
 

Muzee de pe cele două maluri ale Prutului, reunite la Sibiu

Email Imprimare PDF

01_muzeul_astraMuzeul ASTRA din Sibiu organizează sesiunea de comunicare „Marketingul și educația în muzee", ediția a X-a. Evenimentul va avea loc în perioada 26-28 septembrie, orele 09-20,00 cu participarea a 18 muzee și asociații culturale din România și Republica Moldova.

Citeşte mai mult...
 

Ungaria fondează o nouă instituție de învățământ în limba maghiară în localitatea Velika Dobron, raionul Ujgorod. România când va deschide o astfel de instituție în Ucraina?

Email Imprimare PDF

01_ucraina_ungariaO nouă instituție de învățământ în limba maghiară a fost deschisă în localitatea Velika Dobron, raionul Ujgorod. Până în prezent, 95 de studenți ai Centrului de formare profesională se vor putea iniția în șapte profesii diferite, transmite Bucpress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii de pretutindeni se pot înscrie la festivalul internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, ediția a XIII-a

Email Imprimare PDF

01_romeo_si_julieta_la_mizilNu am câtuşi de puţin intenţia să glumesc, atunci când voi afirma că una dintre marile dorinţe ale vieţii mele a fost să vizitez Mizilul. Dorinţa aceasta mi s-a împlinit, în fine, în toamna anului trecut. (Geo Bogza, „175 de minute la Mizil")

Au mai „vizitat" Mizilul, din postura de invitați de onoare ai festivalului „Romeo și Julieta la Mizil", Solomon Marcus, Nicolae Dabija, Ștefan Cazimir, Daniel Cristea-Enache, Mircea Ionescu-Quintus, Ecaterina Andronescu, Vasile Tărâţeanu, Corneliu Leu, Lucia Olaru Nenati, Elis Râpeanu, Mihai Stănescu, Mircea Dinescu, Dan C. Mihăilescu, Sorin Roșca Stănescu, George Stanca, Alexandru Mironov, Dan Mircea Cipariu, Sorin Preda, Daniela Vlădescu, Aurel Antonie, Nicolae Dragoș, Dan Lupescu, Gheorghe Brezeanu, Mircea Vintilă. La ediția precedentă s-au înscris, la Poezie și Epigramă, 422 de concurenți. De-a lungul celor 12 ediții s-au înscris la festival cca 4000 de concurenți români din România, Austria, Canada, Cehia, Elveția, Franţa, Germania, Israel, Italia, Portugalia, R. Moldova, Spania, Scoţia, Spania, Ucraina, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cine vrea golirea spațiului românesc de români? Cine o fi în spatele politicienilor trădători de Neam? Aproximativ două milioane de români au aplicat, anul acesta, pentru joburi în străinătate

Email Imprimare PDF

01_capitalele_europeiJoburile în străinătate existente pe platforma de recrutare online eJobs.ro au adunat, de la începutul anului și până acum, aproape 2 milioane de aplicări, cele mai multe aparținând candidaților din categoria de vârstă 25-35 de ani (aproximativ 855.000 de aplicări), se arată într-un reportaj Realitatea.net, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu: Eu te-am făcut, eu te omor!

Email Imprimare PDF

01_petru_bDouă momente ale vieții politice din ultimele zile par să anunțe colapsul actualei guvernări de la Chișinău. Cel dintâi a fost creat de Igor Dodon, iar cel de-al doilea de APCE, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tinerii români Nepsis din Italia prezenți la cea de-a XX-a ediție a CONGRESULUI NEPSIS MOREOM

Email Imprimare PDF

01_tineri_nepsisCu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, o delegație a Frăției Nepsis Italia, formată din 40 de tineri români, alături de preoți și preotese și avându-l în frunte pe Preasfințitul Atanasie de Bogdania, va lua parte zilele acestea la Congresul Nepsis MOREOM ce se va desfășura anul acesta în perioada 3 -6 octombrie în insula spaniolă Gran Canaria, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Poveste de succes a unei românce interpretă la flaut în Germania

Email Imprimare PDF

01_bianca_alecuO româncă a ajuns să cânte pe cele mai importante scene ale capitalelor europene, după ce a început să studieze flautul în România, continuând în Franța și Germania. Bianca Alecu, 28 de ani, originară din Bârlad, a început să studieze flautul, când avea aproape 10 ani.

Citeşte mai mult...
 

Donație de costume populare și premii pentru câștigătorii concursului România Mea și întâlniri cu români din Voievodina

Email Imprimare PDF

01_donatii_de_costume_populareO delegație a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni s-a deplasat în Voievodina, Serbia la Vârșet și Glogoni în perioada 22-23 septembrie 2019. Aici, cu sprijinul Consulatului General al României la Vârșet, au fost donate 30 de costume populare din zona Banatului către trei asociații, respectiv : Societatea Cultural Artistică „Luceafărul"- Vârșet, Căminul Cultural „3 octombrie"- Satu Nou și Societatea Cultural Artistică „Steaua" – Ovcea , transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Biserica Ortodoxă Română alături de românii din Norvegia. A fost sfinţită prima biserică ortodoxă românească din Regatul Norvegiei

Email Imprimare PDF

01_biserica_ortodoxa_romana_norvegiaPrima biserică ortodoxă românească din Norvegia a fost sfinţită duminică în oraşul Haugesund. Lăcașul a fost construit acum o sută de ani, iar în prezent aparține comunităţii româneşti stabilite în acele locuri, scrie https://basilica.ro preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Prof. dr. John Ionescu din Germania: nutritia în cancer. „Hrănim în continuare celulele canceroase fără să știm”

Email Imprimare PDF

01_john_ionescuProf. dr. John Ionescu, fondator şi director ştiinţific al Clinicii Speciale Neukirchen din Bavaria, este o personalitate în domeniul terapiilor integrative. Deşi plecat încă din anii '70 din România, doctorul Ionescu nu-şi uită ţara, ci doreşte ca ultimele descoperiri ale medicinii să fie integrate şi în terapiile clinicilor din România,

Citeşte mai mult...
 

Expoziție de artă inedită! Românul care a impresionat Londra

Email Imprimare PDF

01_expozitie_de_arta_inedita_londraConstantin Botezat, un fost student al Universității de Artă și Design din Cluj și-a desfășurat pe parcusul acestui an activitățile artistice la Londra. Tânărul a reușit să expună cea de-a 10-a expoziție organizată la Londra timp de un an de zile la Capital Art Gallery.Constantin a ajuns in Marea Britanie prin intermediul programului Erasmus, cel mai celebru program educational din Uniunea Europeana. La moment tanarul isi dasfasoara doua internship-uri in calitate de Designer/ Creative Strategist pentru o revista britanica si pentru un post de radio iar in paralel Constantin isi organizeaza proprile expozitii de arta, se arată într-un materia pe www.capital.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Primii români din străinătate au votat deja la alegerile prezidențiale

Email Imprimare PDF

01_primii_romani_din_strainatate_au_votat_dejaPrimii români au votat deja pentru viitorul președinte. Sunt cei care locuiesc în străinătate și au ales să voteze prin corespondenţă. Digi24 a vorbit cu câţiva dintre cei care au votat deja, se arată într-un reportaj Digi24, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Formula Steinmeier, pe dos

Email Imprimare PDF

01_nicolae_negru_nUcraina reintră într-o nouă perioadă de turbulențe după ce Zelenski a acceptat „formula lui Steinmeier" în procesul de reglementare a conflictului din Donbas. Aceasta prevede că Ucraina își recapătă controlul asupra teritoriului ocupat (Crimeea nu este luată în considerare) și a frontierei sale de est numai după ce în regiunile separatiste se organizează alegeri libere și corecte, sub egida OSCE, în conformitate cu legile ucrainene, și li se acordă acestor regiuni un statut special, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ziua internațională a emigrantului sărbătorită în Parohia românească ”Sfânta Muceniță Agata” din Catania

Email Imprimare PDF

01_ziua_internationala_a_emigrantului2 octombrie - o zi ca oricare alta pentru românii Parohiei "Sfânta Muceniță Agata" din Catania ce trăiesc în orașul Giarre. Muncă, piață, pregătirea copiilor pentru școală...Seara însă a adus ceva special, pentru cei ce care au avut răgaz și au ajuns la primărie. Preotul paroh Mihai Gabriel ICHIM venit din Catania, înconjurat de câțiva parohieni din Giarre s-a întâlnit cu însuși primarul cetății, Angelo D'Anna și preoți italieni de la Oficiul pentru ecumenism și dialog interreligios al Episcopiei romano-catolice din Acireale pentru celebrarea zilei internaționale a emigrantului, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Una dintre cele mai apreciate jurnaliste din Brazilia are origini basarabene: „Bunica mea era din Basarabia, România”

Email Imprimare PDF

01_sandra_annenbergSandra Annenberg, prezentatoare de televiziune din Brazilia, este nepoata unei basarabence. „Sunt nepoata un rus și a unei românce pe linia tatălui meu. Bunicul meu, Eduardo Annenberg, s-a născut la Astrakhan, un oraș din partea europeană a Rusiei, iar bunica mea, Sarah, era din Basarabia, România, scrie www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sfințirea steagului Societății de Cultură Macedo-Română și o dezbatere strălucită despre românii/aromânii din Balcani, condusă de Ion Caramitru, la 140 de ani de la înființarea Societății

Email Imprimare PDF

01_sfintirea_steagului_societatii_de_cultura_macedo_romanaLa 23 septembrie 2019, în ziua în care s-au împlinit 140 de ani de existență a Societatea de Cultură Macedo-Română (SCMR), la biserica Izvorul Tămăduirii, cu binecuvântarea Prea Fericitului Daniel, Patriarhul României, s-a oficiat Te Deum-ul de mulțumire și slujba de sfințire a steagului (refăcut după modelul de la 1894).

Citeşte mai mult...
 

Biserica Parohiei românești „Sfântul Grigorie Teologul” din Forli a fost sfințită de către PS Atanasie de Bogdania

Email Imprimare PDF

01_biserica_forliSâmbătă, 21 septembrie 2019, Preasfințitul Părinte Arhiereu-vicar Atanasie de Bogdania a sfințit biserica Parohiei românești „Sfântul Grigorie Teologul" din Forli, alături de un sobor de preoți și diaconi, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Soliști de muzică folk din România la Rădăuţi şi Cernăuţi, în Festivalul „Folkever”

Email Imprimare PDF

01_folkeverFestivalul de atitudine culturală „Folkever" se va desfăşura, pe 19 şi 20 octombrie, la Rădăuți și Cernăuți, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

ICR New York lansează „Conferințele Leon Feraru”, Program organizat împreună cu Universitatea Columbia

Email Imprimare PDF

01_conferinta_leon_feraru„Conferințele Leon Feraru", cel mai nou program permanent al Institutului Cultural Român din New York, se lansează vineri, 11 octombrie, cu un eveniment dedicat celui care, printr-o activitate vizionară și consecventă în domeniul relațiilor culturale româno-americane, poate fi considerat întemeietorul diplomației culturale române în Statele Unite, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, despre zona Covasna-Harghita: “Nu am văzut, timp de 20 ani, o strategie a autorităţilor de stat române referitoare la acest spaţiu românesc”

Email Imprimare PDF

01_ioan_selejan_mitropolitul_banatuluiMitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a participat miercuri, 2 octombrie, la Izvoru Mureşului, la manifestările prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, pe care a condus-o timp de 20 ani, şi şi-a exprimat tristeţea că pentru acest spaţiu nu a fost elaborată o strategie de păstrare a identităţii şi culturii româneşti. Transmite Mesagerul de Covasna, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Camelia Smicală, presată prin intermediul copiiilor să accepte tratament psihiatric pentru tulburări inexistente

Email Imprimare PDF

01_camelia_smicala_tratamentCamelia Smicală scrie pe Facebook că Serviciile Sociale din Finlanda, care îi țin abuziv copiii în centre de stat, îi presează pe aceștia să-și convingă mama că are nevoie de tratament psihiatric, transmite www.stiripentruviata.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deschiderea noului an universitar al Extensiei de la Roma a Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București

Email Imprimare PDF

01_justinian_patriarhul_din_bucurestiÎn Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului" din incinta Centrului Eparhial de la Roma, a avut loc deschiderea oficială a anului universitar 2019/2020 al Extensiei de la Roma a Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul" din București, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O româncă va fi ambasadoarea Israelului în Spania

Email Imprimare PDF

01_rodica_radian_gordonPentru prima dată, ambasadorul israelian în Spania va fi o femeie: Rodica Radian-Gordon, originară din România, care a mai condus misiunile diplomatice în România sau Mexic, transmite www.ziarulromanesc.es, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tatăl tenismenei canadiene de origine române Biancăi Andreescu, interviu savuros: 'Noi vorbim româneşte acasă'

Email Imprimare PDF

01_bianca_andreescu_si_familiaNicu Andreescu, tatăl Biancăi Andreescu, a stat de vorbă cu Grigore Culian, editor New York Magazin, acordând un interviu în limba română în care a discutat despre despre succesele fiicei sale, fără îndoială, jucătoarea de tenis a acestui sezon în circuitul WTA, transmite Romanian TV of New York (RTVNY), preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Poetul Emilian Galaicu-Păun dinR. Moldova a obținut premiul pentru poezie la un festival național din România

Email Imprimare PDF

01_emilian_galaicu_paunPoetul Emilian Galaicu-Păun a fost distins zilele acestea cu Premiul pentru poezie al Festivalului Național „George Bacovia" din Bacău, România, ediția 2019, informează MOLDPRES, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Constantin Codreanu: ,,Cer noii guvernari să renunțe la ideea desființarii MRP pentru cei peste 10 milioane de români din comunitățiile istorice RM și Diaspora''

Email Imprimare PDF

01_deputatul_codreanuDeputatul Constantin Codreanu va susține, astăzi, 15 octombrie, în sesiunea de declarații politice a Camerei Deputaților, o serie de argumente în favoarea păstrării în viitoarea structură guvernamentală a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Citeşte mai mult...
 

Seară cutremurătoare la Cernăuți: Teatrul „Olga Kobyleanska” a găzduit spectacolul „Dosarele Siberiei”

Email Imprimare PDF

01_dosarele_siberiei_cernautiMarți seară, 8 octombrie, trupa Teatrului național „Mihai Eminescu" din Chișinău a zguduit inimile spectatorilor care au umplut până la refuz sala Teatrului muzical-dramatic „Olga Kobyleanska" din Cernăuți. Actorii Teatrului chișinăuian au adus în scenă drama în două acte „Dosarele Siberiei". Timp de aproape trei ore spectatorii de parcă au trăit acel calvar stalinist prin care au trecut românii din Basarabia în 1940 apoi după 1944, când armata roșie a venit să elibereze aceste pământuri de „sub ocupația română", a relatat Nicolae Șapcă, Vicepreședinte al Societatății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Bogatu: Cum poate fi unită partida națională și democratică în Chișinău

Email Imprimare PDF

01_petru_bArătam în editorialul de lunea trecută cine îl poate împiedica pe Putin să pună stăpânire pe Chișinău în alegerile de la 20 octombrie. După cum au demonstrat evenimentele din cursul săptămânii curente, situația creată în urma guvernării hibrid ACUM/PSRM nu contenește să stârnească destulă tulburare sufletească în mijlocul electoratului de dreapta, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru Hadârcă, la încheierea Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, desfășurată la Chișinău: „Faptul că spectatorii au manifestat interes pentru eveniment, ne mobilizează să creștem de la o ediție la alta”

Email Imprimare PDF

01_petru_hadarcaCea de-a V-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care s-a desfășurat în perioada 16-29 septembrie curent la Chișinău, în cadrul celei de-a 98-a stagiuni a Teatrului Național „Mihai Eminescu" (TNME), s-a încheiat duminică, 29 septembrie, cu spectacolul „Livada de vișini" de Anton P. Cehov, scrie www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Rep.Moldova va putea accesa 100 milioane euro pentru interconectarea electrică cu România

Email Imprimare PDF

01_interconectare_electricaTrei acorduri de finanțare pentru proiectul de interconectare a rețelelor de energie electrică din Republica Moldova cu cele din România au fost semnate pe 26 septembrie, de către Ministerul Finanțelor de peste Prut. Rep. Moldova va putea accesa finanțare în valoare de 60 de milioane de euro împrumut și 40 de milioane de euro grant pentru modernizarea sistemului energetic. Banii vor merge în special pentru construcția stației de electricitate de tip back-to-back la Vulcănești și pentru construcția unei linii de interconectare între sudul Republicii Moldova și Chișinău, transmite IPN, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

140 de ani de apărare a drepturilor românilor (aromânilor, meglenoromânilor) din Balcani. Zi de sărbătoare pentru Societatea de Cultură Macedo- Română

Email Imprimare PDF

01_balcani_harta_localizareSocietatea de Cultură Macedo-Română organizează în ziua de luni, 23 septembrie 2019, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la inființare, urmatoarele activitati, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O stradă din Paris va purta numele Reginei Maria, în semn de omagiu la 100 de ani de la Conferința de Pace ce a urmat Primului Război Mondial

Email Imprimare PDF

01_regina_maria_strada_din_parisO stradă din capitala Franței va purta începând de luna viitoare numele Reginei Maria a României, în semn de omagiu față de rolul și implicarea în Conferința de Pace de la Paris ce a urmat Primului Război Mondial, care a debutat în urmă cu un secol.

Citeşte mai mult...
 

25 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei

Email Imprimare PDF

01_episcopia_ortodoxa_romana_a_harghitei_si_covasneiCu prilejul aniversării a 25 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2019, la Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Covasna și Izvoru Mureșului, va fi organizată o suită de manifestări de cultură și spiritualitate românească grupate sub genericul Zilele culturii românești din județele Covasna și Harghita, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Trece Guvernul Orban?

Email Imprimare PDF

01_guvernul_orbanUDMR nu vrea alegeri în două tururi pentru primari, ALDE se opune ca Secţia Specială pentru magistraţi să fie desfiinţată, PMP cere minister special pentru Republica Moldova, iar USR vine cu patru condiţii, plus un angajament pentru alegeri anticipate. ProRomânia râvneşte la un minister, susţin surse politice pentru www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

80 de ani de la înființarea postului de radio, Radio Basarabia

Email Imprimare PDF

01_radio_basarabiaMarți, 8 otombrie 2019 s-au împlinit 80 de ani de la inaugurarea postului de radio românesc Radio Basarabia, dincolo de Prut, transmite România Actualități, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

După ce a pus mâna pe averea Brătienilor și după ilegalitățile de la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, Popa Brînzea încearcă să sară în barca liberală. Sculele din presă pun presiuni pe instituții, în beneficiul lui Brînzea!

Email Imprimare PDF

Foto: Cătălin Antohe și Nicolae BrînzeaEste deja de notorietate scandalul care a izbucnit și blocajul în care a intrat Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi", după ce Nicolae Brînzea a demis mai mulți salariați, inclusiv pe consilierul juridic Irina Gheorghe. Avocata a făcut o plângere la DNA împotriva directorului Brînzea și abuzurilor de la IEH. Aceasta le-a adus la cunoștință procurorilor mai multe detalii legate de Nicolae Brînzea și de alte persoane din institut care au constituit, spune avocata, un „grup infracțional organizat", transmite www.jurnaluldearges.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 
Mai multe articole..
Pagina 1 din 3