Banner

Stiri RGN

Declarația Parlamentului României privind susținerea noului Guvern de la Chișinău: solicitări pentru premierul Viorica Dăncilă și angajamente ferme

Email Imprimare PDF

01_declaratia_parlamentului_romanieiSTIRIPESURSE.RO vă prezintă declarația completă a PARLAMENTULUI ROMÂNIEI privind SUSȚINEREA NOULUI GUVERN DE LA CHIȘINĂU ȘI ANGAJAMENTUL FERM PENTRU PARCURSUL EUROPEAN AL REPUBLICII MOLDOVA, text adoptat de comisiile parlamentare și care urmează să fie votat în plenul reunit al Parlamentului, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Florian Bichir: Atenție la Basarabia! Comuniștii lui Dodon nu cred în lacrimi!

Email Imprimare PDF

01_florian_bichirZilele trecute România a răsuflat ușurată. La granițele sale nu a început un război civil. De un cataclism ne-au despărțit câteva minute. Tatăl combinatorilor, Plahotniuc, s-a retras pentru câteva zile, obosit, în sânul familiei exilate în primitiva Elveție, iar marile puteri SUA, Rusia și Uniunea Europeană (a se citi Germania) s-au pus de acord asupra pacificării Republicii Moldova, crie Florian Bichir în www.evz.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Natalia Intotero cu ocazia Zilei Iei: Sunt români de pretutindeni care reușesc să păstreze România în suflet

Email Imprimare PDF

01_ziua_iei_romanestiDincolo de timp și spațiu, prin tradiția portului popular, Ia poartă în ea amintiri și povești care ne duc cu gândul la vremurile fermecate ale copilăriei, aducându-ne nouă, tuturor, aminte de tradițiile și obiceiurile ce ne identifică drept români, se arată într-un mesaj al ministrului pentru românii de pretutindeni, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proiect IEH: Elevi și profesori români din Regiunea transnistreană vin în excursie în țara mamă

Email Imprimare PDF

01_ieh_elevi_profesori_transnistra_roInstitutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, va derula proiectul „Excursie tematică pentru elevii și profesorii români din regiunea transnistreană a Republicii Moldova", la Piatra Neamț și Târgu Neamț, în perioada 25-26 iunie 2019.

Citeşte mai mult...
 

Scade încrederea oamenilor în vaccinuri. Sondaj la nivel global: doar 50% dintre est-europeni le mai consideră sigure

Email Imprimare PDF

01_vaccinul_periculosEuropenii au cea mai scăzută încredere în vaccinuri, potrivit unui sondaj global privind atitudinea publică față de sănătate și știință, publicat miercuri.

Citeşte mai mult...
 

Patriarhul Daniel: “Este o mare bucurie când în diaspora noastră se păstrează identitatea românească”

Email Imprimare PDF

01_patriarhul_daniel_diasporaÎn contextul vizitei unui grup de pelerini români din Viena, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a manifestat vineri bucuria pentru menținerea identității românești în diasporă prin „bogata activitate" desfășurată de comunitatea parohială, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Profesori de limba română din Voievodina- Serbia vor veni la cursuri de perfecționare în România

Email Imprimare PDF

01_profesor_limba_romana_voivodinaInstitutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș, vor derula proiectul „Cursuri de perfecționare a cadrelor didactice care predau limba română, sau în limba română, în Voievodina, Serbia", la Timișoara, în perioada 24-28 iunie 2019, se arată într-un comunicat de presă al IEH, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Suită de evenimente organizate la Palatul Regal din Madrid pentru marcarea finalului RO2019EU și a 90 de ani de la vizita Reginei Maria în Regatul Spaniei

Email Imprimare PDF

01_suita_evenimente_palatul_regalAmbasada României în Regatul Spaniei, în colaborare cu reprezentanța Institutului Cultural Roman de la Madrid și Patrimoniul Național al Spaniei (organism public care se ocupă de administrarea și întreținerea bunurilor istorice ale Coroanei Regale a Spaniei) organizează in data de 26 iunie 2019, o serie de evenimente dedicate finalului președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene și a împlinirii a 90 de ani de la vizita Reginei Maria în Spania: o expoziție fotografică integrată cu obiecte din arhiva bibliotecii Palatului Regal, o conferință despre rolul Reginei Maria în diplomația românească și un concert extraordinar susținut de Cvartetul Enesco în Sala Coloanelor din Palatul Regal, se arată într-un comunicat de presă primit la redacție, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

MRP: Implică-te în elaborarea noului Cod Electoral!

Email Imprimare PDF

01_mrp_noul_cod_electoralDiscuțiile privind elaborarea, modificarea și completarea unui Cod Electoral în diaspora din cadrul Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului privind modificarea legilor electorale au intrat în linie dreaptă. Hotărârea privind constituirea Comisiei Speciale comune a fost publicată în Monitorul Oficial din 19 iunie, obiectivul acesteia fiind acela de a elabora propunerea legislativă privind desfășurarea procesului electoral în afara țării, transmite Romanian Global News citând un comunicat al MRP.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Metanarativul despre viței și vaci, miei și oi

Email Imprimare PDF

01_ni_negruE în logica competiției politice, a luptei pentru putere, ca o guvernare nouă să invoce, până la un timp, justificat sau nejustificat, „moștenirea grea". Din acest punct de vedere, Guvernul Maiei Sandu este „privilegiat", preluând pârghiile administrative după Plahotniuc, a cărui imagine nu poate fi spălată „cu toate apele mării", scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proiect IEH: Experiență de neuitat pentru elevii din Comrat

Email Imprimare PDF

01_elevii_din_comrat_proiect_iehInstitutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, a derulat proiectul „Excursie tematică pentru profesori și elevi români din Republica Moldova, în special din regiunea UTA Găgăuzia", în județele Suceava și Iași, în perioada 21-23 iunie 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Episcopia Basarabiei de Sud, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Orchestră românească în Gara centrală din Viena, austriecii au aplaudat minute în șir momentul muzical deosebit

Email Imprimare PDF

01_orchestra_simfonoca_bucuresti_vOrchestra Simfonică București a realizat un moment unic prin muzică în punctul central al Uniunii Europene, gara principală din Viena, Austria. Acest ,,Flashmob" face parte din cadrul proiectului #RomâniaDăTonulUniuniiEuropene. Acest proiect a fost realizat cu ajutorul Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) și susținut de Reprezentanța Comisiei Europene în România, Ministerul Culturii și Identității Naționale Romanian EU Council Presidency / Președinția Consiliului UE, transmite www.ziarulromanesc.at, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii, cei mai numeroși străini înregistrați la muncă în Spania - ultimele cifre oficiale

Email Imprimare PDF

Record de străini înregistrați la Securitatea Socială (Seguridad Social) în Spania. În luna mai, numărul noilor contribuabili a crescut cu 68.000, ajungând la 2,155 milioane angajați, marcând cel mai mare număr de angajați străini înregistrați vreodată în Spania, transmite www.ziarulromanesc.es, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș: colaborarea cu UDMR, o trădare de țară

Email Imprimare PDF

01_udmr_tradare_nationalaÎn data de 22.05.2019, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), organizație civică reprezentativă a celor 400.000 de români din județele Transilvaniei de Sud-Est, a adresatMinisterului Apărării Naționale, în temeiul Legii nr. 544/2001, o solicitare de informații privind avizarea monumentelor istorice, care a fost remisă, spre analiză, Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O cunoscută actriță de la Hollywood se alătură campaniei anti-vaccinare din SUA

Email Imprimare PDF

01_jessica_biel_impotriva_vaccinuluiActrița americană Jessica Biel a participat marți la mai multe dezbateri, alături de Robert F Kennedy Jr., un binecunoscut activist anti-vaccinare din Statele Unite, iar declarațiile ei au făcut imediat vâlvă, scrie breitbart.com., transmite www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Donaţie de carte românească din partea Universităţii Suceava pentru Editura „Alexandru cel Bun” Cernăuţi

Email Imprimare PDF

01_usvBiblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare" din Suceava (USV) a donat Bibliotecii Editurii „Alexandru cel Bun" peste 110 titluri de carte românească (ale unor autori ca Tudor Arghezi, Lucian Blaga, George Bacovia, Nichita Stănescu, Liviu Rebreanu, Ioan Luca Caragiale, Emil Cioran, Mircea Eliade, Ana Blandiana, Panait Istrati, Constantin Negruzzi etc.) şi câteva numere din revistele „Codrul Cosminului", „Analele USV, Seria Filologie", transmite Libertatea Cuvântului, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Publicație din Franța: După afacerea Skripal, afacerea Dodon marchează un alt EȘEC al serviciilor speciale rusești?

Email Imprimare PDF

01_skripal_dodonDupă dezvăluirea implicării directe a Direcției Generale de Informații (GRU) a Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei în încercarea de asasinare a lui Serghei Skripal, Rusia pare să fi suferit o altă înfrângere. De data aceasta în Moldova, după ce președintele Igor Dodon a recunoscut că a primit finanțare de la Moscova", se arată într-un material publicat de portalul francez regard-est.com, citat de www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: Bine ați venit în coșmarul lui Orwell: „nouvorba” și alergatul pe loc

Email Imprimare PDF

01_petru_bogatu_bMotto: „Noi alergăm pe loc. Frumusețea însoțește alergătorul. E în câștig chiar și începătorul. Nu e nimeni primul, ultimul. Alergatul pe loc ne împacă pe toți." (Vladimir Vîsoțki „Gimnastica matinală")

Citeşte mai mult...
 

Tabără interparohială românească la Lazio I

Email Imprimare PDF

01_tabara_lazio_ICu ajutorul Domnului în săptămâna care tocmai s-a încheiat, s-a desfășurat în zona Frosinone una dintre taberele interparohiale de vară din seria "Nu uita că ești român". În această tabără au participat membri juniori ai Frăției Nepsis a EORI din parohiile "Înălțarea Sfintei Cruci", "Sfântul Grigorie Dialogul" și "Zămislirea Maicii Domnului" din Roma, ai parohiei "Buna Vestire" - Ostia 2 si ai parohiei "Sfânta Anastasia" - Prato (Toscana), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ieşiţi din ţară cu copiii în perioada următoare? Atenţie la documentele de călătorie ale acestora!

Email Imprimare PDF

01_documentele_de_calatorie_ale_copiilorAvând în vedere că a început vacanţa de vară, iar în această perioadă mulţi copii călătoresc în afara graniţelor ţării, Poliţia de Frontieră Română reamintește condiţiile privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate, transmite Poliția de Frontieră pe site-ul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eveniment cultural la Lisabona dedicat încheierii Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene

Email Imprimare PDF

01_coro_bachÎn data de 27 iunie 2019, Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona marchează încheierea Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene, printr-un concert extraordinar susținut de Corul Bach al Bisericii Negre din Brașov, la Biserica Mânăstirii Ieronimilor (Jerónimos) din Lisabona, unul dintre cele mai prestigioase lăcașe de cultură şi de cult ale Portugaliei, transmite ICR într-un comunicat de presă remis la redacție, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Conferință pe tema riscurilor tehnologiei 5G în Constanța

Email Imprimare PDF

01_tema_riscurilor_tehnologiei_5GAsociația Pro Consumatori împreună cu Alianța Părinților organizează, pe data de 20 iunie 2019, începând cu ora 19:00, la Curtea Brâncovenească din Constanța, Str. Vasile Lupu nr. 43, conferința cu tema „Tehnologia 5G. Comunicațiile fără fir, efecte asupra sănătății, pericol sau prosperitate?", informează un comunicat de presă, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeniși Episcopia Basarabiei de Sud au semnat un Acord pentru proiecte în comunitățile istorice românești

Email Imprimare PDF

01_institutul_eudoxiu_hurmuzachi_episcopia_basarabiei_de_sudEpiscopia Basarabiei de Sud şi Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, instituție subordonată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, au semnat un Protocol de colaborare în vederea organizării de activităţi, evenimente culturale, educaţionale şi derularea de programe stabilite de comun acord, transmite un comunicat de presa al IEH, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Medalii pentru România la Olimpiada Europeană de Fizică

Email Imprimare PDF

01_medalii_pentru_romaniLotul olimpic de fizică al României și-a trecut în palmares patru medalii și o mențiune de onoare la a III-a ediție a Olimpiadei Europene de Fizică, care s-a desfășurat la Riga (Letonia), în perioada 31 mai – 4 iunie 2019, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ridicații – Mărturii din Siberia/ Mihai Moroșanu deținut politic, deportat „pe viață” – reportaj Radio Chișinău

Email Imprimare PDF

01_mihai_morosanuMihai Moroșanu a cunoscut ororile regimului totalitar sovietic încă de la 9 ani, când a fost deportat în 1949, împreună cu mama, bunica, fratele și surorile sale, în regiunea Kurgan, în timp ce tatăl său a fost condamnat la închisoare de regimul Stalinist, se arată într-un reportaj marca Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

George Simion: “Cum voiam să aduc 3000 de copii la Bruxelles, dar Radu Paraschivescu a zis nu!”

Email Imprimare PDF

01_george_simion_copii_bruxellesUnul din lucrurile pe care mi le-am asumat în calitate de viitor europarlamentar a fost să aduc un copil din fiecare localitate a României să viziteze instituţiile europene. După datele oficiale, circa 120.000 de români au pus ştampila pe numele meu ca să realizez inclusiv acest lucru. Puşchea pe limbă, lui Radu Paraschivescu şi altora ca el, le-am stat în gât..., scrie George Simion pe blogul său de pe Adevărul, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Elevi și profesori români din Comrat în excursie în țara mama cu sprijinul IEH

Email Imprimare PDF

01_elevi_si_profesori_romani_comratInstitutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Episcopia Basarabiei de Sud, au derulat proiectul „Excursie tematică pentru profesori și elevi români din Republica Moldova, în special din regiunea UTA Găgăuzia", în județele Suceava și Iași, în perioada 21-23 iunie 2019.

Citeşte mai mult...
 

Proiect IEH: Elevi și profesori români din Comrat în excursie în țara mamă

Email Imprimare PDF

01_proiect_ieh_eleviInstitutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Episcopia Basarabiei de Sud, va derula proiectul „Excursie tematică pentru profesori și elevi români din Republica Moldova, în special din regiunea UTA Găgăuzia", în județele Suceava și Iași, în perioada 21-23 iunie 2019, se arată într-un comunicat de presă al IEH, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Pod poetic New York-București

Email Imprimare PDF

01_pod_poetic_new_york_bucurestiNew York și București vor fi legate, în următoarele săptămâni, au ajutorul poeziei: patru poeți români și patru poeți americani, apropiați atât ca generație, cât și ca formule literare, consacrați în cele două literaturi și dincolo de granițele lor, vor oferi împreună o serie de lecturi în câteva dintre cele mai cunoscute spații destinate evenimentelor de acest gen din cele două orașe, transmite ICR într-un comunicat de presă, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ziua Universală a Iei sărbătorită la Lisabona

Email Imprimare PDF

01_ziua_internationala_a_iei_lisabonaAmbasada României în Republica Portugheză, Institutul Cultural Român de la Lisabona și Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman" din Buzău organizează duminică, 23 iunie 2019, începând cu ora 15.00, la sediul Ambasadei (Rua de São Caetano à Lapa, n˚ 5), un eveniment special dedicat Zilei Universale a Iei, piesă emblematică a portului tradițional românesc.

Citeşte mai mult...
 

Cătălin Sturza despre dubla măsură și ce NU au zis politicienii și jurnaliștii la vizita Papei Francisc

Email Imprimare PDF

01_nu_papeiPublicistul Cătălin Sturza a comentat pe Facebook dubla măsură aplicată în ultimele zile de presa din România în cazul vizitei Papei Francisc, făcând o paralelă între cum au reacționat jurnaliștii, politicienii sau artiștii români acum și cum s-au scandalizat în cazul unor momente-cheie din istoria recentă - construirea Catedralei Naționale sau Referendumul pentru Familie. „Digi24 și Gândul nu ne-au mai zis că mii de credincioși s-au călcat în picioare în jurul Catedralei, la vizita Papei; sau că ar fi avut loc incidente minore de orice fel – care cu siguranță au avut loc, fiind inevitabile la un eveniment de o asemenea amploare. Lucian Mândruță nu ne-a mai zis că Catedrala este plină de tineri ignoranți și needucați care „își fac cruce"; și că e îngrijorat deoarece asta arată că nu vor mai exista IT-iști deștepți care să îi plătească lui pensia. Taxi și influencerii nu ne-au mai spus că Catedrala e prea mare și că Cel de Sus preferă „bisericuțele mici, de lemn", a comentat Cătălin Sturza, transmite www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un bust al Regelui Ferdinand I va fi edificat în satul Varnița, Anenii Noi (Republica Moldova)

Email Imprimare PDF

01_regele_ferdinand_IUn bust al Regelui Ferdinand I va fi edificat în satul Varnița, raionul Anenii Noi, pe teritoriul aferent Școlii de Artă din localitate, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sărbătoarea șvabilor la Carei fără drapelul României și cu banner exclusiv în limba germană

Email Imprimare PDF

01_sarbatoarea_svabilorŞvabii din tot judeţul şi-au dat întâlnire la Carei, unde a avut loc astăzi a opta ediție a Sărbătorii șvabilor din municipiul Carei – Karoler Schwabenfest. La manifestări au participat şi numeroşi careieni de alte naţionalităţi, accentuând astfel caracterul multicultural al oraşului, transmite portalul opiniedecarei.com, citat de Dan Tanasă pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Scandalul Valea Uzului: in 2009, romanii si ungurii au fost condamnati la razboi hibrid prin noul Cod Penal

Email Imprimare PDF

01_peiuDupa ce Romania este obosita de cativa ani de zeci si sute de mese rotunde, conferinte si dezbateri, publice sau mai putin publice, despre inepuizabila tema a "razboiului hibrid", la 6 iunie 2019 se descopera victima perfecta a unui astfel de razboi, scrie Petrișor Peiu pe www.ziare.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

A fost şezată piatra de temelie pentru o biserică ocrotită de Sf. Ioan Iacob de la Neamţ

Email Imprimare PDF

01_allegan_sarbatoareLa Sărbătoarea Sfintei Treimi a fost aşezată în Allegan – SUA piatra de temelie pentru o biserică ocrotită de Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ. Viitoarea biserică aparţine Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului" nou mutată din statul New York în localitatea Allegan din statul Michigan.

Citeşte mai mult...
 

Un tânăr român din nordul Bucovinei, bolnav de cancer limfatic, are nevoie de ajutorul nostru

Email Imprimare PDF

01_ion_tovarnitchiIon Tovarnițchi este un tânăr din satul Carapciu, un sat românesc din nordul Bucovinei. Este membru al mai multor asociații pentru cultura românească din regiunea Cernăuți, participă activ la activitățile de menținere a identității lingvistice și naționale a comunității românești din Ucraina. Peste 16 ani a fost membru al Ansamblului „Mugurașii Bucovinei". După absolvirea Universității din Cernăuți a lucrat în departamentul de statistică din Hliboca, s-a căsătorit... În 2015 medicii i-au diagnosticat limfomul Hodgkin, o boală oncologică (cancer ce se formează în limfocite). El are nevoie de cel puţin 21.000 de euro pentru un medicament care îi poate salva viața, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Români nu uitați Istoria! 27 de ani de la bătălia de la Tighina - cea mai violentă confruntare între trupele basarabene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă

Email Imprimare PDF

01_batalia_de_la_tighinaÎn aceste zile se împlinesc 27 de ani de la luptele de la Tighina, unde în timpul războiului de la Nistru din 1992, au avut loc cele mai violente confruntări între trupele basarabene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ambasada României în Republica Turcia a sărbătorit ia românească printr-o prezentare de modă de excepție și un eveniment caritabil în sprijinul copiilor refugiați sirieni

Email Imprimare PDF

01_ambasada_romaniei_din_turciaCu ocazia celebrării Zilei Universale a Iei Românești, la 13 iunie 2019, în contextul special al exercitării, de către România, pentru prima dată, a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Ambasada României în Republica Turcia a sărbătorit ia românească printr-o prezentare de modă inedită denumită "SimfonIA Florilor", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Râul Bâc va fi CURĂȚAT pe o lungime de 45 de kilometri, de la Chișinău până la Strășeni, cu 10 MILIOANE de euro, bani oferiți de România

Email Imprimare PDF

01_raul_bacLocuitorii din municipiul Chișinău și raionul Strășeni ar putea scăpa în curând de inundații, după ce râul Bâc va fi curățat. Guvernul României urmează să aloce pentru acest proiect 10 milioane de euro, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„Mașina cu poeți” va poposi sâmbătă, 25 mai, la Carapciu pe Siret, regiunea Cernăuți

Email Imprimare PDF

01_liceul_mihai_eminescu_carapciuÎn data de 25 mai 2019 cenaclul literar transfrontalier „Mașina cu poeți" va reuni din nou scriitori din regiunea Cernăuți și județul Suceava. Evenimentul va avea loc la Liceul „Mihai Eminescu" din Carapciu, raionul Hliboca (Adâncata), începând cu ora 11:00 – informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

MAE despre declaraţia privind Trianonul adoptată în Parlamentul ungar: Orice încercare de rescriere a istoriei este inacceptabilă

Email Imprimare PDF

01_maeMinisterul Afacerilor Externe anunţă că a luat notă de decizia Parlamentului de la Budapesta de a declara anul 2020 drept An al Coeziunii Naţionale şi de a marca astfel 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, însă respinge ca nefondate justificările invocate pentru promovarea acestei declaraţii, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: Fantomele lui Vîșinski, Groza și Tătărescu bântuie prin Chișinău

Email Imprimare PDF

01_petru_bogatu_bCei care uită trecutul sunt condamnați să-l repete, precum se știe. El bate la ușă deja. Fantomele lui Andrei Vîșinski, Petru Groza și Gheorghe Tătărescu bântuie prin Chiș inău, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

S-a înființat Asociația Românilor din Köln: «Suntem animaţi de dorința de a ne sprijini unii pe alții»

Email Imprimare PDF

01_asociatia_romanilor_din_kolnLa Köln există o veche și stabilă comunitate românească, iar în ultima vreme, așa cum se întâmplă și în alte orașe din Germania, numărul românilor crește. Acum acolo trăiesc și muncesc circa 10.000 de români. Din rândul lor s-a structurat un grup care dorește să se implice în integrarea românilor. Așa a apărut „Asociația Românilor din Köln și NRW". Mihai Popescu, unul dintre membrii fondatori ai grupului, ne-a oferit toate detaliile, transmite www.ziarulromanesc.de, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Inaugurarea grădiniței românești la Cernăuți – discuție la primăria orașului, cu participarea diplomaților români

Email Imprimare PDF

01_inaugurarea_gradinita_cernautiÎn data de 19 iunie, la primăria orașului Cernăuți, a avut loc o întâlnire dintre membrii grupului de inițiativă pentru deschiderea unei grădinițe românești în capitala Bucovinei istorice, conducerea orașului și diplomații de la Consulatul General al României la Cernăuți – informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Cernăuți va avea loc masa rotundă internațională „Eminescu în limbile lumii. Traduceri, receptare critică și academică”

Email Imprimare PDF

01_masa_rotunda_internationala_cernauti_eminescuVineri, 21 iunie, începând cu ora 10, va avea loc în Sala Verde a Universității din Cernăuți (Bankova, nr. 1) cea de-a patra ediție a mesei rotunde internaționale „Eminescu în limbile lumii. Traduceri, receptare critică și academică", organizată de Lectoratul de limbă română împreună cu Centrul de Studii Românești din cadrul Universității Naționale „Yuriy Fedkovych" din Cernăuți, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Semnează petiția „Unirea e singura soluție pentru Rep. Moldova”

Email Imprimare PDF

01_petitia_unirea_singura_solutieLiderul unioniștilor, George Simion, îndeamnă pe românii de peste Prut să semneze petiția „Unirea e singura soluție pentru Republica Moldova", transmite InfoPrut, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din Chitighaz și Jula se pregătesc de sărbătoare

Email Imprimare PDF

01_chitigaz_julaAutoguvernarea Românească din Chitighaz organizează în ziua de sâmbătă, 1 iunie, o zi dedicată naţionalităţăii române din localitate. Programul din piaţ a centrală a satului va începe la ora 9.00, cu un concurs gastronomic, transmite Foaia Românească, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Nașa Rusia

Email Imprimare PDF

01_nicolae_negru_zBucură, stimați cititori, că dincolo de antagonisme, incompatibilități și idiosincrazii, între noua clasă politică revoluționară antioligarhică și cea veche, reacționară, coruptă și prooligarhică, există o linie de asemănare, de continuitate, de statornicie, dacă vreți. E vorba despre respectul obligatoriu, inalienabil și inviolabil pentru instituțiile noastre tradiționale, specifice culturii și civilizației autohtone, ale cumetrilor, nașilor și finilor, cuscrilor, mari și mici etc., scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Replică tăioasă a lui Valeriu Săhărneanu pentru noul ministru de Externe de la Chișinău

Email Imprimare PDF

01_saharneanu_nicu_popescuFostul deputat liberal Valeriu Saharneanu îl contrazice pe ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, care afirmă că „R. Moldova este prea mică ca să-și permită să sufere din cauza unor conflicte geopolitice", transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Biserica românească din Brescia a fost afectată de un incendiu de proporţii

Email Imprimare PDF

01_biserica_romaneasca_din_bresciaBiserica ortodoxă românească din Brescia a fost afectată duminică, 16 iunie, de un incendiu de proporţii care a afectat interiorul lăcaşului de cult.Urmare a incendiului izbucnit, a ars o bună parte a obiectelor din interiorul bisericii cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena din Brescia".Pompierii sosiţi la faţa locului au stins focul mai înainte de a arde toată clădirea.

Citeşte mai mult...
 

MARȘUL NORMALITĂȚII - pentru familia naturală, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie în București

Email Imprimare PDF

01_marsul_normalitatii_bucurestiA XV-a ediție a Marșului Normalității va lua startul sâmbătă, 22 iunie, la ora 12:00 în Piața Victoriei, cu autorizație de la Primăria Capitalei, pe traseul Piața Victoriei - Piața Romană – Piața Universității – Piața Unirii - Patriarhia Română, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

România continua să fie principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova

Email Imprimare PDF

01_rep_md_roRomânia și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere de 17 la sută în primele patru luni ale anului 2019. Peste 42 la sută din mărfurile moldovenești exportate în țările Uniunii Europene ajung pe piața românească, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Acţiunea 2012 te invită să cunoşti Basarabia prin programul „Cunoaște-ți frații”

Email Imprimare PDF

01_basarabia_programul_cunoaste_ti_fratiiAcţiunea 2012 te invită să cunoşti Basarabia - să îţi cunoşti fraţii de peste Prut. Platforma Unionistă Acțiunea 2012 inițiază programul „Cunoaște-ți frații", în care românii din Țară sunt invitați să cunoască Basarabia „în teren" prin intermediul unor excursii tematice. Prima excursie va avea loc la finalul acestei săptămâni.

Citeşte mai mult...
 

Prezență românească la Festivalul Culturii din Arcore (Italia)

Email Imprimare PDF

01_festivalul_culturii_alcoreUna dintre manifestările culturale care tind să devină un bilet de vizită nu doar pentru orașul Arcore, cât și pentru toată provincia Monza Brianza este Festivalul Culturii, ajuns la cea de a cincea ediție, o ediție care se desfășoară în perioada 24 mai-16 iunie 2019 și reunește o serie de manifestări culturale, artistice și muzicale, concerte, expoziții de pictură, la care vor participa importante personalități din Lombardia.

Citeşte mai mult...
 

Șase medalii de argint, palmaresul României la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene/EUSO 2019

Email Imprimare PDF

01_euso_2019Elevii din echipele României au obținut 6 medalii de argint la a XVII-a ediţie a Olimpiadei de Ştiinţe a Uniunii Europene (EUSO), desfăşurată în perioada 4 – 11 mai, în localitatea portugheză Almada, transmite un comunicat de presă al Ministerului Educației Naționale, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cozmin Gușă: “Trebuia să stăm la masă, să ne apărăm frații de peste Prut. În Republica Moldova e Rusia, iar România a pierdut

Email Imprimare PDF

01_cozmin_gusa"Suntem o țară NATO care are la graniță Rusia. Avem un guvern de paie al Maiei Sandu, care la prima acțiune împotriva Moscovei, va fi picat. În Republica Moldova e Rusia, iar România a pierdut. Prima cauză e lipsa de patriotism, pentru că trebuia să avem oameni în instituții care să ne reprezinte. Avem peste un milion de români în Republica Moldova, ar fi trebuit să ne intereseze acest aspect. Cred că SUA a monitorizat evenimentele, România n-a făcut nimic, au ieșit europenii, iar SUA a acceptat situația. Trebuia să stăm la masă, să ne apărăm frații de peste Prut. Îl cunossc pe Plahotniuc, politician care a fost creat de statul Român. Patidul lui Plahotniuc are protocol de colaborare cu PSD, iar cel mai mare partid românescu nu a făcut nimic. Niciun partid n-a făcut nimic, de fapt. Proiectul unionist între România și Moldova a căzut. Rusia este în interior, fără să se tragă niciun foc, a declarant Cozmin Gușă, potrivit www.realitatea.net, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Filip Florian, invitat la Big Book Festival, cel mai mare eveniment literar al Varșoviei

Email Imprimare PDF

01_filip_florianÎn perioada 21-23 iunie, la Varșovia se va desfăşura Big Book Festival,cel mai important eveniment literar al capitalei poloneze. Clusterul EUNIC Varșovia (Asociația Institutelor Culturale și Ambasadelor Uniunii Europene), al cărui membru activ este ICR Varșovia, va fi și în acest an partener al Festivalului și va coordona una dintre dezbaterile din program, transmite ICR într-un comunicat de presă, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sărbătoarea Rusaliilor pe șantierul noii Biserici din Viena: ”Bucuria a fost mare”

Email Imprimare PDF

01_biserica_noua_vienaDuminică, 16 iunie 2019, începând cu ora 17, a fost sărbătorit primul hram al noii Biserici românești din sectorul 2 al Vienei, eveniment la care au participat peste 150 de persoane. Binecuvântarea a fost dată de Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, alături de care au fost prezenți preotul Emanuel Nuțu, "sufletul" proiectului noii biserici, precum și preoții Nicolae Dura, Alexander Lapin, Ioan Moga, Răzvan Gască, Catalin Soare și a părintelui diacon Dumitru Dura, transmite Andi Rădiu pentru www.ziarulromanesc.at, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Omagiu soldaților Armatei Române căzuți în luptă pentru eliberarea Basarabiei

Email Imprimare PDF

01_comemorarea_eroilor_romani_de_peste_prutPlatforma Unionistă Acțiunea 2012 împreună cu Asociația Obștească Unirea ODIP din Chișinău, precum și cu alte asociații de pe ambele maluri ale Prutului, organizează sâmbătă, 22 iunie, ora 14:00, o manifestație de comemorare a soldaților români din cel de-Al Doilea Război Mondial, care au luptat pentru eliberarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord. Comemorarea va avea loc la Cimitirul de Onoare Românesc „Țiganca" din raionul Cantemir, Republica Moldova, se arată într-un comunicat de presă primit la redacție, preluat de Romanian Global News. 

Citeşte mai mult...
 

Chestionar MRP adresat mediului asociativ românesc din comunitățile istorice și diaspora

Email Imprimare PDF

Românii de pretutindeni interesați să transmită opinii și propuneri privind activitatea și proiectele Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și să semnaleze dificultățile cu care se confruntă comunitățile din care fac parte au posibilitatea să utilizeze două chestionare inițiate de MRP, transmite ministerul pe site-ul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

”Fii mândru că ești român!”, spectacol excepțional organizat de românii din Atena

Email Imprimare PDF

01_romanii_din_atena_spectacolAsociatia Interculturală Dacia din Atena și Fundația Comunitară "Țara Făgărașului" vă invită la cea de-a doua ediție a spectacolului FII MÂNDRU CĂ EȘTI ROMÂN!, proiect finanțat de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, transmite www.gazetaromaneasca.com, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Primăria Sectorului 4 construiește trei unități de învățământ (două grădinițe, o școală) și o bibliotecă pentru românii din regiunea Cernăuți, Ucraina

Email Imprimare PDF

01_gradinite_scoli_sector_4_bucuresti_cernautiDemers fără precedent al autorităților române locale pentru ajutorarea comunităților de români din Ucraina.Primăria Sectorului 4 al Municipiului București începe lucrările de construcție la trei unități de învățământ, (două grădinițe, o școală) și o bibliotecă, în regiunea Cernăuți, în localitățile Mahala și Ostrița, ambele locuite în proporție de aproape sută la sută de români, în cadrul unui proiect pilot, care vizeaza sprijinirea financiară a comunităților românești din Ucraina, transmite www.stiripesurse.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Universitatea din Cernăuţi invită la studii tinerii români din regiune

Email Imprimare PDF

01_universitatea_din_cernautiUniversitatea Naţională "Iuri Fedkovyci" din oraşul Cernăuţi este una dintre instituţiile de învăţământ superior care se numără printre universităţile de prestigiu din Ucraina. Aici studiază mii de tineri din toate regiunile ţării, transmite www.bucpress.eu, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

3 iunie, Geopolitica RM v2.0” Kozak + delegație UE + oficiali SUA la Chișinău

Email Imprimare PDF

01_geopollitica_rmParlamentul European a anunțat că va trimite o delegație la Chișinău. Aceasta urmează să evalueze situația politică de după criza din ultima perioadă, dar și să facă bilanțul relațiilor actuale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: Cum și pentru cine l-a învins Putin pe Plahotniuc

Email Imprimare PDF

01_petru_bogatuDupă demisia Guvernului Filip, un funcționar ar fi fost surprins cum scoate din sediul Executivului un scaun sub pretextul că ar fi proprietatea sa. Acest episod arată cum nu se poate mai bine perplexitatea reprezentanților vechii puteri surprinși de năruirea bruscă a guvernării PDM, scrie Petru Bogatu în www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Singura bursă de spectacole din România promovează în premieră artiști din Rep. Moldova

Email Imprimare PDF

01_fitsSingura bursă de spectacole din România, cea din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), a început luni, 17 iunie şi promovează pentru prima dată artiştii din Republica Moldova, în urma urma unui parteneriat cu Institutul Cultural Român, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tabăra de Vară Sfântul Stelian in Protopopiatul Ortodox Român Triveneto III ( 16 - 22 iunie ) munții Dolomiti în localitatea Faller di Sovramonte

Email Imprimare PDF

01_triveneto_dolomitiCu ajutorul Lui Dumnezeu, Protopopiatul Ortodox Român Triveneto III a început Tabăra de vară Sfântul Stelian în munții Dolomiti, localitatea Faller di Sovramonte ( BL ) .La Praznicul Rusaliilor după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, preoți, părinți și copii din patru parohii: Prata de Pordenone, Udine, Trieste și Monfalcone, devin ,,pelerini creștini" , pășind sprinteni către pacea de mai sus , în liniștea munților Lui Dumnezeu, munții Dolomiti. O să viețuiască in tabără, mai aproape de cer timp de o săptămână, 38 de copilași și 8 adulți, puși sub ocrotirea Sfântului Stelian . Duminică la orele 18 a avut loc deschiderea oficială a Taberei Sfântul Stelian, de către PC Părinte Constantin Pascariu directorul taberei in prezența , colaboratorilor , părinților și copilașilor, după care a urmat o agapa creștinească primenita cu dragoste creștinească, a consemnat Protopop Iustinian Deac pentru www.episcopia-italiei.it, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Apel disperat!Fiul Cameliei Smicală va fi transferat forțat în Estonia de autoritatea finlandeză de „protecție” a copilului

Email Imprimare PDF

01_smicala_famCamelia Smicală, mama româncă rezidentă în Finlanda, ai cărei copii au fost confiscați, separați și instituționalizați de autoritățile statului, a postat marți seară pe Facebook un apel disperat al fiului ei, Mihai, care urmează să fie transferat împotriva voinței sale în Estonia, dacă autoritățile române nu intervin până miercuri dimineața, scrie www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eveniment IEH: Partea a doua a ”Zilei Românilor de Pretutindeni pe Valea Timocului” s-a desfășurat la Bor

Email Imprimare PDF

01_ieh_valea_timocului_bor_evInstitutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni (IEH), instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindenia derulat proiectul „ Ziua Românilor de Pretutindeni pe Valea Timocului", la Bor, în Serbia, în 02 iunie 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Asociația pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum", și cu susținerea Consulatului General al României la Zajecar, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Votează România la Eurovision 2019!

Email Imprimare PDF

01_romania_eurovizionEmoţii mari la Tel Aviv, unde reprezentanții României au făcut primele repetiții pe scena Eurovision 2019. Show-ul României deja impresionează prin culoare, efecte, dinamism și forță.

Citeşte mai mult...
 

Ministrul de Externe de la Chișinău Nicu Popescu vine la București

Email Imprimare PDF

01_nicu_popescu_melescanuMinistrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, va efectua o vizită la București pe 1 iulie curent, la invitația omologului său din România, Teodor Meleșcanu.„Am avut o convorbire telefonică cordială cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu. Am discutat despre relația privilegiată dintre țările noastre şi interesul comun pentru dezvoltarea acesteia în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral, dar şi despre cooperarea noastră în domeniul integrării europene. Am acceptat invitația domnului Meleşcanu de a efectua o vizită la București la 1 iulie 2019", a anunțat ministrul Popescu, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: „Ca și cea veche, noua guvernare adoptă legi ajustate la interese politice de moment.”

Email Imprimare PDF

01_n_negru„Ca și cea veche, noua guvernare adoptă legi ajustate la interese politice de moment", consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, cu referire la faptul că majoritatea parlamentară PSRM – „ACUM" a votat pentru trecerea SIS în subordinea lui Igor Dodon, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sute de români și-au comemorat eroii înhumați în Alsacia

Email Imprimare PDF

01_alsacia_comemorareÎnaltpreasfințitul Părinte Iosif și Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul au oficiat sâmbătă, 15 iunie 2019, slujba parastasului pentru soldații români din Primul Război Mondial înhumați în cimitirul românesc de la Valea Păstorului, lângă localitatea Soultzmatt, Alsacia, informează Mitropolia Europei Meridionale și Occidentale, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Pelerin pentru o zi la Cimitirul de Onoare al eroilor români de la Tiganca

Email Imprimare PDF

01_comemorarea_eroilor_romani_de_peste_prutSâmbătă 22 iunie 2019, Institutul Fratii Golescu lansează invitația de a merge în pelerinaj la Cimitirul de Onoare al eroilor români de la Țiganca. Cu 78 de ani în urmă, în această zi, armata română a început eliberarea Basarabiei, mii de ostaşi români jertfindu-se pentru reîntregirea ţării.

Citeşte mai mult...
 

Raport șocant al Comisiei Europene: Românii din străinătate, mi mulți decât cei din România

Email Imprimare PDF

01_romanii_din_strainatate_mai_multi_decat_in_taraRomânia va pierde 40% din populație, în special cea activă, arată un raport al Comisiei Europene. În ultimii 25 de ani, cele mai mari pierderi demografice din cauza migrației au avut loc în țările din Estul Europei, transmite www.ziarulromanesc.net, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Și ambasadorul României în Austria, Bogdan Mazuru, cere scuze pentru votul defectuos din 26 mai

Email Imprimare PDF

01_bogdan_mazuruVineri, 31 mai, ambasadorul României în Austria, Bogdan Mazuru, a publicat un comunicat adresat alegătorilor români din 26 mai, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Condamnat pentru trădare de patrie și spionaj în favoarea Rusiei, sub guvernarea pro-rusă de la Chișinău, Bolboceanu a fost eliberat

Email Imprimare PDF

01_iurie_bolboceanuA fost eliberat fostul deputat Iurie Bolboceanu, condamnat de prima instanță pentru trădare de patrie la 14 ani de închisoare, cu executare. Curtea de Apel a casat integral decizia primei instenței, trimițând și au trimis dosarul la reexaminare. Informația a apărut inițial pe Komersant.ru, faimos prin relațiile sale cu Kremlinul, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dumitru CRUDU // Cum să fii proeuropean și să-i plângi de milă unui românofob?

Email Imprimare PDF

01_dumitru_crudu_cCeea ce mă miră cel mai tare e că unii dintre concetățenii noștri cu vederi proeuropene au devenit peste noapte apărătorii lui Usatâi, Grigorciuk și ai PSRM-ului și îți sar în cap dacă te iei de aceștia, scrie Dumitru Crudup e www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

AL 44-LEA HRAM LA BISERICA ROMÂNEASCĂ DIN MILANO

Email Imprimare PDF

01_biserica_romaneasca_din_milanoÎn ziua de duminică, 16 iunie 2019, Parohia Ortodoxă Română "Pogorârea Duhului Sfânt" din Milano a sărbătorit hramul pentru a 44-a oară, in biserica Santa Maria della Vittoria, situată în zona istorică a orașului în care a fost promulgat Edictul de libertate religioasă pentru religia creștină, scrie părintele Teodor Munzer, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Români, nu vă uitați istoria! 12-13 iunie 1941 – primul val de deportări staliniste din Basarabia şi nordul Bucovinei

Email Imprimare PDF

01_deportari_siberiaTeroarea comunistă împotriva populaţiei Basarabiei şi Bucovinei a început imediat după anexarea acestor teritorii în 28 iunie 1940. Apogeul terorii a fost noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, se arată într-un material Bucpress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vești bune pentru românii care muncesc în Germania: Alocațiile pentru copii cresc de la 1 iulie

Email Imprimare PDF

01_alocatie_copii_germaniaGuvernul german a decis să mărească începând din iulie 2019 alocațiile pentru copii, suplimentul de alocație pentru copii și suma neimpozabilă în favoarea acestora. Astfel, începând de luna viitoare, părinții vor primi alocații (Kindergeld) cu 10 euro mai mari pentru fiecare copil, transmite www.ziarulromanesc.de, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vasile Iordăchescu, omul care a rezidit în Sudul Basarabiei biserica dinamitată de sovietici, a plecat în veșnicie. Mulțumim Nea Vasile și drum bun în Împărația Cerurilor!

Email Imprimare PDF

01_vasile_iordachescuPe 23 Mai 2019, a plecat la Cer si "omul lui Dumnedzau" VASILE IORDACHESCU, agronom destoinic si respectat, om de o darzenie rara, initiatorul si sufletul rectitoririi Bisericii romanesti din Hagi-Curda Sudului Basarabiei (azi raionul Izmail al regiunii Odesa), biserica dinamitata de sovietici imediat dupa ocupatia urss, scrie avocatul Antonie Popescu într-o scrisoare adresată autorităților statului român, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Comisarul Hahn recunoaște târgul mizerabil dintre UE, Rusia și SUA făcut în defavoarea intereselor românilor de pe cele douâ maluri ale Prutului

Email Imprimare PDF

01_comisarul_hahnComisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, dă de înțeles că crearea coaliției dintre PSRM și blocul ACUM a fost o înțelegere dintre principalele forțe geopolitice din regiune - UE, SUA și Rusia. „Se pare că Europa, Federația Rusă și Statele Unite au, fiecare în parte, aceleași viziuni în privința situației din Republica Moldova", a declarat reprezentantul Europei într-un interviu pentru Europa Liberă, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Fantoma lui Plahotniuc

Email Imprimare PDF

01_nicolae_negruÎn legătură cu fuga lui Plahotniuc lipsesc detaliile fără de care tabloul fugii nu este deplin conturat, jubilațiile conțin o doză de nesiguranță, un grăunte de insatisfacție. Când a fugit, pe unde, în ce mod și de ce noua guvernare nu a anticipat această plecare și nu a blocat punctele de ieșire din Republica Moldova?, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O Universitate de Vară, un pic ... altfel!

Email Imprimare PDF

01_universitatea_de_vara_sf_maximVineri, 14 iunie, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, s-au încheiat Cursurile Universităţii de Vară "Sf. Maxim Mărturisitorul şi Sf. Mare Muceniţă Ecaterina", organizată de Centrul de Studii Teologice Sf. Dionisie Exiguul –Italia, Universitate ajunsă la cea de a cincea ediţie, scrie P. C. Protoiereu Dr. Constantin Totolici, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Prima participare românească la Jerusalem Design Week

Email Imprimare PDF

01_jerusalem_design_weekJerusalem Design Week – cea mai relevantă manifestare dedicată designului din Israel, are ca temă principală, pentru ediția din anul 2019, EAST. În acest context, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv susține prezența la Jerusalem Design Week a unuia dintre fondatorii revistei Kajet, Petrică Mogoș, a cărui arie de cercetare vizează contextul din Europa de Est și România în particular, se arată într-un comunicat de presă al ICR Tel Aviv, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

De pe 1 iunie liber pe piața muncii din Elveția pentru români

Email Imprimare PDF

01_piata_muncii_din_elvetiaDe pe 1 iunie 2019, Consiliului Federal al Confederaţiei Elveţiene acordă liberă circulaţie în Elveţia cetăţenilor români, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cristian Bucur: Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni cheamă în instanță Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

01_ajrpProblema finanțării proiectelor din diaspora de către Ministerul Românilor de Pretutindeni (sau alte variante care au existat de-a lungul timpului) a fost întotdeauna o sursă de nemulțumire și conflict între asociațiile de pretutindeni și funcționarii statului român, scrie http://marca-ro.ca, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Premierul Viorica Dăncilă, despre votul în Diaspora: Ne-am bucura dacă de la preşedinte şi opoziţie am avea un proiect

Email Imprimare PDF

01_dancila_v_diasporaViorica Dăncilă a anunţat că Guvernul lucrează la măsuri pentru votul în Diaspora, precum prelungirea duratei votului pe mai mai multe zile şi extinderea votului prin corespondenţă. Premierul a precizat că s-ar bucura dacă preşedintele Klaus Iohannis şi Opoziţia ar avea un proiect de lege concret, transmite Mediafax, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tabăra românească de vară la Toscana 1

Email Imprimare PDF

01_toscana_tabara_de_varaProtopopiatul Toscana 1 a organizat în perioada 10 - 14 iunie 2019 în Insula Elba tabăra de vară, la care au participat 34 de copii si tineri din parohiile Firenze 2, Chianciano Terme, San Giovanni Valdarno și Montecatini Terme, transmite preoteasa Mihaela Bobîrnea, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

Email Imprimare PDF

01_nicolae_negru_zPornisem să descriu în continuare, după cum am promis, laturile amuzante, ridicole, grotești ale spectacolului politic de azi, când m-a telefonat un coleg să mă mustre pentru că, i se pare lui, nu mă aflu pe partea corectă a baricadei. „Intelectualii trebuie să fie de partea revoluției. Ia seama, se face o listă neagră...", m-a prevenit el binevoitor, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Cernăuți va fi lansată cartea „Mihai Eminescu în arhivele diplomatice”

Email Imprimare PDF

01_mihai_emCu prilejul împlinirii a 130 de ani de la trecerea în eternitate a marelui nostru poet Mihai Eminescu, în ziua de luni, 17 iunie, la sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi (str. Kobyleanska, 9), cu începutul la ora 17.00, va avea loc lansarea cărţii scriitorului Dan Toma Dulciu „Mihai Eminescu în arhivele diplomatice", informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proiect IEH: Partea a doua a Zilei Românilor de Pretutindeni pe Valea Timocului se va desfășura la Bor

Email Imprimare PDF

copii-timocInstitutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni va derula partea a doua a proiectului „ Ziua Românilor de Pretutindeni pe Valea Timocului”, la  Bor, în Serbia,  în 02 iunie 2019.

Citeşte mai mult...
 

Cu flori și lumânări, unioniștii au comemorat evenimentele din 16 mai 1812

Email Imprimare PDF

Cu flori și lumânări, mai mulți membri și simpatizanți ai Asociației „UNIREA-ODIP" au comemorat tragicele evenimente din 16 mai 1812, când a avut loc primul rapt al Basarabiei. Unioniștii au întins un tricolor imens de 100 de metri chiar în Piața Marii Adunări Naționale și au depus flori la monumentul victimelor ocupației ruse din 1812, transmite www.libertv.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Eugen Tomac: “Cerem MAE să facă o hartă a comunităţilor româneşti din afară; susţinem votul anticipat în diaspora”

Email Imprimare PDF

01_tomacPMP susţine votul anticipat pentru românii din diaspora, astfel încât procesul de votare să se desfăşoare în două zile, sâmbăta şi duminica, şi solicită Ministerului de Externe să facă o hartă a comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării, a declarat joi preşedintele formaţiunii, Eugen Tomac.

Citeşte mai mult...
 

Marcela Tusca: Tuturor entuziastilor zilelor astea

Email Imprimare PDF

01_marcela_tucsaDa sa va lamuresc altfel. Tuturor entuziastilor zilelor astea.Si celor care au trait revolutia in direct, si amatorilor de pronosticuri de cate ore are nevoie Armata a 14-a sa intre in Chisinau.

Citeşte mai mult...
 

Hărțuită de un sistem abuziv, Camelia Smicală cere azil politic în România: Îmi este frică pentru viața mea și a copiilor

Email Imprimare PDF

01_camelia_smicalaSituația medicului Camelia Smicală, ai cărei copii au fost luați abuziv de lângă ea, în urmă cu 4 ani, de statul finlandez , devine tot mai dramatică. Cel mai recent mesaj postat de Camelia Smicală este un nou strigăt de disperare, în condițiile în care, spunea ea, hărțuirea la care este supusă continuă. Acum, românca este cercetată penal, după o plângere a soțului, pentrtu că a pus poze cu copiii pe Facebook. „Îmi este frică pentru viața mea și a copiilor, având în vedere antecedentele, care dovedesc ca sunt în stare de orice. Am cerut azil politic în România. Am fost informați că azil politic putem cere doar dacă ajungem în România. Și asta nu putem, deoarece copiii nu au nici un act", a scris Camelia Smicală, transmite www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Scrii frumos? Participă la concursul EMIGRANTUL TALENTAT”!

Email Imprimare PDF

01_emigrantul_talentatZiarul Emigrantul organizează concurs de eseuri. Tot mai mulți români emigrerază și, odată cu ei, iau în valize și amintiri, gânduri, trăiri, talente ascunse. Așa că ne-am gândit să vă punem la încercare iar creațiile frumoase să vi le premiem, se arată într-un anunț al publicației, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proiect IEH: Românii din Timocul bulgăresc vor sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni la Vidin

Email Imprimare PDF

copii-vidinInstitutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni va derula proiectul „Ziua Românilor de Pretutindeni la Vidin”, la  Vidin, în Bulgaria,  în 01 iunie 2019. Proiectul se va implementa în parteneriat cu „AVE” – Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, la eveniment participând și un repre zentant al Ambasadei României în Republica Bulgaria., se arată într-un comunicat de presă al IEH, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Institutul Eudoxiu Hurmuzachi va derula șapte proiecte în șapte comunități istorice românești cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni

Email Imprimare PDF

01_iehCu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, instituită prin art. 10 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindei, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni va derula proiecte în șapte comunități istorice românești: la Comrat , în Republica Moldova, pe data de 24 mai 2019; la Sân Mihai (Lokve), regiunea Voievodina, Serbia, pe data de 25 mai 2019; la Ismail, Sudul Basarabiei, în Ucraina, pe 26 mai 2019 ; la Cernăuți, Nordul Bucovinei, înUcraina, pe 26 mai 2019; la Corcea, înAlbania, pe 26 mai 2019; la Vidin, în Bulgaria, pe 1 iunie 2019; iar în Timoc, Serbia, Ziua Românilor de Pretutindeni va fi marcată la Negotin, pe 26 mai 2019, și la Bor, pe 2 iunie 2019, se arată într-un comunicat de presă al IEH, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Constantin Codreanu: „Solicit Guvernului de la Chișinău să accepte extinderea serviciilor oferite de România la Ungheni”

Email Imprimare PDF

01_codreanu_ungheniPreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, solicită Guvernului de la Chișinău, printr-un mesaj public adresat noului Ministru al Afacerilor Externe și al Integrării Europene de la Chișinău, Nicu Popescu, să răspundă pozitiv dorinței României de a extinde gama de servicii oferite de Biroul Consular al României de la Ungheni, se arată într-un comunicat de presă remis la redacție, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 
Mai multe articole..
Pagina 1 din 2

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook