Stiri RGN

Ministrul de externe ungar și ministrul român al educaţiei au discutat despre Legea Educaţiei din Ucraina

Email Imprimare PDF

21_ministrul_de_externe_ungar_si_ministrul_romanŞeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, şi ministrul român al educaţiei, Valentin Popa, au purtat joi o discuţie telefonică despre noua lege a educaţiei din Ucraina, transmite agenţia MTI, citând Ministerul de Externe de la Budapesta, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Identitatea românească celebrată în Viena. Ministrul Natalia Intotero: Vreau să vă mulțumesc pentru eforturile dumneavoastră de păstrare și promovare a identității românești în afara granițelor

Email Imprimare PDF

21_identitatea_ro_vienaÎn marja vizitei derulate în Republica Austria, ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a participat la Concertul dedicat memoriei lui Eminescu, organizat de către Asociația „Mihai Eminescu" din Viena în celebrul Palat Schonbrunn, unul dintre cele mai cunoscute simboluri culturale ale țării, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din diaspora depun plângere penală împotriva revistei „Charlie Hebdo” pentru caricatura cu Halep

Email Imprimare PDF

21_halepReprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) vor să depună o plângere penală împotriva publicaţiei franceze Charlie Hebdo, care a publicat zilele trecute o caricatură cu Simona Halep. Preşedintele FADERE spune că depune plângerea pentru că şi-au permis să se atingă de Halep, transmit Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Transgaz: Vom conecta Republica Moldova la rețeaua europeană de gaze până în 2020

Email Imprimare PDF

21_reteaua_europeana_de_gazaRepublica Moldova va fi conectată la rețeaua europeană de gaze cel mai târziu în prima parte a anului 2020 și atunci va putea primi gaze dintr-o multitudine de surse, a declarat, joi, 14 iunie, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, în cadrul Adunării Generale a Gas Infrastructure Europe, care a avut loc la București, joi, 14 iunie, transmite www.profit.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

15 iunie 2018- 15 iunie 1889: 129 de ani de neuitare de la plecarea în veșnicie a lui Mihai Eminescu

Email Imprimare PDF

22_eminescu_comemorareÎn data de 15 iunie 1889 a încetat din viață, la doar 39 de ani, Luceafărul poeziei românești, poetul Mihai Eminescu. Născut Mihail Eminovici, poetul este considerat cel mai important reprezentant al literaturii din România, scrie www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Anatol Popescu, lider al românilor din Sudul Basarabiei, fondator al Asociației Național Culturale a Românilor din Regiunea Odesa BASARABIA: Suntem cu sufletul la Cernăuți!

Email Imprimare PDF

24_anatol_popescuAnatol Popescu, lider al românilor din Sudul Basarabiei, fondator al Asociației Național Culturale a Românilor din Regiunea Odesa BASARABIA, a transmis pe contul său de facebook, o reacție fermă referitor la situația creată la Cernăuți, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Părintele Constantin Necula va conferenţia la Nottingham

Email Imprimare PDF

24_constantin_necula_nottinghamPărintele Constantin Necula va conferenţia de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel la Nottingham, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O seră şi un laborator de la Institutul de Horticultură au fost modernizate cu bani din România şi SUA

Email Imprimare PDF

26_laborator_institutul_de_horticulturaO seră şi un laborator pentru producerea viţei de vie, aparţinând Institutului de Horticultură, au fost renovate cu sprijinul financiar al Guvernului român şi al Statelor Unite ale Americii. Institutul poate produce, deja, material săditor certificat. Astfel, viticultorii din Republica Moldova vor deveni mai competitivi pe piaţa internaţională.

Citeşte mai mult...
 

Traian Băsescu: “Nu există un obiectiv mai important decât reîntregirea țării”

Email Imprimare PDF

21_traian_basescuÎn ziua predării ștafetei de președinte al PMP, sâmbătă, 15 iunie, Traian Băsescu le-a spus delegaților veniți la Congres, că lasă moștenire partidului pe care l-a creat „obiectivul întregirii țării", unirea României cu Republica Moldova, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Tabăra interparohială „Nu uita că ești român” Le Salaiole

Email Imprimare PDF

21_tabara_interparohialaÎn perioada 10-16 iunie 2018 parohiile „Înălțarea Sfintei Cruci" din Roma și „Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana" din Prato au organizat o tabără pentru copiii români cu vârstele între 8 și 12 ani, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Federației Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei face apel către autoritățile din Ucraina să pună capăt presiunilor și urmării liderilor comunității românești din Ucraina

Email Imprimare PDF

22_vlad_cubracovFederația Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu faptul că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) instrumentează, din 22 mai 2018, , în baza alineatului 1 al articolului 110 din Codul Penal, un dosar penal in rem vizând Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți sub pretextul faptelor de "separatism" și "îndemn la modificarea frontierei de stat a Ucrainei".

Citeşte mai mult...
 

Compania românească „Transgaz”: Vom CONECTA R. Moldova la rețeaua EUROPEANĂ de gaze până în anul 2020!

Email Imprimare PDF

22_compania_romaneasa_transgazaRepublica Moldova va fi conectată la reţeaua europeană de gaze cel mai târziu în prima parte a anului 2020 şi atunci va putea primi gaze dintr-o multitudine de surse, a declarat Ion Sterian, directorul general al „Transgaz", în cadrul Adunării Generale a „Gas Infrastructure Europe", care a avut loc la Bucureşti, scrie www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Luceafărul poeziei românești comemorat de românii din Apateu, Ungaria

Email Imprimare PDF

22_luceafarul_poeziei_romanestiJoi, 14 iunie, la Apateu, a avut loc un eveniment cultural cu ocazia comemorării poetului Mihai Eminescu (n. 15 ianuarie 1850 – d. 15 iunie 1889), al cărui bust se află în curtea bisericii, scrie Foaia Românească preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Leușeni va fi deschisă o unitate de pompieri care va interveni pe ambele maluri ale Prutului

Email Imprimare PDF

26_unitate_de_pompieriInspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI anunță că în scurt timp o nouă unitate de salvatori și pompieri va fi deschisă în apropierea frontierei de la Leușeni, care va asigura securitatea antiincendiară pentru 19 localități din zonă, se arată într-un comunicat al DSE, transmite www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Cernăuți s-a desfășurat colocviul științific „Bucovina în preajma Marii Uniri”

Email Imprimare PDF

26_bucovina_in_preajma_marii_uniri„Bucovina în preajma Marii Uniri" – așa a fost întitulat colocviul ştiinţific internaţional, organizat de Institutul „Bucovina", filiala Academiei Române (Rădăuţi, România) şi Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi în ziua de 9 iunie 2018– informează Agenția BucPress din Cernăuți, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dialoguri privind soarta învățământului românesc în Ucraina prin prisma noului proiect de lege cu privire la școala medie în Ucraina. O nouă încercare de asimilare a minorității românești

Email Imprimare PDF

29_ioan_aurel_popRadio Cernăuți vă invită să ascultați emisiunea Accente. Invitați în studiou dr. Ion Popescu, asociat onorific al Adunării Parlamentare al Consiliului Europei, președintele Uniunii Interregionale "Comunitatea Românească din Ucraina" și academicianul Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți, președintele Senatului Uniunii Interregionale "Comunitatea Românească din Ucraina". Tema emisiunii - Legea Educației din Ucraina, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Anatol Șalaru: „În Republica Moldova are loc un nou experiment social care vizează crearea unei națiuni civice moldovenești, diferită de națiunea română”

Email Imprimare PDF

21_anatol_salaru„Astăzi, în Republica Moldova are loc un nou experiment social care vizează crearea unei națiuni civice moldovenești, diferită de națiunea română. Actori majori ai sistemului internațional colaborează excelent pentru fixarea Basarabiei în zona tampon dintre Rusia și UE. A spune în an centenar că reunirea celor două state românești nu est e viabilă și că ne vom revedea, poate, peste 30 de ani în UE, este un mod de a spune: Nu vă dorim acasa! Este o nouă cedare a Basarabiei!", este de părere directorul executiv al Partidului Unității Naționale (PUN), Anatol Șalaru, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

TABĂRA DE VARĂ PENTRU COPIII ROMÂNI DIN PROTOPOPIATUL TOSCANA 1

Email Imprimare PDF

21_protopopiat_toscana_taÎn perioada 11-15 iunie 2018 s-a desfășurat tabăra de vară pentru copiii și tinerii români din Protopopiatul Toscana 1, care a avut loc în frumoasa stațiune montană San Marcello Pistoiese din Provincia Pistoia, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputat de peste Prut: “Unica școală cu predare în limba română din Taraclia NU va fi închisă: „Dacă trebuie, va fi reparată”

Email Imprimare PDF

22_scoala_taracliaGimnaziul-grădiniță „Dimitrie Cantemir" din satul Aluatu, raionul Taraclia, unica instituție de învățământ cu predare în limba română din acest raion populat preponderent de etnici bulgari, nu va fi închisă. Cel puțin, așa promite deputatul democrat Sergiu Sârbu, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Arta contemporană românească în expoziția internațională SOMEWHERE IN BETWEEN la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles

Email Imprimare PDF

22_somwhere_in_betwenICR Bruxelles susține participarea artiștilor plastici Matei Bejenaru, Vlad Nancă și Aurora Király în proiectul expozițional multidisciplinar „SOMEWHERE IN BETWEEN – Contemporary Art Scenes in Europe" (20 iunie – 19 august a.c.), transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vino la joacă în România! 100 de copii turci sărbătoresc Centenarul la Ambasada României din Ankara

Email Imprimare PDF

23_ambasada_ro_ankaraAmbasada României în Republica Turcia, împreună cu primăria municipalității Çankaya din Ankara, a organizat, la 13 iunie 2018, la sediul Ambasadei, un eveniment de diplomație publică dedicat copiilor turci. Activitatea s-a derulat sub egida Centenarului Marii Uniri a României și a celebrării a 140 de ani de relații diplomatice dintre România și Republica Turcia, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mitropolia Română din Franța face apel la credincioși pentru achiziționarea unei noi biserici

Email Imprimare PDF

27_mitropolia_ortodoxa_romanaMitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale cere ajutorul credincioşilor pentru achiziţionarea unei biserici în Paris, transmite www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Un basarabean școlit în România a construit o mașină pentru persoanele cu dizabilități

Email Imprimare PDF

27_ion_ababei_adrian_vlasUn tânăr din Hâncești a construit un prototip de mașină care va putea fi condusă de persoanele cu dizabilități, având un sistem unic de acces lateral, pe ușa șoferului, folosind o platformă hidraulică. Adrian Vlas, autorul proiectului, spune că prototipul acestei mașini a costat 6 mii de dolari, bani obținuți din donații, scrie bzi.ro., preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Valeriu Săhărneanu: Învățăminte și concluzii ale alegerilor din prima jumătate a anului 2018

Email Imprimare PDF

30_valeriu_saharneanuAlegerile anticipate pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău s-au încheiat aseară cu victoria la limită a forțelor pro-europene, anti-oligarhice și unioniste. Subliniez în această înșiruire sintagma ȘI UNIONISTE, în dorința de a completa lipsa ei în expunerile și declarațiile publice făcute de Andrei Năstase imediat după aflarea rezultatelor pe marginea factorilor contributivi și de merit la victoria lui, scrie Valeriu Săhărneanu pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Răspunsul premierului canadian, Justin Trudeau, referitor la reintroducerea vizelor pentru români

Email Imprimare PDF

21_justin_trudeauPremierul canadian Justin Trudeau a fost interpelat de parlamentarul conservator Michelle Rempel, care l-a întrebat dacă ia în calcul reintroducerea vizelor pentru români, având în vedere numărul crescând de false solicitări de azil din partea unor grupări de crimă organizată provenind din România, scrie News.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din Viena invitați la concert !Concert extraordinar de Centenarul Marii Uniri: EUGEN DOGA la Palatul Schönbrunn

Email Imprimare PDF

23_concert_festiv_eugen_dogaPe 15 iunie 2018, ora 19.00, în sala de spectacole a Palatului Schönbrunn are loc, pentru prima dată în Austria, un concert de autor al maestrului Eugen Doga. Acesta va urca pe scenă alături de Orchestra Naţională Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova" de la Chişinău (dirijor Dumitru Cârciumaru) şi de soliştii Mariana Bulicanu (soprano la Teatrul Naţonal de Operă din Republica Moldova), Ana Maria Donose (soprană la Opera Națională Română Iași), Dumitru Mâţu (tenor) și Vitalie Advahov (acordeon). Dedicat memoriei lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889), concertul organizat de Asociația Mihai Eminescu din Viena va cuprinde compoziţii pe versurile poetului naţional, ale Veronicăi Micle şi ale lui Grigore Vieru şi cele mai îndrăgite valsuri compuse de Eugen Doga, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cum arată grădiniţa din satul Ciulucani, raionul Teleneşti din Republica Moldova, după ce a fost renovată cu contribuţia Guvernului român

Email Imprimare PDF

24_gradinita_ciulucaniMarți, 12 iunie, a fost inaugurată grădiniţa din satul Ciulucani, raionul Teleneşti după ce a fost renovată cu finanţare din partea Guvernului României. Pentru reparaţia şi dotarea grădiniţei au fost alocaţi 2 805 501 lei, dintre care contribuţia Guvernului României a fost de 2 332 055 lei, contribuţia locală a fost de 297 725 lei, iar contribuţia Fondul de Investiţii Sociale din Moldova a fost de 175 721 lei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Teatru în limba română în Olanda: A avut loc premiera spectacolului “Ultimul maidan”

Email Imprimare PDF

24_teatru_lb_ro_olandaSâmbătă, 9 iunie, în teatrul Perdu din Amsterdam a avut loc premiera piesei Ultimul Maidan – scrisă și pusă în scenă de o mână de artiști care locuiesc de ani buni în Olanda, transmite www.moldova.org, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Școală de vară în Roma pentru copiii românilor din Italia - eveniment în premieră

Email Imprimare PDF

24_arproCopiii românilor din Italia vor avea ocazia să fie mai aproape de limba română, prin organizarea unei tabere de vară la Roma, acolo unde vor fi sub observația profesorilor de limbă română și a voluntarilor, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vizită în SUA a preşedintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, axată pe dezvoltarea cooperării cu instituţii americane

Email Imprimare PDF

28_ioan_aurel_popPreşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a efectuat o vizită în Statele Unite ale Americii, în perioada 1-5 iunie, în cadrul căreia a avut o serie de întâlniri la nivelul conducerii Arhivelor Naţionale ale SUA, Bibliotecii Congresului, Centrului Internaţional Woodrow Wilson şi Asociaţiei Istoricilor Americani, informează marţi într-un comunicat Ambasada României în SUA, transmite www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Nicolae Negru: Ce au în comun Andrei Năstase, Ion Ceban și Silvia Radu

Email Imprimare PDF

31_n_negruDodon suferă un nou eșec foarte dureros. Proeuropenii au reușit și de data aceasta să apere „reduta" capitalei, oprind ofensiva socialistă. Andrei Năstase, candidat PPDA-PAS, a obținut cu aproape 13 mii de voturi mai mult decât candidatul PSRM, Ion Ceban, mobilizând, în afară de cei 71 mii de alegători din primul tur, încă 58 mii de alegători, scrie Nicolae Negru în www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Basarabeanca șefă de promoție care a absolvit un liceu din Iași cu media 9,94

Email Imprimare PDF

30_mihaela_fedoseevMihaela Fedoseev, din Chișinău, a absolvit Liceul "Alexandru Ioan Cuza" din Iași cu cea mai mare medie din promoție – 9, 94. Tânăra a povestit pentru Moldova.org cum au fost anii săi de liceu la Iași, cum a obținut această performanță și cât de importantă a fost implicarea ca voluntar în diverse proiecte sociale și culturale, transmite www.moldova.org, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dirijorul cernăuțean Dumitru Caulea – laureat al premiilor „Teiul de Aur” și „Teiul de Argint”

Email Imprimare PDF

21_dumitru_cauleaÎn cadrul numeroaselor evenimente de comemorare a poetului nostru nepereche Mihai Eminescu, la Botoșani, România, a avut loc înmânarea premiilor „Teiul de Aur" și „Teiul de Argint", scrie Buc Press, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Unirea-n cuget şi-n simţiri la românii din Montreal

Email Imprimare PDF

23_unirea_montrealDuminică, 17 iunie a.c., la hramul de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Montréal, va avea loc, ÎN PREMIERĂ, prezentarea spectacolului de teatru, muzică și poezie cu ocazia aniversării a 100 de ani de la MAREA UNIRE de la Alba Iulia, transmite Marian Costache pentru Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Întâlnirea tinerilor Nepsis la Finale Emilia - Protopopiatul Emilia Romagna I: suntem și vom rămâne fii a neamului românesc

Email Imprimare PDF

24_tinerii_nepsis_finale_emiliaDuminică 10 Iunie 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, s-a desfășurat întâlnirea tinerilor Nepsis în Protopopiatul Emilia Romagna I din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. Evenimentul a avut loc în localitatea Finale Emilia, provincia Modena, gazdă fiind Parohia Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, sprijinită de autoritățile bisericești locale care au pus la dispoziție spațiul necesar desfășurării acestuia, transmite Eugenia Rusu preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Expoziție interactivă românească la Pisek (Republica Cehă)

Email Imprimare PDF

24_expozitie_interactivaAsociația Da'DeCe din România și Sladovna Pisek, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga invită copiii însoțiți de părinți sau grupurile din învățământul formal să ia parte la o aventură culturală care pornește de la obiectele lor preferate: jucăriile, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O nouă înfrăţire, Municipiul Vulcan, România şi Ialoveni, Republica Moldova

Email Imprimare PDF

25_vulcan_ialoveniCenteranul Unirii este privit de către autorităţile publice locale din municipiul Vulcan nu doar prin prisma necesarelor festivităţi prin care aceste eveniment trebuie să fie marcat cum se cuvine, ci şi prin prisma derulării unor acţiuni care să definească, într-un fel sau altul, unitatea românilor de pretutindeni, relatează Avântul Liber, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: Între ciumă și holeră

Email Imprimare PDF

30_petru_bogatu_intre_ciuma_si_holeraÎn „Amintirile din copilărie", Ion Creangă spune povestea holerei care izbucnise violent în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Fiind copil, trata în glumă molima. Când însă el însuşi sa îmbolnăvit, „doftorii satului" l-au frecat bine cu oţet şi leuştean şi lau înfăşurat întro pânză cu „hoştine fierbincioase", scrie Petru Bogatu în www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

La Cernăuți se va desfășura colocviul științific: „Bucovina în preajma Marii Uniri”

Email Imprimare PDF

30_cernauti_colocviu_stiintific„Bucovina în preajma Marii Uniri" - se întitulează colocviul ştiinţific internaţional, organizat de Institutul „Bucovina", filiala Academiei Române (Rădăuţi, România) şi Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi în ziua de 9 iunie 2018 – informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sute de mesaje de susținere de la românii de pretutindeni pentru 10TV. Autoritățile de la București le-or auzi?!

Email Imprimare PDF

11_10_tv10 TV/UNIREA TV a devenit subiect de discuție atât în spațiul mediatic, cât și în rândul cetățenilor, după ce și-a anunțat sistarea activității din lipsa resurselor financiare care i-ar permite funcționarea în continuare. Iar acest lucru exact în anul în care autoritățile statului român făceau invitația de ReUnire pentru cel de-al doilea stat românesc, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul PSD Gabriel Vlase nominalizat de Președintele României, pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe

Email Imprimare PDF

22_gabriel_vlasePreședintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, 14 iunie a.c., în temeiul art. 65 alin. (2) lit. h) din Constituția României, o scrisoare președinților celor două Camere ale Parlamentului, în care propune numirea în funcția de director al Serviciului de Informații Externe a domnului Petru-Gabriel Vlase, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

În premieră, Televiziunea Română aduce TELECINEMATECA peste Prut

Email Imprimare PDF

23_telecinematecaUnul dintre cele mai valoroase şi îndrăgite branduri ale Televiziunii Române, TELECINEMATECA, trece în premieră graniţa şi ajunge la românii de peste Prut, transmite TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cort în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău: „La mulți ani! Plecați acasă!”

Email Imprimare PDF

25_cort_ambasada_rusiei_chisinau„La mulți ani! Plecați acasă!". Asta vor scanda mâine, în fața Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău, membrii Asociației „UNIREA - ODIP" în cadrul unui flashmob cu ocazia Zilei Naționale a Federației Ruse, marcată anual pe 12 iunie, transmite un comunicat de presă al ODIP - Unirea, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Banca Comercială Română ar fi interesată să investească în R. Moldova

Email Imprimare PDF

25_bcrBanca Comercială Română ar fi interesată să investească în R. Moldova. Cel puțin aceasta reiese dintr-un comunicat emis de către Ministrul Economiei și Infrastructurii al R. Moldova, transmite www.deschide.md, ăpreluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Adunarea Eparhială a Episcopiei Daciei Felix

Email Imprimare PDF

26_adunarea_eparhialaJoi, 7 iunie 2018, la Catedrala Episcopală cu hramul „Înălțarea Domnului" din Vârșeț, Serbia, sub conducerea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, a avut loc ședința de constituire a noii Adunări Eparhiale a Episcopiei Daciei Felix, pentru mandatul 2018-2022, transmite Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

“Marea istorie ilustrată a României şi a Republicii Moldova” a fost lansată după 12 ani de cercetare istorică

Email Imprimare PDF

31_marea_istorie_ilustrata_a_romaniei"Marea istorie ilustrată a României şi a Republicii Moldova", o capodoperă la care s-a lucrat nu mai puţin de 12 ani, a fost lansată, vineri, 1 iunie, la Bookfest. Lucrarea este menită să spună, sincer, generaţiilor de acum şi din viitor cine sunt românii, cu adevărat, şi prin ce transformări au trecut de-a lungul timpului, transmitea www.libertatea.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: Între doi populiști, Chișinăul trece printre Scila și Caribda

Email Imprimare PDF

31_petru_bogatuUna din principalele preocupări ale diavolului este, precum se știe, să convingă lumea că nu există. Molima politică numită populism s-a achitat admirabil pe alocuri de această sarcină. A creat impresia că cel puțin la Chișinău lipsește cu desăvârșire, scrie Petru Bogatu în www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii din Suedia semnează pentru Unire

Email Imprimare PDF

16_romanii_din_suediaRomânii din Suedia strâng semnături pentru Unire. Astfel, aceștia se alătură eforturilor din Țară, din Republica Moldova și alte state în care s-au stabilit români de a colecta 1 milion de semnături pentru modificarea Constituției în vederea adăugării unui preambul privind reîntregirea națională, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Senatorul Viorel Badea: “Comunitatea românească din Ucraina așteaptă respect și încredere din partea statului vecin”

Email Imprimare PDF

22_v_badea_senatorPreședintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat, senatorul Viorel Badea, invită autoritățile ucrainene la respectarea drepturilor constituționale ale minorității române din Ucraina. "Am luat act cu îngrijorare de informațiile referitoare la perchezițiile efectuate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) la sediul Centrului Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți", arată senatorul Badea într-o declarație de presă preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deschiderea expoziției temporare „Generalul Henri Mathias Berthelot pe frontul românesc (1916-1918)“, la Biblioteca Academiei Române din București

Email Imprimare PDF

23_expozitie_berthloJoi, 14 iunie 2018, ora 13:00, va avea loc în Cupola de sticlă a Bibliotecii Academiei Române vernisajul expoziției „Generalul Henri Mathias Berthelot pe frontul românesc (1916-1918)", organizată de Muzeul Național de Istorie a României în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I", Academia Română și Biblioteca Academiei Române, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

O carte pentru Unire: „Basarabia. Suferință și speranță”, de basararabeanul Nicolae Dabija și orădeanul Teodor David

Email Imprimare PDF

26_nicolae_dabija_teodor_davidUn scriitor basarabean şi unul orădean au încercat să unească cele două ţări într-o singură patrie, printr-un volum scris împreună. Cartea se doreşte o pledoarie pentru Unirea pe care cei doi autori, Nicolae Dabija şi Teodor David, spun vădit că o doresc, scrie https://www.ebihoreanul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Solidaritate CCIRO Italia și Asociația Românilor din Italia în relația cu Italia

Email Imprimare PDF

27_delegatia_cciroLuni 4 iunie 2018 o delegație CCIRO Italia formată din președintele Eugen Terteleac, vicepreședintele Corneliu Ioan Dinu și secretarul general Andrea Amato au participat la ceremonia organizată de Ambasada Italiei la București dedicată Zilei Republicii Italiene, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii de dincolo de Prut sunt invitaţi să lanseze afaceri în România

Email Imprimare PDF

28_bani250 de locuitori ai Republicii Moldova, care au şi cetăţenie română, vor fi instruiţi în domeniul antreprenorial. Se spera că, ulterior, ei vor veni cu idei de afaceri ce pot fi dezvoltate în România, transmite TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord va oferi 100 de biciclete pentru copiii defavorizați din Copșa Mică

Email Imprimare PDF

Episcopia Ortodoxă Română Europei de Nord a început o colectă cu scopul dăruirii a 100 de biciclete pentru copiii defavorizați din Copșa Mică. Strângerea de fonduri pentru acest proiect a început în urma acțiunii caritabile„Pedalând pentru viață", la care Părintele Episcop Macarie alături de membrii Centrului pentru Tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare" au participat în luna mai, în Göteborg, Suedia, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Petru BOGATU: Rusia trasează limitele reglementării transnistrene

Email Imprimare PDF

17_rusia_transnistriaÎncă nu s-au stins ecourile unor comentarii elogioase ale prietenilor noștri occidentali pe marginea „progreselor" înregistrate în reglementarea transnistreană că Moscova a căutat să le amintească cine este șeful. Nitam-nisam, Tiraspolul a anunțat că nu dorește să negocieze soluționarea politică a conflictului, scrie Petru Bogatu în www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului R. Moldova -NATO, evaluat la Chișinău

Email Imprimare PDF

22_maeie_chisinauLa Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău s-a desfășurat reuniunea de evaluare a progreselor înregistrate de Republica Moldova în implementarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) Republica Moldova -NATO pentru anii 2017-2019, organizate în contextul vizitei la Chișinău a reprezentanţilor Cartierului General NATO, scrie www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Universitatea Populară de Vară „Constantin Stere” la a V-a ediție

Email Imprimare PDF

23_constantin_stere_universitatea_de_varaInstitutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău în colaborare cu Consiliul raional Soroca, Primăria orașului Soroca, Directia raională Educație din raionul Soroca, Direcția raională Cultură din raionul Soroca și Asociația Culturală „Grigore Vieru – Soroca" organizează, în perioada 21-22 iunie 2018, cea de-a V-a ediție a Universității Populare de Vară "Constantin Stere", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„Păcală” a ajuns și la copiii români din Spania

Email Imprimare PDF

27_copii_romani_din_spaniaTimp de trei zile, în perioada 2-6 iunie, în Barcelona, Lleida și Reus din Spania, românii care locuiesc în zonă au urmărit cu sufletul la gură aventurile lui Păcală. Actorii Teatrului de Animație Țăndărică și-au demonstrat măiestria și l-au însuflețit pe Păcală, spre deliciul spectatorilor mici și mari, tranmsmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Singura școlă românească din raionul Taraclia riscă să fie închisă. ODIP Trage un semnal de alarmă la Parlamentul de la Chișinău

Email Imprimare PDF

Subiectul singurei școli românești din raionul Taraclia, care riscă să fie închisă, va fi prezentat deputaților din Parlament. Membrii Asociației „UNIREA – ODIP" vor informa, înainte de ședința Parlamentului de la Chișinău, toți deputații cu privire la situația dezastruoasă în care a ajuns gimnaziul – grădiniță „Dimitrie Cantemir" din satul Aluatu, raionul Taraclia, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Clipe GRELE pentru Raisa Pădurean, profesoara liceului românesc de la Tiraspol, Raisa Pădurean

Email Imprimare PDF

31_raisa_padureanCunoscuta profesoară de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga" de la Tiraspol, Raisa Pădurean, nu a putut fi, în acest an, la „Ultimul sunet" lângă absolvenții instituției, a căror dirigintă a fost, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vlad Cubreacov: 24 MAI 2018 – ZIUA REFONDĂRII MITROPOLIEI BASARABIEI

Email Imprimare PDF

14_inaltpresfintitul_mitropolit_al_basarabiei_petruZi istorică pentru Ortodoxia românească de la răsărit de Prut. Bucuria preoților și credincioșilor din Mitropolia Basarabiei este de nedescris. Ea poate fi comparată doar cu bucuria din ziua de Paște, scrie Vlad Cubreacov pe blogul său, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Dezinformare: România pe locul doi după Siria în privinţa migraţiei. Analiză LARICS

Email Imprimare PDF

18_ro_siriaConform TVR, România s-ar afla pe locul al doilea, la nivel mondial, în privinţa emigraţiei, cu 10 milioane de români care trăiesc departe de ţara în care s-au născut, fiind devansată doar de Siria, ţară nimicită de conflicte militare, scrie Robert Vîrban pe http://larics.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Pensionarii din R. Moldova ar putea primi un ADAOS de 10-20 de dolari la PENSII. Banii ar putea fi acoperiți de România

Email Imprimare PDF

22_iohannis_pensii_mdCei peste 600 de mii de pensionari din R. Moldova ar putea primi un adaos de 10-20 de dolari (între 170 lei și 340 de lei) la pensii, iar acești bani vor veni din grantul de 100 de milioane de euro acordați de România Rep. Moldova, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

CONCERT JUBILIAR DE MUZICĂ DE CAMERĂ, LA MÜNCHEN, CU SPRIJINUL ICR BERLIN, ÎN CADRUL "CHIEMGAUER MUSIKFRÜHLING"

Email Imprimare PDF

23_rhapsodie_roumanieJoi, 14 iunie 2018, va avea loc, cu începere de la orele 19.30, în spațiul select al Residenz München, Allerheiligen-Hofkirche, concertul jubiliar "Rhapsodie Roumaine - 15 ani Chiemgauer Musikfrühling / Primăvara muzicală din Chiemgau", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ia românească sărbătorită la Ankara în beneficiul copiilor refugiaților sirieni

Email Imprimare PDF

27_ia_romaneasca_sarbatorita_la_ankaraLa 7 iunie 2018, Ambasada României în Republica Turcia, împreună cu organizația SHOM (Spouses of the Heads of Missions) și cu sprijinul Reprezentanței UNICEF în Turcia, a organizat un eveniment caritabil de celebrare a iei românești în beneficiul copiilor refugiaților sirieni care locuiesc în zona metropolitană Ankara. Activitatea s-a derulat sub egida Centenarului Marii Uniri a României și a celebrării a 140 de ani de relații diplomatice dintre România și Republica Turcia,

Citeşte mai mult...
 

Centrul Media BucPress din Cernăuți a încheiat un acord de parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune

Email Imprimare PDF

28_radio_romaniaCentrul Media BucPress, asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, a încheiat un acord de parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune. Acordul prevede retransmiterea de Radio Cernăuți din cadrul Centrului Media BucPress a unor emisiuni în limbile română şi ucraineană produse de Radio România Internaţional, respectiv publicarea pe pagina Agenției BucPress (www.bucpress.eu) de articole, realizate de jurnaliștii de la București, colaborare pentru realizarea unor producţii radio în comun, preluarea de către Radio România Internațional a unor ştiri şi reportaje produse de Agenția BucPress și Radio Cernăuți, transmite Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Canada a impus o limită de cereri de azil pentru români. Depășirea va duce la reintroducerea vizelor

Email Imprimare PDF

31_pasaport_canadianNumărul solicitărilor de azil venite din partea cetăţenilor români, în Canada, a crescut semnificativ, după ce guvernul de la Ottawa a ridicat obligativitatea vizelor pentru cetăţenii români și bulgari care călătoresc în Canada, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Drepturile românilor din Italia invocate la întrevederea președintelui Senatului României cu președintele Senatului Italiei

Email Imprimare PDF

22_tariceanu_Elisabetta_Alberti_CasellatiPreședintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu a avut joi, 14 iunie a.c., o întrevedere cu doamna Maria Elisabetta Alberti Casellati, președintele Senatului Italiei, aflată la București pentru a luat parte la lucrările celei de-a 19-cea Reuniuni a Asociației Senatelor din Europa(ASE), ce se desfășoară în perioada 14-15 iunie a.c, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Drama românilor din Ucraina: Primul val al deportărilor staliniste din Basarabia şi Nordul Bucovinei a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941…

Email Imprimare PDF

24_drama_din_ucrainaAstăzi, 13 iunie, se împlinesc 77 de ani de la primul val al deportărilor staliniste din Basarabia şi Nordul Bucovinei, care au început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. Pentru locuitorii din actuala regiune Cernăuţi, 13 iunie a rămas în memorie ca cea mai tragică zi din primul an de dominaţie stalinistă..., transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Vernisarea expoziției documentare “Tratatele Conferinței de Pace de la Paris (1919 – 1920)”

Email Imprimare PDF

28_conferintei_de_PACE_DE_LA_PARISLa 4 iunie 2018, în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a fost vernisată expoziția documentară "Tratatele Conferinței de Pace de la Paris (1919 – 1920)", organizată de Ministerul Afacerilor Externe, cu ocazia deschiderii conferinței internaționale „Tratatele Conferinței de Pace de la Paris (1919 – 1920)", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sfânta Liturghie și conferință legată de identitate la Metovnița, în Timoc

Email Imprimare PDF

30_metovnita_timocDuminica 3. Iunie, pentru romanii din Metovnita, comuna Bor , valea Timocului a fost o zi inportantă. Începand cu ora 9, s-a tinut Sfânta Liturghie oficiata de Părintele Boian Alexandrovici si Părintele Antonie Isac, cu prilejul hramului Paraclisului din acest sat „Duminica Tuturor sfintilor" pe stil vechi, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Citeşte mai mult...
 

Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru transpunerea directivei de combatere a spălării banilor. Vizați și românii din diasporă!

Email Imprimare PDF

31_spalarea_banilorGuvernul a ales calea mai lungă, a proiectului de lege, și nu pe cea mai rapidă, a ordonanței de urgență, pentru transpunerea Directive europene 2015/849 pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului., transmite Hotnews, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Guvernatorul statului Texas a emis o proclamaţie oficială dedicată României, în contextul sărbătoririi Centenarului

Email Imprimare PDF

22_the_state_of_texasGuvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a emis o proclamaţie oficială dedicată României, în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918, se arată într-un comunicat al Ambasadei României în SUA, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Sute de români din Alcala de Henares din Spania au sărbătorit românește

Email Imprimare PDF

25_alcala_de_henares_roPeste 500 de români din Alcala de Henares din Spania au sărbătorit în stil tradițional românesc. Obiceiurile și valorile culturale românești au fost promovate în cadrul unui spectacol, care a avut loc în data de 9 iunie 2018 și care a fost susținut de artiști de renume din Țară, precum Ileana Lăceanu, dar și de tinere talente din România și din Spania, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Proiect inedit: filmul documentar „Românii din Timoc la 100 de ani de la Marea Unire”

Email Imprimare PDF

29_romanii_din_timocInstitutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Comitetul pentru Drepturile Omului Negotin (Odbor Za Ljudska Prava Negotin), prin Timoc Press, va realiza un film documentar despre românii din Timocul sârbesc, în contextul Centenarului Marii Uniri, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

De ce este mai avantajos cardul european de sănătate față de asigurarea privată?

Email Imprimare PDF

31_cnasRomânii care intenţionează să călătorească în afara ţării solicită cardul european de sănătate, care le permite să beneficieze de asistenţă medicală gratuită în caz de urgenţă pe teritoriul Uniunii Europene, informează Adevărul, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Festivalului folcloric „Perinița” la Jula în Ungaria

Email Imprimare PDF

10_perinita_julaCentrul Cultural Românesc din Jula (piața Liceum nr. 2) va găzdui vineri, 8 iunie, de la ora 10.00, cea de-a 26-a ediție a Festivalului folcloric „Perinița", festivalul dansului și cântecului popular românesc, promovate de către tinerii din comunitatea românilor din Ungaria, scrie Foaia Românească, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi cere OSCE şi Consiliului Europei să intervină pentru stoparea abuzurilor împotriva comunităţii româneşti

Email Imprimare PDF

23_centrul_hurmuzachi_cernautiÎn data de 11 iunie 2018, între orele 11.00 şi 14.55 (conform procesului-verbal), un grup de 12 colaboratori ai Direcţiei Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) în regiunea Cernăuţi şi 2 martori, au efectuat, încălcând Hotărârea judecătorească care prevedea, nominal, un grup de numai 7 oameni, o percheziţie la sediul Centrului Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi şi în Librăria "Mihai Eminescu", situată în acelaşi imobil (str.Kobîleanska nr.9). Facem precizarea că Centrul nostru este un ONG al românilor din Ucraina, înregistrat conform legislaţiei ucrainene – se spune într-un comunicat de presă al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cea mai amplă operațiune de diplomație culturală din Spania la final

Email Imprimare PDF

25_operatiune_de_diplomatieDuminică, 10 iunie, s-a încheiat la Madrid cea mai amplă operațiune de diplomație culturală organizată în Spania cu ocazia Centenarului Marii Uniri. La cea de-a 77-a ediție a Târgului de Carte de la Madrid, la care România a fost țară invitată, în perioada 25 mai – 10 iunie, 50 de autori și conferențiari români s-au întâlnit cu lectorii spanioli, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Încheierea cursurilor de la școala românească a parohiei Pescara

Email Imprimare PDF

29_pescara_cursuriLa biserica parohiei Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociță Ana, din localitatea Pescara a avut loc festivitatea de încheiere a cursurilor școlii românești a parohiei, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Basarabenii stabiliți cu domiciliul în alte state ar putea beneficia de PENSIE în R. Moldova

Email Imprimare PDF

11_cetatenii_r_moldovaCetățenii R. Moldova cu domiciliul în străinătate ar putea avea dreptul la pensie în Republica Moldova, scrie www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„Balada, un secol de muzică românească”, concert de excepție pe scena Conservatorului regal din Bruxelles

Email Imprimare PDF

12_un_secol_de_muzica_romaneascaICR Bruxelles și Ambasada României în Regatul Belgiei aniversează CENTENARUL Marii Uniri prin recitalul Balada, un secol de muzică românească, în interpretarea violonistului Alexandru Tomescu și a pianistei Angela Drăghicescu. Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor culturale și de diplomație publică dedicate acestei sărbători și are loc în prestigioasa sală de concerte a Conservatorului regal din Bruxelles, joi, 31 mai, ora 20:00, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Deputatul Constantin Codreanu: “Ucraina testează capacitatea de reacție a României prin perchezițiile la Centrul Cultural Român din Cernăuți”

Email Imprimare PDF

23_codreanu_depAstăzi, 13 iunie 2018, deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat în Camera Deputaților o declarație politică privind descinderea lucrătorilor Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la sediul din Centrului Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Mulțumim, Simona! Simona Halep a câștigat finala de la Roland Garros

Email Imprimare PDF

26_simona_halep_roland_garrosSimona Halep a câștigat marele trofeu la turneul de Grand Slam de la Roland Garros, după ce s-a impus în fața americancei Sloane Stephens cu scorul 3 - 6, 6 - 4, 6 – 1, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Stindardul unirii la parohia românească din Cosenza

Email Imprimare PDF

29_stindardul_unirii_la_parohia_romaneasca_cosenzaDuminică 3 iunie, după Sfânta Liturghie, la biserica Parohiei Sfântul Proroc Daniel și sfinții trei tineri din Cosenza a fost săvârșită Slujba Tedeum-ului cu ocazia sosirii în Protopopiatul Calabria a stindardului Unirii, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Caravana identității românești în Timoc și sfințirea unei noi troițe în zonă

Email Imprimare PDF

13_caravana_identitatii_romanestiLideri și formatori de opinie ai comunității de români din Serbia de răsărit merg din localitate în localitate în Timoc pentru a vorbi despre moștenirea culturală românească, despre setul de probleme și soluții referitoare la menținerea identității naționale în statul de reședință și semnificația Centenarului Marii Uniri, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Cu un pas mai aproape de Unire! Autostrada Târgu-Neamț – Iași – Ungheni, prioritate pentru Guvernul României?

Email Imprimare PDF

13_autostrada_targu_mures_ungheniCu un pas mai aproape de Unire! Autostrada Târgu-Neamț – Iași – Ungheni, numită și „Autostrada Unirii" constituie o prioritate pentru Guvernul României. Aceasta va avea o lungime de peste 100 de kilometri și va include un pod peste Prut, astfel încât autostrada să lege Republica Moldova de România, transmite Vocea Basarabiei, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Anatol Șalaru: “Acțiunile Ucrainei asupra comunității românești din Cernăuți sunt de tip sovietic”

Email Imprimare PDF

23_anatol_salaruPreședintele Executiv al Partidului Unității Naționale face apel la autoritățile Ucrainei să oprească „prigonirea comunității românești din Bucovina de Nord și să nu îngrădească drepturile culturale și istorice ale românilor bucovineni", se arată într-o postare pe pagina sa de Facebook, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Master class-uri susținute de Dana Bunescu la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc de la Tel Aviv

Email Imprimare PDF

26_film_studentesc_tel_avivÎn perioada 10 - 16 iunie 2018 va avea loc, la Cinemateca din Tel Aviv, Festivalul Internațional de Film Studențesc. În cadrul acestui eveniment, Dana Bunescu este invitată să susțină două master class-uri despre tehnici de montaj și sunet în cinematografia românească în data de 14 iunie, pentru profesioniști, iar în data de 15 iunie, la ora 17:00, pentru studenți, intitulat "Editing the new Romanian wave", transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Adam Soch, un regizor roman, isi prezinta filmul la cel mai important muzeu de arta moderna din New York

Email Imprimare PDF

29_adam_sochAdam Soch, un cunoscut regizor romano-american, este prezent, cu filmul documentar Reza Abdoh: Theater Visionary, la Muzeul de Arta Moderna (MoMA PS1) din New York. Celebrul muzeu american a organizat prima mare retrospectiva dedicata regizorului de teatru avangardist Reza Abdoh. In cadrul acestei expozitii, se proiecteaza si materialele video ale lui Adam Soch despre Reza, pe care acesta le-a inclus in documentarul Reza Abdoh: Theater Visionary, prezent deja in multe festivaluri internationale de film, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Românii au devenit a doua cea mai numeroasă comunitate non-britanică din Regatul Unit

Email Imprimare PDF

14_ro_ukNumărul românilor care locuiesc în Marea Britanie a ajuns anul trecut la 411.000, în creştere cu 25% faţă cu anul precedent, românii devenind astfel a doua cea mai numeroasă comunitate non-britanică din Regatul Unit, potrivit datelor prezentate de Biroul Naţional de Statistică, relatează BBC, citat de www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Maestrul Eugen Doga în concert dedicat Marii Uniri la Viena. Românii de pe cele două maluri ale Prutului din capitala Austriei așteptați la concert

Email Imprimare PDF

14_concert_festiv_eugen_dogaAsociatia „Mihai Eminescu" din Viena, cu susținerea Institutului Cultural Român, organizează un concert festiv dedicat Centenarului Marii Uniri care va avea loc la Viena, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Finanțarea postului 10 Tv cerută în Camera Deputaților

Email Imprimare PDF

23_10_tv"Problema lipsei de finanțare din partea statului român către activități strategice desfășurate în afara României, dar în interesul ei, este una reală și nu trebuie să ne separe pe criteriul apartenenței de partid ori pe cel al aflării în arcul guvernamental sau în opoziție parlamentară. Astfel, solicit finanțare din partea statului român pentru postul de televiziune 10 TV și reluarea în procedură de urgență a discuțiilor cu privire la implementarea spațiului informațional comun România – Republica Moldova", a concluzionat președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a declarat deputatul Constantin Codreanu de la tribuna Parlamentului, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Duo-ul artistic ANTICAMERA la Viena

Email Imprimare PDF

Duo-ul artistic ANTICAMERA, format din Gloria Luca și Tudor Pătrașcu, participă la un program de rezidenţe oferit de Cancelaria Federală a Austriei în cooperare cu KulturKontakt Austria, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Noi tăieri ilegale în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. Agent Green cere Ministerului Mediului schimbarea administrației parcului

Email Imprimare PDF

29_taieri_ilegale_semenicAgent Green a identificat noi infracțiuni în mijlocul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, aflat în administrarea RNP-Romsilva, exploatări ilegale care justifică încă odată că administrarea acestui parc din ultimii 14 este deficitară și că se impune schimbarea administratorului de către Minsterul Mediului, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

„PRIMĂVARA UNIRII” la Montreal

Email Imprimare PDF

15_fundatia_romana_din_canadaÎn parcul istoric de pe insula Perrot, s-a desfășurat Evenimentul cultural „PRIMĂVARA UNIRII" un succes remarcabil atât prin prezența numeroasă (250 autoturisme care au adus peste 700 oameni, cât și prin calitatea programului artistic susținut de formația ARIMII, Ansamblul DATINA și tânărul și talentatul interpret Emil Cotrigășanu, scrie Buletinul informativ al Fundației Române din Canada, preluat de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Parlamentul României a înbunătăţit cadrul legal pentru finanţarea românilor de pretutindeni

Email Imprimare PDF

23_parl_roIeri, 13 iunie 2017, Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a votat fără niciun vot împotrivă, legea de aprobare a O.U.G. 12/2018 privind modificarea legii 321/2006 care se referă la finanţările nerambursabile acordate românilor de pretutindeni. Această lege aduce unele îmbunătăţiri care vor permite o direcţionare a acestor finanţări şi către alte destinaţii necesare pentru păstrarea identităţii românilor de peste graniţe, transmite Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Ziua iei serbata de Comunitatea românească din Washington, DC

Email Imprimare PDF

27_ziua_universala_a_ieiTradiția continuă! Comunitatea română din Washington, DC se va alătura și anul acesta celor care sărbătoresc pe mapamond "Ziua Universală a Iei." Întâlnirea va avea loc sâmbătă, 23 iunie la ora 17 (ora locală) în Parcul Lafayette din fața Casei Albe, în același locație unde sa citit pentru prima oară Proclamația emisă în 2015 de către primarul orașului, Muriel Bowser, prin care aceasta proclama ziua de 24 iunie, Ziua costumui popular românesc în capitala americană, conferind astfel prima recunoaștere oficială din lume, transmite Bogdan Banu pentru Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Festivalul Bucuriei la românii din Catania in Sicilia

Email Imprimare PDF

30_ro_catania_siciliaDuminică, 3 iunie, în Sicilia a avut loc Festivalul Bucuriei la Catania, manifestare care s-a desfășurat în piața Giovanni Falcone, unde este situată parohia românească Sfânta Muceniță Agata din Catania, transmite preoteasa Geta ICHIM, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

Alianța familiilor din România: "DARWIN A FOST GRESIT": RECENZIE DE CARTE

Email Imprimare PDF

15_alianta_fam_din_ro"Darwin was wrong" ("Darwin a fost gresit"). Cu aceste trei (3) cuvinte incepe cartea lui A.N. Wilson, publicata anul trecut, Charles Darwin, Victorian Mythmaker("Charles Darwin, fauritor de mit"). Subtitlul cartii dezvaluie tema ei principala: Darwin a faurit un mit iar teoria evolutionista conceputa de el e si ea un mit, se arată într-o analiză a Alianței Familiilor din România, preluată de Romanian Global News.

Citeşte mai mult...
 

MAE român, despre percheziţiile de la Cernăuţi: “Autorităţile ucrainene să asigure respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române”

Email Imprimare PDF

24_maeMinisterul Afacerilor Externe (MAE) informează, într-un răspuns la solicitarea AGERPRES, preluat de Romanian Global News, că au existat discuţii între autorităţile române şi cele ucrainene cu privire la percheziţiile efectuate la Centrul Cultural "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi, iar accentul a fost pus pe necesitatea respectării drepturilor minorităţii române în ţara vecină.

Citeşte mai mult...
 
Mai multe articole..
Pagina 1 din 2

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

Parteneri din Basarabia

NewsletterFacebook

RSS Syndicator

Banner


Acest website folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Pentru a afla mai multe despre cum puteti controla sau sterge cookie-urile cititi politica de utilizare Cookie-uri.

Continuarea navigării implică acceptarea lor.