Banner

Singura instituție românească din Timoc condusă de Părintele Boian lovită de ICR

Email Imprimare PDF

01_parintele_boian_icrPe lângă loviturile primite de la autoritățile sârbe, românii/vlahii din Timoc sunt loviți inclusiv de instituții ale statului român care ar trebui să-i ajute, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

 

La ultimul Comitet director al Institutului Cultural Român, un proiect extrem de important care se adresa singurei instituții românești din Timoc, Biserica Ortodoxă Română, a fost respins ca urmare a intervențiilor directorului general economic al ICR, care nici măcar nu este membru al acestui Comitet.

Dând dovadă de o incompetență crasă, dar și de rea-credință (nefiind la prima încercare de blocare a proiectelor românilor din Timoc), funcționarul respectiv a intervenit cu argumente lipsite complet de relevanță și care îi depășeau și nivelul de înțelegere și competența într-un domeniu pe care nu-l stăpânește deloc.

Atitudinea abuzivă a respectivului funcționar a făcut ca un proiect extrem de important, Muzeul satului românesc din Timoc, să nu mai fie aprobat.

Ce este mai grav este tolerarea de către cei prezenți in ședință, printre care și Vicepreședintele ICR Mirel Taloș, a unei astfel de atitudini profund dăunătoare intereselor românești în Serbia și românilor/vlahilor din Timoc.

Culmea este că nu demult Taloș a vizitat chiar pe Părintele Boian la Mânăstirea românească de la Malainița, unde urma să se facă muzeul satului românesc din Timoc. Vizita a fost degeaba!

Atitudinea respectivului funcționar se bazează, se pare, pe relația specială pe care o are cu Președinta ICR, care a și adus respectivul funcționar pe postul de director economic general și îl și plimbă prin lume, în destinații care nu au deloc de-a face cu postul pe care îl ocupă.

Aflați mereu sub presiunea asimilaționistă a autorităților sârbe, cei circa 300.000 de români/vlahi din Timoc își pierd încrederea în Țara Mamă ca urmare a unor asemenea evenimente care frizează trădarea, chiar dacă ele sunt doar urmarea, sperăm, doar a incompetenței și a abuzului de putere.

Contactat de corespondentul Romanian Global News, Părintele Boian s-a arătat dezamăgit și a spus că încetează colaborarea cu ICR, considerând că oameni de acolo sunt complici cu autoritățile sârbe în distrugerea identității românilor/vlahilor din Timoc.

"Nu credeam că o instituție a Țării Mame să ne lovească la fel cum o fac dușmanii nostrii de pe aici. Dacă cineva vrea să mai lucreze cu noi și are ceva conștiință românească să dea afară cu persoana aceea care ne-a făcut numai necazuri. Și nu numai acum! Parcă lucrează pentru sârbi nu pentru români" a declarat Părintele Boian extrem de afectat de decizia ICR.

O delegație a românilor/vlahilor din Timoc va veni în perioada următoare și se va întâlni cu Biroul Permanent al Senatului și cu Comisia de Cultură a Senatului unde vor cere demiterea respectivului funcționar și reluarea colaborărilor extrem de bune pe care le-au avut cu ICR înainte de venirea în funcția de director economic general a respectivei persoane.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook