Banner

Înaltul comisar al OSCE pentru minorităţi naţionale s-a întâlnit cu reprezentanții comunității românești din Ucraina

Email Imprimare PDF

01_lamberto_zannier_cernautiReprezentanții comunității românești din regiunile Cernăuți și Transcarpatia au avut o întrevedere cu Lamberto Zannier, Înaltul comisar al OSCE pentru minorităţi naţionale. Subiectul central al discuțiilor a fost articolul lingvistic (nr.7) al Legii Educației din Ucraina și efectele distructive pe care le are asupra etnicilor români – informează Agenția BucPress din Cernăuți, preluată de Romanian Global News.

 

La inivitația Înaltului Oficiu OSCE la discuțiile desfășurate în regiunea Transcarpatia au participat reprezentanții Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina": Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți, președintele Senatului UI Comunitatea Românească din Ucraina, Aurica Bojescu, directorul Centrului Bucovinean Independent de Studii Actuale, secretar responsabil al Uniunii Interregionale, Ion Botoș, președintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia", Ștefan Mitric, directorul Gimnaziului din Crasna, reg. Cernăuți, Nuțu Dan, directorul școlii de cultură generală din Plăiuț, Gheorghe Opriș, directorul școlii de cultură generală din Bouțul Mic, Ion Zmergea, profesor la școala de cultură generală din Cărbunești, regiunea Transcarpatia.

Reprezentanții comunității românești din Ucraina au adus argumente documentate privind situația românilor din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, în special privind nivelul asigurării dreptului la învățământ în limba maternă. A fost menționat efectul absolut negativ al articolului lingvistic al Legii Educației asupra minorităților naționale din Ucraina. În mai multe privințe Înaltul comisar al OSCE pentru minorităţi naţionale Lamberto Zannier a subliniat că împărtăşeşte preocupările legate de Legea Educaţiei din Ucraina, exprimându-și speranța că Legea Învățământului Secundar, care urmează să fie elaborată, va corecta situația creată.

Membrii comunității românești din Ucraina au precizat că vor solicita în continuare autorităților ucrainene să garanteze dreptul la învățământ în limba maternă în volumul și contextul prevăzut de Constituție, viziunea etnicilor români fiind împărtășită și de experții OSCE.

Au fost puse în discuție subiecte precum; noua concepție a audiovizualului public pentru minorități naționale, lipsa de comunicare și consultanță din partea Kievului cu membrii comunității românești din Ucraina, posibilitatea implicării experților OSCE în monitorizarea respectării drepturilor minorităților naționale, primejdiile aduse de unele experimente pedagogice, cum ar fi proiectul educației bilingve în școlile cu limba română de predare, distanța apărută între etniile din Ucraina după adoptarea Legii Educației, mitologizarea unor subiecte de către autoritățile din Ucraina (despre așa zisa neintegrare a românilor în societate și despre insuccesele românilor în domeniul educației – neadevăruri dezmințite de directorii de școli), problema slabei reprezentări a etnicilor români în organele puterii de stat, absența limbii române ca disciplină de învățământ în școlile cu limba ucraineană de predare din satele cu o populație majoritar românească, intenția autorităților de la Kiev de a aplica Planul de implementare a articolului nr. 7 al Legii Educației, fără a se consulta cu minoritățile ș.a.

Contactați de BucPress, participanții la discuții au menționat că au găsit o deschidere din partea lui Lamberto Zannier, Înaltul comisar al OSCE pentru minorităţi naţionale, exprimându-și speranța că organizația internațională pe care o reprezintă va reuși să se implice mai mult în monitorizarea respectării drepturilor minorității românești din Ucraina. După întâlnirea cu reprezentanții comunității românești, Lamberto Zannier urma să aibă o întrevedere similară cu membrii comunității maghiare din Ucraina.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook