Conferința „Mărturisirea Ortodoxiei prin glasul tânărului în Occident” – 16 februarie 2018

Email Imprimare PDF

20_conf_marturisirii_ortodoxieiCu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, în data de 16 februarie s-a desfășurat prima întâlnire din cadrul proiectului „Serile filocalice Nepsis". Invitatul serii a fost părintele Lucian Roșu, de la Parohia "Sf. Cruce" – Torino. Tema discuției a avut ca scop sensibilizarea tinerilor în ceea ce privește mărturisirea credinței creștin – ortodoxă în Occident, transmite Veronica Vasile, preluată de Romanian Global News.

 

În prima parte a întâlnirii, părintele ne-a îndemnat să reflectăm asupra a ceea ce înseamnă să fii tânăr, creștin și ortodox. A fi tânăr nu este doar o etichetă socială, ci și o stare sufletească, caracterizată de speranța în înfăptuirea binelui, de trezvie și de inițiativa de a îmbunătăți condițiile de trai ale semenilor săi. Tânărul are nevoie să privească mereu partea bună a lucrurilor, pentru că ceea ce este rău duce spre moarte. Apoi am adăugat apelativul „creștin", ceea ce înseamnă că suntem ucenici ai învățăturii lui Hristos prin cuvânt, gând și faptă. Recunoașterea identității de creștin ortodox este fundamentală, acum mai mult ca oricând, într-o societate în care coexistența diferitelor religii și culturi este o realitate cu care ne confruntăm zilnic.

În contextul în care credința ortodoxă în țara în care trăim este minoritară, am subliniat importanța de a o cunoaște prin citirea Sfintei Scripturi, prin participarea la Dumnezeiasca Liturghie, la orele de cateheză organizate la nivel parohial, dar și prin a fi exemplu pentru cei din jur prin comportamentul nostru. Aceasta nu înseamnă că un tânăr ortodox este obligat să renunțe la bucuriile caracteristice vârstei, ci să aibă drept criteriu de judecată ferirea de păcat care duce la îndepărtarea de Dumnezeu. Sunt, bineînțeles, încurajate și activități precum tabere, pelerinaje, ieșiri în natură, dezbateri pe anumite teme de interes ce îi încurajează pe tineri să se implice în lucrările misionare din sânul Bisericii. Mărturisirea credinței noastre, ne îndeamnă părintele, trebuie săvârșită prin intermediul cuvântului, al faptei și al atitudinii, aceasta având nevoie să fie prezentă și valorificată atât în interiorul bisericii, cât și în exteriorul ei.

În încheiere am realizat că adevărata libertate este în Hristos, respectiv săvârșirea Sfintei Liturghii, care ne permite să intrăm în comuniune cu El, cu toți sfinții, cu cei dragi ai noștri vii și adormiți.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru această dezbatere pe o temă atât de actuală pentru noi, tinerii, și nădăjduim ca tot El să ne îndrepte calea în mod desăvârșit spre mărturisirea credinței noastre ortodoxe.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

Parteneri din Basarabia

NewsletterFacebook