Banner

Maluri de Prut // Mișcarea de eliberare națională - întâlnire de suflet la Piatra Neamț cu Nicolae Negru și Leontina Vatamanu

Email Imprimare PDF

20_nicolae_negru_leontina_vatmanu„Mișcarea de eliberare națională în Basarabia – istoria zbuciumată a revenirii la valorile strămoșești în stânga Prutului" a fost tema celei de-a șaptea dezbateri organizată la Piatra Neamț de „Radio România Chișinău" și Biblioteca Județeană G.T.Kirileanu în cadrul proiectului cultural „Maluri de Prut - Basarabia Necunoscută", scrie www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

 

Dezbaterea a fost susținută de către publicistul și editorialistul Ziarului NAȚIONAL Nicolae Negru, participant al Mișcării de Eliberare, membru al Uniunii Scriitorilor și Jurnaliștilor din România, și regizoarea Leontina Vatamanu, fiica regretatului poet Ion Vatamanu.

Mișcarea de Eliberare a fost o surpriză neplăcută pentru autoritățile sovietice, iar rolul cel mai important le-a revenit oamenilor de cultură, scriitorilor și poeților care au folosit la sfârșitul anilor 80 toată notorietatea și autoritatea câștigată în fața maselor, a amintit, în discursul său, Nicolae Negru.

„Nu cred că exista cineva care înainte de 89 să nu fi auzit de Grigore Vieru, Ion Vatamanu, Leonida Lari. Vă imaginați, această autoritate, câștigată pe parcrusul a zeci de ani, au pus-o în sprijinul acestei Mișcări de Eliberare Națională. Dacă ei ar fi manifestat lașitate, dacă nu ar fi fost patrioți în adevăratul sens al cuvântului, nu se reușea ceea ce s-a reușit. Desigur, putem să regretăm că nu ne mișcăm cu viteza cu care unii sperau... Chiar eu credeam că e suficient să le spui oamenilor, li se deschid ochii și dintr-odată ne unim cu România. Dar nu s-a întâmplat asta. Totuși, trebuie să recunoaștem că încet-încet ne milcăm înainte. Tot mai mulți primari și consilieri locali proclamă unirea localităților lor cu România. Desigur, e o declarație simbolică însă, așa-zișii stataliști, oamenii Moscovei încep a simți că le fuge pământul de sub picioare, reacționaează foarte bolnăvicios", a declarat Nicolae Negru, citat de „Radio Chișinău".

Născut în 1948, în localitatea Ciutulești, raionul Florești, publicistul Nicolae Negru a fost deportat la vârsta de 2 ani jumătate împreună cu părinții și alți doi frați în Siberia. Al patrulea frate, istoricul Gheorghe Negru, s-a născut în regiunea Tomsk.

Regizoarea Leontina Vatamanu, fiica poetului, publicistului și savantului Ion Vatamanu, unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională a elogiat memoria politicanului și a celor care au luptat pentru revenirea la adevărul istoric, proiectând câteva fragmente din filmele documentare „SÂRMAna de pe Prut", „Dor de Ion Vatamanu" și „Te iubesc Ion și Doina".

„După mine, Mișcarea de Eliberare a fost perioada de vârf și de maximă intensitate, perioada cea mai frumoasă în care ne-am solidarizat în jurul unor idealuri naționale și am avut niște fruntași asemenea personalități integre, oameni curajoși, lucizi, oameni care puteau să adune în jurul acestor idei oamenii, să le insufle încredere. Să le insufle că pot construi o țară frumoasă. Din păcate, mulți dintre ei au pătimit, au făcut mari sacrificii. Acest război din 1992 de pe Nistru a fost o palmă, un răspuns la acest avânt de Mișcare Națională. Ni s-a pus călușul, pentru că am îndrăznit să ne opunem, să ne rupem, să ne considerăm independenți și liberi. Și Grigore Vieru a pătimit, și Dumitru Matcovschi, Doina și Ion Aldea Teodorovici, Nicolae Costin, Lidia Istrate, au plătit un preț mult prea dur pentru faptul că s-au implicat în această mișcare de Renaștere Națională", a menționat în discursul său Leontina Vatamanu.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook