Președintele Parlamentului de la Chișinău: e ciudat faptul că din senin, în ultimii ani, în Transnistria au apărut atât de mulți cetățeni ruși

Email Imprimare PDF

20_adrian_canduReprezentații parlamentelor din R. Moldova, Ucraina și Georgia vor participa, pe 2 martie curent, la Chișinău, la o conferință internațională în cadrul căreia vor fi discutate chestiuni ce țin de provocările cu care se confruntă cele trei state, inclusiv despre pericolele care vin din partea Federației Ruse. Declarația aparține președintelelui Parlamentului de la Chișinău, Andrain Candu, într-un interviu pentru portalul ucrainean Unian, transmite Romanian Global News.

 

„Aceasta este politica Rusiei. În așa fel ei păstrează controlul asupra unor teritorii. Și asta nu doar prin intermediul „administrațiilor" lor și armată, dar și prin folosirea populației. Dacă e să ne uităm la cifre, atunci în Transnistria locuiesc mai multe grupuri etnice. Acolo sunt mai mulți ucraineni decât ruși, acolo sunt mulți moldoveni. Așa că e ciudat faptul că din senin, în ultimii ani, în Transnistria au apărut atât de mulți cetățeni ruși. Rusia acordă cetățenia rusească, inclusiv resurse financiare, pentru ca ulterior să spună că, uite, aici sunt foarte mulți cetățeni ruși. Scopurile pot fi diferite. În primul rând, ei pot folosi acești oameni într-un eventual scenariu, exact cum s-a întâmplat în Ucraina, în Crimeea (un referendum n.r.). Atunci ei au anexat Crimeea pentru că acolo, chipurile, sunt mai mulți cetățeni ruși. Sau pot folosi acești oameni în alegeri. Așa că sunt sigur că acordarea la scară largă a cetățeniei Rusiei e o acțiune premeditată. Ulterior, acestor oameni li se va cere ceva în loc", a precizat Candu.

De asemenea, oficialul a povestit că relațiile cu Rusia s-au tensionat și mai mult atunci când organele de drept din R. Moldova au oprit „spălătoria de bani".

„Prin intermediul sistemului bancar moldovenesc au fost „spălate" 22 de miliarde de dolari. Investigațiile au demonstrat că acești bani au venit din Rusia, iar sursa lor au fost serviciile secrete rusești", a mai adăugat Candu.

Potrivit lui Candu, după această conferință la care vor participa și experții de la „Atlantic Council" din SUA, va fi adoptată o rezoluție prin care va se va pune bazele unei poziții unice în contracararea acțiunilor provocatoare ale Rusiei.

Candu a declarat că R. Moldova, Ucraina și Georgia se confruntă cu aceleași probleme când vine vorba de Rusia. Acesta s-a referit la propaganda rusească, dar și la faptul că Rusia controlează de facto și recunoaște așa-zisele republici nerecunoscute.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

Parteneri din Basarabia

NewsletterFacebook