Banner

La un Pas de România: Limba română…din bucătărie. Drama asimilării românilor din Ucraina la TVRI

Email Imprimare PDF

14_reportaje_tvriLa TVRi, pe 26 aprilie, de la ora 21:00, puteţi urmări cel de-al șaptelea episod din seria celor nouă dedicate comunităților istorice de români din Ucraina și totodată primul despre românii din Regiunea Odesa, transmite Romanian Global News.

 

Timp de o săptămână echipa emisiunii "La un pas de România" a străbătut Regiunea Odesa în căutarea limbii române. În marile orașe, nu mai există de multă vreme grădinițe, școli sau licee în limba română.

Doar în satele din jurul orașului Ismail mai reușești să legi un dialog în limba de pe teritoriul de azi al României. Vremurile tulburi care au trecut peste ținuturile dintre gurile Dunării și limanul Nistrului au făcut ca limba română să fie exilată în bucătăria casei, acolo unde, dușmanii de neam și limbă nu ajung. Acolo bunicii încă le mai vorbesc nepoților în limba străbunilor. Dar și acolo, în bucătăria familiei, nepoții le răspund, de cele mai multe ori în limba rusă, învățată la grădiniță sau la școală.

"Regiunea Odesa, așa cum am găsit-o noi, este acum locul în care limba română poartă de gât, ca un rob, lațul limbii moldovenești. Limba română a mamei este pitită în suflet, adusă cu teamă la lumina vorbei. Doar în bucătaria oamenilor harnici și ospitalieri mai auzi vorbindu-se cu bucurie, cu încântare, dar și cu tristețe limba strămoșilor, mândri, cândva, că erau români."

Echipa : imagine: Rudolf Szilagy, sunet: Marisu Stanciu, montaj: Delia Oniga, illustrator musical: Cătălin Grigore, maestru de sunet: George Craioveanu, lectura: Constantin Lupescu, realizator: Aura Dobre.

https://www.youtube.com/watch?v=X_RzM2D1eyY&list=PLxO8-C91Lp92Gc2TzdV0qM5SEwTt1kKsg&index=11&app=desktop

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook