Banner

Consultare publică la Chișinău. Majoritatea locuitorilor Chișinăului optează pentru UNIREA cu România. La consultarea publică au participat circa 80 000 de persoane

Email Imprimare PDF

14_unire_putereDacă în Chișinău s-ar organiza un referendum privind ReUnirea cu România, atunci 55 la sută dintre locuitori ar vota pentru, iar 45% - împotrivă. Așa arată datele unei consultări publice realizate în perioada 1 aprilie – 19 aprilie curent, la cererea Centrului Social - Politic European, transmite Romanian Global News.

La consultare a participat 79 742 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, toți locuitori ai municipiului Chișinăului. „Eșantionul este reprezentativ la nivel municipal, cu o marjă de eroare de plus-minus 3%", a spus sociologul Alexandru Gamanji.

21% din totalul celor care au răspuns și-au exprimat opțiunea în limba rusă, 31% dintre aceștia fiind de acord cu Unirea. În limba română au răspuns 79% dintre participanții la cercetare, 62% dintre aceștia spunând „DA" Unirii.

Autorii cercetării au făcut bilanțul votului și în sectoarele capitalei, precum și în suburbii.

Astfel, 62% dintre respondenții domiciliați în sectorul Botanica au spus „DA" Unirii, iar 38 la sută se opun; la Buiucani – 55% „DA", 45% „NU"; Centru – 53 „DA", 47% „NU"; Ciocana – 57% „DA", 43% „NU" și în sectorul Râșcani – 50 la sută „DA", 50% „NU".

În suburbii, 61 la sută dintre cei chestionați au optat pentru Unirea cu România, iar 39% au spus că se opun. „Aceste rezultate demonstrează că procentul celor care acceptă Unirea este în creștere", a subliniat sociologul Andrei Dumbrăveanu.

Directorul Centrului Social - Politic European, Gheorghe Costandachi, a precizat că acesta este cel mai mare sondaj realizat în R. Moldova și este reprezentativ. „În municipiul Chișinău locuiesc în jur de 890 de mii de locuitori, iar 756 de mii au drept de vot. Deci, la sondaj au participat peste 10% din numărul locuitorilor cu drept de vot. Au fost încercări de a zădărnici această consultare publică, dar nu s-a reușit", a conchis Costandachi.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook


Cele mai citite ştiri

Publicitate