Banner

Folclorul românesc va fi prezentat la Kiev de ansamblul "Dor Basarabean" din regiunea Odesa

Email Imprimare PDF

13_dor_basarabeanSâmbătă şi duminică, 28-29 aprilie la Kiev se va desfăşura Festivalul-Concurs Internaţional de Coregrafie şi Dansuri ale Popoarelor Lumii "VESELKOVA TERPSYHORA". Ajuns la cea de-a 13-a ediţie, festivalul este dedicat în mod tradiţional Zilei Internaţionale a Dansului (29 aprilie), o sărbătoare marcată neîntrerupt din 1982 încoace, transmite Romanian Global News.

 

Data coincide cu ziua de naştere a coregrafului francez Jean Georges Noverre, creatorul baletului modern şi promotorul dansului ca artă independentă. Ziua Internaţională a Dansului încurajează practicarea acestuia în lume, dincolo de bariere etnice, politice şi culturale. Scopul evenimentelor organizate cu acest prilej este acela de a-i reuni pe toţi iubitorii dansului.

Festivalul-concurs de la Kiev este unul de prestigiu în lumea coregrafică, organizat de Uniunea Naţională a Coregrafilor din Ucraina şi Ansamblul academic emerit naţional de dans ucrainean "Pavlo Virskyy", ediţia din acest an desfăşurându-se în Palatul Centrului Internaţional de Cultură şi Arte a Sindicatelor din Ucraina, Aleea Nebesnoy Sotni nr.1.

Conform regulamentului, în prima etapă, care a avut loc la începutul lunii aprilie, în urma vizualizării materialelor prezentate juriul a selectat cele mai bune ansambluri de dansuri din Ucraina şi din mai multe ţării ale lumii. Printre acestea se distinge şi Ansamblul Folcloric "Dor Basarabean" din satul Erdek-Burnu/Utkonosovka, raionul Ismail regiunea Odesa, avându-i drept conducători pe maeştrii Sergiu Andrieş (instructor coregraf) şi fondatorul, directorul artistic şi dirijorul Viorel Popescu. Conform organizatorilor, ansamblul-fanion al comunităţii istorice româneşti din Sudul Basarabiei va fi unicul ansamblu care va reprezenta folclorul românesc, şi va concura la două categorii/nominalizări: Ansambluri de cântece şi dansuri populare şi Ansambluri ale minorităţilor naţionale din Ucraina.

Înregistrarea la festivalul-concurs "Veselkova Terpsyhora" a ansamblului "Dor Basarabean" a avut loc la recomandarea Asociaţiei "Basarabia" a Românilor din regiunea Odesa, înfiinţată de artiştii şi conducătorii ansamblului în anul 2006.

Urmare a demersurilor Asociaţiei "Basarabia", autorităţile regionale şi raionale de la Odesa şi Ismail au aprobat asigurarea cheltuielilor de transport, masă şi cazare a artiştilor români din Sudul Basarabiei în capitala Ucrainei.

În zilele de concurs la festivalul internaţional de la Kiev sunt aşteptaţi membrii comunităţii româneşti din capitala ucraineană, oficiali ai autorităţilor centrale şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice româneşti din Ucraina. Totodată, festivalul va putea fi urmărit în direct în format online la adresa http://picutv.com/33-veselkova-terpsihora.html

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook