Banner

IPS Iosif a sfințit biserica parohiei românești din Roquetas de Mar, Spania

Email Imprimare PDF

13_ips_iosif_spaniaMitropolitul Iosif al Europei Meridionale și Occidentale, împreună cu PS Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, a târnosit duminică noua biserică din Roquetas de Mar, Regatul Spaniei, scrie www.basilica.ro, preluat de Romanian Global News.

Biserica a fost sfinţită după rânduiala canonică a Bisericii Ortodoxe prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir şi prin aşezarea sfintelor moaşte în Sfânta Masă de cei doi ierarhi prezenți.

În cuvântul rostit cu acest prilej, IPS Iosif i-a îndemnat pe toți cei prezenți să nu-și uite tradițiile adânc înrădăcinate în suflet, să prețuiască sacralitatea familiei și să devină trăitori și mărturisitori ai credinței strămoșești în orice parte a lumii ar trăi.

Preasfințitul Părinte Timotei a mulțumit Părintelui Mitropolit Iosif pentru participarea la Sfânta Liturghie. De asemenea, a adresat cuvinte de apreciere pentru preotul paroh și comunitatea pe care acesta o păstorește, dar și pentru reprezentanții autorităților de stat și eclesiastice spaniole.

În numele credincioșilor, după cuvintele de mulțumire, părintele paroh a oferit o icoană pictată cu scena hramului fiecărui episcop prezent, precum și primarului din Roquetas de Mar.

Autoritățile de stat au fost reprezentate de Dl. Victor Ionescu, secretar de stat în Ministerul Românilor de Pretutindeni, Dl. Manuel Pleșa, Consul general al României la Barcelona, Dl. Radu-Cătălin Mardare, Consul general al României la Sevilla, Dl. Robert Claudiu Hellvig, Consul al României la Almeria.

A fost prezentă și o delegație din țară, venită special pentru acest eveniment, condusă de Dl. Emil-Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița Năsăud, care a dăruit o cruce de binecuvântare pentru biserica proaspăt sfințită.

La final, conform tradiției, toți creștinii prezenți au intrat în Sfântul Altar, sărutând colțul Sfintei Mese, Sfânta Evanghelie și sfânta cruce.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Armonia din Constanța, dirijată de Arhid. Ioan Bogdan Alexiuc. Prezența coriștilor la acest eveniment deosebit a fost asigurată de Ministerul Românilor de Pretutindeni prin Institutul Eudoxiu Hurmuzachi.

Istoricul parohiei

Parohia Ortodoxă Română „Botezul Domnului" din Roquetas de Mar a fost înființată în anul 2002, la cererea credincioșilor stabiliți în această zonă, de către Înalt Preasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale.

Pr. Emil-Ioan Șomodean, venit din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a fost primul preot paroh al acestei comunități.

Slujbele religioase au fost ținute, vreme de cinci ani, într-o locație închiriată. Începând cu 1 mai 2007, slujbele religioase au început să se desfășoare într-un lăcaș situat la adresa Calle Dalias, nr. 24.

În anul 2008, începând cu 23 septembrie, Parohiei Ortodoxe Române Botezul Domnului Roquetas de Mar i s-a atribuit în concesiune de către Primăria locală, un teren de 1330.90 mp, în vederea construirii unei biserici tradițional ortodoxe.

Piatra de temelie a fost pusă și sfințită în data de 6 ianuarie 2009, în ziua hramului, de către către Preasfințitul Părinte Timotei Lauran, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei.

Lucrările pentru noua biserică au început în luna noiembrie 2010, în urma aprobării unui nou credit de 200.000 euro. Cu această sumă, s-a putut începe construirea noii biserici.

Începând cu luna noiembrie 2013, în această parohie a fost numit paroh PC. Pr. Gheorghe-Adrian Fofiu, iar lucrările au continuat până în anul 2018.

Până în anul 2015, slujbele s-au săvârșit în spațiul din Calle Dalias, nr 24, iar înainte de Paștile anului 2015, s-a reușit amenajarea spațiului liturgic în noua biserică.

Spațiul anterior a devenit sediul Școlii Parohiale pentru copii și tineret, unde se desfășoară ample activități pentru cultivarea identității românești, catehism, studiu biblic, limba engleză etc.

Valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la suma aproximativă de 500.000 euro, fiind obținută din jertfa credincioșilor harnici și darnici, de la Primăria Municipiului Roquetas de Mar și Guvernul României, prin instituțiile subordonate.

De asemenea, parohia asigură asistența spirituală în spitale, răspunzând solicitărilor celor aflați în suferință sau nevoie.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook