Banner

Conferința „1918-2018. Prin oglinzile științei“dedicată Centenarului Marii Uniri

Email Imprimare PDF

12_viena_conferinta_centenarInstitutul Cultural Român de la Viena şi Institutul de Romanistică al Universității din Viena găzduiesc în zilele de 29 şi 30 mai conferința ştiinţifică intitulată „1918-2018. Prin oglinzile științei", dedicată Centenarului Marii Uniri, transmite Romanian Global News.

Colocviul îşi propune să analizeze importanța celor 100 de ani de istorie, domeniile ştiinţifice avute în vedere fiind: istorie, psihosociologie, economie istorică, juridic, istoria mentalităților, lingvistică și literatură. În acest scop sunt invitaţi specialiști care surprind din perspectiva domeniilor de expertiză și analizează comparativ anii 1918 și 2018.

Seria de prelegeri este iniţiată şi coordonată de dr. Petrea Lindenbauer și dr. Florin Oprescu. Proiectul este organizat de Institutul de Romanistică al Universității din Viena, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Viena, Ambasada României în Austria, Institutul Limbii Române din București şi Societatea Austro-Română din Viena.

Invitați: dr. Bogdan Murgescu (Universitatea din București) – analiză istorico-economică; dr. Otilia Hedeșan (Universitatea de Vest din Timișoara) – analiză etnologică; dr. Constantin Bărbulescu (Universitatea „Babeș-Bolyai", Cluj-Napoca) – analiză istorico-medicală; dr. Alin Gavreliuc (Universitatea de Vest din Timișoara) – analiză psihosociologică; dr. Raluca Bercea (Universitatea de Vest din Timișoara) – analiza juridică; dr. Jana Páleníková (Universitatea din Bratislava) – analiza literaturii comparate; dr. Petrea Lindenbauer (Universitatea din Viena) – analiză lingvistică; dr. Florin Oprescu (Universitatea din Viena) – analiza literaturii.

Intrarea la evenimente este liberă.

Programul conferinței

Marți, 29 mai

Institutul de Romanistică al Universităţii Viena

(Spitalgasse 2, Hof 8, 1090 Viena)

13:15-14:30, ROM 8:

dr. Bogdan Murgescu: Economia României 1918-2018

– elemente pentru un bilanț la Centenar

15:00-16:30, ROM 5:

dr. Constantin Bărbulescu: 100 de ani de serviciu sanitar rural

dr. Jana Páleníková: Despre relațiile culturale româno-slovace după anul 1920

Institutul Cultural Român de la Viena

(Argentinierstr. 39, 1040 Viena)

18.30-20.30 Masă rotundă: 1918-2018. Drept. Psihosociologie. Literatură

Moderare: dr. Petrea Lindenbauer

Participanţi: dr. Raluca Bercea, dr. Alin Gavreliuc, dr. Florin Oprescu

Miercuri, 30 mai 2018

Institutul de Romanistică al Universităţii Viena

(Spitalgasse 2, Hof 8, 1090 Viena)

13.15-14.45, Rom 10: dr. Otilia Hedeșan: Folk/clorul. Cum l-am înțeles?

Cazul românesc al ultimului secol

 

Suntem parteneri cu:

Despre noi



Romanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

Newsletter



Facebook