Banner

„Balada, un secol de muzică românească”, concert de excepție pe scena Conservatorului regal din Bruxelles

Email Imprimare PDF

12_un_secol_de_muzica_romaneascaICR Bruxelles și Ambasada României în Regatul Belgiei aniversează CENTENARUL Marii Uniri prin recitalul Balada, un secol de muzică românească, în interpretarea violonistului Alexandru Tomescu și a pianistei Angela Drăghicescu. Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor culturale și de diplomație publică dedicate acestei sărbători și are loc în prestigioasa sală de concerte a Conservatorului regal din Bruxelles, joi, 31 mai, ora 20:00, transmite Romanian Global News.

Premiera muzicală din capitala Europei face parte din Turneul Internațional Stradivarius-Balada-un secol de muzică! care cuprinde 17 concerte de muzică clasică susținute de cei doi artiști, în România și în străinătate, în perioada 9 mai – 11 iunie 2018 .

Violonistul Alexandru Tomescu și pianista Angela Drăghicescu vor interpreta unele dintre cele mai valoroase și inspirate creații ale muzicii clasice românești dintr-un secol, aparținând compozitorilor George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dinu Lipatti, Mihail Jora, Constantin C. Nottara, Tiberiu Olah și Mircea Chiriac. Repertoriul propus invită publicul la un adevărat regal muzical cu lucrări inedite precum Aubade, Legenda, Hora Unirii pentru vioară și pian, compuse și cântate de George Enescu la Marea Unire din 1918.

"Împreună cu pianista Angela Draghicescu am explorat un repertoriu foarte divers, pornind de la „Romanța" lui Mircea Chiriac sau „Siciliana" de Constantin Nottara, descoperind apoi adevărate bijuterii semnate Mihail Jora sau Dumitru Capoianu, până la lucrări ce nu se sfiesc să abordeze un limbaj modern - „Sonatina" de Tiberiu Olah. Este atât de important să ai ca partener de scenă un artist care să te inspire și să te provoace în același timp. Vă invit să fiți alături de noi în această fascinantă călătorie în universul muzical românesc!", declară Alexandru Tomescu pentru ICR Bruxelles.

Consacrat pe marile scene muzicale din întreaga lume, violonistul Alexandru Tomescu a creat o adevărată revoluție în muzica clasică românească, dovedind că poate îmblânzi orice partitură, mărturie fiind proiectul „Paganini – înger sau demon", care a marcat un hotar în cariera lui. Artistul cânta pe o vioară Stradivarius Elder-Voicu, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, și considerată a fi una dintre cele mai frumoase și bine conservate viori Stradivarius din lume. După desăvârșirea educației muzicale în Statele Unite ale Americii cu Eduard Schmieder și în Elveția cu Tibor Varga, Alexandru Tomescu a revenit în România și s-a dedicat muzicii înțeleasă ca misiune civică. Câștigător a numeroase competiții naționale și internaționale, artistul concertează pe mari scene precum Théâtre des Champs Elysées (Paris), Carnegie Hall (New York), Metropolitan Arts Centre (Tokio) sub bagheta unor maeștri precum Kurt Masur sau Valery Gergiev.

Apreciata pianistă Angela Drăghicescu are o bogată activitate concertistică susținând recitaluri în programe ce acoperă repertoriul clasic, modern și contemporan. În 2017 artista a prezentat, în premieră pe prestigioasa scenă de la Carnegie Hall, Sonatina pentru vioară și pian a marelui pianist, Dinu Lipatti. Angela Drăghicescu a colaborat cu compozitorii William Bolcom, John Corigliano, Dan Welcher și John Mackey și este unul dintre acompaniatorii oficiali ai Concursului Internațional "George Enescu". Absolventă a școlii doctorale în cadrul Universității de Muzică din Texas, Angela Drăghicescu este profesor universitar de pian și muzică de cameră la Universitatea din Alabama (SUA), iar anterior a fost conferențiar universitar la Universitatea din Puget Sound (Seattle).

Cu ocazia recitalului, va fi lansat albumul BALADA, realizat de artiști în colaborare cu Filarmonica de stat „George Enescu", care conține, în exclusivitate, lucrările lui George Enescu dedicate Marii Uniri precum și „Sonatina" de Dinu Lipatti. Albumul reprezintă un omagiu adus marilor compozitori români în contextul marcării celor 100 de ani de istorie și cultură românească de la 1 decembrie 1918.

Conservatorul regal din Bruxelles - școala superioară de arte – datează oficial din anul 1832, devenită apoi școala regală de muzică înființată de Willem I Regele Regatului Țărilor de Jos, este astăzi una dintre cele mai apreciate instituții academice din domeniul teatrului și al muzicii, care formează anual peste 650 de studenți provenind din cinci continente.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook