Banner

Românii uitați ai României Mari (II) la TVR Internațional

Email Imprimare PDF

12_tvr_internationalDupă cele 9 episoade La un pas de România dedicate comunităților istorice de români din Ucraina, avem două episoade cu concluziile celui mai amplu proiect jurnalistic de televiziune difuzat de către TVR Internațional de la începutul acestui an. Primul episod a fost difuzat pe 24 mai, iar al doilea este programat pentru 31 mai, de la ora 21.00, transmite Romanian Global News.

Situația reală din comunitățile de români din Ucraina este în cea mai mare parte dramatică. Politica de asimilare a statului ucrainean nu pare să fie intimidate de niciun demers diplomatic întreprins de țările vecine interesate ca minoritățile care trăiesc dincolo de granțe să-și păstreze, cum este și firesc identitea de neam și de limbă.

Pare totul pierdut...dar poate că nu e chiar așa. Ar mai exista câteva soluții, care în unele zone au dat deja roade: înfrățirea între orașe, raioane sau chiar regiuni cu orașe sau județe din România; parteneriate între biblioteci; proiecte trasnfrontaliere; colabărări între instituțiile de învățământ și, nu în ultimul rând, încurajarea turismului rural, promovarea bucătriei locale, a foloclorului și dincolo de toate inițierea de proiecte dedicate dezvoltării economice a zonelor în care încă mai trăiesc români.

Am încercat să aratăm în acest ultim episod că Sudul Basarabiei istorice este regiunea cea mai vitregită de soartă. Dar că există și posibilități reale ca această comunitate istorică să fie ajutată, să-și revină la lumina tradiției și a limbii române adevărate.

Depinde de noi dacă ne vom implica, fiecare acolo unde suntem să schimbă soarta românilor din Ucraina sau vom întoarce capul și ne vom vedea în continuare de indiferența noastră...

Echipa: imagine Rudolf Szilagy, sunet: Marius Stanciu, lectura: Constantin Lupescu, ilustrația muzicală: Cătălin Grigore, post procesare sunet: George Craioveanu, montaj: Delia Oniga

Producător Aura Dobre

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook