Banner

Universitatea Populară de Vară „Mitropolit Iosif Naniescu” la ediția a VI-a

Email Imprimare PDF

11_universitatea_popularaInstitutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău organizează la Sângerei, în perioada 2-3 iunie a.c., Universitatea Populară de Vară „Mitropolit Iosif Naniescu". Ajunsă la cea de-a VI-a ediție, Universitatea își va deschide lucrările pe data de 2 iunie, ora 10.00, odată cu rostirea cuvintelor de salut adresate de Vasili Marandiuc, președintele raionului Sângerei, Gheorghe Brașovschi, primarul orașului Sângerei şi acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, transmite Romanian Global News.

De la ora 10.30 va începe sesiunea de comunicări „Un eveniment istoric - Canonizarea Mitropolitului Iosif Naniescu", în cadrul căreia vor lua cuvântul: acad. Valeriu Matei – „Personalitatea Mitropolitului Iosif Naniescu" şi preot Bogdan Racu (Mitropolia Moldovei și Bucovinei) – „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Noldovei".

A doua sesiune de comunicari „Rolul Sfatului Țării și a deputaților din ținutul

Sângereilor: Pan Halippa, Anton Crihan, Vasile Gafencu și Ion Ignatiuc în realizarea unirii Basarabiei cu Țara la 27 martie 1818", va începe la ora 12.30. Vor prezenta comunicări: dr. Ion Șișcanu, de la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei – „Parlamentul Basarabiei – Sfatul Țării și destinul Basarabei în 1917-1918", Aliona Moroșan, prof. de istorie din com. Biruința, raionul Sângerei „Frații Halippa – două destine întru Unire" şi acad. Valeriu Matei – „Deputații Pan Halippa, Anton Crihan, Vasile Gafencu și Ion Ignatiuc – personalități ale generației basarabene a Marii Uniri".

Începând cu ora 14.30 va avea loc vernisajul expoziției ICR Chișinău: „Centenarul Unirii Basarabei cu Țara".

Manifestările vor continua cu prezentarea volumului „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei: din file de istorie în pagini de Sinaxar" al preotului Bogdan Racu.

De la ora 15.00 va începe sesiunea dedicată acad. Gheorghe Tăbârnă, la care vor participa prof. univ. Ion Mereuță și dr. Vasile Malcoci. În același context, va avea loc lansarea volumului „Nostalgie" de Raisa Tăbârnă.

Prima zi a evenimentului se va încheia cu spectacolul Teatrului de Poezie „Alexei Mateevici" din Chișinău - Țara mea de glorii, țara mea de dor, care va începe la ora 16.30.

Ziua de 3 iunie va debuta, de la ora 09.00, cu un serviciu divin în biserica din satul Răzălăi, locul de naștere al Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, cu participarea reprezentanților Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și ai Mitropoliei Basarabiei. După care, participanți și oraganizatori ai Universității Populare de Vară „Mitropolit Iosif Naniescu" vor lua parte la ediția a III-a a Festivalului de muzică populară românească „Nicolae Glib", din comuna Pepeni, raionul Sângerei.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook