Banner

A fost oficiată o slujbă de pomenire pentru 15 eroi români din primul război mondial, descoperiţi recent în cimitirul din Nürnberg

Email Imprimare PDF

11_slujba_oficiala_eroi_nurenbergÎn cimitirul „Südfriedhof" din Nürnberg a fost oficiată în Sâmbăta Rusaliilor o slujbă de pomenire pentru 15 soldaţi români ale căror morminte au fost descoperite recent în cimitirul german, informează Mitropolia Ortodoxă Română din Germaniei, preluată de Romanian Global News.

Deși în Biserica Ortodoxă Română ziua stabilită pentru pomenirea eroilor este Sărbătoarea Înălțării Domnului, dat fiind importanța acestei descoperiri locale, slujitorii împreună cu maicile de la Centrul Mitropolitan din Nürnberg și câțiva credincioși au participat la o slujbă de pomenire în cinstea acestor eroi ai neamului, de la moartea cărora se împlinesc 101 ani.

În cimitir sunt îngropați numeroși soldați căzuți pe câmpul de luptă sau decedați în lagărele de prizonieri, din cele două războaie mondiale, printre aceștia numărându-se, alături de germani și ruși, un număr de 15 soldați români, trecuți la cele veșnice în perioada ianuarie-iunie 1917.

Deși încă nu sunt disponibile alte informații decât anul nașterii, anul morții și numele (uneori reproduse greșit) ale celor 15 soldați, se poate presupune că ei au fost prizonieri în urma avansării austro-germane în teritoriul românesc la sfârșitul anului 1916, fază a războiului care a culminat cu vestitele bătălii de la Oituz, Mărășești și Mărăști (vara anului 1917).

Mormintele lor se află așezate laolaltă cu morminte ale soldaților ruși, fără o așezare deosebită. Mai multe informații se vor afla, în urma unor cercetări ulterioare.

Aceste morminte au rămas multă vreme în anonimatul mulțimilor de cruci ale eroilor, fiind găsite de credincioși din Nürnberg în ziua de cinstire a Sfinților Împărați Constantin și Elena (21 mai) din acest an.

Numele eroilor români din Nürnberg sunt:

• Matei Aoram (probabil, Avram), infanterist, +24.01.1917

• Gheorghe Botaru (probabil, Rotaru), infanterist, 1881, +25.01.1917

• Petre Mihale, vânător, +25.01.1917

• Konstantin Jonita (probabil, Constantin Ioniță), infanterist, +26.02.1917

• Nica Marin, infanterist, + 20.03.1917

• Dumitru Mihain (probabil, Mihaiu), soldat, +23.04.1917

• George Bălănescu, infanterist, +23.04.1917

• Dian Gitza (Adam Ghiță?) artilerist, +26.04.1917

• Tomas Jonitza (Toma Ioniță), infanterist, +9.05.1917

• Alexandrel Petresku (Petrescu), artilerist, +9.05.1917

• Nicolai Angel (Nicolae Anghel?),infanterist, +15.05.1917

• Nicolai Petre, infanterist, +15.05.1917

• Ciorosiana Oprea, infanterist, +22.05.1917

• Radu Sgarlad (Scarlat?), infanterist, + 10.06.1917

• Aposto (probabil Apostu) Dinu, subofițer, +21.06.1917

Slujbă de pomenire a eroilor neamului la Soultzmatt

Morminte ale soldaților români din Primul Război Mondial se găsesc și la Viena, Tulln, Zwentendorf (lângă St. Pölten) și în Tirolul de sud – Austria, la Ingolstadt, Crailsheim, Berlin, Dülmen (lângă Münster), Haltingen (lângă Freiburg) – în Germania, precum și la Soultzmatt, în Franța.

Anul acesta, în Sâmbăta Rusaliilor, eroii neamului înhumaţi în Soultzmatt au fost pomeniţi de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale și Episcopul vicar al Germaniei Sofian care au oficiat Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook