Banner

Klimkin: Ucraina și Ungaria vor organiza consultări cu privire la articolul lingvistic al noii legi a educației, Comunitatea maghiară din Ucraina participă la consultări!

Email Imprimare PDF

11_pavlo_klimkinMinistrul ucrainean al afacerilor externe, Pavlo Klimkin, a declarat marți, în cadrul unor solemnități la sediul ONU din New York, că Kievul și Budapesta au convenit să organizeze pe 5 iunie 2018, la nivelul ministerelor educației, consultări cu privire la Articolul lingvistic al Legii Educației din Ucraina, transmite Radio Svoboda, scrie http://lyberti.com, preluat de Romanian Global News.

„Aceste consultări se vor desfășura cu participarea reprezentanților comunității maghiare din Ucraina. Partea ungară va contribui la o bună desfășurare a acestor consultări, întrucât, cu eforturi comune, putem obține rezultate eficiente", a subliniat Klimkin.

În același timp, într-un comunicat de presă ministrul de externe al Ungariei Peter Szijjarto, a declarat că țara sa solicită crearea unui grup de lucru la care să participe miniștrii de externe și educației din Ungaria și Ucraina, precum și reprezentanții minorităților etnice maghiare din Transcarpatia, pentru monitorizarea punerii în aplicare a deciziei „Comisiei de la Veneția".

„Ungaria este dispusă să coopereze cu Ucraina în ceea ce privește monitorizarea punerii în aplicare a deciziei Comisiei de la Veneția și este gata să ajute Ucraina în acest scop, astfel încât drepturile a celor 150 de mii de maghiari din Transcarpatia să nu fie încălcate în viitor", a adăugat Szijjarto.

Și ministrul Educației din România a participat la consultări cu omologul său din Ucraina, însă fără participarea comunității românești din Ucraina.