Banner

Angajații din Republica Moldova, preferații hotelierilor de pe litoral

Email Imprimare PDF

Angajații din Republica Moldova, preferații hotelierilor de pe litoralCriza forţei de muncă de pe piaţa românească i-a obligat, anul acesta, pe hotelierii şi pe proprietarii de restaurante să caute angajaţi în afara graniţelor. Astfel, o să întâlniţi la mare câteva sute de moldoveni, dar şi nepalezi şi filipinezi. Spre deosebire de români, aceştia acceptă salarii mai mici şi, în plus, spun şefii lor, sunt mai harnici, transmite ProTv preluat de Romanian Global News.


Mihai este din Republica Moldova şi a ajuns la Constanța acum doi ani, când a fost admis la Universitatea Maritimă. În timpul liber, tânărul lucrează ca beachboy pe o plajă din Mamaia. Este responsabil cu aranjarea şezlongurilor şi are grijă ca turiştilor să nu le lipsească nimic.
Mihai Tanasoglo, angajat din Republica Moldova: „Salariul este destul de atractiv, mai ales aici la plaja unde muncesc acuma. Eu am ales să lucrez pe plajă, îmi place marea, îmi place să comunic cu oamenii."
Şi Tamara a fost atrasă de condițiile de lucru de pe litoralul românesc. Moldoveanca este cameristă într-un hotel de lux din Mamaia Nord, unde lucrează alături de indieni, nepalezi şi români.
Tamara: „Salariul îmi convine, un colectiv bun este, îmi place, îmi place cum este aici." 
La fel ca ei sunt sute de angajaţi de peste Prut. Moldovenii primesc, în medie, un salariu de 2.500 de lei pe lună, dar sunt şi angajatori care le oferă cazare şi două mese pe zi.
Roxana Taiss, director operațional hotel: „Apelăm la forţa de muncă de pe plan extern, chiar dacă asta înseamnă costuri suplimentare. Republica Moldova este pe primul loc, poate şi pentru că este mai aproape de noi, pentru că îşi doresc persoanele din această țară să muncească în România."
Alexandru Sautner, proprietar restaurant: „Sunt harnici, sunt punctuali, sunt umili, sunt curaţi, sunt drăguţi cu clienţii, îmi place extraordinar de mult. Dacă aş putea, aş lua numai angajaţi moldoveni."
Sezonul acesta, proprietarii de hoteluri şi de restaurante de pe litoral s-au confruntat cu cea mai mare criză de personal din ultimii 20 de ani. Patronatele spun că le lipsesc 3.000 de salariaţi - deşi, oficial, la agenţia de şomaj sunt înregistrate doar 500 de locuri vacante.
Angajatorii susţin că nu găsesc români dispuşi să lucreze în domeniu, din cauza salariilor modeste. Cei din domeniu s-au aliat şi cer Gguvernului să modifice legislaţia, astfel încât să poată aduce mai mulţi muncitori din ţări sărace, precum Nepal şi Filipine. Deocamdată, au drept de muncă doar 7.000 de astfel de lucrători şi toate posturile au fost ocupate.

 

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook