Banner

Constantin Codreanu: Guvernele de la Bucureşti şi Chişinău trebuie să acţioneze prompt pentru anularea tarifelor de roaming

Email Imprimare PDF

Constantin Codreanu: Guvernele de la Bucureşti şi Chişinău trebuie să acţioneze prompt pentru anularea tarifelor de roamingRomânia va acţiona în vederea anulării tarifelor de roaming între România şi Republica Moldova. Este asigurarea primită de deputatul PMP Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, din partea ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă, transmite TVR Moldova, preluat de Romanian Global News.
În urma unei întrebări parlamentare cu privire la acest subiect, deputatul Constantin Codreanu a primit următorul răspuns: „La întâlnirea din 15 mai 2018, dintre ministrul Economiei Dănuţ Andruşcă şi premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, axată pe stadiul lucrărilor gazoductului Ungheni-Chişinău, dar şi a extinderii cooperării româno-moldoveneşti (construirea mai multor poduri peste Prut, consolidarea celor existente, optimizarea traficului vamal în vederea sprijinirii întreprinzătorilor de pe ambele maluri ale Prutului care transportă mărfuri perisabile etc.), a fost avansată şi ideea armonizării tarifelor de roaming între Republica Moldova şi România, tarife care în prezent sunt considerate foarte mari.

Dănuţ Andruşcă a subliniat necesitatea începerii unor demersuri la firmele de pe ambele maluri ale Prutului care oferă servicii de telefonie mobilă şi nu în ultimul rând cu reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor şi Serviciilor Informaţionale din România şi ministerul omolog din Republica Moldova, nefiind excluse nici contactele cu factorii de decizie din Uniunea Europeană. Pentru clarificarea acestui aspect sunt necesari mai mulţi paşi, inclusiv de începere a unor discuţii la nivelul ministerelor cu competenţe în domeniul comunicaţiilor, înaintea şedinţei comune dintre guvernele de la Bucureşti şi Chişinău”.

Codreanu a salutat disponibilitatea Bucureştiului de a acţiona pentru anularea tarifelor de roaming între România şi Republica Moldova, ca măsură menită să-i apropie şi mai mult pe românii din cele două state româneşti ale noastre.

"Anual peste 1,6 milioane de persoane domiciliate în România vizitează Basarabia, plasându-se pe locul întâi printre turiştii de peste hotare. Agenţii economici din Republica Moldova au cele mai strânse şi intense legături comerciale cu România, principalul partener economic atât la capitolul importuri, cât şi la exporturi. Numărul de persoane în legătură de rudenie de sânge sau prin alianţă din cele două state româneşti ale noastre este cel mai mare faţă de acelaşi tip de legătură de rudenie cu cetăţeni din orice alt stat al lumii. Acestea sunt doar câteva dintre motivele care au condus în ultimii ani la o intensificare a legăturilor directe şi, respectiv, a convorbirilor telefonice dintre românii din cele două state, fapt ce ridică în mod firesc problema anulării tarifelor de roaming.

În prezent, tarifele telefonice pentru convorbirile dintre românii din România şi românii din Republica Moldova sunt exagerat de mari fiind comparabile cu cele pentru convorbirile pentru zone extraeuropene (Caucaz, China, Africa etc.). A se vedea tarifele practicate în prezent pentru convorbirile între abonaţii din Republica Moldova şi din România, după principalii operatori: Moldtelecom – 3,20 MDL/minut pentru reţelele fixe de luni până vineri, 3 MDL/minut în zilele de sâmbătă şi duminică şi 6,60 MDL/minut pentru reţelele mobile de luni până vineri şi 6,30 MDL/minut în zilele de sâmbătă şi duminică; Moldcell – 4,50 MDL/minut pentru reţelele fixe şi mobile; Orange Moldova – 3,5 MDL/minut pentru toate reţele fixe şi mobile; Vodafone – 0,40 Euro/minut în reţeaua fixă şi 0,50 Euro/minut în orice reţea mobilă; Orange România – 0,372 Euro/minut în reţeaua fixă şi 0,558 Euro/minut în reţelele mobile.

Guvernele de la Bucureşti şi Chişinău trebuie să acţioneze cu maximă promptitudine pentru anularea tarifelor de roaming, asftel încât acest fapt strategic important să se producă într-un orizont de timp cât mai apropiat, în limita anului Centenar 2018”, susţine Constantin Codreanu.