Banner

Pomenirea domnitorului român Petru Şchiopul, la BOLZANO

Email Imprimare PDF

29_petru_schiopulUna dintre caracteristicile orașului Bolzano este ca aici se află îngropat singurul domnitor român din Italia, Petru Şchiopul (sau Petru al V-lea, domn al Moldovei de trei ori, 1574-1577; 1578-1579; 1583-1591), în biserica franciscanilor, transmite Preot Lucian Milasan din Bolzano, preluat de Romanian Global News.

Este strănepotul domnitorului Vlad Țepeș, ctitor al mânăstirii Galata din Iaşi (1583), iar Patriarhul Ecumenic Ieremia al II-lea al Constantinopolului notează în 1588 despre Petru Șchiopul: "Era un om dulce la cuvânt, sever la purtări, îndemânatic la fapte, știa limba turcească, cea grecească și cea românească... și nu numai aceste daruri le avea, dar era foarte încercat la orice meșteșug și la litere și-i plăcea de oamenii învățați, și-i întreba în tot chipul despre astronomie, despre zodii și alte lucruri subțiri. Îi plăcea mult de cântăreți și avea un preot cu meșteșug, îndemânatec (adică bun muzician)".

A fost zugrăvit de cronicarul Grigore Ureche ca fiind: "domnu blându, ca o matcă fără ac, la judecată dreptu, nebeţiv, nelacom, nerăsăpitoriu, putem să-i zicem toate spre izvod le-au ţinut, ca să nu să smintească."

Petru a fost și un promotor al limbii române, el fiind primul domnitor de la care ne-au rămas documente în limba româna. Fiind exilat de trei ori, trece la cele veşnice la 1 iulie 1596.

Ca în fiecare an, duminica 1 iulie, împreună cu un grup de credincioși am săvârșit slujba de părăstas la mormântul său, reamintind figura remarcabilă a acestui domnitor care a trăit într-o perioadă zbuciumată a istoriei noastre românești, sărbătorind totodată 422 de ani de la trecerea lui la cele veşnice.

Preot Lucian Milasan, Bolzano

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook


Cele mai citite ştiri

Publicitate