Banner

Participanții la Marea Adunare Centenară de la Chișinău acuză autoritățile de la Chișinău că ar continua să le creeze piedici

Email Imprimare PDF

12_marsul_centenarului_ungheniUnioniștii care vin pe jos de la Alba Iulia, vor organiza sâmbătă, 1 septembrie, la Chișinău, începând cu ora 12.00, Marea Adunare Centenară în Piața Marii Adunări Naționale. Coloana de unioniști, care timp de trei zile a fost blocată în vama Leușeni, a trecut aseară frontiera Republicii Moldova. Organizatorul marșului, Președintele Acțiunii 2012, George Simion, nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Participanții la Marșul Centenarului, care au parcurs 1200 de km pe jos de la Alba Iulia, au ajuns în Republica Moldova aseară, după ce au stat trei zile în vama Leușeni. Poliția de Frontieră i-a interzis organizatorului acțiunii unioniste, George Simion, să intre pe teritoriul Republicii Moldova, pe motiv că ar fi avut un comportament agresiv.

George Simion a negat acuzațiile și susține că va depune plângere împotriva autorităților Republicii Moldova.

„Și eu și ceilalți cetățeni ai României care sunt pe drum cerem Guvernului României să intervină. Și dacă nu va fi soluționat cazul nostru vom cere să oprească orice ajutor către Guvernul Republicii Moldova și să fie acordată asistență direct către cetățeni și către autoritățile locale", a declarat el.

Mai mulți cetățeni români semnalează că sunt lăsați să treacă frontiera Republicii Moldova doar cei care nu sunt suspectaţi că ar putea participa la mitingul de sâmbătă al unioniştilor.

„Foarte mulți cetățeni ai României sunt interziși, sunt întorși de la vamă, nu e doar cazul meu. Sunt și alți cetățeni ai României care sunt interziși după bunul plac al polițiștilor de frontieră care întreabă oamenii dacă vin sau nu vin la manifestația de sâmbătă, 1 septembrie, din PMAN. Consideră că statul Republica Moldova devine pe zi ce trece un stat antiromânesc, care folosește același metode pe care le foloseau comuniștii lui Voronin", a adăugat liderul mișcării Acțiunea 2012.

Pe de altă parte, reprezentanții Poliției de Frontieră din Republica Moldova au negat aceste informații și au spus că a fost vorba despre niște probleme tehnice.

Ofițerul de presă de la Frontieră, Raisa Novițchi: „A fost o problemă tehnică din partea autorității vamale din Republica Moldova și această problemă a fost sesizată doar în punctul de trecere Cahul, restul punctelor de trecere au activat în regim normal. Ieri după-amiază, în anumite intervale de timp, dar și după miezul nopții, punctul de trecere și-a sistat temporar activitatea, până s-a remediat această problemă."

Marşul Centenarului, o acţiunea comemorativă pentru împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, a pornit pe 1 iulie de la Alba Iulia. Participanții merg pe jos și urmau să ajungă la Chişinău pe 1 septembrie. Ei au de străbătut peste 1300 de kilometri, trecând prin locurile importante pentru reîntregirea României.

Ministerul Afacerilor Externe de la București l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova, Mihai Gribincea, pentru a da explicaţii cu privire la motivele pentru care cetăţenii români au fost opriți la frontieră.

Soroca, România de Est (Basarabia)/Romanian Global News

DECLARAȚIE: Consiliul Unirii din Soroca susține Marșul Centenar

Consiliul Unirii din Soroca susține Marșul Centenar care a pornit de la Alba Iulia la 1 iulie 2018, având proiectat ca activitate finală întrunirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului în municipiul Chișinău, se arată într-o Declarație preluată de Romanian Global News, care citează observatorul.md

"Totodată condamnăm atitudinea autorităților responsabile de blocarea intenționată a trecerii hotarului acestui grup din Marșul Unirii, cât și o tratare discriminatorie a membrilor grupului printre care sunt și soroceni.

Cerem ca să fie permisă intrarea în Republica Moldova a activistului unionist George Simion, căruia i-a fost interzisă fără nici un temei legal să treacă hotarul.

În acest context, Consiliul Unirii din Soroca cheamă toată suflarea românească să participe pe 1 septembrie 2018 la Momentul Unirii, care va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău la ora 12:00", se arată în declarație.