Banner

Întâlnire de suflet între reprezentanții Grupului de Inițiativă din, Alba Iulia și români din Bulgaria

Email Imprimare PDF

10_ro_bulgariaÎn zilele de 22 și 23 septembrie 2018, o delegație a Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018", condusă de președintele acestuia col(r)dr.ing. Constantin Avădanei, s-a aflat în vizită în orașul Vidin, la sediul Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, transmite Romanian Global News.

 

Deplasarea a făcut parte din programul grupului, de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri în anul 2018, în contextul întăririi unității românilor de pretutindeni.

Delegația de la Alba Iulia a făcut cu acest prilej o importantă donație de cărți(400) și rechizite școlare(20 de articole), cu scopul de a sprijini învățarea limbii române, de a cunoaște istoria și cultura civilizației poporului român.

Cărțile și rechizitele au fost procurate cu concursul Filialei „Gemina" a rezerviștilor militari, Filialei Alba, a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria", Despărțământului ASTRA Alba.

La sediul uniunii ne-a întâmpinat președintele dr. Ivo Gheorghiev, doamna profesoară Lucica Gheorghiev, numeroși profesori, părinți și elevi.

Cuvântul de bun-venit a fost rostit de președintele uniunii, dr. Ivo Gheorghiev, care a arătat că aceste legături între românii din Țara mamă și etnicii români de pe teritoriul Bulgariei au o vechime de multe secole. De asemenea, vorbitorul a scos în evidență momentele importante din lupta românilor pentru independență, și pentru făurirea unității naționale.

Aspecte despre dorința fraților din sudul Dunării, de a învăța limba maternă, de a pătrunde în cunoașterea operelor scriitorilor români, a istoriei milenare a poporului nostru, au constituit subiectele din cadrul unei dezbateri care a avut loc cu ocazia vizitei la Vidin.

Președintele Grupului de Inițiativă, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei a transmis salutul românilor din Alba Iulia, a prezentat momentele importante ale programului de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri, a descris conținutul donației de cărți și rechizite școlare.

Au luat apoi cuvântul: un veteran de război din rândul asistenței, profesori, elevi, părinți.

De asemenea, delegația de la Alba Iulia a înmânat fraților români reviste cu conținut cultural-istoric, cocarde și insigne.

În încheiere, domnul președinte dr. Ivo Gheorghiev, a multumit pentru acest gest emoționant, de a veni în sprijinul românilor din Bulgaria și a transmis un mesaj prietenesc celor din Alba Iulia.

De ambele părți s-a exprimant dorința de a întări și pe viitor colaborarea și sprijinul reciproc, în îmbogățirea cunoștințelor despre istoria și cultura românilor de pretutindeni.

A consemnat, Col(r)dr.ing. Avădanei Constantin

Președintele Grupului de Inițiativă ,,CENTENAR-MAREA UNIRE-ALBA IULIA-2018"