Banner

Întâlnire de suflet între reprezentanții Grupului de Inițiativă din, Alba Iulia și români din Bulgaria

Email Imprimare PDF

10_ro_bulgariaÎn zilele de 22 și 23 septembrie 2018, o delegație a Grupului de Inițiativă „Centenar-Marea Unire-Alba Iulia-2018", condusă de președintele acestuia col(r)dr.ing. Constantin Avădanei, s-a aflat în vizită în orașul Vidin, la sediul Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, transmite Romanian Global News.

 

Deplasarea a făcut parte din programul grupului, de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri în anul 2018, în contextul întăririi unității românilor de pretutindeni.

Delegația de la Alba Iulia a făcut cu acest prilej o importantă donație de cărți(400) și rechizite școlare(20 de articole), cu scopul de a sprijini învățarea limbii române, de a cunoaște istoria și cultura civilizației poporului român.

Cărțile și rechizitele au fost procurate cu concursul Filialei „Gemina" a rezerviștilor militari, Filialei Alba, a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria", Despărțământului ASTRA Alba.

La sediul uniunii ne-a întâmpinat președintele dr. Ivo Gheorghiev, doamna profesoară Lucica Gheorghiev, numeroși profesori, părinți și elevi.

Cuvântul de bun-venit a fost rostit de președintele uniunii, dr. Ivo Gheorghiev, care a arătat că aceste legături între românii din Țara mamă și etnicii români de pe teritoriul Bulgariei au o vechime de multe secole. De asemenea, vorbitorul a scos în evidență momentele importante din lupta românilor pentru independență, și pentru făurirea unității naționale.

Aspecte despre dorința fraților din sudul Dunării, de a învăța limba maternă, de a pătrunde în cunoașterea operelor scriitorilor români, a istoriei milenare a poporului nostru, au constituit subiectele din cadrul unei dezbateri care a avut loc cu ocazia vizitei la Vidin.

Președintele Grupului de Inițiativă, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei a transmis salutul românilor din Alba Iulia, a prezentat momentele importante ale programului de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri, a descris conținutul donației de cărți și rechizite școlare.

Au luat apoi cuvântul: un veteran de război din rândul asistenței, profesori, elevi, părinți.

De asemenea, delegația de la Alba Iulia a înmânat fraților români reviste cu conținut cultural-istoric, cocarde și insigne.

În încheiere, domnul președinte dr. Ivo Gheorghiev, a multumit pentru acest gest emoționant, de a veni în sprijinul românilor din Bulgaria și a transmis un mesaj prietenesc celor din Alba Iulia.

De ambele părți s-a exprimant dorința de a întări și pe viitor colaborarea și sprijinul reciproc, în îmbogățirea cunoștințelor despre istoria și cultura românilor de pretutindeni.

A consemnat, Col(r)dr.ing. Avădanei Constantin

Președintele Grupului de Inițiativă ,,CENTENAR-MAREA UNIRE-ALBA IULIA-2018"

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook