Banner

Țara Mamă a reparat 911 grădinițe din Basarabia în ultimii patru ani

Email Imprimare PDF

10_gradinita_basarabiaGuvernul României a alocat 26 de milioane de euro pentru reparația a 911 grădinițe de copii din Republica Moldova, se arată într-un răspuns al Ministerului de externe de la București prezentat deputatului PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Lista instituțiilor preșcolare propuse spre finanțare de către guvernul României în 2014 a cuprins un număr total de 911 grădinițe. Cel mai mare beneficiar a fost raionul Orhei, cu 53 de grădinițe reabilitate pe banii statului român, urmat de raioanele Ialoveni și Hâncești cu 41 și, respectiv, 40 de instituții preșcolare. În regiunea autonomă găgăuză din sudul Republicii Moldova au fost renovate din banii oferiți de România 38 de grădinițe de copii. La fel 38 de instituții preșcolare au fost modernizate în raionul Ungheni, 34 – la Sângerei, 33 – la Rezina, 31 – la Soroca, 29 – la Edineț și 27 la Nisporeni.

Lista integrală a numărului de grădinițe reparate din banii statului român:

Anenii Noi (20), Basarabeasca (9), Briceni (26), Cahul (22), Cantemir (12), Călărași (20), Căușeni (22), Cimișlia (19), Criuleni (18), Dondușeni (11), Drochia (23), Dubăsari (12), Edineț (29), Fălești (22), Florești (26), Glodeni (22), Hâncești (40), Ialoveni (41), Leova (23), Nisporeni (27), Ocnița (15), Orhei (53), Rezina (33), Râșcani (21), Sângerei (34), Soroca (31), Strășeni (26), Șoldănești (12), Ștefan Vodă (24), Taraclia (4), Telenești (25), Ungheni (38), UTA Găgăuzia (38), municipiul Chișinău (11) și municipiul Bălți (1).

Ministerul de Externe de la București precizează că până în prezent România a acordat 26 de milioane de euro pentru reabilitarea instituțiilor școlare din Republica Moldova. Banii au ajuns la Chișinău în trei tranșe: prima în valoare de 20 de milioane și a doua de 3 milioane au fost acordate în 2014, iar a treia, de încă 3 milioane de euro – în 2016.

Finanțarea este oferită prin intermediul programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat Republicii Moldova.

Acest sprijin nu este acordat direct instituțiilor preșcolare din Republica Moldova și nici autorităților publice locale, ci administrației publice centrale, fiind gestionat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM), se precizează în răspunsul MAE.

Amintim că FISM este o instituție creată acum 20 de ani cu sprijinul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook


Cele mai citite ştiri

Publicitate