Banner

După medici, România își pierde profesorii. Dascălii părăsesc țara pentru o viață mai bună în străinătate

Email Imprimare PDF

31_dascaliStatisticile Comisiei Europene, care corespund ultimilor 20 de ani, arată că peste de 6.500 de educatori, dar și mulți dintre profesorii de școală primară și gimnaziu au spus „la revedere" părinților români și au plecat să muncească în străinătate, transmite www.ziarulromanesc.net, preluat de Romanian Global News.

„Datele se bazează pe numărul de solicitări din partea profesorilor români de li se recunoaște experiența profesională în străinătate. Aproximativ jumătate dintre cadrele didactice care au plecat s-au dus în Regatul Unit", potrivit Mediafax.

Profesorii preferă un loc de muncă mai bine plătit în Regatul Unit, Italia și Germania, dar specializarea lor reală (grădiniță, învățământ primar și secundar) joacă un rol important în ceea ce privește nevoile din țările în care solicită slujbe.

Astfel, se arată în statisticile Comisiei Europene, sute de educatori de la grădinițe din România au găsit o nouă casă în Suedia.

Raportul Comisiei Europene arată că 6.575 de dascăli români au cerut recunoaşterea profesiei peste hotare. Cei mai mulţi sunt profesori din gimnaziu şi liceu, peste 5.700. Peste jumătate dintre aceştia au emigrat în Marea Britanie. Mai mult de o mie au plecat în Italia, iar aproape 700, în Germania.

Sătui de neajunsuri, au plecat din ţară şi învăţătorii. Iar ţările care i-au atras sunt cele nordice, recunoscute dealtfel pentru sistemul bun de învăţământ. Din cei 500 de învăţători care au plecat, 124 au cerut să îşi exercite profesia în Norvegia.

Potrivit documentului, 300 de educatori şi-au echivalat cunoştinţele pedagogice în altă ţară. Cei mai mulţi, 66, au ales Suedia.

În iunie 2018, DW a scris despre starea sistemului de sănătate din România, după ce mii de medici și personal medical au părăsit țara pentru a-și construi o viață mai bună în altă parte.

„Începând cu anul 2007, 45.000 de profesioniști din domeniul medical au depus cereri de certificate care să le permită să lucreze în străinătate, 14.000 de medici români și aproape 50.000 de asistente medicale au părăsit sistemul medical național pentru a lucra în altă parte", scria publicația germană.

„Medicii se mută în țările mai bogate pentru a fi plătiți mai bine. În realitate, ei sunt în egală măsură goniți de sistemul disfuncțional de sănătate, unde sunt în mod obișnuit suprasolicitați și uneori nu dispun de resurse medicale de bază pentru a trata oamenii", se mai arăta în articolul DW.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook