Banner

Experți români, britanici și americani, în vizită în Republica Moldova pentru a discuta despre pachetul pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI)

Email Imprimare PDF

31_experti_r_brO echipă de experţi americani, britanici şi români responsabili de implementarea pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI), efectuează în perioada 29-31 octombrie curent, o vizită de lucru la Ministerului Apărării, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.

Potrivit şefului Direcţiei transformare, Aurel Fondos, la Chişinău, experţii vor avea întrevederi cu şefi ai subdiviziunilor şi instituţiilor subordonate Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, în cadrul cărora vor analiza propuneri de eficientizare a procesului de elaborare a Planului privind construcţia şi dezvoltarea Armatei Naţionale pe termen lung.

Aurel Fondos a precizat că discuţiile se vor axa în special pe subiecte ce vizează activitatea Direcţiei transformare şi Grupului de lucru instituit în contextul elaborării proiectului acestui Plan. În acest context, vor fi abordate deciziile conducerii Ministerului Apărării privind „transformarea militară".

Grupul de experţi se va întâlni, de asemenea, cu ataşaţii militari din ţările NATO acreditaţi în Republica Moldova, potrivit comunicatului Ministerului.

Republica Moldova a fost acceptată, în iunie 2015, de către Alianţa Nord-Atlantică ca parte a DCBI, Ministerul Apărării fiind desemnat în calitate de instituţie responsabilă pentru implementarea acesteia. DCBI are drept scop consolidarea capacităţii de apărare a Republicii Moldova şi presupune un pachet de asistenţă divizat în două faze. În cadrul primei faze, Ministerul Apărării a conlucrat cu experţii internaţionali pentru acordarea sprijinului şi consultanţei în elaborarea documentelor de politici. Cea de-a doua fază presupune alocarea asistenţei, inclusiv prin stabilirea unor fonduri de încredere pentru Republica Moldova, care vor contribui substanţial la dezvoltarea sistemului naţional de apărare.