Banner

Proclamaţii de felicitare a României cu ocazia Centenarului emise de guvernatorii statelor Carolina de Nord şi Carolina de Sud

Email Imprimare PDF

10_state_of_nord_carolinaGuvernatorii statelor Carolina de Nord şi Carolina de Sud, Roy Cooper şi Henry McMaster, au salutat trecerea a 100 de ani de la Marea Unire emiţând proclamaţii de felicitare în care sunt remarcate realizările României şi faptul că ţara noastră este un prieten apropiat, de încredere şi partener al Statelor Unite, relaţiile dintre cele două ţări fiind bazate pe valori comune, informează marţi într-un comunicat Ambasada României în SUA, preluat de Romanian Global News.

"Legăturile dintre statul Carolina de Nord şi România s-au dezvoltat şi sunt din ce în ce mai diverse datorită extinderii comerţului bilateral, a programelor educaţionale şi a comunităţii deschise de tineri americani şi români care se angajează liber în inovaţie şi antreprenoriat", se arată în textul proclamaţiei emise de către guvernatorul statului Carolina de Nord.

De asemenea, în proclamaţia emisă de guvernatorul statului Carolina de Sud, se menţionează faptul că "Marea Unire a românilor a condus la consolidarea unui stat modern, inspirat de principiile libertăţii, democraţiei, libertăţii economice şi progresului social".

Emiterea proclamaţiilor de către cele două state a fost salutată de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, care a apreciat mesajele transmise de către cei doi guvernatori. "Proclamaţiile onorează un moment crucial al evoluţiei ţării noastre: Marea Unire de la 1918. Pentru ca unirea tuturor românilor într-o singură ţară să fie posibilă, a fost nevoie inclusiv de contribuţia preşedintelui SUA de atunci, Woodrow Wilson şi a românilor din America, uniţi într-o singură organizaţie sub conducerea căpitanului transilvănean Vasile Stoica", a afirmat ambasadorul George Cristian Maior.

Emiterea proclamaţiilor de către state americane face parte dintr-un proiect mai amplu, al Ambasadei României la Washington, de celebrare a Centenarului Marii Uniri din 1918.

Statul Carolina de Nord este cel de al 22-lea stat american care omagiază Centenarul Marii Uniri printr-o proclamaţie specială, iar statul Carolina de Sud este cel de al 23-lea stat care emite un document similar.

Statul Carolina de Nord a devenit, în noiembrie 1789, cel de al 12-lea stat care a ratificat Constituţia SUA. Capitala statului este Raleigh, însă cel mai populat oraş este Charlotte, al treilea cel mai mare centru bancar din SUA, după New York şi San Francisco. Carolina de Nord este unul dintre cei mai mari producători de mobilă, tutun, cărămidă şi textile din Statele Unite. Milioane de turişti sunt atraşi anual în stat de unele dintre cele mai frumoase plaje din SUA, Outer Banks, şi de Munţii Apalaşi.

În Carolina de Nord se află cea mai veche universitate de stat din SUA, înfiinţată în 1789. În 1903, Fraţii Wright au efectuat în Carolina de Nord primul zbor motorizat care a avut succes.

Statul Carolina de Sud a fost cel de al optulea stat care a ratificat Constituţia SUA, în mai 1788. Capitala statului este Columbia, iar oraşul cu populaţia cea mai mare este Charleston.

Carolina de Sud este un mare producător de piersici, tutun, bumbac, produse lactate, orez şi soia.

 

Suntem parteneri cu:

Despre noiRomanian Global News constituie un canal de ştiri preluate, prioritar, din comunităţile româneşti de peste hotare, ştiri care vor fi transmise constant către mass-media din România, Guvern, Parlament, Preşedinţie etc. Acelaşi flux de ştiri îmbogăţit şi cu ştiri din România va fi transmis către  mass-media de expresie românească din  comunităţile româneşti de pretutindeni şi către presa străină . Scopul esenţial al unei asemenea întreprinderi este acela de a aduce realitatea românească de peste hotare în centrul atenţiei publicului larg din România. Astfel, pe lângă ştirile de senzaţie sau cu o anumită încărcătură politică, preluate de cele mai multe ori de mass-media din România, o agenţie de ştiri de acest tip va asigura prezenţa constantă în presa românească a tuturor evenimentelor din cadrul comunităţilor româneşti şi din ţările unde aceste comunitati traiesc. Agenţia se adreseaza mass-media din cadrul comunităţilor româneşti din statele vecine şi din Occident, mass-media străine, mass-media din România, cărora le pune la dispoziţie informaţia pe bază de parteneriat, ambasadelor României, ambasadelor străine din România precum şi altor instituţii interesate. Orice român din afara frontierelor care are ceva de transmis despre activităţile sale sau al comunităţii din care face parte poate fi corespondent al RGNPRESS.

NewsletterFacebook